Dava Dilekçesinde Belirtilmeyen İşçilik Alacağı Aynı Davada Talep Edilebilir mi ?

Dava Dilekçesinde Belirtilmeyen İşçilik Alacağı Aynı Davada Talep Edilebilir mi ?
22 Eylül 2021 22:58

İş mahkemelerinde işçiler tarafından açılan davalarda normalde taleple bağlılık uygulaması geçerlidir. Yani işçi dava dilekçesinde işverenden hangi taleplerde bulunmuşsa, dava sırasında bu talepleri ile bağlıdır, normalde başka yeni taleplerde bulunamaz.

Ancak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 11/01/2021 tarihinde verdiği bir kararda, işçinin dava dilekçesinde yer vermediği herhangi bir işçilik alacağını daha sonra kısmi ıslahla işverenden talep edebileceğini belirtmiştir. (Esas No. 2017/17980, Karar No. 2021/185, Karar Tarihi: 11/01/2021)

Ancak bunun bazı şartları vardır;

1- Dava dilekçesinde talep konusu yapılmayan bir işçilik alacağı, dava konusu alacaklarla aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğmak şartıyla, ayrıca bu alacağa ilişkin peşin harç yatırılmak kaydıyla kısmi ıslahla talep edilebilir.

2- İşverenin bu alacakla ilgili delil sunma, itirazda bulunma ve zamanaşımı defini ileri sürme hakkı vardır.

3- Delillerin toplandığı ve karar aşamasına gelindiği bir aşamada, salt davayı uzatmak veya karşı tarafı rahatsız etmek gibi kötüniyetli düşüncelerle işçinin ıslah yoluyla ek talepte bulunması halinde, hâkim ıslahı dikkate almadan karar verebilir.

Islah Nedir ?

Islah normalde düzeltme, iyileştirme anlamına gelmektedir. Buradaki ıslah ise davacının (mahkemede dava açan kişinin), dava dilekçesinde belirttiği hususlarla ilgili değişiklik veya düzeltme yapma talebidir.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun “Islah ve Maddi Hataların Düzeltilmesi” başlıklı bölümünde yer alan;

176 ncı maddesinde; taraflardan her birinin, yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği; aynı davada, tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği,

177 nci maddesinde de; ıslahın, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabileceği; Yargıtayın bozma kararından veya bölge adliye (İstinaf) mahkemesinin kaldırma kararından sonra dosya ilk derece mahkemesine gönderildiğinde, ilk derece mahkemesinin tahkikata ilişkin bir işlem yapması hâlinde tahkikat sona erinceye kadar da ıslah yapılabileceği, ancak bozma kararına uymakla ortaya çıkan hukuki durumun ortadan kaldırılamayacağı; ıslahın, sözlü veya yazılı olarak yapılabileceği, karşı taraf duruşmada hazır değilse veya ıslah talebi duruşma dışında yapılıyorsa, bu yazılı talep veya tutanak örneğinin, haber vermek amacıyla karşı tarafa bildirileceği,

belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Necmi erkan dedi ki:

    8 senedir çalışıyorum emekliyim, sigortamı yapmıyor maaşımı banka hesabıma yatırıyor işçi mahkemesine başvursam tazminat alabilirmiyim,