Ayda 30 Günden Az Bildirilenlerle İlgili Belge Verilmesi Gereken Durumlar

Ayda 30 Günden Az Bildirilenlerle İlgili Belge Verilmesi Gereken Durumlar
28 Ocak 2020 23:20

Daha önceki uygulamalara göre özel sektöre ait işyerlerinde, 10 ve üzeri işçi çalıştırılan aylarda çalışma süresi 30 günden az gösterilen sigortalılarla ilgili olarak eksik gün nedeninin Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde gösterilmesi yeterli oluyor, 10’dan işçi çalıştırılan işyerlerinde ise eksin gün nedeninin prim belgesinde gösterilmesi yetmiyor, ayrıca eksin gün nedenlerine ait belgelerin eksik eksik gün nedenlerine ait belgelerin Eksik Gün Bildirim Formu ekinde SGK’ya verilmesi / gönderilmesi gerekiyordu.

Ancak 7103 sayılı Torba Kanun ile 5510 sayılı Kanununun “Prim belgeleri ve işyeri kayıtları” başlıklı 86 ncı maddesinde bu konuyla ilgili bazı değişiklikler yapıldı, buna istinaden daha sonra da Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin “Aylık prim ve hizmet belgesinin düzenlenmesi, verilmesi ve saklanması” başlıklı 102 nci maddesinde bazı değişiklikler yapıldı ve 10’dan az işçi çalıştıran işyerleri için de eksik gün nedenlerine ait belgeleri SGK’ya verme / gönderme zorunluluğu, çok az istisna hariç tamamen kaldırıldı.

Bu en son düzenlemelere göre;

• Genel bütçeye dahil dairelerin, özel bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, fonların, belediyelerin, il özel idarelerinin, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelerin, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşların, kamu iktisadi teşebbüslerinin ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarının, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşların işyerleri ve toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile 10 ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin özel sektör işyerlerinde eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde belirtilmesi yeterlidir. Eksik gün nedenlerine ait belgelerin SGK’ya verilmesi / gönderilmesi gerekmemektedir.

• 10’dan az sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin özel sektör işyerlerinde ise sadece aşağıda belirtilen eksik gün nedenine ait belgelerin prim belgesinin verilmesi gereken sürede SGK’ya verilmesi veya gönderilmesi gerekir.

– Sigortalı ve işverenin imzasını taşıyan ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi.

– Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi. (Sözleşmenin SGK’ya bir kez verilmesi/gönderilmesi yeterli olup her ay verilmesi/gönderilmesi gerekmez.)

– Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları.

– İşe devamsızlığa ilişkin belgeler.

Dolayısıyla özel sektör işyerlerinde, çalışan sayısı 10’dan az olan aylarda da yukarıda belirtilenler dışında kalan eksik gün nedenlerine ait belgelerin SGK’ya verilmesi / gönderilmesi gerekmez. Eksik gün nedeninin aylık prim ve hizmet belgesinde gösterilmesi yeterlidir. Ancak bu belgelerin de istenildiğinde SGK’ya ibraz edilmek üzere saklanması gerekmektedir. (Bkz. SGK Eksik Gün Kodları)

• SGK tarafından istenilmesi halinde ibraz edilmesi gerekeceğinden, Eksik gün nedenlerine ait belgeleri SGK’ya göndermesi gerekmeyen işyerleri veya SGK’ya gönderilmesi gerekmeyen eksik gün nedenlerine ait belgelerin işyerinde klase edilmesi, yani saklanması gerekmektedir. Hatta SGK’ya gönderilmiş eksik gün nedenlerine ait belgelerin birer örneğinin de işyerinde saklanması gerekir. Çünkü SGK tarafından istendiği zaman ibraz edilememesi halinde SGK’nın eksik günleri 30’a tamamlama yetkisi bulunmaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hayriye ozel dedi ki:

    Yeşil kartliyim oğlum (2011 doğum tarihli) üniversite hastanesi diş fakültelerinde muaneyene olabilirmiş (ankara yıldırım beyazıt üniversitesi dış hekimliği fakültesinde)

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlılar SGK ile Global Bütçe (götürü bedel) üzerinden anlaşması olan tüm üniversite hastanelerine gidebilir, belirtiğiniz üniversitede de muhtemelen bu kapsamdadır.

  2. Rıfat dedi ki:

    Merhaba, kısmi istihdamlı çalışanım var. İş sözleşmesinde aylık çalışma süresi günlük 7,5 saatten 9 gün. İşe girişte SGKya da bu şekilde sunulmuş sözleşme. Ancak muhasebecim 2 yıldır APHB bildiriminde aylık çalışma gününü bazı aylar 7 bazı aylar 8 olarak hatalı işlemiş. ücret aynı. bu sorun yaratır mı? bildirmem gerekiyor mu? Ücret değişmemesine rağmen çalışılan gün sayısı 1-2 gün değişince ödemem gereken SGK taahukuku değişiyor mu? devleti zarara uğratmış oluyor muyum?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gün sayısı değiştiği halde ücret değişmediğine göre demek ki çalışanınızı asgari ücretin (alt sınırın) üzerinde bir ücretten bildiriyorsunuz, aksi halde SGK’nın sistemi bu bildirimi kabul etmezdi. Burada olması gereken aslında, aylık çalıştığı toplam süre üzerinden çalışanınıza ödediğiniz prime tabi brüt ücret neyse onun üzerinden SGK’ya bildirmektir. Dolayısıyla çalışanınızı gerçek ücreti yerine düşük ücretten bildirdiğiniz aylar için hem çalışanın kaybı (sigortalı hizmetlerine prime esas kazancı düşük olarak işlenmiştir), hem de SGK’nın prim kaybı meydana gelmiştir.

      1. Rıfat dedi ki:

        Cevabınız için teşekkür ederim. açıklama yapmak, açıklamama göre cevabınızı almak isterim.

        aylık 9 çalışma gününe karşılık 1200 lira nakit ödeme yapıyorum. bildirge V2’de ücret olarak 1200 giriliyor ama gün sayısı 7-8 girilmiş. SGK taahhukuku 45o gibi bir rakam çıkıyor. eğer 9 gün bildirilmiş olsa daha çok mu taahhuk ödeyecektim? yapılan bir denetimde bunun cezası nasıl olur?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Burada SGK’nın veya çalışanın herhangi bir kaybı yok, aksine siz fazla prim ödemiş oluyorsunuz. Çünkü işçinize aylık 9 günlük çalışma karşılığı 1200 TL ödediğinize göre, aylık 7 veya 8 gün için daha düşük ücret ödüyor olmalısınız. Ancak muhasebeciniz işçinizin 7 veya 8 gün çalıştığı aylar için de 1200 TL üzerinden bildirdiği için bu aylarda işçinize 1200 TL’den daha düşük ücret ödediğiniz halde SGK’ya primini 1200 TL üzerinden ödemişsiniz.