6 Günlük Fesih Hakkını Kullanma Şartları

6 Günlük Fesih Hakkını Kullanma Şartları
18 Haziran 2020 20:41

İhbar süresine uymadan, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmadan işçiye iş sözleşmesini feshetme hakkı veren hal ve durumlar İş Kanununun 24 üncü maddesinde, işverene iş sözleşmesini feshetme hakkı veren hal ve durumlar ise 25 inci maddesinde sayılmıştır.

Ancak gerek işveren açısından gerekse işçi açısından bazı durumlarda bu hakkın kullanımı Kanunun 26 ncı maddesinde belirli bir süreyle sınırlandırılmıştır. Söz konusu maddeye göre; ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz. İşçi veya işveren bu süreler geçtikten sonra iş akdini feshederse bu haksız fesih sayılır. Örneğin; işçi işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına bir hareket veya tavrına şahit olmuş, böyle bir hareket veya tavrını duymuş – öğrenmişse, işverenin bu tavrını öğrendiği, duyduğu, gördüğü günden başlayarak 6 işgünü içerisinde iş akdini haklı nedenle feshedebilir, bu 6 iş günlük süre dolduktan sonra işçi fesih hakkını kaybeder. Eğer işçi işverenin söz konusu hareketi, tavrı, davranışı üzerinden 6 iş günü geçtikten sonra durumu öğrenmişse bu durumda 6 günlük süre öğrendiği tarihten itibaren başlar, ancak hiçbir şekilde bir yılı geçemez. Aynı durum işveren tarafından yapılacak fesih için de geçerlidir.

Dolayısıyla bu 6 günlük süre;

• İşçi tarafından 24 üncü maddede yer alan sağlık sebepleriyle veya zorlayıcı sebeplerle,

• İşveren tarafından 25 inci maddede yer alan sağlık sebepleriyle, zorlayıcı sebeplerle, işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın ihbar süresini aşması nedeniyle,

yapılacak fesihler için geçerli değildir.

Söz konusu 24 ve 25 inci maddede sayılan haklı fesih sebepleri İşçi ve İşverene İş Sözleşmesini Derhal Fesih Hakkı Veren Durumlar başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Öte yandan Yargıtay kararlarına göre;

• İşveren tarafından işçinin ücretinin süresinde ve tam ödenmemesi halinde de fesih için günlük süre geçerli olsa da işçinin ücretinin ödenmemesi sürdüğü sürece 6 iş günlük haklı fesih süresi işlemez. (Yargıtay 22. Hukuk Dairesi – Esas No. 2016/4511 – Karar No. 2019/18586 – Tarihi: 10.10.2019)

• Devam eden haklı nedenlerde süre son eyleme göre belirlenir. (Yargıtay 22. Hukuk Dairesi – Esas No. 2017/21739 – Karar No. 2019/9068 – Tarihi: 18.04.2019) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.