Ek-6 Sigortasında Primleri Çalışan mı Araç Sahibi mi Öder ?

Ek-6 Sigortasında Primleri Çalışan mı Araç Sahibi mi Öder ?
16 Ekim 2019 22:55

5510 sayılı Kanunun Ek-6 ncı maddesinde, madde kapsamında sigortalı olanların sigorta primlerinin her ay 30 gün üzerinden sigortalının kendisi tarafından ödeneceği belirtilmiştir.

Dolayısıyla taksi, dolmuş, minibüs, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında çalışan ve Ek-6 kapsamında sigortalı olan kişilerin primlerini ödeme yükümlülüğü sigortalı şoförün kendisine aittir, araç sahibinin bu konuda herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu nedenle Ek-6 kapsamında sigortalı olup, sigorta primlerinin araç sahibi tarafından ödendiğini veya araç sahibinin ödemek zorunda olduğunu zannedenler bu konuda yanılgıya düşmektedir. Böyle zannedip ilerde primlerin araç sahibi tarafından ödenmediğini görüp, büyük bir borçla karşılaşanların bu konuda SGK’ya şikayette bulunmaları veya borcu ödemeyi reddetmeleri de hiçbir anlam ifade etmez.

Öte yandan mevzuat böyle olmakla birlikte, şoför işe başlarken araç sahibiyle bu şekilde anlaştıysa, araç sahibi şoförün Ek-6 kapsamındaki sigorta primlerini de ödeyeceğini belirterek şoföre ödeyeceği günlük veya aylık ücreti buna göre belirlediyse ya da şoför sigorta primlerinin de araç sahibi tarafından ödeneceğini dikkate alarak onun teklif ettiği ücreti kabul ettiyse,  ilerde araç sahibinin primleri ödemediğinin ortaya çıkması durumunda şoför araç sahibi hakkında dava açabilir. Ancak bu davayı araç sahibinin primleri ödemeyi taahhüt ettiği halde ödemediği gerekçesiyle değil de (belirttiğimiz gibi Ek-6 sigortasında araç sahibinin kanunen sigorta primleri ödeme yükümlüğü yok), araç sahibinin kendisine işçilik alacaklarını eksik ödediği gerekçesiyle açabilir. Çünkü araç sahibinin primleri de ödeyeceği için ücreti en azından ödeyeceği prim miktarı kadar düşük belirlemiş ancak primleri ödememiş olması şoföre eksik ücret ödediği anlamına gelir.

Eğer şoför araçta ayda 10 gün veya daha fazla çalışıyorsa bu durumda zaten şoförün Ek-6 kapsamında sigortalı olması mümkün olmayıp araç sahibinin SGK’da işyeri dosyası açtırıp şoförü normal 4/a sigortalısı olarak Kuruma bildirmesi ve sigorta primlerini de aynı şekilde araç sahibinin ödemesi gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. MUHAMMED FATİH dedi ki:

    iyi günler. Bir yakınım minibüs durağında simsar/değnekçi olarak bir kaç yıldır sigortasız olarak yövmiye usulü çalışıyordu. Kendisi yakın zamanda kalp krizi geçirerek vefat etti. Bu yakınım hakkında ailesi olarak herhangi bir tazminat davası açıp hak iddia edebilir miyiz. Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Çalıştığı yer sabit bir işyeri olsa olabilirdi, ancak burada muhatap alacak, hakkında dava açacak kimse yok, belirli bir işveren yok, kimin hakkında tazminat davası açılabilir ki ? Eğer o hatta çalışan minibüslere ait bir kooperatif veya dernek varsa belki onlar hakkında tazminat davası açılabilir.

  2. MUHAMMED FATİH dedi ki:

    Evet minibüsçülerin bağlı olduğu kooperatife dava açmak istiyoruz. Bundan bir kazanım elde etmemiz mümkün müdür ?

    1. Admin dedi ki:

      Onu biz bilemeyiz, tamamen mahkemenin takdir ve değerlendirmesine bağlı bir durum.

  3. Hakan Aksu dedi ki:

    2019 yılında bir minibüs sahibinin isi ciktigi için 5 gün aracında ben çalıştım ve trafik cezası yediğin için sigortasız çalıştığım ortaya çıkıp araç sahibine sgk dan 10.000 tl ceza kesildi. Şimdi araç sahibi sigortasız çalıştığım için cezayı benim odememi işiyor. Haklimidir ödemem gerekirmi

    1. Admin dedi ki:

      Öyle bir zorunluluk yok, işi çıktığı için minibüs sahibi araçta sizin çalışmanızı kendisi istemedi mi, o zaman sigorta girişinizi yapıp veya Ek-6 kapsamında sigortalılığınızı sağlayıp öyle çalıştırması gerekir di.

  4. Mert ali dedi ki:

    4.5 senedir minibüs şoförü olarak çalışıyorum. 30 gün pazar günleri hariç çalışıyorum . Fakat sigortam ek 6 gösterildi. Ve sigortami her ay mal sahibi ile yarı yariya yatırdık. ATM den yatırdık ve dokontlari kendisinde . Ben bütün haklarimi alıp sigorta için odedigim ücret dahil nasıl ispatlayabilrim . Hatta 4.5 senenin 2 senesi tek başıma calistim. Sabah tan akşam paydosa kadar

    1. Admin dedi ki:

      Ek 6 kapsamına ayda 10 günden az çalışan şoförler girmektedir, eğer siz söz konusu şahsa ait araçta ayda 10 günden fazla çalıştığınızı belgeleyebilecek durumdaysanız ilgili SGK müdürlüğü ile görüşün isterseniz. Ona göre bir yol izlersiniz.