Bütün Ayrıntıları ve Kurallarıyla Vardiyalı Çalışma Sistemi

Bütün Ayrıntıları ve Kurallarıyla Vardiyalı Çalışma Sistemi
21 Mart 2021 23:59

Mevzuatta vardiyalı çalışma sistemi; nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak işletilen veya nöbetleşe işçi postaları ile yapılan işler olarak tanımlanmıştır.

İş hayatında vardiyalı çalışma olarak adı geçen bu uygulama mevzuatta postalar halinde çalışma olarak adlandırılmaktadır.

Vardiyalı çalışmayla ilgili olarak 4857 sayılı İş Kanununun 69 ve 73 üncü maddeleri ile Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te yer alan hükümler doğrultusunda genel bilgilere Vardiyalı Çalışmalarda Uyulması Gereken Kurallar başlıklı yazıda, 19 Ağustos 2017 tarihinde vardiyalı çalışmayla ilgili mevzuatta yapılan değişikliklere de Vardiyalı Çalışma ve Gece Çalışma Şartlarında Değişikler Yapıldı başlıklı yazıda yer vermiştik.

Ancak sitemize vardiyalı çalışma ile ilgili halen çok sayıda soru geldiğinden, söz konusu yazılarda yer alan bilgi ve açıklamaların yetersiz olduğunu düşünerek, konuyla ilgili daha ayrıntılı ve kapsamlı açıklamalara aşağıda yer verdik.

Vardiyalı Çalışmaya Niçin Gerek Duyulmaktadır – Vardiyalı Çalışma İşverenin İsteğine Bağlı mıdır ?

4857 sayılı İş Kanununda, haftalık normal çalışma süresinin 45 saat olduğu, 45 saati aşan her bir saatlik çalışma için işçiye normal saat başına düşen ücretinin bir buçuk katı fazla mesai ücreti ödenmesi gerektiği, bir yıl içinde yapılan fazla mesai toplamının ikiyüzyetmiş (270) saatten fazla olamayacağı, haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlayan işçiye en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) verilmesi gerektiği dolayısıyla işçinin haftada 6 günden fazla çalıştırılamayacağı, ayrıca işçinin günlük 11 saatten fazla, istisna işler / işyerleri hariç gece 7,5 (yedi buçuk) saatten fazla çalıştırılamayacağı belirtilmiştir.

Kanunda yer alan bu sınırlamalar nedeniyle; teknolojik gelişmeler, rekabet ortamı ve işin niteliğinden kaynaklanan bazı hallerde, özellikle üretimin / çalışmanın süreklilik arz ettiği, 24 saat çalışma yapılması gereken fabrika / imalathane gibi işyerlerinde vardiyalı çalışma sisteminin uygulanması zorunluluğu doğmaktadır. Çünkü 24 saat kesintisiz çalışılan iş yerlerinde, bir işçinin 24 saat hiç dinlenmeden çalışması düşünülemez. Dolayısıyla vardiyalı çalışma uygulaması, bu tür işyerlerinde işverenin kendi isteğine bağlı bir uygulama olmayıp, Kanundaki sınırlamalardan kaynaklanmaktadır. Kanundaki söz konusu sınırlamalar da işçinin sağlığı, dinlenmesi, ailevi ve sosyal hayatı için konulmuş sınırlamalardır.

Vardiyalı Çalışma İçin İşçinin Onayının Alınması Gerekir mi ?

Mevzuata göre vardiyalı çalışma için (gece vardiyasında 7,5 saatten fazla çalışmaya müsaade edilen işyerlerinde işçinin gece vardiyasında 7,5 saatten fazla çalıştırılabilmesi için onayının alınması gereken istisnai durum hariç), normalde işverenin işçiden onay alma zorunluluğu bulunmamaktadır, yani vardiyalı çalışmada işverenin işçiden onay alması gerekmez. Ancak bu durum, vardiyalı çalışma olan bir işyerinde işe girerken işyerinde vardiyalı çalışma olduğunu bilen, iş sözleşmesinde bu husus yer alan veya işverenle bu konuda anlaşarak işe giren bir işçi için geçerlidir.

Eğer işçi işe girerken işyerinde vardiyalı çalışma olduğunu bilmiyorsa, kendisine bu konuda bilgi verilmemişse, iş sözleşmesinde vardiyalı çalışma yapılacağına ilişkin bir hüküm yoksa, o zaman işverenin vardiyalı çalışma konusunda işçinin onayını alması gerekir.

Benzer bir durum, normal çalışma uygulanan bir işyerinde sonradan vardiyalı çalışma sistemine geçildiyse, aynı şekilde iş sözleşmesinde gerektiğinde vardiyalı çalışma yapılacağına dair bir hüküm yoksa, işçi işe alınırken bu konuda kendisiyle anlaşılmadıysa, bu durumda da işverenin vardiyalı çalışma konusunda işçinin onayını alması gerekir. Çünkü burada çalışma şartlarında esaslı değişiklik söz konusudur ve çalışma şartlarındaki esaslı değişiklikleri işçi kabul etmedikçe işveren tek taraflı yapamaz. (Bkz. Çalışma Şartlarındaki Hangi Değişiklikler İşçiye Fesih Hakkı Verir ?)

Nitekim temyiz aşamasında Yargıtay’a intikal eden somut olayda; işlerin yoğun hale gelmesi nedeniyle işveren artık gece de çalışma yapılacağını belirtmiş, işçinin bunu kabul etmemesi üzerine işveren tazminatsız olarak işçiyi işten çıkarmış, Yargıtay burada işverenin haksız olduğuna ve işçiye tazminat ödemesi gerektiğine karar vermiştir.

“Somut uyuşmazlıkta, davacı (işçi) dava dilekçesinde 07.02.2015 günü gece 21.30 ‘dan sabah 08.00’ e kadar gece çalışması olacağının söylendiğini ve bundan sonrada böyle devam edeceğinin söylendiğini bu durumu kabul etmeyince şirket yetkilisinin o zaman biz yollarımızı ayırırız çalışan çalışır çalışmayan çeker gider dediğini, ardından gidin istifa dilekçelerini verin sizi işten çıkarıyoruz dediğini ve bu şekilde haksız nedenle iş aktinin işverence sona erdirildiğini” belirtmiştir.

Yargıtay ise konuya ilişkin olarak;

“Mahkemece, davalı işverenin, işlerin yoğun hale gelmesi üzerine artık gecede çalışma yapacaklarını beyan ederek ilan ettiği, davacının da gece çalışması listesinde olduğunu görmesi üzerine işe gelmeyerek iş akdini eylemli olarak fesih ettiği, bu feshin haklı olmadığı, dolayısı ile kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmadığı, kabul edilmiştir. Dosya içeriği ve özellikle dinlenen taraf tanık beyanları dikkate alındığında iş akdinin beraberindeki bir kısım arkadaşları ile hareket eden davacı tarafından iş yerindeki yönetimin değişmesi sonrasında gece vardiyasının sürekli hale gelmesi sebebi ile sona erdirildiği açıktır. İş yerinde gece vardiyasının sürekli hale gelmesi durumunun işverenin yönetim hakkı kapsamında yaptığı bir değişiklik olmadığı, bu halin davacının aleyhine iş yeri şartlarında esaslı değişiklik yarattığı ve çalışma koşullarının ağırlaştığı ve bu durumu kabul etmeyerek iş yerinden ayrılan davacının iş akdini haklı nedenle feshettiği kabul edilerek kıdem tazminatının kabulü, ihbar tazminatının ise reddi gerekirken mahkemece yazılı gerekçe ile kıdem ve ihbar tazminatının reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” şeklinde karar vermiştir. (T.C. YARGITAY 22. Hukuk Dairesi – Esas No. 2017/20988 – Karar No. 2019/6513 – Tarihi: 25.03.2019)

Vardiyalı Çalışmada Günde Kaç Vardiya Olması Gerekir ?

Vardiyalı çalışma uygulanan işyerlerinde 24 saatlik süre içinde en az üç vardiya yani günlük en az üç vardiya uygulanması gerekir. 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinde, işçilerin gece çalışmalarının yedibuçuk saati geçemeyeceği belirtildiğinden, işyerlerinde günde en az üç vardiya uygulanması zorunluluğu biraz da bundan kaynaklanmaktadır.

Sadece aşağıda belirtilen istisnai işyerlerinde, 24 saatlik süre içinde üç vardiya yerine iki vardiya uygulanabilir;

• Turizm hizmeti yürütülen işler; ilgili mevzuatı uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi veya turizm yatırımı belgesi verilen ya da belediye tarafından turizm işletmesi olarak faaliyet göstermek üzere işletme belgesi verilen tesisler.

• Özel güvenlik hizmeti yürütülen işler; 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında İçişleri Bakanlığınca faaliyet izni verilen özel güvenlik şirketlerine ait işyerleri veya özel güvenlik görevlisi olarak çalışanların bulunduğu işyerleri.

• Sağlık hizmet yürütülen işler; sağlık hizmeti sunan ve/veya üreten, gerçek kişiler ile kamu ve özel hukuk tüzel kişilerine ait işyerleri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda tanımlanan sosyal hizmet kuruluşları.

Yukarıda belirtilen işyerlerinde alt işveren (taşeron) tarafından çalıştırılan işçiler için de aynı şekilde iki vardiya uygulanabilir.

Öte yandan Yargıtay; iş yerindeki vardiya düzeninin, ikili, üçlü vardiya şeklinde uygulanabileceği gibi, 24 saat çalışıp 24 saat dinlenme veya 24 saat çalışıp 48 saat dinlenme esasına göre de uygulanabileceği görüşündedir. Yargıtay bu görüşünü, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma ile ilgili 41 inci maddesine, zorunlu nedenlerle fazla çalışma başlıklı 42 inci maddesine ve olağanüstü hallerde fazla çalışma başlıklı 43 üncü maddesine dayandırmaktadır. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu – 27.06.2019 – 2016/2309 E., 2019/806 K.)

Vardiya Değişim Süreleri

Gece ve gündüz işletilen vardiyalı işlerde vardiya değişimleri; en fazla bir iş haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci iş haftasında gündüz çalıştırılmaları suretiyle ve vardiyalar birbirlerinin yerini alacak şekilde düzenlenir. İşin niteliği ve yürütümü, iş sağlığı ve güvenliği göz önünde tutularak, gece ve gündüz vardiyalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir, yani gece – gündüz vardiyaları arasındaki değişim iki haftada bir de yapılabilir.

Vardiyası değiştirilecek işçi kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden diğer vardiyada çalıştırılamaz.

Yukarıda belirtildiği şekilde haftalık olarak veya iki haftada bir yapılan gece ve gündüz vardiya değişimleri dışında, zorunluluk olmadıkça işçilerin vardiyaları değiştirilemez, yani vardiya değişimleri haftalık yapılıyorsa bir hafta boyunca, iki haftalık yapılıyorsa iki hafta boyunca işçi aynı vardiyada çalışmaya devam eder, o vardiyadaki süresi dolduktan sonra bir sonraki vardiyaya geçirilir. Ancak 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesi uyarınca, gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, olanakların elverdiği ölçüde gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir.

Hangi Vardiyada Hangi İşçilerin Çalışacağı Önceden Belirlenmeli ve İşçilere Duyurulmalıdır

Vardiyalı çalışma yapılan işyerlerinde, uygulanacak vardiya sayısı ile her vardiyanın işe başlama ve bitiş saatlerinin, vardiyalarda çalışacak işçilerin ad ve soyadlarının (hangi vardiyada hangi işçinin çalışacağının), mola başlangıç ve bitiş saatlerinin, hafta tatillerinin (haftalık izinlerin), işyerinde işçilerin kolayca görüp okuyabilecekleri şekilde ilan edilmesi, ilan ve duyuru panosuna listelerin asılması gerekir. Vardiyalarda yapılacak değişikliklerin, haftalık veya iki haftalık vardiya değişimleri nedeniyle oluşacak yeni listelerin de işçilere ilan edilmesi, duyurulması gerekir.

Aynı şekilde vardiyalı çalışma yapılan işlerde işveren veya işveren vekili, her vardiyada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeleri, yetkililer tarafından talep edildiğinde sunmak üzere işyerinde bulundurmakla yükümlüdür.

İŞKUR’a Bildirim Yükümlülüğü

İşveren veya işveren vekilleri, her vardiyada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeler ile bu işçiler için işe başlamadan önce alınan periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne (İŞKUR’a) vermekle yükümlüdür.

Vardiyalı Çalışmada Mola Süreleri

Vardiyalı çalışma yapılan işlerde de işçilere, 4857 sayılı İş Kanununun 68 inci maddesindeki esaslar uyarınca ara dinlenmesi (mola süresi) verilmesi gerekir. Söz konusu 68 inci maddede günlük çalışma süresi;

• Dört saat veya daha kısa süreli işlerde en az 15 dakika,

• Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde en az yarım saat,

• Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde en az bir saat,

mola verileceği, molaların aralıksız kullandırılacağı, ancak bu sürelerin, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralıklı olarak kullandırılabileceği belirtilmiştir.

Yönetmeliğe göre de vardiyalı çalışmada işyerinde yürütülen işin niteliği gereği, işyerinin aynı bölümündeki bütün işçilere aynı saatte mola verilmesine imkan yoksa, bu dinlenme, işçilere gruplar halinde arka arkaya çalışma süresinin ortalarından başlayarak verilir. Mola süreleri hakkında ayrıntılı bilgi ve açıklamalar Mola Süreleri Konusunda İşverenin Uyması Gereken Kurallar başlıklı yazıda yer almaktadır.

Vardiyalı Çalışmada Hafta Tatili (Haftalık İzin)

Vardiyalı çalışma yapılan işlerde, işçilere haftanın bir gününde 24 saatten az olmamak üzere ve nöbetleşme yolu ile hafta tatili yani haftalık izin verilmesi zorunludur.

Gece Vardiyaları İçin Geçerli Şartlar

Çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir. Vardiyalı çalışmada, çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan bir vardiyanın çalışması, gece çalışması sayılır. Dolayısıyla bir vardiyanın gece vardiyası sayılması için akşam saat 20.00 ile sabah saat 06.00 arasında sürmüş olması gerekmez.

4857 sayılı Kanunun “Zorunlu nedenlerle fazla çalışma” başlıklı 42 nci, “Olağanüstü hallerde fazla çalışma” başlıklı 43 üncü maddesi ile “Hazırlama – tamamlama ve temizleme işleri” başlıklı 70 inci maddesinde öngörülen haller dışında işçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez. Sadece turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir, ancak bunun için mutlaka işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Bu istisnai işler günde üç vardiya yerine iki vardiya uygulanabilecek işler olup, bunlar yukarıda “Vardiyalı Çalışmada Günde Kaç Vardiya Olması Gerekir ?” başlıklı bölümde belirtilmiştir.

Gece vardiyasında 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.

Gece vardiyalarıyla ilgili olarak ayrıca yukarıda “Vardiya Değişim Süreleri” başlıklı bölümde belirtilen şartlara uyulması gerekir. Söz konusu bölümde de belirtildiği üzere işçilerin vardiyalarının haftada bir, en geç iki haftada bir değiştirilmesi zorunlu olup, YARGITAY 22. Hukuk Dairesi 8 Ekim 2019 tarihli kararında, işçinin iki haftada bir vardiyası değiştirilmesi gerekirken sürekli gece vardiyasında çalıştırılmasının işçiye haklı nedenlerle fesih hakkı vereceğini belirtmiştir. (Esas No. 2017/24339 – Karar No. 2019/18396 – Tarihi: 08/10/2019)

Vardiyalarda Çalışma Süreleri

İşçilerin vardiyalarda çalışma süreleri konusuna gelince, İş Kanununa göre; işçilerin 24 saat içerisinde 11 saatten fazla çalıştırılması, ayrıca yukarıda belirtilen istisnai durumlar hariç işçilerin gece 7,5 saatten fazla çalıştırılması, sağlık kuralları bakımından günde 7,5 saat ya da daha az çalışılması gereken işlerde de bu sürelerin dikkate alınması gerektiğinden, vardiya sürelerinin de bu şekilde belirlenmesi gerekir. (Bkz. Sağlık Kuralları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik)

Zaten üç vardiya uygulanacak işyerlerinde vardiya başına 8 saat düşmekte, mola süreleri de dikkate alındığında vardiya başına çalışma süresi 8 saatin altına düşmektedir. Üç yerine iki vardiya uygulanabilecek işyerlerinde de vardiya başına 12 saat düşse de mola süreleri dikkate alındığında çalışma süresi en fazla 11 saat olarak gerçekleşmekte, dolayısıyla İş Kanunundaki günlük çalışma sınırını geçmemektedir.

Vardiyalı Çalışmalarda Fazla Mesai

Fazla mesai konusunda vardiyalı çalışma ile normal çalışma arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Haftalık 45 saati aşan her bir saatlik çalışma için işçiye normal saat başına düşen ücretinin bir buçuk katı fazla mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir. Günde üç vardiya uygulanan işyerlerinde mola süreleri ve haftalık izin süreleri düşüldüğünde, fazla mesai doğmayabilir. Ancak günde iki vardiya uygulanacak işyerlerinde çalışanlar için fazla mesai ortaya çıkacaktır.

Öte yandan gece 7,5 (yedi buçuk) saatten fazla çalışma yapılabilecek istisnai işyerlerinde de aynı şekilde haftalık 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödenmesi gerekir, bu işyerlerinde gece yedi buçuk saatten fazla çalışma yapılmaya müsaade edilmiş olması, 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ücreti ödenmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Çalışma Sürelerindeki Azalma Nedeniyle Ücrette İndirim Yapılamaz

Bir vardiya ile yürütülen işlerde, ikili ya da daha çok vardiya sayısının artırılması ya da üç vardiya halinde çalışılan işyerlerinde günlük çalışma süresinin 7,5 saatin altında belirlenmesi sonucunda, çalışma sürelerindeki azalma nedeniyle, işçilerin ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun indirim yapılamaz.

İşçi Bir Sonraki Vardiyada Devam Ettirilebilir mi – Başka Bir Vardiyaya Çağrılabilir mi ?

İşyerine yeni sipariş gelmesi, işlerin yoğunlaşması, siparişlerin yetiştirilmesi veya başka nedenlerle vardiyası biten işçinin bir sonraki vardiyada çalışmaya devam etmesi istenemez, çünkü vardiyasını tamamlayan işçinin bir sonraki gün vardiyasına kadar dinlenmesi gerekir. İşçinin kanunda belirtilen günlük çalışma süresinden fazla çalıştırılması, yeterince dinlendirilmemesi nedeniyle ortaya çıkacak dikkatsizlik, dalgınlık, yorgunluk, uykusuzluk sonucu meydana gelecek iş kazalarında işverenin sorumluluğu doğar. (Bkz. İş Kazasından İşveren Hangi Hallerde Sorumlu Olur ?)

Aynı durum işçinin belirlenmiş vardiyası dışında herhangi bir vardiyaya çağrılması durumu için de geçerlidir. Yukarıda belirtildiği üzere haftalık olarak veya iki haftada bir yapılan gece ve gündüz vardiya değişimleri dışında, zorunluluk olmadıkça işçilerin vardiyaları değiştirilemez, yani vardiya değişimleri haftalık yapılıyorsa bir hafta boyunca, iki haftalık yapılıyorsa iki hafta boyunca işçi aynı vardiyada çalışmaya devam eder. İşçi bir gün (24 saat) içerisinde sadece bir vardiyada çalıştırılabilir. Eğer işçinin tabi olduğu vardiya dışında başka bir vardiyada da çalıştırılması zorunluluğu doğduysa, bu durumda da işçinin vardiya çıkış saati üzerinden en az 11 saat geçmedikçe bir başka vardiyaya çağrılamaz.

İşveren Vardiyalı Çalışmada da Eşitlik İlkesine Uymak Zorundadır – Ayrımcılık Yapamaz

4857 sayılı “İş Kanununun Eşit davranma ilkesi” başlıklı 5 inci maddesinde; iş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamayacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla söz konusu madde uyarınca işveren / işyeri yetkilileri vardiyalı çalışma konusunda da çalışanlar arasında ayrım yapamaz.

Ancak buradaki ayrım işyerinde vardiya sistemi uygulanan işlerde / bölümlerde çalışanlar için geçerlidir. Örneğin, bir fabrikada idari kısımda (muhasebe, personel, pazarlama ve satış gibi) çalışanlar için vardiya sistemi genelde uygulanmaz, dolayısıyla vardiya konusundaki ayrımcılık yapmama görevi bunlar için geçerli değildir. Fabrikanın vardiyalı çalışan imalat / üretim gibi bölümlerinde çalıştırılanlar için geçerlidir.

Eşit davranma / ayrımcılık yapmama görevi kapsamında örneğin, aynı işi yapan işçilerin bir kısmı hep gece vardiyasında, bir kısmı hep gündüz vardiyasında çalıştırılamaz. Zaten yukarıda belirtilen, vardiya saatlerinin ve hangi vardiyada hangi işçinin çalışacağının belirlenmesi ve listelerin işyerinde ilan edilmesi (işçilerin göreceği bir yere asılması) ve İŞKUR’a verilmesi, işçilerin vardiyalarının haftalık olarak veya en geç iki haftada bir değiştirilmesi, normal haftalık veya iki haftalık vardiya değişimleri dışında zorunlu olmadıkça işçilerin vardiyalarının değiştirilmemesi şartları, bir yerde işçiler arasında ayrımcılık yapılmasını, bazı çalışanların korunmasını, bazı çalışanların ise haksızlığa uğramasını önlemek içindir.

Kadınların Gece Vardiyasında Çalışmasıyla İlgili Özel Şartlar

Kadınların gündüz vardiyalarında çalıştırılma şartları, Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik’te belirtilen şartlar haricinde, erkeklerin çalıştırılma şartlarıyla hemen hemen aynıdır. Ancak kadınların gece vardiyalarında çalıştırılma şartları erkeklerden ayrı olarak Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik’te düzenlenmiştir. Söz konusu yönetmeliğe göre kadınlar gece vardiyalarında ancak aşağıda belirtilen şartlarla çalıştırılabilirler.

• Kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren (taşeron) tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.

• Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, vardiya değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece vardiyalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.

• Kadın çalışanların gece vardiyasında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce gece vardiyasında çalıştırılmalarında sakınca olmadığına dair işyerinde görevli işyeri hekiminden sağlık raporu alınması gerekir. Ayrıca işverenin, işin devamı süresince, kadın çalışanın özel durumunu, işyerinde maruz kalınan sağlık ve güvenlik risklerini de dikkate alarak işyeri hekimince belirlenen düzenli aralıklarla kadın çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamakla yükümlüdür.

• Kadın çalışanın kocası da aynı işyerinde veya başka bir işyerinde vardiyalı olarak çalışıyorsa, kadın çalışanın isteği üzerine gece vardiyasının kocasının çalıştığı gece vardiyasına rastlamayacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Aynı işyerinde çalışan eşlerin aynı gece vardiyasında çalışma istekleri ise işverence imkan dahilinde karşılanır.

• Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bir yıl süre ile gece vardiyasında çalıştırılamazlar. Emziren kadın çalışanlarda bu süre, anne veya çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyerinde görevli işyeri hekiminden alınan raporla belgelenmesi halinde altı ay daha uzatılır. Bu durumdaki çalışanların söz konusu sürelerdeki çalışmaları, Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik hükümleri saklı kalmak üzere gündüz vardiyalarına rastlayacak şekilde düzenlenir.

İşveren / İşyeri Yetkilileri Vardiyalı Çalışma Kurallarına Uymuyorsa

4857 sayılı İş Kanununun “İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 24 üncü maddesinin II/f maddesine (24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinin (f) alt bendine) göre, işveren tarafından çalışma şartlarının uygulanmaması işçi için haklı fesih nedeni sayılmaktadır.

Yukarıda belirtilen vardiyalı çalışma kuralları, vardiyalı çalışmalarda uyulması gereken şartlar, İş Kanunu ile yönetmeliklerde belirtilen hükümlere dayanmaktadır. Dolayısıyla söz konusu kurallara / şartlara uymayan işveren ve işveren vekilleri (işyeri yetkilileri) mevzuat hükümlerine riayet etmemiş, dolayısıyla çalışma şartlarını uygulamamış sayılır. Bu durumda işçinin iş sözleşmesini bildirimsiz (ihbarsız) fesih hakkı doğar, işçi ihbar süresine uymadan iş akdini feshedebilir, işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini doldurduysa işverenden kıdem tazminatı da talep edebilir.

İşçi işten ayrılmayı düşünmüyor, işyerinde çalışmaya devam etmek istiyorsa ALO 170’e veya Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne (İŞKUR) şikayette bulunabilir. Vardiyalı çalışma konusunda baskı ve yıldırmaya (mobbinge) maruz kaldığını düşünen işçi ayrıca İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna şikayette bulunabilir. (Bkz. İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Faaliyetine Başladı – Mobbing Şikayetlerine de Bakacak)

İşverenin / işyeri yetkililerinin vardiyalı çalışma konusunda eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiğini, ayrımcılık yaptığını düşünen işçi işverenden ayrımcılık tazminatı da talep edebilir. (Bkz. Ayrımcılık Tazminatı Nedir ?)

Vardiyalı Çalışma Kurallarına Uyulmaması Halinde Uygulanacak Cezalar

4857 sayılı İş Kanununun 104 üncü maddesi uyarınca; gece ve gündüz vardiyalarını yönetmeliğe uygun olarak değiştirmeyen, istisnai işyerleri hariç işçileri geceleri 7,5 saatten fazla çalıştıran işverene / işveren vekiline 3 bin 64 lira idari para cezası uygulanır. Bu tutar 2021 yılı için geçerlidir. Güncel tutarlara İş Kanunu İdari Para Cezaları – 4857 Para Cezaları sayfasından bakılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ *

—————–

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Savaş KAHVECİ dedi ki:

    Devlet kurumlarında vardiyalı çalışan işçiler gece mesaisi alırken , özel sektör de çalışan işçiler gece mesaisi ücreti almıyorlar. Özel sektörün bu denli bir yaklaşımı olabilir mi? Gece mesaisi ödeme zorunluluğu var mı?

    1. Serkan dedi ki:

      Gece mesaisi ödeme zorunludur özel şirket veya kamu farketmezk

  2. Erdem Yılmaz dedi ki:

    Merhaba,
    Kamu kurumunda 3 vardiya halinde çalışmaktayız.Sürekli vardiya sorumlusuyla tartıştığım bir konu var:Vardiya listesi bize gelmeden kuruma gönderiliyor.Bir zaman sonra vardiya sorumlusu sen bu hafta 15/22 değilde sabah 07/15’e geleceksin.Resmiyette ben farklı vardiyada görünüyorum iş kazası geçirip ölsem aileme sen mi bakacaksın diye sürekli bir tartışma halindeydi.Vardiya değişimi ile ilgili kanuni durum tam olarak nasıl oluyor?
    Teşekkür ederim..

    1. Deniz dedi ki:

      Merhaba 3 lü vardiya sisteminde çalışıyorum 4-12, 0-8, 8-4 şeklinde, yalnız şöyle bir durumum mevcut 4-12 ve 0-8 vardiyasına aralıksız 7 gün çalışıyorum, ayda total bakınca 4 gün hafta tatili kullandırıyor işletme . Pazar 4-12 ye başlayınca diğer cumartesi de dahil aralıksız 7 gün çalışıyorum. Gece ve gündüze geçince de bu şekil mevcut. Bu yasal mı ?

  3. Mehmet dedi ki:

    Merhaba .Nasılsınız ,
    4857 ye tabi (turizm, güvenlik,sektörü değil)bir işyerinde 10-22 döngüsünde 2 vardiya ile günlük 12 saat vardiyalı bir düzende çalışılmaktadır. Aynı zamanda iş programına göre hafta içi normal çalışma düzeninde de çalışılabilmektedir. (09:18 saatleri )

    1.Vardiyalı bu çalışmada Günlük çalışma süresi 12 saat olduğu için normal saatlerde çalışan personele göre bu çalışma şeklinde fazla çalışmadan bahsedebilir miyiz? Günlük olarak fazla mesai hakkı doğmakta mıdır .
    2.Bu çalışma şekline göre işçiden imzalı bir muvafakatname alınması gereği bulunmaktamıdır ?

  4. gurcan dedi ki:

    ikili vardiya sistemi ile sabah 10 aksam 18 30 12 aksam 21 00 vsrdiyasinda seni bundan sonra sabit 12 21 00 vardiyasina sabitliyorum demeye hakki vqrmidir müdurn

  5. Onur dedi ki:

    Merhaba örneğin pazartesi 23-08 vardiyasında çalışmış oluyum burada pazartesi gece ye gelip salı sabah çıkmış oluyorum çarşamba 08.17 vardiyasına gelirsem haftalık izin kullanmış oluyormuyum .

  6. Deniz dedi ki:

    Merhaba üç vardiyalı çalışıyoruz havalimanında . gücümüz tukendi .bir de mesailer oluyor .yol uzak .çalışanın bir sorunu var mi bir isteği varmi demiyor işverenler .iki vardiya sistemi için talep hakkımız varmidr.

  7. Ramazan dedi ki:

    Merhaba özel sektör turizm çalışanı olarak 1 günde 2 kez işe gidiyorum bazen mesela 06.00-09.00 16.30-22.30 yasalmıdır? Bu arada saat bazen uzayabiliyor ve sadece serviste 2 saatim geçiyor.

  8. Barış dedi ki:

    Merhaba optikal gözlük camı imalatı yapam özel bir şirkette yaklaşık 5 yıldır çalışmaktayım ,
    Ben işe ilk girdiğimde vardiya sistemi yoktu ,
    Ve işe girdikten 7 ay sonra işverenim iş sözleşmemi yenileyip tekrardan imzalamamızı söyledi , içeriğinde vardiyalı sistemde çalışır ibaresi vardı . Bizde tazminatımız var diyerek imzaladık , yaklaşık 1 sene sonra 2 vardiya koydular , gündü vardiyası sabah saat 08:30 akşam 18:00
    Gece vardiyası ise pazar akşamı saat 22:00 başlayıp sabah 06:30 kadar çalıyorduk haftalık 45 saati doldurmamız için perçembe günü gece 21:00 başlayıp sabah 10:30 kadar saçma ve insan sağlığına zararlı bir şekilde çalışma vardiyası uyguluyorduk , daha sonra işverenimiz 3, cü vardiyayı getirdiler sürekli çalışma saatleri değişiklik gösteriyor , 3 vardiya sistemide haftalık 45 saati doldurmamız için şu şekilde başlıyor gece 22:00 da başlıyor sabah 08:00 da bitiyor ,5 gün böyle tamamlayarak 45 saati dolduracağımızı söylüyor , bu 10 saatin 1 saati mola 1 saati ise cumartesi günü 5 saat çalıştığımızdan dolayı haftalara 1 saat bölünüp dağıtılması için yapılmış , lakin her ne olursa olsun gece çalıması 7.5 saati geçemez insan sağlığı açısından daha düzenli bir vardiya sistemi uygulaması yapılması görüşündeyiz , şuanki vardiya sistemi şu şekilde
    08:30-18:00
    12:00-22:00
    22:00-08:00
    Gündüz vardiyasında cumartesi günü öğlen 13:45 kadar çalışma oluyor gündüz vardiyasına gelen personel cumarteside geliyor ,
    Ama 12:00-22:00 ve 22:00-08:00 vardiyası cumartesi gelmemek için fazla çalıştırılıyor işçide sağlık sorunları ve ailevi sorunlar yaşıyor , kanunen ne yapabiliriz umarım derdimizi anlatabilmişizdir .

    Ve vardiyalı çalışmamızda isim listeleri ve çalışma saatleri yazılıp ilan panolarınada asılmamaktadır.
    Uyku düzensizliği yaşayıp sinirlerimiz bozuluyor lütfen yardım edin ne yapabiliriz

    1. Emrullah kılınç dedi ki:

      Merhaba nöbet listesi aylık olarak çıkmakta fakat yeni ayın çıkacağı nöbet listesi bulunduğumuz ayın son günü saat 17:00 den sonra veriliyor. Durum böyle olunca aile hayatımızı sağlik durumu için alacağımız mhrs randevularını dahi etkiliyor. Vardiya listesinin yazılma ve tebli süresi ile ilgili bi kanun var mıdır ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler

  9. Mustafa dedi ki:

    2 yıldır sabit gece vardiyasında calistiriliyirum ve günlük 12 saat isverene dava acabilirmiyim ayrılsam tazminat alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazının “Vardiya Değişim Süreleri” başlıklı bölümünde de belirtildiği üzere bir işçi gece vardiyasında devamlı olarak en fazla iki hafta çalıştırılabilir, ikinci hafta dolduktan sonra işçinin gündüz vardiyasına alınması gerekir. Yine aynı yazının “Gece Vardiyaları İçin Geçerli Şartlar” başlıklı bölümünde belirtildiği üzere istisnalar hariç gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez. İşyeriniz sizi 2 yıldır sabit gece vardiyasında ve 12 saat çalıştırdığına göre bu mevzuat hükmüne uymuyor demektir. Bu nedenle 4857 sayılı İş Kanununun 24/II. maddesinin f bendine istinaden (çalışma şartlarının uygulanmadığı gerekçesiyle) ihbar süresine uymadan haklı nedenle iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı ve varsa diğer işçilik alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Fesih bildirimini noterden ihtarname çekerek yapmanız daha doğru ve garantili olur. İhtarnamede verdiğiniz süre içinde kıdem tazminatınız ödenmezse arabulucuya başvurabilir, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

    2. Ayşe dedi ki:

      Açarsınız her türlü tazminatının da alırsınız

  10. Tanju cengiz dedi ki:

    Çalıştığım şikette vardiya sistemi duzensiz iki hafta gece iki hafta dört oniki ve bi hafta gunduz yaklaşık 2 senedir böle amirlere insan kaynaklarına iş guvenlik uzmanına durumu bildirdim defalarca değişen bir durum olmadı cıksam tazmınatım yanacak ne yapmam lazım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      “iki hafta gece iki hafta dört oniki ve bi hafta gunduz” ifadelerinden ne demek istediğinizi, işyerinde nasıl bir vardiya sistemi uygulandığını anlayamadık. Ancak sayfa başındaki yazımızda İş Kanunu, Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve Yargıtay kararları doğrultusunda işyerlerinde uyulması zorunlu vardiya kurallarını ayrıntılı açıkladık. Eğer işyerinizdeki çalışma düzeni söz konusu kurallara aykırılık teşkil ediyorsa, 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden (çalışma şartlarının uygulanmaması) iş akdinizi ihbar süresine uymadan haklı nedenle feshedebilir (mümkünse noterden ihtarname çekerek), kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Diğer seçenek eğer SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma hakkınız varsa bu yazıyı alıp, yazıya istinaden iş akdinizi feshedip yine kıdem tazminatı isteyebilirsiniz. İşten ayrılmak istemiyorsanız, ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  11. Umit dedi ki:

    Merhabalar
    20 hatta 21 senenin icersindeyim 20sene filen 08.18 vardiyasında çalıştım pandemi döneminde kurallar gereği 2 vardiye gelmemiz gerektiğini söylediler sözlü olarak, bittiğinde yine devam edeceğimizi söylediler fakat halen daha gelmekteyiz işimiz vardiya ya uyumlu deil ve 2 kişi karsiliksiz aynı vardiya ya gelip duruyoruz gündüze geliyoruz 4.12 de kimse yok 4.12 ye geliyoruz gündüzde kimse yok bununla ilgili bir yorumunuz varmı acaba şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vardiyalı çalışma sisteminde işverenlerin/ işyerlerinin uyması zorunlu olan mevzuat kuralları yukarıda belirtilmiştir.
      – Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde posta sayısı 24 saatlik süre içinde en az üç işçi postası çalıştırılacak şekilde düzenlenir. Sadece turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde düzenleme 24 saatte iki posta olacak şekilde yapılabilir.
      – Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları çalıştırılarak yürütülen işlerde postalar; en fazla bir iş haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci iş haftasında gündüz çalıştırılmaları suretiyle ve postalar birbirlerinin yerini alacak şekilde düzenlenir.
      Anladığımız kadarıyla sizin işyerinizde yukarıda belirtilen iki önemli kurala uyulmuyor.
      Bu durum işveren tarafından çalışma şartlarının uygulanmaması anlamına geldiğinden, 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden ihbar süresine uymadan derhal fesih hakkı (mümkünse noterden ihtarname çekerek fesih yapılmalı) ve kıdem tazminatı alma hakkı veren bir durumdur.

    2. Serkan dedi ki:

      Merhaba 6 aydır sabit bir şekilde akşam vardiyasında calişıyorum yani (16.00/00.00)
      Ve bu vardiyada artık devam etmek istemiyorum ama gündüz vardiyasına geçirmiyorlar işten çıkmak istesem tazminat hakedrmiyim. Not : 5 yıldır aynı şirkette çalışıyorum

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Sayfa başındaki yazının “Vardiya Değişim Süreleri” başlıklı bölümünde bu konu açıklanmıştır. En geç iki haftada bir vardiyanın değiştirilmesi zorunludur. İşveren çalışma şartlarına uymadığı için 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Eğer SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma hakkınız varsa hiç uğraşmadan o yazıyı alıp yazıya istinaden de iş akdini feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

  12. Ahmet Hakan dedi ki:

    Özel sektörde çalışıyorum 4 lü vardiya sistemi uygulanıyor normalde çalıştığım yer 12 saat 2 vardiya sisteminde çalışıyordu. Bu 4 lü vardiya sisteminde bizim günlük çalışmamızı 10.5 saat olarak hesapliyorlar ve günlük 3.5 saati mesai olarak görünüyor hafta tatilinden geriye kalan 1 günlük eksik günü mesai saatlerinden keserek tamamliyorlar bu uygulama benim %50 mesaiden tamamlanmasi kanunen doğru mu? Normal çalışma saati üzerinden hesaplanıp kesilmesi gerekmiyor mu? Araştırdım fakat bununla ilgili hiçbir yorum göremedim yardımcı olursanız sevinirim..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınızdan ne demek istediğinizi tam anlayamadık, 4’lü vardiya sisteminde çalışma süresi nasıl 10.5 saat oluyor mesela bunu anlayamadık. “Geriye kalan 1 günlük eksik günü mesai saatlerinden keserek tamamliyorlar” ifadesinden de neyi kastettiğinizi anlayamadık. Ancak haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlayan işçiye illa bir gün (24 saatlik) hafta tatili verilecek diye bir kural yok, eğer işyerinde iki gün tatil yapılıyorsa, bir gününün ücretli hafta tatilinden sayılması, diğer günün sayılmaması gibi bir durum söz konusu olamaz, o işçi haftalık çalışma süresinin tamamlamış olduğu için, işyerinde iki gün tatil yapılıyorsa o iki günün de ücretli hafta tatilinden sayılması gerekir.
      Vardiyalı çalışma sisteminde uyulması gereken kurallar sayfa başındaki yazıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

      1. Ahmet Hakan dedi ki:

        Şöyle acikliyayim normalde 12 saat çalışma süresi var fakat yemek ve çay molalarinda kesinti olduğunu belirterek bu çalışma süresini 10.5 saat olarak hesapladiklarini söylüyorlar bunun 7 saatini normal çalışma olarak hesaplayıp 3.5 saat mesai olarak sayılıyor ve iki günlük tatilin birini hafta tatili olarak ele alıp diğer gunu o haftaki fazla mesailerden kesinti yaparak yaptığım mesaileri kesiyorlar. Hepsi tamamen mantık dışı.

    2. Rüzgar dedi ki:

      İş yerinde çalışan normalde yapmış olduğu işin ücretsiz ni alırken bu çalışan gece gündüz vardiyası şeklinde çalışıyorsa çalışan işi dışında gece sorunlusu eğitim makine arıza bakımlarına bakıyorsa ve gece yoğun çalışıp sabah servisin kapıya kadar bırakılması istiyorsa ama sadece duzergahta bırakıyorsa gece çalışan ve bu çalışan günlük 12 saat çalışıyor servis ve hakları tam olarak nedir. Servis hakkı nedir .

  13. Melis dedi ki:

    Vardiya listemde bir günüm de CL yazıyor ne olduğunu anlamdım

  14. Emre Çolak dedi ki:

    Merhaba Sayın Admin,

    Bizim Şirkette 3 vardıya olarakdan söyledın işe girereken ama pandemi nedenınde ötürü 2 vardiya dönmekdeyiz ve eleman yok diye 2 vardiya cevirmekteler (08.00-17,30- 16.00.-00.00 – 00.00-08.00 ) Vardiyalar olamakta olup bizler ise Ara vardiya Ve Gece vardiyası Dönmekteyiz. 1 seneye yakındır böyledir ve haklarım nelerdir Kıdem tazmınatı alabilirmiyim Desteginizi Rica ederim Teşekkürler..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazının “Vardiyalı Çalışmada Günde Kaç Vardiya Olması Gerekir ?” başlıklı bölümünde belirtilen istisnai durumlar hariç 24 saatlik süre içinde en az üç vardiya uygulanması gerekir. 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f (işverenin çalışma şartlarını uygulamaması) maddesine istinaden haklı nedenle iş akdinizi feshedip (mümkünse noterden ihtarname çekerek) kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

      1. Emre colak dedi ki:

        Merhaba Admin,
        Normalde gunde 3 varidya var ama 1 2 kisi sabit bizler ise 2 varidya çeviriyorlar. Sozlesmede esnek çalışma saati de olsa nasil bir yol izlemem lazim. Desteginzi rica ederim

        1. emre colak dedi ki:

          Admin birde sorum olcaktir.
          16.00-24.00 vardiyasi ara varidya olarak mi geciyor yoksa gündüz mu ?

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            1- Sebep ne olursa olsun fark etmez, istisna işler ve işyerleri hariç 3 vardiyanın sorunlu olduğu sayfa başındaki yazıda belirtilmiştir.
            2- İş Kanununun 69 uncu maddesinde; çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönem olarak tanımlanmıştır. Yönetmelikte de çalışma süresinin yarısından çoğunun gece dönemine rastlayan bir postanın çalışmasının, gece çalışması yani gece vardiyası sayılacağı belirtilmiştir.
            3- ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  15. nadir_ada@hotmail.com dedi ki:

    İşveren 3 vardiyeli sistemden bir ay süre ile 2 vardiyeye geçme hakkı varmıdır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazımızın “Vardiyalı Çalışmada Günde Kaç Vardiya Olması Gerekir ?” başlıklı kısmında belirtilen istisnai durumlar hariç günde üç vardiya sistemi zorunludur, eğer işyeri istisna kapsamına girmiyorsa işveren iki vardiya sistemine geçemez.

  16. Melike dedi ki:

    Vardiyalı çalışıyorum örneğin o gün 12.00 giriş yazıp imzalıyorum daha sonra müdürüm giriş saattimi 14.00 olarak değişitiriyor ve bu benim bilgim dışında gerçekleşiyor böyle bir konuda ne gibi haklara sahip olabiliyorum?

  17. emre kılıç dedi ki:

    12 saatlik çalışma yapan işyerlerinde gece 7,5 satten fazla çalıştırılamaz kuralı nasıl uygulanabilir.
    örneğin sabah 08:00 akşam 20:00 birinci vardiya
    akşam 20: sabah 08:00 ikinci vardiya çalışılan bir iş yerinde gece 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz kuralı ihlal edilmiyor mu ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş mevzuatına göre en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönem gece çalışması olarak, çalışma süresinin yarısından fazlası gece dönemine denk gelen vardiyalar da gece vardiyası olarak kabul ediliyor. Buna göre değerlendirmeyi yapabilirsiniz.

  18. Caner dedi ki:

    İyi çalışmalar diliyorum araştırma yaptım fakat bir bilgiye ulaşamadım kamu kurumunda güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım yıllık izne ayrılığımızda iznin bittiği günün ertesi günü çalıştığım vardiyanın boş günü olursa orayada yıllık izin yazılıyor yani 10 gün izin aldiğimda sonunda bir boş gün denk gelirse 11 gün yıllık izin düşülüyor bunun uygulamadı ki yeri nedir doğru bir uygulamamıdır şimdiden teşekkür ediyorum iyi günler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı maddesinde; işveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinlerinin yıllık izne mahsup edilemeyeceği, yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günlerinin izin süresinden sayılamayacağı belirtilmiştir. Sadece yıllık izin süresine rastlayan iş günleri izin süresinden sayılabilir.

      1. Caner dedi ki:

        Affınıza sığınarak doğru anladığımı teyit etmek istiyorum iznimin biteceği günün ertesi günü çalışmakta olduğum vardiyanın off günene denk gelirse sanki bir gün daha izin günü oluyormuş gibi düşünüp oraya yıllık izinden ekstra bir gün daha düşemezler doğrumudur

        1. Sozdar soz dedi ki:

          Merhabalar, biz belediye de gece (20:00, 08:00) saatleri arasında güvenlikçiler ile beraber nöbet tutuyoruz (bir gece variz,bir gece yokuz), bu durumda bizim kaç saat mesai almamız gerekiyor. Güvenlikçiler in yıpranma payı var bizim yok, gece farkı bize veriyor yanlız gece farkı güvenlikçilere verilmiyo. Bu durumda ne yapabiliriz. Teşekkürler

  19. Yusuf dedi ki:

    Merhabalar
    Ben 8 yıldır 3 lü vardiya sisteminde fabrikada çalışmaktayım
    Mesela 08/00-16/00 vardiyasından çıkıp aynı gün gece 24/00-08/00 vardiyasına mesaiye geliyoruz. Mesai düzeni hep aynı Bu durumda sözleşmeyi tek taraflı fesih edebilirmiyim. Tazminatımı kurtarabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazının “Vardiya Değişim Süreleri” başlıklı kısmında da belirtildiği üzere, vardiyası değiştirilecek işçi kesintisiz en az 11 saat dinlendirilmeden diğer vardiyada çalıştırılamaz, dolayısıyla vardiya değişimleri arasında en az 11 saatlik boşluk olması gerekir. İşyerinde bu şarta uyulmuyorsa, 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesi (işverenin çalışma şartlarını uygulamaması) kapsamında haklı fesih yapabilir (mümkünse noterden ihtarname çekerek) kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

  20. Arzu dedi ki:

    3 vardiya sistemi ile çalışıyorsunuz 16,00 vardiyasından 08,16 vardıyadıyasına geçmeniz gerekiyor ama 00,08 vardıyadıyasına döndürülüyorsunuz istek dısı iç kanunnuna göre ne kadar doğru

  21. Yücel dedi ki:

    Ben İstanbul Büyükşehir belediyesi nde çalışıyorum 15.00-23.00 vardiyasından çıkıp ertesi gün sabah 07:00-19:00 vardiyesine çağırıyorum ertesi gün 13:30-22.00 vardiyesine çağırıyorum ertesi gün 23.00 -07.00 vardiyesine çağırıyorlar ve sabah nöbetten çıktığım günü hafta tatili verip ertesi gün15.00-23.00 vardiyasına çağırıyorlar ve bazen ara ara olarak sabah 07.00-19.00 var diyesi nde çalışırken arkadaşım şeften izin alıyor 1 saat 2 saat 3 saat beni normal vardiyamda yazarken ben onun yerine çalışıyorum gelen arkadaşı da geç geldiği saat kadar eksik yazıyor deftere aradaki boşlukta ben çalışıyorum ama kimse çalışıyor gözükmüyor her seferinde vardiya değişimlerin de geceden çıkan adamın var diye tatile hakkını yiyor oraya hafta tatili yazıyor deftere ihtiyacımızın veya istediğimiz günde hafta tatili kullanamıyoruz beğenmiyorsun işte kapı işte sapı diyerekten bize mobbing uyguluyordu yeni yönetimle kendi gelen adamlarına ayrımcılık yapıyor sabit gündüz vardiyasında tutuyor 1,5 saat yemek paydosunuz var iken 10 dakika dışarı dürüm almaya gidemiyoruz görev yeri terk tutanağı tutarım üç gün yeğen kesilir diyor işte bu hengame içerisinde bize Allah rızası için akıl verin

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  22. betül dedi ki:

    merhabalar,
    işyerimizde 3 günlük bir gece vardiyası mevcut, akşam 6 dan gece 2 buçuğa kadar, 1 saat mola.
    pazartesi günü 2 buçukta mesaileri bitecek. sonra gündüz vardiyasına geçmeleri gerekiyor. salı günü sabah iş başı yapacaklar mı yoksa salı günü izinli mi olacaklar. teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in Posta “Değişiminde Dinlenme Süresi” başlıklı 9 uncu maddesinde; “Posta değişiminde işçiler sürekli olarak en az onbir saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz. Bu hüküm, postası değiştirilen işçilere de uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir. Burada önemli olan arada en az 11 saat sürenin geçmiş olmasıdır. Çalışanların izinli sayılması konusunda hafta tatili (haftalık izin) için belirlenmiş mevzuat hükümleri geçerli.

  23. Emre dedi ki:

    Merhabalar, çalışmış olduğum şirket geçen hafta 2li vardiya sistemine geçti .Vardiyalardaki çalışma saatlerimiz gündüz vardiyası 07:30-17:00, gece vardiyası 16:00-24:00. şirket bugün tüm çalışanlara bir mail gönderdi ‘akşam vardiyasının haftalık toplam çalışma saatinin düşük kalması sebebi ile , çalışma saatlerini normal çalışma seviyesine çekebilmek adına ; üst yönetim kararı ile akşam vardiyalarının çalışma şekli pazartesiden cumaya 16:00-24:00 ,cumartesi 09:00-17:00.’ Bu kapsamda beş günlük gece vardiyasının ardından ertesi gün kağıt üzerinde 9 saatlik dinlenme aralığı ile işe gelmiş oluyoruz. Yasal olartak şirket bunu bize dayatabilir mi? Bu değişikliğe karşı yasal haklarımız nelerdir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vardiyalı çalışma, vardiya değişiklikleri konusunda işverenlerin/işyerlerinin uyması gereken kurallar ve şartlar sayfa başındaki yazıda beliritlmiştir. Ayrıca belirttiğiniz değişiklikler çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girmekte olup, eğer imzaladığınız iş sözleşmesi işverene bu konuda değişiklik yapma yetkisi vermiyorsa o zaman işveren sizden onay almadan bu değişiklikleri yapamaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarinda-degisiklik-fesih-nedenidir/)

  24. Kübra dedi ki:

    Cumartesi günü 12/8 çalışıp pazartesi günü 8/4 gelmesi iş kanununa uyuyormu normal haftalık tatili vermemiş oluyolar pazar sabahı işten eve gelip pazartesi sabahı işe gitmiş oluyo normalde 4/12 vardiyasına gelmesi gerekmiyormu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazının “Vardiya Değişim Süreleri” başlıklı bölümünde de açıklandığı üzere, vardiya değişimlerinde arada en az 11 saatlik boşluk olması gerekir.

  25. Ugur kara dedi ki:

    Merhaba.
    Cevabını bulduğum fakat otoritelerin kabul etmediği bir soru soracağım.

    Market çalışanıyım vardiyam şu şekilde
    13:30-22:00
    7:30-16:00
    14:30-23:00
    8:30-17:00
    13:30-22:00
    7:30-16:00
    Bu vardiya sisteminde 22’ de çıkıp ertesi gün 7:30 da işe başlamamda bir sakınca yokmu?
    Buna ilişkin bir kanun maddesi yok mu?
    İki mesai saati arasında dinlenme süresi 12 saat şeklinde bir madde görüyorum. Fakat bunu kimse kabul etmiyor.

  26. Anonim dedi ki:

    Merhaba , İş verenim bir hafta öncesinden 8:00-16:00 vardiyasında çalıştığım haftanın bir gününü 20:00-08:00 olarak değiştireceğini bildirdi.Bu durumda bana 20:00-08:00 vardiyasına geleceğimi belirtti fakat bu çalışma saatler için mesai ödemesi yapamayacaklarını belirtmediler .

    -20:00 da iş başı yaptığım günün yarım gününü yıllık izin olarak talebim olmasa dahi yazabilir mi ?

    -20:00 da iş başı yaptığım gün 12 saat çalıştığım halde fazla mesai ücretini bir gün öncesinde yarım gün çalıştığım için ( normade vardiyan 08:00-16:00’dı ) kesebilir mi ?

    – Ek olarak şirketin çalışmadığı bir gün için onayım olmadan yıllık izin kesintisi yapılabilir mi ?

  27. münir kuşkapan dedi ki:

    günaydın
    *vardiye değişimleri işverin keyfiyatıyla olur ise ne yaılmalıdır
    *vardiye geçişlerinde 11 saat dinlenmeden 8 saat üzerine işçi işe getirilebilrmi?
    *11 saat üzerine işe çağrılan işçi eğer istemez ise işe gelmeyebilirmi?

  28. Operator dedi ki:

    Merhaba. 3 vardiya calisma duzeneginde uretim yapan bir holding kurulusunda forklift operatoru olarak calisiyorum. Gecmis zamanlarda diger iki vardiya da da gorev yaptim. Her operatorun yapmis oldugu isler belli sadece is yogunluguna gore birbirlerine yardimci olmak isteyen olursa yardim ediyor. Fakat benim vardiyami degistirdiler, bu degisim konusunda da problem yok ancak ben yeni vardiyada calismaya basladiktan sonra yetkili personel bana ait olmayan diger operatorun yaomasi gereken alana da benim bakmami istedi. Bu konu Hakkinda rahatsiz oldugumu belirtim fakat calismak zorunda oldugumuz icin is bosluklarindan da dolayi yardim amaclida yaptigimiz icin yapmaya devam ettim.fakat iyi niyeti suistimal ettiklerini farkettigimde sozlu olarak vardiyamin degistirilmesini istedim fakat yaklasik 4 , 5 aydir herhangi bir girismde bulunmuyorlar. Vardiya degisim talebimi bir cok kez sozlu olarak istememe ragmen halende degisim uygulamiyorlar. Tabi buna bagli olarak eski personeli isgucunde rahatlatma girisimi oldugunu goruyorum ve de yasiyorum. Bu bana karsi is gucu yukleme sebebi ile is yetistirmek icin daha yogun ve is guvenligine aykiri hizli calismak zorunda birakiliuorum. Buda beni ruhen ve bedenen cok yoruyor. Artik vardiya degisimi falan da istemiyorum cunku cok yoruldum buna bagli olarak tarafimca fesih hakki dogar mi ? Cevap verirseniz sevinirim.

  29. Omer dedi ki:

    3 gündüz 11 saat 3 gece 13 saat çalışıyorm 3 gün tatil yapıyoruz tatiller hafta içine geliyor 5 haftada 1 kere hafta sonuna geliyor yani genellikle pazar günleri calisyoruz pazar günleri mesai sayilirmi bide gece 13 saat çalışıyoruz mahkemeye versem kazanirmiyim

  30. nedim demirdağ dedi ki:

    işçi vardiya dönümünde izinli iken bir sonraki vardiyaya kaç saat sonra çıkması gerekir

  31. Coşkun dedi ki:

    Merhabalar kolay gelsin . 23 :00 başlayıp ertesi gün 07.30 da işten çıkıyoruz ama işten çıktığım gün izinli sayılıyoruz bunun kanun açısından problem oldugunu düşünüyorum nöyle bir izin olmamalı

  32. Muhammet dedi ki:

    Vardiyalı sistemde blok çalışmalar yani ben bu hafta salı Çarşamba izin yapıyorum sonraki hafta cumartesi pazar
    Bu arada çalıştığım 9 günlük çalışma işveren için sorun olur mu insan kaynakları blok çalışmalar sorun olur diye oluşturduğumuz vardiyaya olmaz diyorlar yasada yeri varmıdır öğrenebilir miyim teşekkür ederim

  33. Atilla dedi ki:

    Bir e-ticaret firmasında depo personeli olarak çalışıyorum 8 saat 3 vardiya halinde haftalık izin sabit pazar günü cumartesi gece 11:00 de başlayıp pazar sabah 7:30 vardiyasından çıktıktan sonra pazartesi sabah vardiyasina gelmemizi istiyorlar yani sabah 07:00 de iş başı yapıyoruz biz bu şekilde izin yapmış sayiliyormuyuz.Bu konuda bilgi verirmisiniz.Kolay gelsin.

  34. Mine dedi ki:

    Yedili calisma sisteminde çalışırken bir anda normal vardiya ya döndük şimdi haftadan haftaya tatillerimiz değişiyor haftalık tatilleri son 3 güne kadar bilmiyoruz vardiya listesini asmiyolar hemen ve vardiyalarimda sürekli değişiyor ne yapabilirim bunun için yasal hakkım nedir

  35. yusuf S.05 dedi ki:

    Merhaba, 4, 5 sene önce 3 vardiya çalışan bir arkadaşımdan duymuştum; şirketlerine sendika girdikten sonra 2 vardiya çalışana (gece çalışması yok) 200 tl, 3 vardiya çalışana 400 tl ek vardiya parası gibi (kalem adını bilmiyorum) bir ücret eklenmiş maaşlarına. herhengi bir yasa veya yönetmelikte böyle bir madde, uygulama vs. bir durum varmı gerçekten ? yani bunun dayanağı ne olabilir. sendikadan önce yoktu o ücret demişti arkadaşım ??

  36. Erhan dedi ki:

    3 vardiya çalıştığımız iş yerinde arife günü ve bayramlar da nasıl bir puantaj ayarlanması gerekir vardiyalar 9 5, 5 13, 13 9 saatleri seklinde mesela arefe günü çalışmasına kimler giriyor kimler girmiyor son vardiya aslında bir sonraki güne sarkiyor ? Veya bayramın son günü gece 13 9 vardiyası aslında bayram bitmiş oluyor ?

    1. Mustafa dedi ki:

      Bu soruya cevap alırsanız burda belirtin lütfen bizde aynı dertten muzdarip iz. Konuyla ilgili net bir bilgisi olan da yok (alo170) dahil

  37. Ayça dedi ki:

    Eşim ile vardiyalı çalışıyoruz.iki çocuğumuz var,biri anasinifina gidiyor,diğeri 1 yaşında.bizim sıkıntımız 1 yasindaki çocuğuma ve okula giden çocuğuma biz işteyken hasta annem bakmak zorunda kalıyor öyle böyle.sabah vardiyalarimiz denk geldiğinde,çocuğumuzu okula goturemiyoruz.annemde hasta olduğu için goturemiyor okula.bakici bulamıyoruz bir gunlugune.bunun için nasıl bir yol izlemeliyiz.isveren nöbet böyle dönüyor diyip ,değişiklik yapamıyoruz.bunun yasal bir mevzuatı yokmu.ne yapabilirim.esimle nobetlerimizn denk gelmemesi için.gece postası hakkını biliyorum,gece denk gelmiyoruz,sabah denk geliyoruz malesefki.

  38. Nihat EKİNCİ dedi ki:

    Vardiye çalışıyorum gece işden çıkınca arefe günü çalışmam mecburi midir.

  39. SONER ÇAKIR dedi ki:

    teşekkürler

  40. Recep dedi ki:

    Merhaba. Bir kamu kurumunda işçi olarak vardiyalı çalışmaktayım. 24:00 08:00 gece vardiyasından sabah 08:00 itibari ile çıkıyorum. Fakat iş yerim periyodik muayene için aynı günün 14:00 saatinde hastanede olmam gerektiğini bildiriyor. Ya da hafta tatiline denk getiriyor. Bu durumda muayene için gitmek zorundamıyım. Daha önce bu tür işlemler gündüz vardiyasına denk getiriliyordu.

  41. Murat dedi ki:

    Merhaba kamu kuruluşunda güvenlik görevlisi olarak 12-36 vardiya sistemine göre çalışmaktayım gece izin aldığımızda bir günden diğerine geçiş olduğu için 2 günlük yasal iznimizi kullandığımı söylüyorlar bununla ilgili resmi bir belge varmı teşekkürler

  42. Berat dedi ki:

    Merhaba ben bir kamu kurumunda yaklaşık 1 senedir akşam 18:00- sabah 07:00 saatleri arasında bir var bir yok şeklinde çalışıyorum. Gece 00’dan sonra resmi tatile gelen saatlerimde resmi tatil mesaisi alamıyorum. Yani 18 Mayıs akşam 18:00’de iş başı yapıp 19 Mayıs 07:00’de vardıyadan çıkıyorum 19 Mayıs gününe gelen bu 7 saatlik dilimde resmi tatil mesaisi almam gerekmez mi?

  43. İbrahim kavcin dedi ki:

    7 li vardiya sisteminde çalışıyoruz izinlerini hafta içine geliyor hafta sonu mesaisi farklı diye biliyorum hafta sonu çalışınca hafta içinde 1 gün izin kullanıyorum hafta sonu çalıştığım için hafta içindeki izininim farklı olması gerekmiyormu

  44. Mevlüt cimen dedi ki:

    MRB lar 3 vardiya anlaştığını işyerinde yaklaşık 6 yıldır çalışıyorum son 7 aydır eleman yok bulamiyoruz diye işveren bizi 24.00-08.00 ve 16.00 -24.00 olarak iki vardiya çalıştırıyor..7 aydır hiç gunduz vardiyasi görmedim ve aileme vakit ayiramiyorum fesih hakkım varmıdir teşekkür ederim

  45. Büşra dedi ki:

    Merhaba, özel sektör çalışanıyım çalıştığım firma 3’lü vardiya sisteminden 4’lü vardiya sistemine geçiş yapmakta. 4’lü vardiya sistemi nasıl çalışır bu durumda kazançlarım veya kayıplarım nedir?

  46. Gürsel şimşek dedi ki:

    Merhaba.bir benzin istasyonunda vardiyalı olarak çalışmaktayım.hafta tatilim Çarşamba günü.salı gece vardiyasında çıktığımda Perşembe yıllık izine ayrılmak istiyorum fakat işveren izini haftalık izin günüm olan Çarşamba günü başlatmak istiyor .bu doğru bir uygulamamı.aydınlatırsanız mutlu olurum selamlar

  47. Ali Osman dedi ki:

    Bizim vardiyalar her hafta değişiyor aynı vardiyada 6 hafta çalıştırma gibi bi yetkileri varmı

  48. Muralban dedi ki:

    Merhaba, ………. da çalışıyorum.kadroya geçemedim daha, sözleşmeli et ürünleri satış personeliyim.bu nedenle olsa gerek, ustalarım dediğim şarküteri ve uzman kasap personeline göre vardiyam belirleniyor.işe temmuz ayında girdim, o zaman için vardiya sıkıntım yoktu fakat ortaokula giden oğlum var, vardiya başından sonuna kadar mola hariç bütün gün ayakta çalışıyoruz ve akşam 10 da dükkan kapatıp eve gidip uyuyana kadar en az saat 1 oluyor ve sabah 7 de tekrar kalkıp çocuğumu okula gönderiyorum.bu durumu mağaza müdürüne de ilettim, fakat kendisi her ne kadar yardımcı olmaya çalışırız dese de hep akşam mesaisi yazıyor bana.bende uykusuz ve yorgun işe gittiğim için satış performansım düşüyor, et ziyan oluyor ve birde bu yüzden fırça yiyorum.Kadroya geçersem maaşımdan kestireceğini söylüyor uzman kasabımız ki kendisi de bizim şubede sendika temsilcisi, ayrıca yine kendisi daha önce de iznim üstüne yatmış bir kişi.ben iki haftalık iznimi art arda düşürmek istedim ki hep ayarlarız dendi bana ve an az 1 ay öncesinde bildirdiğim halde son hafta yine de kabul etmediler, ama benden bir hafta önce şarküteri personeli 13 gün izinsiz çalıştırdılar.o sırada da uzman kasabımız yıllık izinde idi.Evet sözleşmeli personelim, evet iş kanunlarını bilmiyorum fakat bu davranış şekilleri bana olması gerektiği gibi gelmiyor açıkcası.bu konuda usturuplu bir şekilde olmak kaydıyla ne yapabilirim? Yada hepsi normal de ,anormal olan ben miyim bunu öğrenmeyi çok istiyorum.kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.

  49. Yusuf dedi ki:

    Merhaba cumartesi akşam 20 00 da başlayıp pazar 06 00 da vardiyam bitti haftalık tatilimi kullanıp gündüz 08 00 18 00 vardiyasina yasal olarak hangi gün katılmam gerekir pazartesi mi yoksa salı sabahımı teşekkürler

  50. Kaan dedi ki:

    Merhaba bir sorum olacakti temizlik işcisi olarak ise basladim 4 ay oldu 2 vardiya sabah 07:00-15:30 ve 13:45-22:30 vardiyasi var işe girdiğimden beri 13:45 vardiyasina geliyorum bu konuda bir sikayet hakkimiz varmidir ogrenmek istiyorum ve pazartesi olan haftalin izin hakkimi 10 gun sonra cumaya atiyorlar bunu nereye şikayet edebilirim.

  51. serkan dedi ki:

    Tekrar hortlatmak gibi olacak ancak ; 2 off günü peşine 10 gün yıllık izin kullanan işçi yıllık izin bitiminde ( yıllık izin çalışılmış sayılan süre olduğu için veya başka bir nedenle) tekrar off günü hakedebilir mi? yani 2 OFF 10 GÜN YILLIK İZİN sonrasında direkt işbaşı yapabilir mi? yoksa 10 gün çalışıldı kabul edildiği için tekrar off mu dur?

  52. Dk dedi ki:

    17-02 vardiyasinda çalışan işçi haftalık tatilini kullandığında haftalik tatili cumartesi ise ve cuma günü mesaisi yada vardiyasi 02 de mi bitmeli yada 00 da mi ? Eğer gece 02 de cikarsa haftalık izin gününden gitmiş olmaz mi?