Aylık Bağlandıktan Sonra Şartları Taşımadığı Anlaşılanların Durumu

Aylık Bağlandıktan Sonra Şartları Taşımadığı Anlaşılanların Durumu
16 Temmuz 2019 21:19

Emekli – dul – yetim aylığı bağlandıktan sonra aylık bağlanmasına hak kazanmadığı halde aylık bağlandığı veya sonradan aylık alma hakkını kaybettiği tespit edilenlerle ilgili olarak yapılacak işlemler ve izlenecek yol kişinin durumuna göre değişmektedir.

Emekli – dul – yetim aylığı bağlanması için aranan bazı şartlar yanında genel şartlar sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş şartıdır. Ayrıca primleri kendileri tarafından ödenen Bağ-Kur, Ek-5, Ek-6, 2925 Tarım SSK sigortalıları ile isteğe bağlı sigortalıların diğer tüm şartlar yanında aylık başvurusu yaptıklarında Kuruma kendi sigortalılıklarından dolayı prim borçlarının olmaması gerekmektedir.

Her ne kadar SGK müdürlükleri tarafından emekli – dul – yetim aylığı bağlanacağı zaman şartların yerine getirilip getirilmediği, aylık bağlanmasına engel bir durum olup olmadığı kontrol edildikten sonra aylık bağlansa da sonradan prim günü eksik olduğu ya da Kuruma prim borcu olduğu halde aylık bağlandığı tespit edilen, aylığın bağlandığı tarihte şartları taşımakla birlikte daha sonra aylık alma şartlarını kaybetmiş olan kişilere rastlanmaktadır. Örneğin, hizmet dökümünde prim günü yeterli görünüp aylık bağlandıktan sonra hizmetlerine başka birinin sigortalı hizmetleri karıştığı tespit edilip karışan hizmetler silindikten veya hizmet çakışması nedeniyle çakışan hizmetler silindikten sonra kalan prim günü emeklilik için yetersiz gelen kişilere rastlanmaktadır. Bu tür durumlarda aylığın kesilip kesilmeyeceği, kesilecekse hangi tarihten itibaren kesileceği, geriye dönük ödenmiş aylıkların ilgili kişiden geri alınıp alınmayacağı, alınacaksa faiz uygulanıp uygulanmayacağı konuları Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile 2018/38 sayılı Emeklilik İşlemleri genelgesinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Sahte Sigortalılık Nedeniyle Emeklilik Hakkını Kaybedenlerin Durumu

Gerekli şartları taşıdığı için emekli aylığı bağlanmış, ancak daha sonra fiilen çalışmadığı halde sahte sigortalı olarak Kuruma bildirilmiş olan kişilerin, sahte sigortalılık nedeniyle iptal edilen sigortalı hizmet süreleri (prim gün sayıları) düşüldükten sonra kalan prim gün sayısı veya sigortalılık süresi emekliliğe yeterli olmayan kişilerin emeklilik işlemleri iptal edilmekte, aylık ödemeleri durdurulmakta, geriye dönün ödenmiş tüm emekli aylıkları faiziyle birlikte geri alınmaktadır. Bu konudaki SGK uygulamaları çok katıdır. (Bkz. Sahte – Gerçek Çalışmaya Dayanmayan Sigortalılık ve Uygulanan Yaptırımlar)

Sahte Rapora İstinaden Aylık Bağlanmış Olanların Durumu

Sahte sağlık raporuna istinaden malullük aylığı bağlanmış veya sahte sağlık raporuna istinaden vergi indirimi ya da engellilik nedeniyle erken emekli olmuş kişilerin emeklilik işlemleri iptal edilmekte, aynen sahte sigortalılıkta olduğu gibi aylık ödemesi durdurularak geriye dönük ödenmiş tüm aylıklar faiziyle birlikte geri alınmaktadır. Aylığın bağlanmasına esas teşkil eden sağlık raporundaki hastalık ve rahatsızlıkları gerçekte var olmayan, raporda belirtilen hastalık ve rahatsızlıklar kendisinde bulunmayan veya raporda gerçeğinden fazla engellilik ve malullük oranı verilmiş olan kişilerde bu duruma rastlanmaktadır.

Aylık Bağlandıktan Sonra Prim Günü Eksik Olduğu Anlaşılanların Durumu

Bu konuda izlenecek yol ve yapılacak işlemler Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine 5/12/2017 tarihinde eklenen geçici 35 inci maddesinde ve 2018/38 sayılı Genelgede düzenlenmiştir. Buna göre, emekli – dul – yetim aylığı bağlandıktan sonra tahsis talep (aylık bağlanma başvurusu) veya ölüm tarihi itibariyle ilgili kanunlarında öngörülen aylık bağlama koşullarından prim ödeme gün sayısı şartının sigortalıların kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanmayan nedenlerle yerine gelmediği daha sonra anlaşılanların öncelikle aylıkları tespit tarihini takip eden ödeme dönemi itibariyle durdurulacak ve durumları değerlendirilmek üzere kendilerinden talep alınacaktır. Ardından eksik hizmet sürelerinin (prim gün sayıları) aşağıda belirtilen şekillerde tamamlanması yoluna gidilecektir.

1- Borçlanılacak süresi olanlar yani yurtdışı – askerlik – doğum borçlanması gibi borçlanma hakkı olanlara, eksik hizmet süresi kadar hizmet borçlanması yaptırılarak eksik günler tamamlanacaktır. Borçlanılacak gün sayısının, borçlanma talep tarihindeki günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda sigorta primi tahakkuk ettirilecektir. (Bkz. Askerlik-Doğum-Yurtdışı Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları) Bu maddede belirtilen şekilde eksik günü tamamlananlar için yeni bir aylık hesabı yapılmayacak ve aylık başlangıç tarihi değiştirilmeyecektir.

2- Borçlanılacak süresi yani yurtdışı – askerlik – doğum borçlanması gibi hizmet borçlanması yapma hakkı olmayanlar ile hizmet borçlanması yapsa dahi borçlanma hakkı olan süre eksik hizmet süresini tamamlamaya yetmeyecek olanlardan; tahsis talep (emeklilik başvuru) tarihi ile yersiz ödemenin (prim gününün eksik olduğunun) tespit edildiği tarih arasında 4/1-a veya 4/1-b kapsamında sigortalılığı bulunanlara eksik hizmetin tamamlanacağı tarihe kadar hizmet verilecektir. Örneğin; aylık bağlandıktan sonra 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam etmiş olması nedeniyle aylığından sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesilmiş olan veya 4/1-a (SSK) kapsamında sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmış olanların, aynı şekilde aylık bağlandıktan sonra vergi mükellefi olarak 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında çalışması bulunan ancak 5510 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi gereğince sigortalı sayılmayan kişilerin bu sürelerinden, eksik gün sayısını tamamlamaya yetecek kadar hizmet eklenecektir. Bu şekilde eklenecek gün sayısının, talep tarihindeki günlük brüt asgari ücretin yüzde 34,5’i ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarda sigorta primi tahakkuk ettirilecektir. Bu maddede belirtilen şekilde eksik günü tamamlananlar için, aylık bağlanmış olan sigortalılık haline göre eksik hizmet süresinin tamamlanacağı tarih itibariyle yeniden aylık hesaplanacak ve yapılacak hesaplamada; devam eden sigortalılık süreleri gün ve kazanç olarak, borçlanılacak süreler sadece prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilecektir.

3- Yukarıda belirtilen iki şekilde de eksik gününü tamamlama imkanı olmayan, borçlanma veya hizmet eklemesi yapılsa bile eksik günü tamamlamaya yetmeyen kişilerden; isteğe bağlı, 2925 ve Ek-5 SSK Tarım ile Ek-9 (ev hizmetlerinde 10 günden az çalışmış olanlar) kapsamındaki sigortalılıkları tahsis talep tarihi itibariyle aylığa hak kazanmaları nedeniyle sona erenlere, eksik hizmet süresinin tamamlanacağı tarihe kadar belirtilen kapsamdaki sigortalılıkları devam ettirilerek eksik gün tamamlanacaktır. Örneğin kişi isteğe bağlı sigortalı iken emeklilik başvurusu yapmış, aylık bağlanmasına hak kazandığı için isteğe bağlı sigortalılığı sona ermiş veya isteğe bağlı sigortalılığını kendisi sona erdirmiş kişinin tahsis (aylık) talep tarihi itibariyle sonlandırılan isteğe bağlı sigortalılığı devam ettirilerek eksik hizmet süreleri tamamlatılacak, devam eden sigortalılık süreleri gün ve kazanç olarak dikkate alınarak eksik hizmet süresi tamamlanacaktır. Eksik gün sayısı tamamlatılan sigortalılık statüsüne göre prim tahakkuk ettirilecektir. Örneğin isteğe bağlı sigorta primi yüzde 32 olup, kişinin eksik günü isteğe bağlı sigortaya devam ettirilerek tamamlanmışsa, tamamlanan eksik gün sayısının talep tarihindeki günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda sigorta primi tahakkuk ettirilecektir. Bu maddede belirtilen şekilde eksik günü tamamlananlar için, aylık bağlanmış olan sigortalılık haline göre eksik hizmet süresinin tamamlanacağı tarih itibariyle yeniden aylık hesaplanacak ve yapılacak hesaplamada; devam eden sigortalılık süreleri gün ve kazanç olarak, borçlanılacak süreler sadece prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilecektir.

Yukarıda belirtildiği şekilde tahakkuk ettirilecek olan prim asılları ile borçlanma tutarları, öncelikle aylığın durdurulmuş olması nedeniyle birikmiş aylıktan mahsup edilecek, kalan tutar ise faizsiz olarak aylıklardan kesilmek suretiyle tahsil edilecektir.

Prim gününün eksik olması nedeniyle aylığı durdurulmuş olan kişinin eksik günleri yukarıda belirtilen şekilde tamamlandıktan sonra durdurulan aylığı tekrar başlatılacaktır. Dolayısıyla geriye dönük alınmış emekli aylığının SGK’ya geri ödenmesi gibi bir mağduriyette yaşanmayacaktır.

Yukarıda belirtilen şekilde eksik hizmet süreleri tamamlanan sigortalılara, son aylık ödenen tarihten eksik hizmet süresi kadar geriye gidilerek tespit edilecek sürede yapılmış olan ödemeler faizsiz olarak aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilecektir.

Sigortalının ölüm tarihinden sonrasına ilişkin hizmet oluşturulamayacağından, hak sahiplerine bağlanan ölüm aylıklarında sonradan tespit edilen eksik hizmet süresinin tamamlanması, sadece borçlanma suretiyle yapılacaktır. Borçlanma yoluyla eksik günün tamamlanma imkanı olmaması veya borçlanılabilecek sürenin eksik günü tamamlamaya yetmemesi halinde dul – yetim aylığı kesilecek, yani emeklilik iptal edilecektir.

Yukarıda belirtilen şekilde eksik gününün tamamlanmasına imkan olmayanlardan, yersiz ödenen aylıklar tahsil edilecektir.

Aylık Bağlandıktan Sonra Prim Borcu Olduğu Tespit Edilenlerin Durumu

Bu konu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin ek 9 uncu maddesinde düzenlenmiştir. Madde uyarınca;

Tahsis talep (emeklilik başvuru) tarihi itibariyle prim borcu olmamakla birlikte, aylık bağlama işlemleri sırasında emeklilik başvuru tarihinden önceki sürelere ait brüt asgari ücretin iki katı tutarına kadar prim borcu (cari ay prim borcu ile gecikme cezası ve gecikme zammı dahil) olduğu tespit edilenlerin aylık başlangıç tarihleri değiştirilmeksizin aylıkları bağlanacak ve prim borçları bağlanacak aylıklardan 1/3 (üçte bir) oranında kesilerek tahsil edilecektir.

Tahsis talep tarihinden önceki sürelere ait brüt asgari ücretin iki katı tutarından daha fazla prim borcu olanların aylıkları ise borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşından başlatılacaktır.

Öte yandan, malullük veya yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılar için tahsis talep tarihinden, ölen sigortalılar için ise ölüm tarihinden önceki sürelere ilişkin miktarına bakılmaksızın prim borcu olduğu aylık bağlandıktan sonra tespit edilenlerden ise; borcu olan hizmet süreleri aylık bağlama işleminde dikkate alınmamış olanlar için tahsis talep tarihi ya da ölüm tarihi itibariyle yeniden aylık hesaplanacak, dikkate alınmış olanlar için ise aylıkların ödenmesine devam edilecektir. Ancak bu durumda olanların aylıkları durdurulmaksızın ve aylık başlangıç tarihleri değiştirilmeksizin prim borçları ödenmekte olan aylıklarından 1/3 (üçte bir) oranında kesilmek suretiyle tahsil edilecektir.

Aylık bağlama işlemleri sırasında sigortalılar tarafından beyan edilmemesi, Kurum tarafından yeterli kontrollerin yapılmaması, herhangi bir nedenle hizmetin tahsis talep tarihinde Kurum kayıtlarına işlenmemesi gibi nedenlerle tespit edilemeyen başvuru tarihinden önceki sürelere ait hizmetler ve bu hizmetlere ilişkin prim borcu olan sigortalıların aylıkları ise, aylık bağlama işleminde dikkate alınmamış olan söz konusu hizmet süreleri de dikkate alınarak tahsis talep tarihi ya da ölüm tarihi itibariyle yeniden hesaplanacak ve aylık başlangıç tarihi değiştirilmeyecek olup, aylıklar durdurulmaksızın eksik prim tutarları ödenmekte olan aylıklardan 1/3 (üçte bir) oranında kesilmek suretiyle tahsil edilecektir.

İşten Ayrılma Koşulu Gerçekleşmediği Halde Emekli Olanlar

Emeklilik Başvurusu İçin İşten Ayrılmak / Sigorta Çıkışı Vermek Gerekir mi ? başlıklı yazıda da belirtildiği üzere 4/1-a (SSK) kapsamında çalışanların emeklilik başvurusu yapmadan önce işten ayrılmaları yani çalıştığı işyeri tarafından sigorta çıkışlarının verilmiş olması gerekir. Bu şarta uymadığı halde emekli aylığı bağlanmış olan yani emeklilik başvurusunda bulunduğu tarihte işten ayrılma koşulunun gerçekleşmediği sonradan tespit edilen sigortalıların aylıkları durdurulacak, sigortalılara yersiz ödenen aylıklar tahsili edilecek, bunların emeklilik başvurusu yaptıkları tarihten işten ayrıldıkları tarihe kadar geçen hizmetleri dikkate alınarak aylıkları yeniden hesaplanacak ve işten ayrılma koşulunun yerine geldiği tarihi takip eden aybaşından itibaren talep şartı aranmaksızın aylıkları yeniden başlatılacaktır.

Çalışması Nedeniyle Aylığının Kesilmesi Gerektiği Daha Sonra Tespit Edilenlerin Durumu

Bu konu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin ek 10 uncu maddesinde düzenlenmiştir. Maddeye göre;

Yaşlılık (emeklilik) aylığı almakta iken, mevzuat gereği çalışmaya başlaması nedeniyle aylığının kesilmesi gerektiği daha sonra tespit edilenlerin aylıkları kesilecek, bunların çalıştığı sürelere denk gelen emekli aylıkları yersiz ödeme kapsamında faizsiz geri alınacak, ancak sigortalıların çalıştığı sürelerle ilgili olarak yasal süresinde bildirim yapılmadığının tespit edilmesi halinde, çalışılan süreler için ödenmiş olan emekli aylıkları faiziyle geri alınacaktır.

Öte yandan çalışmaya başlamış olmaları nedeniyle aylıkları kesilmiş olanlardan işten ayrılmış olanların emekli aylıkları talep şartı aranmaksızın sigortalılığın sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek, bu tarihi takip eden ödeme dönemi itibariyle yeniden hesaplanarak bağlanacaktır.

Yetim aylığı alanların da mevzuat gereği çalışmaması gerektiğinden (okuyan öğrenciler istisna Bkz. Artık Çalışan Çocukların Yetim Aylığı Kesilmeyecek başlıklı yazı), yetim aylığı alıyorken çalışmaya başladığı halde durumu SGK’ya bildirip aylığını kestirmemiş olanlardan, daha sonra durum tespit edildiğinde çalıştığı süreler için ödenmiş emekli aylıkları yersiz ödeme kapsamında geriye dönük faiziyle birlikte alındığı gibi, halen çalışmaya devam ediyorlarsa aldıkları yetim aylıkları da kesilmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ *

———–

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Suat biga dedi ki:

    4c emeklisi iken dört yıl önce kamuda iki aylık çalışma si olup istifa eden arkadaşımın ,iki aylık emekli maaşı kesilmemiş,suç kendisinde bildirimde bulunmamış,bu durumda iki aylık emekli maaşının faizi ile kesilmesi dışında bir problem olurmu, cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Hamdi dedi ki:

      İki aylık maaş ı faizi ile geri alınır

    2. Admin dedi ki:

      SGK durumu fark edip kendisinden iki aylık emekli maaşını istemiş mi, ayrıca bu iki aylık çalışma hangi tarihler arası ?

      1. Suat biga dedi ki:

        SGK, emekli maaşı nı fark edip geri istememiş,2012 yılında emekli olmuş /4c emeklisi/,2017 yılında Haziran ayında 4c olarak ataması olmuş ,temmuz ayında istifa ederek ayrılmış,(toplam 30 gün calışmış)2012 yılından beri kesintisiz emekli maaşı mı almış,bu durumda o süre içinde aldığı emekli maaşı ni faizi ile iade etmesimi gerekiyor

      2. Suat biga dedi ki:

        Sayın hocam,ben yanlış bilgi vermişim, SGK arkadaşımın durumunu fark ederek iki aylık maaşını geri almış, sonradan faiz talebi olurmu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler

        1. Admin dedi ki:

          Sonradan SGK ayrıca faiz istemez, ilk istediğinde faiziyle birlikte alması gerekiyor idiyse faiziyle birlikte isterdi zaten.

  2. Burak dedi ki:

    4c emeklisi olarak özel sektörde çalışırken , muhasebeci yanlışlıkla iki ay için tüm iş kollarında çalışır ,kalan son 12 ay için sgdp olarak bildirimde bulunmuş,bu iki ay için emekli maaşım sonrada geri istendi,ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya muhasebeci / işveren bir dilekçe versin, sizi sosyal güvenlik destek primine tabi gösterecekken sehven tüm sigorta kollarına tabi gösterdiklerini belirtsin, SGK kabul ederse ne ala, eğer kabul etmezse ya İş Mahkemesinde dava açacaksınız ya da istenen iki aylık emekli maaşını faiziyle geri ödeyeceksiniz, başka bir seçenek de yok.

  3. Davut dedi ki:

    Emekli maaşı alır iken(4c ),tekrar kamuya atanan
    4 ay süreyle çalışan ve bu süre içinde emekli maaşı kesilmeyen ,4 ay sonra görevinden ayrılan emekli maaşını almaya devam eden kişinin , ilerleyen yıllarda SGK tarafından bu yersiz ödeme saptanır ise ,SGK bu dört aylik emekli maaşı nı faizi ile mi geri alır?sadece aktif kamu görevinde olduğu emekli maaşlarini mı alır?

    1. Hamdi dedi ki:

      7. Çalışma Nedeniyle Aylığın Kesilmesi Gerektiği Daha Sonra Tespit Edilenler 7.1. Yaşlılık Aylıkları İçin

      Yönetmeliğin ek 10 uncu maddesi uyarınca, yaşlılık aylığı almakta iken, aylıkları Kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlaması nedeniyle kesilmesi gerektiği daha sonra tespit edilenler hakkında yersiz ödenen aylıkların tespitinde sadece çalışılan süreler esas alınarak Kanunun 96 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre işlem yapılacaktır. Ancak, sigortalıların çalıştığı sürelerle ilgili olarak yasal süresinde bildirim yapılmadığının tespit edilmesi halinde, Kanunun 96 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince işlem yapılacaktır.

      Diğer taraftan, söz konusu sigortalılardan işten ayrılmış olanlardan yeni bir talep alınmaksızın yaşlılık aylıkları, sigortalılığın sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek, bu tarihi takip eden ödeme dönemi itibariyle Kanunun 30 uncu maddesine göre yeniden hesaplanarak bağlanacaktır.

      Örnek: 1/11/2016 tarihi itibariyle 4/1-(a) kapsamında yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra 1/4/2017-30/6/2017 tarihleri arasında 4/1-(a) kapsamında çalışması bulunduğu 20/12/2017 tarihinde tespit edilen sigortalının, sigortalılığının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek, Kanunun 30 ncu maddesi gereğince aylık hesabı yapılacak ve aylığı bu tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren başlatılacaktır. Fazla ve yersiz ödemelerle ilgili olarak, sigortalının çalıştığı sürelerle ilgili olarak yasal süresinde bildirim yapıldığının tespit edilmesi halinde Kanunun 96 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince sadece çalıştığı sürelere ödenen aylıklara ilişkin borç kaydı yapılacaktır.

    2. Admin dedi ki:

      1- Bu konuda 23/06/2017 tarihinde yönetmelik değişikliği yapılmış olup, emekli maaşı alıyorken kamuda çalışan kişi 1 aylık süre içerisinde bildirim yapmışsa ve çalıştığı süre için ödenmiş emekli aylığı SGK’nın tebliğ tarihinden itibaren iki yıl içinde geri ödenirse faiz alınmaz. Bunun dışında faiziyle birlikte geri alınır. Bu konuda ayrıntılı açıklama SGK’nın Yersiz Ödemelerin Tahsili konulu 2017/25 sayılı Genelgesinde yer almaktadır.
      2-5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin beşinci fıkrasında; “İkinci fıkraya göre emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilgili sosyal güvenlik kanunlarına göre aylıkları yeniden bağlanır.” hükmü yer aldığından, kişinin kamudaki çalışması sona erdikten sonra emekli aylığı yeniden bağlanır, dolayısıyla geriye dönük olarak da sadece kişinin çalıştığı dönem için ödenmiş emekli aylığı geri istenir, işten ayrılış tarihinden sonrası için ödenmiş aylık geri istenmez.

  4. Hamit dedi ki:

    Ben emekli iken kamuya 4c kadrosu ile atandım,işe başladığım gün istifa dilekçemi vererek,ertesi gün özel sektörde 4a sgdp ile göreve başladım,bir ay sonra istifam kabul edilerek kamu görevinden ayrılarak , altı ay özel sektörde devam ettim,emekli maaşımda bir kesenek olmadı(26 Kasım/28 Aralık arası 2017tarihleri)4c ,4a hizmet çakşması oluşmuş istifa dilekçesi sonrası sgdp ile özel sektörde başlamam bir problem olurmu bu durumda hangi aylar arasında emekli maaşım kesilir

  5. Hamit dedi ki:

    Emeklili olduktan sonra kamu görevine (4c)atandım,göreve başlayıp istifa yazımı verip , ertesi gün 4a spdg ile kamunun çalışmama izin verdiği sektörde göreve başladım bir ay sonra istifam kabul edildi ,bir ay süreyle kamuda calisiyor gozuktum bu süre içinde ki emekli maaşım kesilir mi, kamudan ayrıldığım tarih ve öncesi sgdp ile 4a calisiyor gözüküyorum

    1. Admin dedi ki:

      Kamuda yaptığınız görev emekli maaşı kesilmeyecek istisnai görevlerden biri değilse, fiilen kamuda çalışmış göründüğünüz günler için emekli maaşınız kesilir, eğer kesilmemiş ve maaşınız ödenmişse de SGK geri ister.

    2. Hamit dedi ki:

      Sayın hocam, yukarıdaki anlattığım olayda kamuda çalıştığım süre için de 4 a girisim sgdp olarak yapılarak o süredeki prim tüm iş kolları yerine sgdp olarak yatırıldı,(bana istifa dilekçesi verildiği için tekrar emekliliğe geçileceği için sgdp yatırılabilir dendi)bu bir sorun oluşturur mu,yani 4c 4a çakışmalı hizmetim sgdp olarak gözüküyor,sadece bir ay

      1. Admin dedi ki:

        SGDP’li olarak gösterilmiş olmanızın bir önemi yok, çünkü emekli olduktan sonra özel sektörde çalışanlar SGDP’li olabilir, kamuda çalışanlar için böyle bir seçenek yok, emekli aylıklarının kesilmesi gerekir, istisnai meslekler hariç. Dolayısıyla bir önceki cevabımı aynen geçerlidir.

        1. Hamit dedi ki:

          Hocam sorun burada ben kamuda iken muhasebec beni i SGDP olarak iozel sektörde işe başlatmış ve bildirge vermiş ,sen zaten istifani verdin ve kamudan ayrılacağın için verdim ayrildigin tarih te SGDP gozukmen gerekiyor dedi, şimdiden teşekkürler

          1. Hamit dedi ki:

            Hocam sanırım SGDP’li olarak gösterilmiş olmanızın bir önemi yok, diyerek yukarıda sorumu cevaplamışsınız,

  6. Nahit dedi ki:

    Hocam 2015/Kasım ile 2015/Aralık aylarında iki ay, emekli iken kamu görevinde çalıştım,emekli aylığım kesilmedi ,SGK bu iki aylığımi faizi ile Alma dışında bir şey olurmu

    1. Nahit dedi ki:

      Sayın hocam,burada öğrenmek istediğim şu; yukarıdaki yazınızdan anladığım bildirim yapmamış olsakta, sadece o tarihe ait iki maaşım faizi ile alınacak ,bu güne kadar aldığım emekli maaşları ile ilgili bir problem olmayacak şeklinde, şimdiden teşekkürler

      1. Admin dedi ki:

        Konuya ilişkin olarak 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin beşinci fıkrasında; “İkinci fıkraya göre emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilgili sosyal güvenlik kanunlarına göre aylıkları yeniden bağlanır.” sadece kamuda çalıştığınız tarihler arası dönem için ödenen emekli aylığı geri alınır. Bu konuyla ilgili ayrıntılı düzenleme ve açıklamalar 2017/25 SGK Genelgesinde yer almaktadır.

    2. Admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz Tahsin ismiyle sorduğunuz aynı konudaki soruya cevap yazdık.

  7. Züleyha M. dedi ki:

    Merhabalar benim babam 03.12.2019 da vefat etti babam emekli memur. emekli sandığından maaş alıyordu denizbanktan alıyordu aylığını ve ben ankara emekli sandığına evrakları 11.12.2019 da ulaştırdım hala aylığın bağlandığına dair bilgi gelmedi annem ve bana bağlanacaktı hangi bankadan ne zaman alacağımızı bilmiyoruz ankara emekli sandığını arıyorum açmıyorlar bana bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler

  8. Selver Ö. dedi ki:

    Merhabalar Hocam,
    2006 yilinda sürekli Avrupa televizyonlarda gündemde 3201 ile olan Dolar ile yurtdisi borclanma haberlerinden bu imkani ögrendik.Sürekli Ev hanimlarinin yurtdisindaki zamanin borclanmasina dikkat cekiliyordu.
    Kurallardan biride ev calistigi zamanlari ssk ya ev hanimi olarak gecirilr zamanin Bagkura borclanilip 7200 günden Emeklilik borclanmasi yapilmasini anlattilar.Ben Temmuz 2006 da Türkiye izine gittigimde aynen öyle yaptim. Burdan götürmüs oldugum istenilen Evraklar ile önce Ssk ya calistigim zamanlari 13 sene,geriye kalan zamani Bagkura borclanmasi icin dilekcemi verdim.Verirken sartlardan biri olan “Kesin dönüs ” ü bana yurtdisinda calismayacagimi ve herhangi bir yardim almayacagimin anlamina geldigini söylediler.17 TEMMUZ 2006 3,5 Dolardan borclanmayi yaptim benden Türkiyeye son giris belgesi olarak Emniyet müdürlünden Türkiyeye giris tarihinin ciktisin i ve Nufus kagit örnegi stediler verdim.
    Orda tanidik calisanlar vardi,onlara bizim kesin dönüsün zaten bundan sonra imkansiz oldugunu zaten söylemistim,hatta kocamda benimle beraber borclanmasini yapti ama onun Almanyada calistigini emekli olmadan dönemeyecegini duyunca 20 sene borclanmanin bosa yatacagini
    Is hayatini birakmadan Emekli olamayacagindan o ödemekten vaz gecti.
    Ben borclanmadan 10 gün sonra Almanyaya döndüm. Mayis 2009 da yasim doldugu icin Aylik talebinde bulundum ve ödeme hemen baslatildi.
    11 senedir ayligim bankaya yatiyor.Gecen sene Türkiyede E devlet sifresi aldim ,bilgilerimi sorgularken,4b Tescil kaydinda
    ISTEGE BAGLI OLMA SARTLARI ASAGIDAKI GIBIDIR yazisi cikiyor.
    +T.C VATANDASI OLMAK
    +18 YASINDAN BÜYÜK OLMAK
    +TÜRKIYE SINIRLARINDA IKAMET ETMEK MERMISIN SAGLADIGI ULUSALADRES VERITABINDA KAYDIN BULUNMASI
    +YURTDISINDA HERHANGI BIR SOSYAL GÜVENLIK KURUMUNA TABI OLMAMAK (Tespit edilmesi durumunda istege bagli sigortalilik sonlandirilir.)
    En altta Dikkat isareti ile TÜRKIYEDE IKAMET EDIYOR OLMAK ZORUNLULUGU MEVCUTTUR yazisi var.
    Yukardada dedigim gibi 2006 da benim Almanyada yasadigimi ve kesin dönüs anlaminda dönmeyeceyimi söylemistim.
    Simdiye kadar hic dikkatimi cekmedigi icin etrafimdami arkadaslara soruyorum bazilarinda ayni yazi var.Bu kesin dönüs ibaresinin Anayasadan aykiri bulundugunu bana ozaman söylediler ama simdi bu arastirmalarinda onun aciklamasinin 2008 de oldugunu görüyorum.
    Benim borclanmam istege bagli olarak yapilmis.Ben onu Almanyada hic bir yere bildirmemistim,simdi duydumki Saglik sigortasina ve Maliyeye bildirilmek zorundaymis.-11 sene sonra bana burda yüklü bir cezada ödemek zorunda kalacagim söyleniyor.Belirli Limite kadar olan aile sigortasinda yararlamayip özel saglik sigortasi yapmak zorunda oldugumu ögrendim,buda Aldigim ayligin nerdeyse aynisi.
    Hocam 11 senedir SGK bana nerdesin diye sormadi sürekli yurtdisinda yasiyorum her sen tatile türkiyede 1 ay kalip Almanyada yasiyorum.Yoklama belgesini ilk bu sene duydum hic yapmadim soran olmadi ve aylik hic kesilmedi.
    Skmdi Istege bagli borclanmanin sarti olan kesin dönüs 2008 den sonra Resmi Gazetede yayinlanmissa benim durumum ne ..?
    Emekliligi ilerde bu gerekceyle iptal edebilirler mi?
    Benden Türkiye adresi istendi bende kaldigim adresi verdim Almanya adresi istenildimi verdim mi bilmiyorum.
    ISTEYE Bagli olan bu borclanma sarti gercek anlamda Kesin dönüs ve
    Bu kesin dönüs ve TÜRKIYEDE IKAMET EDIYOR OLMAK ZORUNLULUGU MEVCUTTUR dogruysa ,ben Almanyada yasiyorum ,giris cikistan zaten görülmesi gerekti,yoklama belgesi hic göndermedim niye maasi kesmediler .Benim kafam iyice karisti ,Seneler sonra ne olur ?
    Tes3kkürler Saygilar.

  9. Ö. Kurt dedi ki:

    Benim babam 3 buçuk yıl önce 3600 den emekli oldu fakat şimdi bir yazı geldi hizmet çakışması nedeniyle yani bağkur hizmetinizin değişimi nedeniyle maaş iptali ve yersiz ödeme talebinde bulunuyorlar 52 bin lira civarı. Hizmet dökümünde fazla günü çıkmasına rağmen nasıl maaş iptal oluyor ve kurum hatası nedeniyle neden geçmiş ödemeler talep ediliyor anlamadık. Geçmişe dönük ödeme yapacak durumda değil ve raporlu ilaç kullanan koah hastası ne yapmamız gerekiyor bu yanlışı düzeltmek için

    1. Admin dedi ki:

      Babanızın durumunu daha ayrıntılı bilmemiz gerekir ? Babanızın emekli aylığı tamamen kesildi mi yoksa aylık ödemesi devam ediyor erken emekli edildiği gerekçesiyle belli bir tarihe kadar ödenmiş emekli aylığı mı geri isteniyor ? Sigortalı hizmetleri tamamen SSK kapsamında mıydı, Bağ-Kur hizmetleriyle çakışan dönemdeki SSK sigortalılığı iptal edildiyse prim günü yetersiz kaldığından mı yoksa son 7 yıl içirişinde BAĞ-KUR günleri fazla hale geldiği için SSK şartlarında emeklilik hakkını mı kaybetti. ?

  10. Ö. Kurt dedi ki:

    Bize gelen kağıtta bağkur hizmetinizin değişimi nedeniyle maaşınız iptal edildi yazıyor sadece başka bir açıklama yok. Babamın ilk olarak ssk girişi var sonra bağkurlu olmuş ve ikisini birbirine aktararak emekli oldu. Şimdi ise bizim e devlet üzerinden baktığımızda 3758 hizmet günü görünüyor. Hizmet günü çakışmasından ssk günleri mi silinir bağkur mu ben o kısmı tam anlayamadım.

    1. Admin dedi ki:

      Sigortalılık Hallerinin Birleşmesi ve Çakışması – Şirket Ortaklarının Sigortalılığı başlıklı yazının 4-Sigortalılık Hallerinin Birleşmesi ve Çakışması başlıklı bölümüne bakabilirsiniz.

  11. Merve dedi ki:

    Merhabalar diğer baktığım başlıkta yorum yazma kapalı olduğu için burdan sorumu soracağım.
    Babam 2012 de vefat etti ve ondan sonra yetim aylığı almaya başladım. 2017 de işe başladım ve aylığım kesildi 31.05.2018 de işten ayrıldım ve 04.09.2018 de tekrar aylığı almak için başvuruda bulundum kasım ayında toplu bir ödeme yapıldı. 25.02.20 de tekrar işe başladım ve 26.03.20 de sgk dan borç tebligatı geldi. 5510 kanunu 96. maddesine göre gelir ve aylıkların kesilmesi gerektiği halde durumun gizlenmesi veya bildirirmesi sebebiyle bana borç çıkarmışlar. sgk yı aradığımda 6 7 ve 8. ayın yersiz ödeme olduğunu 25 yaşından büyük olduğum i.inde başvuru tarihinden önce ki ayların ödemesini alamayacağımı söyledi. bunda benim bir hatam yok işe giriş çıkışımın bildirimleri var dedim bu kusur benden dolayı değil kurumun hatası bu yüzden borcu ödemeli miyim? nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. Admin dedi ki:

      Fazla ve yersiz ödeme SGK’nın hatasından kaynaklanmış olsa bile, sonuçta ödenen Devletin parası olduğu için 5510 sayılı Kanunun 96 ncı maddesine göre SGK geri isteyebiliyor, hatta istemesi gerekiyor. Ancak kişi geri ödemeyi 24 ay içinde yaparsa faiz uygulanmıyor. Öte yandan kız çocukları 25 yaşını doldurduktan sonra da diğer şartlar tutuyorsa yetim aylığı alabiliyorlar. Ancak sigortalı bir işte çalışıyorlarsa ve öğrenim görüyorlarsa 25 yaşını doldurana kadar çalışsalar bile yetim aylığı alabiliyorlar, 25 yaşını doldurduktan sonra çalışmalar devam ediyorsa aylıkları kesiliyor.

      1. Merve dedi ki:

        cevapladığınız için teşekkür ederim. merak ettiğim konu şu işten ayrıldıktan 3 ay sonra ben başvur yaptım ve toplu ödeme aldım şimdi de işte benden 3lık dönemdeki geriye dönük maaaşımı alamayacağımı söylediler yani ben başvuru tarihinden itibaren mi maaşı alabilirim? bir de ödeme süresi tebligat tar,hinden 1 aydır diye geçiyor? o zaman faiz mi işleyecek? bu pandemi dönemine gelmesi beni baya huzursuz etti… teşekkür ederim tekrardan

        1. Admin dedi ki:

          Yetim aylığı ilk defa alınıyorsa geriye dönük toplu ödeme yapılabilir, ancak aylık kesilmiş tekrar bağlanmışsa, kaçıncı kez bağlanmış olursa olsun fark etmez, başvuru tarihini takip eden aybaşından geçerli olmak üzere aylık bağlanır, geriye dönük toplu ödeme yapılmaz. Öte yandan siz sadece aylığın tekrar bağlanması için başvurdunuz, SGK kendisi geriye dönük toplu ödeme yaptıysa, bu durum sizin değil SGK’nın kendi hatasından kaynaklanmış olduğundan, söz konusu 96 ncı madde uyarınca iade ödemesini 24 ay içerisinde yapmanız halinde faiz uygulanmaması gerekir.

  12. Merve dedi ki:

    teşekkür ediyorum cevaplarınız için.

  13. Seçil dedi ki:

    Merhaba,
    Babam 4B- Bağkur emeklisi iken 8 kasım 2014 tarihinde vefat etti. Babamın vefatından sonra annem için ölüm aylığı başvurusu yapıldı ve annem vefat edene kadar maaşını aldı. Annem 8 nisan 2020 tarihinde vefat etti. Annemin maaş iptal işlemleri için SGK ile görüştüğümde hak sahibi olarak gözüktüğümü ve başvurmam gerektiğini öğrendim. Mayıs 2008 tarihinden bu yana özel bir bankada çalışıyorum ve bankanın kendi sandığına tabiyim. SGK müdürlüğünün verdiği bilgiye göre E-Devlet üzerinden “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesini “ doldurup başvurabileceğim bilgisi verildi ve ilgili ekrandan başvurumu yaptım. 17/04/2020 tarihinde ilk başvurumu söylendiği gibi sadece babamın sicil numarasını ve SSK numaramı yazarak yaptım. SSK da sadece 16 günlük bir prim ödemem var. Yaptığım başvuru 27/04/2020 tarihinde onaylandı ve 4B-Emekli aylık bilgisi sorgulaması yaptığımda alacağım tutar, ödeme tarihi, aylık başlangıç tarihi (01/05/2015) ve banka bilgisini çıkmaktaydı. İlerde tarafıma bir borç veya sorun teşkil etmemdi adına bankada çalıştığıma ve banka sanın sandığına tabi çalıştığıma dair çalışma belgem, dilekçem, emekli aylık bilgisi evrağım, SGK Tescil ve Hizmet dökümümü (4A sadece 16 gün /4B/4C tescil bilgilerinizi yok / 506 S.K. Geçici 20. Md. Sandıgı kapsamında banka sandığı kaydım yok,)ve Sosyal Güvenlik kayıt sorgulaması dökümlerimi ikametimin bulunduğu SGK müdürlüğüne mail ile yönlendirdim, onlarda bağlı olduğumuz Bağkur müdürlüğüne mailimi yönlendirdi. 30 Nisan 2020 günü mail ile gönderdiğim evraklara istinaden bağlı olduğumuz Bağkur müdürlüğü emeklilik işlemleri birimi aylığı iptal etti ve telefonda banka çalışamı olduğum için iptal edildiği ve tebligat gönderiliceğini söyledi. Daha sonrasında kanunları araştırdığımda ve 170 vatandaşlık hizmetlerini aradığımda aldığım ve bulduğum cevap hep aynı SGK da kaydınız olmadığı için ölüm aylığını alabiliceğim. Bu noktada ilgili müdürlük SGK da kaydım ve 506 S.K. Geçici 20. Md. Sandıgı kapsamında banka sandığı kaydım yokken hak ettiğim ve onaylanan ölüm aylığını iptal edebilirmi, banka çalışanı iken ölüm aylığı alma hakkım varmıdır, ölüm aylığını almak için nereye başvurmam gerekmektedir, bu maaşı 01/05/2015 itibari ile toplu mu almam gerekiyor. Konu hakkında görüşlerinizi rica eder iyi çalışmalar dilerim..

    1. Admin dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde; Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklara yetim (ölüm) aylığı bağlanacağı belirtilmiştir. Banka sandıkları kapsamında çalışanlar ise aynı Kanunun geçici 20 nci maddesinde düzenlenmiş olup, dolayısıyla banka sandığına tabi çalışma da 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma sayıldığından, bu kapsamda çalışanlara yetim aylığı bağlanmamaktadır. Hatta bırakın banka sandığına tabi çalışan, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışanlara dahi yetim aylığı bağlanmamaktadır. Bu nedenle sizin aylığınızın kesilmiş olması normal. Ancak siz bu durumu SGK’ya bildirdiğiniz halde Kurum kendi hatasıyla aylığı bağladıysa bu durumda aldığınız aylık toplamını 24 ay içerisinde geri ödemeniz halinde, SGK’nın faiz uygulamaması gerekir.

  14. Kenan dedi ki:

    Merhabalar, babam 2016 da emekli olduktan sonra Sahte – Gerçek Çalışmaya Dayanmayan Sigortalılık ve Uygulanan Yaptırımlar kapsaminda emekliligi elinden alindi ve yersiz odemeler faiziyle iadesi talep edildi. Borc 40 bin TL idi. Borcu yapilandirdiktan sonra eksik kalan gunlerini babam tamamladi ve yeniden emekli oldu. Daha sonra babam vefat ettikten sonra, anneme dul maasi baglandi. Babam vefat ettikten sonra yapilandirilan butun borclari odedik ancak suan annemin maasi durdurulmus durumda ve sigortadan faydalanamiyor. Bu durumda babamin geriye donuk tekrardan bir incelemesinde bir sorun olmus olabilir mi? Sizden gelecek cevaba cok ihtiyacim var tesekkur ederim

    1. Admin dedi ki:

      Annenizin maaşı neden durdurulmuş, sebebini bilmediğimiz için sorunuzu cevaplamamız zor. Eğer babanızın sigorta günleri yine iptal edildiyse, kalan sigorta günleri yetiyorsa annenizin maaşının yine durdurulmaması gerekir. Bu konudaki en doğru bilgiyi ilgili SGK Müdürlüğünden alabilirsiniz.

  15. GÜLCAN dedi ki:

    Eşim 2015 yılında vefat etti vefatından 4 ay önce emekli oldu son 3.5 yılı sigortalı olarak sigortadan emekli oldu diğer yıllar bağkurlu 6250 gün ile emekli oldu 3 yıl sigortası sahte diye iptal edildi.
    Bu durumda ne olur
    Tekrardan başvuru yapılarak geriye dönük kaç yıl eşimden bağkur emekli maaşı alabilir mi sigorta günleri iptal olduğu için bağkur diyorum
    Ve 1988 de vefat eden babamdan da geriye dönük kaç yıl sigorta emekli aylığı alabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin iptal edilen 3 yıllık sigortalı hizmeti düşüldüğünde eğer emeklilik hakkını kaybetmiş oluyorsa, SGK eşinize ödediği 4 aylık emekli maaşını faiziyle birlikte kanuni mirasçılarından geri isteyebilir. Bu durumda, yani SGK’nın size borcu tebliğ edip ödemenizi istemesi halinde, isterseniz mahkemeye reddi miras başvurusunda bulunabilir yani eşinizin mirasını reddedebilirsiniz. Eşinizden kalan mirasın değeri ile gelecek borç tutarını karşılaştırıp ona göre kararınızı verebilirsiniz. Normalde kişi öldükten sonra, 3 ay içerisinde mahkemeye reddi miras başvurusunun yapılması gerekir. Ancak burada sonradan ortaya çıkan bir durum söz konusu olduğundan, terekenin borca batık olduğunun sonradan öğrenilmesi halinde 3 aylık süre geçmiş olsa bile bazı durumlarda reddi miras başvurusunda bulunulabileceğinden, belki siz de bu imkandan yararlanabilirsiniz.
      Öte yandan, eşinizin 3 yıllık sigortası iptal edilmiş olsa ve bununla eşiniz emeklilik hakkını kaybetmiş olsa bile, ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanabilmesi için en az 1800 prim günü olması yeterli. Bu nedenle siz ölüm aylığı hakkını kaybetmezsiniz, belki size ödenen ölüm aylığı tutarında bir miktar azalma olabilir.
      Bir diğer konu, eşinizin mirasını reddetmeniz, onun üzerinden ölüm (dul – yetim) aylığı almanıza engel teşkil etmez.
      Babanız üzerinden yetim aylığı alma konusuna gelince, eğer babanız üzerinden de yetim aylığı alma hakkınız varsa, geriye dönük en fazla 5 yıllık süreye ait yetim aylığınızı alabilirsiniz.

      1. GÜLCAN dedi ki:

        Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim yararlı bilgiler oldu. Şu noktaya parmak basmak isterim babamın 4 aylık emekli maaşı geri alınır söylemiştiniz bununla birlikte sağlık giderleride alınır muhtemelen. Reddi miras talebinde annemin bulunması halinde diğer vasilerden sgk ücreti faizi ile birlikte istermi.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Annenizin mirası reddetmesi halinde o zaman varsa SGK diğer yasal mirasçılarından talepte bulunur.

  16. Hülya dedi ki:

    Hocam cevap yazarsanız teşekkür ederim. Hocam eşim emekli bir sene maaş aldık fakat mecburiyetten eşim tekrar çalışmaya başladı fakat işveren sdgp li olarak bildirmemiş eşimi tüm çalışan sigorta kollarından bildirmiş bu sebepten maaşımız kesildi işverene haber vermemize rağmen düzeltme geç yapılmış ve biz 9 ay maaş alamadık işveren de maaş vermedi ve biz çok Madur olduk ssk ya aylık açtırmak için dilekçe verdik fakat maaşımızı alamadık en sonunda işveren sıkıştırdıgımız için eşimi işten çıkardılar ssk ya 3 kodu ile çıkış göstermişler hala maaşımız yok hemde işverendende alamadığımız çalışma maaşımız yok ne yapmam gerek emekli maaşımı 9 aylık eri ye dönük nasıl alabilirim ssk ya dava mı açmam gerek hemde işverenden tazminat alabilirmiyim tekrar teşekkür ederim

  17. Yağmur dedi ki:

    2 yıl 6 ay çalıstıgım özel sektorden evlenme sebebibyle çıkısım yapıldı . Evlenip eşimin baska sehirde emniyet personeli olmasından dolayı şehir değişikliği yaptım . İşsizlik maaşından faydalanabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işten çıkışınız 13 kodu (Kadın işçinin evlenmesi (1475 sayılı Kanun Madde 14 – 4857 sayılı Kanun Madde 120) ile yapıldıysa işsizlik maaşı alamazsınız. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-cikis-kodlarina-gore-issizlik-maasi-alinabilecek-durumlar/)

  18. Mehmet dedi ki:

    Emekli lik başvurum onaylandı ancak maaşım belli değil toplam 10300 günüm vardı çakışan günler sebebiyle 9900 gün bağlanan gün olarak gözüküyor benim sorum primi ödenmiş çakışan gün sayılmıyor mu daha önce hesaplama robotu nün gosterdiginden daha mı düşük maaş bağlanır çakışan günlerim 1997 tarihinden önce bilgilendirirseniz çok memnun olurum teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Primi ödenmiş de olsa çakışan prim günleri emeklilikte dikkate alınmaz. Çakışma olmasa bile aylık 30 günden, yıllık 360 günden fazla olan prim günleri emeklilikte dikkate alınmaz.

  19. Doski dedi ki:

    İşsizlik maaşı alıyorum 1 gün yurt dışına çıkıp gelecem aynı gün içerisinde giriş çıkış yapacağım herhangi bir sıkıntı çıkarmı işsizlik maaşı için.?