İşveren Çalışanlara Yol ve Yemek Yardımı Yapmak Zorunda mıdır ?

İşveren Çalışanlara Yol ve Yemek Yardımı Yapmak Zorunda mıdır ?
4 Ekim 2015 14:51

4857 sayılı İş Kanununda, işverenin çalışanlara yemek ve yol parası vermesiyle ilgili herhangi bir hüküm yer almamakta, dolayısıyla bu konuda herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu konuda tek sınırlama işverenin işçilere asgari ücretin altında ödeme yapamayacağı yönündeki Asgari ücret başlıklı 39 madde de yer almaktadır. Bu madde uyarınca işveren çalışanlara asgari ücretten daha düşük bir ödeme yapamaz. (Bkz. 2015 Yılı Asgari Geçim İndirimi Dahil Aylık Net Asgari Ücret Tutarları)

Eğer işçi ile işveren arasında yazılı bir iş sözleşmesi varsa veya işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamındaysa ve sözleşmede işverenin işçilere yemek ve yol yardımı vermesi, servis sağlaması yönünde hükümler yer alıyorsa, işveren bu konudaki sözleşme hükümlerine uymak zorundadır. Aynı şekilde işe girerken işçi – işveren bu konuda aralarında anlaşmışlarsa işveren buna uymak zorundadır. Aksi halde çalışan için iş sözleşmesini feshetme hakkı doğar ve çalışan bir yılını da doldurmuşsa bu durumda işverenden kıdem tazminatı da isteyebilir.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Lütfi dedi ki:

    Brüt maaşım 2350 TL ama elime geçen 1700 TL yılın 4 ayı vergi kesintisi diğer kesintiler de yol yemek gıda yardımı elimize geçen Asgari ücret gıda yardımı istemiyorum desek de nakit vermiyorlar yemek parası da veremiyorlar gelen yemekleri köpek yemez ama maaşın içinde kesiyorlar

    1. Admin dedi ki:

      İşveren yemek, gıda yardımı yapıyorsa bile asgari ücretten artan tutar üzerinden yapması gerekir, yani bu yardımları ücretinizden düşerek elinize geçen ücretin asgari ücretin altına düşmesine yol açamaz. Yani işveren size hiçbir şekilde Asgari Geçim İndirimi Dahil Aylık Net Asgari Ücret Tutarları sayfasında belirtilen tutardan aşağı ödeme yapamaz.

  2. Emrah dedi ki:

    Sayın Admin, Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşunda, Taşerona bağlı
    çalışıyorum. Bu zamana kadar yemek ücretlerini nakit alıyorduk. Alt işveren rizamiz dışında haber dahi vermeden yemek kartına geçti maaşımiz dan plansiz nakit düşüşü olduğu için sıkıntıya girdik reflü rahatsızlığından dolayı diyet listem var dışarıdan yemek yemiyorum ayrıca hijyenik de bulmuyorum. Asıl isverenden yemek ücretini nakit alan Alt iş verenin rızamız disinda böyle bir sisteme geçmesi ne kadar doğru ? Asıl iş verene istemiyoruz diye imza topladık verdik geri dönüş yapan olmadı. Amir bu kartlarda paralarınız yuklenmis elimde tutmak zorunda değilim almazsanız alt işverene geri göndericem baskısı ayrıca evin erzak ihtiyacı karşısında geçen ay almak zorunda kaldık. Benim yemek ücretini nakit almam ne kadar mümkün ?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde iş sözleşmesinde yemek ücretinin nakit olarak ödeneceği belirtilmişse, bu durumda işçinin onayı olmadan işveren nakit ödemeyi bırakıp karta yükleme uygulamasına geçemez. (Bkz. Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir) Ancak kamuda faaliyet gösteren bir işyeri olunca bazen Kurumun kendi uygulamasından / mevzuatından kaynaklanan nedenlerle mevzuat tam uygulanamayabiliyor. Ayrıca yemek ücretinin nakit olarak ödenmesi halinde istisna tutarı aşan kısmının sigorta primine tabi tutulup SGK’ya bildirilmesi ve buna ait sigorta priminin ödenmesi gerekirken (Bkz. Prime Tabi Tutulmayacak Tutarlar – (Yemek – Çocuk – Aile Yardımı)), yemek ücretinin karta yüklenmesi halinde tamamı sigorta priminden istisna sayılıyor. Bundan dolayı da uygulama değişikliğine gidilmiş olabilir.
      İsterseniz bu konuda ALO 170 veya İŞKUR’a şikayette bulunabilirsiniz.