Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?

Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?
23 Mayıs 2019 23:29

Cumartesi ve Pazar günlerinin, özellikle de Pazar günün işçiler için tatil sayılıp sayılmayacağı en çok merak edilen konulardan biridir.

Bu konuya kısmi olarak Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ?, Yargıtay Çağrıldığı Halde Pazar Günü İşe Gelmeyen İşçiyi Haksız Buldu başlıklı yazılarda değinilmiştir. Ayrıntılı açıklama ise aşağıda yer almaktadır.

Öncelikle belirtmek gerekir ki İş Kanununda Cumartesi ve/veya Pazar günlerinin işçiler için tatil sayılacağı veya sayılmayacağı yönünde herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu konudaki tek hüküm 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun’da yer almaktaydı. Söz konusu Kanuna istinaden Pazar günleri hafta tatili olarak değerlendirilmekte, kanunda yer alan istisnalar dışında Pazar günleri çalışmak isteyen işyerlerinin belediyeden Pazar günleri çalışma ruhsatı alması gerekmekteydi. Ancak bu Kanun 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı, (Bkz. Hafta Tatili Kanunu Kaldırıldı – Şimdi Ne Olacak ? başlıklı yazı.) zaten çok eski bir Kanun olduğu için yürürlükte olduğu dönemde de yine İş Kanunu hükümleri dikkate alınmaktaydı.

4857 sayılı İş Kanunu ise yukarıda da belirtildiği üzere Cumartesi ve/veya Pazar günlerinin işçiler için tatil olduğu veya olmadığı yönünde herhangi bir hüküm içermemekte olup, İş Kanunu açısında önemli olan işçilere işveren tarafından hafta tatili verilip verilmediğidir. Kanunun 46 ncı maddesi uyarınca; bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları yani haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini tamamlamış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi zorunludur.

Dolayısıyla eğer işyerinde Pazar günü çalışma yapılmıyorsa, yani o işyerindeki işçiler Pazar günü çalışmıyorsa, işveren işçiye hafta tatili verme yükümlülüğünü yerine getirmiş olur. O işveren isterse ve toplu iş sözleşmesinde ya da işçi ile işveren arasında yapılmış iş sözleşmesinde aksine hüküm de yoksa işçilerin Cumartesi günü de çalışmasını isteyebilir.

Yine aynı şekilde toplu iş sözleşmesinde ya da işçi ile işveren arasında yapılmış iş sözleşmesinde aksine hüküm yoksa ve işyerinde Pazar günleri çalışma yapılıyorsa, işveren işçilerden Pazar günü çalışmasını isteyebilir. Bu durumda işçilere hafta tatilini haftanın diğer günlerinde yani Cumartesi veya hafta içi günlerden birinde vermesi gerekir. İsterse bütün işçilere hafta tatilini aynı gün kullandırır, isterse iş akışına göre farklı günlerde kullandırabilir.

Bir diğer önemli husus ise 45 saatlik haftalık çalışma süresidir. Cumartesi ve Pazar günleri çalışan işçinin hafta içerisindeki toplam çalışma süresi 45 saati aşarsa bu durumda da 45 saatlik çalışmadan sonraki çalışmalar için işverenin fazla mesai ücreti ödemesi gerekir. Bu konudaki ayrıntılı bilgiler Ücret-Fazla Mesai Rehberi, Rapor-İzin Rehberi sayfalarında yer almaktadır.

Diğer resmi tatil günlerinin işçiler için de geçerli olup olmadığı konusu 1 Mayıs İşçilere de Tatil mi ?, 29 Ekim İşçiler İçin de Tatil mi ?, 9 Günlük Bayram Tatilinin Kaç Günü İşçiler İçin Geçerlidir ? başlıklı yazılarda değerlendirilmiş olup,  1 Ocak yılbaşı tatili, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos resmi tatil günleri için bu yazılarda belirttiğimiz hususlar aynen geçerlidir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Güvenlik görevlisine sürekli cumartesi pazar nöbet tutturmak yasal olarak serbest midir

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere işveren haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) vermek zorundadır, bunun dışında işçiyi hafta sonu da çalıştırabilir, bu durumda da işçinin haftalık iznini hafta için günlerde verir. Eğer işe girerken işçi – işveren arasında farklı bir anlaşma yani işçinin hafta sonu işyerinde çalışmayacağına dair bir anlaşma yoksa.

      1. Sadık dedi ki:

        Çalıştığım yerde sabah 8 is başı akşam 18.15 saatleri arasında calisiyorum bazen hafta ici mesai yapiliyor cumartesi pazar tatil günü bazen cumartesi günü mesai yapılıyor işçi cumartesi mesaisine gitme zorunlulugu var mı. ?

  2. cesur dedi ki:

    Devlet ,işveren işçiyi daha iyi somursun diye
    Kanun ve yasalari değiştiriyor.
    Daha yetmez tazminat fonu altında
    işçinin sonunu alacak .

  3. neşe dedi ki:

    hafta da 32 saat çalışan işçi hafta tatili hakeder mi normal de 45 saat çalışıyorduk fakat virüs nedeniyle çalışma günleri azaaldı 32 saat yani 4 gün çalışmaktayız bu durumda hafta tatili ücreti ödenir mi pazar haketmiş sayılır mı

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 46 ıncı maddesine göre haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçi ücreti hafta tatiline (haftalık izne ) hak kazanıyor, 45 saati doldurmayan işçiye işveren ücretli haftalık izin vermek zorunda değil.

      1. Ahmet dedi ki:

        Calisilmis sayilan hallerden sayilmasi gerekmiyor mu bu durumun.

        1. Admin dedi ki:

          Eğer işçi hafta içi 5 günlük sürede 45 saatlik çalışma süresini doldurmuşsa ve işveren işçiye haftalık iznini hafta içi kullandırmıyorsa bu durumda tabii ki işçi cumartesi – pazar çalışmasa bile ücret ödemesi gerekir, hafta tatilinden sayılır. Eğer bu durumdaki işçi çalışırsa bu durumda da fazla mesai ödenmesi gerekir, zaten bu husus yukarıdaki yazıda belirtilmiştir.

  4. ismail kuzu dedi ki:

    1mayis tatil 2 mayıs cumartesi olduğu için 2 izin günü arasında kalan cumartesi de tatil sayilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuz da cümle bozukluğu olabilir, tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadık. Bu konuda yukarıdaki yazıya bakabilirsiniz.

  5. Edanur dedi ki:

    Merhaba işveren işinin olmadığı dönem tatil verip sonrasında cumartesi günleri işe gelmemizi talep edebilir mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Talep edebilir tabii ki yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere Cumartesi – Pazar günleri işçiler için resmi tatil değildir. Ancak bu durumda haftalık 45 saati dolduran işçiye işverenin haftanın diğer günlerinden birinde hafta tatili (haftalık izin) vermesi zorunludur.

  6. Yunus dedi ki:

    selam işçi salı-çarşamba- perşembe gibi hafta içi işe başlamışsa/işe giriş diyelim. Pazar günü çalışma olmaması durumunda 7,5 saatini alır mı ? fix/saat ücretli.

    1. Admin dedi ki:

      İlk hafta için alamaz, çünkü alabilmesi için 45 saatlik çalışma süresini doldurmuş olması gerekir.

  7. DERYA dedi ki:

    İyi günler Pazar günü çalışan işçi Pazar günü çalıştığı günün ücretinin ödenmesi için çalıştığı kurumdan olur mu almak zorunda.

    1. Admin dedi ki:

      İşçiyi Pazar günü çalıştıran işveren değil mi zaten, işçi bunun için niye olur alacak ki ?

  8. Ahmet dedi ki:

    Haftalık 35 saat çalışıyorum pazar günü izin vermiyorlar bir hak talepimiz olabilir mi tatil hiç yok yani bir gün tatil icin

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Cumartesi, Pazar veya haftanın başka herhangi bir günü işçinin hafta tatili yani haftalık izin hakkının doğması için haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini doldurması gerekir, sizin haftalık çalışma süreniz 45 saatin altında kaldığından haftalık izin talep edemezsiniz.

  9. Aysun dedi ki:

    Merhaba .Ben idari personelim.Hafta içi günlük 9 saat çalışıyorum .Hafta sonu cumartesi günleri çalışma yapılırsa diğer işçiler için mesai sayılıyor.Cumartesi çalışma zorunluluğum varmıdır .(sözleşmemde bununla ilgili herhangi bir madde yok ).Çalışmazsam günümden kesilir mi.

  10. Burcu dedi ki:

    Merhaba, rapor hakkım doldu fakat çok hasta olduğum için acilden muayene belgesi ilettim şirkete herhangi bir sorun olur mu

  11. Ahmet dedi ki:

    Merhaba ;
    Bizler kamu guvenlik iscisiyiz aylik calismamiz 200 saati asiyor bunun nedeni pazar gunleri calismalarimiz calisma gununden sayilmiyor bilen varmi sayilmadigi icin saat tamamlama nobetleri yaziliyor vardiya ustune calismaya gidiyoruz dinlenmemiz gereken gunde

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununa göre işçinin fiilen çalıştığı sürenin çalışma süresinden sayılması zorunludur, hatta Kanunun “Çalışma süresinden sayılan haller” başlıklı 66 ncı maddesinde göre bazı durumlarda çalışılmayan sürelerin bile çalışma süresinden sayılması gerekmektedir.

  12. Özgur dedi ki:

    Bir fabrikada bakimciyim 3 vardiya şeklinde çalışmaktayız pazar gunleri tatil iş varsa eğer mesaiye cagriliyoruz fakat örnek olarak verilirse yılbaşı pazar günü tarih fakat iş veren bize herkes o hafta vardiyasinda gibi pazar günü nöbette olacak fabrikada sıkıntı durumunda nöbete gelecek diyor ve şehir dışına çıkmayın diyerek benim tatil günümü linç ediyor sadece ortak kullanılan grup uygulamasından bildirerek buna hakkı varmi