Bağlanacak Emekli Maaşının Düşük Olmaması İçin 3 Bin Lira Sınırı Önemli

Bağlanacak Emekli Maaşının Düşük Olmaması İçin 3 Bin Lira Sınırı Önemli
19 Haziran 2016 15:38

Çalıştıkça emekli maaşının düşüp düşmeyeceği konusu Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte hayatımıza giren ve çok sayıda kişini aklında soru işareti oluşturan bir konu.

Not: Aşağıdaki yazıda belirtilen 3.000 lira rakamı 2016 yılında geçerli prime esas kazanç alt sınırı esas alınarak belirlenmiş bir rakamdır, her yıl prime esas kazanç alt sınırı yükseldiğinden bu rakam da yükselmektedir. Bu nedenle güncel prime esas kazanç alt sınırı dikkate alınarak 3.000 lira yerine geçerli yeni rakamın dikkate alınması gerekir. (Bkz. Sigorta Primine Esas Kazanç Alt ve Üst Sınırları)

Bilindiği üzere hangi kapsamda çalışırsa çalışsın, sigortalılar adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek prim veya sigortalının kendisi adına ödenecek prim, belirli bir prime esas kazanç esas alınarak hesaplanmaktadır. Sadece Bağ-Kur sigortalıları için durum farklıydı ve bunlarda da basamak sistemi vardı. (Bkz. Bağ-Kur’da Basamak Sistemi Halen Uygulanıyor mu ?)

Sigortalının emekliliği geldiğinde de bu bildirilen prime esas kazanca aylık bağlama oranları ve katsayılar uygulanarak bağlanacak emekli maaşı hesaplanmaktadır. (Bkz. Emeklilik Aylık Bağlama Oranları) Aylık bağlama oranları ise ilgili kişinin 8/9/1999 öncesi çalışmaları, 8/9/1999-1/10/2008 tarihleri arası çalışmaları ve 1/10/2008 sonrası çalışmaları için farklı farklı uygulanmaktadır. En düşük aylık bağlama oranı 1/10/2008 tarihinden sonraki çalışmalar için uygulanmaktadır. Hatta bu oran 1 Ocak 2018 tarihinden sonra daha da düşecektir.

Dolayısıyla kişinin emekliliği geldiğinde, 1 Ekim 2018 sonrası çalışma ne kadar fazlaysa, bütün çalışmaları içerisinde aylık bağlama oranı düşük olarak uygulanacak çalışması da aynı oranda yüksek olacak ve bu da doğal olarak bağlanacak emekli maaşının düşük olmasına yol açacaktır.

Çalıştıkça emekli aylığı düşüyor şeklindeki endişenin sebebi budur. Hatta 5510 sayılı Kanunda yer alan bu konudaki hükümlerin yeniden düzenlenmesi konusun 10 uncu Beş Yıllık Kalkınma Planında da yer almıştır. (Bkz. Çalıştıkça Emekli Aylığı Düşüyor Endişesi Bitecek mi?)

Bu konudaki hesaplamalar, çalışanların 1 Ekim 2018 sonrası çalışmaları nedeniyle ilerde bağlanacak emekli maaşlarının düşük olmaması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na aylık en az yaklaşık 3 bin lira prime esas kazanç üzerinden bildirilmeleri gerektiğini gösteriyor. Eğer bu kişilerin aylık kazançları yaklaşık 3 bin lira üzerinden bildirilirse bu durumda ileride bağlanacak emekli aylıklarında herhangi bir düşüş olmayacağı gibi normalden daha yüksek bile olabilir. Dolayısıyla ileride düşük emekli maaşı almak için 3 bin lira sınırı önemlidir. (Not. Yazıda belirtilen tutar 2016 yılı için geçerli olup, her yıl prime esas kazanç tutarları ile katsayılar arttığından, belirtilen 3 bin lira sınırı her yıl artmaktadır.) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Selahattin dedi ki:

    15/06/1969 doğumluyum 15/06/1984 sigortam başladı askere bir sene kala yaşımı 1 yaş büyüttüm emeklilikgeldi dilekce yazdım 1969 dogum tarihini dikkate alıyorlar oysa ben 1968 doğumluyum resmiyete neden 1968 den hesaplanıyor bu. Haksızlık kanun degişti 5 sene bekledim pirim 7500 gun

    1. admin dedi ki:

      Emeklilikte ilk sigorta başlangıcında nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihleri esas alındığından, sigorta başlangıcından sonra yapılan yaş değişikliği dikkate alınmamaktadır. Bu eski Kanunlarda da böyleydi, yeni Kanunun (5510 sayılı Kanun) 57 nci maddesinde de bu şekildedir.

  2. Ertan dedi ki:

    Merhaba, sizden öneri ve fikir rica ediyorum.
    Erkek (4A’lı Tamamı Özel Sektörde çalışma)
    Doğum Tarihi : 27.11.1968
    İşe Giriş Tarihi : 01.12.1985
    Toplam Gün Sayısı 5827
    2000 Öncesi 2496 gün
    2000-2008/10 : 3120 gün
    2008/10 sonrası : 210 gün
    Ne zaman emekli olurum, ne kadar maaş bağlanır ve bağlanacak maaşı biraz daha artırmak için ne yapabilirim?
    Bir de 2009 şubattan bu yana çalışmıyorum. Ayrıca genel sağlık sigortası diye birşey çıkmış. Özel sağlık sigortası yaptırdığımdan buna katılmadım. Bununla ilgili bir sorun yaşar mıyım?
    Teşekkürler/İyi çalışmalar dilerim

    1. admin dedi ki:

      (Ertan) Ne kadar maaş bağlanacağını söylemek çok zor. Çünkü çok karmaşık bir hesaplama şekli var. Her dönem için ayrı katsayılar ve aylık bağlama oranları kullanılıyor, güncelleme katsayıları kullanılıyor. Biraz fazla vakit ayırmak lazım. Ancak https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ linkinden ulaşacağınız sayfada hesaplama modülü var, deneyebilirsiniz. Siz 49 yaş 5300 günle yani 27.11.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Maaşı artırmak için uzun süre ve yüksek kazanç üzerinden prim ödemeniz gerekir bağlanacak maaş artsın.
      1 Ocak 2012 tarihinden itibaren GSS herkes için zorunlu hale geldi. Siz o tarihten beri sigortalı olmadığınıza göre eğer eşiniz veya çocuğunuz üzerinden sağlık yardımı da almadıysanız, SGK sizi re’sen GSS kapsamına almış ve her ay adınıza GSS prim borcu tahakkuk etmiştir. Bunun için gecikmeden bir SGK müdürlüğüne başvursanız iyi olur. Hem şuan devam eden GSS borç yapılandırması var ondan da yararlanırsınız. 2 Ocak 2017 mesai bitimine kadar da gelir testine başvurmanız gerekir yapılandırma için. Özel sağlık sigortanızın olması GSS zorunluluğunu kaldırmaz.
      Özel Sağlık Sigortası Olan GSS’li Olmak Zorunda mı ?