Çeyiz Parası-Evlenme Ödeneği-Evlenme İkramiyesi Alma Şartları

Çeyiz Parası-Evlenme Ödeneği-Evlenme İkramiyesi Alma Şartları
20 Nisan 2022 20:52

Günlük hayatta genel olarak çeyiz parası olarak aklandırılan bu ödeme, SGK mevzuatında evlenme ödeneği, Emekli Sandığı mevzuatında ise evlenme ikramiyesi olarak geçmekte olup, söz konusu ödenekten yararlanma şartları ve bazı önemli hususlar aşağıda belirtilmiştir.

5510 Sayılı Kanuna Göre Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) Alma Şartları

Bilindiği üzere sosyal güvenlik reformuyla üç sosyal güvenlik kurumunun birleşmesiyle birlikte kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tüm iş ve işlemlerini 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre yürüttüğünden, 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanların, ayrıca ilk defa 1 Ekim 2008 veya sonrasında 4/c kapsamında sigortalı olanların yani memuriyete başlayanların ölümü nedeniyle hak sahibi kız çocuklarına evlenme ödeneği bağlanması konusunda 5510 sayılı Kanun hükümleri esas alınmaktadır.

Söz konusu 5510 sayılı Kanunun evlenme ödeneği yani çeyiz parası ile ilgili şartları düzenleyen “Evlenme ve cenaze ödeneği” başlıklı 37 nci maddesinde ise; “Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.” hükmüne yer verilmiştir.

Dolayısıyla söz konusu kanun hükmü uyarınca, ölen anne veya babasından ölüm aylığı veya geliri alan (iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle vefat eden kişilerin hak sahiplerine gelir bağlanmaktadır), ancak evlenmesi nedeniyle bu aylık veya geliri (yetim aylığı) kesilmesi gereken kız çocuğunun evlenmesi ve SGK’ya evlenme ödeneği bağlanması için başvurması halinde, almakta olduğu aylık veya gelirinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak kendisine ödenir. Yani kız çocuğunun almakta olduğu yetim aylığının 24 katı toplu olarak kendisine evlenme ödeneği (çeyiz parası) olarak ödenir. Evlenen kız çocuğunun hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı alması durumunda evlenme ödeneği her iki dosyadan da ayrı ayrı hesaplanarak kendisine ödenir. (Örneğin, hak sahibi kız çocuğunun babası iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle ölmüşse, kendisine ölüm geliri bağlanır. Ancak babasının prim gün sayısı, sigortalılık süresi ölüm aylığı bağlanması için de yeterliyse veya babası emekli aylığı alıyorken vefat etmişse bu durumda kız çocuğuna ayrıca ölüm aylığı da bağlanır. Burada hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı almaktan kastedilen budur.) (Bkz. Dul ve Yetim Aylığı Alma Şartları, İş Kazalarında Sigortalıya veya Ölümü Halinde Hak Sahiplerine Hangi Yardımlar Yapılır ?)

Evlenme ödeneği verilen kız çocuklarının gelir ve aylıkları, evlenme tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren durdurulur, gelir ve aylıkların durdurulduğu tarihten iki yıl sonra da kesilir. Evlenme ödeneği verilmesi halinde diğer hak sahiplerinin gelir ve aylıkları, evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden belirlenir. Yani ölen kişi üzerinden aylık alan başka hak sahipleri de varsa, evlenmesi nedeniyle artık kendisine yetim aylığı ödenmeyecek kız çocuğundan dolayı ölen kişi üzerinden aylık alan hak sahibi sayısı bir kişi azalmış olmakla birlikte, kendisine iki yıllık yetim aylığı toplu olarak ödenmiş olduğu için, söz konusu iki yıllık süre dolana kadar diğer hak sahiplerinin aldıkları dul – yetim aylığında herhangi bir artış olmaz, iki yıllık süre dolduktan sonra diğer hak sahiplerinin dul ve yetim aylıkları yeniden hesaplanır. (Bkz. Ölüm Aylığı Alan Kişi Sayısı Azalırsa Diğerlerinin Aylığı Artar mı ?)

Emekli Sandığı Kapsamında Evlenme İkramiyesi Alma Şartları

5510 sayılı Kanunun, “5434 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri” başlıklı geçici 4 üncü maddesinde; 2008 yılı Ekim ayı başından önce sosyal güvenlik bakımından 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmaları bulunanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında, 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmış olup 4/c kapsamında 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında yeniden çalışmaya başlayanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında; yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre işlem yapılacağı belirtildiğinden, ölen kişi 1 Ekim 2008 tarihinden önce Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olduğu için kendisine 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre dul – yetim aylığı bağlanmış olan, eş – kız çocuğu ve anaya evlenme ikramiyesi ödenmesi konusunda da 5434 sayılı Kanunun yürürlükten kaldırılan hükümleri uygulanmaktadır.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun mülga (yürürlükten kaldırılan) 90 ıncı maddesinde ise;

“Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının oniki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.

Bunlardan evlenme tarihinden itibaren oniki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin oniki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmez.”

hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu Kanun hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, Emekli Sandığı kapsamında evlenme ikramiyesi sadece yetim aylığı alan kız çocuğuna değil, dul ve yetim aylığı alan eş ve anneye de evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere, almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının oniki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir. Evlenme ikramiyesinin hesabında; aylıklarla birlikte ayrıca ödenen kadrosuzluk, makam, temsil ve görev tazminatları, harp malullüğü zammı ile 5434 sayılı Kanunun ek 81 ve ek 84 üncü maddeleri uyarınca yapılan ek ödemeler/ilave ödemeler dikkate alınmaz. 3713 sayılı Kanun kapsamında aylık almakta iken evlenen eş, kız çocuğu ile anaya evlenme ikramiyesi, almakta oldukları emsal aylıklar üzerinden ödenir.

Dolayısıyla 5510 sayılı Kanundaki düzenlemeden farklı olarak 5434 sayılı Kanun kapsamındakilere 24 aylık değil 12 aylık tutarındaki dul – yetim aylığı evlenme ikramiyesi adı altında toplu olarak ödenmekte, ayrıca evlenme ikramiyesi sadece yetim aylığı alan kız çocuğuna değil, dul yetim aylığı alan eş ve anneye de ödenmektedir.

Buna karşılık ilk defa 1 Ekim 2008 veya sonrasında 4/c kapsamında sigortalı olup (memuriyete girip) ölen kişi üzerinden 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre dul yetim aylığı alan kişilerden sadece evlenmesi nedeniyle yetim aylığı kesilmesi gereken kız çocuğuna almakta olduğu yetim aylığının 24 katı evlenme ödeneği olarak ödenmekte, ölenin dul ve yetim aylığı alan eş ve annesine ise evlenme ödeneği verilmemektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için yukarıda yer alan 5510 Sayılı Kanuna Göre Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) Alma Şartları bölümüne bakılabilir.

DİĞER ÖNEMLİ KONULAR

Evlenme Ödeneği / İkramiyesi Evlilik Tarihinden İtibaren Ne Kadarlık Sürede Talep Edilebilir ?

Evlenme tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen evlenme ödeneği ve ikramiyeleri 5510 sayılı Kanunun 97 nci maddesi uyarınca zamanaşımına uğrar.

Evlenme Ödeneği / İkramiyesi Kaç Kez Ödenir ?

Evlenme ödeneği ve ikramiyesi bir defaya mahsus olmak üzere verildiğinden, evlenme ödeneği / ikramiyesi alanlardan veya evlenme ikramiyeleri zamanaşımına uğrayanlardan dul kalmak veya boşanmak suretiyle yeniden aylık almaya başladıktan sonra tekrar evlenenlere ikinci defa evlenme ödeneği / ikramiyesi ödenmez.

Ancak, 5434 sayılı Emekli Sandığı kapsamında dul – yetim aylığı alanlardan, kendinden aylık bağlanacak olanın değişmesi, bir başka deyişle yetim aylığı alırken evlenerek, babasına ait dosyadan evlenme ikramiyesi aldıktan sonra bilahare dul kalmak suretiyle kocasından veya annesinden aylık almaya başlayanların tekrar evlenmeleri halinde tekrar evlenme ikramiyesi verilir.

İki Yıllık Süre Dolmadan Kız Çocuğu Boşanır veya Eşi Ölürse Ne Olur ?

5510 sayılı Kanun kapsamında evlenme nedeniyle yetim aylığı / geliri kesilen ve kendisine evlenme ödeneği verilen kız çocuğunun, gelir ve aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde boşanması veya eşinin ölmesi nedeniyle yeniden hak sahibi olması halinde, kendisine iki yıllık süre dolana kadar tekrar gelir ve aylık bağlanmaz, iki yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ay başından itibaren gelir / aylık bağlanır.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında evlenme ikramiyesi alan eş, kız çocuk ve ananın, eşlerinin evlenme tarihinden itibaren on iki aydan önce ölümü halinde ise tekrar dul ve yetim aylıkları bağlanarak aylıkları ödenir. Ancak on iki aydan önce boşananlarla evliliği butlanla sonuçlanan veya feshine karar verilenlere aylık bağlanması halinde, bağlanan aylıklar ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin on iki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar ödenmez.

Sağlıktan Yararlanma Durumu

Evlenme ödeneği alan kız çocuğunun sağlık yardımlarından yararlanma durumu, Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) Alan Kız Çocuklarının Sağlıktan Yararlanma Durumu başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır – SGK Hangi Belgeleri İster ?

Evlenme ödeneği / ikramiyesi başvurularının Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile yapılması gerekir. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, evlenme cüzdanının bir örneğinin de başvuru sırasında Kuruma verilmesi zorunludur. Başvuru belgesine Evlenme Ödeneği – İkramiyesi Talep Dilekçesi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hülya akbaş dedi ki:

    Kocamla 13 yıl önce ayrıldım bu süre zarfında ölen babamdan yetim maaşı alıyorum eski kocamla tekrar barışma durumum söz konusu 13 yıl aradan sonra tekrar onunla barışıp nikah yaparsam çeyiz parasından faydalanabilir miyim eşiyle ayrılıp tekrar evlenen alamaz diye duymuştum fakat ben eşimle 13 yıldır ayrıyım 13 yıl sonra tekrar evlenmeye karar verdik ve ilk evliliğimde çeyiz parası almamıştım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evlenme ödeneği (çeyiz parası) alma şartları sayfa başındaki yazıda ayrıntılı açıklanmıştır, yazıya bakabilirsiniz.

  2. Esra dedi ki:

    Merhaba, emekli sandığından yetim aylığı alıyorum.Aynı zamanda özelde 4/a kapsamında çalışmaktayım.Evlilik durumumda evlenme ödeneği alabilir miyim ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evlenme ödeneği alabilmek için çalışmıyor olma şartı yok, evleneceği için yetim aylığı kesilecek olan kız çocuğu evlenmesi halinde evlenme ödeneği alabilir.

      1. Neşe dedi ki:

        Benim babam 1994 senesinde vefat etti emekli sandığına bağlı yetim aylığı almaktayım 4/C kapsamında öyle yazıyor. Ben çeyiz parası alma hakkım varmi yazılan makale de tam anlayamadım 2008 de olanlar mi sadece alabilir yanıtlarsanız

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Alabilirsiniz tabii ki, sadece tek fark siz 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında yetim aylığı aldığınız için, çeyiz parası yani evlenme ikramiyesini de şu an yürürlükte olan 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre değil 5434 sayılı Kanununun mülga 90 ıncı maddesine istinaden alabilirsiniz. Dolayısıyla 24 aylık değil 12 aylık çeyiz parası alabilirsiniz.

          1. Tuğba dedi ki:

            Ben 2015 de ayrıldım kızımın velayetini aldım sonra bi evlilik yaptım kızımı babası 3 yıldır arayıp sormuyor öyle bir evlâdım yok diyor şimdi evlilik çağında ama evli olduğum eşim ilgilenmiyor ben çeyiz için çok zorlanıyorum calışmıyorumda nasıl başvuru yaparım alabilirmiyim bilmiyorum

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Yazımızda bahsettiğimiz çeyiz parası, ölen annesi veya babası üzerinden yetim aylığı almakta iken, evlenmesi nedeniyle yetim aylığı kesilen kız çocuklarına verilmektedir.

          3. Tülin K dedi ki:

            Merhaba,su an anne ve babamdan maas aliyorum.2 ay sonra nikahim var ve ceyiz odemesinden yararlanmak istiyorum.Bu arada eyt li olanlardanim.Yani su an kendim de emekli olabilirim.Ceyiz parasini aldiktan sonra kendi emeklilik basvurumu yaparsam eger yine 2 sene maas baglanmayacakmi?Arastirmama ragmen bir cevap alamadim Şimdiden tesekkur ederim

  3. Asya dedi ki:

    Benim babam bagkur emekliliği vefat etti bi süre ben yettim maaşı aldım sonra sigortalı çalışmaya başladığım için kesildi şimdi ben evlenicem çeyiz parası alabilirmiyim

    1. Halime dedi ki:

      Evlendikten sonra çeyiz parasını aldım
      Evliyim şimdi tekrar başvursam yine yetim maaşı alabilirmiyim

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Evli olduğunuz sürece yetim maaşı alamazsınız.

        1. Dilara dedi ki:

          Alınan bu çeyiz parası sonra ödeniyor mu? Yoksa annenin maaşından kesilir mi?

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Hayır daha sonra SGK’ya geri ödenmesi gerekmez. Çeyiz parası 12 aylık ödendiyse 12 ay boyunca, 24 aylık ödendiyse 24 ay boyunca annenin maaşı artmaz, dolayısıyla annenin maaşından kesilmesi gibi bir durumda olmaz, çeyiz parası alan kız çocuğu bu süre dolmadan dul kalırsa bu süre dolana kadar kendisine yetim aylığı bağlanmaz, sadece GSS’den yararlanır.

    2. Derya i. dedi ki:

      Bende bu sorunun cevabını merak ediyorum yardımcı olabilir misiniz ?

  4. ışın dedi ki:

    merhaba. şu an sigortalı çalışıyorum ama 1 ağustos itibari ile işten ayrılacağım. 4 eylülde de evleniyorum. babamın ölüm aylığını tekrar almak için ağustos başı başvuru yapsam, 4 eylülde evlendikten sonra çeyiz parası için başvuru yapma hakkım oluyor mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanunda çeyiz parası alabilmek için belirli bir süre yetim aylığı almış olma şartı bulunmamaktadır, yetim aylığına başvurup aylık bağlandıktan sonra evlenme nedeniyle yetim aylığınızı kestirip çeyiz parası alabilirsiniz. Konuyla ilgili olarak 5510 sayılı Kanunun 37 nci maddesindeki hüküm aynen; “Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir.” şeklindedir.

  5. Fatma dedi ki:

    Merhaba ben çeyiz parasına başvuru yaptım 1 ay sonra işe başladım işe girmem ceyiz parasını etkiler mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanunda çeyiz parası için başvurduktan sonra işe giren kişiye çeyiz parası ödenmeyeceğine veya çeyiz parası aldıktan sonra işe giren kişiden çeyiz parasının geri alınacağına veya dair bir hüküm yok.

  6. Melike dedi ki:

    Merhaba bir kamu kurumunda işe girmem nedeni ile yetim aylığım kesildi. Peki başvuru yapmam durumunda çeyiz parası alabilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çeyiz parası, yetim aylığı almaktayken evlenmesi nedeniyle aylığı kesilecek olanlara ödenir, sizin aylığınız zaten kesilmiş, bu nedenle çeyiz parası alamazsınız. Ancak yine de SGK ile görüşün isterseniz.

  7. Zeynep tutunculer dedi ki:

    Ben annemden yetim aylığı alıyorum babam sag evlencem şimdi nekadar alabilirim çeyiz parası

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer Emekli Sandığı kapsamında yetim aylığı alıyorsanız 12 aylık, diğer sigortalar kapsamında yetim aylığı alıyorsanız 24 aylık yetim aylığı tutarında çeyiz parası ödenir.

  8. elif dedi ki:

    babam öldüğünden dolayı yetim ayşığı almaktayım. yakında evlenip ceyiz parası için basvuru yapacağım. benden sonra evdeki diğer kişilere 2yıl ödeme yapılmayacagını biliyorum. ancak örneğin kız kardesim 2 yıl sonra maaşa basvuru yapıp bağlandığında evlense tekrar ceyiz parası ödenirmi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kız kardeşiniz yetim maaşı bağlandıktan sonra evlenmesi halinde talep ederse çeyiz parası alabilir, sizin çeyiz parası almış olmanız kardeşinizin de çeyiz parası almasına engel teşkil etmez.

      1. Hatice dedi ki:

        12 ay çeyiz parası ödendikten sonra aylık diğer kişilere aktarilirmi

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          12 aylık süre dolduktan sonra diğer hak sahiplerinin aylıkları güncellenir, yani artar.

  9. Yılmaz dedi ki:

    Merhabalar. Annem emekli sandığından dul maaşı alıyor.ve yetim maaşı alan kız kardeşim haziran 2022 tarihinde evlendi. Annemin maaşına ek olarak kız kardeşimden kesilen para yansırmı.yansırsa yüzde kaçı annemin maaşına geçer.Yada bunun için herhangi Bir dilekçe yazmaya gerek var mı. Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim

  10. Ayşe Gül dedi ki:

    8 yıl.önce boşandığı eşimle yeniden evlenme kararı aldık İlk evliliğimizde babam ve annem.sağdı dolayısıyla çeyiz parası almadım.Şu anda hem annemden hem babamdan yetim aylığı alıyorum sgk emeklisi idi ikiside.Sorum şu çeyiz parası başvurusunda bulunursa her ikisinden de alırmıyım?Birde bu çeyiz parası aldıktan sonra yaşımı bekliyorum kendim emekli olursam kendi emekli maaşına etki edermi teşekkürler..

  11. Deniz karakaş dedi ki:

    Merhabalar ben 1 sene önce evlendim SGK’dan evlenme ödemeği istiyor musunuz diye sorduklarında hayır istemiyorum dedim bir dilekçe imzalattılar evlilik ödeneği istemiyorum diye fakat şuan zor durumdayım ve o parayı almak istiyorum SGK ya evlilik ödeneği için dilekçe vermek istedim fakat bana sizin dosyanız kapandı dedi dilekçe verip dosyamı açmak istiyorum dediğimde böyle bişey mümkün değil dediler acaba doğru mu söylediler sizin bu konuda bir bilginiz var mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2018/38 sayılı SGK Genelgesinde; “Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar (geçici iş göremezlik ödeneği, evlenme ve cenaze ödenekleri ile ölüm toptan ödemeleri), hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşmektedir. Burada hak düşürücü süre işlediğinden, söz konusu haklar beş yıl içinde istenilmezse, bir daha ödenmeyecektir.” açıklamasına yer verilmiştir. Aynı Genelgede;
      Yaşlılık aylığı almakta iken 29/12/2010 tarihinde vefat eden sigortalıdan dolayı ölüm aylığı almakta olan kız çocuğunun evlenme tarihi 22/7/2011, evlenme ödeneği talep tarihi 9/11/2015 olduğu varsayıldığında; hak sahibinin evlenme tarihi ile evlenme ödeneği talep tarihi arasında beş yıllık hak düşürücü sürenin geçip geçmediğine bakılacaktır.
      Hak düşürücü beş yıllık süre geçmediğinden kız çocuğuna evlenme ödeneği ödenecektir.
      şeklinde örneğe yer verilmiştir.
      Dolayısıyla SGK evlenme ödeneğinde de 5 yıllık zamanaşımı süresini uygulamaktadır. Ancak sizden evlenme ödeneği istemediğinize dair dilekçe aldıkları için talebinizi reddetmişler anladığımız kadarıyla.

  12. Merve dedi ki:

    Ben annemden çeyiz parası aldım 2yıl dolmak üzere. Maaşın tekrardan babama yatması için başvuru mu yapmam gerekiyor yoksa kendiliğinden süre dolunca bağlanıyormu

    1. Orhan dedi ki:

      İyi günler , Eşimle 1 ay sonra evleneceğiz çeyiz parasını nikahtan sonra belli bir süre içerisinde alma şartımız var mı ? 4 ay sonra yani Aralık ayında yeni asgari ücret güncellendikten sonra çeyiz parasına başvuru yapsak olur mu ? Çeyiz parası alınca 2 yıl sonunda kız kardeşi ve annesi yetim aylığı almaya hak kazanır mı? Annesi yetim aylığı almazsa kız kardeşinin maaşı daha artar mı ? Şimdiden teşekkürler.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Alacağınız çeyiz parasının asgari ücretle ilgisi yok, evlenince yetim aylığınız kesileceği için yetim aylığınız üzerinden çeyiz parası hesaplanır.

  13. Sevgi dedi ki:

    İyi günler benim babam 5 yıl önce vefat etti ben 1 yıl yetim maaşı aldım 1 yıl sonra sigortalı ise başladım şimdi evlilik hazırlığı içerisindeyim ve evlenmeden önce işten ayrılacağım çeyiz yardımı alibilirmiyim?

  14. SU dedi ki:

    Merhaba Babam vefat etti,emekli maaşını bende alabiliyordum annemde,İkiye bölünmesini istemedim tek annem alıyor.Aynı evde yaşıyoruz.Bu sebeple ben evlenirken evlenme ödeneğinden yararlanabilir miyim? Maaşı almadığım için yararlanamaz mıyım?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yetim aylığı almadığınız için evlenme ödeneği de alamazsınız.

  15. Neslihan dedi ki:

    Merhaba ben 4a kapsamında yetim aylığı almaktayım 01.09.2008 den beri
    ceyiz parasi 12 ay mi 24 ay mi olarak ödenecek bilgi verirseniz çok sevinirim
    Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      24 ay olarak ödenir, 12 aylık ödeme Emekli Sandığı Kanunu (4/c) kapsamında yetim aylığı alanlar için geçerli.

  16. seda dedi ki:

    merhabalar annem kendi babasından ölüm aylığı alıyor ve şimdi ikinci evliliğini yapacak dolayısıyla maaşı kesilecek. şimdi çeyiz parası alma durumu nedir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Daha önce çeyiz parası almadıysa alabilir.

      1. Zahide avcı dedi ki:

        Ben evlenip ayrıldım 13 yıldır babamdan maaş alıyorum daha önce hiç ceyiz parasi almadım kız kardeşim evlenirken aldı şuan maaşı tek alan benim 4a kapsamında ben yeni biriyle ikinci evliligimi yaparsam ceyiz parası alabilirmiyim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Daha önce hiç çeyiz parası almadığınıza göre alabilirsiniz, kız kardeşinizin çeyiz parası almış olması sizin çeyiz parası almanızı engellemez.

  17. Ayşe dedi ki:

    Merhaba,
    Vefat eden annemden dolayı ben ve erkek kardeşim yetim aylığı alıyorduk. Evlendim ve benim aylığım kesildi. Eğer evlilik ikramiyesi alırsam erkek kardeşimin yetim aylığı kesilir mi veya azalır mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kesilmez, 12 ay veya 24 ay boyunca aylık miktarı da değişmez, emeklilik zamları hariç.

  18. Hacer Y. dedi ki:

    Merhaba, yetim maaşı alıyorum. Evlenme arefesindeyim. Çeyiz yardımı almayı düşünüyorum. Yalnız 24 ay peşin olarak eğer çeyiz yardımı alırsam annemin maaşında herhangi bir fazlalık artma olmazmış. Çeyiz yardımı almazsam şayet bana verilen yetim maaşım annemin maaşına katılıp artarmış. Bu doğru mu? Eğer yetim maaşı alırsam annemin alacağı maaş kesilecekse almayacağım. Cevap için şimdiden teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz ödenecek 24 aylık çeyiz parası sizin 24 aylık yetim aylığınıza karşılık ödendiğinden, yetim aylığınız kesilse bile siz 24 ay boyunca yetim aylığı almışsınız gibi kabul edilir, dolayısıyla 24 ay annenizin maaşı değişmez. Siz çeyiz parası almazsanız, eğer annenizin şartları tutuyorsa maaşı yüzde 50’den yüzde 75’e yükselir, ayrıca alt sınır uygulaması kapsamında da maaşı bir miktar artabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/olum-ayligi-alan-kisi-sayisi-azalirsa-digerlerinin-ayligi-artar-mi/)

  19. Nur dedi ki:

    Merhaba ben annemden 4/c babamdan da 4/a yetim aylığı alıyorum. Evlendiğim zaman iki kurumdan da çeyiz parası alabilir miyim?

  20. Gamze dedi ki:

    İyi günler efendim Babam 2008 yılında Ekim ayından önce vefat etti ve ben 4/a emeklisiyim 5434 emekli sandığı kanununa göre değerlendirileceğinden ben evlilik halinde çeyiz parasını maaşımın 12 i mi yoksa 24 katını mı alacağım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yetim aylığınızı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında aldığınıza göre çeyiz parası da 12 aylık yetim maaşınız tutarında ödenir.

  21. Yıldız dedi ki:

    Merhaba ben yetim aylığı almıyorum annem dul maaşı alıyor 2 ay sonra düğünüm var. cehiz parasın alabilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alabilirsiniz tabii ki, ancak çeyiz parası ödenen 12 aylık veya 24 aylık süre dolana kadar sizin hisseniz annenize eklenmez.

  22. İpek dedi ki:

    Merhabalar çeyiz ödeneği aldıktan sonra artan zamlara bakıldığında aslında faiz ödemiş gibi oluyoruz diye düşünüyorum. 24 aylık mayıs 2022 tarihinde 14.825 ₺ yatan bir ücret şuan ki zamla hesaplandığında(sonra ki zamları dahil etmiyorum bile) 23.160₺ civarında çıkıyor. Bizden kesmeleri gereken tutardan daha fazlası kesiliyor bunu demek istiyorum. Böyle ise ne anladık biz faizsiz çeyiz ödeneğinden ?‍♀️

  23. Emine dedi ki:

    Babamdan ceyız parası adım 4 gün sonra esımı kaybettim bu sefer esımın maasına başvurdum kızının maası bağlandı bnımkı kabul olmadı ikisi ayrı ayrı maaşlar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çeyiz parası almış olmanız ölen eşiniz üzerinden dul aylığı almanıza engel teşkil etmez, başka bir sebebi olmalı.

  24. Şükran dedi ki:

    Babam 1997 de vefat etti ben 1998 yılında evlendiğimde çeyiz parası almıştım. 20 yıl sonra boşandım. boşanalı 3 yıl oldu
    şimdi tekrardan evleneceğim çeyiz parası alabilyormuyum ( babam memurdu emekli sandığı)

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/ceyiz-parasi-evlenme-ikramiyesi-kac-kez-alinabilir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  25. Doğa dedi ki:

    Merhaba, anne ve babami 2012-2013 yillarid a kaybettim. İkisinden de maas alıyorum. Çeyiz parası hangisinin 24 kati olarak verilecek? İkisinden de alabiliyor muyum?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli Sandığı kapsamında yetim aylığı alanlara 12 katı, SSK veya Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı alanlara ise 24 katı çeyiz parası verilir. SGK 2018/38 sayılı Genelgesinde, “Kız çocuklarının hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı alması durumunda evlenme ödeneği her iki dosyadan da hesaplanarak ödenecektir.” açıklamasına yer vermiştir. Size iki dosyadan da çeyiz parası ödenir mi bilmiyoruz, eğer tek dosyadan ödeniyorsa ve dosyalardan biri Emekli Sandığı kapsamında ise en azından bu durumda 24 kat ödeme yapılan dosyadan çeyiz parası ödenmesini talep edebilirsiniz.

      1. Doğa dedi ki:

        İkisi de ssk. İkisinden de alıp alamayacağımı nasıl öğrenebilirim?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yetim aylığı dosyanızın bulunduğu SGK Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

          1. Dilek dedi ki:

            Ben babamdan yetim ayligi alıyorum. Annem ölünce onun hissesi de bana geçti. Evlenmem durumunda evlenme yardımı kendi hissem oranında mi hesaplanacak. Şimdiden teşekkür ederim

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Annenizden size geçen hisse de dahil en son aldığınız yetim aylığı tutarı üzerinden hesaplama yapılarak size evlenme yardımı ödenir.

          3. Dilek dedi ki:

            Benim aydın SGK il mudurlugu

          4. İnci dedi ki:

            Yetim aylığı alıyorum ,ayın 26 sinda maaşım yatıyor diğer maaşta ayın 1 de yetiyor .bende 22 nisanda evlenecem.acaba Nisan maaşım yatar mı?Arada fark 4 gün

        2. Müge dedi ki:

          Merhaba 2 dosyadanda alabildinizmi ?

  26. Esra dedi ki:

    Kolay gelsin yetim çeyiz parası nekadar alabiliyoruz aylık 650 tl alıyorım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli Sandığı kapsamında yetim aylığı alanlara almakta oldukları son aylığın 12 katı, SSK veya Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı alanlara ise almakta oldukları son aylığın 24 katı üzerinden evlenme yardımı (çeyiz parası) ödenir.

  27. Nazli Doğan dedi ki:

    Merhaba,
    Babam 2021 yilinda vefat etti.4/c emekli maasindan yetim ayligi alıyorum.evlilik ödeneği kac aylık alabiliyorum.odenek nezman evlilik tarihinden sonra nezman yatıyor?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer babanızın memuriyet başlangıcı 1 Ekim 2008 öncesi idiyse 12 aylık, sonrasıysa 24 aylık evlilik ödeneği verilir.

  28. Sevgi dedi ki:

    Merhaba, emekli sandığından emekli olan babamın vefatı ardından emekli sandığından tarafıma maaş bağlandı. Şu an çalışıyorum evlilik durumumda çeyiz parası alabilir miyim?

  29. Nilya dedi ki:

    Merhaba ben annemden ve babamdan 4/a yetim aylığı alıyorum yakında evleneceğim evlilik ödeneği iki maaştan mı hesaplanıyor yani hem annemden hem babamdan mı alacağım?

    1. Müge dedi ki:

      Merhaba ödemeyi hem anne hrm babadan aldınızmı ? Benimde aynı durumum var

  30. Aslı dedi ki:

    Benim evleneli 4 ay oldu ve annem Tarım sigortasından emekli olduğu için bana çeyiz parası alamazsınız dediler bu doğru mu doğruysada neden insan ayrımı oluyor ?

  31. sebahat dedi ki:

    babam 2000 yılında vefaat etti daha sonrasında annem evlendi ablamla ben yetim maaşı alıyorduk fakat ablam çalıştığı için ben tek başıma alıyorum maaşımım 24 katını mı alacağım yoksa yüzde yirmi beşlik kısmını mı alacağım

  32. Seçil dedi ki:

    Merhaba haziranda düğünüm olacak ama mayista nikahım olacak nasipse . Çeyiz parası ne kadar süre içerisinde yatar . Sgk dan emekli maas aliyorum babamdan

  33. Afra dedi ki:

    4B’den 01.05.2010 yetim aylığı alıyorum. Babam 2008 den sonra emekli oldu. Herhangi bir yerde çalışmıyorum. Evlenirsem 12 aylık mi çeyiz parası alırım yoksa 24 ay mi

  34. Gamze dedi ki:

    Çeyiz başvurusunu yapalı 3 ay oldu halen yatırılmadı
    Kredi çektim evleneli 3 ay oluyor borçlarımı ödeyemedim gerekli heryeri aradım hergün 170 aradım işlem sürecinde işlem sürecinde kimse yardımcı olmadı halende alamadım

    1. Tuğba dedi ki:

      Merhabalar ben 2. Evliliğimiz yaptım evlenmeden önce babamdan maaş alıyordum şimdi evlilik ödeneği alabilir miyim ilk evliliğimde almamıştım ilk defa başvuru yapıcam bu 2. Evliliğim olmasını etkiliyor mu alma hakkım var mı?

  35. Müge dedi ki:

    Merhaba her ikiside 4/A emeklisi iken vefat eden anne ve babadan biri tam diğeri yarım yetim maaşı alan evlenme ödeneğinide her iki dosya üzerinden mi alıyor ? Yada tek dosya üzerinden mi alınıyor ?

  36. Sedef soydan dedi ki:

    Merhaba,
    4c yetim aylığı alıyorum. Yakın zamanda 4bli olarak atandım. Ama maaşım 4a kapsamında yatiyor. Ceyiz parası almak istiyorum evlilik sebebiyle. Alabilir miyim kaç ay toplu ödeme alabilirim? Calismam buna engel mi?

  37. İsimsiz dedi ki:

    Merhaba umarım mesajımı görürsünüz, ablam 11eylül 2022 de evlendi ve çeyiz ödeneği aldı. Ben de yetim maaşı alıyorum. Daha önce sgkdan bir arkadaş bize benim de faydalanmam için 2 sene sonra evlenmem gerektiğini söyledi. Fakat başka bir memur arkadaş ise beklememe gerek olmadığını herhangi bir zamanda da 2 seneyi beklemeden deevlenebileceğimi söyledi. Hangi bilgi doğru acaba