Borcu Olanların Sağlıktan Yararlanma Şartlarında Son Durum

Borcu Olanların Sağlıktan Yararlanma Şartlarında Son Durum
7 Ocak 2021 20:45

Sigorta primlerini kendileri ödeyenlerin, GSS’li olma şartı aranmaksızın verilen istisnai sağlık hizmetleri dışında, genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için ya hiç borçlarının olmaması veya belli tutardan fazla borçlarının olmaması gerekmektedir.

Bu konularla ilgili bilgiler Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?, GSS’li Olma Şartı Aranmaksızın Ücretsiz Verilen Sağlık Hizmetleri Nelerdir ? başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Buna karşılık zaman zaman yapılan düzenlemelerle bazı kişilere, prim borçları olsa dahi, belirli bir süre için sağlık yardımlarından yararlanma hakkı tanınmaktadır. Bu çerçevede en son Cumhurbaşkanı kararı ile SGK’ya prim borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları ile 60/g kapsamında sadece genel sağlık sigortalısı olanlara, borçları olsa bile resmi sağlık hizmet sunucularından (aile sağlığı merkezi – sağlık ocağı, devlet hastanesi gibi) 2020 yılı sonuna kadar sağlık yardımlarından yararlanma imkanı getirilmişti, bu süre de 31 Aralık 2020 tarihinde sona erdi. Bu hak primlerini kendileri ödeyen diğer sigortalıları ise kapsamıyordu.

Borcu Olanların Sağlıktan Yararlanmasında Son Durum

Öte yandan 17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7256 sayılı borç yapılandırma Kanununun 2 nci maddesinde, SGK’ya prim borcu olanların sağlık yardımlarından yararlanma şartlarıyla ilgili bazı hükümlere yer verilmiş olup, buna göre primlerini kendileri ödeyen sigortalılar borçları olsa bile aşağıda belirtilen şartlarla sağlık yardımlarından yararlanabilecekler.

Borçlu Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur Sigortalılarının Sağlıktan Yararlanma Şartları

Not: Bu kapsamdakilere 2021 yılı sonuna kadar sağlıktan yararlanma imkanı tekrar tanınmıştır. (Bkz. Borçlu Bağ-Kur ve 60/g Sigortalılarına Sağlıktan Yararlanma Hakkı Tekrar Tanındı başlıklı yazı)

Söz konusu yapılandırma Kanunuyla Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur borçlularına da 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin prim borçlarını yapılandırma imkanı getirildi. Ayrıca Kanunda Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılarından 31 Ekim 2020 tarihi itibarıyla prim borcu olanların bu borçlarını 1 Şubat 2021 Pazartesi günü sonuna kadar ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde borçlarının silineceği hükmüne yer verildi.

Buna göre, prim borçlarını ödemedikleri için borçları silinen Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalıları, daha sonraki aylara ait olarak 60 günden fazla borçları olmadığı sürece sağlık yardımlarından yararlanabilecekler. Aynı şekilde borçlarını yapılandıran Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalıları da yapılandırma taksitlerini düzenli ödedikleri ve yapılandırılan borç haricinde olarak 60 günden fazla borçları olmadığı sürece sağlık yardımı alabilecekler. Bunların yararlanma hakları yapılandırılan borcun ilk taksitini ödedikleri tarihten itibaren başlayacak.

Dolayısıyla gerek prim borcu silinen, gerekse borçlarını yapılandıran Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalıları, silinen veya yapılandırılan borçlardan sonraki aylar için tahakkuk eden borçlarını, 60 günden fazla borç olmayacak şekilde düzenli ödemeleri şartıyla sağlık yardımı alabilecekler.

Borçlu Diğer Sigortalıların Sağlıktan Yararlanma Şartları

2925 Tarım SSK, Ek 5, Ek 6 sigortalılarının ve isteğe bağlı sigortalıların durumlarına gelince; 7256 sayılı Kanunla 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin prim borçlarını yapılandırma imkanı bu sigortalılara da tanınmış olup, bu sigortalılardan borçlarını yapılandıranlar, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim borçları olmadığı sürece sağlık yardımı alabilecekler. Bunların yararlanma hakları da yapılandırılan borcun ilk taksitini ödedikleri tarihten itibaren başlayacak.

GSS Prim Borcu Olanların Sağlıktan Yararlanma Şartları

Hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için 60/g kapsamında sadece genel sağlık sigortalısı olanlara, söz konusu 7256 sayılı Kanunla GSS prim borçlarını belirli şartlarla sildirme, borçlarını sildirme hakkından yararlanamayanlara da 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin GSS prim borçlarını 30 Nisan 2021 tarihine kadar faizsiz ödeme imkanı getirilmiştir. (Bkz. Yapılandırma Kanunu Çıktı – GSS Borçları Ne Olacak – Silinecek mi ?) Kanunun söz konusu maddesi ile ayrıca 60/g kapsamındaki GSS sigortalılarının kanunun yayımı tarihinden önceki döneme ait (2020 Ekim ayı ve öncesine ait) prim borçları dikkate alınmaksızın Kanunun yayımı tarihinden itibaren 30 Nisan 2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanma hakkı getirilmiştir.

Dolayısıyla 60/g kapsamında GSS prim borcu olanlar, 2020 Ekim ayı ve öncesine ait borç tutarına bakılmaksızın 2020 Kasım ayı ve sonrasına ait 60 günlükten fazla GSS prim borçları olmadığı sürece 30 Nisan 2021 tarihine kadar sağlık yardımlarından yararlanabilecekler. 30 Nisan 2021 tarihinden sonra ise bunlar mevcut hükümler çerçevesinde hiçbir şekilde 60 günlükten fazla GSS prim borçları olmaması şartıyla sağlık yardımlarından yararlanabilecekler.

Aynı Şartlar Hak Sahipleri İçin de Geçerli

Borçlu sigortalı üzerinden sağlık yardımı alan eş – çocuk – ana ve baba da aynı şekilde yukarıda belirtilen şartlarla sağlık yardımı alabilecekler.

Borçları Yapılandırmak İçin Tanınan Başvuru Süresi

7256 sayılı Kanun kapsamında 2020 yılı Ağustos ayı ve öncesine ait borçlarını yapılandırmak isteyenler, 1 Şubat 2021 Pazartesi günü sonuna kadar başvuruda bulunabilirler. Başvuru SGK Müdürlüklerine yapılabileceği gibi e-Devlet SGK sayfasından veya posta yoluyla da yapılabilir. (Bkz. SGK’ya Gitmeden Yapılandırma Başvurusu Yapılabilecek – İşte Başvuru Formları)

GSS ve Sağlık Yardımlarından Yararlanma Şartlarıyla İlgili Ayrıntılı Bilgi

Bu konuda ayrıntılı bilgi ve açıklama içeren yazılara GSS-Genel Sağlık Sigortası Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.