Bağ-Kur (4/b) Prime Esas Kazanç Beyanı

Bağ-Kur (4/b) Prime Esas Kazanç Beyanı
30 Ocak 2016 16:24

4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlar, prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) ile prime esas kazanç üst sınırı (brüt asgari ücretin altıbuçuk katı) arasında kalmak şartıyla kendi belirledikleri (beyanda bulundukları) prime esas kazanç üzerinden primlerini öderler.

Prime esas kazanç beyanı işlemi altta linki yer alan Prime Esas Günlük Kazanç Beyan Talep Formu ile yapılabileceği gibi e-Devlet şifresiyle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu adresinden de yapılabilir.

Prime esas kazanç beyanında bulunmayanların prime esas kazancı olarak alt sınır (brüt asgari ücret) esas alınır.

Bağ-Kur sigortalıları prime esas kazançlarının yüzde 34,5’i oranında sigorta primi öderler. Bunun yüzde 20’si uzun vadeli sigorta kolları (malullük – yaşlılık – ölüm sigortası), yüzde 12,5’i genel sağlık sigortası, yüzde 2’si de kısa vadeli sigorta kolları için (iş kazası ve meslek hastalıkları, hastalık, analık sigortası) alınır.

Öte yandan 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinde; sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir hükmü yer almaktaydı. Ancak 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6645 sayılı Kanunla bu hüküm yürürlükten kaldırıldı. Dolayısıyla artık 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılarının prime esas kazançlarının yanlarında çalışan 4/1-a (SSK) kapsamındaki sigortalının prime esas kazancından düşük olmaması şartı aranmamaktadır.

4-1/b Prime Esas Günlük Kazanç Beyan Talep Formu

YORUMLAR

  1. Kübra Altun dedi ki:

    Bağkur fazla ödenen prim iadesini geri almak için dilekçe vermek istiyorum. Bu dilekçe mail adresinden gerçekleşebilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Mail adresinden olmaz, bunun yerine dilekçenizi bağlı olduğunuz müdürlüğe iadeli – taahhütlü posta yoluyla gönderebilirsiniz.

  2. mehmet kedikoğlu dedi ki:

    günlük kazanç pirimimi yanlışlıkla yükselttım ödedim fazla ödediğim parayı geri nasıl alabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yanlışlıkla yükseltmiş olsanız da geri alamazsınız, çünkü kanuna göre sigorta primini sigortalının kendisi tarafından belirlenen / beyan edilen prime esas kazanç üzerinden tahakkuk eder. Yine de SGK’ya sorun isterseniz.

  3. Şengül dedi ki:

    Kazanç birime ne yazılmalı günlük 80kazanıyorum

  4. Fatih dedi ki:

    Merhaba. Ben memur olarak çalışırken kamu görevinden çıkarıldım ve bağ kur primi yatırarak kendi nam ve hesabıma çalıştım. Daha sonra memuriyete iade edildim. Almadığım maaşlar tarafıma ödenirken bağ-kurlu olduğum süre boyunca olan prime esas kazanç tutarları, toplam tutardan düşülerek yatırıldı. Ama bu miktarlar benim kar miktarlarında hayli fazladır.
    Sorum; tarafımdan kesilen ve yıllık elde etmiş olduğum kardan fazla olan prime esas kazanç miktarlarını geri alabilir miyim. İyi çalışmalar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fazladan prime esas kazanca ait primi SGK iade eder büyük ihtimalle. Örneğin; 4/a (SSK) kapsamında birden fazla işyerinde çalışan kişiler adına SGK’ya bildirilen prime esas kazanç üst sınırı aşıyorsa, SGK aşan kısma ait primi sigortalıya iade ediyor. Ayrıca 5510 sayılı Kanunun “Prim borçlarına halef olma, gecikme cezası ve gecikme zammı ile iadesi gereken primler” başlıklı 90 ıncı maddesinde; “Yanlış veya yersiz alınmış olduğu tespit edilen primler, alındıkları tarihten on yıl geçmemiş ise, hisseleri oranında işverenlere, sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılara veya genel sağlık sigortalılarına veya hak sahiplerine kanunî faizi ile birlikte geri verilir. Kanunî faiz, primin Kuruma yatırıldığı tarihi takip eden ay başından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için hesaplanır. Ancak Borçlar Kanununun 65 inci maddesi hükmü saklıdır.” hükmü yer almaktadır. Konuyla ilgili olarak isterseniz dosyanızın olduğu SGK Müdürlüğü ile görüşün. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisanlar-prim-fazlasini-sgkdan-geri-alabilirler/)

  5. Hakan dedi ki:

    2005 askerlik borçlanması yaptım 2000 ödedim kalan bin TL’yi ödemedim askerlik borçlanması tamamlanmamıştır deniyor hiç mi 1 ay bile borçlanma sayılmıyor yatırdığım paraya

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir yanlışlık olmalı, ödediğiniz prim kaç günlük süreye tekabül ediyorsa o kadar gün sayısının sigortalı hizmetten sayılması gerekir.

  6. Mustafa eren dedi ki:

    Merhaba ben eyt emekli olmak için işten ayrılıp tekrar girişim oldu ama iş girişini normal çalışan olarak yapıldı bunun için ne yapmam lazım

  7. Şerif dedi ki:

    Merhaba içinde bulunduğumuz ayın prime esas günlük kazanç tutarını güncelleyebilir miyim?