Birden Fazla İşverene Bağlı Çalışan İşçinin AGİ’si

Birden Fazla İşverene Bağlı Çalışan İşçinin AGİ’si
6 Temmuz 2019 16:48

Aynı zamanda birden fazla işverene bağlı olarak çalışan işçinin sosyal güvenlik bakımından birbirinden bağımsız olarak her işveren tarafından ayrı ayrı sigortalı gösterilmesi gerekmektedir.

Bu konu Başka Yerde Sigortası Olan İşçiyi Çalıştıran İşverenin Sigortalı Yapması Zorunlu mudur ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Ancak asgari geçim indiriminde ise durum farklıdır. Maliye Bakanlığının bu konudaki açıklamasına göre; aynı zamanda birden fazla işverene bağlı olarak ücret karşılığı çalışan işçinin asgari geçim indiriminin hesaplanması ve ödenmesi işlemlerinin işçinin en yüksek ücret aldığı işveren / işyeri tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yani bu durumdaki işçi her işyerinden ayrı ayrı asgari geçim indirimi alamaz. Zaten bir işçiye ödenecek aylık asgari geçim indirimi işçinin medeni / ailevi durumuna göre Aylık Asgari Geçim İndirimi Tutarları sayfasında belirtilen tutarlardan yüksek olamaz. Aynı şekilde bir işçi durumu ne olursa olsun, isterse eşi çalışmasın, kaç çocuğu olursa olsun fark etmez toplamda aylık asgari ücretten kesilmesi gereken yüzde 15 tutarındaki gelir vergisinden daha yüksek (2019 yılı sonuna kadar aylık 326,20 TL ) asgari geçim indirimi alamaz.

En yüksek ücreti hangi işverenden aldığını da işçinin kendisi bilebileceğinden, aynı zamanda birden fazla işverene bağlı olarak çalışan işçinin medeni durumu ve çocuk sayısı hakkındaki bildirimlerini, en yüksek ücret geliri elde ettiği işverene vererek asgari geçim indirimi ile ilgili uygulamanın o işverence yerine getirilmesini sağlaması gerekir. Bu durumda da diğer işyerleri o işçinin ücretinden asgari geçim indirimi nedeniyle herhangi bir indirim yapmayacaklarından, işçinin ücretinden kestikleri gelir vergisinin tamamını vergi dairesine ödemeleri gerekir. İşçinin en yüksek ücreti hangi işverenden aldığının belli olmaması halinde ise asgari geçim indiriminden yararlanacağı işvereni işçi kendisi belirleyecektir. Yani bu durumda da işçi yine sadece bir işverenden asgari geçim indirimi alabilecektir.

Öte yandan asgari geçim indirimini uygulayacak işyerinde işçi büyük ihtimalle ayda 30 günden az çalışıyor olacağından, hesaplamanın 30 Günden Az Çalışanların Asgari Geçim İndirimi Nasıl Hesaplanır ? başlıklı yazıda belirtildiği şekilde yapılması gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mehmet Aydemir dedi ki:

    Merhaba; Aşağıda sıraşdığımmsorılarımın yanıtlanması o rica ediyorum benim için çok öenmli.
    1-AVM de fastfood yiyecek bölümünde mutfakta çalışıyorum. Mesai saatimiz 11:45-22:00 arası. Bildiğiniz gibi gece mesaisi 20-08 arasıdır. Bu durumda çalıştığım süre içinde ki 2 saat gece mesaisi olarak sayılır mı.
    2- İş yeri AVM de olması sebebiyle Cumartesi Pazar günleri de çalışıyorum özellikle hafta sonları mutfak temizliği vs.derken saat 23 ‘ü bile geçiyor.bu durumda fazla mesai hakkım
    günlük kaç saat oluyor.
    Asgari ücretin %20 üzerinde ücret almama rağmen maaş bordromda asgari ücret gösteriliyor.Ayrıca Asgari ücret net 4250₺ olduğu dönemde bordromda 4250₺ gösterilmesi rağmen 150₺ bes kesintisi yapıldıktan sonra banka hesabıma 3900₺ havale edilmektedir
    3- İş veren yukarda saydıklarım dışında hafta sonu tatil izni işler yoğun diye vermiyor buna ek olarak resmi ve dini tatil günlerin de de çalışıyorum. Oysa işvren fazla mesai,Gece. Mesai si dahil süreler,Hafta sonları,Dini ve resmi bayramlarda çalışma süreleri dahil asgari ücretin %20 fazlasını veriyor diye başak hiç bir ödeme yapmıyor. Özetle hafta sonları,Tatil günleri dahil günlük en az 10 saat çalışmama rağmen asgari ücretin %20 üzerinde ücret verdikleri için fazla mesai vermiyorlar.
    SGK ya şikayet etmeden önce yasal olarak ne yapmam gerekir lütfen yol gösterin bana,SGKya şikayet etsem zaten beni işten çıkaracaklar. Ayrıca imza çizelgesi olmadığından mesai saatlerini,hafta sonu,Resmi ve dini tatil günlerini de çalışmamı nasıl ispat edebilirim. Halen çalışan işçilerden şahit olmalarını istesem işten kovulma korkusuyla kimse şahit olmak istiyor. Bu durumu nasıl belgelendirebilirim.
    Yanıt için şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1- Mevzuata göre çalışma süresinin yarısından fazlası gece sayılan saatler arasında geçmiş olması halinde o çalışma gece çalışması kapsamında değerlendiriliyor.
      2- İşçinin günlük 11 saati aşan çalışmaları fazla mesaiye girer. Bunun dışında haftalık 45 saatlik çalışma süresi tamamlandıktan sonra 45 saati aşan her bir saatlik çalışma fazla mesai kapsamına girer ve her bir saatlik fazla mesai için normal saat başına düşen ücretin birbuçuk katı ücret ödenmesi gerekir.
      3- Asgari ücretten yüksek ücret aldığınız halde bordroda asgari ücretten gösterilmenizin sebebi, işverenin kazancınızı SGK’ya asgari ücretten göstermesinden yani kayıt dışılıktan, daha açık bir ifadeyle sizin ve Devletin haklarından çalmasından kaynaklanıyor olabilir. SGK Hizmet Dökümüne bakarak anlayabilirsiniz.
      4- İşveren hafta tatilini (haftalık izni) hafta sonu kullandırmak zorunda değil, önemli olan bir haftalık süre (yedi günlük zaman dilimi) içerisinde en az 24 saatlik ücretli hafta tatili vermesi.
      5- Resmi ve dini bayram günlerinde ve diğer resmi tatillerde işverenin işçiyi çalıştırabilmesi için onayını alması gerekir. Söz konusu günlerde işçiyi çalıştırmazsa o günün ücretini tam olarak, çalıştırırsa iki katı üzerinden ödemesi gerekir. Bu konu en son Kurban Bayramı açısından https://www.isvesosyalguvenlik.com/9-gunluk-tatil-isciler-icin-de-gecerli-mi-hafta-tatili-ne-olacak/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.
      6- İŞKUR Müdürlüğüne belirttiğiniz hususlarla ilgili olarak işyeri hakkında isimsiz bir şikayet dilekçesi gönderebilirsiniz.