Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlayan İşçinin Yıllık İzni Kaç Gün Olur ?

Daha önce çalışıp ayrıldığı işyerinde tekrar işe başlama çalışma hayatında sık karşılaşılan durumlardandır. Hatta bazıları aynı işyerinde birden çok kez ayrılıp tekrar başlayabilmektedir.
Not: Aşağıda yer alan açıklamalara bazı itiraz ve eleştiriler getirildiğinden, açıklamalarımıza katılmayanlar olduğundan bu konu mevzuat ve Yargıtay kararları doğrultusunda dayanaklarıyla birlikte Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda daha ayrıntılı şekilde açıklanmıştır.
Burada iki sorun ortaya çıkmaktadır. Birincisi önceki çalışmaların kıdem tazminatında dikkate alınıp alınmayacağı. İkincisi ise önceki çalışmaların yıllık ücretli izin uygulamasında dikkate alınıp alınmayacağı. Kıdem tazminatıyla ilgili konu Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlayan İşçinin Kıdem Tazminatı Hakları Nasıl Belirlenir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.
Aynı işyerinde tekrar işe başlayan işçinin daha önceki çalışma sürelerinin yıllık ücretli izin konusunda dikkate alınıp alınmayacağı konusuna gelince;
1- İşçinin daha önceki çalışmalarına ait kullanılmamış yıllık ücretli izni varsa ve işten ayrılırken bu izinlere ait ücretini almamışsa, işçi hangi sebeple işten çıkmış veya çıkarılmış olursa olsun fark etmez, bu ücretin işçiye her hâlükârda ödenmesi gerekir. Hatta işçi o işyerinde tekrar işe başlamamış olsa bile kullanılmayan izinlere ait ücretlerin ödenmesi zorunludur. Dolayısıyla bu konunun işçinin o işyerinde tekrar işe başlayıp başlamamasıyla da bir ilgisi yoktur. Nitekim bu konu Kusuru Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçi Hangi Hakları Talep Edebilir ? başlıklı yazıda da açıklanmıştır.
2- İşçi daha önce o işyerinde 1 yıllık süreyi doldurmadığı için yıllık ücretli izne hak kazanmadan işten ayrılmışsa, aynı işyerinde tekrar işe başladığında önceki çalışmasından kalan süre yıllık izne hak kazanmaya esas 1 yıllık çalışma süresinin hesabında dikkate alınır. Örneğin işçi işyerinde 9 ay süreyle çalışmış ve işten çıkmış veya çıkarılmış, dolayısıyla yıllık ücreti izne hak kazanamamışsa, bu işçi o işyerinde tekrar işe başlayıp 3 ay daha çalıştığında yıllık ücretli izin hakkı doğar. Ancak böyle bir durum söz konusu olmayıp, işçi önceki çalışmasına ait sürelerle ilgili iznini tamamen kullanmış veya kullanmadığı izne ait ücretini almışsa, daha sonra o işyerinde tekrar işe başladığında yıllık izne hak kazanılması için doldurulması gereken 1 yıllık sürenin hesabı sıfırdan başlatılır, önceki çalışmalarına ait süreler dikkate alınmaz.
3- İşçi yıllık izne hak kazandığında, kaç gün yıllık izin kullanma hakkı doğacağı işyerindeki çalışma süresine yani kıdemine göre belirlenir. (Bkz. İşçilerde Yıllık Ücretli İzin Süreleri) Örneğin işyerindeki çalışma süresi 1 yıldan 5 yıla kadar olan işçinin 14 iş günü yıllık izin kullanma hakkı vardır. (Bkz. İşçiye Kullandırılacak Yıllık İznin Süresi Nasıl Hesaplanır ?) İşte bu çalışma süresinin hesabında işçinin o işyerinde veya aynı işverene ait diğer işyerlerinde geçen önceki çalışmalarına ait süreler de dikkate alınır.
Nitekim Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında aynen; “Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde
çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır. ” hükmüne yer verilmiştir.
Aynı şekilde Yargıtay 7. Hukuk Dairesi de bazı kararlarında; “4857 sayılı Kanunun 54. maddesinde, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında, işçinin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştığı sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumda, işçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir.” ifadelerini kullanmıştır. (Esas No. 11703, Karar No. 2014/19347, Tarihi: 23.10.2014 – Esas No. 2015/25560, Karar No. 2016/1904, Tarihi: 08.02.2016) (isvesosyalguvenlik.com)
7 yıl çalıştıktan sonra girdi çıktı yaptım ve ara vermeden devam ediyorum yıllık izinim 20 gün bu sayı dusermi
Hayır düşmez, yıllık ücretli izin gün sayınızın hesabına esas kıdem (çalışma) süresi olarak aynı işyerinde daha önce geçmiş çalışma sürelerinizin de dikkate alınması gerekir.
Daha Once vakif hastanesinde 3.5 sene hemşire olarak çaliştim. Sonrasin da kamu hastanesine atandim.
Ocak ayinda ayinda atandigim icin onceki işyerimdeki yillik izinleri kullanamadim. Geldigim devlet hastanesi de sifirdan başlatip 1 yil izinsiz gorev yaptim.
Sormak istedigim, devlet hastanesi, onceki calisma deneyimimi dikkate alip izin verebilirmiydi? Boyle bir hakkim var mi? Yani 3.5 yillik calisma geçmisimin bana ekstra bir getirisi olmaz mi?
Daha önceki çalıştığınız işyeri kamuya ait değil, ayrıca daha önce işçi statüsündeyken şimdi memur statüsünde işe başlamışsınız. Daha önce kamu kurulunda ve işçi statüsünde çalışmış olsaydınız, şu anda da işçi statüsünde çalışıyor olsaydınız daha önceki çalışma sürenize ait kullanmadığınız izinler dikkate alınırdı. Şu anki işyerinizde sadece yıllık izin sürenizin hesabına esas kıdem süreniz açısından önceki çalışmanızın 3’te 2’si dikkate alınır. Öte yandan daha önce çalıştığınız işyerinde kullanamadığınız yıllık izin sürelerinize ait ücretlerin İş Kanunu gereği size önceki işyeri tarafından ödenmesi gerekir, bu zorunlu. O işyerinden talep edin.
2003 yılı Ocak ayında şirkete girdim ve 3600 e 15 yıl kanunu ile tazminat kıdem tazminatı 2015 yılında 7 taksitte aldım sigorta çıkışın yapıldıktan 2 hafta sonra yeniden girişim yapıldı ancak ben aradaki boşlukta hep çalıştım 1 gün bile boşluk olmadı.aradaki süre içinde şirketi sigortasız olarak gayri resmi olarak temsil edip bankalardan para çektim yatırdım 2015 Şubat’ta girişim yeniden yapıldı ve 2019 Mayıs ayında şirket kapandı. İzin haklarım yeniden giriş yapıldığı için 14 gün izin kullandım normalde 20 gün kullandirilirken hatta 15 yıl sonrası 26 gun diye biliyorum. Benim sorum şudur. Kıdem tazminatı hesaplama yapılırken 16.5 yıl ihbar kıdem hesaplanıp 2015 de aldığım kıdem mahsup edilip kalan rakam mi alınır yoksa sadece ikinci girişim olan 2015 den bu yana olan mı çünkü avukatım. İlk giriş ve son çıkış çalışma süresi için talepte bulunacağız 2015 de aldığın rakamı dusulecek şeklinde talepte bulunacağız dedi.isin doğrusu nedir. İlginize şimdiden teşekkür ediyorum
Bu konu Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlayan İşçinin Kıdem Tazminatı Hakları Nasıl Belirlenir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.
2013 yılında sözleşmeli olarak girdigim is yerimde 17 ay calistiktan sonra butun haklarımı alarak sozlesme bitimi isten ayrıldım. 1 ay sonra tekrar is yerim geri cagirdi ve halen aktif olarak çalışmaktayım. Yıllık izin süremi hangi tarihi dikkate alarak hesaplamalıyım. Teşekkürler
Daha öncesi 17 aylık çalışmanızın da toplam çalışma sürenize eklenmesi ve verilmesi gereken en az yıllık ücretli izin süresinin buna göre tespit edilmesi gerekir.
Merhaba,
İlk olarak 09/2008 yılında başladığım iş yerimde 5 yıl çalıştıktan sonra 09/2013 yılında kendi isteğimle ayrıldım.
Aynı işyerinde 12/2015 yılında tekrar başvuru yaparak işe başladım.
Bu duruma göre yıllık izin sürelerim 2008’den itibaren mi yoksa 2015’ten itibaren mi hesaplanır?
Teşekkürler,
Daha önceki 5 yıllık çalışma süreniz de dikkate alınarak yıllık izin sürenizin hesaplanması gerekir.
Cevabınız için teşekkür ederim.
İş kanununun hangi maddesine göre bu cevabı veriyorsunuz? Bilgi vermenizi rica ederim.
İş Kanununda bütün hususlar düzenlenmemiş olduğu için, Kanunda yer almayan konularda Yargıtay içtihatları esas alınmaktadır. Yazının sonunda da bazı Yargıtay kararlarının tarih ve sayıları verilmiştir.
Bence yanlış yorumluyorsunuz. Çalışan kendi isteği ile ayrılmış ve kıdemi o andan sonra o firma için sıfırlanmıştır. Aynı şekilde kıdem tazminatı alanlar için de aynı durum geçerlidir. Tekrar girişte kıdem sıfırdan başlar ve yıllık izne hak kazanmak için bir yıl geçmelidir. Yargıtay kararında aynı işverenin değişik işletmelerinde geçen süreler toplanmalı diyor fakat bu durum işten ayrılmadan önce geçerlidir.
Sadece Yargıtay kararında demiyor,
4857 sayılı İş Kanununun 54 üncü maddesinde; “Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.” hükmüne yer verilmiş.
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde de “Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.” hükmü yer alıyor.
Öte yandan gerek Yargıtay kararlarında, gerekse Yönetmelikte sadece aralıksız geçen sürelerin dikkate alınacağı, işçi işten ayrılıp tekrar işe başladıktan sonra daha önce geçirdiği çalışma sürelerinin dikkate alınmayacağı, aynı şekilde işçinin istifa etmesi halinde daha önce geçmiş olan sürelerin dikkate alınmayacağı yönünde bir hüküm veya açıklama da yok.
Yine aynı şekilde sadece işçiye verilecek yıllık izin süresinin tespitinde dikkate alınan çalışma süresi (kıdem) açısından değil, işçinin yıllık izne hak kazanması için aranan 1 yıl şartının hesabında da sürelerin birleştirileceği belirtiliyor.
Öte yandan Yargıtay kararlarında, sadece aynı işverenin değişik işletmelerinde geçen sürelerin birleştirilmesi gerektiğinin belirtilmiş olması, işçi aynı işyerinde geçirdiği sürelerin dikkate alınmayacağı anlamına gelmez, aynı işverenin başka işyerlerinde geçen sürelerin birleştirilmesi, aynı işyerinde geçen sürelerin birleştirilmemesi iseçok absürt bir durum olur.
Nitekim Yargıtay en son kararlarından birinde aynen; “4857 sayılı Kanunun 54. maddesinde, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında, işçinin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştığı sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumda, işçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir.” ifadesini kullanmıştır. (9. Hukuk Dairesi – 09/09/2019 – 2016/9468 E., 2019/15316 K.) Bu şekilde çok sayıda Yargıtay kararı bulabilirsiniz.
Yargıtay bu kararında bir işyerinde yani aynı işyerinde geçen sürelerin de birleştirilmesinden bahsettiğine göre, doğal olarak birleştirme de işçinin giriş çıkış yaparak çalıştığı süreler için söz konusu olacaktır. İşçinin işten ayrılmadan önce geçirdiği süreler için zaten birleştirme yapmaya gerek yok ki. Zaten burada daha önceki süreler ifadesinden kasıt işçinin işten çıkıp o işyerinde veya o işverene bağlı başka bir işyerinde daha önce geçmiş çalışma süreleridir.
Öte yandan kıdem tazminatı açısından yazdıklarınız ise doğru. (Bkz. Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlayan İşçinin Kıdem Tazminatı Hakları Nasıl Belirlenir ? )
Merhaba
14.02.2008 tarihinde işe girdim
2010 tarihinde emekli olmak için girdi çıktı yaptım
2015 tarihindede girdi çıktı yaptım
toplamda 12 yılıma girdim toplam izin hakkım kaç gündür önceki izin haklarım ölmüşmüdür
Bilginiz için teşekkur ederim
Önceki çalışma sürelerinize ait birer yıl dolduğu halde yıllık izinlerinizi kullanmadınızsa, o haklarınız tabii ki devam ediyor, ancak artık o haklarınızı izin kullanarak değil sürelerine ait ücretinizi alarak kullanabilirsiniz. Eğer yıllık izin sürenizin hesabı açısından soruyorsanız, daha önceki çalışma sürelerinizin tamamı en son çalışma sürenize eklenerek buna göre yıllık kaç gün izin kullanacağınız tespit edilmelidir.
Taşorön fitmada 2 sene 2 aydır çalışıyorum firma butün işçilerin tazminatları ni ödemek suretiyle girdi cikti yapıyor.çalışmak istemesem ihbar tazminatin ida alabilirmiyim.bide 21 gün yıllık izinim var onlarinda ücretini alabilirmiyim
Çalışmak istemezseniz ve kendiniz işten ayrılırsanız hiçbir şekilde ihbar tazminatı alamazsınız, çünkü kendisi işten ayrılan ihbar tazminatı alamaz. Kullanmadığınız izinlere ait ücreti ise tabii ki alabilirsiniz.
Merhaba,
6yıl boyunca aynı işyerinde calıstım . Daha sonra tüm haklarımı alarak ( kıdem ihbar yıllık izin ücreti) işten ayrıldım . Tekrar aynı işverenin yanında işe girdim . İzin sürem sıfırlandı mı ? Yoksa 21 iş günü olarak mı hak edicem bundan sonra ? Bazı yargıtay kararları tüm haklar verildiyse iş sözlesmesi yeniden baslar demekte . Teşekkürler
Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere kullanacağınız yıllık izin süresinin tespitine esas çalışma süresi olarak önceki çalışmalarınızın da dikkate alınması gerekir. Yukarıdaki yazının 3. maddesinde bu durum açıklanmıştır.
04.04.2008 tarihinde işe başladım 26.06.2011 yılında yıllık izin ücretini alarak iş yerimden kıdem tazminatı almadan istifa edip ayrıldım 01.03.2014 tarihinde tekrar başvuru yapıp işe başladım ve hala çalışmaktayım şu an yıllık iznim kaç gün olur ve işten ayrılsam 2008_2011 yılları ndaki tazminatı mı alabirmiyim teşekkürler
Kullanacağınız yıllık izin gün sayısının hesabında eski çalışmalarınızın da (2008_2011 yılları arası) dikkate alınması gerekir. (Bkz. İşçilerde Yıllık Ücretli İzin Süreleri) 2011 yılında istifa ettiğinizi belirtmişsiniz, haklı bir sebep olmadan yani kıdem tazminatını almayı hak etmeden işten ayrılmış olduğunuz için kıdem tazminatı yönünden ise 2008_2011 yılları arası çalışmanız dikkate alınmaz.
08.08.2010 işe başladım
26.01.2013 te işten ayrıldım
ayni iş yerine tekrar
08.04.2016 tarihinde giriş yaptım
Şuan halen çalışmakta olup yıllık izinde eski dönük hesaplama yapilirmi yapılırsa 20 günü hak ediyor muyum
Eski çalışmanıza ait süreler de dikkate alınır ve toplam çalışma süreniz 5 yılı geçince 20 gün izin hakkınız doğar.
Merhaba,
10 ay önce ayrıldığım işe geri dönüyorum ve bu konuyla ilgili şirketten gelen dönüş aşağıdaki şekilde
Sirket avukatından aldigimiz yanit su sekilde oldu buna nasıl bir dönüş yapabilirim?
“Bu yönde kararlar da mevcut ancak son zamanlarda verilen kararlar haklar sıfırlandığı takdirde iznin de sıfırlanacağı yönünde.
Isten ayrilan bir calisan haklarini aldigi surece bu surecin sifirdan basladigi yönünde bir gorus aldim sirket hukuk danismanlarimizdan.”
Alakası yok, bu konuda gerek İş Kanununda gerekse yönetmeliklerde herhangi bir değişiklik olmadı ki uygulamada da değişiklik olsun. En son 2017 yılında yıllık izin konusunda yapılan değişiklikler Yıllık Ücretli İzin Uygulamasında Neler Değişti ? başlıklı yazıda belirtilmiş olup, bu değişikliklerin de yukarıdaki konuyla bir ilgisi yok.
Merhaba,ben 18-09-2018 de işe başladım 08-08-2019 da işten ayrıldım ve aynı şirkete 02-09-2019 da tekrar başladım benim kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti haklarım oluyor mu?Yani bu iki süre birleştirilir mi?31-10-2019 da çalıştığımız mağaza kapanacak çıkışımız verilecek bu konu da bilgi istiyorum sizden.Şimdiden cevabınız için Teşekkürler
Yıllık izin yönünden haklarınız birleştirilir, kıdem tazminatı da ilk işten ayrıldığınızda tazminat almayı hak etinizse birleştirilir.
Merhaba, çalışmakta olduğum işyerinde daha önce 9 yıl 4 ay çalışıp kıdem tazminatımı alarak karşılıklı anlaşmalı ayrıldım. 1.5 yıl aradan sonra aynı işyerinde tekrar başladım. İzinlerim eski çalışma sürem dikkate alınmadan 1 yıllık bekleme süresi geçtikten sonra ilk defa işe başlamışım gibi verildi. Defalarca başvurduktan sonra son genel müdür izinlerimin benim isteğim doğrultusunda yeniden hesaplanacağını söyledi. Fakat izinlerimde hiç bir değişiklik olmadı. İnsan kaynaklarını aradığımda dosyama ekstra 75 gün iznim olduğunun, ki yanlış hesaplanmış, not düşüldüğü; emekli olurken, biz de burada olursak, parasını alırsınız dendi. Sistemde izinlerimin gösterilemeyeceği, programın buna uygun olmadığı söylendi. Böyle bir şey olur mu? Bir bilgisayar programına kıdemi 10 değil de 20 yıl yazmak bu kadar zor mu? Artık ne yapacağımı şaşırdım. Bu arada bu şirket Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri.
Kullanılan bilgisayar programının hatalı olması mazeret değildir, burada bağlayıcı olan mevzuat hükmüdür, işyeri bilgisayar programında gerekli yazılımsal düzenlemeyi yaptırabilir, bu olmasa bile eksik hesaplanan izniniz kağıt ortamında belge düzenlenerek verilebilir, buna engel bir durum yok, bilgisyar programı herhalde kanun – yönetmelik gibi mevzuat hükümlerinin önüne geçecek değil.
iş yerinde taşeron firmada 2 yıl çalıştım ve fabrika kadrosuna geçtim izin haklarımı sıfırladılar ve yeniden başlattılar 2 yıl çalışmışlığım sayılmadı ilginize teşekkür ederim bu konuda bilgileriniz bizim için çok değerli
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde “Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.” hükmüne yer verilmiştir. Siz iki yıl taşeron (alt işverenin) işçisi olarak çalışmış olsanız da bu iki yılı taşeronun kendisine ait işyerinde değil de asıl işverene ait işyerinde yani aynı fabrikada geçirdiyseniz, bu 2 yılın da dikkate alınması gerekir.
Merhaba
2018 yılında bir işyerinde 2bin TL maaşla 10 ay çalıştım Cr işten çıkartıldım
2019 yılında aynı işyerinde 3bin TL maaşla 11 ay çalıştım ve işten çıkartıldım.
Alacağım kıdem tazminatı hangi maaş üzerinden hesaplanır?
En son giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır.
Merhabalar ben su an calistigim şirketten ayrılıp bu firmayla alakası olmayan başka bir firmada çalıştım. Daha sonra tekrar geri geldim toplam çalışma surem 14 sene oldu fakat bana verilen yıllık izin 14 gün arada başka bir firmada çalıştığım için yıllık izin hakkımın yandığı söyleniyor. Doğru mu söylüyorlar.
Yıllık izin hakkından kastınız ilk firmada çalışıyorken hak ettiğiniz halde kullanmadığınız yıllık izinler mi yoksa verilecek yıllık izin gün sayısının hesabında dikkate alınan çalışma süresi (kıdem) mi ?
Yıllık izin hakkında A, B, C firmalarında işçi olarak çalışan biri TOPLAM 4 yıl çalışmış olsun sonra D firmasında çalışmaya başlıyor 1 yıl sonra 20 gün yıllık izni hakeder mi ? Yoksa farklı işyerlerinde çalıştığından 14 günlük yıllık izinle mi başlar?
Başka firmalarda geçen çalışma süreleri dikkate alınmaz, aynı işverene – aynı firmaya ait işyerlerinde geçen çalışma süreleri dikkate alınır.
Bu ibarelerin bulunduğu kanun, tebliğ ya da yargıtay kararı vb. bi bildirge varmı varsa ismi nedir. Teşekkürler.
4857 sayılı İş Kanununun 54 üncü maddesinin birinci fıkrası ile Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası
Merhaba,
Şu anda çalıştığım şirkette 1 yılımı doldurdum. Bu şirket, benim daha önce 5 yıl boyunca çalıştığım şirketi satın aldı. Sorun şu ki şirket bu satın almayı yaptığı dönemde ben bambaşka bir şirkette çalışıyordum. Eski sirketimden ayrılırken de kıdem tazminatını alarak ayrıldım. Yardımınıza ihtiyacım olan konu şu; Bu durumda yıllık izin hakedişimi hesaplarken diğer şirketteki çalışma süremin de dahil edilmesini talep edeceğim IK’dan. Bu mümkün mü? Bunun yasal dayanağı, Yargıtay kararı vs. Varsa sizden ogrenebilir miyim? Teşekkürler
Bu konuda çok sayıda soru geldiğinden, daha önceki sorulara verdiğimiz cevaplarda ilgili kanun ve yönetmelik maddelerini, Yargıtay kararlarının tarih ve sayılarını, özellikle Martin adlı ziyaretçimizin eleştiri ve itirazına 6 Kasım’da verdiğimiz cevapta belirttik. O cevaplara bakabilirsiniz.
İnsan Kaynaklarının izinime yaptığım itirazı aynen geri göndermiş aynen iletiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
….12.04.1999-31.07.2013 tarihleri arası Kamu hizmetiniz 14 yıl 3 ay 19 gün olarak,
17.03.2014-31.03.2014 tarihleri arası kamu hizmetiniz 14 gün olarak hizmetinize dahil edilmiş olup,
Kuruma 01.04.2014 de işe başladığınız için ilk izin hakkediş tarihiniz olan 01.04.2015 ten sonra bu işlem yapılabilmektedir. (İşçilerin 1 yıl çalışıp izne hak kazanmasından dolayı)
14 yıl 3 ay 9 gün + 14 gün= 14 yıl 4 ay 3 gün bizim işlem yapacağımız hizmet süresi.
Bu kadar hizmeti olan personel ne zaman izin hakeder hesaplamak için ilk izin hakkediş tarihinizden bu süreyi çıkarıp o kadar geriye giderek yeni izin hakkediş tarihinizi buluyoruz. (Askere giden personel gibi düşünün. Örn:6 ay askerlik yapmış olsanız izin tarihiniz 6 ay ileri gidecekti.)
01.04.2015ten 14 yıl 4 ay 3 gün çıkardığınızda 28.11.2000 tarihini bulacaksınız. Bu yeni izin hakkediş tarihiniz.
İşe girdiniz, ilk iznininizi 01.04.2015 de hakettiniz.2016 yılına geldiğimizde 01.04.2015 te izin hakeden bir personel gibi değil de 28.11.2000 de işe giren bir personel gibi değerlendirilerek 15 yıl ve üzeri personel gibi değerlendirilerek 28 gün izin hakediyorsunuz.
ESKİ ÇALIŞMA ESASLARI
MADDE 30-YILLIK ÜCRETLİ İZİN
Şirkette geçen hizmeti;
A- 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara yılda 20 iş günü,
B- 5 yıldan fazla ve 15 yıldan az olanlara yılda 24 iş günü,
C- 15 yıl ve daha fazla olanlara yılda 28 iş günü,
Ücretli izin kullandırılır.
YENİ ÇALIŞMA ESASLARI
Yıllık ücretli izin
MADDE 12 – (1) Teşekkülde geçen hizmeti;
a) 1 yıldan 5 yıla (5 yıl dahil) kadar olanlara yılda 20 iş günü,
b) 5 yıldan 10 yıla (10 yıl dahil) kadar olanlara yılda 24 iş günü,
c) 10 yıldan 15 yıla (15 yıl dahil) kadar olanlara yılda 26 iş günü,
ç) 15 yıldan fazla olanlara yılda 30 iş günü,
ücretli izin kullandırılır.
Yeni çalışma esasları 01.2019 tan itibaren geçerli olduğu için 28.11.2019 izninizde ve daha sonrasında 30 gün izin hakedeceksiniz.
Hizmet birleştirme yapmasaydık 2019 yılında 5 yıllık personel olarak değerlendirilip 01.04.2019 da 20 gün izin hakedecektiniz.
Hizmet birleştirme yapılmasaydı:
01.04.2015-20
01.04.2016-20
01.04.2017-20
01.04.2018-20
01.04.2019-20
Toplam 100 gün izin haketmiş olacaktınız. 43 gün de izin kullanmışsınız. Kalan 57 gün olacaktı.
Hizmet birleştirme yapınca:
01.04.2015-20
28.11.2016-28
28.11.2017-28
28.11.2018-28
28.11.2019-28
enim hesabıma göre ilk izinimi 2014 kasım ayında haketmem gerekir bunu anlatamıyoruz bir kaç arkadaş
yorumunuzu esirgemezseniz seviniriz hocam
Aynı anda çok sayıda yoruma cevap vermek zorunda olduğumuzdan, uzun yorumları okuyup, değerlendirme imkanımız olmuyor maalesef. Ancak biz genel uygulamayı daha doğrusu mevzuat ve Yargıtay kararları doğrultusunda olması gerekeni yukarıdaki yazıda belirttik. Eğer işyerinin mevzuata aykırı bir uygulaması varsa ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz, bizim buradan yazacağımızı işyeriniz dikkate almayabilir.
Merhaba,
6yıl boyunca aynı işyerinde calıstım . Daha sonra tüm haklarımı alarak işten ayrıldım ve başka bir yere başladım. Sonra. 6 yıl çalıştığım r aynı işverenin yanında işe girdim . İzin sürem sıfırlandı mı ? Yoksa 21 iş günü olarak mı hak ediyorum? Teşekkürler
İzin süresi sıfırlanmaz, kıdem tazminatı hakkınız sıfırlanmıştır.
Merhaba,
Bir grup şirketinde 2010 Kasım – 2012 Nisan arasında 17 ay çalıştım. İşten haklarımı alarak ayrıldım. Aynı grubun farklı bir şirketinde 2016-Haziranda tekrar işe başladım. 2020 – Haziranda yeni izin hakedişim olacak ve 5 yıl 5 ay çalışma sürem olacak. Bu tarihte 14 gün mü yoksa 20 gün mü izin hakedişim olması gerekiyor?
Teşekkürler
İyi çalışmalar
Yorumunuzu rica ederim
Normalde her şirket ayrı bir tüzel kişilik olduğu için aynı şekilde her biri ayrı (farklı) işveren sayılıyor. İş Kanununda ise Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı belirtilmiştir. Belirttiğiniz şirketlerin yapısını, gruba olan bağlılıklarını bilemediğimiz için bu konuda kesin bir şey söylememiz zor.
6.11.2018 tarihinde işe giriş yaptım. Süresiz olarak sözleşme yapılmıştı. Şirket belediye ile sözleşme yeniledi bize de giriş çıkış yapıldı o ara benim 1 yılım dolmamıştı. 31.8.2019 da çıkış yapıldı.01.09.2019 da tekrar işe giriş yapıldı. Ama ben yıllık izinimi kullandım (7.11.2019- 15.11.2019 arası ) şimdi işten çıkardılar Kıdem tazminatımı alır mıyım? Işe iade davası açabilir miyim?
Kıdem tazminatı ve işe iade davası için bu engel değil, eğer iş akdiniz haklı bir sebep olmadan feshedilmişse açabilirsiniz, daha doğrusu arabulucuya başvurabilir sonuç alamazsanız ardından dava açabilirsiniz, bu konularda doğrudan dava açamazsınız.
Çalıştığım şirketten 9. yılımın dolmasına 2 ay kala kendi isteğimle ayrıldım. 4 ay aradan sonra tekrar başladım.
9. yılımın dolmasına kalan 2 ay süreyi tamamladıktan sonra 9. yılımın iznini hak etmiş olacağım diye söyledim ama IK böyle bir şey olmadığını söyledi. Onlara nasıl cevap vermeliyim? 4857 sayılı İş Kanununun 54 üncü maddesi demem yeter mi?
Maalesef bu konuda 54 üncü madde ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği yeterli olduğu gibi, ayrıca Yargıtay kararları da olduğu halde kabul etmeyenler var, hatta bir ziyaretçimiz yorum bölümünde bu konuya ilişkin yukarıdaki yazıda yer alan açıklamamıza itiraz etmişti, biz o itiraza verdiğimiz cevapta ilgili Yargıtay kararlarının da tarih ve sayısını belirttik, yorumlara bakabilirsiniz.
bir çalışan 09.11.2016 tarihinde girişi 15.11.2018 çıkışı yapılıp tüm hakları verildi yıllık izin sıfırlandı. 19.11.2018 tarihinde tekrar işe alındı.
yıllık izin hakkını verirken 19.11.2018 tarihini mi baz almam gerek (yani 14 günü 19.11.2019 tarihinde verdim doğru mu yapmışım)yoksa 09.11.2019 damı vermem gerekiyordu
İşçiye verilecek yıllık izin gün sayısının hesabına esas çalışma süresinde (kıdemde) önceki çalışmaları da dikkate almanız gerekir, siz burada sadece işçinin yıllık ücretli izne hak kazanması için gerekli bir yıllık çalışma süresini sıfırdan başlatabilirsiniz.
20 yıl aynı işyerinde çalıştım ve temmuz ayında kıdem tazminatımı almak için ayrıldım.yaklaşık 5 ay sonra tekrar aynı işyerine başvuru yapıcam özellikle yıllık iznim nasıl olur.
Kullanacağınız yıllık izin süresinin (gün sayısının) hesabında 20 yıllık çalışmanızın da dikkate alınması ve size en az 26 gün yıllık izin verilmesi gerekir.
Merhaba. 4 ay bir işyerinde çalıştım ve ayrldım. şimdi tekrar aynı işyerinde çalışmaya başladım. 8 ay çalıştıktan sonra mı yıllık izne hak kazanacağım yoksa 1 yıl çalışmam mı gerekli.
Önceki sürenin dikkate alınması gerekir ve 8 ay çalıştıktan sonra yıllık ücretli izne hak kazanırsınız.
Yasa 1 yıl çalışmalı diyor. yasaya aykırı bir durum meydana çıkmaz mı o zaman
Yasaya aykırılık yok, zaten önceki çalışmalar dahil edilerek 1 yıl dolduğunda işçi izne hak kazanmış oluyor. Bu konudaki daha ayrıntılı açıklama Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda yer almaktadır.
Admin Bilginiz var mı?
Yasal hiçbir engel yok, beklenmesi gereken herhangi bir süre yok, işveren istedikten sonra işten çıkmış işçisini bir gün sonra bile tekrar işe alabilir.
Merhabalar, yazınızın tamamını okudum. Yazınız için teşekkür ederim. Şöyle bir sorunum var. 20.12.2013 tarihinde başladığım işten 30.11.2019 tarihinde askerlik görevimi yerine getirmek için tüm haklarımı alarak ayrıldım. Yani 21 gün daha çalışsaydım 20 günlük yıllık izin hakkım olacaktı. 24.12.2019 tarihinde aynı işyerine tekrar işe başladım, sizin yazınıza dayanarak 13.01.2020 tarihinde 20 günlük yıllık izin hakkı kazanmam gerektiğini şirketimin ik departmanına belirttim, fakat böyle bir yasal hakkım olmadığını, yıllık izin hakkımın 24.12.2020 de kazanılacağını belirttiler. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkürler iyi çalışmalar.
Yukarıdaki yazımıza çok sayıda itiraz geldiği için bu konuyu Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazımızda kanun, yönetmelik ve Yargıtay kararları gibi tüm dayanaklarıyla birlikte açıkladık. Eğer işten ayrıldığınızda 1 yıldan 21 gün eksik çalışmanızla ilgili izin ücreti ödenmediyse, tekrar işe başladığınızda 21 gün çalıştıktan sonra yıllık izin hakkınız doğmuş olur. İşyeriniz halen itiraz ederse ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.
Merhabalar ben 2013’de bir firmaya girdim.2019’da bölümüm değişti ve görev değişikliğini kabul etmediğim için işten çıkarıldım.Bu durumda tazminat almaya hakkım var mı? Ya da iade davası açıp işime dönme hakkım var mı?
Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir başlıklı yazıya bakabilirsiniz.
Mrb. Ben 01.05.2000 yılında işe başladım. (SGK hizmet dökümünde aynen boyle)giriş çıkışlar oldu. arada boşluklar oldu. şuan hala aynı işyerinde devam etmekteyim. Ancak işyerim 15 yılı doldurmadığımı belirterek bana 26 günlük izin hakkımı vermedi. düzelttirmek için dilekçe verdim. İşyeri başlangıç tarihimi 12 aralık 2002 olarak değiştirdi. Yıllık izin hakedeceğim tarihte de değişiklik olduğunu söylediler ve 2019un 12 aralığına kadar izin kullanamassın dediler. Normalde mayıs ayında iznimi hakediyordum şimdi aralığa kaydı. sizce başlangıc tarihim doğrumu?
Bu konu Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda daha ayrıntılı olarak açıklandı. Linki verilen yazıya bakabilirsiniz.
Göreve başlama tarihimi değiştirebilirler mi? Önceden Mayıs tı, şimdi aralık oldu. aralık 2020 ye kadar izin kullanamssın diyorlar
Göreve başlama tarihimi değiştirilmesinden neyi kastediyorsunuz anlamadık, işyerinde fiilen hangi tarihte işe başladınızsa göreve başlama tarihi odur, eğer sigortasız çalıştırılmadınızsa zaten SGK kayıtlarında işe başladığınız tarihler bellidir.
Göreve başlama tarihinm mayıs 2000 sgk kayıtlarında. ancak arada boşluklar var diyerek çalıştığım ayları geçmişe yönlik topladılar. toplam üzerinden aralık 2002 ye denk geldiğini söylediler. başlama tarihimide bu şekilde değiştirti işyerim. bu doğrumu?
Mevzuata göre böyle bir uygulama yok, siz konuyu yanlış anlamış olabilirsiniz, boşlukları düşüp sigorta günlerini toplayıp, başlama tarihini değiştirme şeklinde bir uygulamayı ilk defa duyuyoruz.
Belediye taşeron kadro verdiler giriş 2007de 2019 mayıs 10 çıkış aldım işe iade davası açtım 3ay sonra geri çagırdılar mahkeme ferat etti kadro hakkım ve tazminat izin haklarım devam edermi acaba 4 maddeden çıkarıldım
Hangi gerekçeyle, hangi maddeye istinaden işten çıkarılmış olursanız olun fark etmez, mahkeme feshin geçersizliğine karar vermiş olduğu için, gerek yıllık ücretli izin gerekse kıdem tazminatı yönüyle önceki çalışma sürelerinizin dikkate alınması gerekir.
2012 Eylül ayında ise başladım 2020 Ocak ayı halen aynı binada görevli olarak çalışıyorum yalnız 2017 Aralık ayında geriye dönük tazminat ve isinlerimi aldım ama aynı binada 10 gün girdi çıktı boşluk verilerek devam ettim an itibariyle izin sürem 14 gün hesaplanıyor ama yıl olarak 18 olması gerekmiyor mu teşekkürler
Giriş çıkış yapılmış olmasının, ara vermiş olmanızın bir önemi yok, Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda da açıklandığı üzere önceki çalışmalarınızın dikkate alınması ve size en az 20 gün yıllık ücretli izin verilmesi gerekir.
Selam dilerim 6.yıldan beri calışmış oldum iş yerinden 05.01.2020tarihinde işten ayrılıp 06.01.2020 tarihinde başladım yeni iş yerimde gel8p gitme ve ailevi sorunlardan dolayı ayrıldım tekrar dan 15.01.2020 tarihinde yeni girdim iş yerinden ayrılıp eski iş yerime 16.01.2020 tekrr istifamı geri cektiler ve işe başladım tazminat ve izin haklarım devam edermi.
İzin haklarıyla ilgili konu Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda açıklanmıştır. Anladığımız kadarıyla eski işyerinizden haklı bir sebep olmaksızın yani kıdem tazminatı almayı hak etmeyecek şekilde ayrılmışsınız, dolayısıyla kıdem tazminatı haklarınız sıfırdan başlar, önceki çalışmalarınız dikkate alınmaz, eğer işyeriyle / işverenle farklı bir anlaşma yapmadınızsa. (Bkz. Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlayan İşçinin Kıdem Tazminatı Hakları Nasıl Belirlenir ? )
2007 2014 kasım aralığında çalışmayı çok sevdiğim iş yerinden askerlik
hizmeti içın tüm haklarımı alarak ayrıldım. 2015 haziran ayında
tekrar bıraktığım görevimle işe başladım. Yıllık izin kidemimi,
Haklarımı aldığım için iznim 14 güne düşürüldü. Bu konuda
Birkaç defa IK ile görüşmeme rağmen sonuç alamadım.
Çalışma yapılacağı söyleniyor ancak 1 yıldır belki daha uzun süredir durum böyle.
Kullanmam gereken izin hakkım kaç gündür. Nasıl hareket
etmem gerekir.
Bu konu, yukarıdaki yazımıza özellikle işveren / personel / İK kesimlerinden gelen itirazlar üzerine Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda tüm gerekçeleri ve dayanaklarıyla birlikte Yargıtay kararları da dikkate alınarak ayrıntılı bir şekilde tekrar açıklanmıştır. ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.
21.06.2011 tarihinde işe başladım 15.09.2017 de iş hakkıma son verildi tazminatsız işe iade davası ile 15.07.2019 tarihinde aynı işime geri başladım arada kalan 2 sene için senelik izin hakkım varmı acaba
İş Kanununda böyle bir hüküm yok, sadece boşta geçen süreye ait en fazla 4 aylık ücretin ödeneceği yönünde hüküm var.
merhabalar ben şuan çalıştığım işyerinde aynı görevde askere gitmeden önce 2,5 sene çalıştım ve bir sene yani 14 gün yıllık izine çıktım ikinci yıl izinimin ücretini aldım 6 ay için herhangi bir izin adına birşey almadım. ve askerden sonra tekrar iş başı yaptım ve 2,5 senem dolmak bir kaç haftaya üzere ikinci iş başı yapmamdan itibaren bir kere yıllık izin kullandım 14 gün diğerini henüz kullanmadım. Şimdi benim çalışmakta olduğum iş yerinde toplam 5 sene çalışmışlığım olacak. benim izin hak edişim nasıl olmalı.
O işyerinde işe başladığınızda önceki çalışmadan artakalan 6 ay bir yıla tamamlandığında size yıllık ücretli izin verilmesi gerekirdi. Önceki çalışmalarınız dahil 5 yılı tamamladığınızda yıllık ücretli izin hakkınız 20 güne çıkar.
Çalıştığım iş yerinde 4 yıl 10 ay çalışmış bulunmaktayım girdi çıktı yapıldı kendi isteğimle 2 ay sonra 5 nci yılın iznini kullanma hakkım doğuyor bu 5 nci yıl iznim yanarmı vede 5 yıl sonrası 20 günlük iznim yanarmı
İşçi için yıllık iznin veya yıllık izin açısından önceki çalışmaların yanması diye bir şey yok, önceki çalışmaların dikkate alınması, ayrıca işçi işten ayrıldığında kaç yıl öncesine ait olursa olsun farketmez kullanmadığı tüm yıllık izin sürelerine ait ücretin ödenmesi gerekir.
Mimar olarak çalıştığım belediyede ilk olrak Temmuz 2017 de geçici işçi olrak 5 ay 29 günlük başladım. 2017 yıl sonunda süre doldu ve çıkış yapıldı. 2018 ocak ayınca tekrar geçici işçi olarak alım yapılarak temmuzda süre dolduğunda çıkış yapıldı bu sefer beeldiyenin iştiraki olan şirkette yıl sonuna kadar giriş yapıldı. bu şekilde 2019 yılında da devam etti. 3 kez geçici işçi 2 kez de şirket personeli olarak çalıştım. 2020 de kamu kurum dışı personel alımı ile sürekli alım yapıldı. 6 ayda bir giriş çıkış olduğu için hala izin hakkımızın olmadığı söyleniyor. İzin hakkı hesaplanırken daha önceki çalışmaların toplanması gerekli midir?
Bu konu Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda daha ayrıntılı açıklanmıştır. Öte yandan 6 ayda bir giriş çıkış yapılsa bile o işyerinde çalışmaya devam ediyorsanız sürelerin birleştirilmesi gerekir.
Merhaba ben 2013 Kasım ayında ise başladım 2015 Nisan ayında işten kendi isteğimle ayrildim hatta zoraki olarak bırakmak zorunda kaldım şehir degisikligi nedeniyle 8 ay sonra 2016 Ocak ayında aynı yere yine başladım halanda devam ediyorum benim yıllık iznime 14 olarak kullandiriyorlar bende bunun bilgisini aldım aynı iş yerine bir sene dolmadan geri başlarsan bütün hakların devam eder dediler dogrumudur bana dedikleri sen işe başlamadan iznini kullandığın için hakkın öldü dedile bende 2015 nisan 20 izne çıktım 27 Nisan’da cikisimi aldım geri kalan izin paramı yatırdılar kullanmadan gitseydin devam edecek dediler benim bildiğim kadarıyla devam edmesi gerekmezmi yani 21 olarak kullanmam gerekmezmi bilgilendirirseniz sevinirim
Eski işyerindeki çalışmalarınızın da dikkate alınması ve yeni işyerindeki çalışma sürenizle eski işyerindeki çalışma süresnizin toplamı birlikte 5 yıl olduğunda size 20 gün yıllık ücretli izin verilmesi gerekirdi. Bu konu yukarıdaki yazıya gelen itirazlar üzerine, hem işçinin kullanacağı yılık izin gün sayısının hesabı, hem de işçinin yıllık izne hak kazanması için esas alınan bir yıllık çalışma süresinin hesabı açısından eski çalışmalara ait sürelerin nasıl dikkate alınacağı Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda daha ayrıntılı açıklanmıştır.
Merhabalar kolay gelsin.ben 2005 senesinde özel sektörde bir kurumda işe başladım.2013 senesinde tüm haklarımı alarak ayrıldım.2014 senesinde yani11 gün sonra tekrar aynı işyerinde işe başladım ve halen çalışıyorum.bu sebeple yıllık izinimde milat hangi tarihtir.şirketim bana kendilerinin inisiyatifinde olduğunu iletti.bilgilendirirseniz sevinirim.
Bu durum şirketinizin değil; İş Kanunu, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği ve Yargıtay kararlarının inisiyatifinde. Buna göre de önceki çalışmalarınızın dikkate alınması gerekir. (Bkz. Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması)
Merhabalar ,bir işletmede yaklaşık 6 yıldan fazla çalışıyorum.Evlilik nedeni ile paraya ihtiyacım olması sebebi ile işverenim benim yıllık izin gün paramı ve kıdem ödememi yaptı.10-15 gün ara sonra aynı işverene ait başka bir işletmede tekrar işe başladım.Kıdemim sıfırdan başlayacak onu anlıyorum fakat öğrenmek istediğim nokta işverenimin diğer işletmesinde 21 gün izin hakedişim var iken aynı işverenin diğerişletmesinde işe başlağımda izin günüm 21 den mi devam eder,yoksa 14 günden mi başlar?Bununla ilgili yasal düzenleme var mı?
Daha önce çalıştığınız işyeri / işletme aynı işverene ait olduğu için önceki çalışma sürelerinizin dikkate alınması ve size en az 21 gün yıllık ücretli izin kullandırılması gerekir, burada siz sadece kıdem tazminatı açısından haklarınızı sıfırlamış sayılırsınız. (Bkz. Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması)
Ben kendi istegimle iş yerimden ayrıldım. Ve tekrar bir gün sonra işe geri başladım. Acaba bu durumda haklarım hala devam eder mi ?
Haklı bir sebep olmadan işten ayrıldınızsa kıdem tazminatı haklarınız sıfırlanmış sayılır, ancak yıllık ücretli izin yönüyle haklarınız sıfırlanmaz.
2018 yılında31 Mart tarihinde 20 yıl çalıştığım iş yerinden kendi isteğimle çıktım kıdem tazminatınida aldım sigortasız 1,5 ay çalıştım aynı işverene bağlı taşarön şirket bünyesinde tekrar iş başı yaptım 15 Mayıs 2018 tarihinde şu an bana 14 gün izin kullandiriliyor normalde 26 olması gerekmiyor mu?
4857 sayılı İş Kanununun “Yıllık ücretli iznin uygulanması” başlıklı 56 ncı maddesinde aynen “Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır.” hükmü yer almaktadır.
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında da aynen; “Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır. ” hükmüne yer verilmiştir.
Dolayısıyla İş Kanunu ve Yönetmeliğe göre yıllık izin süreleri için yapılan hesaplamada işyerindeki çalışma süreleri dikkate alındığından, yukarıdaki yazıda ve Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda yer alan hususlar aynen sizin için de geçerlidir ve o işyerinde geçen önceki çalışma sürelerinizin dikkate alınması gerekir.
Admin benim eski isyerimde patron aş olduğu için ortak sayiliyormus şimdiki şirket tek kişinin izin hakkım geçerlimi patronunun ortak olması fark eder mi
Patron ortak olsa da A.Ş. ayrı bir tüzel kişilik olduğu için ikisi aynı işveren sayılmaz, dolayısıyla yukarıdaki yazıda yer alan açıklamalar sizin için geçerli değildir. Ancak siz yine de isterseniz işverenden talepte bulunun, kabul ederse buna engel bir durum da yok.
Merhaba 08.04.2011 yılında çalışmaya başladım . 03.11.2014 askere gittim ve tekrar aynı iş yerinde 11.05.2015 yılında tekrar işe başladım. Merak ettiğim yıllık iznim hesaplanırken ilk işe giriş tarihim mi baz alınmalı yani 08.04.2011. Benim yıllık izin tekrar hakederimi 21.11.2015 olarak güncellenmişler hangisi doğrudur.
Kısa dönem askerlik yaptım.
Şimdiden teşekkürler
Bu konu Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda gayet net açıklanmıştır. Söz konusu yazıya bakabilirsiniz.
Merhaba 03.06.2013 yilinda basladigim isyerimden 05.10.2015 kendi istegimle ayrildim .kullanmadigim yıllık izin parasini aldim sadece.sonra 05.06.2017 yilinda eski isyerime geri döndüm. Suanda virüs nedeniyle ücretsiz izine çıkarttılar.devletin suresi bildigim kadarıyla 30 haziranda bitiyo.ve is yerim tekrar ise almayı düşünmüyor.guvenlik şirketi tekrar görüşeceğiz diyor ama proje olmaz diyor.sirketin bizi başka bir ildeki baska projelere göndereceğini söylüyor bu durumda ne yapmamız gerekir teşekkür ederim
Ben 2.5 yıl çalıştım aynı işyerine tekrar girdim benim yıllık hesaplama ilk giriş tarihinden mi hesaplaniyor benim normalde aynı işyerinde toplam da 6.5 yılım oldu konuyla ilgili bilgi verirseniz sevinirim
ben 2014 de iş yerine girdim 5 yılım bitti 6 .yılıma girdim bedelli askerliğe gittim çıkış aldım 1.5 ay sonra aynı iş yerine girş yaptım yıllık iznim 14 gün mü 20 gün mü oluyor ama ayrılırken haklarımı aldım
20 gün izin verilmesi gerekir. (Bkz. Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması)
emekli çalışanım 25 ocak 2014 de iş başı yaptım 1 nisan 2018 de ayrıldım kendi istegimle 1 temmuz 2018 de yeniden aynı işyerinde çalışmaya başladım yıllık izin sürem kaç gündür teşekürler.
Daha önceki, (emeklilikten öncekiler de dahil) tüm çalışma sürelerinizin dikkate alınması ve 5 yıl dolduğundan size en az 20 günlük izin verilmesi gerekir.
20 yıl kadar bir işyerinde çalıştım anonim şirket bünyesinde 1.5 ay sonra tekrar giriş yapıldı fakat anonim şirket ortaklarından birine ait şirkette iş yeri değişti sayilirmi senelik izin hakkım ne kadar olur
Ortaklardan bir veya birkaçı aynı kişi olsa bile her şirket ayrı bir tüzel kişilik, dolayısıyla ayrı bir işverendir. Dolaysıyla bir şirketteki çalışma süresi diğerinde dikkate alınmaz. Ancak şirketler aynı holding bünyesinde yer alıyorsa o zaman dikkate alınır.
2004 giris yaptim 2020 kadar calistim ve çalısıyorum bu aralarda 2vaya 3 kez çıktım girdim senelik izim nasıl oluyor 20 günmü 26 gümmü olur saygılar
O işyerinde veya aynı işverene ait diğer işyerlerinde geçen çalışmalarınıza ait sürelerin toplamı 15 yıldan az ise en az 20 gün, 15 yıl veya daha fazla ise en az 26 gün.
13 yıl çalıstım çikıs ve giriş yaptım ara vermeden izinim 20gün olarak devam ediyormu,
Giriş – çıkış yapmış olmanız engel değil, önemli olan o işyerindeki toplam çalışma süreniz. Dolayısıyla size 15 yılı doldurana kadar en az 20 gün, 15 yılı doldurduktan sonra en az 26 gün izin verilmesi gerekir.
İş yerinde 6 yıl çalıştıktan sonra 10 ay ayrıldım. İş yerim beni tekrar çalışmaya çağırdı ve işe tekrar başladım. İşten çıkarken kalan yıllık iznimin ücretini aldım. Şimdi bu iş yerinde tekrar başladığım için yıllık iznim 14 gün mü yoksa 21 gün mü olacak
En az 20 iş günü olması gerekir.
Merhaba. Ben 2005 yılının kasım ayında işe başladım fakat sigortam yapılmadı 2006 yılında ise işyeri çıraklık okuluna gönderdi beni okul bana sigorta başlattı ancak pirim ödenmedi sadece sağlık tan faydalanabildim ve okul 2009 da bitti 2010 da askere gittim tekrar geldiğimde aynı işyerinde 02.01.2012 işe başladım ve hala çalışmaktayım buna göre benim yıllık iznim kaçgündür. Teşekkürler
Selamun aleykum. İşe 02.05.2014 tarihinde girdim ve 16.08.2018 tarihinde mecburiyetten tazminati almak zorunda kaldim ve aldim tekrar 03.09.2018 tarihinde işe girdim ve yıllık izin hakkimi 14 gün olarak belirlediler bu konu yasal olarak dogrumudur cvbinizi bekliyorum.Teşekkür ler
Aleykum Selam. Eski çalışma sürelerinizin de dikkate alınması ve 5 yıllık çalışma süresi dolduktan sonra en az 20 gün izin kullandırılması gerekir.
1998 yılında girmiş olduğum işyerinde
2000 yılının ağustos ayın da askerlik için çıkış aldım
Tekrar asker dönüşü hicbir yerde çalışmadan 2002 yılının Nisan 12 sinde işe başladım
2017 yılında ğirdi çıktı yaptım ama hiç Aralık vermeden çalıştım işerim 10 gün çalışmadı gösterip girişimi yeniledi ve yeni işgirişi yapmışım gibi 14 gün kullan dırıyolar
Bir diğer konuaskerlik öncesinde aynı yerde çalış tığım için ilk ğirişimden olurmu
Ne yapmam lazım yardımcı olurmusun
Bu konuda önceki çalışma sürelerinin dikkate alınması gerektiğini Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda ayrıntılı bir şekilde açıkladık ve yazının sonunda da açıklamamızın dayanağı olan Kanun ve Yönetmelik hükümleri ile Yargıtay kararlarına yer verdik.
Merhaba, 3 buçuk yıl çalıştığım işyerinden evlilik sebebi ile ayrıldım, tüm haklarımı aldım ardından tekrardan aynı firmada işe girişim yapıldı, yıllık izin hakedişim ne zaman başlar ve 1.5 yıl sonra 5 yıl mı sayılır ? bu hususta bilgilendirirseniz sevinirim,ve bunu şirketime hangi evrağa dayanarak kanıtlayabilirim ?
1- Daha önceki çalışma sürelerinize ait yıllık izinlerinizi eksiksiz kullandınız veya işten ayrılırken kullanmadığınız izin sürelerine ait ücretleri aldınızsa, yıllık izin hakkınız tekrar işe giriş tarihiniz üzerinden 1 yıl geçince doğar.
2- 1.5 yıl daha çalışınca 5 yıllık çalışma süresi doğacağından yıllık izin hakkınız da 20 güne çıkar.
3- Bu konuda Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması başlıklı yazıda belirtilen mevzuat hükümlerini ve Yargıtay kararlarını işverene / işyerine dayanak olarak gösterebilirsiniz.