29. Maddeye Göre İşten Çıkarılan İşçinin Tazminat Hakları

29. Maddeye Göre İşten Çıkarılan İşçinin Tazminat Hakları
24 Kasım 2019 16:29

Son zamanlarda bazı çalışanlara 29 uncu maddeye istinaden iş akitlerinin feshedildiği bildirilmekte, bazıları kıdem ve ihbar tazminatı ödenerek işten çıkarılmakta, bazıları ise hiçbir tazminat ödenmeden tabiri caizse kapının önüne konulmaktadır.

Peki nedir bu 29 uncu madde ?

Söz konusu 29 uncu madde 4857 sayılı İş Kanununun “Toplu işçi çıkarma” başlıklı 29 uncu maddesi olup; madde uyarınca işveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine ve Türkiye İş Kurumuna bildirerek işçi çıkarabilmektedir.

Bu toplu işçi çıkarmanın şartları, bu şartlara uymadan toplu işçi çıkarması veya toplu işçi çıkardıktan sonra uyması gereken kurallara uymaması halinde işverene uygulanacak ceza ve yaptırımlar ile çalışanların hakları Toplu İşçi Çıkarma – Toplu İşçi Çıkarma Sayılan Haller – Bildirimde Bulunulması Gereken Yerler, Toplu İşçi Çıkarma ve Sonuçları başlıklı yazılarda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Bu yazıda ise söz konusu 29 uncu maddeye istinaden işten çıkarılan işçilere işverenin ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda olup olmadığı hususu açıklığa kavuşturulmuştur.

SGK İşten Çıkış Kodu Olan 29 İle Karıştırılmamalı

Öte yandan SGK’ya verilen sigortalı işten ayrılış bildirge ile aylık prim ve hizmet belgesine, işveren tarafından işten çıkarılan işçiyle ilgili olarak işten çıkış nedeninin kod olarak girilmesi gerekmekte olup, işveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesihlerde SGK’ya 29 işten çıkış kodu bildirilmektedir. (Bkz. SGK İşten Çıkış Kodları) Ancak yukarıdaki 29 uncu madde açıklamasından da anlaşılacağı üzere ikisi birbirinden farklı konular olup, birbiriyle karıştırılmamalıdır. İş Kanununun söz konusu 29 uncu maddesine istinaden toplu işten çıkarma kapsamında işten çıkarılmış olan işçilerle ilgili olarak SGK’ya bildirilen işten çıkış kodu ise 15’dir.

İşveren İhbar Tazminatı Ödemek Zorunda mı ?

4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işveren sadece; deneme süresi içerisinde iş akdini feshettiği veya “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25 inci maddede sayılan haklı sebeplerden bir veya birkaçına dayanarak iş akdini feshettiği işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir, bu nedenle yapacağı fesihlerde ihbar süresine uymak zorunda değildir. Örneğin, işverenin işçiyi işten çıkarma nedeni söz konusu 25 inci maddenin III numaralı bendinde belirtilen zorlayıcı sebeplere yani işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkmasına bağlıysa bu durumda işveren işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda olmayıp, işçi en az bir yıldan beri çalışıyorsa sadece kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

Bunun dışında söz konusu 29 uncu maddeye istinaden istinaden işçi çıkaracak işveren ya ihbar süresi kadar önceden işçiye iş akdini feshedeceğini bildirip, bu bildirim tarihinden itibaren ihbar süresi dolana kadar işçiyi çalıştırmaya devam etmek zorundadır ya da bu süreye uymadan işçiyi işten çıkaracaksa ihbar tazminatını ödemek zorundadır. (Bkz. İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı)

İşveren Kıdem Tazminatı da Ödemek Zorunda

Kıdem tazminatıyla ilgili düzenleme 1475 sayılı eski İş Kanununun halen yürürlükteki tek maddesi olan 14 üncü maddede yer almakta olup söz konusu madde uyarınca işveren sadece; 4857 sayılı Kanunun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25 inci maddesinin “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı II numaralı bendinden sayılan sebeplerden bir veya birkaçına dayanarak işten çıkardığı işçiye kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir. Bunun dışında belirsiz süreli iş sözleşmelerinde her ne sebeple olursa olsun işçiyi kendisi işten çıkaran işveren (eğer işçi işe gireli en az bir yıl da olmuşsa), işçiye kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Belirli süreli iş sözleşmesinin feshiyle ilgili konu ise Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Kıdem ve İhbar Tazminatı başlıklı yazıda ele alınmıştır.

Dolayısıyla söz konusu 29 uncu maddeye istinaden yapılan fesih bu istisna kapsamına girmediğinden, bu maddeye istinaden işçi çıkaran işverenin işe girdiği tarihten itibaren en az bir yıl geçmiş olan işçisine kıdem tazminatı da ödemek zorundadır.

Tazminatı Ödenmeyen İşçi Ne Yapabilir ?

29 uncu maddeye istinaden işten çıkarılan, ancak kendisine ihbar ve kıdem tazminatı ödenmeyen işçinin, önce arabulucuya başvurması, sonuç alamaz ise iş mahkemesinde dava açması gerekir. (Bkz. Şikayet-Arabulucu Rehberi)

İhbar ve kıdem tazminatı konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklamalar içeren diğer yazılara Tazminat Rehberi sayfasından ulaşılabilir ?

Eğer işyeri konkordato veya iflas sürecine girmişse bu durumda izlenmesi gereken yollar da İflas ve Konkordatoda İşverenden İşçilik Alacaklarının Tahsili başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Peki Bu 29 uncu Madde Ne İşe Yarar ?

İşveren 29 uncu maddeye istinaden işten çıkardığı işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda ise o zaman bu 29 uncu madde ne işe yarar, niçin bu madde sayılan şartların varlığı halinde işverene toplu işçi çıkarma yetkisi verilmiştir sorusu akla gelebilir. Bu maddede belirtilen şartlara dayanılarak, şartlara uygun olarak işveren tarafından işten çıkarılan işçi işe iade başvurusu yapamaz, kötü niyet tazminatı talep edemez. (Bkz. Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci, Kötü Niyet Tazminatı Nedir ? başlıklı yazılar) Bu madde işverene bu hakları daha doğrusu bu güvenceleri sağlamaktadır.

Ancak aynı 29 uncu maddede “İşveren toplu işçi çıkarılmasına ilişkin hükümleri 18, 19, 20 ve 21 inci madde hükümlerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanamaz; aksi halde işçi bu maddelere göre dava açabilir.” hükmüne yer verilmiş olup söz konusu maddeler işe iade ile ilgilidir. Dolayısıyla 29 uncu maddeye dayanarak şartlara uygun olmadan toplu işçi çıkaran, sırf işçilerin işe iade davası açmasını engellemek için 29 uncu maddeden yararlanmaya çalışan işveren için bu güvence geçerli değildir, işveren şartlar gerçekleşmediği halde sırf kötü niyetli olarak bu yola başvurmuşsa bu durumda işçi işe iade veya kötü niyet tazminatı talebinde bulunabilir. Bu husus İşletmesel Nedenle Fesih Şartları Nelerdir ? başlıklı yazıda kısmen açıklanmıştır.

İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir

Toplu işçi çıkarma kapsamında işten çıkarılan ve SGK’ya işten çıkış kodu 15 olarak bildirilen işçi, son 3 yıl içinde en az 600 prim günü ve son 120 günde kesintisiz çalışmış olma şartını da yerine getirmişse işsizlik maaşı alabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mustafa dedi ki:

    Merhaba ben üç yıllık çalıştığım iş yerinde 3 aylık maaşımı alamadığımdan dolayı iş yerine ihtarçektim ve bunu öğrendiklerinde geriye dönük olarak 29 koduyla işten çıkartıp savcılığa hakkımda suç duyurusunda bulunmuşlar İfade verdim ve geçerli delilleri vermedikleri için kovuşturmaya yer yoktur diye posta geldi 29 kodunu nasıl düzelttirebilirim bilgi verebilirmisiniz acaba ?

    1. Admin dedi ki:

      29 işten çıkış kodu “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” için kullanılan koddur, bunu işverenin düzeltmesi gerekir, ancak işverenle davalık olduğunuza göre düzeltmeyebilir, bu konuda SGK müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Yalnız bu aşamadan sonra işten çıkış kodunu düzelttirmeyi niçin istiyorsunuz onu anlayamadık.

      1. Mehmet dedi ki:

        Benim adim mehmet ben is yerini şikayet ettiğim icin madde 29dan isten çıkarıldım buna ne yapmam lazim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İşveren şikayette bulunan işçisiniz işten çıkarırsa haksız duruma düşer, bu durumdaki işçinin hangi haklara sahip olduğu https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hakkinda-sikayette-bulunan-veya-aleyhinde-sahitlik-yapan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Bunun için önce Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-arabulucuya-basvuru-ve-ornek-dilekce/)

  2. Mustafa dedi ki:

    Birkaç yere iş başvurusunda bulundum ve 29 kodu yüzünden işe alınmadım bu yüzden düzelttirmek istiyorum ve işsizlik alabilmek için

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya şikayet dilekçesi verin, işveren belki düzeltir, ancak işsizlik maaşı yönüyle İŞKUR belirli bir tarihten sonra SGK’da yapılan düzeltmeyi kabul etmiyordu bir zamanlar, eğer halen öyleyse İŞKUR’a da ayrı dilekçe vermeniz gerekir. Dilekçelerden sonuç çıkmazsa, işveren düzeltme yapmazsa bu durumda İş Mahkemesinde dava açmaktan başka seçeneğiniz yok demektir.

      1. Mustafa dedi ki:

        Bugün beni işten cıkardılar
        Tazminatımı vermediler ve icerde
        1 haftalık paramı vermediler ben budurumda neyapabilirim

        1. Admin dedi ki:

          Önce Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

          1. Gazi dedi ki:

            Selamun aleykum iş yeri beni 29 üncü maddeden çıkardı işsizlik maaşı alamıyorum Bas ka ise basladigim zaman karsima çıkarma pandemi dolasıyla iş süresi bitti Çıkış istedim ve beni 29 maddeden çıkardı ne yapmam lazım

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Aleykum Selam. Şu an istisna dışında işverenin işçiyi işten çıkarması yasak olduğu için, işveren de o istisnalardan biri olan 29 işten çıkış kodunu kullanmış. Değiştirecek olsa İŞKUR ceza uygulayacağı için işten çıkış kodunu da değiştirmek istemez. İsterseniz arabulucuya başvurabilirsiniz.

    2. ezgi dedi ki:

      bunu iş veren araştırmadıgı sürece göremez ki sgk paylaşmaz bunu. ancak iş yerı referans isterse eskı iş yerinizi ararsa öğrenebilir.

  3. gökhan dedi ki:

    merhaba,
    haziran 2019 da işveren işe iade sonrası bana yumruk attı. işe gelemesin ve tazminatlarına çökeyim diye. sonra gitmiş karakolda bir gün önce küfür ettiğim için şikayetçi olmuş.ben iş mahkemesinde dava açtım. darp raporu mevcut ve bahsetmiş olduğu suçlama için takipsizlik çıktı. ancak çıkış kodu 29. ve ben bununla yaşamak istemiyorum. bahsedilen 10 günü de geçti. ben mahkemede haklı olacağımı %100 biliyorum. mahkeme kesinlik şerhi ile başvursam dava sonu sgk bunu düzeltir mi? çünkü 29. luk bir durum yok. tek endişem 10 gün geçtiği için başvuruda bulunmamış olmam. cevap verirseniz memnun olurum yardımlarınız için teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme kararına istinaden SGK müdürlüğüne başvurun, SGK düzeltir mi bilmiyoruz, normalde bunu düzeltmek için işverenin SGK’ya dilekçe vermesi gerekir. İsterseniz dava aşamasında mahkeme kararına SGK işten çıkış kodunun da değiştirilmesine dair bir hüküm eklenebilirse o zaman mahkeme kararına istinaden SGK gerekli değişikliği yapar.

      1. gökhan dedi ki:

        cevabınız için teşekkürler. kolay gelsin.

  4. Mehmet candar dedi ki:

    Çalışalım 4 buçuk yıldır Yanımda çalışıyor Onu kendi kendine yeni bir para aldığını gördüm kamerada tespit ettim ve karakola şikayette bulundum 29. Maddeden çıkarttın içimde bana Avukata gidip dört buçuk yıllık tazminatı ne istediğini söyledi uzlaşmacı da acaba sonuç ne olabilirmahkeme nasıl sonuclanir

    1. Admin dedi ki:

      Eğer hırsızlık yaptığı nedeniyle işten çıkardınız ve bunu belgeledinizse, karakol kayıtlarına da girdiyse bu durumdaki işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorunda değilsiniz, arabulucuya başvurmuş olması durumu değiştirmez, talebini kabul etmezsiniz olur, biter. Mahkemeye gitse de sonuç alamaz. Tabii gerçekten hırsızlık yaptıysa.

  5. Mehmet şah dedi ki:

    Mrb.kardesim ile aynı koperatife baglı iki ayrı aracta söforlük yaptıyorduk15 ay.çalıştım kardesimin hareket şefi ile kavga etmesi sonucunda bu kavgaya istinaden benide isten çıkardılar fakat sgk çıkışıma 29 kodu verilerek isime iyi miyete ve ahlaka uygun hareket etmemisim gibi gosterilmis tabi ben kendilerini mahkemeye verecegimi soyledim şuan mahkeme başlamadi ahlaka ve iyi niyete uygun olmayan davranişlarım olmuşgibi cıkış vermis bunu ispatlaması gerekmiyormu acaba cunkü boyle bir şey asla olmadiğı için ispatlaması kesinlikle imkansiz CEVAPLASANIZ SEVINIRIM.

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki bu durumda sizi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeniyle işten çıkardığını işverenin kanıtlaması gerekir. Bunun için önce adliyede bulunan arabulucuya başvurmanız gerekir.

  6. Cemi dedi ki:

    2019 iş yerin bana küfür ve hakeret edildi ssk tam yansıtmıyordu ben iş hakkım fes etti

  7. Cemil dedi ki:

    29 kod çıkış yapıl 21 05 2019 iş halkımızı fes ettik kedileri bize 06 15 2019 çıkış yapıldı 25 gün geç ve bize ıhtar nane gönderdiler iş yerine neden gelmiyorsunuz belittin biz 21 05 2019 feste herşeyi yazılı beyan etmiştik ne yapmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Bu aşamadan sonra haklarınızı alabilmeniz için önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

      1. Hami uğur sandıraz dedi ki:

        Güvenlik gorevlisi olarak calistigim is yerinde , misafirlerle bir kavgaya karistik darp edildik , bununla ilgili adli yollara başvurdum , mahkemelik olduğum sahislar beni kendi isyerimde birkac kez tehtit ettiler sikayetinden vazgec falan diye bende proje müdürümü izin istediğimi söyledim izin veremem dedi bende , is yerime gitmedim 4 gun onlarda beni 29 kodundan isten cikarmislar , şimdi de baska bir isyerine basvurdum 29 kodundsn dolayi beni ise almadilar bununla ilgili napabilirim

  8. Serap dedi ki:

    Merhaba ben eski işyerimden 29 maddesiyle işten çıkarıldığımı yeni ögrendim. İşten çıkarılma sebebim 3 gün işe gitmemem. Ama yeni başvurduğum iş yerinden bu sorunla karşılaşınca bunun ahlaksızlık durumu olmadığnı açıklasamda inanmak istemiyolar tabi. Bunun için ne yapabilirim dava edebilir miyim eski işyerimi

    1. Admin dedi ki:

      Dava edebilirsiniz tabii ki ancak gerçekten de izinsiz ve mazeretsiz olarak üç iş günü işe gitmediğiniz için işveren devamsızlık nedeniyle sizi işten çıkarmışsa bu durumda dava açsanız da sonuç değişmeyebilir. (Bkz. İşten Çıkarma Gerekçesi Olarak İşçinin Devamsızlığı Nasıl Hesaplanır ?)

      1. Admin dedi ki:

        4857 sayılı İş Kanununun “Derhal fesih hakkını kullanma süresi” başlıklı 26 ncı maddesinde aynen; “24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.” hükmü yer almaktadır.
        İşveren bu yorumdan birkaç gün sonra haberdar olduğunu iddia edebilir ve 6 iş günlük süre de işverenin yorumdan haberdar olduğu günden itibaren başlayacağı için bu yönüyle mahkemede şansınız olmayabilir.

  9. Umut dedi ki:

    Merhaba biz ıcm teknoloji çalışanları 29. Maddeden atıldık sonra arabulucuk ta belli bi miktarda anlaştık 2 ödemeyi yatırdılar son taksiti bekliyoruz tazminat ve ihbarı da yatırdılar ancak sgk yı düzeltmiyorlar 29. Maddeden çıkış gözüküyor nasıl düzeltir e biliriz ocağın 8 inde çıkarıldım işkura başvurdum Red aldım işten çıkışımdan geredeyse 120 geçecek ne yapmam gerekiyor?

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya şikayette bulunabilir, şikayet dilekçenize arabulucu tutanağını da ekleyebilirsiniz, hatta arabulucu tutanağını dayanak göstererek işverenin yanlış işten çıkış kodu bildirmiş olduğu yönünde İŞKUR’a da dilekçe verebilirsiniz, eğer sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

      1. Umut dedi ki:

        Teşekkür ederim Şikayet dilekçesini internet üzerinden nasıl verebiliriz malum corona diye bi bela var?

        1. Admin dedi ki:

          E-Devlet sayfasında yer alan işlem ve uygulamalar dışındaki dilekçelerin elden verilmesi veya taahhütlü posta ile gönderilmesi gerekir.

          1. ismet ÇAYLI dedi ki:

            29.maddeden işten çıkartıldım isverenin eksik eleman ile ayni isi istemesi uzerimizde baski yapti bu yuzden ortam gergindi ve kavga ettik pandemi surecinde isten cikarildim kagit uzerinde biz sucluyuz fakat genel anlamda isveren pandemi surecinde gerekli saglik onlemlerini almadigi icin bir arkadas pandemiden hayatini kaybetti market sektorunde calistigim icin coronaya yakalanmaktan korktuk fakat isveren eksik elemanla ayni isi istedi bizden dava etsem sansim nedir

          2. Admin dedi ki:

            Dava açmadan önce arabuluculuk bürosuna başvurmanız, sonuç alamazsanız dava açmanız gerekir önce onu belirtelim. Davayı kazanma şansınıza gelince, bu tamamen haklı bir neden olmaksızın işten çıkarıldığını ispat edip edememenize bağlı.

  10. Kerim Dilek dedi ki:

    Merhaba 10.03.2020 tarihinde sosyal medyada isverene karsi (si…. Patronun gucunu) diye yorum yaptim ve Beni mlsf ahlak iyi niyet kurallar Ina uymayan maddeden tazminatsiz cikisimi Verdiler dolayslya baska yerlere de basvurum olumsz oluyr. Internetten arasrtirdgim kadarylaa yaptgim yorumu isveren 6 is gűnű icersinde Benim iș akdimi fesh edebilir diye bir yazi okudum oysaki bn yorumu yaptiktan 12 gun sonra cikardilar mahkeme de șansm NE derece yuksek olr bu duruma gore

  11. Onur dedi ki:

    İyi günler
    Benim iş yerimde sendikalı faaliyet vardı iş yeri bunu öğrenince beni Corona virüsü önlemlerine uymuyosun diyerek işten attı sonra geri dönüş olmadı tazminatımı vermediler SGK çıkışımı 29. Maddeden yaptılar bu Corona virüsünün 29. Madde ile alakası varmı hiç biseyden yararlanamıyorum bunu nasıl düzeltebiliriz.

    1. Admin dedi ki:

      Bahsettiğiniz 29. madde SGK işten çıkış kodu ise İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih anlamına geliyor. Eğer sendikal faaliyetiniz nedeniyle işten çıkarıldığınızı düşünüyorsanız, işverenden ihbar ve işyerinde en az 1 yıldır çalışıyorsanız kıdem tazminatı isteyebileceğiniz gibi sendikal tazminat da talep edebilirsiniz. Madem sendikalıydınız sendikanız ile görüşün.

      1. Onur dedi ki:

        Bütün davamı açacağım zaten ama 29. Madde canımı sıkıyor başka işe girsem sıkıntı olurmu yani bunu öğrenmek istiyorum çalışma belgesi verme sıkıntı olmaz diyolar ama araştırıyorum şuan yani bu 29. Maddeyi bı işveren görebilir mi sizede danışıyorum daha bilgi almak için

        1. Admin dedi ki:

          Başka işverenler bunu göremez, bu bilgiyi ancak sizin hizmet dökümünüzden veya SGK’dan alabilir.

          1. Neslihan dedi ki:

            Şöyle belirteyim ben çocuk bakıcısı olarak 5 aydır bir evde işe başladım yaklaşık 1bucuk ay öncede devlerin çalışan annelere 300 euro desteği var bunu almamız için sertifika almanız lazım dedi aldım ve 8. Ayın 1 sigortalı yaptı 7 eylülde hiç bir açıklama yapmadan daha önce bildirim yapmadan tabiri caizse kapının önüne koydu ve sonrasında sizi 10 eylüle kadar calismis göstericem ona göre ödeme yapicam ama bana istifa mektubu vermelisiniz dedi ısrarla isteyince 170 i aradım. Sizi işten çıkaramaz dedi yasak sizi izinli gösterir ücretsiz devletten ödenek alırsınız dedi bende benim zararımı giderin istifa mektubunu vereyim dedim bana 29. Maddeyle çıkarabileceğini hiç bir şey yaoamayacagimi söyledi 29. Maddeyi araştırdım sadece yüz kızartıcı bir suçum varsa beni atabilir bu durumda sadece iftira atabilir 2. Beni işten çıkardı ve ben ilk kez sigortalı çalıştığım ve bu durumları bilmediğim için 3 gün üstüste ise gitmememi kullanabilir ama işten çıkarmıştı nasıl gidebilirim ve bu konuları bilmiyordum kendisi beni saadece tehdit ediyor hiç bir şey yapamazsın diye Ben ne yapabilirim

  12. Tuğba dedi ki:

    İyi günler
    Ben 23.06.2015 tarihinde 29 koduyla işten çıkarıldığımı öğrendim geriye dönük kıdem ve ihbar tazminatımla ilgili dava açabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer haklı bir neden olmadan işten çıkarıldığınızı düşünüyorsanız tabi ki dava açabilirsiniz, ancak dava açmadan önce Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir, tabi başvurular tekrar başlayınca, çünkü şu an salgın hastalık nedeniyle başvurular durduruldu.

  13. SEDA dedi ki:

    Merhaba,
    21.10.2019 tarihinde 4 numaralı kod ile çıkışım yapıldı fakat sonra silme işlemi yaparak 29 numaralı kod ile 28.10.2019 tarihinde sgk çıkışım yapıldı. (sgk çıkış silme ile ilgili evrak sgk dan alındı) ben 23.10.2019 tarihinde ihtar çektim ama 3 gün devamsızlık yapıldı diye 29 numaralı kodu kullandılar. arabulucu da anlaşamadık. şuan dava aşamasındayız. sizce kıdem ve ihbar alabilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      Mahkemede devamsızlık yapmadığınızı, işverenin 25/II kapsamında haklı bir neden olmaksızın iş akdinizi feshettiğini ispatlayabilirseniz kıdem tazminatı, 25. madde kapsamında hiçbir haklı neden olmaksızın iş akdinizin feshedildiğini ispatlayabilirseniz hem kıdem hem ihbar tazminatı almaya hak kazanabilirsiniz.

  14. Seher dedi ki:

    Merhaba 08.04.2020 tarihinden itibaren 29 koduyla işten çıkışım verildi müdürümün işe gelmeyeceğimden haberi olsa da hakkımda 3 gün işe gelmediğim için tutanak tutulmuş ve çıkışım verilmiştir.Müdürüme söylediğime dair mesajlarım da vardır.Korana virüsünden sonra bu iş yerinde işe devam etme şansım var ne kadar süre devam edersem bu kod silinir ya da silinir mi. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Çıkışınız verildiğine göre işyeri kabul etmezse artık bu işyerinde işe devam etmeniz mümkün değil, yani böyle bir imkan yok. Eğer işyerinde 29 kişiden fazla çalışan varsa ve işyerinde en az 6 ay çalıştınızsa Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna işe iade için başvurmanız gerekir, bu şartlar tutmuyorsa büroya ihbar ve/veya kıdem tazminatı için başvurabilirsiniz, özellikle işe iade başvurusu için bir aylık süre var, onu kaçırmayın, ancak şu an koronavirüs salgını nedeniyle arabulucuya başvurular durduruldu, açılmasını beklemeniz gerekir.

  15. emel dedi ki:

    işe 3 gün gelmediği için 29 kodla işten çıkardığımız işçinin ihtarnameyi alması ile gelmediği gün arasında 18 günlük süre geçmiştir.haliyle çalışmadığı süre için 18 günlük maaş tahakkuk etmiştir. bu maaşıda ödemiş bulunmaktayız. bu 18 gün maaşı ödememiz 29 kodla çıkarılan işçiyi haklı duruma geçirir mi.

    1. Admin dedi ki:

      İşçi bu ayrıntıyı fark ederse aleyhinize kullanabilir, konu mahkemeye intikal ederse bu durumda işçinin üç gün devamsızlık yaptığınız ve ödemeyi sehven yaptığınızı kanıtlamanız gerekir.

  16. Recrp dedi ki:

    1 gün devamsızlık yaptığım için iş yeri beni sözlü olarak işten çıkardı hiç Bi evrak vermedi evrakların avukatlar adresine göndereceklerini söyledi noterden ihtar çektim çıkış kodu 29 olarak vermişler haklarımı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      1 gün devamsızlık işten çıkarma gerekçesi sayılamaz. Haklarınızı tabii ki arayabilirsiniz. Bunun için önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. (Bkz. İşten Çıkarma Gerekçesi Olarak İşçinin Devamsızlığı Nasıl Hesaplanır ?)

      1. BARIŞ dedi ki:

        konuşmalar cok yardımcı oldu benımde bir sorunum var ben kendı istegım ıle 07.02.2017 tarihinde işten ayrıldım 7 ay calıstım toplam tazmınat zaten ıstemedım kovulma kavga vs. herhangıbır durum yok fakat cıkısım 29 madde den yapılmıs ısyerını arıyorum oyle bır sey yapmadık hıcbır personele dıyorlar bu durumu nasıl duzeltebılırım.

        1. Admin dedi ki:

          Siz düzeltemezsiniz, işten çıkış kodunu işveren SGK’ya bildirdiği için, işverenin SGK’ya dilekçe verip düzeltilmesini talep etmesi gerekir. Ancak aradan bu kadar uzun süre geçtikten sonra SGK kabul eder mi bilemeyiz.

    2. Kovulan gurur dedi ki:

      29 kodu ile işten ayrıldım kovdular. İşsizlik maaşı alamıyozda bi yerde bi süre sigortamız işlese orasıda bizi işsizlik maaşı alabilecek statüde işten çıkışımızı gösterse onca senemiz var o zaman işsizlik maaşı haketme durumu olur mu. Veya ne kadar süreli sigortalı gözükmemiz lazım 29 kodunun etkisinden kurtulup işsizlik maaşı alabilmek için ..?

      1. Admin dedi ki:

        Bir başka işyerinde sigortalı işe girmeniz halinde önceki işyerinden işten çıkarılış sebebinizin bir önemi kalmaz, ancak o işyerinden ayrılırken de diğer şartlar yanında son 120 gün hizmet akdinde (sigortalıkta) kesinti olmaması şartı aranır.

  17. Gokhan dedi ki:

    Ben işten cikmadan 4 hafta onceden calistigim isyerine ihtar cektim saglik sorunlari nedeniyle isten ayrilmak icin arabulucuda uzlastik param hesabima yatti 20 gun sonra ogrendimki beni 29 uncu koddan cikarmislar issizlik maasida olamadim kotu niyet tazminati ve kodumun degismesi icin ne yapmaliyim tekrar arabulucuyami gitmem gerekir onurumuzla oynadilar ve issixlik maasi olamadim diye magduroldum 29 uncu kodu haketmedim cunku uzlasmistim simdi ne yapmam gerekir 04.03 2020 tarihinde cikisim verilmis ne yspmam gerekir

    1. Admin dedi ki:

      İşten çıkış kodu arabulucuya başvurulacak bir konu değil, SGK ile ilgili. SGK’ya işverenin yanlış işten çıkış kodu bildirdiğine dair şikayet dilekçesi verin, ekine de arabulucu tutanağının ve işverenin size yaptığı ödeme belgelerinin fotokopini ekleyin. Aynı şekilde İŞKUR’a da dilekçe verin, ekine aynı belge fotokopilerini ekleyin. İŞKUR bu tür durumlarda, işveren işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapmışsa işverenin yanlış işten çıkış kod bildirdiğini kabul edebiliyor.

  18. Rabia dedi ki:

    Merhaba. Benim is yerim kapandığı için işten çıkarıldım ama çıkış kodumu 29 yapmışlar. Neden olduğunu sordugumdaysa şu an işten çıkarılma yasak olduğu için dediler. İşkur’la görüşmem gerekiyormuş. Düzeltilir mi acaba, korkuyorumda. Gereksiz yere kötülemisler.

  19. Duygu dedi ki:

    Ben 21.04.2020 de kendi isreğim doğrultusunda işten ayrıldım.Covid-19 sebebi ile istifa ediyorum olarak yazımı yazıp imzaladım.Kuruma verdim.Çıkışımı verdiler fakat işten ayrılma sebebine 29 kodu yazılmış.Bunun düzeltilmesini istiyorum.Bu durumu çalıştığım yere söylesem onlar mecbur düzeltmek zorundalar mı yoksa insiyatiflerine mi kalmış bir durum sgkya bildirmeleri ?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde düzeltmeleri gerekir, doğru olan gerçek işten çıkış sebebine uygun işten çıkış kodu bildirmektir, eğer bunu yapmazlarsa elinizde istifa dilekçenizin nüshası varsa SGK’ya dilekçe verip düzeltme talep etmeyi deneyin, bundan da sonuç çıkmazsa İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  20. Vedat dedi ki:

    Merhabalae Admin,

    Ben 7 yil çalıştığım is yerimden 3 yildir alacaklarimi alamadigim icin noter araciligiyla ihatr cekerek sozlesmemi fesih etrim. Fakat isyeri benim cikisimi 29 kodu ile vermis bu durum da tazminat alma durumum nedir sizce ?

    1. Admin dedi ki:

      Siz zaten ihtar çekip iş akdinizi feshetmişsiniz, işyerinin alacaklarınızı ödemediğini de ispat edebilirseniz kıdem tazminatı alabilirsiniz tabi ki ancak bunun için önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.

  21. ömer dedi ki:

    kendi isteğimle haber vermeden işten ayrıldım..20.04.2020 tarihinde 29 maddeyle çıkışım verilmiş..Araştırmalarım sonucu 29 maddenin hoş olmadığını öğrendim..Sir de yıllık izin param ödenmedi..Bu durumlar düzelir mi ne yapmam gerek işverenle mi görüşeyim ne yapayım bilemedim….

  22. Nazan öztürk dedi ki:

    29.kod işçisini sevmeyen, tazminat vermek istemeyen işverenin ekmeğine yağ,bal süren bir kod.. Gerçekten işsizlik maaşıda almasın, ne hali varsa görsün kodu… Anlamıyorum bu kadar nefret edilecek ne yapıyor bu işçiler… İşçisine mobig uyguladığı ispat edilen iş yerleri kapanmıyor ama yalan bir kodla işçiyi hem ıssız hem iş bulana kadar alacağı üç-beş kuruşta gözleri.. 10 yıl çeşitli sektörlerde çalıştım hep örnek başarılı becerikli bir mavi yakaydım taki yolum Mahle filitreye düşene kadar.. 2.5 yıl çalıştım fakat görmediğim mobig kalmadı.. En son dayanamadım sendikadan üyeliğimi çektim onlarda aynı gün işten attılar beni hem de 29. Kodla… Bu zamana kadar ismim sicilime leke dokundurmadan koruduğum adıma resmen iftiralarla kul hakkına girdiler.. Onların her gönderdiği bölümde çalıştım eğitim, isg hiçbir kural olmadan yinede yaranamadım.. Başkalarıyla olan laçka durumlardan hoşnut olmadığım için onlar gibi olamadığım ayak uyduramadığım için bu duruma düştüm… Bilmiyorum buradan kim okur bunu Faka t şunu belirmek isterim, 29. Kodla çıkarılan ve daha önceki iş yerlerinde normal kodla çıkan işçiden SGK işyerine sormalı gerekirse işçiyle yüzleşerek.. Eğer işyerinde arkan sağlamsa hırsızlık yapan bir insandan ve işten bu sebeple atmak isteseler de.. Yapmıyorlar… Bu devir paragözlerin hala karın çatlatma devri.. Düşünen yok

  23. Erkan dedi ki:

    Mrb 2 gun önce ……. 29 kodundan iş cıkısım verildi. Konu ürünleri kasadan gecmeden almısım diye ama iş yerindeki arkadslarımın konuyla ilgili bilgisi vardı gizli yaptığım bir durum degıldı. İşveren bana yaptığım durumun şirket kuralı dısı bır hareket oldugunu ve fişsiz ürün almanın iş cıkısı oldugunu belirtti benım yaptığım davranış kural dısı ama ben öncesinden çalısan dıger yöneticiye aldıgım ürün listesini atmıstım ben urunleri kasadan gecmıs dusuncesıyle aldım gecılmedıgını bilmiyordum. Bunun uzerıne iş cıkısım verilince iş veren bana gel istifanın yaz 3 kodundan cıkıs verelim dedi ne yapmam lazım acil cvp verirseniz sevınırım

    1. Admin dedi ki:

      Burada seçim size ait, eğer işe iade başvurusunda bulunacaksanız veya haksız olarak işten çıkarıldığınız gerekçesiyle ihbar ve kıdem tazminatı talep edecekseniz, bu durumda istifa dilekçesi imzalamanız sizin aleyhinize olur. Ayrıca bu taleplerinize işten çıkış kodunuzun düzeltilmesi talebini de ekleyebilirsiniz ve arabulucuya yapacağınız başvuruyu buna göre yapar, iş mahkemesinde açacağınız davayı buna göre açarsınız. Buna karşılık işe iade (geri dönme) veya tazminat talep etme gibi bir düşünceniz / niyetiniz yok, sadece işten çıkış kodunuzun düzletilmesini istiyorsanız o zaman istifa dilekçesini imzalayabilirsiniz.
      Öte yandan istifa dilekçesi imzalayıp, ardından yine işe iade ya da tazminat talebinde bulunabilirsiniz, ancak özellikle mahkeme aşamasında istifa dilekçesini sonradan imzalamak zorunda kaldığınızı, yani iradenizin fesada uğratıldığını ispatlayabilir misiniz bunu bilemeyiz, yani o zaman işiniz daha zor olur.

  24. Mehmet dedi ki:

    Eşimi 29 maddeden iş akdine son vermişler biz bunu 170 hattını arayarak öğrendik gelelim asıl meseleye eşim ve arkadaşları iş yerinde bir arkadaşlarının doğum günü pastasını amirlerinin izniyle yemişler amirleride yemiş tâbi ve dört arkadaşıyla birlikte iş yeri müdürü evlerinize gidin biz size bilgi vereceğiz diyerek göndermiş sadece savunmalarını almış eşimde savunmasında herkes gibi sadece pasta yedigini ve bunu amirimizin izniyle yaptığını ve kendisinin de yediğini yazmış kısaca özetledim ve eşim eve gelmiş iki gün sonra eşim ordaki bayan mühendisi arayarak durumu sormuş oda savunmanızı avukata verdik inceleniyor demiş size ihtar gönderecek demiş bizde hâlâ bir haber gelmeyince 170 hattını arayarak öğrendik böyle bir savunma vermişken nasıl 29 maddeden çıkış verirler biz ne yapmalıyız dava açarsak kazana bilirmiyiz o maddeyi değiştirme şansımız var mı bilgi verirseniz sevinirim. Acil lütfen

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz 4857 sayılı İş Kanununun 18 inci maddesine göre geçerli bir sebep olmaksızın veya 25 inci maddeye göre haklı bir neden olmaksızın iş akdinin feshedildiğini yani haksız olarak işten çıkarıldığını ispatlayabilirse davayı kazanabilir, ancak eşinizin önce bir aylık süreyi geçirmeden adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna işe iade için başvurması, sonuç alamazsa iş mahkemesinde dava açması gerekir.

  25. Gülsüm tosun dedi ki:

    Işveren devamlı ücretsiz izine çıkardığı için çıkışımı verdim âmâ işveren beni 29 cu maddeden tek taraflı iş fesi yaptığına dair sskdan bana mesaj geldi ve benbi buçuk ay sonra çıkışı bildirmiş

  26. Suleyman dedi ki:

    1.5 yıl calısıyor um rapor aldım diye isten cıkartıldım tazminat be issizlik maası nasıl alabilirim

    1. Admin dedi ki:

      İşçi kaç gün rapor aldıktan sonra işverenin işten çıkarma hakkı doğacağı https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hastalanan-veya-rapor-alan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/ başlıklı yazıda belirtilmiştir. Ayrıca işçi işverene işten çıkarma hakkı verecek kadar uzun süre rapor alsa ve bu nedenle işveren işçiyi işten çıkarsa bile, işveren yine kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Kıdem tazminatı için adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermeniz, işsizlik maaşı için de doğal olarak İŞKUR’a başvurmanız gerekir.

  27. Hami uğur sandıraz dedi ki:

    Güvenlik gorevlisi olarak calistigim is yerinde , misafirlerle bir kavgaya karistik darp edildik , bununla ilgili adli yollara başvurdum , mahkemelik olduğum sahislar beni kendi isyerimde birkac kez tehtit ettiler sikayetinden vazgec falan diye bende proje müdürümü izin istediğimi söyledim izin veremem dedi bende , is yerime gitmedim 4 gun onlarda beni 29 kodundan isten cikarmislar , şimdi de baska bir isyerine basvurdum 29 kodundsn dolayi beni ise almadilar bununla ilgili napabilirim

  28. Hami dedi ki:

    Güvenlik gorevlisi olarak calistigim is yerinde , misafirlerle bir kavgaya karistik darp edildik , bununla ilgili adli yollara başvurdum , mahkemelik olduğum sahislar beni kendi isyerimde birkac kez tehtit ettiler sikayetinden vazgec falan diye bende proje müdürümü izin istediğimi söyledim izin veremem dedi bende , is yerime gitmedim 4 gun onlarda beni 29 kodundan isten cikarmislar , şimdi de baska bir isyerine basvurdum 29 kodundsn dolayi beni ise almadilar bununla ilgili napabilirim

  29. Ali ince dedi ki:

    Ben işyerine ihtar çektim ve ihtarnamede haklı fesih yaptığımı bildirdim.Başka işler yaptırdıkları için sözleşmeyi fesih ettim .işyeride bana ihtarname göndermiş .2 gün üstüste işe gelmedinigiz ve ihbarnamede bildirdiginiz başka işler sizin işinize yardımcı ve birbirine benzer nitelikte olduğu için haksız ve geçersizdir diye .Ben barmenim benden barlara portörün çekmesi gerekecek kadar agır bar malzeme çektirdiler daha önce başka arkadaşlarım malzeme çektiği için fiziki olarak rahatsızlandı.benim iznim olmadan bende bunu kayıt altına aldım.ihtardan sonra beni 29 nolu kodla işten çıkarmışlar.Suan arabulucu aşamasında ama kabul etmiyorlar .29 nolu kodu da yeni öğrendim bunuda arabulucuya söylemem gereklimi dava için.benim ihbarnamem 2 .gün ellerine ulaştı ve beni ogün işten 29 nolu kod ile ćıkartılar.

    1. Admin dedi ki:

      Siz işyerine fesih bildirimini yaptıktan sonra işyerinin yaptığı işlemler geçersizdir, sizin çünkü önce siz iş akdini feshetmişsiniz, artık işyerinin iş akdiniz feshetme yetkisi kalmamış. Arabulucudaki görüşme sırasında SGK’ya 29 olarak bildirilen işten çıkış kodunuzun 25 olarak (İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih) değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Arabulucuda işverenle anlaştığınız konularla ilgili olarak dava açamazsınız, arabulucunun düzenleyeceği son tutanağı son tutanağı imzalarken buna dikkat etmenizde fayda var.

      1. Goncagül dedi ki:

        Merhabalar ben iş yerimden cıkışım verildi özel hayatım oraya yansıdı 29.madde ile cıkışım verildi ama. Bu benim özel hayatım ben iş yerimde bir ahlaki veya yanlış birşey yapmadım acaba bu ssk dan 6 ay sonra siliniyor mu ve ben işyerinde böyle bir şey yapmadıgım için dava acabilirmiyim 1 yıldır orda calışıyorum hakkımı yediler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İşten çıkış kodunun SSK’dan silinmesi şeklinde bir uygulama yok, işveren değiştirmediği sürece hizmet dökümünde öylece kalır, işveren SGK’ya başvurarak değiştirirse yeni kod görünür. İsterseniz dava açabilirsiniz tabii ki.

  30. Ercan dedi ki:

    29. madde öne sürülerek işten çıkarıldım ve 12 saat çalışıyordum bir müddet bu şekilde devam ettim Fakat artık çalışamayacağı mı 3 vardiya veya başka bir bölümde de çalışabileceğim 3 vardiya şeklinde ifade ettim dile getirdim ama bana dedikleri bizim sektörde bu bölüm hep 12 saat çalışıyor sizi 3 vadiye yapamayız diye bir ifadede bulundular Ben de biraz daha devam etmek zorunda kaldım işimi kaybetmemek için ve Buna istinaden artık Geceleri çok yorgun düştüm için uyuya kalıyordum 10 20 30 dakika gibi ve bizim her hangi bir molamız yoktu yemeğini yiyip gel tarzında uyudun diyerek bunu öne sürerek beni işten çıkardılar herhangi Yüz kızartıcı suçum ne bileyim ahlaka aykırı biri falan olduğundan değil yani sırf fazla mesailere gelmediğinden dolayı pazar günü mesai lerine gelmediğinden dolayı bu yönde çıkarıldım, ve yine bir hafta sonuydu ben artık hafta sonu ve geceden Çıktığım zaman sabah öğlene kadar kalmamı ifade ettiler ve akşam tekrar gelmemi ifade ettiler akşam 6 ile 8 arasında tekrar gelip sabaha kadar çalış dediler Ben de artık bunu yapamayacağımı dile getirdim çok yorulduğumu da dile getirdim fakat Beni Dinlemediler yaz sezonundan bu zamana kadar çok yoğun bir şekilde çalışıyorum cumartesi pazar pazar gece yani var diye müziğin durumuna 16 saat 20 saat 24 saat bu tarzda çalışıyorduk hep ben en son pazar günü mesaiye çağırdıkları zaman gelemeyeceğimi işimin olduğunu ve yorgun olduğumu dile getirdim sırf pazar günü mesaisine gitmediğinden dolayı farklı farklı olaylar çıkartıp 29. maddeyi öne sürerek beni işten çıkardılar Ben bu konuda ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İzlemeniz gereken iki yol var, birincisi arabulucuya başvurmak, sonuç alamazsanız ikincisi de iş mahkemesinde dava açmak. Ancak karar vermeniz gereken bir konu var, aynı işyerinde tekrar işe dönüp çalışmak istiyorsanız işe iade talebinde bulunmanız gerekir, bunun da bir aylık süresi var (fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay). Artık o işyerinde çalışmak istemiyorsanız o zaman sadece ihbar – kıdem tazminatı, fazla mesai ve diğer işçilik alacaklarınızla ilgili başvuruda bulunabilirsiniz, bunda bir aylık süre kısıtlaması yok süre daha uzun.

  31. Ali Tıraş dedi ki:

    Merhaba 11 aylık çalıştığım iş yerinden istifa etmedigim için hijyen kurallarına uymadigim için pandemi dolayısıyla aralığın 8 inde ücretsiz izne cikarildim ama ayın 14 ünde sgk dan mesaj gelerek işveren 29 maddeden çıkışımı vermişler o şekilde öğrendim ben işsizlik maaşına başvuramıyorum ne yapmam gerekiyor çıkış kağıdını imzalamadım bile ne oldu anlamış değilim ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren işten çıkış kodunuzu değiştirmeyi kabul etmezse ihbar tazminatı ödenmesi talebiyle arabulucuya başvurabilirsiniz, işveren arabulucuda haklı bir neden olmaksızın sizi işten çıkardığını veya ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri nedenler dışında sizi işten çıkardığını kabul ederse arabulucu tutanağı ile İŞKUR’a başvurabilirsiniz. Arabulucudan sonuç alamazsanız İş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Ancak yine de İŞKUR’a işsizlik maaşı için başvurun isterseniz, reddedilir ama süresinde başvurmuş olursunuz.

  32. Mustafa dedi ki:

    4857 sayılı kanunun 29 ncu maddesinde sayılan haller ,işverenin sadece toplu işten çıkarma kısmı işlenmiş.Peki:işçi ahlaksızlık yaptı veya tacizde bulundu veya uyuşturucu kullandığı tespit edildi veya işyerinin düzenini bozucu davranışlar sebebi ile münferiden tek kişi veya 2 kişi 3 kişi gibi işten çıkarılırsa ve bu işçiye kıdem tazminatı ödeniyorsa bu maddenin hiç bir hükmü yok.Maddenin amacı düzeni sağlamak işçiyi cezalandırmak gibi algılansada tam tersi işçiyi mükafatlandırmak oluyor.Hatta bu madde neredeyse 29 dan çıkarıldığı için ikramiye verilsin der gibi olmuş.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazıda da vurguladığımız üzere, söz konusu 29 uncu madde 4857 sayılı İş Kanununun “Toplu İşçi Çıkarma” başlıklı 29 uncu maddesi olup, bu maddede ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi (aynı anda 10 veya daha fazla işçi) çıkarma şartlarını düzenliyor. u madde kapsamında işten çıkarılan işçiler için SGK’ya bildirilen işten çıkış kodu 15. SGK işten çıkış kodu olan 29 ile (İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih (4857 sayılı Kanun Madde 25/II) karıştırılmamalı. 29 SGK işten çıkış kodu ile yani İş Kanununun 25/II. maddesine istinaden işten çıkarılan işçi ihbar ve kıdem tazminatı alamaz.

  33. Hikmet dedi ki:

    Merhaba askere gideceğim için işten ayrildim bana bir hafta sonra gelip iş cikisinizi verin dediler ama benim o kadar vaktim yoktu onlarda da beni 48. Maddeden işten çıkarmış buna nasıl itiraz edebilirim teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodu-nasil-degistirilir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

      1. İbrahim dedi ki:

        İş yerinde iş kazası geçirdim işveren benim kendi isteğimle işten çıkmamı istedi bende kabul etmeyince 29 kod ile çıkış verildi arabulucuda ihbar tazminatımı alabilirmiyim

  34. Hira dedi ki:

    Merhabalar
    29. Maddeden haksız yere iş çıkışım verildi dava açtım kazandım sgk hizmet dökümünden 29. Madde ile çıkarıldığım bilgisini nasıl sildirebilirim konu hakkında yardımlarınızı rica ederim

  35. Mehmet AÇIKGÖZ dedi ki:

    Efendim öncelikle kolay gelsin.. Bizleri Aydınlattığınız İçin Bütün Çalışan Emekçiler Adına Tebrik Ediyorum.. Benim Bi Sorum Olacaktı cevaplamanız Mümkünse.. 10.11.2020 tarihinde 29 Kodu İle İşime Son Verildi.. Olayı iş mahkemesine Taşıdım Ve Bir kaç gün önce lehimize Sonuçlandı.. Taleplerim Şu Yöndeydi Kıdem Tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti ve resmi ve dini bayram ücretleri.. Hepsini kazandık.. Kesinleşmiş Karar İle Sgk il müdürlüğüne gittim 29 kodunu değiştirmek için.. Mahkeme kararında kod değişimine dair bir ibare olmadığı için kodu değiştiremeyeceklerini.. Ancak işverenin yazılı bir dilekçe ile gelip başvuruda bulunursa veyahut mahkemeden bu yönde bir resmi yazı gelirse değiştireceklerini beyan ettiler.. Sizce benim bu durumda napmam gerekiyor.. Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

  36. Neşet dedi ki:

    Keyfi muamele yapılıp işten çıkarıldık işle alaka hicbirsey olmayıp hatta başka köyde yaşanan bir olaydan dalayi bizi isten cirtilar bı hak talep edebilir miyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hangi hakları kastediyorsunuz bilmiyoruz, eğer işe iade, tazminat gibi haklar ise talep edebilirsiniz tabii ki ancak bu konuda önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  37. Erdi dedi ki:

    Merhaba üstat işyerinde çalışırken is kazası geçirdim hastanede adli rapor tutuldu is yeri sahibi hakaret ve boğazıma sarıldı tehdit etti ben tekrar hastaneye gittim rahatsız olduğum için sonra savcılığa başvuru yaptım 20 gün heyet raporu verildi. Benim isten çıkış kodunu 48 olarak bildirmisler .
    Nasıl düzeltebilir doktor 3 ay baş barmagimi zorlamam gerektiğini söylüyor
    Doktor tanısı. Sag Baş parmak tendon ve kaş yirtigi
    Yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-isten-cikis-kodu-nasil-degistirilir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.