SGK’dan Kıdem Tazminatı Yazısı Alma Şartları Nelerdir ?

SGK’dan Kıdem Tazminatı Yazısı Alma Şartları Nelerdir ?
10 Temmuz 2014 22:01

4447 sayılı Kanunla 8 Eylül 1999 tarihinden geçerli olmak üzere emeklilik şartlarında yapılan değişikliklerle birlikte, SSK kapsamında çalışanların emekliliği için de diğer şartlar yanında ayrıca yaş şartı da getirilmiş; buna bağlı olarak, emeklilik için gerekli prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduran, geriye sadece yaş şartı kaldığı için işten ayrılanların kıdem tazminatı alabilmelerini sağlamak üzere 1475 Sayılı İş Kanununun Kıdem Tazminatıyla İlgili 14 üncü Maddesinde düzenleme yapılmıştır.

Söz konusu düzenleme uyarınca, işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuş ve yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olan 4/a (SSK) sigortalıları SGK Müdürlüğünden alacakları kıdem tazminatı yazısına istinaden iş akitlerini feshedip yani işten ayrılıp, kıdem tazminatı alabilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri bu yazıyı verirken işten ayrılma koşulu aranmamaktadır.

SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma şartları ise aşağıdaki gibidir;

– 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılığı olanlar için en az 3600 prim gün sayısı olması.

– 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arası sigortalılığı olanlar için en az 7000 prim gün sayısı veya en az 25 yıl sigortalılık süresi ve en az 4500 prim gün sayısı olması yani 7000 günden az prim gün sayısı olanların en az 4500 prim gün sayısı yanında sigorta başlangıç tarihinden itibaren de en az 25 yıl geçmiş olması.

İlk sigorta girişi 30 Nisan 2008 tarihinden sonra olanların kıdem tazminatı yazısı alma durumuyla ilgili açıklama ise 30 Nisan 2008 Sonrası İlk Defa Sigortalı Olanlar SGK’dan Kıdem Tazminatı Alabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Öte yandan, yukarıda belirtilen prim gün sayılarının işçinin kıdem tazminatı alacağı işyerinde geçmiş olması gerekmeyeceği gibi tamamının 4/a (SSK) kapsamında olması da gerekmez.

Ayrıca, daha önceleri bu şekilde kıdem tazminatı alıp işyerinden ayrılanların, başka bir yerde işe başlamaları halinde eski işverenleri mahkemeye verip ödedikleri kıdem tazminatlarını geri alıyorlardı. Ancak daha sonra Yargıtay bu şekilde kıdem tazminatı alıp ayrılanların başka işyerinde çalışabileceğine dair kararlar vermeye başladı ve çalışanların bu konudaki sıkıntıları da ortadan kalktı (Bkz. 15 Yılla Tazminat Alıp Ayrılanların Başka İşe Girmelerinin Önü Açıldı).

Genel olarak çalışanların kıdem tazminatı alma şartları En Basit Şekliyle Kıdem Tazminatı Alma Şartları başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. ediz dedi ki:

    merhaba 01.05.1995 yılında sigorta girişim başladı 6 yıl aynı işyerinde çalıştıktan sonra 4 yıl başka işyerinde sonra 4 yıldır ilk çalıştığım işyerinde çalışıyorum.6 yıl çalıştıktan sonra kendi isteğim ile istifa ettim.4 yıl sonra yine aynı işyerinde çalışmaya başladım.Toplam 10 yıldırdır aynı işyerinde çalışıyorum. 15 yıl ve 3600 prim günüm dolduğundan şu an çalıştığım işyerinden toplam çalıştığım10 yıla ait kıdem tazminatı alabilirmiyim.Teşekkürler

    1. Sinan dedi ki:

      6 yıl çalışıp kendi isteğinle işi bıraktığın dönemin kıdemini alamazsın teşekkürler.

    2. süleyman d. dedi ki:

      3600 günün tamamının 4a kapsamında mı olması gerekiyor

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Hayrı böyle bir şart yok. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-kidem-tazminati-yazisini-sadece-ssk-prim-gunleri-icin-mi-veriyor/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

      2. Melih dedi ki:

        Merhaba sigorta girişim 2004 17 yıldır aynı şirkette çalışıyorum prim günüm 6250 sigortadan kidem tazminati icin kagit alabilirmiyim

    3. asuman dedi ki:

      Merhaba 2005 ve 2020 yılları arasında sigortalı çalıştım.isverenim pandemi döneminde giriş çıkış yaptı.kidem tazminatı için kaşeli imzalı bir kağıt hazirladi.ileride ödemek üzere.Ayni işyerinde çalışmaya devam ediyorum.Bu evrak kıdem tazminatı için yeterli midir?Kanuni yollarla alabilirmiyim?. Geçerlilik süresi varmı?.

    4. Muzaffer karagöz dedi ki:

      Sigorta girişim 2006 4580 pirim günüm var, yazı ile kıdem tazminatımı alabilirmiyim. Teşekkür ler

  2. Naim YENİLMEZ dedi ki:

    Naim YENİLMEZ2 Mayıs 2020, 18:40
    İyi çalışmalar. Benim SSK girişim 15.10.1980 lakin, bu güne kadar 4A olarak prim sürem 58 gün yani hep sigortasız çalıştım. Fakat 10.09.1995 – 31.12.1998 arasında 3 yıl, 3,5 ay, 08.09.2000 – 31.05.2007 arasında 6 yıl, 5,5 ay ve 01.01.2014 – 30.06.2019 arasında 5 sene, 6 ay 4B mükellefiyetim var. Yanlız bu 4B prim borçlarım duruyor. Şu anda çalışmıyorum. Ben 4B borçlarımı ödersem emekli olabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Bağ-Kur şartlarında en erken 5400 günle kısmi emekli olabilirsiniz. Belirtiğiniz dönemlere ait BAĞ-KUR primlerini ihya yoluyla ödeyip sigortalı hizmetlerinize ekletebilirsiniz.

    2. yunus dedi ki:

      Sigorta başlangıcım 2001 13 yıldır bir şirkette çalışıyorum prim günüm 7000 fakat bir ay geriden geliyor şu an e-devlette görünen 6970 bir sonraki ayın 26sını beklemek zorundasın şirket bir ay sonra yatırıyor dediler beklemeden SGK tazminat alabilir yazısını alabilirmiyim yoksa beklemek zorundamıyım

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilene kadar son aya ait prim gününüz SGK’nın sisteminde görünmeyeceği için, sistemde görünen prim gününüz yeterli olursa SGK kıdem tazminatı yazısı vermez. Sigortalı işten ayrılış bildirgesinde de son aya ait prim gününüz gösterileceğinden sistemde yine görünür ancak kıdem tazminatı yazısı alıp işyerine vermeden işyeri sigorta çıkışınızı yapar mı, çıkışınızı yaptıktan sonra getireceğiniz kıdem tazminatı yazısını kabul eder mi bilemeyiz, yani riskli bir durum.

  3. Ali dedi ki:

    20.12.1998 girisli olup 6986 gunum var isyeri zorla yillik izne cikardi icci bu sarlarda iznnin 15.10 .gununda sgk yazini alip izni bitmeden kudem ihbarini alabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Kanunda işverenin pandemi nedeniyle verilen yetki kapsamında işçiyi ücretsiz izne çıkarmasının işçiye fesih hakkı vermeyeceği hükmü yer almakla birlikte, siz ücretsiz izne gönderilmiş olmanızı gerekçe gösterip İş Kanunu 24 üncü maddesi kapsamında değil, yaş dışındaki emeklilik şartlarını doldurmuş olduğunuz gerekçesiyle iş akdini feshedeceğinizden, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp buna istinaden iş akdinizi feshedip en az bir yıllık çalışma süresini de doldurduysanız işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

    2. Fatih dedi ki:

      2006 girişliyim 4500 pirim günüm var tazminat alabiliyormuyum

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Ayrıca sigorta başlangıcınızdan itibaren 25 yılın da geçmiş olması gerekir.

  4. Fkr dedi ki:

    15yıl 3600 günden sgk dan kıdem tazminatı için evrakı şirkete verdim bu sebeple çalıştığım işyeri 6 yıllıķ yani 8 haftalık ihbar süresini çalışmamı yada kidem tazminatını kesmeyi talep edebilirmi yoksa aynı gün işten ayrılabiliyormuyuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde İş Kanununa göre 24 üncü maddede belirtilen haklı fesih nedenlerine dayanarak işten ayrılan işçi ihbar süresine uymak zorunda değildir. Ancak Yargıtay kararlarına göre 24 üncü madde dışında evlilik, askerlik veya emeklilik nedeniyle işten ayrılanların da ihbar süresine uyma zorunluluğu bulunmamaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/evlilik-veya-askerlik-nedeniyle-isten-ayrilan-isci-ihbar-suresine-uymak-zorunda-mi/) Bu üç fesih sebebi de 1475 sayılı Kanunun kıdem tazminatıyla ilgili 14 üncü maddesinde düzenlenmiştir. SGK’dan alınan kıdem tazminatı yazısı da bu maddeye dayanmaktadır, dolayısıyla bu nedenle iş akdini fesheden işçinin de ihbar süresine uyma zorunluluğu bulanmamaktadır diye düşünüyoruz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-3600-gun-nedeniyle-isten-ayrilan-isci-ihbar-suresine-uymak-zorunda-mi/)

  5. Ümmühan Yağız dedi ki:

    Yanlış makalenin altına sorumu iletmişim. Diğer makalenizin altında sorumu yineledim. Buradaki sorumu göz aldı edin lütfen

  6. emre dedi ki:

    merhabalar,
    15 yıl hizmet, 3600 prim gününden faydalanmak istiyorum. SGK girişim 1997 senesi.
    e-devlet 4a hizmet dökümümde tüm yılların genel toplamlarını topladığımda 3582 gün çıkıyor. Fakat Uzun Vade Gün Sayısı : 3400 olarak görünüyor. Hangi rakamı baz almalıyım?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emeklilikte uzun vade gün sayısı dikkate alınır.

  7. Emir Tunç dedi ki:

    Merhaba. 14.09.1098 sigorta girişliyim. Şuan çalışmış olduğum firmadan kıdem tazminatını alarak ayrılmak istemekteyim. Bugün SGK’ya şirkete verilmek üzere kağıt almaya gittiğimde stajiyerlik süresinin bu çalışmış olduğum 3710 güne dahil olmadığını,bunun için de bu hakkımı kullanamayacağım söylenildiği. Stajiyerlik süresini ne şekilde telafi ederim yada dışardan ödeme gibi bir seçeneğim var mıdır?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Stajyerlik süresini dışarıdan ödeme veya telafi etme imkanı bulunmamaktadır. Eğer stajyerlik süresi hariç 3600 veya daha fazla prim gününüz varsa kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz, gününüz eksikse, askerlik borçlanması ile tamamlanabiliyorsa borçlanma ile tamamlayıp kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz.

  8. Turgut dedi ki:

    3600 prim dolduran engelli işten ayrılirsa kıdem tazminatı alabilir miyim ? Kendi isteğiyle sigorta girişi 2011

  9. İzzet YÜREGİR dedi ki:

    Merhaba 1993 stajdan dolayi sigorta baslangicim var 2001 de calismaya basladim 7100 gün primim var ayni isyerindede son 10 yildir çalisiyorum sgk dan kidem tazminatı alabilir yazısi alma hakkim bulunuyormu tesekkur ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2001 sigorta başlangıcınıza göre (stajdaki sigortalılık dikkate alınmaz) 7000 günü doldurmuş olduğunuz için kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz.

  10. YAREN dedi ki:

    merhaba 20.08.2000 yılında işe girişim var 7.200 prim doldu.21 yıldır bir işyerinde çalışmaktayım bu şartlarda 25 yıllık sigortalık süresini doldurmadan kendi istegimle işten çıkıp tazmınat yazısı alabilirmiyim.
    teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4500 günle kıdem tazminatı yazısı alacaklar için ayrıca 25 yıl sigortalılık süresi şartı aranır, siz 7000 günü doldurduğunuz için 25 yıl şartı aranmaz.

  11. Dursun dedi ki:

    23.09.2004 ilk işe giriş tarihim 4710 gün primim var. Kıdem tazminatını hangi şartlarda alabilirim?1988 doğumluyum.

  12. Tayfun dedi ki:

    Selam 5.2005 sigorta girişliyim 4000 gün primim var şu an çalıştığım yerden ayrılmak istiyorum kıdem tazminatı alabilir miyim 2 yıldır son işyerinde çalışmaktayim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 öncesi olsaydı SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alabilirdiniz, sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 sonrası olduğu için 4000 prim günü yeterli değil.

  13. Ali dedi ki:

    Merabalar.6 yıl bı yerde çalıştım.o zamanlar skg dan kıdem tazminati hak ediyordum.ordan kağıdı aldım.isyerine gelince uzlaşma oldu.kagit süresi doldu.sonra tekrar çıkacak oldum skgdan gene aldım kağıtı çıktım işyerinden.simdiki işyerinde 5 yıldır burdayım skg ya gitsem alabilirmiyim bı daha kıdem evragini.tesekkurler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şartları taşıdığınıza göre alabilirsiniz, SGK daha önce kıdem tazminatı yazısı aldığınız gerekçesiyle talebinizi reddetmez.

  14. Gokhan dedi ki:

    Şubat 2008 gırıslıyım 5200 prım gunum var aynı iş yerinde 23 yıl gıtdım nasıl tazmınatımı alabılırım

  15. Ömer dedi ki:

    Merhabalar , şu an prim günüm 6540 . 550 askerlik yaptım . Askerlik sürem şu anki prim günüme ekleniyor mu ve kıdem tazminatı alma şartını yerine getirmiş oluyurmuyum .

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK kıdem tazminatı yazısı verilmesi için gerekli prim gün sayısının hesabında askerlik borçlanması yapılan süreleri de dikkate alır.

      1. Murat dedi ki:

        2002 sigorta başlangıcim var prim 6500 günüm var aynı yerde 18, yıldır çalışıyorum sigorta dan tazminat için kağıt alabilirmiyim

  16. Fevzi dedi ki:

    Merhabalar,
    Eşimin 11.07.2002 tarihinde ilk işe girişi var. 27.02.2023 itibariyle 6.238 gün prim ödemesi var ve tüm süreler aynı işyerinde geçmiştir. İşe girdiği ilk 4 yıl part-time dediğimiz kısmi süreli çalıştı ve aylık 19-26 gün arasında değişen primler ödendi. 1982 doğumludur. Sorum şu şekilde;

    -Eksik yatan günleri borçlanarak 7.000 güne tamamlayıp SGK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı alabilir miyiz?
    -Emeklilik yaşı 58 oluyor sanırım doğru mudur? 7.000 günü borçlanarak tamamlayıp işten ayrılabilirse herhangi bir yerde çalışmadan yaşı dolduğunda emekli aylığı bağlanır mı?

    Teşekkürler,

  17. Bahar dedi ki:

    Merhaba,
    08.2007 tarihinde staj hariç sigorta girişim 15 yıl aynı şirkette hala devam eden çalışma hayatım ve 5468 gün primim var. kıdem tazminatımın hakedişi olmadığı söyleniyor, eğer böyle ise çok üzücü.Konuyla ilgili bilgilendirme rica ediyorum.Teşekkürler

  18. Muhittin dedi ki:

    Amasya SGK kurumu neden tazminat alabilir yazısı vermiyor emeklilik aylığından sonra alacaksın deyip gönderiyor, benim tazminat ödemesini amasya sgk yapmıyacak’ çalıştığım kurum MEB ödeyecek ..devletin hiçmi bir doğru işi olmayacak , ya bazen bu devletten sisteminiden nefret ediyorum ..

  19. Bayir dedi ki:

    26.07 2005 ten beri sigartalîyım işlerinde 6 seneden beri çalışıyorum kıdem tazminatı alabilir iyim 4600 den

  20. Turgut Tohum dedi ki:

    18.9.2007 sigorta girişliyim kıdem tazmitanı alabilirmiyim

  21. Şeref dedi ki:

    15.02.2008 SSK girişliyim. 4550 gün sigorta primim var. 10.5 yıldır aynı iş yerinde işçi olarak çalışıyorum Öğretmenlik atamam geldiği için istifa edecem. Kıdem tazminatı alabilecek miyim.