Çalışanının Maaşına Haciz Gelen İşverenin Yapması Gerekenler

Çalışanının Maaşına Haciz Gelen İşverenin Yapması Gerekenler
29 Ağustos 2018 20:39

Borcu olduğu halde ödemeyen veya ödeyemeyen işçinin maaşına haciz konulup konulamayacağı ve bu konudaki istisna ve sınırlandırmalar İş Kanununun 35 inci maddesinde belirtilmiştir.

Not: Konunun çalışan ile ilgili yönü Maaşına Haciz Gelen İşçinin Yapması Gerekenler başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Bu konudaki açıklama Borcuna Karşılık İşçinin Ücreti Haciz veya Takas Edilebilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır. Çalıştırdığı işçinin maaşına haciz gelmesi halinde işverenin sorumluluğunun olup olmadığı, işverenin işçinin maaşından / ücretinden kesinti yapması gerekip gerekmediği ise Mali Çözüm Dergisinin KASIM – ARALIK 2016 (138.) sayısında yayımlanan İş Başmüfettişi Erol GÜNER’e ait İşçi Ücretlerinden Yapılacak Haciz Kesintilerinde Yapılacak İşlemler başlıklı makalede ayrıntılı olarak açıklanmış; makalede haciz, borcunu ödemeyen borçlunun menkul (taşınabilir), gayrimenkul (taşınmaz) mallarına, ve alacaklarına alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması olarak tanımlanmıştır.

Söz konusu makaleye göre özetle;

– İşveren işçinin ücretinden yapılacak haciz kesintisinde doğrudan muhatap olmasa da dolaylı olarak muhatap olup, İcra ve İflas Kanununun 355 inci maddesi gereğince işveren veya işveren adına yetkili kişinin hakkında haciz kararı verilen çalışanın ücretinden gerekli kesintiyi yapması ve ilgili yere ödemesi zorunludur. Eğer işveren bu kesintiyi yapmazsa, 356 ncı madde uyarınca, icra dairesine ödenmesi ge­reken ücret kesintisi kadar tutar işverenden tahsil edilir. Bu durumda işveren kendisinden tahsil edilen tutarı işçiden alabilir.

– İcra Müdürlüğünden konuya ilişkin olarak gelen yazıya 7 gün içerisinde cevap verilmesi gerektiğinden, yazının alındığı tarih mutlaka üzerine yazılmalıdır. Adına haciz yazısı gelen işçi halen işyerinde çalışıyor olabileceği gibi, işyerinde hiç çalışmamış veya işten ayrılmış olsa dahi İcra Müdürlüğü yazısına cevap verilmelidir. Çünkü İcra İflas Kanununun 355, 356 ve 357 nci maddelerinde, bilgi vermeyen sorumlu kişiler hakkında yasal işlem yapılacağı belirtilmiştir. Cevap yazısı iki nüsha olarak düzenlenip, bir nüshası icra müdürüne imzalatılarak saklanmalıdır.

– Maaş haczi tebligatı alan işverenin, maaş haczini tebliğ tarihinden iti­baren çalışanına maaş ödemesi yaparken icra müdürlüğünün koyduğu oranda maaşını kesip, kesmiş olduğu tutarı icra dosyasına yatırması ve buna ilişkin makbuzları saklaması gerekmektedir.

Söz konusu makalenin tamamına http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/138malicozum/21.pdf linkinden ulaşabilirsiniz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. hasan yaymaz dedi ki:

    bankaya olan borcumdan dolayı maasıma hacız gelmıs daha öncesınde alacaklıyla anlastım ve taksıte baglayıp odüyordum ilk ay odedım gununde ama ıkıncı ay maas yatmadı gec yattı odeyemedım yanı 20 sınde odemem gerekıyordu bır sonrakı ayın 2 sınde odeye bıldım maas o zaman yattı cunki sonra maas bordromu aldım baktım ıcra kesıntısı var ama taksıdı zaten yatırmıstım bırde ıcra kesıntısı yapmıslar ve iş veren beni bilgilendirmedi bu konuyla ilgili zaten sorun işverenden kaynaklanıyor maasımı gec yatırdı burda benı cok kötü madur etti işveren işverene dava açabilirmiyim bilgim olmadan icra kesintisi yaptığı için hem maasımı gec yatırıyor hemde icra için bilgilendirmiyor beni lütfen yardım edin işverene bu konuyla ilgili dava açabilirmiyım

  2. hasan yaymaz dedi ki:

    işveren maasımı gec yatırıyor daha oncesınde içralık dosyamı taksıtlendirmiştim gec yatınca maasıma hacız geldı ama taksıdıde yatırdım ıcra parasını gerı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Bu durumda aynı taksit için iki kez ödeme yapmışsınız gibi görünüyor, dolaysıyla icra parasını geri alamasanız bile yatırdığınız taksitin sonraki taksit yerine sayılması gerekir. Maaşınıza gelen haciz parası icra dairesine gitmiştir, bu nedenle işverenden alamazsınız.

      1. Emrah dedi ki:

        Merhaba benim icram vardı işyerine geldi ama patron maaştan kesinti yapıp odemedi işten çıktım bana ceza geldi dedi patron arabama haciz geldi dedi böyle birşey mümkün mü

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Maalesef işçinin maaşından haciz kesintisi yapıp ilgili hesaba yatırmayan işverenlere rastlanıyor. Ancak haciz kesintisi yazısı gelmesi halinde kanunen işveren kesintiyi yapıp ilgili hesaba yatırmak zorunda olup, buna uymaması halinde işçinin borcundan o da sorumlu hale gelir. Bu nedenle sizin borcunuzdan dolayı işverenin aracına haciz konulmuş olabilir. İcra dosyanızın bulunduğu İcra Müdürlüğünden bu konuda bilgi alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/haciz-kesintisini-isveren-ilgili-yere-yatirmamissa-isci-ne-yapmali/)

  3. Esat dedi ki:

    İşveren icra kesintisini işçiye bildirmek zorunda mı?

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 37 nci maddesi gereğince zaten işverenin işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. Dolayısıyla işverenin ayrı bir bildirim yapmasına gerek yok.

  4. Cüneyt Özcan dedi ki:

    Yöeticim tam 8 ay kestigi halde ödemeyi 8 ay sonunda toplu yapti ne yapmam gerekli

    1. Admin dedi ki:

      Ödemeyi tam yaptıysa artık yapacak bir şey yok, ödemeyi yapmamış olsaydı o zaman ALO 170’e şikayet edebilirdiniz.

      1. Muhammet dedi ki:

        Icra borcum var maasimdan 4te1 kesiliyor evime tebligat gitmis birsey olurmu

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Alacaklı veya avukatı belki evinizdeki eşyalar için haciz uygulatmaya kalkabilir, ancak bu konuda haczi yasal mal ve haklar var, böyle bir durum olursa hacze gelenlere itirazda bulunabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/borclunun-haczi-yasak-olan-mal-ve-haklari/)

  5. Şamil oğuzkurt dedi ki:

    Ablamın ticari aracında sigortalı şoför olarak çalışmaktayım.Daha önceki şirketimin borcundan dolayı adıma haciz vardı.E devlete baktığımızda ablama ve araca da haciz konmuş.Ablam şirket ortağım değil.Bu konuda ne yapmalıyım.

    1. Admin dedi ki:

      Ablanız da olsa sizin işvereniniz, sizin SGK’ya olan borcunuzdan dolayı SGK ablanıza ait araca haciz koymaz, koyamaz, en fazla ablanızın size ödediği maaşın dörtte birine haciz koyabilir, ablanız bu tutarı kesinti yapıp SGK’ya ödemek zorundadır. Bununla ilgili itirazı, sizin borçlusu olduğunuz şirket hangi SGK Müdürlüğüne bağlı ise yani işyeri dosyanız hangi SGK Müdürlüğünde ise o müdürlüğe yapmanız gerekir.

  6. Adem dedi ki:

    Merhaba lar ben işten çıktım içra dosyası gelmiş eski iş yerime ufak bir alacagım var ama içra dosyası geldiği için onu ben ödemen diyor Sana şirket avkatımla konustum o nezaman öde derse ozaman ödeyecegim Sana diyor ne yapmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef yazdıklarınızdan ne demek istediğinizi anlayamadık, icra dosyası nasıl gelmiş, siz işvereni alacağınızdan dolayı icraya mı verdiniz ? Sorunuzu daha açıklayıcı yazarsanız cevaplamaya çalışırız.

  7. Fazıl dedi ki:

    Merhaba şirket benden yaptığı icra kesintisini icra dairesine yaklaştık iki ay sonra gönderiyordu. Bu yüzden icra bitti dosya kapandı fakat benim şirketten üç kesinti yaklaşık 1400 TL alacağım kaldı şirket o parayı yatırmıyor beni oyalayıp duruyor bu durumda ne yapmalıyım şirkete dava açmayı düşünüyorum siz ce ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Önce arabulucuya başvurup, sonuç alamazsanız dava açmanız gerekir. Ancak ondan daha önce isterseniz icra müdürlüğü ile bir görüşün.

  8. Yahya dedi ki:

    İşyerimde çalışan işçime icra geliyor maaş haciz muhasebe alıyor kişiye maaşına icra kağıdı geldi diyor borçlu kişi ben hallederim tamam diyor Maaşı bankadan yatıyor kimse aramıyor 2 yıl arkadab kişi işyerinde ayrılıyor 1 ay sonra o borçluyla ilgili firmamın aracına icra konuyor bunu nasıl düzeltebiliriz avukatlar konunla işvereni tahsilatçı tutuyor adi personel muhaseben aptallık yaptı o ödesin diyip kaçıyor ben ne yapayım yardım edin lütfen

  9. Serkan dedi ki:

    Merhabalar haricen tahsil olan dosya icrada kapandıktan sonra son yapılacak son maaş kesintisini ben geri alabilirmiyim. Yada icra dairesi dosya kapndıktan sonraki kesintiyi işverene geri iade edermi sırada bekleyen başka maaş haczi dosyası yok

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzu bira daha ayrıntılı yazarsanız cevaplamaya çalışırız.

      1. Serkan dedi ki:

        Ben cuma günü borcumu anlaşarak avukata haricen ödedim. Maaşımdan da kesinti yapılıyor .avukat icraya dosyayı kapatma talebinde bulundu çarşamba günü harcını yatırarak dosya icradan kapanacak. Maaş haczi kaldırma yazısı işyerine gönderilecek.iş yeri ekim ayı maaş kesintisine devam edip dosyaya kesinti yapmaya devam ederse dosya tahsil olduğu ve kapandığı için ben bu fazladan kesilen maaş kesintisini geri alabilirmiyim.kesinti olursa nasıl bir yol izlemem gerekir.

        1. Admin dedi ki:

          İşyerinize haciz kaldırma yazısı geldikten sonra artık maaşınızdan kesinti yapmaması gerekir, eğer yaparsa bu durumda işveren sorumlu olur, çünkü bu haksız bir kesinti sayılır, işverenin hakız olarak o kestiği tutarı size ödemesi, icra kesintisi olarak ödediği parayı da yine işverenin geri alması gerekir.

      2. Veysel kurt dedi ki:

        Hocam faprika da çalışıyorum icra kesintisi oluyor işten çıkarabilirim beni

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yargıtay Kararlarına göre, maaşına haciz gelen işçinin hangi durumlarda işveren tarafından işten çıkarılabileceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasina-haciz-geldigi-icin-isci-isten-cikarilabilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

          1. Ünal bektaş dedi ki:

            İyi günler kızımın kurmuş olduğu bı işte çalışıyorum üzerimde haciz var ilk haciz kondu ödemeye devam ediyor iş yerim başka bı haciz geldi muhasebeci sıraya koydum bilgilendirdim diyor fakat kızımın üzerine haciz konmuş kızım bankaya gittiğinde öğreniyor üstünüzde haciz var diye ne yapmamız gerekiyor ondan önceki borç ödeniyor sırasını beklemesi gerekmiyormu

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Çalıştığınız işyeri kızınıza ait de olsa yani işveren kızınız da olsa sizin borcunuzdan dolayı hiçbir alacaklı kızınızla ilgili haciz işlemi yapamaz, eğer kızınızın kefil olduğu bir borç değilse. Sadece kızınız işveren olarak haciz kesintisini yapmadıysa kızınızla ilgili haciz işlemi başlatılabilir. Kızınız da işveren olarak maaşınızın dörtte birinden fazla haciz kesintisi yapamaz, sonradan gelen haciz kesintilerini sıraya koyup bekletir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscisinin-maasina-birden-fazla-haciz-gelen-isveren-ne-yapmali/) Bu nedenle kızınız ilgili icra müdürlüğüne itirazda bulunabilir.

  10. ARİF BAHAR dedi ki:

    Iyi geceler benim sorum su efendim benim icram var maaşımdan 600 tl kesiliyor fakat isverenim bu parayı 2 şer veya 3 er ay arayla yatırıyor muhtemelen benim borcum bitmiyor 4 senedir kesiliyor ben bitecek diye umut ederken hala borcum yerinde sayıyor bu durumda ne yapmam gerektiğini söylerseniz memnun olurum iyi geceler

    1. Admin dedi ki:

      Sizin maaşınızın ne kadarından haciz kesintisi yapılıyor bilemiyoruz ancak İş Kanununun 35 inci maddesine göre işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez. Borcunuzun yerinde sayması konusuna gelince, siz hesabınızı yapmadınız mı, borcunuz ne kadardı, her ay maaşınızdan kaç lira kesiliyor, şimdiye kadar toplam kaç lira kesildi kaydını tutmadınız mı ? İcra müdürlüğüne uğrayıp görüşün, borcunuzun bitip bitmediğini, icra kesintilerinin halen neden devam ettiğini öğrenin.

  11. Derece dedi ki:

    Esimin sgk ya olan borcundan dolayı maaşına haciz geldi isyeri her ay kestiği halde yatirmamis. Simdi evimize haciz geldi avukat asil borçlu sizsiniz diyor ne yapabiliriz. Bu para her ay ucretimizden kesildi su andada eski isyeri iflas ettmis görünüyor.

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya itirazda bulunsanız da sonuç alamayabilirsiniz, en doğrusu İş Mahkemesinde dav açmak.

  12. Irfan dedi ki:

    Merhabalar esime sgk dan borc çıkarılmışti. Odeme gucumuz olmadığı icin odemedik daha sonra maaşına haciz kondu 9 ay boyunca kesildi bizde borc bitti diye dusunuyorduk ve birden icra memurları karşımıza geldi isyeri kesintiyi odememis bu konuda ne yapabiliriz yardimci olursanız seviniriz.

    1. Admin dedi ki:

      İş mahkemesinde dava açmaktan başka yol görünmüyor.

  13. Demir dedi ki:

    Maasimda haciz var fakat sirket avukata 4 ay oldu parayi yatirmiyor is mahkemesine versem tazminat ne kadar alabilirim yardimci olursaniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Tazminattan neyi kastediyorsunuz bilemiyoruz ancak bu durum sizin için normalde fesih gerekçesi sayılacak bir durum değil. Buna karşılık maaşınıza gelen haciz nedeniyle maaşınızdan kesilen tutar işveren tarafından ilgili icra dosyasına yatırılmıyorsa bu durumda işveren tarafından yapılan kesinti haksız bir kesintiye dönüşmüş, dolayısıyla da ücretleriniz eksik ödenmiş olur.
      4857 sayılı İş Kanununun 24/II-e maddesine göre de işveren tarafından işçinin ücretinin kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi haklı fesih sebebi sayıldığından, bu maddeye istinaden iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  14. Tozan dedi ki:

    Benim maaşima haciz geldi..asgari ucret alıyorum..çalıştığım şirket. 14 aydır maaşımın 4/1 ni kesiyordu. Sadece 3 kez icra dosyasına para yatırmışlar..11 ay ortada yok. Ne yapmam gerekir..bugün görüştüm..para yoktu yatırcaz şeklinde bir açıklama yaptılar. Şirket yüzlerce kişi çalıştıran bir güvenlik şirketi. Bugün yarın maaş yatacak..15.kesinti yapılacak…vakıfbank avukatiyla görüştüm..avukat biz onları aramayız sen yatırmalarını saglicaksin dedi. Bunlar aralarında yazışma yapmıyormu ? Şirket taahhüt etmiyormu..kesilerek dosyaya yatırilmasini. Avukatın ilgisiz kalması nedir.

    1. Tozan dedi ki:

      Avukatlık bürosunu arayınca ortaya cıktı..meğerse benden her ay kesip kesip yatırmamışlar..

  15. Mehmet dedi ki:

    2 ay çalıştığım eski is yerime icra tebligati gelmiş. Isyerinden alacağım yok. Ve icraligim. Bundan sonra olacaklar nedir bu para benden nasıl alınır nasıl bi yol izlemeliyim

    1. Admin dedi ki:

      Eski işverenin icra müdürlüğüne bunu belirtir bir dilekçe vermesi gerekir. Bu paranın sizden nasıl alınacağına gelince, ödeme imkanınız varsa ödeyin, ödemezseniz haczi kabil taşınır, taşınmaz bir mal varlığınız varsa haciz gelir.

  16. Onur dedi ki:

    Merhaba 2012 den vodafone ye borcum varmış.icaralık olmuşum. Maaş hacziyle 400 tl lik borcumu ekim ayında maaşımdan kesdiler . İlgili avukatla konuşdum nə gerekiyor diye .vodofone ye olan ana borcu kapatmanız yeterli olur 15 güne e devletden silinir dedi.vodofone ye də ödedim ana borcu. 1 ay sonra yani kasım ayında borcum kalmamasına rahmen yine 400 tl kesinti var. İlgili avukata derdimi anlatmak istiyorum Ama hiç yardımcı olmuyor. Nə yapmam gerekir?

    1. Admin dedi ki:

      İcra müdürlüğüne başvurun.

  17. ahmet cakir dedi ki:

    Mrb vodafone fatura borcum vardi avukatlik oldu avukatta hem uzerime kayitli araca ve maasima icra karari koydurmus bu konuda ne yapmam gerekir 2550 olan borcum katlanarak 3700 lere ulasti

    1. Admin dedi ki:

      Yapmanız borcu ödemektir, bu aşamadan sonra yapılabilecek pek bir şey kalmamış, çünkü haciz öncesi size ödeme emri gönderilmiştir, itiraz edecekseniz o zaman itiraz edebilirsiniz. Ancak avukatla görüşüp pazarlık yapmaya çalışın, belki daha düşük bir ödemeyi kabul eder ve icrayı geri çeker.

  18. Özer dedi ki:

    Merhaba, maaşımda haciz var,bu haciz ödemesini icra dairesine işveren harici başka banka hesabından ödemek mümkün mü?

    1. Admin dedi ki:

      İcra dairesine doğrudan siz de ödeme yapabilirsiniz, ancak icra dairesi işverene maaşınızdan haciz kesintisi yapması için tebligat gönderdiyse işveren buna istinaden maaşınızdan her ay haciz kesintisi yapmaya devam edebilir, bu durumda karışıklık olur.

  19. Nur dedi ki:

    Isveren olarak bana iscinin maas haczi teblig edildi 2 ay once icra dairesine hicbir bildirimde bulunmadim, iki ay sonra kesintileri odeyebilir miyim? Bu kesintileri gecikmeli odenmesinin yaptirimi var midir?

    1. Admin dedi ki:

      İcra dairesi ile görüşüp eğer geriye dönük ödeme de yapılabiliyorsa yapın, normalde bu durumda icra dairesinin sizden tahsilat yapması gerekirdi ancak durumun farkında olmayabilirler.

    2. Zerrin dedi ki:

      Merhaba,işten yeni ayrılan personelimizin son maaşını yatırdıktan sonra,maaş haczi için icra kağıdı geldi.bizden şu anda alacağı kalmadı.gelen yazılar için ne yapmamız gerekiyor?

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        İşçiniz işten ayrılmış ve sizde alacağı kalmamış olsa bile haciz yazısını gönderen birime (İcra Müdürlüğü, SGK, Vergi Dairesi gibi) bu konuda dilekçe vermeniz gerekir, aksi halde sorumluluğunuz doğabilir.

  20. Nihat Ergün dedi ki:

    Merhaba işyerime maaş haciz yazısı gönderildi kredi borcu dan dolayı ben 3 aylık maaşımı peşin avans olarak aldım işveren bununla ilgili nasıl bir yazı yazmalı icra dairesine

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin 3 aylık maaşının kendisine avans olarak ödendiği, …….. tarihine kadar kendisine herhangi bir ücret ödenmeyeceği, dolayısıyla da ………… tarihine kadar maaş haczi yapılamayacağı yönünde bir yazı yazılabilir. Ancak maaş haczi koyduran kişi veya avukat, işverenin kötü niyetli olarak haciz işçinin maaşını hacizden kaçırmak için bu yola başvurduğu iddiasıyla şikayette bulunabilir, bu durumda avansın işyerine haciz müzekkeresi gönderilmeden önce ödendiği belgelenemez ise (örneğin avans banka yoluyla ödenmemişse) sorun olabilir.

  21. Büşra dedi ki:

    Merhabalar maaşıma haciz geldiğini işyerim bana bildirmeden kesinti yapabilir mi ? Bildirmesi yada bununla ilgili bir evrak imzalatması zorunlu değil midir ? Benim tüketici hakem heyetinde bulunan başvuru sürecim tamamlamadan bu kesintiyi yapmaya devam edebilirler mi rica etsem yardımcı olabilir misiniz ?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyerine haciz müzekkeresi gelmişse işverenin yapabileceği bir şey yok, aylık maaşınızın 4’te 1’ini aşmamak üzere kesinti yapması gerekir. Onun yerine siz icra müdürlüğüne başvurup bu konuda bir yazı alıp işverene verebilirseniz o zaman işverenin kesinti yapmaması gerekir.

  22. Merve dedi ki:

    Merhaba adıma iki üç tane icra dosyası geldi iş yerine hepsi ödeniyor som bir tane kaldı ve tekrar geldi şuanda da hamileyim iş yeri beni çıkarma hakkına sahip mı

    1. Admin dedi ki:

      Hangi durumlarda maaşına haciz gelen işçiyi işverenin işten çıkarabileceği Yargıtay kararları doğrultusunda Maaşına Haciz Geldiği İçin İşçi İşten Çıkarılabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  23. Emrah dedi ki:

    Tarafıma icra geldi şuan teslim aldım. Yazıyı şirkete yazmışlar ödemeyi ben yapsam dekontu gelen evrakla firmaya gönderebilirmiyim. Problem olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      İşveren / işyeri kabul etmeyebilir, çünkü işverene haciz müzekkeresi geldiğine göre maaşınızdan kesinti yapmak zorundadır.

  24. Serkan dedi ki:

    Merhaba,
    Daha önce çalıştığım iş yerimde 08.06.2016 tarihinde icra dairesi tarafından maaşıma haciz geldi. Haciz nedeniyle 2016 yılı 6.ayı 2018 yılı 6.ayları arasındaki bütün aylarda(24ay) maaşımın 4/1 i kesillerek icra dairesi banka hesabına yatırıldı. 19.06.2018 yılında işten ayrılırken tazminatımdan icraya kalan borcumda kesildi ve bitti. Kalan razminatımı alıp işten ayrıldım. Yılkar sonra (bu ay) aynı borcum aynı tarih, aynı icra dairesi ve dosya numarasıyla bana 6.000 tl daha borç gelerek benim hiç bir bilgim olmadan maaşıma haciz konup 690 tl kesinti yapılmış. Yani ödemiş olduğum borcumu bana yeniden ödetiyorlar. Lütfen yardımcı olun. Ne yapmam gerekiyor..?

    1. Admin dedi ki:

      Maaşınızdan kesinti yapıldığını gösteren belgelerle İcra Müdürlüğüne başvurup görüşün, önceki işyeri icra kesintilerinin tamamını ilgili yere ödememiş olabilir.

      1. Serkan dedi ki:

        Elimde eski iş yerimden aldığım maaş bordrolarım mevcut (3yılın maaş dordrolarını saklamıştım) bütün icra kesintikeri görünüyor. Ayrıca eski işyerimle görüştüm maaşlarımdan kesilen ücretlerin ve kalan borcumun işten ayrılırken tazminatımdan kesildiğini gösteren dekont ve makbuzlarını istedim. Kendileride resmi dilekçe yazarak bana evraklarımı göndereceklerini söyledi. Kendilerine resmi dilekçemi yazarak fax ve E-mail yoluyla gönderdim. Şimdi belgeleri bekliyorum. Müsadenizle size şunu sormak istiyorum. Eski işyerime 08.06.2016 tarihinde gönderilmiş olan icra kağıdında borcum 10.257, 59 TL parantez içersinde, bu ücretin yanında ( Faiz ve masraflar dahil) yazıyor. Ben bu ücretini maaşımdan kesilen ve tazminatımdan kesilen ücretlerle ödemiş olsam, benden yeniden faiz ve masraf parası alabilirlermi? Çünkü ben uyap bilişim sisteminden kontrol ettim ve bu borcumun(10.257,59 TL) tamamını 2018 yılının 7. Ayında ödediğim görünüyor. Bana gönderilen borcun tamamını ödemiş olmama rağmen dosyayı kapatmayıp faiz işletebilirlermi.? Bu durum yasalmı? Şimdiden Teşekkürler..

        1. Admin dedi ki:

          Bordrolarınızda kesintiler yapılmış görünüyor ancak işveren / işyeri bu kesintileri ilgili hesaba yatırdı mı, önemli olan bu. Bunu da icra dosyanızın bulunduğu icra müdürlüğünden öğrenebilirsiniz ancak. (Bkz. Haciz Kesintisini İşveren İlgili Yere Yatırmamışsa İşçi Ne Yapmalı ?)

          1. Serkan dedi ki:

            Evet belgeleri icra dairesinden aldım. 2016 yılında gelen icra kağıdındaki yazan borcumun tamamı ( Faiz ve masraflar dahil 10.257 TL. ) ilgili hesaba is yerim tarafından yatırılmış. Üzerinden iki sene geçtikten sonra aynı icra dairesi aynı dosya numarasıyla borcumu 14.000 tl. Civarına çıkararak benim yeni işyerime göndermiş. Alacaklı avukatını aradım. Avukatta 10.257 ödemişsiniz borcunuz 14.000 tl. Kalan borcunuz dosya masrafları dahil 6000 tl diyor. Bana 2016 yılında gelen ve kesintilerimle tamamını ödediğim 10.257 tl borcum, 2020 de 14.000 tl ye çıkmış. Tamamını ödediğim borcumu ödenmedi olarak göstererek faiz ve masraf parası koyarak. 14.000 tl olarak göndermişler. Ödediğim paramıda bu paradan düşmüşler. Yani benim borcum 2016 da10.257 tl di (bu borcu ödemiştim) 2020 de dosyayı kapatmayıp üzerinede faiz ve masraf ücreti koyarak 14.000 tl olarak bana geri gönderip maaşıma haciz koydular. Beni ve ailemi zorduruma soktular. Bu yasalmı. Bilmiş borcumun dosyasını kapatmayıp 2 sene boyunca faiz ve masraf ücreti işletim bana ödetmesi doğrumu..? İş yerime gelen bu borçla ilgili de bana hiçbir tebligat yapılmadı (bildirmediler) imza atırmadılar ve itiraz hakkımı vermeden maaşımdan 690 tl kestiler bu yasalmı.? Teşekkürler.

      2. Bayram dedi ki:

        3 4 yıl önce bir dava açtım hakim reddetmiş dava şuan istinat mahkemesinde karşı taraf avukatı avukatlık parası için haciz başlatmış yeni araç aldim birkaç ay sonrası hacizli diye bir ifade gordum avukatıma sorduğumda maaşına haciz gönderebilir dedi şimdi sorum şu haciz 2019 da başlatılmış 5500 tl bana bir ihtar herhangi bir yazı ulaşmadı geçen zaman zarfında bu parayı faiziyle mi yansıtıyorlar böyle bir para ödeneceginden bilgim yoktu.

        1. Admin dedi ki:

          Karşı tarafın avukatı hakimin kararında belirttiği avukatlık ücretinden fazlasını talep edemez, 5500 TL büyük ihtimalle faizli tutardır. Hakimin silin aleyhinize ne kadarlık vekalet ücretine hükmettiğini mahkeme kararından görebilirsiniz.

  25. Serkan dedi ki:

    Teşekkürler

  26. Serkan dedi ki:

    Bir icra borcum var. Borcum uyapta (icra dairesinde) toplam 3753 tl avukatın bana göndermiş olduğu icra kağıdında 5800 tl. Olmuş. Bu ücreti her ay maaşımın dörtte biri kesilerek ödüyorum. Bu borcumu peşin kapatmak istediğimden Güven varlıkla görüştüm benden teklif istediler ben 1500 tl vereyim kapatalım dedim ve sizin teklifiniz nedir dedim. Kendileride biz bir hesap yapalım size dönüş yaparız dediler. Şimdi aramalarını bekliyorum. Size sorum bu borcum peşin odememde aşşağı yukarı ne kadar olur. 2.sorum ise borcumu ödedikten sonra bana borcu yoktur kağıdı vereceklerini söylediler ben dosyamın tamamen kapanması için bu kağıdı ne yapmam gerekiyor. Kağıdı aldıktan sonra başka bir yere para ödemem gerekirmi…? Yardımlarınız için Şimdiden Teşekkürler..

    1. Serkan dedi ki:

      Ayrıca maaşımdan 2 taksit icra kesildi (Toplam 1350 tl)

  27. B o dedi ki:

    Hic bir tebligat almadan maas hesabima yatan avansimi baska bir banka el koymus ogrenci kartindan dolayi banka yatan avansin hepsine el koyabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Banka onun işçilik ücreti olduğuna bakmadan haciz veya bloke koyabilir. Bankaya itiraz edin, dikkate alınmazsa BDDK’ya başvurun.

  28. ömer kuzey dedi ki:

    iyi günler maaşıma haciz geldi 01,02,2021 tarihinde tebliğ aldık ocak maaşım daha yatmadığı için yatacak olan maaştan da kesinti yapılacağı söylendi. ocak maaşım 1 şubat da yatmış olsaydı etkilenmeyecektim bu durumda ocak ayından kesinti yapılmaması için ne yapmalıyım. teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerine gelen haciz müzekkeresinde ne yazıyor bilmiyoruz, ancak ay belirtmeden her ay maaşınızdan / ücretinizden haciz kesintisi yapılması gerektiğine dair talimat varsa, o yazı tebliğ edildikten sonra işverenin size yapacağı her maaş ödemesinden kesintisi yapması zorunludur.

  29. Yiğit dedi ki:

    Merhaba hocam bankaya olan ihtiyaç kredimi ödeyemediğimden dolayı icralık oldum. Bir şirkette sigortalı olarak çalışıyorum sigortam yatıyor fakat maaşımı elden alıyorum şirketteki herkese maaşları elden veriliyor. Bu durumda işverenime baskı yapılacak mı maaşımdan kesinti yapması için ya da maaşımı bankadan yatırması için? Lütfen cevap verin çok zor durumdayım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maaşı elden veya banka yoluyla alıyor olmanız durumu değiştirmez, SGK’ya yapılan bildirim esas alınır, SGK’ya yapılan bildirimlerde de o işyerinde çalışıyor olduğunuz görünüyordur, dolayısıyla banka maaşınıza haciz konulmasını talep edebilir, ancak dörtte birinden fazlasına haciz konulamaz.

      1. Yiğit dedi ki:

        Yani işverenime baskı yapabilir mi maaşıma haciz koyması ya da maaşımı bankadan yatırması için?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Banka işvereninize baskı yapamaz, maaşınıza haciz konulması için İcra Müdürlüğü tarafından işyerinize haciz yazısı gönderilmesini sağlayabilir ancak.

  30. Beytullah dedi ki:

    3 tane icra dosyam var en yüksek olanı 8 bin tl yeni bir ise girdim dosya isyerine geldiginde isveren beni isten cikarabilirmi ne yapmaliyim lutfen yardimci olun

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yargıtay kararlarına göre maaşına haciz gelen işçinin hangi durumlarda işveren tarafından işten çıkarılabileceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasina-haciz-geldigi-icin-isci-isten-cikarilabilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Çok istisnai durumlarda işverenin böyle bir hakkı vardır.

  31. Meral dedi ki:

    Benimde bu ay maaşımdan 706 tl kesildi icradan dolayı ama ellime herhangi bir dekont verilmedi o dekont olmadn icra müdürlüğünden dosyami alamam bu konu hakkinda yada dekontu nerden alicagima dâhil neye başvurmam lazim acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dekont şart değil, kimlik belgenizle icra müdürlüğüne başvurmanız halinde sistemden icra takip dosyasının numarasını bulabilirler herhalde. İşyerine gelen haciz bildirisinde de dosya numarası vardır.

  32. Sait dedi ki:

    Merhabalar… Bir işçimizin oldukça yoğun borçları var ve bundan dolayı maaş haciz yazıları geliyor ve bizde sıraya koyuyoruz ama aynı firmadan 2 kere ayrı dosyadan yaI gelmiş ve muhasebemiz aynı dosya diye cevap yazmamış… Dolayısı ile hesaplarıma bloke ve aracıma haciz geldi… Bu durumda ne yapabilirim… Bir yol gösterirmisiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İlgili İcra Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekir.

  33. Cafer özavunca dedi ki:

    Mrblar 2009 yılında bir mağazadan 280 tl değerinde 2 parça ürün satın aldım .Ürünlerin ücretini aydan aya ödüyordum. 2021 yilinde bu konu için bana icra davası acildi .Avukatın söylediği şu;aldiginiz 2 üründen birini yatirmissiniz diğerini yatirmamişiniz. Üzerinden çokça zaman geçtiği için ödeme makbuzlarini bulamiyorum .Maaşima icra göndermişler hiç kesinti olmadan malum dosyaya itirazda bulundum hiç kesinti olmadığı halde ben itirazda bulunduğum dosyayi muhasebeci ye göndermeme rağmen muhasebe bu ücreti maasimindan kesmistir. Yaptığı yasal midir veya ben hakkımı nasıl ariyabilirım ..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Muhasebecinin bu konuda yapacağı bir şey yok, maaşınızdan haciz kesinti yapılmasına dair yazıyı göndermiş olan icra müdürlüğünün bu konuda yazısı olursa muhasebeci veya işveren o zaman kesintiye son verir. Ayrıca sizin itirazda bulunmuş olmanız önemli değil, önemli olan itirazınızın kabul edilip edilmemesi.

  34. Erkan tanyeri dedi ki:

    Benim maaşıma haciz geldi işyerim maaşımdan dörtte birinden fazlasını kesti ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İcra müdürlüğü ile görüşebilirsiniz, sorun çözülmezse ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  35. Burhan Karahan dedi ki:

    Benim kızım 2010 da Dükkanını annesine bırakıp yurt dışına çıktı dil öğrenmek için buradaki işleri yürütmek için annesine bıraktı ve işlerini yürütmek için annesine vekaletname vermiş anneside gitmiş bankadan kredi çekmiş 8500 TL ve bu borç bankaya ödememiş olup bgne kadar ve banka bu borcu birikim varlik şirketine satmış ve satılan bu borç kızım çalıştığı işyerine maaş haczi olarak 28569 TL (Faiz ve masraflar hariç) olarak geldi fakat ana borcundan biraz fazla olarak ödeyelim taksitle yanaşmıyor 20 BİN TL nakit olarak kapanır diyorlar yüz yüze konuşalım protokol yapalım ne kadar ödeyeceğimi bilelim diyip pazarlık yapalım pandemi olduğundan dolayı ona gelmiyor Kızım bu ara 3600 TL net maaş alıyor .Bu nasıl çözüme kavuşması sağlarız yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşkler

  36. İbrahim dedi ki:

    Selamlar iş yerime 2 ayrı yerden icra tebligatım geldi. İş veren bu adet tebligata nasıl bir cevap yazmalı. Teşekkür ederim

  37. Adem göker dedi ki:

    Maaşından icra ksilen işçi avans alabilirmi kanun maddesiyle verirseniz sevinirim teşekkürler

  38. yusuf oktan dedi ki:

    merhaba maaşımda 7-8 bankanın koyduğu haciz var günü geldiğinde örneğin (5 yıl sonra ) bankaya olan borcum maaşımdan kesilmeye başlandı. bu arada borç varlık şirketine devrolduğu için güncelleme yapmışlar çok yüksek faiz uygulanmış. varlık şirketleri tekrar tekrar sıraya geçmiş.bu süreç 10 yıılık bir süreç . bu konuda yasal ititraz hakkım varmıdır? varsa nasıl yapabilirim .

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Haciz kesintisi devam edip borç ödenirken, alacaklının talep etmesi halinde borcun kalan kısmına faiz işletilebiliyor maalesef, yani haciz kesintisi başladıktan sonra borç sabit kalmıyor. Eğer mevzuatta öngörülenden fazla faiz işletilmemişse yapacak bir şey yok. Ancak sonuç ne olursa olsun, siz talep etmedikçe maaşınızın dörtte birinden fazlası kesilemez. Bu konuda isterseniz bir avukatla görüşebilirsiniz.

  39. Gülcihan dedi ki:

    Merhabalar ocak ayından bu yana maaşımdan kesinti oluyordu trafik cezam yüzünden iş yeri parayı kesti ancak devlete 3 aylık değilde 1 aylık yatırmış ne yapabilirim ve işyeri sahibi parayı ödememekte ısrarlı kesinti yapmış olmasına karşın

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren ödememekte ısrar ediyorsa ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  40. Mehmet dedi ki:

    İşyerinde çalışıyorum 3aydir maaşı mı icra 4/1 birini kesti işyeri benden kesti kesinti yi ama işyeri icrama ödeme yapmamiş

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda isterseniz ilgili İcra Müdürlüğü ile görüşebileceğiniz gibi https://www.isvesosyalguvenlik.com/haciz-kesintisini-isveren-ilgili-yere-yatirmamissa-isci-ne-yapmali/ başlıklı yazıya da bakabilirsiniz.

  41. Hakan dedi ki:

    İcra dairesinde 2 tane dosyam var ve biri çalıştığım şirketten maaşımdan kesilerek ödeniyor diğer borcum varlık şirketine aktarılmış.Bu varlık şirketine aktarılan borcumu çalıştığım şirket yanlışlık ile para yatırmış diğer dosyaya yatırılmamış.Sonuçta iki borçta benim varlık şirketinden hiçbir arama yapılmadı şimdiye kadar herhangi bir taksitlendirme de yapılmadı.Ödenen tutar icra dairesi tarafından borçlu hesaptan düşürülmüş ne yapmam gerekiyor varlık şirketine aktarılan borcumu icra dairesine ödeyebilir miyim.Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsterseniz bu konuyu icra dosyasının bulunduğu icra dairesiyle görüşün.

  42. Vural demir dedi ki:

    Merhabalar benim kaybettigim bir davadan avukatlık ucretim var odeyemedigim için maaşıma haciz kararı çıkmış.ben ayda 5 gün çalışıyorum SSK da o şekilde 5 günlük maaşa haczi yapılabilir mi,?

  43. Sedat dedi ki:

    KYK borcumdan dolayı maaşıma bloke konuldu tamda önümüzdeki aylarda faiz silinmesi ile ilgili yasa çıkacakken bu yasa yürürlüğe girene kadar ne yapabilirim bilgi verebilir misiniz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şu an bu konudaki yasa çıkmadığı için, mevcut yasa hükümleri geçerlidir. Ancak diğer taraftan Cumhurbaşkanı bu konuda açıklama yaptığına göre Kredi ve Yurtlar Kurumu haciz işlemini belki bekletebilirdi. İsterseniz bu konuda CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz.

  44. Enes Gömleksiz dedi ki:

    İnşaatımızda sadece 1 gün çalışan ve kendisine 1 günlük sigorta yapılan işçinin haczi varmış işten çıkarıldığı halde 4 defa haciz bildirimi geldi muhasebecimizle beraber cevap yazdık.Bu haciz bildirimleri gelmeye devam edecek mi bu işten nasıl kurtulacağız bilgi verirseniz çok sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer haciz yazısını aynı icra müdürlüğü gönderiyorsa, bir kez durumu bildirdiğinizde bir daha yazı gelmemesi gerekir. Buna karşılık yazı farklı müdürlüklerden geliyorsa yazıya cevap vermeniz gerekir, yoksa sorumluluk doğar. Eğer yazılar aynı müdürlükten geliyorsa gidip görüşmenizde fayda var. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hakkinda-haciz-kesinti-yazisi-gelen-iscisi-isten-ayrildiysa-ne-yapmali/)

  45. İdris dedi ki:

    Merhaba ben iş verenin daha önce yanımda biri çalıştı işten ayrıldı şimdi bana tebligatı geldi borcu var diye ben buna nasıl itiraZ edebilirim yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Haciz kesinti yazısını gönderen birime (SGK, vergi dairesi, icra müdürlüğü gibi), adı geçen işçinin işten ayrıldığını ve sizde alacağı kalmadığını, dolayısıyla haciz kesintisi yapmanızın mümkün olmadığını belirtir bir dilekçe verebilirsiniz. Eğer bu dilekçeyi vermezseniz işçiniz işten ayrılmış olsa bile sorumluluğunuz doğabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hakkinda-haciz-kesinti-yazisi-gelen-iscisi-isten-ayrildiysa-ne-yapmali/)

  46. Mahmut dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin işçimin hacizi var fakat bu at ödeme geciktiği için hesaplarım bloke oldu direk bankaya gidip bu ay ödeme sağladım hesaplarım yine açılmadı banka yasal süreci bilemiyoruz diyor bu konu hakkında ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşçinizin haciz kesintisini zamanında ilgili hesaba yatırmadığınız için hesabınız bloke olduysa, haciz kesintisine ilişkin yazıyı (müzekkereyi) gönderen icra müdürlüğü veya vergi dairesi, SGK müdürlüğü ile (yazıyı hangisi gönderdiyse) görüşmeniz gerekir.