Hizmet Borçlanması Yapacaklar – Asgari Ücret Artmadan Borçlanmanızı Yapın !

Hizmet Borçlanması Yapacaklar – Asgari Ücret Artmadan Borçlanmanızı Yapın !
6 Aralık 2021 00:13

Askerlik, doğum, yurtdışı gibi hizmet borçlanmalarında ödenecek prim tutarı, prime esas kazanç alt sınırı (başvuru tarihindeki brüt asgari ücret) ile prime esas kazanç üst sınırı arasında kalmak şartıyla, borçlanacak kişinin kendi seçeceği tutar üzerinden hesaplanmakta ve hizmet borçlanması bu şekilde yapılmaktadır.

Ancak durum böyle olmakla birlikte, özellikle borçlanma yapılacak süreye bağlı olarak borçlanma primi tutarı yüksek olabildiğinden, hizmet borçlanması yapacak kişiler genelde prime esas kazanç alt sınırı yani brüt asgari ücret üzerinden borçlanma yapmaktadır. Brüt asgari ücrete ise 2022 Ocak ayından geçerli olmak üzere (henüz yapılacak zam oranı henüz netleşmemiş olmakla birlikte), yüksek oranda zam yapılacağı yetkililer tarafından açıklandı.

Hizmet Borçlanma Primleri Ne Kadar ?

Askerlik ve doğum gibi hizmet borçlanmalarında kişinin seçtiği prime esas kazancın yüzde 32’si üzerinden, yurtdışı hizmet borçlanmasında ise yüzde 45’i üzerinden borçlanma primi alınmaktadır. Örneğin; şu an asgari ücret üzerinden (2021 yılı asgari ücreti) askerlik ve doğum borçlanması yapacak kişinin bir günlük borçlanma için 38,16 TL – bir aylık borçlanma için 1.144,80 TL; yurtdışı hizmet borçlanmasında ise bir günlük borçlanma için 53,66 TL – bir aylık borçlanma için ise 1.609,88 TL borçlanma primi ödemesi gerekirken, 2022 yılına geçtikten sonra asgari ücret üzerinden hizmet borçlanması yapmak isteyecek kişinin ödemesi gerekecek borçlanma primi asgari ücrette meydana gelen artış oranı kadar artacak. Güncel hizmet borçlanması prim tutarlarına Askerlik-Doğum-Yurtdışı Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Dolayısıyla hizmet borçlanması yapacakların Ocak ayı gelmeden hizmet borçlanmalarını yapmaları veya en azından hizmet borçlanması başvurusunu yapmaları menfaatlerine olacaktır. Çünkü hizmet borçlanması için SGK’ya başvurduktan sonra, SGK tarafından hesaplanıp tebliğ edilen prim borcunun tebliğ tarihinden itibaren; yurtdışı hizmet borçlanmalarında 3 ay içerisinde, diğer hizmet borçlanmalarında ise 1 ay içerisinde ödenmesi gerekmekte olup, 2022 yılına geçmeden hizmet borçlanması başvurusu yapmış olan kişi, borçlanma primini 2022 yılına geçtikten sonra ödese bile yine eski asgari ücret üzerinden ödeyecektir. Ayrıca hizmet borçlanması için SGK’ya gitmek zorunlu olmayıp, e-Devlet SGK sayfasındaki (Sosyal Güvenlik Kurumu (turkiye.gov.tr)) Borçlanma Hizmetleri kısmından da hizmet borçlanması başvurusu yapılabilmektedir.

Borçlanma Yapıldıktan Sonra Ödenen Prim Geri Alınabilir mi ?

Öte yandan hizmet borçlanması yapılsa bile, eğer emekli aylığı bağlanmamışsa, yani borçlanılan hizmet karşılığında herhangi bir işlem yapılmamışsa, borçlanılan tutarın tamamını geri alma imkanı bulunmaktadır. (Bkz. Hizmet Borçlanması İçin Ödenmiş Olan Prim Geri Alınabilir mi ?) Ancak bu durum kişi hiç hizmet borçlanması yapmamış sayılır, eğer ilerde o kişi tekrar hizmet borçlanması yapmak isterse, başvuru yapacağı tarihte geçerli prim tutarı üzerinden borçlanma yapması gerekir.

Hizmet Borçlanması Yapılabilecek Süreler

Hizmet borçlanması konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklama Hizmet Borçlanması – Borçlanma Yapılabilecek Hal ve DurumlarSon Düzenlemelere Göre Bütün Ayrıntılarıyla Doğum Borçlanması, Yurtdışı Borçlanmasında Yeni Dönem 1 Ağustos’ta Başladı başlıklı yazılarda mevcut olup, borçlanma yapılabilecek durumlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.

– Yurt dışında geçen süreler

– Askerlik süresi

– Doğum nedeniyle çalışılamayan en fazla iki yıla kadar olan süre

– Memurların aylıksız izin süreleri

– Avukatlık stajında geçen süreler

– Tutuklulukta veya gözaltında geçen süreler

– Grev ve lokavtta geçen süreler

– Doktora veya uzmanlık öğreniminde geçen süreler

– Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri

– Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreler

– Seçimlerde aday olanların açıkta geçen süreleri

hizmet borçlanması yapılabilecek sürelerdir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. ahmet dedi ki:

    bir ise girdim bos senet imzaladim 46 gun calistim isten ayrildim senedi alamdim aradan 2 ay gecti parami yarisini vermediler ve senedim onlarda telflarima cvp vermiolar ne yapmaliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Noterden ihtarname çekebilirsiniz, işveren yine de senedi vermezse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-isciye-bos-senet-imzalatmasi-yasal-mi/ başlıklı yazıda bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi yer almaktadır.