Disiplin Soruşturması Devam Ederken İşçi İş Sözleşmesini Feshedebilir mi ?

Disiplin Soruşturması Devam Ederken İşçi İş Sözleşmesini Feshedebilir mi ?
12 Nisan 2022 20:10

İşveren tarafından hakkında inceleme ve soruşturma başlatılan işçi, sürecin sonucunu beklemeden erken davranıp haklı bir neden ileri sürerek iş sözleşmesini feshedebilir mi ? Feshederse bu fesih haklı fesih sayılır mı ?

Çalışma hayatında, işveren / işyeri tarafından hakkında inceleme / soruşturma başlatılan işçinin, özellikle bu sürecin sonucunda işveren tarafından haklı nedenle, dolayısıyla da tazminatsız olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi olasılığı yüksekse, SGK’dan kıdem tazminatına esas yazı alıp, buna istinaden iş sözleşmesini feshedip, işverenden kıdem tazminatı talep ettiği durumlarla karşılaşılmaktadır. Burada işçi, işveren tarafından tazminatsız olarak işten çıkarılma riskine karşı, erken davranıp kendisi iş akdini feshederek tabiri caizse kıdem tazminatını kurtarmaya çalışmaktadır. Peki bu tür fesihlere Yargıtay nasıl bakmaktadır ?

Gerek Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin kararlarında, gerekse kapatılan Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin kararlarında, hakkında inceleme / soruşturma devam ediyorken sonucunu beklemeden işçi tarafından iş akdinin feshedilmesi, genelde fesih hakkının işçi tarafından kötüye kullanılması olarak değerlendirilmekte olup, bu konudaki örnek Yargıtay kararlarının bazılarına aşağıda yer verilmiştir.

• “Her ne kadar mahkemece taraflar arasındaki iş sözleşmesinin davacı tarafından yapılan 24/08/2016 tarihli fesih ile sona erdiği, feshin haklı sebebe dayandığı gerekçesi ile kıdem tazminatı hüküm altına alınmış ise de; Dairemizce işçinin, hakkında mevcut bir soruşturma devam ederken, soruşturmaya konu eylemin derhal fesih için haklı neden teşkil etmesi kaydıyla, soruşturmadan önce mevcut bir sebepten dolayı iş sözleşmesini feshetmesinin hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu değerlendirilmektedir.

Dosya kapsamındaki tüm bilgi ve belgeler, tutanaklar ve tanık anlatımları dikkate alındığında davacı hakkında soruşturmaya neden olan olayın haklı sebep teşkil ettiği sabit olup davacının soruşturması devam ederken, soruşturma öncesinde mevcut olan bir nedenle iş sözleşmesini feshetmesi hakkın kötüye kullanılması niteliğinde görüldüğünden, iş sözleşmesinin davalı tarafından haklı nedenle feshedildiğinin kabulü ile kıdem tazminatının reddine karar verilmesi gerekli iken yazılı gerekçe ile hüküm altına alınması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.” (YARGITAY 9. Hukuk Dairesi 2020/3920 E., 2020/19634 K., Tarihi: 22.12.2020)

• “………….. işçinin, hakkında mevcut bir soruşturma devam ederken, soruşturmaya konu eylemin derhal fesih için haklı neden teşkil etmesi kaydıyla, soruşturmadan önce mevcut bir sebepten dolayı iş sözleşmesini feshetmesinin hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu değerlendirilmektedir. Tüm dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler, tutanaklar ve olaya ilişkin savunmalar dikkate alındığında davacı hakkında soruşturmaya neden olan olayın haklı sebep teşkil ettiği sabit olup davacının disiplin soruşturması devam ederken soruşturma öncesinde mevcut olan bir nedenle iş sözleşmesini feshetmesi hakkı kötüye kullanılması niteliğinde görüldüğünden, davacının iş sözleşmesinin davalı tarafından haklı nedenle feshedildiğinin kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatının reddine karar verilmesi gerekli iken yazılı gerekçe ile hüküm altına alınması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” (YARGITAY 22. Hukuk Dairesi – Esas No. 2017/26620, Karar No. 2020/1038, Tarihi: 22.01.2020)

• “………….. işçinin, hakkında mevcut bir soruşturma devam ederken, soruşturmaya konu eylemin derhal fesih için haklı neden teşkil etmesi kaydıyla, soruşturmadan önce mevcut bir sebepten dolayı iş sözleşmesini feshetmesinin hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu değerlendirilmektedir. Tüm dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler, tutanaklar ve özellikle feshe konu eylemler neticesinde verilen mahkumiyet kararı da dikkate alındığında davacı hakkında soruşturmaya neden olan olayın haklı sebep teşkil ettiği sabit olup davacının disiplin soruşturması devam ederken soruşturma öncesinde mevcut olan bir nedenle iş sözleşmesini feshetmesi hakkı kötüye kullanılması niteliğinde görüldüğünden, davacının iş sözleşmesinin davalı tarafından haklı nedenle feshedildiğinin kabulü ile kıdem tazminatının reddine karar verilmesi gerekli iken yazılı gerekçe ile hüküm altına alınması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” (22. Hukuk Dairesi – 2020/1689 E., 2020/9034 K., Tarihi: 08/07/2020)(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.