E-Devlet Üzerinden Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır ?

E-Devlet Üzerinden Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır ?
27 Aralık 2022 19:51

Bir taraftan 1 Ocak 2023 tarihinden sonra yapılacak hizmet borçlanmalarında asgari ücretten borçlanma yapacakların ödeyeceği primlerin artacak olması, diğer taraftan EYT nedeniyle birçok kişinin hizmet borçlanması yapmak istemesi SGK Müdürlüklerinde aşırı yoğunluğa sebep oldu.

Bu nedenle SGK hizmet borçlanması başvurusu yapacak olanların başvurularını E-Devlet üzerinden yapmalarını teşvik ediyor. Hatta SGK sosyal medya hesaplarından askerlik borçlanma başvurusunun e-Devlet üzerinden nasıl yapılacağını gösteren bir video yayımladı.

E-Devlet SGK sayfasından askerlik borçlanması başvurusu yapmak isteyenler, aşağıdaki aşamaları takip ederek kolay ve sorunsuz bir şekilde borçlanma başvurularını yapabilirler.

Not: Aşağıda sadece askerlik borçlanması başvurusunun E-Devlet üzerinden nasıl yapılacağı açıklanmış olmakla birlikte, doğum borçlanması veya E-Devlet üzerinden yapılabilecek diğer hizmet borçlanmaları için de aşağıdaki açıklamalardan yararlanılabilir.

1- türkiye.gov.tr üzerinden kullanıcı adı ve şifreyle e-Devlet sistemine giriş yapılır. (e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu | www.türkiye.gov.tr) E devlet sistemine giriş için PTT’den temin edilecek e-Devlet şifresi kullanılabileceği gibi, Mobil İmza, e-İmza (elektronik imza), T.C. Kimlik Kartı, İnternet Bankacılığı bilgileri kullanılarak da sisteme giriş yapılabilir. Sisteme hangi yolla giriş yapılacaksa Giriş sayfasında yer alan ilgili sekmeye tıklanır.

2- Sisteme giriş yapıldıktan sonra;

– Arama çubuğuna “Borçlanma” yazılarak arama yapılır ve kişinin borçlanabileceği hizmet türleri görüntülenir. Borçlanma yapılacak sekme seçilir. (Bkz. Hizmet Borçlanması Rehberi – Borçlanma Yapılabilecek Süreler ve Borçlanma Şartları)

– Askerlik borçlanması başvurusu yapacak kişinin, borçlanma yapacağı sigortalılık statüsüne göre “4A Askerlik Borçlanması Başvurusu” veya “4B Askerlik Borçlanması Başvurusu” bağlantılarından birine tıklaması gerekir. Kişinin en son sigortalılığı 4/a (SSK) kapsamındaysa 4A Askerlik Borçlanmasını, 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaysa 4B Askerlik Borçlanmasını seçmesi gerekir.

3- Açılan ekrandan “Yeni Başvuru” sekmesine tıklanır. Sistem tarafından son sigortalılık statüsü ve askerlik durum bilgisi sorgulaması yapıldıktan sonra başvuru işlemine davam edilir. Başvuru yapan kişinin borçlanma tutarını beyan etmesi gerekmez. Borçlanma priminin hesabında dikkate alınacak kazancı belirlemesi gerekir. Bu kazanç başvuru tarihinde geçerli brüt asgari ücret (alt sınır) ile bunun yedi buçuk katı (üst sınır) arasında bir rakam olabilir. Borçlanma primi seçilecek borçlanmaya esas kazancın %32’si üzerinden hesaplanır. (Bkz. Askerlik-Doğum-Yurtdışı Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları)

Asgari ücret üzerinden borçlanmak isteyenlerin “Borçlanılacak Tutar Tipi” altındaki kutudan “Asgari Tutar”ı seçmesi yeterlidir.

4- Askerlik borçlanması yapılacak tarih aralığı seçilir. Kişi askerlik süresinden istediği kadarını borçlanabilir, tamamını borçlanması şart değildir. Tüm askerlik süresini borçlanmak isteyen kişinin askerlik başlama ve bitiş (terhis) tarihini seçmesi gerekir.

5- Son olarak ilgili SGK Müdürlüğü tarafından kişiye tebligat yapılacak adres bilgileri görüntülenir. Ekranda görüntülenen adres bilgileri kişinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (MERNİS) kayıtlı adresi olup, tebligatın farklı bir adrese yapılmasını isteyenler o farklı adresi beyan edebilir.

6- Bu işlemlerden sonra “Başvur” butonuna tıklandığında başvuru Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) gönderilmiş olur. Başvurusu tamamlanan kişiye başvurusunun hangi üniteye (Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi) gönderildiği bilgisi de verilir.

7- E-Devlet üzerinden yapılan başvuru ilgili SGK Müdürlüğü tarafından işleme alındıktan sonraki süreç yine E-Devlet SGK sayfasının alt kısmında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip bağlantısına tıklanarak açılacak sayfadan takip edilebilir. E-Devlet üzerinden yapılan başvurunun gerektiğinde ispatlanabilmesi için, başvuruya ait belgenin karekodlu çıktısını alıp saklamakta fayda vardır.

8- E-Devlet üzerinden yapılan başvuruyla ilgili işlemler ilgili SGK Müdürlüğü tarafından tamamlanarak ödenecek borçlanma primi tahakkuk ettirilir ve kişinin adresine bir yazıyla bildirilir. SGK Müdürlüğü tarafından gönderilen yazı tebliğ edildikten sonra, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde borçlanma tutarının SGK ile anlaşmalı bankalardan birine yatırılması gerekir. Bir aylık süre içerisinde borç ödenmezse borçlanma başvurusu geçersiz hale gelir ve eğer borçlanma yapılmak istenirse yeniden başvuruda bulunulması gerekir. Eğer tebliğ edilen prim borcu eksik ödenirse, bu durumda ödenen miktara karşılık gelen süre kadar sigortalı hizmet verilir. Kalan sürenin borçlanılmak istenilmesi halinde tekrar borçlanma başvurusu yapılması gerekir.

9- Borçlanma primi süresinde ödendikten sonra verilen sigortalı hizmetler Sigortalı Hizmet Dökümüne yansır.

SGK’nın konuya ilişkin olarak sosyal meyda hesaplarından yayımladığı videoya aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://twitter.com/i/status/1606940736095756289

Posta Yoluyla Borçlanma Başvurusu Yapılması

SGK tarafından hazırlanan matbu borçlanma talep dilekçesi doldurulup posta (PTT) yoluyla ilgili SGK Müdürlüğüne (Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi) gönderilerek de borçlanma başvurusu yapılabilir. Borçlanma dilekçesinin taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile gönderilmesi halinde dilekçenin postaya verildiği tarih, Kuruma intikal tarihi olarak kabul edilir. Dolayısıyla asgari ücret üzerinden hizmet borçlanması yapacaklar için dilekçenin postaya verildiği tarihte geçerli asgari ücret dikkate alınır.

Borçlanma dilekçesini; 4/a (SSK) kapsamındakilerin en son çalıştıkları işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne, diğer kişilerin ise sigorta dosyalarının bulunduğu SGK Müdürlüğe göndermeleri gerekir. Müdürlüklerin adreslerine SGK’nın internet sitesinden ulaşılabilir.

SGK tarafından hazırlanan borçlanma talep/başvuru dilekçesi aşağıdaki linkten indirilebilir.

Borçlanma talep dilekçesinde/formunda yer alan “7179 sayılı Askeralma Kanununa Göre Geçen Süre” başlıklı  kısım, 26.06.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7179 sayılı Kanunla kısa dönem – uzun dönem ayrımı kaldırılarak herkes için askerlik süresi 6 ay olarak sabitlendikten sonra askerliğini yapanlar için geçerli olup, sadece 6 ay askerlik yapanlar “İlk 6 aylık” yazısının başına işaret koyacak. “İkinci 6 aylık” yazısının yanındaki kutuyu ise 6 aylık normal askerlik süresini tamamladıktan sonra paralı olarak ikinci 6 aylık askerliği yapanlar işaretleyecek. Bu ikinci 6 aylık süreye ait borçlanma primini Devlet ödemektedir. (Bkz. İkinci Altı Aylık Askerliğe Ait Borçlanma Primi Devletten)  (isvesosyalguvenlik.com)

BORÇLANMA TALEP DİLEKÇESİ

YORUMLAR

  1. Tarık dedi ki:

    SSK dan emeklilik?
    01,10,1971 doğumluyum.

    01,04,1996 SSK ilk giriş
    1.150gün ödenmiş

    02,09,1999 Bağkur girişim
    3.389gün ödenmiş pirim

    06,10,2012 tekrar SSK girişi
    748gün ödenmiş var.
    529gün Askerlik borçlanması yaparsam SSK dan emekli ola bilirmiyim.
    Olamaz isem kalan günleri isteğe bağlı ola biliyor muyum? Nasıl.