Arabulucudaki Görüşmeye Gidilmezse Ne Olur ?

Arabulucudaki Görüşmeye Gidilmezse Ne Olur ?
2 Ekim 2019 23:35

1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren ve halen devam eden uygulamaya göre işçi – işveren uyuşmazlıklarında iş mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulması gerekmektedir.

Yani arabulucuya başvurulması dava şartı haline gelmiştir. (Bkz. Şikayet-Arabulucu Rehberi) Ancak arabuluculuk sürecinden sonuç alınabilmesi için de işçi ve işveren tarafının arabulucu tarafından organize edilen toplantıya birlikte katılması gerekmektedir. Eğer taraflardan biri toplantıya katılır, diğeri katılmazsa bu durumda arabulucu anlaşmanın sağlanamadığına dair son tutanağı düzenle. Örneğin, işçi ödenmeyen alacaklarıyla veya işe iade talebiyle arabulucuya başvurdu, ancak işveren tarafı toplantıya gelmediyse arabulucu işveren aleyhine işçinin taleplerinin kabul edildiğine dair bir tutanak düzenleyemez, bu durumda işçinin talepleri hiç görüşülmeden anlaşma sağlanamadığına dair son tutanak arabulucu tarafından düzenlenir.

Peki taraflardan biri arabuluculuktaki görüşmeye katılmazsa ne olur ?

Bu konu arabulucuya başvuru zorunluluğunu da getiren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun “Dava şartı olarak arabuluculuk” başlıklı 3/12.  maddesinde düzenlenmiştir. Madde uyarınca, taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir. Arabulucuya başvuranın iş mahkemesinde dava açması halinde; toplantıya katılmayan taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur, yani tüm mahkeme masraf ve giderlerini ödemek zorunda kalır. Ayrıca arabulucu toplantısına katılmamış taraf avukat tarafından temsil ediliyorsa, davayı kazansa bile bunun lehine vekalet ücretine hükmedilmez, yani avukatlık ücretini karşı taraftan alamaz. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda ise tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılır.

Öte yandan mevzuatta belirtilmemiş olsa da mahkeme aşamasında hakimin yapacağı değerlendirmede mazeretsiz görüşmeye katılmamış tarafın aleyhine bir durum gelişebilir, görüşmeye katılmayan taraf kendisini savunmada zorlanabilir. Bu nedenle arabulucuya başvuran tarafın talebi kabul edilmeyecek olsa bile yine arabulucudaki görüşmeye gidilmesi, talebin niçin kabul edilmediğinin görüşme sırasında belirtilmesi daha uygun olur. Arabulucuya başvuran tarafın mazeretsiz görüşmeye katılmaması ise mahkemede kendisini zor durumda bırakabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.