Emeklilik Başvurusu Yapan Memur Daha Sonra Bundan Vazgeçebilir mi ?

Emeklilik Başvurusu Yapan Memur Daha Sonra Bundan Vazgeçebilir mi ?
8 Haziran 2022 22:56

Emekli olacak kişi hangi kapsamda sigortalı olursa olsun fark etmez, emeklilik başvurusunu normalde SGK Müdürlüğüne yapması gerekiyor. Ancak memurlarda durum farklıdır. Memur olarak çalışanların emeklilik başvurularını kendi kurumlarına yapması gerekiyor. Memurun emeklilik başvurusunu alan kurumu da belgeleri SGK’ya gönderiyor, SGK emeklilik işlemlerini sonuçlandırıyor.

Durum böyle olunca, emeklilik başvurularını SGK’ya kendileri yapan kişiler yine kendileri SGK’ya dilekçe verip emeklilik talebinden vazgeçebildikleri gibi, emekli olduktan sonra da 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak bir işte çalışacaklarsa, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak (SGDP) emekli aylıklarını kestirmeden çalışmak yerine isterlerse emekli aylıklarını kestirip normal sigortalı olarak da çalışabiliyorlar.

Peki memurlarda durum nasıl, kurumuna emeklilik dilekçesi veren memur daha sonra emeklilik talebinden vazgeçebilir mi ?

SGK Yönetim Kurulunun 31/12/2009 tarihinde aldığı karar uyarınca; kamuda çalışmaya devam edenlerle ilgili olarak kurumları tarafından SGK’ya emeklilik belgeleri gönderilen kişilerin, daha sonra emeklilik taleplerinden vazgeçmeleri halinde bu talepleri kabul edilmeyerek emeklilik işlemleri sonuçlandırılmaktadır. Memuriyetten ayrıldıktan sonra açıktan emeklilik başvurusu yapanların ise daha sonra aylık bağlama işlemi gerçekleşmeden (karar inceleme uzmanı tarafından onaylanmadan) bu taleplerinden vazgeçtiklerini SGK’ya yazılı olarak bildirmeleri halinde, talepleri kabul edilerek emeklilik işlemlerinden vazgeçilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 29 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan, 4-1-(c) Kapsamındaki Sigortalıların Tescil ve Hizmet, Emeklilik ve Ödeme İşlemleri” konulu ve 2020/22 sayılı Genelgede bu konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

“Kanun (5434 sayılı Kanun) kapsamında iştirakçi olarak çalışmakta iken, kurumları tarafından emekliye sevk onayı alınarak görevleri ile ilişikleri kesilen ve emeklilik belgeleri Kurumumuza gönderilenlerden, bilahare emeklilik işlemleri sonuçlanmadan önce, kurumunca alınan emeklilik onayının iptalini talep edenler hakkında Kurum Yönetim Kurulunun 31/12/2009 tarih ve 29/409 sayılı Kararına göre işlem yapılacaktır. Buna göre kurumlarıyla ilişikleri kesilen ve emeklilik belgeleri Kurumumuza gönderilmiş olanların, bilahare kendi iradelerini kullanarak emeklilik taleplerinden vazgeçtikleri yönünde Kurumumuza yapılmış olan yazılı talepleri kabul edilmeyerek, emeklilik işlemleri sonuçlandırılacaktır.

İştirakçiliği/Sigortalılığı herhangi bir nedenle sona eren ve açıkta iken emeklilik talebinde bulunanların ise, aylık bağlama işlemi gerçekleşmeden önce (karar inceleme uzmanı tarafından onaylanmadan) bu taleplerinden vazgeçtiklerini Kurumumuza yazılı olarak bildirmeleri halinde, aylık bağlama koşullarından biri olan “emeklilik talebinde bulunma” şartı gerçekleşmemiş olacağından, aylık bağlama işlemi yapılmayacaktır.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ertan dedi ki:

    Askeri muazzaf rütbeli olarak İşe giriş 15.08.1995 4/C Li olarak başlandı çıkış 14.07.2012. Toplam-4/C gün sayısı 7613. Gün. 4a lı olarak işe başlangıç tarihi 18/03/2014 cıkış 02.01.2018(47 ay)toplam 4a prim günü (1367) gün toplam 8980 gün 4/C Li çalışma süresine istinaden emekli ikramiyesi alabilirmiyim emeklilik zamanında

    1. oktay dedi ki:

      son 7 yılın yarısı 1261 gün nerede çalışırsanız oradan emekli olursunuz.Maalesef 4c hakkınızı kaybetmişsiniz….

  2. ERGÜN dedi ki:

    8 ağustosta dilekçe verdim emniyette memurum emeklilik evrakım ne zaman gelecek