Doğum İzni Yıllık İzne Hak Kazanmada Dikkate Alınır mı ?

Doğum İzni Yıllık İzne Hak Kazanmada Dikkate Alınır mı ?
3 Ekim 2015 13:02

4857 sayılı İş Kanunun Analık halinde çalışma ve süt izni başlıklı 74 üncü maddesinde; kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılamayacağı, çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre ekleneceği, yani doğum izni verileceği belirtilmiştir. Kanunun Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller başlıklı 55 inci maddesinde de Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günlerin çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla kadın işçilerin doğumdan önce 8 (çoğul gebelik halinde 10) gün, doğumdan sonra 8 gün olarak kullanacakları doğum izinlerinin, yıllık ücretli izne hak kazanılması için gerekli olan bir yılın hesabında çalışılmış gibi dikkate alınması gerekmektedir. Analık izni dışında bir yılın hesabında dikkate alınan istirahatler için İstirahat (Rapor) Süreleri İşçinin Kıdeminden Sayılır mı ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

Öte yandan söz konusu 74 üncü madde uyarınca, isteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık (çoğul gebelik halinde 18 haftalık) sürenin tamamlanmasından sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Ancak bu ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz, yani izne hak kazanmak için aranan bir yıllık çalışma süresine dahil edilmez.

Doğum izni kullanılan süre yıllık izinden ise düşülemez, yani kullanılan doğum izni yıllık izne sayılamaz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.