Askerdeyken Kimlerin Sigortalılığı Devam Eder ?

Askerdeyken Kimlerin Sigortalılığı Devam Eder ?
28 Nisan 2014 20:20

5510 sayılı Kanunun “Sigortalı sayılmayanlar” başlıklı 6 ncı maddesi uyarınca kısa ve uzun vadeli sigorta kolları hükümlerinin uygulanmasında; fiili (zorunlu) askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencileri sigortalı sayılmamaktadır.

Dolayısıyla bu durumdaki kişilerden sigortalı olanların askerliklerinin veya yedek subay okulu öğrenciliklerinin başladığı tarih itibariyle sigortalılıkları sona ermektedir. Örneğin 4/1-a (SSK) veya 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olan birinin sigortalılığı er veya erbaş veya yedek subay okulu öğrencisi olarak askerliğinin resmi olarak başladığı tarihte sona ermektedir. Bu süre içerisinde yapılmış olan sigortalı bildirimleri de iptal edilmektedir. Askerliğini yedek subay (asteğmen) olarak yapanlar ise öğrencilik süresi dışındaki yedek subaylık döneminde 4/1-c (emekli sandığı) kapsamında sigortalı olmaktadırlar.

Bağ-Kur Sigortalılarının Durumu İstisna

Ancak 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlar ile isteğe bağlı sigortalıların durumu istisnadır. Bunlar sigortalıyken askere gitmeleri halinde, isterlerse sigortalılıklarını devam ettirebilirler. 4/1-(b)-1 kapsamına, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, 4/1-(b)-3 kapsamına ise anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarından, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin tüm ortakları girmektedir.

Hatta bu şekilde 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında veya isteğe bağlı sigortalı olup, askerdeyken sigortalılıkları devam eden ve primleri düzenli ödenen kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanmaya devam edecek.

Askerdeyken sigortalı sayılmayan kişilerin ise 5510 sayılı Kanunun 41’inci maddesi uyarınca er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler için askerlik borçlanması yapma imkanları bulunmaktadır.

Öte yandan, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 78 inci maddesine göre; askerlik hizmetini yapmakta olanlara verilen sıhhi izinlerin üç aydan fazlası, normal izinlerin ise her yıl için bir aydan fazlası, firarda geçen süreler muvazzaf askerlik hizmetinden sayılmadığından, söz konusu

sürelerde hizmet akdiyle herhangi bir işyerinde çalışanlar, erken terhis mahiyetinde izinli sayılanlar bu sürede çalıştıkları takdirde sigortalı

sayılacaklarından, bunlar belirtilen süreler de 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olabilirler.

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    Merhaba,
    98 yılında kısa dönem askerlik yaptım.Çalıştığım firma ile askerlik sonrası tekrar işbaşı yapmak üzere anlaştım.askerlik boyunca primlerim ödendi.fakat askerde prim ödemesinin geçerli olmadığını yeni öğrendim.tekrar ödemek için ne yapmalıyım.bir sorun çıkarmı ? teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere 4/a (SSK) kapsamında çalışanlar askerlik süresince sigortalı olamıyor, çünkü zaten askerlik süresince çalışmamış oluyor. Ancak bu konuda bir kaybınız olmaz, askerlik sürenizi hizmet borçlanması ile ödeyebilirsiniz.

  2. Aliihsan dedi ki:

    95 mayıs 21. deaskere gittim. iş yeri çıkışı 31.05.95.gostermis. sgk dan 25 yıl hizmet süresini doldurmadiginiz için emeklillige hak kazanmadı iz diye bir yazı geldi bugün ne yapmalıyım.

    1. KEMAL KAYA dedi ki:

      Önceden SSK başlangıcı yok muydu

    2. KEMAL KAYA dedi ki:

      SSK Gidip Sordunuz Mu

  3. KEMAL KAYA dedi ki:

    iyi günler hocam yardımcı olabilirseniz eyt yararlanıyorum yalnız
    17.11.1998 hizmete başlama tarihi eyt liyitm 20 yaş
    24.11.1998 askere sevk kağıdım geldi
    27.11.1998 birliğe teslim oldum
    işyeri 30.11.1998 çıkış verdi
    bu arada uzun vade adıma 15 gün e devlettede görünüyor pirim var pirime esas kazanç var emeklilik dilekcesi verirken sıkıntı olurmu