Yüzde 25 Devlet Katkısından Yararlanmak O Kadar Kolay Değil

Yüzde 25 Devlet Katkısından Yararlanmak O Kadar Kolay Değil
28 Kasım 2016 21:06

Kısaca BES olarak adlandırılan ve 2001 yılında uygulanmaya başlanan bireysel emeklilik siteminin beklenen ilgiyi görmemesi ve yeterince cazip olmaması nedeniyle 2013 yılında sistemde önemli değişiklikler yapılmıştı.

6327 sayılı Kanunla yapılan ve 1 Ocak 2013 tarihinde uygulamaya giren değişikliklerden en önemlisi bireysel emekliliğe dahil olanlara yüzde 25 Devlet katkısı getirilmesiydi. (Bkz. Yeni Bireysel Emeklilik Sisteminin Ayrıntılarını Düzenleyen Yönetmelik Yayımlandı başlıklı yazı.) Yani bu uygulama kapsamında sisteme yatırılan her 100 lira için Devlet de belirli şartlarla 25 lira katkı sağlayacak.

Yüzde 25 oranında yapılacak bu Devlet katkısı yani teşvik, ilk andan itibaren bireysel emeklilik sisteminin reklamını yapan bütün bankalar ve sigorta şirketleri için en önemli tanıtım ve reklam aracı haline geldi. Bilindiği üzere 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren de 45 yaşın altındaki işçi – memur bütün çalışanlar yani 4/1-a (SSK) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamındaki bütün çalışanlar da zorunlu olarak sisteme dahil edilecek. (Bkz. Çalışanlar İçin Zorunlu Bireysel Emeklilik Nasıl Uygulanacak ?) Bankalar ve sigorta şirketleri yüzde 25 Devlet katkısını çalışanlar için başlayacak bu zorunlu BES için de aynı şekilde kullanmaya başladı.

Peki bu 25’lik Devlet desteğinden yararlanmak o kadar kolay mı ? Herkes bu destekten yararlanabiliyor mu / yararlanabilecek mi ? Bu desteğin bir üst sınırı yok mu ?

Aslında yüzde 25 oranındaki Devlet katkısından yararlanmak o kadar kolay değil, yani şartları var, ayrıca Devlet katkısının bir üst sınırı var. 6327 sayılı Kanunla 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanuna eklenen “Devlet katkısı” başlıklı Ek 1 inci madde uyarınca;

– Devlet katkısından yararlanabilmek için sitemde en az 3 yıl kalınması gerekiyor. Dolayısıyla bireysel emeklilik sistemine dahil olup, üç yıl dolmadan sistemden çıkanlar hiçbir şekilde devlet katkısı alamayacak.

Sistemde en az 3 yıl kalanlar yüzde 25’lik Devlet katkısının sadece yüzde 15’ini, sistemde en az 6 yıl kalanlar yüzde 25’lik Devlet katkısının sadece yüzde 35’ini, sistemde en az 10 yıl kalanlar 25’lik Devlet katkısının sadece yüzde 60’ını alabilecek.

– Yüzde 25’lik Devlet katkısının tamamını ise sadece sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurarak bireysel emeklilik sisteminden emekliliğe hak kazananlar ile vefat veya maluliyet sebebiyle sistemden ayrılanlar alabilecek.

– 1 Ocak 2013 tarihinden önce Bireysel Emeklilik Sistemine girmiş olan katılımcılardan, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren sistemde 3 yıldan fazla 6 yıldan az kalanlar için 1 yıl, sistemde 6 yıldan fazla 10 yıldan kalanlar için 2 yıl, sistemde 10 yıldan fazla kalanlar için 3 yıl Devlet katkısına hak ediş süresi olarak eklenecek.

– Ayrıca bir katılımcıya ödenebilecek devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25’i ile sınırlı olup, katılımcı birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olsa dahi, Devlet katkısı tutarı yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25’ini geçemeyecek. Dolayısıyla sisteme yatırılan her 100 lira için yukarıda belirtilen şartlarla ve oranlarda 25 liraya kadar Devlet katkısı yapılacak olmakla birlikte, sisteme yatırılan para ne kadar olursa olsun, Devlet katkısı burada belirtilen üst sınırı aşamayacak. Örneğin; 2016 yılı yıllık brüt asgari ücret toplamı 19 bin 764 lira olup, Devlet katkısının yüzde 25’inin tamamından yararlanmaya hak kazanan biri için 2016 yılı için geçerli bir yıllık Devlet katkısı en fazla 4 bin 941 lira olacak.

Çalışanlar için 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayacak zorunluluk kapsamında siteme dahil olanlar da yukarıdaki şartlarla yüzde 25 oranındaki Devlet katkısından yararlanacak. Yani hem normal BES istemine dahil olan hem de çalışanlar için zorunlu olarak getirilen BES sistemine dahil olanlar, yukarıdaki şartlarla her iki BES için ayrı ayrı yüzde 25 oranındaki Devlet katkısından yararlanacak. Ayrıca çalışan olarak zorunlu sisteme dahil olup, yüzde 25 oranındaki Devlet katkısından yararlanmaya hak kazananlara bir defaya mahsus ilave bin lira Devlet katkısı yapılacak.

Şüphesiz ki tasarruf ve yatırımı artırmak için Devletin karşılıksız olarak yaptığı bu katkı / teşvik küçümsenemeyecek düzeydedir. Ancak yukarıda belirtilen şartlardan da anlaşılacağı üzere, öyle reklamı yapıldığı gibi sisteme yatırılan her 100 lira için 25 lira Devlet katkısı almak sadece belirli şartlar altında ve belirli miktara kadar mümkündür.

Benzer Devlet katkısı çeyiz hesabı ile konut hesabı için getirilmiş olup, bu konuda ayrıntılı bilgi Çeyiz Hesabı Uygulamaya Girdi – İşte Şartları , Ev Alacaklara Devletin Yapacağı Katkının Şartları ve Miktarı başlıklı yazılarda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.