Çocuklardan Dolayı AGİ Alma Şartları

Çocuklardan Dolayı AGİ Alma Şartları
14 Haziran 2020 19:02

Asgari geçim indirimi (AGİ) uygulamasında, çalışana ödenecek AGİ tutarının hesabında çalışanın kendisi dışında eğer evli ise çalışmayan eş ve varsa şartları tutan çocuklar da dikkate alınır ve ödenecek AGİ tutarı buna göre belirlenir.

AGİ hesaplamasında çalışmayan eş kapsamına kimlerin girdiği Asgari Geçim İndiriminde Çalışmayan Eş Kimdir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. Ayrıca AGİ uygulamasıyla ilgili olarak sitemizde yer alan diğer yazılara AGİ-Asgari Geçim İndirimi Rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Çocuklardan dolayı AGİ alma şartları ise aşağıda belirtilmiştir. Aşağıda belirtilen şartlar sadece işçiler için değil memurlar için de geçerlidir.

• Çalışanlar kendileriyle birlikte oturan veya kendileri tarafından bakılan (öz çocuk, üvey çocuk, evlat edinilmiş çocuk, nafakası sağlanılan çocuk, ana babasını kaybetmiş torun) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış bekar çocuklardan dolayı asgari geçim indirimi alabilirler. Anne – babasını kaybetmiş torunuyla birlikte oturan çalışan da o torunundan dolayı AGİ alabilir. Dolayısıyla 18 yaşını dolduran bir çocuktan dolayı çalışana AGİ ödenebilmesi için çocuğun öğrenime devam ediyor olması gerekir. Öte yandan 25 yaşını doldurmuş çocuk öğrenime devam ediyor olsa bile artık çalışana o çocuk için AGİ ödenmez.

• Öğrenime devam etmeyen çocuğun 18 yaşını, öğrenime devam eden çocuğun ise 25 yaşını doldurduğu tarihi takip eden aybaşından geçerli olmak üzere o çocuk için artık çalışana AGİ ödenmez.

• Açık ilköğretim, açık lise,  açık öğretim fakültesinde okuyan, burslu okuyan çocuklar ile öğretim gördükleri okullarda beklemeli durumda olup öğrenci olarak kayıtları devam eden çocuklar da tahsildeki çocuk (öğrenim gören çocuk) olarak kabul edilir ve 25 yaşını doldurana kadar bu çocuklardan dolayı çalışana AGİ ödenir.

• Kendi hesabına ticaret yapmaya veya gerçek ya da tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya başlayan çocuklardan dolayı AGİ alınamaz.

• AGİ alma bakımından kız çocuğu ile erkek çocuğu arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Aynı şekilde çocuğun öz veya üvey

• Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere: Asgari ücretin yıllık brüt tutarının ilk iki çocuk için % 7,5’i, üçüncü çocuk için % 10’u, diğer çocuklar için % 5’i tutarında çalışana AGİ ödenir.

• Çalışanın kendisi, eşi ve çocukları için alacağı aylık toplam AGİ tutarı; aylık brüt asgari ücretten kesilmesi gereken % 15’lik gelir vergisi tutarından fazla olamayacağından; eşinden dolayı AGİ alan çalışanlar en fazla 3 çocuk için, eşinden dolayı AGİ alamayanlar ise en fazla 5 çocuk için AGİ alabilir.

• Eşlerin her ikisinin de ücretli olması yani AGİ almayı hak edecek şekilde çalışıyor olması halinde, çocuklar anne veya babanın hangisi üzerinden sağlık yardımı alıyorsa, çocuklardan dolayı o çalışan AGİ alabilir. Dolayısıyla sadece kendisi üzerinden çocukları sağlık yardımı alan anne veya babanın işyerine vereceği Aile Durumu Bildirim Formuna çocukların ismini yazması gerekir. Eşlerden sadece biri çalışıyorsa zaten doğal olarak çalışan eş çocuklardan dolayı AGİ alır. Örneğin; eşlerden biri emekli ve çocuklar onun üzerinden sağlık yardımı alıyorsa, emekli eş çalışmayan eş sayıldığından, bu durumda çocukların emekli olan eş üzerinden sağlık yardımı alıyor olmalarına bakılmaksızın, çalışan diğer eş çocuklarından dolayı AGİ alır.

• Anne – babanın boşanmış ve ikisinin de çalışıyor olması halinde, Aile Durum Bildirimi ile işverene bildirilmek kaydıyla öncelikle nafakaya hükmedilen eş çocuklardan dolayı AGİ alabilir. Eğer nafaka ödemesine karar verilen eş bu yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa o zaman çalışan diğer eş çocuklardan dolayı AGİ alabilir. Örneğin eşler boşanmış ve mahkeme erkeğin nafaka vermesine hükmetmişse, bu durumda erkek çalışan yani baba çocuklardan dolayı AGİ alabilir. Eğer baba nafaka ödeme yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa bu durumda çalışan anne çocuklardan dolayı AGİ alabilir. Öte yandan, nafakaya hükmedilen ve bu yükümlülüğünü yerine getiren eşin çalışmaması veya emekli olması durumunda, diğer çalışan eş çocukları için asgari geçim indirimi alamaz. Örneğimizde olduğu gibi baba nafakayı ödüyor ancak çalışmıyorsa, çalışmadığı için çocuklardan dolayı AGİ alamayacağı gibi anne çalışıyor olsa dahi o da çocuklardan dolayı AGİ alamaz. Bir başka örnek; mahkeme tarafından herhangi bir nafakaya hükmedilmemişse yani eşlerin birbirine nafaka ödemesi gerekmiyorsa, çocuğun velayeti babaya verilmiş ve çocuk babası üzerinden sağlık yardımı alıyorsa, bu durumda anne o çocuktan dolayı AGİ alamaz.

• Resmi olmayan (resmi nikahsız) evlilikten doğan ve baba üzerinden kimlik kaydı bulunan çocuktan dolayı baba AGİ alır. Ancak çocuk anne ile kalıyor ve çocuğa anne bakıyorsa, babasının o çocuktan dolayı AGİ’den yararlanmıyor olması şartıyla, çocuğun o anneye ait olduğu ve  birlikte oturduklarının veya çocuğa anne tarafından bakıldığının ispatlanması halinde anne resmi evlilikten olmayan o çocuktan dolayı AGİ’den yararlanır.

• Bazı mutat giderleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanan ve koruyucu aile olarak çalışanla birlikte oturan çocuk, AGİ uygulamasındaki çocuk kapsamında değerlendirilmediğinden, “Koruyucu Aile Sözleşmesi” kapsamında korunan çocuktan dolayı çalışana AGİ alamaz.

• Çalışanların medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşlerinin iş ve gelir durumu hakkında Tebliğ ekinde yer alan  “Aile Durumu Bildirimi” (EK:1) ile işverenlerine bildirimde bulunmaları, durumlarında herhangi bir değişiklik olması halinde de (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildirmeleri gerekmekte olup, asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler, söz konusu değişikliğin işverene bildirildiği tarihten itibaren uygulandığından; çalışanlar çocuklarını da kapsayan Aile Durumu Bildirim Formunu işyerine verdikleri veya değişikliği işyerine bildirdikleri tarihten itibaren çocuklarından dolayı alacakları AGİ’den yararlanabilirler. Örneğin, çocuğu doğan bir çalışan çocuğunun doğumunu işyerine bildirdiği tarihten itibaren o çocuktan dolayı AGİ’den yararlanabilir. Aile Durumu Bildirim Formuna aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. (isvesosyalguvenlik.com)

AGİ Aile Durumu Bildirim Formu – PDF

AGİ Aile Durumu Bildirim Formu – Word

YORUMLAR

  1. Nevzat Tekin dedi ki:

    18 yaşını doldurmuş lise öğrenimine devam eden çocuk için agi alamıyorum.Ancak üniversite okursa alınabiliyormuş doğrumudur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maliye bu konudaki açıklaması; “İndirimin uygulamasında çocuk tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade etmektedir.” şeklindedir. Dolayısıyla alabilmeniz gerekir. Vergi dairesiyle görüşüp bilgi alabilirsiniz.

      1. Hacı dedi ki:

        Merhaba ben 657 ye tabiyim çocuklarımız eşimin üzerine kayıtlı iken buradaki mutemet çocuklar erkeğin üzerinde olmak zorunda diyor eşim tayinci çocukların hak kaybı olmasın diye eşimin üzerinde kalsın istiyorum bununla ilgili maddeyi de bulamadım varmıdır böyle bir uygulama

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer SGK sağlık yardımları açısından soruyorsanız, aşağıda linki verilen yazıya bakabilirsiniz.
          https://www.isvesosyalguvenlik.com/ana-babanin-ikisinin-de-sigortaliligi-varsa-cocuk-hangisi-uzerinden-saglik-yardimi-alir/

  2. Ugur dedi ki:

    Üvey cocuk öz babasında kalıyor ıkamet öz babasında, annesı evlendı yanına 3 ay kalmaya gıdıyor, üvey babası agı bıldırımınde forma ısmını yazmalımı dahılmı bu durum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çocuğun üç aylığına annesine gidiyor olması AGİ açısından herhangi bir durum değişikliğine yol açmaz, bunun için aile durum bildirim formunda herhangi bir değişiklik gerekmez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/cocuklardan-dolayi-agi-alma-sartlari/)

  3. Yavuz dedi ki:

    “Yaşı kaç olursa olsun, evli çocuktan dolayı AGİ alınamaz.”
    Üniversite okuyan, ebeveyniyle ikamet eden, çalışmayan ve 25 yaşını tamamlamamış çocuk için ebeveyni neden ağı alamaz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki açıklamalar, Gelir İdaresi Başkanlığının çeşitli yazılarından alınarak yapılmıştır, “evli çocuktan dolayı AGİ alınamaz” ifadesi sitemizin görüşü değildir. Bu yazının kaynağını bulduğumuzda burada açıklarız.

  4. AYLİN KARA dedi ki:

    Merhaba,,
    Eğitimini tamamlamış ama işsiz 24 yaş,aile ile ikamet eden evlat AGi alabilir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere 18 yaşını dolduran çocuk üzerinden tahsilde olması şartıyla 25 yaşına kadar AGİ alınabildiğinden, eğitimini tamamlamış 24 yaşındaki çocuktan dolayı AGİ alınamaz.

      1. gülgün nur dedi ki:

        Hayır, alamaz.
        eğitime devam etmesi şartı var.

  5. Şehri dedi ki:

    Üç tane çocuğum var eşim çalışıyor bende çalışıyorum benim agim ne kadar olmali

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gelir İdaresi Başkanlığının açıklamasına göre, eşlerden ikisi de çalışıyorsa, çocuklar anne veya babalarından hangisi üzerinden sağlık yardımı alıyorsa, çocuklardan dolayı AGİ’yi de o anne veya baba alır. Buna göre size ödenmesi gereken AGİ tutarına https://www.isvesosyalguvenlik.com/aylik-asgari-gecim-indirimi-tutarlari/ sayfasından bakabilirsiniz. Eğer çocuklarınız eşiniz üzerinden sağlık yardımı alıyorlarsa siz sadece kendinize ait AGİ’yi yani bekar ve çocuksuz çalışana ödenen tutardaki AGİ’yi alabilirsiniz.

  6. Arzu Baş dedi ki:

    Anne baba çalışmıyor oğlum part çalışıyor ve üniversite öğrencisi. bizim durumumuzdan dolayı ağı alabilirmi nekadar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalışanlar sadece eş ve çocukları için AGİ alabilirler, anne – babaları için AGİ alamazlar. Dolayısıyla sizin çalışmıyor olmanız oğlunuzun alacağı AGİ tutarına bir etki etmez.

  7. Beyaz melek dedi ki:

    Merhaba 2014 Kasım ayında boşandım. 18 yaşında bir oğlum 11 yaşında bir kızım var. Velayetleri bende. Babaları 4 yıldır aramiyor. 1 senedir de yarım yamak ödemiş olduğu iki çocuk için belirlenen ve 6 yıldır değişmeyen 400tl nafayi ödemiyor. İcra takibi başlattım fakat ödeme yaptığıni iddia edip borca itiraz davası açarak utanmadan beni mahkemeye vermiş. Şu an davaligiz. Oğlum liseyi bitirdi. Şu an üniv sınavına hazırlanıyor. Şu an okumuyor gözüküyor yani. Ben kurumsal bir şirkette çalışıyorum. Şuan oğlum 1 aydır ssk li gözüküyor geçici olarak bir yerde çalışıyor üniv sınavına kadar. Ben bu durumda oğlumdan AGİ alamaz mıyım. Ve 2 çocuklu boşanmış olarak AGİ ödemesi ne kadar bilgi rica ediyorum. Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere, boşanma halinde normalde nafakaya hükmedilen eş çocuklardan dolayı AGİ alabilir, ancak nafaka yükümlülüğünü yerine getirmiyorsa o zaman diğer eş çocuklardan dolayı AGİ alabilir. Bu nedenle siz çocuklardan dolayı AGİ alabilirsiniz. Ancak yine yukarıdaki yazıda açıklandığı üzere 18 yaşını doldurmuş, 25 yaşını doldurmuş çocuk için tahsilde olması yani öğreniminin devam ediyor olması şartıyla AGİ alınabilir, dolayısıyla tahsili devam etmeyen çocuğunuz için AGİ alamazsınız. Size ödenmesi gereken AGİ tutarına https://www.isvesosyalguvenlik.com/aylik-asgari-gecim-indirimi-tutarlari/ sayfasındaki tablodan bakabilirsiniz.

  8. Emine dedi ki:

    Benim 3 çocuğum var eşim çalışmıyor çalışan çocuğumun agisini alabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalışan çocuk üzerinden AGİ alınıp alınmayacağı konusunda Gelir İdaresi Başkanlığının herhangi bir açıklamasına rastlamadık. Zaten çocuklardan dolayı AGİ alma şartları maalesef çok ayrıntılı belirlenmemiş. Ancak kıyas yoluyla değerlendirecek olursa çalışan çocuk üzerinden AGİ alınmaması gerekir. Örneğin, çalışan kişin çalışan eşinden dolayı AGİ alamıyor, çünkü eşi kendisi zaten AGİ alıyor. Aynı durum çalışan çocuk için de geçerli, bu çocuk kendi çalışmasından dolayı zaten AGİ alıyor, aynı mantıkla düşünüldüğünde o çocuktan dolayı anne veya babası ayrıca AGİ alamaz. İsterseniz Gelir İdaresi Başkanlığını internet sitesinden başvuruda bulunup, bilgi talep edebilirsiniz. Alacağınız cevabı buradan da paylaşırsanız seviniriz.

      1. İlknur Bayraktar dedi ki:

        Merhaba ben iki cocugum var şuan kızım 18 ve ağı alamiyorum mezun olalı bir yıl oldu şimdi üniversite sınavına hazırlanıyor kısaca çocuk öğrencilik durumda ağı alabilirmiyim?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Sağlık yardımlarından yararlanma veya yetim aylığı alma konusunda çocukların hangi durumlarda öğrenci sayılıp, hangi durumlarda öğrenci sayılmayacağını SGK açıklığa kavuşturmuştur. Ancak AGİ konusunda çocukların öğrencilik durumu açığa kavuşturulmamıştır, Tebliğde sadece tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocuklardan dolayı AGİ alınabileceği belirtilmiştir. Kızınız dershaneye gitmiyorsa kızınızdan dolayı AGİ alamazsınız, üniversite eğitimine başladığında kızınızdan dolayı AGİ alabilirsiniz. Dershaneye gidiyorsa da bu durumda kızınızdan dolayı AGİ alabilir misiniz bilemiyoruz, belirttiğimiz gibi bu konuda bir açıklık yok. Ancak SGK sağlık yardımlarından yararlanma konusunda dershaneye giden çocuk öğrenci sayılmamaktadır.

  9. Murat dedi ki:

    Merhaba, ben 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışıyorum. Eşim yabancı uyruklu ve çalışmıyor. Eşimin önceki evliliğinden 4 yaşında bir çocuğu var. Çocuğun velayetini eşim aldı ve şimdi birlikte yaşıyoruz. Ben internet üzerinden aile bildirimi yaptım, yapmış olduğum aile bildiriminde çocuğu agi ve çocuk yardımından yararlanıp yararlanmadığını bilmediğimden dolayı “Yararlanmıyor” olarak işaretledim. E-devletten kontrol ettiğimde çocuk agi’den yararlanmıyor olarak görünüyor. Eşimin bilgilerinde ise sadece agi’den yararlanıyor yazıyor. Çocuk yardımından yararlanmıyor. Bunun üzerine yeni bir bildirim yaptım ve çocuğun agi ve çocuk yardımı kısımlarını Yararlanıyor olarak seçtim ve tekrar bildirim yaptım.

  10. Başak ÖZDEMİR dedi ki:

    üvey çocuk için agiden yararlanılabiliyor fakat üvey çocuk bireyin üstüne kayıtlı değilse ama kendisi bakıyor işe, o çocuk için agiden yararlanabilir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanın kendisiyle birlikte oturan veya çalışan tarafından bakılan öz – üvey çocukları üzerinden AGİ alabileceğini belirttiğinden, AGİ alınabilir herhalde.

  11. Gurbetći dedi ki:

    Merhabalar sorum şöyle; 2 çocuğum var ve agiyi aliyoruz… eşim ikiz bebeklerimize hamile.. durum böyleyken 3.cocugumuza agi alabilecekken 4.cocugumiza neden agi alamiyoruz… eşim calismiyor… bu durumu baska hangi makamlara iletebilirim… ek olarak sosyal yardim alabilir miyim… il dışında yasoyoruz kiradayim.. yatdimci olursaniz sevinirim… saygilar teşekkürler…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu kanundan kaynaklanan bir durum. Çalışan kişi ister asgari ücretli olsun, isterse yüksek ücretli olsun fark etmiyor, devlet memurları da dahil tüm çalışanlara yıl boyunca ödenecek AGİ o yılın Ocak ayında geçerli brüt asgari ücret esas alınarak hesaplanıyor, dolayısıyla çalışana ödenecek AGİ 30 günlük asgari ücretten kesilecek gelir vergisini hiçbir şekilde aşamıyor. 2021 yılı için bu tutar 456,13 TL olup bu aynı zamanda aylık AGİ tutarının üst sınırı. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/asgari-gecim-indirimi-nasil-hesaplanmaktadir/)

  12. Harun Özdemir dedi ki:

    Eşimin babasının 2 kızı var 2 side evli ve babanın eşi çalışmıyor ama çocukların üzerinden hala agi alıyor ve ben bekar agi alıyorum bu normal mi biyere bildirmemiz gerekiyor mu ben çalıştığım şirketin insan kaynaklarına bildiride bulundum ama bordro da hala aynı yazıyor

  13. alp dedi ki:

    Çalışan baba, eşi çalışmıyor. iki çocuk var birisi çalışıyor diğeri çalışmıyor. bu durumda , baba eşi ve cocuklarının ikisi içinmi bir tanesi içinmi AGİ alır?

  14. Murat ÇALIŞKAN dedi ki:

    2000 Doğumlu görme engelli bir oğlum var raporunda ağır engelli olarak görünüyor. SGK ya ait tüm sağlık işlemlerinden yararlanıyor. Fakat Resmi kurumda çalışıyorum, bu çocuk için AGİ alabilirmiyim yoksa alamazmıyım. Bu konuda Kanun veya Madde bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla.

  15. Musa dedi ki:

    Merhaba.
    Çocucuğum üniversiteye gidiyor.Lise son sınıfta iken 18 yaşını doldurduğu gerekçesiyle 2016 yılından itibaren agi tutarını maaşımdan kesmişler. 18 yaşını doldurunca aile durum bildirimi vermek gerekiyormuş.o yüzden kesmişler. Öğrenim durumunda bir değişiklik olmazken aile durumu bildirimi verilmesiyle ilgili bir hüküm var mı ? Ödenmeyen agi kesintilerini alabilir miyim?

  16. Nehir dedi ki:

    Boşandım ,eski eşim ağı alıyor çocuk üzerinden,Ama çocuk ben de kalmasına ve velayeti ben de olmasına rağmen ben alamıyorum, Bu durumda ne yapabilirim ben öğrenim giderini abiyi nasıl alabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1 Ocak 2022 tarihinden itibaren AGİ kaldırıldı, artık çalışanlar AGİ alamıyor. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisanlara-saglanacak-vergi-muafiyeti-yasalasti-agi-tarih-oldu/)