İşveren Çalışma Koşullarında İstediği Değişikliği Yapabilir mi ?

İşveren Çalışma Koşullarında İstediği Değişikliği Yapabilir mi ?
3 Ekim 2015 14:30

Çalışma koşullarında değişiklik yapılmasına ilişkin hükümler 4857 sayılı İş Kanunun Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi başlıklı 22 nci maddesinde açıkça belirtilmiştir.

Madde uyarınca işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. İşçi bu konudaki yazılı bildirime 6 işgünü içerisinde itiraz etmezse yapılan değişiklikler işçiyi bağlar. Eğer işçi bu süre içerisinde değişiklik önerisini kabul etmezse, işveren tarafından yapılan değişikliklerin geçerli nedene dayanması halinde işveren iş sözleşmesini feshedebilir.

Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Hatta bu durumda işçinin iş sözleşmesini fesih hakkı bile doğabilir. (Bkz. Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir)

İşçinin işveren tarafından bir başka şubeye gönderilmek istenmesi halinde de aynı koşullar geçerlidir.

Söz konusu 22 nci maddede, çalışma koşullarında yapılan değişikliğin geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamayacağı belirtilmiştir.

Öt yandan işçi ile işveren aralarında anlaşarak çalışma koşullarını istedikleri zaman, istedikleri gibi değiştirebilirler.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. taylan atesci dedi ki:

    corona salgını nedeniyle işlerimiz düştü ve işveren 180 kişiden 70 80 kişiyi 15-20 gün ücretsiz izne gönderdi. biz 20 günlük issizligimizi işkur işsizlik ödeneğinden alabiliyormuyuz. yada 10 günlük ücret le 1 ay geçinmeyemi çalışacağız

    1. Admin dedi ki:

      Kıdem tazminatı üst sınırı denizciler için de geçerlidir.

  2. Selda dedi ki:

    Merhaba, corona salgını i nedeni ile siteye ait kafeterya süresiz olarak kapatılmıştır. İş yerimizde çalışan işçimizi işten çıkarmak istiyoruz. 2 yıl 8 aydır çalışmakta . Kıdem tazminatı vereceğiz. İhbar tazminatı vermemiz gerekiyor mu? .Kendisine işten çıkış bildirimi henüz yapılmadı. 15 gündür işe gelmiyoruz. Süresi belli olmadığı için bu kararı almış bulunmaktayız.

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 25/III. maddesine (Zorlayıcı sebepler) istinaden işçinizin iş akdiniz feshedebilirsiniz, bu durumda ihbar tazminatı ödemeniz gerekmez, sadece kıdem tazminatı ödemeniz gerekir, ayrıca bu durumda işçiniz işsizlik maaşı da alabilir.

  3. Volkan dedi ki:

    İyi günler ben çalışmış olduğum fabrikaya mobilya ustası olarak girdim ve 11 sene oldu 10 senemi doldurduğum dan buyana devamlı o işi bırak bu işi yap şeklinde yıldırma politikası izliyorlar son olarak tecrübem olmayan aynı fabrika içerisindeki marangoz haneye gönderdiler ve tecrübem bulunmayan bir malzeme ile iş kazası geçirdim ve geri döndüğümde bu işi yaparken kaza geçiriyorum ben bu işi yapamıyorum dediğimde bana ya orada çalışırsın yada istifanı verirsin dediler bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bahsettiğiniz durumlar çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girmekte olup, işçinin bu konudaki hakları ve izleyebileceği yol aşağıda linki verilen yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  4. Kürşad dedi ki:

    Sağlık Bakanlığında işçi olarak bir devlet hastanesinde çalışmaktayız. 2021 Eylül ayına kadar çalışma saatlerimiz ile ilgili bir sıkıntımız yoktu ama bakanlık “gece fazla çalışması ve 3 vardiya sistemi” konusunda bir genelge yayınlayınca herşey karıştı.

    Eylül ayından bu zamana kadar başımızdan geçen özetlemek istiyorum.
    08:00 – 20:00 ve 20:00-08:00 olan saatlerimiz, 00:00-12:00 ve 12:00-00:00 olarak değiştirildi. 2 ay böyle çalıştıktan sonra, 3 vardiya olarak değiştirildi. 3 ay 3 vardiya çalıştıktan sonra şimdi yine bir önceki vardiya sistemine değiştiriliyor.
    Değiştirme amaçları ise, bayram mesai ücretlerini az ödemek, çünkü o konuda da 12 saat bayram mesaisinin sadece 7 buçuk saatliğini ödeyeceksiniz diyor bakanlık.
    Gece fazla mesaisi ödememek için, 7 buçuk saatten fazla çalıştırmak da istemiyorlar. 3 vardiya yapmak da istemiyorlar ve işe başlama saatini çok kabul görmeyecek olan 12-12 dilimine çekiyorlar. Gece nöbetine gelen işçi, öğlen 12 ye kadar perişan bir halde kalıyor.
    Yani biz bunu kabul etmek zorunda mıyız? İstediği saatte bizi işe başlatır, 11 saati aşmamak koşulu ile istediği vardiya düzenini uygulayabilirler mi?
    Gece 12de işe başlayan işçinin, öğlene kadar çalışmaya devam etmesi, beden ve mental açıdan çok zorken, gece 7 buçuk saati aşmamak koşulunu sağlamak, işverenin işçiyi koruma ödevini kanunen sağlamış olduğu anlamına mı geliyor?

    Lütfen bu konuda bizi bilgilendirir misiniz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununda ve ilgili yönetmeliklerde yer verilen çalışma koşulları, çalışma şartlarında esaslı değişiklik konusunda işverenin uyması gereken kurallar kamu sektörü, özel sektör farketmez, tüm işçiler için aynen geçerlidir, bu yönüyle kamuda çalışan işçiler açısından herhangi bir ayrım yapılmamıştır. İş Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri ile Yargıtay kararları doğrultusunda vardiyalı çalışmalarda uyulması gereken kurallar aşağıda linki verilen yazıda ayrıntılı açıklanmıştır. İsterseniz bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına (İş Teftiş Kurulu) veya bulunduğunuz yerdeki İŞKUR müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-teftis-kurulu-grup-baskanliklari-ve-bagli-iller/
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/butun-ayrintilari-ve-kurallariyla-vardiyali-calisma-sistemi/