Bir Günlük Eksik Çalışmada Eksik Gün Nedeni Girilir mi ?

Bir Günlük Eksik Çalışmada Eksik Gün Nedeni Girilir mi ?
17 Nisan 2019 20:45

Daha az prim ödemek için bazı işverenlerin çalışanları sebepsiz olarak ayda 30 günden az bildirmeleri üzerine 4447 sayılı Kanunla ayda 30 günden az bildirilen sigortalılarla ilgili olarak işverenlere bunu belgeleme zorunluluğu getirilmişti.

Bu zorunluluk kapsamında aylık prim ve hizmet belgesindeki çalışma süresi 30 günün altında gösterilen sigortalılarla ilgili olarak eksik gün nedeninin prim belgesinde belirtilmesi, yani eksik gün nedenine ait kodun prim belgesine girilmesi, ayrıca eksik gün nedenlerini gösteren belgelerin prim belgesi ekinde Kuruma verilmesi gerekiyordu. Daha sonra eksik gün nedenlerine ait belge verme zorunluluğu 30’dan az sigortalı çalıştıran işyerleriyle sınırlandırılmış, bir süre sonra da bu sayı 10’a düşürülmüştü.

En son 7103 sayılı Kanunla yapılan düzenleme çerçevesinde işyerinde çalışan sayısına bakılmaksızın, tüm işyerleri için eksik gün nedenlerini gösteren belgeleri Kuruma verme veya gönderme zorunluluğu kaldırıldı. (Bkz. İşverenler Eksik Günler İçin Belge Vermekten Kurtuldu)

Dolayısıyla artık, aylık prim ve hizmet belgesinde çalışma gün sayısı 30 günden az gösterilen sigortalılarla olarak eksik gün nedenini gösteren kodun prim belgesine yazılması yeterli olup (Bkz. SGK Eksik Gün Kodları), SGK talep etmedikçe işverenlerin eksik gün nedenini gösteren belgeleri vermeleri gerekmiyor. Prim gün sayısının 30’dan az olması sigortalının o ay içerisinde işe girmiş veya işten çıkmış olmasından kaynaklanıyorsa bu durumda prim belgesine eksik gün nedeninin girilmesine de gerek yok.

Öte yandan 31 gün süren aylarda eğer sigortalının 1 günlük eksik çalışması varsa örneğin bir gün istirahat almışsa bu durumda o sigortalının prim gün sayısı yine 30 gün olacağından, bu durumda eksik gün nedeninin prim belgesinde belirtilmesine, yani eksik gün nedeni olarak prim belgesine herhangi bir kod yazılmasına gerek yok. Çünkü zaten sigortalının işyerinde 31 gün çalıştığı aylarda da zaten prim belgesine çalışma gün sayısı 30 olarak girilmektedir. 31 gün süren aylarla ilgili olarak dikkate edilecek diğer hususlar 31 Gün Süren Aylarda Çalışanların Ücretlerine Dikkat !, İşe Giriş ve İşten Çıkışlarda Prim Gününün Hesaplanması başlıklı yazılarda belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.