7326 Sayılı Yeni Yapılandırma Kanunu Yayımlandı – İşte Şartları

7326 Sayılı Yeni Yapılandırma Kanunu Yayımlandı – İşte Şartları
9 Haziran 2021 19:25

21 Mayıs 2021 tarihinde Meclis’e sunulan yeni yapılandırma kanun teklifi 3 Haziran 2021 tarihinde 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun olarak 3 Haziran 2021 tarihinde Meclis’te kabul edildi ve bugün (9 Haziran 2021 tarihinde) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu yapılandırma Kanununda yer alan düzenleme ve şartlar genel olarak aşağıda belirtilmiştir.

• 2021 Nisan ayı ve öncesine (30/4/2021 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere) ait Maliye ve SGK’ya, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB), sanayi ve meslek odalarına olan borçlar, trafik cezası gibi birçok borç için yapılandırmadan yararlanılabilecek.

• Daha önceki yapılandırmalarda olduğu gibi, yapılandırma başvurusunda bulunanların borç faizleri silinecek, bunun yerine anapara üzerinden enflasyon (Yİ-ÜFE aylık değişim) oranları esas alınarak hesaplanacak tutar anaparaya eklenecek ve ödenmesi gereken borç tutarı tespit edilecek.

• Yapılandırmaya başvuranların idari para cezalarının yarısı silinecek, kalan yarısı üzerinden hesaplama yapılacak.

31 Ağustos 2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) yapılandırma başvurusu yapılabilecek.

• Taksitle ödemenin seçilmesi halinde; Hazine ve Maliye Bakanlığına (Vergi Dairelerine), Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB’lara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin 30 Eylül 2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil), Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksitinin ise 1 Kasım 2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil), diğer taksitlerin ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler hâlinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi gerekecek.

• Borcun tamamını peşin yani bir defada ödeme yolunun seçilmesi halinde ödemenin yukarıda belirtilen ilk taksit ödeme süresi içinde yapılması gerekecek.

• Cumhurbaşkanı, yukarıda belirtilen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar uzatabilecek.

Ayrıca;

• Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılarından, 30 Nisan 2021 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim borçlarını, 1 Kasım 2021 Pazartesi günü sonun kadar ödememeleri veya yapılandırmamaları hâlinde, bu borçları ve o aylara ait Bağ-Kur sigortalılıkları silinecek. Bunlardan çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 1 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacak. Silinen hizmetler daha sonra istenmesi halinde ihya edilebilecek.

• 60/g kapsamında GSS prim borcu olanlardan, daha önce hiç gelir testine başvurmamış olup 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testine başvuranların genel sağlık sigortası prim borçları, gelir testi sonucuna göre (aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa) ilk tescil başlangıç tarihinden itibaren silinebilecek.

• Primlerini ödemedikleri için daha önce silinmiş Bağ-Kur hizmetlerini, cazip şartlarla eski prim tutarları üzerinden ihya etmek isteyenler, dört ay içinde ihya için başvurup, ilk taksit ödeme süresi içinde de hesaplanan tüm ihya primini ödemeleri şartıyla bu imkandan yararlanabilecekler.

7256 Sayılı Kanun Yapılandırması Bozulanlar

Borçlarını 7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran, ancak taksitleri zamanında ödemedikleri için yapılandırması bozulanlar da borçlarını bu yeni yapılandırma Kanunu kapsamında yeninde yapılandırabilecekler. Hatta 7256 sayılı Kanun yapılandırması devam edenler de isterlerse kalan borçları için bu yeni yapılandırma Kanunundan yararlanabilecekler. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Halil İbrahim Keklikçi dedi ki:

    Merhaba işkur eğitim programında 3 aydır çalışıyorum ama program süresi dolmadan çıkmak istiyorum sgkli başka bir iş buldum ayrıldığım zaman cezai ücret yada bir yaptirimla karşılaşır mıyım yada gireceğim yeni işle ilgili bir sıkıntı yaşar mıyım

  2. Melek ÖZDUYGU dedi ki:

    Ben valilik tarafından müftülük bünyesinde çalışmak üzere iskur tarafindan gorevlendirildim fakat 6 ay dolmadan program bitti diyerek 4 ay içinde çıkışımızı verdiler ustelik program 9 ay daha uzadi hemde deprem bolgesindeyim benim gibi 6 arkadaşıminda ayni sekilde isine son verildi sizce bu olabilirmi iskura sikayette bulunabiliyor muyum