Emekli Olan Kişi Kamuda Çalışılabilir mi ?

Emekli Olan Kişi Kamuda Çalışılabilir mi ?
27 Ocak 2021 23:57

Emekli olduktan yani kendi çalışmasından dolayı kişiye yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra, aylığı kesilmeden ve aylığından herhangi bir kesinti yapılmadan 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışabileceği gibi, sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak 4/a (SSK) kapsamında özel sektörde de çalışabilir.

Sosyal güvenlik destek primi ile ilgili açıklama Sosyal Güvenlik Destek Primi Uygulaması başlıklı yazıda yer almaktadır. Malulen emekli olanların yani malullük aylığı alanların çalışabilecekleri istisnai durumlar ise Malullük Aylığı Alanların Çalışabileceği Durumlar başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Emekli olduktan yani yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra kişinin çok az istisna hariç emekli aylığı kesilmeden kamuda çalışması mümkün değildir. Bu şekilde emekli olduktan sonra aylığı kesilmeden kamuda çalıştığı tespit edilen kişilerle ilgili olarak daha sonra durum tespit edildiğinde aylıkları kesilmiş, kamuda çalıştığı süre için ödenmiş emekli aylıkları da geriye dönük toplu olarak kendilerinden tahsil edilmiştir.

Emekli Olduktan Sonra Kamuda Çalışmayı Engelleyen Kanun Hükmü

5535 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30 uncu maddesinde aynen;

“Cumhurbaşkanı tarafından (…)(3) atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.

Diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, çalıştırılmaya veya görevlendirilmeye izin veren hükümleri ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 11 inci maddesine göre 1.1.2005 tarihinden önce alınmış Bakanlar Kurulu kararları uygulanmaz.”

hükümleri yer almaktadır.

Dolayısıyla söz konusu maddede genel olarak, emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların aylıkları kesilmeden kamuda herhangi bir işte çalıştırılamayacakları belirtilmiştir.

Emekli Olduktan Sonra Kamuda Çalışılabilecek İstisnai Durumlar

Öte yandan söz konusu 30 uncu maddede, emekli olduktan sonra kamuda çalışma yasağının istisnalarına da yer verilmiş olup, aşağıdaki istisnai görevlere seçilen, atanan kişilerin emekli aylıkları kesilmez, yani bunlar emekli aylıkları kesilmeden kamuda çalışabilirler.

• Cumhurbaşkanlığına seçilenler.

• Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlığa atananlar.

• Yasama Organı üyeliğine seçilenler.

• Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar.

• Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler.

• Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.).

• Vakıf üniversitelerinde görev alanlar.

• Özel kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler.

• 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanlar.

• 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 36 ncı maddesi kapsamında istihdam edilen ihtiyat pilotlar ile Millî Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilen emekli subay ve astsubaylar.

• 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesine göre görevlendirilen güvenlik korucuları. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Fatih YAZICI dedi ki:

    Merhabalar Ortapedik engelliyim %93 süresiz Tam Bağımlı Raporum var 4B MALÜLÜK AYLIĞI HAK kazandım Bu bağlamda Nisan 2021 Ayin da Sultanbeyli Belediyesine ait Kamu iştiraki Firmada Sözleşmeli personel olarak 4a mecburi sigortalılık girişim yapıldı.2002 yılında sigorta girişim var fakat malulen emekli maaşım kesilemiyor olduğundan Kamuya ait hiç bir işte calisamayicagim tarafıma tebliğ edilip işten çıkarılmam talep ediliyor.Bu Konu Hakkında Kesin ve net olan Kanun Hükmü Nedir…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde mevzuata göre istisnai durumlar hariç, malullük aylığı alan kişinin sigortalı bir işte çalışmaya başlaması halinde aylığı kesilir. Aylığın kesilmeyeceği istisnai durumlar https://www.isvesosyalguvenlik.com/malulluk-ayligi-alanlarin-calisabilecegi-durumlar/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  2. Derin Özer dedi ki:

    Adi malul (astsubay ) olarak maaş bağlanan kişi , farklı bir pozisyonda kamuya ( mesela belediye , bakanlık…vs) dönebilir mi ? Eğer dönebilirse nasıl ve nereye başvuru yapması gerekir ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Daha önce kamuya alınacak personelle ilgili işlemler Devlet Personel Başkanlığı tarafından yürütülüyordu, şimdi ise Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından yürütüyor, konuyla ilgili bilgiyi buradan alabilirsiniz. Malullük aylığı alanların çalışabileceği istisnai durumlar ise https://www.isvesosyalguvenlik.com/malulluk-ayligi-alanlarin-calisabilecegi-durumlar/ başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  3. Yavuz Koca dedi ki:

    Merhaba;
    %80 engelliyim ve 1. derece olarak evrakım da var fakat 3600 gün ve 15 sene süre koşulu ile malulen emekli değil de normal engelli emekliliği hakkımı kullandım ve 5 senedir maaş alıyorum fakat E-KPSS ile 2022/1 yani 1 hafta önce açıklanan sonuçlara göre SGK’ya işe alındım… 04.03.2022 tarihine kadar evraklarımı hazırlayıp işe gireceğim ama emekli maaşım kesiliyor anladığım kadarıyla. Yaşlılık Aylığı yani Emekli Maaşımın kesilmemesi hakkında bir kanun maddesi var mıdır? Haksızlık bu bence. Emekli olduğum halde kamuda çalışmama izin verilmiyor ama 10 senedir kamuya girmek için çok çalıştım ve çok masraf yaptım ama sonuç? emekli maaşımı alamayacağım !!!

    1. Fatih DÖĞER dedi ki:

      5335 sayılı kanunun 30. Maddesi gereğince emekli olan bir kişi kamu personeli olarak çalışmaya başlarsa emekli aylığı kesilir

    2. Süleyman turkkan dedi ki:

      Belediye peyzaj işi ni yapdim
      2001yililda
      Emekli liyim
      10ay 2023deemeli maaşı mi kestiler

  4. Fatih DÖĞER dedi ki:

    Merhaba, KİT statüsünde olan 4857 işçi kanununa tabi sendikal sözleşmeli işçi kadrosunda çalışırken engellilik nedeniyle gerekli şartları sağladığım için yasal haklarımıda alarak emekli oldum. Ekonomik şartlar nedeniyle aynı kurumda işime geri dönmek istiyorum. Söz konusu kurumun genel müdürünün veya yönetim kurulunun emekli aylığım kesilmek suretiyle şahsımla yeni bir iş sözleşmesi yaparak beni işe geri alma yetkileri varmıdır ? Veya buna engel hukuki bir durum varmıdır ? Cevap için teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bahsettiğiniz kurumun personel mevzuatına bağlı bir durum, genelde emekli olanlar kamu kurumlarında çalışamıyorlar, hatta birçok kamu kurumunda işçi statüsünde çalışanlar emekliliği geldiğinde kendileri istemeseler bile işten çıkarılıyorlar.

  5. Cemil KASIMOĞLU dedi ki:

    2020 yılında saymanlık müdür yardımcısı iken emekli oldum. 1960 doğumluyum. tekrar göreve dönebilirmiyim. saygılar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda belirtilen istisnai durumlar dışında emekli aylığınız kesilmeden kamuda tekrar çalışamazsınız.

  6. Abdülkerim hambaloglu dedi ki:

    2010 yılında sgk dan emekli oldum şehit yakını olarak bir kamuda yardımcı kadrolu hizmetli olarak çalışıyorum emekli maaşım kesildi neden acaba bir fil sgk pirimi yatırdım emekli oldum acaba eden ?
    cevap yazarısınız sayın yetkili

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli olan kişiler normalde maaşları kesilmeden kamuda çalışamazlar, bu konuda sadece bazı istisnalar olup sizin yaptığınız iş istisnalar kapsamına girmediğinden maaşını kesilmiş. Bu konuda ayrıntılı açıklama sayfa başındaki yazıda yer alamkatadır.

  7. Göker Özgan dedi ki:

    2018 yilinda 48 puanla sürekli olarak emekli oldum.şuan ilçe belediyesinde sözlesmeli memur olarak işe başladıgımda emekli maasım kesilecekmiş.ornegin 1 sonra işden ayrıldıgımda kesilen emekli aylıgım tekrardan baglanıyormu ve bu gecwn zamanda kazanılan haklar emekli maaşıma yansıtılmış olarak mı tekrardan emekli maaşı almaya baslayabileceğim..şimdiden teşekkür ediyorum kıymetli bilgileriniz icin..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da belirtildiği üzere, istisnai durumlar hariç kamuda çalışanların emekli aylıkları kesilmektedir. Siz işten ayrılınca emekli aylığınız yeniden hesaplanarak bağlanır, SGK belki engellilik durumunuzun devam edip etmediğinin tespit edilmesi için kontrol muayenesi isteyebilir.

  8. Tarkan Akbulut dedi ki:

    Merhaba. Emekli tabip yarbayım. Emekli maaşım emekli sandığından emekli olan sivil hekimlere ve kıdemli albaylıktan emekli olan hekimlere göre çok düşük. Kamuya geçip bir müddet çalıştığım taktirde tekrar kamudan ayrıldığımda bu emekli maaşımda artışa katkı sağlar mı? Teşekkürler

  9. Mustafa Şahinkaya dedi ki:

    Şehit ogluyuyum İst üniversitesinde memur olarak görev yapmaktayım eyt çıkınca emekli olup aynı işime devam edebilirmiyim

  10. Erkan dedi ki:

    Merhaba. 1980 doğumluyum ve şu anda bir Vakıf üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışıyorum. EYT’den faydalanma ihtimalim var. Ancak şu anda vakıf üniversitesinde çalıştığımdan SGK’dan emekli olacağım. İleride devlet üniversitesinde çalışıp 4C’den emekli olma şansım oluyor mu? Yoksa şu anda 4A’dan emekli olduğum için bu hakkımı yitiriyor muyum? Bunu sormamın sebebi vakıf üniversitesinden emekli olma ile devlet üniversitesinden emekli olma arasında çok ciddi maaş farkı olması. Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çok az istisna hariç emekli olduktan sonra kamuda işe başlayan kişinin emekli aylığı kesilmekte, kamudaki işinden ayrıldıktan sonra yeni şartlarla emekli olmaktadır. Bu konudaki istisnalar sayfa başındaki yazıda belirtilmiştir. Bu kapsam da siz şimdi 4/a’dan emekli olsanız da ileride kamuda tekrar çalışmaya başlamanız halinde 4/c’den emekli olma imkanına kavuşabilirsiniz.

  11. Ertan çolak dedi ki:

    aile sosyal politikalar il müdürlüğ çocuk evlerin KHK 4 d işçi olarak 1 agustos 2022 zorunlu emekli oldum 4460 yaşlılık aylığına bağlandım tekrar aynı işyerime girebilme imkanım varmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aynı işyerinde işe devam edemezsiniz, zaten emekliliğiniz geldiği için işten çıkarılmışsınız. SGDP’li olarak özel sektörde çalışabilirsiniz.

  12. hüseyin dedi ki:

    eyt den emekli hakkım doğdu ama memur olmak istiyorum ekmli olduktan sonra memur olarak atanabilirmiyim aylığımın kesilmesi önemli değil memur olma hakkım kayboluyormu bilgilendirirmisiniz saygılar

    1. hüseyin dedi ki:

      daha önce kamuda hiç çalışmadım kpss yüksek puan aldım bunu demeyi unttum

  13. Mert dedi ki:

    Merhaba Eytliyim yeni düzenleme ile ocak ayı iribariyle emekli olabiliyorum . Kpss puanımla öğrermen olarak atanabilirim 1973 doğumluyum . . Emekli olmam atanmama engel olur mı acaba . Teşekkürler.

    1. Aysun dedi ki:

      Aynı durumdayım cevap alabilir miyim?

  14. FATMA YESILKAYA dedi ki:

    ben ssk 4a malülen emekli oldum sonradan kamuya milli eğitim kurumuna atandım malulen maaşım kesilmedi…durumumdan dolayı evimin yakınında olan özel idareye kurumlar arası geçiş yapmak istiyorum…malülen maşım bu kuruma gecersem kesilir mi….

  15. Salih çetin dedi ki:

    Kamuda çalışıyorum emekli olmayı düşünürüm tazminata acil ihtiyaçtan dolayı, aynı kurumda devam etmem mümkün mü ? Yaşım 52

  16. Deniz Hikmet dedi ki:

    Merhaba, Kıymetli bilgileriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Ben SSK üzerinden emekli oldum (hiç memurluğum yok) ve bir kamu teşebbüsü Anonim Şirketi bünyesinde personel olarak çalışmak istiyorum. Bu durumda emekli maaşım kesilir mi? İyi çalışmalr.

  17. Mehtap dedi ki:

    Merhaba özel bir okulda öğretmenim eyt ile emekli olabilirim KPSS ile atanma ihtimali mevcut . Eyt ile emekli olursam kamuya öğretmen olarak atanmama engel teşkil eder mi ? Atanırsam oradan emekli olabilir miyim

  18. Gürcan Ergün dedi ki:

    EYT ile özel sektörden 4a emekli olma hakkım doğdu.Sözlesmeli öğretmen 4b olarak mülakata çağrıldım.Sayet kazanırsam emekli aylık hakkımla beraber sözleşmeli öğretmenlik yapmamda bir sakınca olurmu?

    1. Elif k. dedi ki:

      Merhaba. Destekleriniz için teşekkür ederiz. Özel bir bankada çalisiyorum ve banka sandigindan emekli olma hakkim var. Ekpss ye hazirlaniyorum. Şayet olur da atanirsam özel banka sandigi emekli ayligim kesilir mi? Sgk ile hic bir baglantisi yok. Cevap verirseniz cok sevinirim. Sevgiler.

  19. GÜRCAN E. dedi ki:

    4a eyt ile emekli oldum.Sözleşmeli öğretmen olarak 4b de emekli aylığı kesilmeden çalışabilir miyim?4c ye geçerse durum ne olur?

  20. Uğur inan dedi ki:

    Memur olarak emekli olduktan sonra devlet kurumunda sözleşmeli işçi olarak çalışabilimi yim.

  21. Erkin dedi ki:

    Tenis Federasyonunda çalışıyordum eyt çıktığında eyt li olarak emekli çalışan olarak devam ettim Mart sonunda dilekçe verip 2 ay sonra sgk yazısı geldi emekli çalışamaz diye benimle birlikte 2 emekli daha vardı onlar eyt’li değildiler uzun zaman olmuştu sgk da özel sektör görünürken nasıl olurda devlet kurumunda sağlıyor du çıkış aldık bu yüzden

  22. Fatma dedi ki:

    ssk emekli maaşı bağlanan kişi , ssk dan emekli olduktan sonra devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir mi?