Yurtdışında Yaşayanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi ?

Yurtdışında Yaşayanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir mi ?
19 Şubat 2014 21:13

1/10/2008 tarihinden önce yürürlükte bulunan 506 sayılı Kanunun 85 inci ve 1479 sayılı Kanunun 79 uncu maddelerinde, Türk vatandaşlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için Türkiye’de ikamet etme şartı yer almamaktaydı. Ancak 1/10/2008 tarihinden itibaren söz konusu maddelerin yerini alan 5510 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde isteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de ikamet etmek şartı yer aldı.

Dolayısıyla artık yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları isteğe bağlı sigortalı olamazlar.

Not: Bu konuda uygulama değişikliğine gidilmiş olup, 2013/11 sayılı Genelge uyarınca; Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarından, isteğe bağlı sigortalı olmak için talepte bulunanların yurt dışına çıkmadan önce Türkiye’de ikamet ettikleri nüfus kayıt sisteminden tespit edilenler, tespit edilen ikamet tarihlerinde tereddüt oluşması halinde ise Türkiye ikamet tarihini belgelendirenler, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkede bulunsalar bile isteğe bağlı sigortalı olabileceklerdir.

Ayrıca aşağıda belirtilenler yurtdışında ikamet etse se isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

1- 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendi kapsamında Ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Bunların yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesi halinde isteğe bağlı sigortalılıkları da aynı tarih itibariyle sona erer.

2- Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden dolayı yurtdışından da ülkemizde isteğe bağlı sigortaya devam etme hakkı olanlar için Türkiye’de ikamet şartı aranmaz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Onur gündoğdu dedi ki:

    Birinci adresim Kanboçya. İsteğe bağlı sgk ödüyorum ancak; Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorum. Neden ?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde isteğe bağlı sigorta genel sağlık sigortasını da kapsıyor. Eğer primlerinizi düzenli ödüyorsanız sağlık yardımı da alabilmeniz gerekir. Eğer primlerinizi düzenli ödüyorsanız, Nüfus’da Türkiye’de kayıtlı bir ikamet adresiniz yoksa ondan dolayı sağlık hizmeti alamıyor olabilirsiniz.

  2. Gul dedi ki:

    irlanda dublin yaşayacak biri istege bagli sigorta ödeyebilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      İsteğe bağlı sigorta başvurusu yaptığında kişinin Türkiye’de ikamet ediyor olması yeterlidir, daha sonra yurtdışına çıkmış olması sorun oluşturmaz, isteğe bağlı sigortayı devam ettirebilir.

  3. r.nacar dedi ki:

    Merhaba, Bu yazı hala geçerlimi? mevzuatta değişiklik var mı acaba? Endonezya ülkesine gitmeyi planlıyorum. Orada ikamet edeceğim. Türkiye’de de evim var. Giderken isteğe bağlı sigorta yaptırmayı düşünüyorum. En son yurt dışında kalan arkadaşlarımdan geldiklerinde emekli olacakları zaman primlerini sildiklerini duydum. Prim neye göre hangi hallerde siliniyor. Emekli olacağım zaman sen yurt dışında kalmışsın diye primlerimi silerler mi?

  4. Hicran gultekin dedi ki:

    Amerikaya gitmeden önce tarim sigortam vardı. Su anda newyorkda üniversitede doktora yapıyorum. Istege bagli sigorta yaptırabilirsiniz. Tesekkurler

  5. Arkan Tünay dedi ki:

    Oğlum yurt dışında yaşamakta ve serbest çalışmaktadır. Yurt dışına çıkmadan evvel 1980 li yıllarda SSK kaydı olup kısa bir süre prim ödemesi bulunmaktadır. Bu şartlar altında “isteğe bağlı sigortalı” olarak prim ödeyerek ileride emekli olabilir mi ?

  6. can dedi ki:

    Almanya’da çalışırken Türkiye’de 1 yıl isteğe bağlı yatırdım emeklilik başvurusu yapacağım Türkiye’deki emekliliğim kesilir mi

  7. Nusret yılmaz dedi ki:

    Merhaba. Şu anda ikamet edresim Meksika. Ancak Türkiye’de de evim var. EYT için eksik olan 512 günümü tamamlamak için işteğe bağlı sigorla’ya başvurmak istiyorum. Bu başvuru’yu Türkiye’ye gitmeden E-devlet üzerinden yapabilir miyim? Başvuru için şu anda burada yaşamama rağmen Türkiye’deki evimi ikamet adresi olarak gösterebilir miyim? Eğer yurtdışındaki ikametim kabul edilmez ise, Türkiye’ye gelip, adres değişikliği yapıp, sigortaya başvurumu yaptıktan sonra tekrar Meksika’ya geri dönüp primlerimi buradan ödeyebilir miyim? Yoksa bu 512 gün tamamlanana kadar Türkiye’de yaşama mecburiyetim var mı? Teşekkürler.

  8. Orhan açıkgöz dedi ki:

    Merhaba
    Yaşadığım maddi sıkıntılardan kurtulmak için Yurt dışına KKTC’ye geldim (18.12.2013 ) bu tarihten beri burada yabancı işçi statüsünden yaşayıp çalışmaktayım. (Henüz KKTC vatandaşı değilim)

    Doğum tarihim 07.08.1977
    SSK’ya giriş tarihi : 17.05.1992
    Toplam prim 3990gün
    Askerlik 550gün (Borçlanma yapmadım)
    İşyeri açtım 23.08.2012 – 18.05.2013 (Hiç Ödenmedi)

    Yurt dışı borçlanması yapmadan Türkiye’den nasıl emekli olabilirim?
    Türkiyeden Emekli olursam burada çalışmaya devam edersem maaşımda kesinti olur mu?

    Lütfen Yardımcı olmanızı rica ederim.
    05338223090