Arabulucu Tutanağına veya Kararına İtiraz Edilebilir mi ?

Arabulucu Tutanağına veya Kararına İtiraz Edilebilir mi ?
4 Kasım 2018 22:58

Öncelikle belirtmek gerekir ki arabulucu mahkemeler gibi sürecin sonunda kimin haklı, kimin haksız olduğunu belirten herhangi bir karar veremez.

İşçi – işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulaması hakkındaki yazılara Şikayet-Arabulucu Rehberi sayfasından ulaşılabilir.

Arabulucu sadece, görüşmede işçi veya işverenin ya da taraflarının uzlaşmaya vardığı hususları görüşme sonucunda düzenleyeceği son tutanakta belirtir. Tarafların taleplerden bir kısmı üzerinde anlaşmaya varmaları halinde üzerinde anlaşma sağlanan ve sağlanamayan hususları son tutanakta açıkça belirtir. Bunların haricindeki her durumda taraflar anlaşmamış sayılır ve arabulucu tarafından anlaşmama son tutanağı düzenlenir.

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz. Ayrıca taraflar ve avukatları ile arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaşma belgesi, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayılır, yani bir nevi mahkeme kararı gibi işleme konulabilir, örneğin işçi tutanakta anlaşma sağlanan işçilik alacaklarının işveren tarafından ödenmemesi halinde, arabulucu tutanağına istinaden dava açabilir.

Dolayısıyla arabuluculuk sürecinde ortaya çıkan sonuç arabulucu kararı olmadığından, arabulucu kararına itiraz şeklinde bir uygulama da bulunmamaktadır. Ayrıca arabulucu görüşme sırasında taraflara herhangi bir öneride bulunamaz, herhangi bir yönlendirme yapamaz, tarafları herhangi bir konuda anlaşmaya veya taraflardan birini diğer tarafın teklifini kabul etmeye zorlayamaz. Sadece tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucu menfaat temelli bir çözüm önerisinde bulunabilir. Bununla beraber tarafları bir çözüm önerisi ya da öneriler dizisini kabule zorlayamaz. Bu nedenle de görüşmelerin sonunda düzenlenen ve tarafların imzasını taşıyan son tutanak, tamamen tarafların özgür irade ve kararlarını taşıyan bir tutanak olduğundan, tutanakta belirtilen hususular tarafların anlaşmaya vardığı veya varamadığı hususları içerdiğinden, gerek işçi gerekse işveren veya temsilcileri birlikte imzaladıkları bu arabulucu tutanağına itiraz edemezler, hatta taraflar anlaşmaya vardıkları konuda mahkemeye gidemezler.

Tarafların görüşmeye gelmemesi veya görüşmeye gelseler bile anlaşamamaları halinde arabulucu tarafından düzenlenen anlaşmama tutanağına da taraflar itiraz edemez. Bu durumda isteyen taraf o konu hakkında İş Mahkemesinde dava açabilir.

İtiraz Edilebilecek Tek Husus

Normalde arabulucuya başvurunun karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılması gerekir. Karşı tarafın yani arabulucuya başvuran kişinin karşısındaki taraf, en geç ilk toplantıda, yerleşim yeri ve işin yapıldığı yere ilişkin belgelerini sunmak suretiyle arabuluculuk bürosunun yetkisine itiraz edebilir. Bu durumda arabulucu, dosyayı derhal ilgili sulh hukuk mahkemesine gönderilmek üzere bağlı olduğu arabuluculuk bürosuna teslim eder. Mahkeme, harç alınmaksızın dosya üzerinden yapacağı inceleme sonunda yetkili büroyu kesin olarak karara bağlar ve dosyayı büroya iade eder. Mahkeme kararı arabuluculuk bürosu tarafından taraflara tebliğ edilir. Yetki itirazının reddi durumunda aynı arabulucu yeniden görevlendirilir ve süreler yeni görevlendirme tarihinden başlar. Yetki itirazının kabulü durumunda ise arabulucuya başvurmuş olan taraf, kararın tebliğinden itibaren bir hafta içinde yetkili arabuluculuk bürosuna başvurulabilir. Bu takdirde yetkisiz büroya başvurma tarihi yetkili büroya başvurma tarihi olarak kabul edilir. Yetkili arabuluculuk bürosu, arabulucu görevlendirmesini yapar ve işlemleri bu yeni arabulucu yürütür. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. güney özbek dedi ki:

    ben pazarlarda 15-16 saat çalışan hiçbir sosyal hakkı ödenmeyen 5yıldır ssklı çalıştığım işten çıkartıldım iş yeri sahibi bacanağım olduğu için olayı fazla büyütmemek adına arabulucuda 7bin₺ gibi sembolik bi rakama 2 taksitle ödeme şartı ile anlaştık fakat ilk taksit olan 3 bin ödendi 2.taksitin yarısı 2bin₺ ödendi kalan 2bin₺ 15gündür ödenmedi benim mahkemeye başvursam talep edeceğim 5yıllık agi,yıllık izin parası,fazla mesai tatil günleri ücreti,ihbar ce kıdem tazminatı vs…gibi konularla top 40-50 bin ₺ alacağımı 7bine karar kılmışken bunuda iki taksit dalga geçilmesi ödenmemesi bana kandırılmış hissi uyandırdı ve ben bu arabuluculuk kararına sözleşmeye uyulmadığından dolayı itiraz edebilirmiyim tekrardan tüm haklarımı talep ediceğim bir dava açabilirmiyim saygılarımla.

    1. Admin dedi ki:

      Arabulucuda anlaşmaya varılan işçilik alacakları konusunda dava açılamaz, eğer arabulucuda yaptığınız anlaşma belirttiğiniz alacaklarınızın tamamını kapsıyorsa artık dava açamazsınız. Buna karşılık halen ödenmeyen tutarın tahsili için arabulucu son tutanağı ile icra yoluna başvurabilirsiniz, çünkü bu tutanak mahkeme ilamı (kararı) yerine geçmektedir.

  2. Gökhan dedi ki:

    Merhaba yardım alabilir miyim. Iş yerimde kavga ettik ve kavga ettiğim kişi kadın olduğu için mağaza müdürü hep onu tuttu tabi kavga karşılıklı oldu ben kendimi korumak için ellerini tuttum bende de derin yırtıklar oldu yüzümden ve ikimizde tazminatsız şekilde çıkarıldık. Fakat kavga ettiğim kadın olduğu için ona tazminat vermişler bana vermediler. mağaza müdürü tarafından çıkış kodu 29 olunca sana kimse iş vermez ve sana kötü referans olacağız dedi diğer kadın arkadaşın da çıkış kodunu istifa gibi yapıldı sende yapmak istersen bize ve yöneticilere haklarından feragat ettiğini belirt ve her hakkından feragat ettiğini kabul et dedi. Başka işe girmemem için tehdit yedim bildiğiniz. Bende kabul ettim ve arabuluculukta anlaştık istifa gibi yapıldı çıkış kodum. Ama daha sonra kadın arkadaşın haklarını almış olduğunu öğrendim. Arabuluculuk tutanağı iptal davası açabilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      Arabuluculuk tutanağının iptali şeklinde bir uygulama yok, aynı şekilde arabulucuda anlaşmaya varılan konularla ilgili iş mahkemesinde dava da açılamaz. Ancak iradenizin fesada uğratıldığı, işverenin eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiği gerekçeleriyle iş mahkemesinde dava açmayı deneyebilirsiniz.

  3. Meryem dedi ki:

    Merhaba.ben işten ayrildigmda 2ay bekledim iş yerin sahibi vermedi.mahkemeye verdim.arabulucu avukatı aradı anlaşmaları imzaladık fakat .karşı taraf anlattığımız tarihte ödeme yapmadı.ne yapmalıyım.nereye başvurmalıyım.

    1. Admin dedi ki:

      Arabulucu tutanağı ilam (mahkeme kararı) hükmünde olduğundan, bu tutanak ile icraya başvurabilirsiniz.

  4. Akin dedi ki:

    Bende 6 yıllık işletmede idari işler müdüru olarak çalışıyordum .benim maaşımı asgari ücretten ödediler hep.isverenin bulduğu arabulucu ile asgari geçim izinler felan hepsine 7000 TL çıkarmış .ben ve arkadaşa bu şekilde imzalattirsilar .benim sorum şu ben idari işler müdürü olarak görev yaptığım yerde asgari ücretten maaşımı odeyebilirmi buna itiraz edip gerçek maaşı belirlemek için bilirkişi ile tespitini isteyebilir miyim .bana imzalattiklari tutanakta meslek bilgisini belirtmemisler .bugün idari işler müdürü asgari ücrette çalışmaz ortalama maaşı 5000 tldir .bununla ilgili dava açabilir miyim ve bu tutanak bana engel olurmu .önceden maaşım hep asgari ucretin 200 veya 300 TL üstünde ödendi .yardımcı olursunuz banada

    1. Admin dedi ki:

      Bu tamamen işe girerken işverenle / işyeriyle yaptığınız anlaşmaya bağlı. İş Kanununda sadece çalışanlara asgari ücretten daha az ücret ödenemeyeceği belirtilmiş, bunun dışında ücreti belirleme yetkisi işçi – işveren arasındaki sözleşmeye / anlaşmaya bırakılmıştır. İstisna olarak da mimarlık, mühendislik, işyeri hekimliği gibi mesleklerle ilgili olarak odaları tarafından en alt sınır ücret belirlenmektedir.
      Eğer ücretinizi yüksekten alıyorsunuz, işveren sizi SGK’ya asgari ücretten gösteriyorsa o ayrı bir konu. Bu konuyla ilgili de Sigortanın Asgari Ücretten Değil Gerçek Ücretten Yatırılması Zorunlu başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  5. Ogün dedi ki:

    Bir üniversitenin vakfında çalışırken yine aynı üniversite rektörünün yönetim kurulu başkanı olduğu bir ticari şirkette görevlendirildim. İki iş yeri ayrı birer tüzel kişilik olduğundan vakıfta çalıştığım sürenin haklarını talep ettim. Beni yeni başladığım 2. iş yerinden rektöre söyleyip kovduracakları tehdidinde bulundular. Avukatlarının arabuluculuğunda sembolik bir rakama imza atmak zorunda kaldım. Tehdidi içeren bir ses kaydı var elimde. Aradan 18 ay geçti, tehdit unsuru olduğu için alacak davası açabilir miyim? Saygılarımla.

    1. Admin dedi ki:

      Normalde arabulucuda anlaşılan konularla ilgili iş mahkemesinde dava açılamaz, ancak arabuluculuk aşamasında iradenizin fesada uğratıldığı gerekçe gösterip dava açmayı deneyin. Takdir mahkemenin.

      1. Yalcin Uludag dedi ki:

        Ben govenlik gorevlisi olarak 14 yil calistigim sirketim beni isten cikardi.arabulucuda anlastik.fakat benim izin paralarim eksik yatirdilar.ayrica is kurdan para almami saglayarak.ve 10 ay sonra tekrar ise alacagiz dediler.arabulucuda 3 taksit halinde odeme yapacaklar.beni kandirdilar.haklarimi almak icin dava acabilirmiyim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Normalde arabulucuda anlaşmaya varılan konularla ilgili dava açılamaz, ancak sizi kandırdıkları yani iradeniz fesada uğratıldığı gerekçesiyle dava açabilirsiniz. Bu konudaki açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/arabulucu-tutanagi-zorla-yaniltmayla-imzalatildiysa-ne-yapilabilir/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

    2. Kamil kurt dedi ki:

      Mrh 2 sene önce bir kazası geçirdim bu süreçte 3 ameliyat geçirdi toplamda 30+15 fizik tedavi gördüm 2 sene sonunda iş verenle anlaşma yoluna gitmek istedim
      İş verenim talep ettiğim ücreti vermedi dolayisyla bende avukat yoluna başvurdum 1 .arabulucu görüşmemiz olumsuz geçti 2 .arabulucu görüşmemizde şirket sahipleri de geldi psikojik tedavi dahi gördüm bundan sebep kullanmış olduğum ilaçlar yıpratıcı süreç doğru karar almamı etkiledi sağ el baş parmak ampute 3 .parmak islevsi 4 parmak ta lifler hasar gördüğünde n işlevsiz halde
      Bu süreçte tüm hayatım alt üst oldu çalışamaz haldeyim şirket te bunu bildiğinden buradan üstüme geldi 2 çocuğum var maddi anlamda sıkıntı dayım kabul etme zorunda kaldım birde alay eder gibi tavırları tameamen kontrolsuzdum
      Gerek arabulucu gerekse avukatimin basiretsizligigermisti beni şimdi soracağım su ben arabululuk tutanağın iptali isteyebilir miyim süresi varmı dava açabilir miyim bir beyanim olmadan işçilik haklarında eklenmis

  6. Musa Engin dedi ki:

    Sorum ben altı ay önce çalış tigim işten çıkarıldım iş veren tarafından tutulmuş olan bir ara bulucuya gittik hiç bir soru sorulmadı avukat önünüze bir dosya uzattı bune diye sordum alacağın nizi garanti altına almak için imzalayın dedi bende bu ne biçim bir arabuluculuk belki ben fazla istiyorum onlar az veriyor sizin göreviniz bizi anlaş tirmak deyilmi yok biz sadece sizin alacağın la ilgili dedi benim ne yapabilirim kararı bozma ve yeniden hesaplanma yapılır mı

    1. Admin dedi ki:

      Eğer arabulucu son tutanağı düzenledi ve siz tutanağa yazılan tutarları kabul edip imzaladınızsa o konuda herhangi bir iptal – düzeltme söz konusu olmadığı gibi o alacaklarınızla ilgili artık iş mahkemesinde dava da açamazsınız.

    2. Murat asma dedi ki:

      3 yıldır calısmıs oldugum fırmadan haksız sebeplerden dolayı 25.2 den isten cıkarıldım ve pirim ile calısmak tayım ancak 8 aydır aldıgımız tek ucret 2 maaş asgari üçret pandemı doneminde oldugunuz için işci cıkarma ları yasak olmasına ragmen iftiralar sonucu işten cıkarıldım hak etmıs oldugum pirim min elımde belgeler ile mevcut bu sure zarfında aileme bakmakla yukumlulugum oldugu için arabulucu da imza attım. Ancak isten cıkarılma sebeplerıne itıraz etme hakkım var mıdır cunku adıma istenilen savunmalarda ne bır şahıtlerı nede bir delıllerı yok işten cıkarma sebeplerının tarafıma kanıtları ile iletılmesını isteye bilirmiyım cunku farklı bır işe gırerken bu konu onume cıkacagını dusunuyorum

      1. Admin dedi ki:

        Arabulucuda imzaladığınız tutanakta bu konuda bir açıklama yoksa iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ancak kıdem – ihbar tazminatınızla ilgili arabulucuda anlaştınızsa, mahkemede haksız sebeple işten çıkarıldığınızı ispatlasanız, mahkeme bu yönde karar verse bile kıdem – ihbar tazminatı ile ilgili mahkemede bir talepte bulunamazsınız.

  7. Yavuz dedi ki:

    Merhaba ben arabulucuya gittim karşı tarafla anlaştım fakat tutanak hep benim lehime tutanağına itiraz etme hakkim varmı ilave madde ekleyebilirmiyim tutanağı kaç gün bekletebilirim

    1. Admin dedi ki:

      “tutanak hep benim lehime” ifadesi yanlış olmuş herhalde, anladığımız kadarıyla tutanak aleyhinize. Ancak sayfa başındaki yazıda da açıklandığı arabulucuda tarafların anlaşarak imzaladığı tutanağa itiraz edilemez, madem tutanak aleyhinize, imzalamayıp dava açabilirsiniz.

      1. Yavuz dedi ki:

        Bende itiraz ettim imzalamadim beni karşı taraf dava açmasın diye maddeler yazmak istedim arabulucu eklemem git kime şikayet et dedi bende cimer şikayet ettim arabulucuyu ertesi gün ekledi sorum şu arabulucu ndn böyle yaptı

        1. Admin dedi ki:

          Arabulucu kendisi tutanağa herhangi bir şey yazamaz, sadece tarafların taleplerini, belirttiği hususları tutanağa yazabilir, arabulucu neden talebinizi reddetmiş bilemeyiz.

          1. Sahan dedi ki:

            İşveren çıkmak isteyenler isim yazdırsın dedi ben ve bir kaş arkadaşımız isimlerimizi yazdırdık.işveren görüşmeye içimizden seçerek çağırdı kıdem ihbar veriyoruz 04 ten çıkacaksın dedi. İşsizlik maaşı alırsın dedi. Bende ikale ile çıkışta benim çıkarım olmadığını söyledim 4 brüt ücret talebinde bulundum. Biz ikale sözleşmesi yapmayacağız dedi. Sizi çıkaracağız geri iade açmamanız içinde arabulucuda imza atacaksınız dedi. Bende kabul etmedim

  8. Mehmet dedi ki:

    Merhaba benim arabulucu davam anlaşıldı kariri çıktı karşı taraf Borcu iki taksitte ödeyecek ödemez icra verecem faizi günlük nedir

  9. Yavuz dedi ki:

    Arabulucu sonucu tutanak tutuldu karsı ıki taksitli ödemenin ilkini bugün odemediler icraya nasıl veririm avukat tutmadan 8500 masraf ne kadar

    1. Admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki Adliyeye gidip icra müdürlüğü ile görüşün, işverenle birlikte arabulucuda imzaladığınız tutanak mahkeme kararı yerine geçmektedir, o tutanakla doğrudan icraya başvurabilirsiniz, avukat tutmanıza da gerek yok.