En Fazla Kaç Gün Süreyle İstirahat Raporu Alınabilir ?

En Fazla Kaç Gün Süreyle İstirahat Raporu Alınabilir ?
14 Ağustos 2019 20:34

Sigortalının hastanede yatarak tedavisinde istirahat raporu söz konusu değildir. Yatarak tedavi dışındaki tedaviler ise ayakta tedavi olarak adlandırılmakta olup, SGK mevzuatına göre ayakta tedavilerde alınabilecek istirahat raporları içinse bazı sınırlamalar vardır.

Hastanede yatarak tedavi gördükten sonra tedavisi ayakta devam eden kişi için hastaneden taburcu olduğu tarih yatarak tedavinin bittiği tarih olarak kabul edilir, bu tarihten sonrası ise ayakta tedavi olarak kabul edilir.

En Fazla Kaç Gün Süreyle Rapor Alınabilir ?

SGK Mevzuatına Göre;

– Bakanlıkça yetkilendirilmiş olan yani İSG Katip sistemi üzerinden sözleşmesi onaylanmış olan işyeri hekimi sigortalıya bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebilir.

– Sigortalılara tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 20 günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. 20 günü aşan istirahat raporlarının sağlık kurulunca verilmesi gerekir.

– İstirahat raporlarında hekimin, istirahat sonrasında sigortalının çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesi yapılıp yapılmayacağı hususunu belirtilmesi gerekir. Kağıt ortamında (manuel olarak) düzenlenen ve kontrollü verilen istirahat raporlarında kontrol tarihinin Cumartesi – Pazar veya resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde tatilin sona erdiği, sigortalının sağlık hizmet sunucusuna başvurduğu ilk iş gününde, söz konusu sigortalının istirahatinin devamına gerek duyulması halinde “geçen günlerin istirahatten sayılması” ifadesinin raporda mutlaka yer alması gerekmektedir. Bu durumda ikinci istirahat raporu ile ilk istirahat raporu arasında herhangi bir kesinti oluşmaz ve ikinci rapor ilk raporun devamı sayılır. Eğer ikinci raporda bu açıklamaya yer verilmezse bu ikinci istirahat raporu sigortalının kontrol muayenesini yaptırdığı yani hekimin ikinci istirahat raporunu verdiği tarihten itibaren başlar ve yeni bir istirahat raporu sayılır. E-Ödenek programı hastane modülünde (internet üzerinden) düzenlenen ve kontrollü verilen raporlarda ise kontrol tarihinin tatile gelmesi halinde sistem uyarı verdiğinden, böyle bir durum söz konusu olmaz.

– Raporda hekimin istirahat süresinin bitiminde sigortalının çalışacağını belirtmiş olması, rahatsızlığı devam eden sigortalının rapor bitiminde tekrar hekime gitmesine ve tekrar istirahat raporu almasına engel değildir.

– Sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 (kırk) günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporlarının sağlık kurullarınca düzenlenmesi gerekir.

– Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılabilir.

– İstirahat raporunun Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hekim tarafından verilmiş olması gerekir. İnternet üzerinden (online olarak) düzenlenen istirahat raporları SGK’nın sitemine otomatik olarak düşer. Kağıt ortamında (manuel olarak) düzenlenen sağlık raporları ise sağlık hizmet sunucuları tarafından SGK Müdürlüklerine gönderilir. Her iki durumda da raporun bir nüshasının, işverene/işyerine ibraz etmek üzere sigortalıya verilmesi gerekir.

İş Akdinin Feshinde Durum

Yukarıda belirtilen sınırlamalar SGK mevzuatı açısından, yani SGK’nın geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödeyip ödemeyeceği açısından geçerli olup, çalışanların iş akdinin feshiyle ilgisi bulunmamaktadır. Rapor alan işçinin hangi durumlarda iş akdinin feshedilebileceği yani hangi durumlarda rapor alan işçinin işten çıkarılabileceği konusunda ayrıntılı bilgi İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Devlet Memurlarıyla İlgili Durum

Bu konudaki düzenleme Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te yer almakta olup, Yönetmeliği 5 inci maddesinin birinci fıkrasında “Memurların hastalık raporlarının, 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatında belirtilen usûl ve esaslar çerçevesinde kendilerini tedavi eden kurum tabipliği, aile hekimliği veya SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi esastır.” hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile 2016/21 sayılı SGK genelgesinde, yani SGK mevzuatında yer alan yukarıdaki düzenleme ve sınırlamalar aynen Devlet memurları açısından da geçerlidir. Nitekim Yönetmeliğin devamı maddelerde de aynı şekilde tek hekimden bir defada en fazla 10 gün, bir takvim yılında da en fazla 40 gün istirahat raporu alınabileceği hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca Memurlarla ilgili olarak aynı Yönetmelikte;

– SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi on günü geçmeyen raporlar, SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu hekim tarafından, istirahat süresi on günü aşan raporlar ise SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli olur.

– Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir. Azamî izin sürelerinin hesabında, aynı hastalığa bağlı olarak fasılalarla kullanılan hastalık izinleri de iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla dikkate alınır. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, belirtilen hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

hükümlerine yer verilmiştir.

İstirahat raporu – rapor parası ve diğer konularda ayrıntılı bilgi ve açıklama içeren yazılara Rapor-İzin Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Levent BARUT dedi ki:

    29.02.2016 tarihinde iş kazası geçirdim L3 l4 kemiklerin kırık sağ leğen kemiklerim kırıktı şuanda fizik tedavi görüyorum raporum 08.08.2016 tarihinde bitiyor 6 ayı geçmesi durumunda işveren tarafından iş akdinin tek taraflı olarak fesh edermi

      1. Mikail dedi ki:

        Hocam ayni hekimden 10+10 raporum var bel fıtığından her ikisindede calisir yaziyor bu durumda 2 gün devlet kesintisi 2 raporda da olucakmi

      2. Hakan uyar dedi ki:

        40 günlük raporu kullandım sorasinda amaliyat oldum 10 gün heyet raporu aldım SSK bu ropor ücretini odermi

    1. Ceyda dedi ki:

      Merhaba,
      Tek hekimden en fazla 40 gün alınacağını yazdınız. Ayrı ayrı hekimlerden de rapor alınacağını ama yıl içerisinde 40 günlük süre için mi para yatacağını anlıyorum. Doğru muduru? Teşekkürler.

      1. Admin dedi ki:

        Aynı veya farklı hekim fark etmez, eğer aldığınız raporlar sağlık kurulu rapor değilse, sadece tek hekimden alınmışsa, bir takvim yılı içinde 40 günü aşan raporlar için SGK geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödemez.

        1. Hasan dedi ki:

          Merhabalar ben 24.05.2013 yalından itibaren özel şirkette çalışmaktayım ve son 1 aydır fizik tedavi görmekteyim. Öte yandan da bu yıl içerisinde belirli aralıklarla toplamda 20 günlük raporumda bulunmaktadır. Bu durum benim işimi etkiler mi ve iş yeri beni işten çıkarma gibi hakkı olur mu?

          1. Admin dedi ki:

            Bu sebeple işverenin sizi işten çıkarma hakkı olmaz, işverenin böyle bir hakkı olabilmesi için İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilen süre kadar uzun süreli rapor almış olmanız gerekir.

        2. Erdal dedi ki:

          Farklı hekimlerden rapor alınırsa, yılda kaç günlük iş göremezlik rapora ücret ödenir.

          1. Admin dedi ki:

            Tek hekimden bir defada en fazla 10 gün (koronavirüs salgını nedeniyle geçici bir süre için 14 güne çıkarıldı), bir takvim yılı içerisinde de 40 gün rapor alınabilir. İlk 2 gün hariç bu raporlar için SGK rapor parası öder.

          2. enis dedi ki:

            Merhaba hocam. Ben devlet.memurum. şuana kadar 35 gün rapor aldim. Burun ameliyatı ( özel hastanede)olmam gerekli nasil rapor alacam acaba?

          3. Dogan dedi ki:

            Ben ozelhastanede amilyat oldum banayediay istidat verdiler ayakbileyinden birdaga istiratveremeyiz dediler amabenimayagimgecmedi yuruyemuyorum işte çalışıyor guzukuyorum

        3. Enes dedi ki:

          Ödemez fakat işçi rapor alabilirmi?

        4. Rıfat şahakalkan dedi ki:

          40 günün üstünde alabilirim rapor normal hastane veya sağlık ocagi

      2. Ahmet dedi ki:

        Merhaba
        Yıllık rapor hakkımı 40 gün doldurdum. Ekim ayının son 5 günü rapor yerine iş yerimden izin alacağım. İş yerindeki muhasebe dedi ki Ekim ayının rapor parasını alabilmem için tüm ay raporlu olmam yada Ekim ayında en az 1 gün çalışır gözüküp sigortamın yatması gerekliymiş. Kalan 5 günü izin alırsan Ekim ayının rapor parasını alamazsın dedi. Böyle birşey var mı?

      3. Büşra dedi ki:

        Evet doğru anlamissiniz
        Tek hekimden kasıt aynı doktordan alınan rapor değil sayıca bir hekim anlamındadır . 40 günün üzerinde alınacak olan rapor kurul raporudur ve üç hekimin onayı gerekir.

  2. uğur çiçek dedi ki:

    Aynı hekimden 3 gün devamında 5 gün istirahat aldım sorun bel fıtığı devamında 20 güne kadar rapor alabilirmiyim

    1. admin dedi ki:

      (uğur çiçek) Tek hekim bir defada en fazla 10 günlük rapor verebilir. İkinci defa en fazla 10 günlük daha rapor verebilir. 20 günü aşan raporların ise sağlık kurulu tarafından verilmesi gerekir. Dolayısıyla bu hekim size en fazla 10 günlük rapor verebilir. 20 gün rapor alacaksanız sağlık kurulundan almanız gerekir.

  3. Cihan dedi ki:

    İyi günler dilerim. Bir hafta oldu amelyat olalı.doktorum.yatak istirati yerine ayakda istidat raporuma..işlemiş.raporum 10/ günlük ve. Rapor bitim süresi.pazar günü. İlk defa amelyat oldum.
    Rapor uzaltılması ve. Rapor izinli günlerin. Ücretini iş yerim maaşımdan ne kesicekdir. Nasıl bir yol izlemem gerekli. Bilgim yok. Yardımcı olurmusunuz

    1. admin dedi ki:

      (Cihan) İşyeriyle aranızda yaptığınız anlaşmaya bağlı. Eğer herhangi bir anlaşma yoksa, işveren rapor sürenize ait ücreti ödemek zorunda değil, çünkü bu süre için SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası alma hakkınız var. Tabi son 1 içinde en az 90 prim gününüz varsa. İş Kanunu uyarınca çalışmadığı halde işverenin işçiye ücret ödemesi gereken hal ve durumlar aşağıda linki yer alan yazıda belirtilmiştir.
      Çalışmadığı Halde İşçiye Ücret Ödenmesi Gereken Durumlar Nelerdir ?

      1. Halil boz dedi ki:

        Iyi gunler ağustos ayında covit 19 a yakalandik ve yaklaşık 23 gün felan sürdü iyilesmemiz parca parca 30 gün ve oncesindede 2 gün raporum vardı 12.12.2020 de işyerinde iş kazası geçirdim acil de bana 10 gün iş kazası raporu verdiler ama suanda o raporu giriş yapamıyorlar ne gibi bisey yapmamış gerekiyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Giriş yapmaktan neyi kastettiğinizi anlayamadık, raporu kim giriş yapamıyor, hastane mi, işyeri mi, SGK mı ?

          1. Yunus kamer dedi ki:

            Ropor basi. Yıl 10.12.2022 rapor sonu 08.01.2023 yani 30 günlük rapor 1 yılda almam gereken rapor 40 gün olduğuna göre 2023 giden 8 günlük rapor 2023 yılı içindeki sayılıyor yoksa 2022 başladığı için 2023 emi görünüyor 30 günlük rapor birde rapor biyimide kontrol yazıyor konturola giymek zorundaymışım yok iş başı yapmaliyim

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 39 uncu maddesine 18/8/2021 tarihinde eklenen on ikinci fıkrada aynen; “Sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 günü geçemez. Bu süreyi aşan istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla 40 günlük sınır uygulamasında o yıl içerisinde alınan raporlar dikkate alınır.

  4. Selim dedi ki:

    Babam belediye de temizlik iscisi olarak görev yapıyor ama kısmi felç geçirdi 13 gün hastanede yattığına göre rapor aldık 1 ay da istirahat raporu aldık belediyeye teslim ettik suan özel bi hastanede fizik tedavisi görüyor ve iyiye doğru gidiyor ama ilk rapor gunu bitwne kadar ise donemeyebilir bunn icin tekrar 1 aylık rapor alabiliriz bu sonuçta babamın işi sıkıntıya girer mi .. bilgi verir misiniz adminim .

    1. Admin dedi ki:

      Sıkıntıdan kastınız babanızın işten çıkarılması ise İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? işverenin rapor alan işçiyi bu sebeple işten çıkarabilmesi için, işçinin çalışma süresine göre rapor süresi toplamının Kanunda belirtilen süreyi geçmiş olması gerekir. Bu süre İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  5. Murat dedi ki:

    Sağ ayağının kaval kemiği kırıldı platin takıldı 3ay rapor alabildim doktor daha vermedi ama ayagimin üstüne fazla basamiyorum agrıyor çalışmama engel 1doktor 3aydan fazla rapor yazamıyormus nasıl rapor alabilirim başka doktor dan bilgisi olan varmı

    1. Admin dedi ki:

      Sağlık Kurulundan rapor almanız gerekir.

    2. Aleyna dedi ki:

      Burun ameliyatı olacağım isim ağır olduğu için 15-20 gün aralığında rapor almam gerekiyor iş gormezlik raporunu kendi doktorummu yazmalı yada nerden almalıyım rapor parası alabilmem için

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Doktorunuz bir defada 10 günden fazla istirahat raporu veremez, 15 – 20 günlük raporu sağlık kurulundan almanız gerekir. Doktorunuzdan ilk başta 10 gün, ardından da 5 veya 10 gün daha rapor alabilirsiniz.

  6. Ebru dedi ki:

    Apandisitten ameliyat oldum. Doktor 10 gün rapor verdi rapor durumu kontrol. Kontrole gittiğimde 10 gün daha rapor verecek. Toplamda aynı doktordan 20 gün raporlu olacağım. Rapor parasi yatarken 4 günlük mu kesinti olacak?

    1. Admin dedi ki:

      Ara vermeden rapor devam ettiği için ikinci rapor için kesinti olmaması gerekir. SGK’nın 2016/21 sayılı Genelgesinde aynen “Anlaşmalı veya anlaşmasız sağlık tesisleri tarafından iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık vaka türlerinden elektronik ortamda düzenlenen kontrollü raporlarda birinci verilen rapor ile ikinci rapor arasında ilişki kurulamadığı durumlarda sigortalıların ikinci raporlarından kesilen iki günlük tutarlar nedeniyle mağduriyetlerine sebep olunmaması için Tahsilat/Tediye Ekranları Altında Yer Alan e-Rapor Manuel Ödeme Sisteminden ödeme yapılması gerekmektedir.” açıklaması yer almakatdır. Bu açıklamadan da ikinci rapordan iki günlük kesinti yapılmayacağı sonucu çıkıyor.

  7. vatandas dedi ki:

    rapor 1.3.5.7.9 gibi tek gun olarakmi yazilir

    1. Admin dedi ki:

      Öyle bir şart yok, doktor 2 günlük, 4 günlük, 6 günlük, 8 günlük, 10 günlük de rapor verebilir.

  8. Tufan dedi ki:

    Doktorum bana 7 günlük Rapor verdi. Bugün son. Gecmediyse gene gel dedi. Raporun devamı için bugün mü gitmeliyim yada cuma dan mı gitmeliyim ki sigortadan rapor parasını kesintisiz alabileyim. Yoksa 4 gün ödenmez diye biliyorum

    1. Admin dedi ki:

      Raporunuz bugün bittiğine göre yârin doktora gitmeniz gerekir, bu durumda alacağınız rapor öncekinin devamı olacağı için sadece ilk rapor için 2 günlük kesinti yapılır.

      1. Rıdvan karaçöl dedi ki:

        Admin ben askerim birinci hava değişimine geldim hava degisimim bitti aile hekiminden 10+ 10rapor gonderdim
        biti gittim askerliğe yine geldim hava degisimine bu sefer yine 10 +10rapor gondrdim bi 10 gün rapor daha
        alabilirmiyim

        1. Admin dedi ki:

          Yukarıda belirtilen hususlar SGK mevzuatı açısından geçerlidir, askerlik açısından geçerli değildir, onun mevzuatı ayrıdır.

  9. Basak dedi ki:

    Merhaba sevgili admin. 10+10 tek hekimden rapor alinabilir demişsiniz. Bu sekilde yil icinde toplamda kec defa alabiliyoruz raporu. Rahatsizligim sebebiyle ve is yerimin bilgi ve oluruyla 2 defa 2ser ay heyetraporunu kullandim. 2. Heyet raporum 17 Ağustosta bitecek ve il disindayim. Rapor bitmeden 10 +10 gun rapor ile ise baslamadan raporu uzatabilirmiyim bide. Uzun oldu. Umarim anlatabildim derdimi. Helal edin

    1. Admin dedi ki:

      Tek hekimden bir takvim yılı içinde en fazla 40 gün rapor alınabilir. İşe başlamadan raporu uzatma konusuna gelince, bu konuda İş Kanununda hiçbir sınırlama yok, rahatsızlığı devam eden işçi tabii ki rapor süresinin bittiği gün veya ertesi gün tekrar rapor alırsa, yani arada 1 gün bile boşluk olmazsa bu durumda işe başlama şartı aranmaz.

  10. Ömer dedi ki:

    Merhaba bir arkadaşımız 22 ocakta kaza geçirdi yogun bakım süreci ‘nden sonra yuruyemediginden fizik tedavi hastanesinde 2bucuk ay yatti ve bu süre sonunda doktoru 1 ay rapor yazdı…. Bu süre sonunda tekrar ayni sureyle rapor verdiler yeni yeni yuruyor… Bu durumda belli bir süre varmıdır isen çıkarılma ve ya süreç nasil işleyecek…. malulen emeklilik başvurusu yapabilmesi için süre mi var yoksa doktorun kesin raporu mu gerekli

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin işyerindeki toplam çalışma süresine göre işverenin raporlu işçiyi ne zaman işten çıkarma hakkı doğacağı İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilmiştir. Ancak bu durumda da işverenin yine kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Öte yandan arkadaşınızın tedavi süreci bittiyse işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurup sağlık kuruluna sevkedilmesini isteyebilir. Soncucunda kendisine yüzde 10 veya daha fazla işgöeremezlik (meslekte kazanma gücü kaybı) verilirse, SGK tarafından işkzasına bağlı olarak arkadaşınıza sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.

    2. Admin dedi ki:

      İşçinin işyerindeki toplam çalışma süresine göre işverenin raporlu işçiyi ne zaman işten çıkarma hakkı doğacağı İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilmiştir. Ancak bu durumda da işverenin yine kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Öte yandan arkadaşınızın tedavi süreci bittiyse işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurup sağlık kuruluna sevkedilmesini isteyebilir. Soncucunda kendisine yüzde 10 veya daha fazla işgöeremezlik (meslekte kazanma gücü kaybı) verilirse, SGK tarafından işkzasına bağlı olarak arkadaşınıza sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.

  11. Ömer dedi ki:

    Merhaba,
    Yanık sebebiyle aynı devlet hastanesi doktorundan 10 gün + 10 gün, toplamda 20 gün rapor aldım. Başka bir şehire doktor kontrolü için gittiğim için, bulunduğum konumdaki bir sağlık ocağı doktorundan 10 gün daha rapor aldım. Son aldığım 10 günlük rapor ile toplamda 30 gün rapor almış oldum. Bu son aldığım 10 günlük rapor için geçici iş göremezlik ödeneği alabilir miyim? Bu son aldığım 10 günlük rapor yönetmeliğe uygun mudur?

    1. Admin dedi ki:

      Bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde her biri en fazla 10’ar gün olmak üzere toplam 40 gün istirahat raporu alınabilir. Dolayısıyla sizin aldığınız bu rapor mevzuata uygun. Ancak önceki raporla arada bir günlük bile boşluk olduysa bu durumda ilk iki gün için rapor parası ödenmez, sadece 8 günlün rapor parası ödenir, tabii prim gün şartınız da yeterliyse.

  12. Burak dedi ki:

    Merhaba Ağustos 2019 itibariyle ayrı ayrı hekimlerden 42 gün raporum oldu.Şuan Yıllım izindeyim 19 Ağustosta Yıllık iznim bitiyor iş başı yapmam gerekiyor.27 ağustosta ameliyatım var arada kalan 8 gün işe gitmek istemiyorum.40 günü aştığı için heyet almam gerektiği söyleniyor bilgi verirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Size söylenen doğru, tek hekimden en fazla 10’ar gün olmak üzere bir takvim yılı içerisinde en fazla 40 gün süreyle istirahat raporu alınabilir. 40 günü aşan raporların sağlık kurulundan alınması gerekir. Bu husus yukarıdaki yazıda da belirtilmiştir. Ancak bu sınırlama iş mevzuatı açısından değil SGK mevzuatı açısından geçerlidir. Eğer tek hekim size 8 gün için istirahat raporu veriyorsa bunu alıp işyerinize ibraz edip, işe gitmeyebilirsiniz. Bu durumda sadece SGK size rapor parası ödemez.

  13. teyadih dedi ki:

    Merhaba ayrıntılı bir konu teşekkürler.
    Sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 (kırk) günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporlarının sağlık kurullarınca düzenlenmesi gerekir demişsiniz
    1- Bu hüküm hangi mevzuatta geçmektedir. Kanun no ve maddesi nedir
    2- Bu hüküm kamudaki sözleşmeli personeller ile taşerondan geçen işçiler içinde geçerli midir?
    Her 2 madde için ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Yazının sonunda da belirttiğimiz üzere yukarıdaki şartlar SGK mevzuatı, özellikle SGK’nın geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödemesi açısından geçerli ve dayanağı Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ve 2016/21 sayılı SGK Genelgesi. Siz 657 sayılı Kanuna tabi iseniz bu kanuna ve bu kanuna istinaden çıkarılmış alt mevzuata bakmanız gerekir.

      1. teyadih dedi ki:

        Bir başka sitede işçiler için yıl içinde 40 günlük sürenin 2014 yılında kaldırıldığı, Sözleşmeliler içinde 30 günlük sürenin danıştay tarafından iptal edildiği

        1. Admin dedi ki:

          29/09/2016 tarihinde yayımlanmış olan 2016/21 sayılı SGK Genelgesinde söz konusu 40 gün şartı aynen yer almaktadır. 2014 yılında Danıştay tarafından iptal edilmiş bir düzenlemeye iki yıl sonra çıkarılan genelgede niçin yer verilsin ki ?

  14. Ferhat dedi ki:

    Merhaba, Özel sektörde saat ücretli çalışmaktayım. 1 ay once sol el yüzük parmağımda tetik parmak denilen şekil bozukluğu oluştu,( iş kazası değil ) Buna bağlı olarak 10 gün boyunca fizik tedavi almam gerekiyor.. 2 vardiya çalıştığım için 1 hafta iş yerinden erken çıkmam ve 1 haftada geç gelmem gerekiyor.. Buda ay sonunda 20 saatlik bir kesinti olmasına sebep oluyor.. Fizik tedavi sebebi ile oluşacak kesintilerin bir telafi yöntemi varmıdır.? Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda maalesef bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Birinci fizik tedavi saatini mesai başlangıcı veya bitişine denk getirip, ardından işyeri yetkilileri ile görüşüp, mazeretinizi iletip, vardiya ve mesai saatlerinizin buna göre düzenlenmesini isteyebilirsiniz. Örneğin işe 1 saat geç başlayıp, iş bitiminde bu 1 saati telafi edecek kadar çalıştıktan sonra işten mesaiden çıkabilirsiniz. İş kazası olmasa da eğer bu rahatsızlığınız işyerinde yaptığınız işten dolayı, örneğin iş gereği sürekli aynı hareketleri yapmaktan kaynaklandıysa, bir nevi meslek hastalığı sayılacağından işyerinin bu kolaylığı göstermesi, hatta 1 – 2 saat eksik mesainin hesabını yapmaması gerekir. İkinci seçenek ise alabiliyorsanız istirahat raporu alabilirsiniz.

      1. ferhat dedi ki:

        Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yetkili ile görüştüm fizik tedavi aldığıma dair doktor onaylı yazı ile kesinti yapmayacaklarını söylediler.

    2. Orhan Bozkır dedi ki:

      Merhaba ben 21 gün heyet raporu aldım SGK dan herhangi bir ücret alacak miyim ?

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Heyet raporunu iş kazası ve meslek hastalığı dışında herhangi bir sebeple aldıysanız, rapor başlangıç tarihinden geriye doğru en az 90 prim gününüz varsa SGK size 19 günlük rapor parası öder.

  15. Kayra sert dedi ki:

    Mrblr ben bu yıl içinde 6 Ay heyet raporu aldım ameliyatım gereği açık kalp ameliyatı oldum fakat rahatsızlığım devam ediyor işe gidemeyeceğim doktorum tekrar heyet Raporu almam gerektiğini ve dinlemeye devam etmem gerektiğini söylüyor fakat bi yazıda okudum 1 yıl içinde 6 Ay verilebiliyor yazıyor doktorum 1 Ay daha verebilecek mi

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda sorunuzun cevabı “Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılabilir.” şeklinde yer almaktadır.

  16. Ihsan dedi ki:

    1 gün 2 gün 1gun olmak üzere toplamda 4 gün rapor aldım işyerinden sgk dan para alacağım söylendi fakat raporlarım 2 günü gecmiyo ve parca parca 4 gün yani 2 günü geçmediği için iş yerinden ücretimi vermeleri gerekli degilmi eğer değilse sgk dan kesinti olurmu teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Raporlarınız arasında boşluk (kesinti) varsa SGK rapor parası ödemez. İşverenin bu günler için ücret ödemesi gerekip gerekmediği konusu ise Üç Günden Az İstirahat Alan Sigortalıya İstirahat Parası Ödenir mi? İşverence Ücret Ödenmesi Gerekir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  17. Fatma dedi ki:

    Merhabalar,özel banka calisaniyim ve özel sağlık sigortamız var . Ben de 35 gün aldım rapor bizde de 40 gün muhabbeti var mı biz sgk li değiliz zaten acele cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Özel banka çalışanı olsanız bile siz de İş Kanununa tabisiniz. Ancak bu soruyu eğer rapor parası açısından sordunuzsa, özel sağlık sigortanızın bir önemi yok, eğer sosyal güvenlik yönüyle SGK’ya tabi iseniz yukarıda belirtilen şartlar sizin için de geçerli, eğer çalıştığınız bankanın kendine ait sandığı varsa ve sosyal güvenceniz bu sandıktan sağlanıyorsa bu durumda banka sandığınızın mevzuatına bakmanız gerekir.

  18. Oktay dedi ki:

    Merhaba ben is kazasi gecirdim yaklasik 9 ay raporlu idim is kazasi da aldigim rapor icin bir sinirlama varmi ihbar arti 6 hafta kurali is kazasi icinde gecerlimi birde is kazasi sonrasi 9 ay rapordan sonra tekrar ayni bacagimda ayni sikinti tekrar etti simdi alacagim rapor o is kazasinin devami olabilirmi tsk ederim şimdiden

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işverenin feshi açısından soruyorsanız ihbar süresi + 6 hafta iş kazası için de aynen geçerli. Çünkü Kanunda “hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde” ifadesi kullanılmış. Daha sonra ortaya çıkan sıkıntı da iş kazasının devamı gibi görünüyor.

      1. Oktay dedi ki:

        Yanitiniz icin teşekkür ederim ama soyle bir durum var ben 9 ay rapor aldim buda zaten isyerimin sozlesmemi feshi icin yeterli zamandi kanunda is kazasinda alinan raporlar icin herhangibir aciklayici madde varmi is kazasinda alinan raporlar yuzunden.isveren sozlesmenizi ihbar arti 6 hafta dodugu icin.fesh edebilir edemez diye bir.madde varmi birde daha sonra cikan sikinti is kazasi gibi duruyor demissiniz simdi hastaneye giderken isyerimden ne diyerek is kazasi tutanagini alacagim sikinti cikarmazlarmi yani yasada herhangibir madde varmi bunla alakali ben isyerine is kazasi sonrasi olusan proplemin tekrar 2 ay sonra nuksetmesinden.dolayi eski verilen tutanagi tekrardan isteyebilirmiyin gercekten karisik bir durum simdiden.tsk ediyorum ilginiz icin

        1. Admin dedi ki:

          İş kanununda istirahat raporunun iş kazası nedeniyle veya başka nedenle alınmış olması arasında herhangi bir ayrım yapılmamıştır, yani rapor hangi sebeple alınırsa alınsın aynı değerlendirmeye tabidir. Diğer sorunuza gelince, işyeri henüz sigorta çıkışınızı vermemişse ve hastaneye gittiğinizde son 1 yıl içerisinde en az 30 prim gününüz varsa iş kazasından kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılmaksızın tedaviniz sağlanır, 30 gün yoksa hastanede iş kazası olarak giriş yaptırmayı deneyebilirsiniz.

  19. FERHAT dedi ki:

    Selam, 1981 doğumluyum, 1997 yılında ortaokulun bitmesinin ardından 16 yaşımda çalışmaya başladım.. 1 yıl boyunca aynı iş yerinde çalıştıktan sonra liseye başladım.. Aradan zaman geçtikten sonra 1 yıl çalıştığım iş yerinin sigortamı aynı gün içerisinde girdi çıktı yapıtığını hiç prim yatırmadığını öğrendim. Geçmişe dönük nasıl bir hak arayabilirim.? Bu tarih emeklilik yaşımı etkilermi ? 1997 yılı ile uzun dönem sigorta primi yatma tarihi 2008 yılı aradaki yılları yatırabilirmiyim.. Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlar için emeklilik şartları daha cazip olduğundan bu giriş sizin için çok önemli. (Bkz. Genel Olarak Herkes İçin Geçerli Emeklilik Şartları) Ancak o girişinizin esas alınabilmesi için sadece girişinizin verilmesi yetmez, en az 1 gün sigortalı gösterilmeniz gerekir. Bu arada aynı gün giriş ve çıkışınız verilse bile o gün çalışmış sayılacağınızdan adınıza 1 günlük kazanç bildirilmesi gerekirdi. Bu konuda tek yapabileceğiniz, iş mahkemesinde hizmet tespit davası açabilirsiniz.
      Öte yandan belirttiğiniz boşlukları maalesef yatıramazsınız. Eğer bu sürede askerlik yaptınız veya yurtdışında bulundunuzsa sadece o süreleri borçlanabilirsiniz. (Bkz. Geriye Dönük Sigorta Boşlukları Nasıl Doldurulur ?)

  20. Eylul dedi ki:

    Tek hekim 40gun rapor hakkim doldu.. kadin dogumdan 20+20 iko kez aldim.. +20 3.kez 3doktor imzali raporu alsam heyet raporu olarak geciyor degilmi yine.. 3doktor imzali raporlarda gun sinirlamasi nekadar?

    1. Admin dedi ki:

      Sağlık kurulu raporları için ilk süre 6 ay, 6 ayı geçmemesi gerekiyor, ancak tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılabiliyor.

  21. ergün mete dedi ki:

    kolay gelsın size; sorum şu eşim 5 haftalık hamıle iş yerinde kanaması oldugu için aldım direk özel hastaneye götürdüm ve 1 aylık rapor veriler iş görememez raporu. 1 ay sonunda iş yeri çıkarma gözüyle bakıyor. Eşimde düşük tehlikesi var diye çalısmak ıstermıyor. durumumuz kötü oldugunda doğuma kdr rapor alma şansımız varmı

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre 1 aylık rapor alan işçi işten çıkarılamaz, işçinin aldığı aralıksız rapor ihbar süresini 6 hafta geçtikten sonra işverenin işçiyi işten çıkarma (fesih) hakkı doğar, bu durumda da yine kıdem tazminatı ödemesi gerekir, sadece ihbar tazminatı ödenmez, ayrıca doğumdan önceki ve sonraki 8’er haftalık sürelerde alınan raporlar da belirttiğimiz süreye dahil değildir, işyeri eşinizi çalıştırmak istemiyorsa bile çıkışını vermeyip, en azından belirttiğimiz süre dolana kadar bekleyebilir, bu süre içerisinde eşiniz işyerinde çalışmzsa işveren primini ödemek zorunda değil, yani bir kaybı yok, bu süre zarfında eşinizin yaptığı işi yapacak başka işçi de çalıştırabilir. Eğer işyeri belirttiğimiz sürelere uymadan eşinizi işten çıkarırsa kıdem e ihbar tazminatını ödemek zorunda kalacağı gibi 30’dan az çalışan varsa işyerinde eşiniz işveren hakkında kötüniyet tazminatı davası da açabilir. 30 ve daha fazla çalışan varsa ve eşiniz o işyerinde en az 6 aydır çalışıyorsa bu durumda da işten çıkarılması halinde işe iade başvurusu yapabilir.

      1. ergün mete dedi ki:

        aralıksız raporda 6 haftalık surenız var dedınızde acaba kac gun aralıkta tekrar rapor alsak ısten cıkarmazlar.cunku hem artık ısım calısmak ıstemıyor korkuyor cunku. esım 7 aylık calısanları satıs elemanı yanı ayakta calısıyor o yuzden korkuyor. lutfen kanuna yol gösterırmısınız

        1. Admin dedi ki:

          Bu konuda herhangi bir süre belirtmek, şu kadar gün ara verilirse rapor aralıklı sayılır demek zor. Çünkü İş Kanununun 25 inci maddesinde zaten aralıksız ifadesine yer verilmemiş, Yargıtay kararlarında sadece aralıksız ifadesi kullanılmış.

      2. Binnaz gül dedi ki:

        20 nisan 2020 ‘de silahla vuruldum kol kemiği kırıldı 6 nisan 2021 ‘de de amaliyat oldum platin takıldı şükür heyet rapor alıyorum paranı da alıyorum ama çok korkuyorum her an işten cikartirlar diye sanırım 4 :5 ay daha sürecek bu tedavim çıkarırlarsa nasıl bir gak talep edebilirim

  22. arif dedi ki:

    tarsal tünel sendromu Amaliyatı oldum 10 aydır heyet raporluyum raporum devam ediyor ve hala ayağımda sıkıntılar var maluliyetten emekli olma durumu nedir sizce

    1. Admin dedi ki:

      Malulen emeklilik için rapor süresinin bir önemi yok, tedavi – rapor süreci bittikten sonra sağlık kurulu tarafından en az yüzde 60 iş göremezlik raporu verilirse o zaman malullük söz konusu olur.

  23. Halis demir dedi ki:

    Merhaba; ben lenfoma hastasıyım yaklaşık 9 aydır 3 er aylık süre ile istirahat raporu alıyorum. Bu raporum bitince ,,3 ,ay daha rapor Alicam. Peki yine 1 seneyi geçirdiğim zaman tekrar rapor alabilirmiyim ve ssk dan rapor ücreti alabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere sağlık kurulundan en fazla 6 ay süreyle rapor alınabilir, ancak yazıda belirtilen şartlarla bu süre uzatılabilir. Rapor ücreti konusuna gelince, işyeri istirahatli olduğunuz süre için sizin adınıza SGK’ya prim ödemiyorsa daha doğrusu 0 gün bildiriyorsa (işveren istirahat süresince sigortalıya ücret ödemiyorsa sigorta primini de ödemek zorunda değil), iş kazası – meslek hastalığı dışında rapor parası ödenebilmesi için iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan prim günü olması gerektiğinden, bu şartı kaybettiğinizde SGK artık rapor parası ödemez.

  24. Halis demir dedi ki:

    1920 pirim günüm ve 2008 yilinda sigorta baslangicim var. 100/80 engelli raporum var. Kanser hastasıyım malulen emekli olabilir miyim. Emekli olursam işyerinden tazminat alabilirmiyim. Birde malullük maasi ne kadar. Cevabınız için teşekkür ederim simdiden

    1. Admin dedi ki:

      10 yıl sigortalılık süresi, 1800 prim gün şartı ve en az yüzde 60 iş göremezlik şartlarını taşıdığınız için malulen emekli olabilirsiniz, ancak bazen bu tür hastalıklarda iyileşme ihtimali varsa geçici süre için emeklilik yapılabiliyor. Emekli olursanız işyerinizden tabii ki kıdem tazminatı isteyebilirsiniz, yasal hakkınız.

  25. Reşat dedi ki:

    Merhaba ben 08.07.2019 tarihinde iş kazası geçirdim ve kendim hastaneye gitti toplamda parçalar halinde kontrollü 72 gün rapor verildi raporum bitti doktor işe başla dedi ama bende kabul ettim ama ağır sanayide çalıştığım için doktor heyette 6 ay hafif birimlerde çalışması uygundur diye rapor verdi ağrılarım halen devam ediyor iş yeri beni baya zorluyor çalışmasam işten çıkarıcağını söylediler acaba doktora gitsem iş kazası olarak raporumu devam ettirir i taki tam olarak ileşene kadar saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Bu rapora göre işyerinde eğer size verilebilecek hafif işler varsa işverenin size o işleri yaptırması gerekir. Eğer yoksa işten çıkarabilir. Ancak bu durumda işten çıkarsa bile size kıdem tazminatı ödemesi gerekir.

  26. Seyma dedi ki:

    19 temmuzda bel fıtığından özel hastanede ameliyat oldum dr 60 gün istirahat yazdı kontrol icin gittiğimde doktorun hastaneden ayrıldığını ve yeni doktorun henuz gelmedigini ogrendim izne ayrıldım su anda yeni dr geldi ve emekli olan bi dr yeniden kaşe kullanma yetkininin tanımlanması için belli bi sürenin geçmesi gerekiyormuş 3 hekim imzali istirahat raporu alabileceğim hastane önerileriniz var mıdır

    1. Admin dedi ki:

      Bunun için herhangi bir öneriye gerek yok, Devlet ve Üniversite Hastanelerine, SGK ile anlaşmalı başka özel hastanelere gidebilirsiniz, ancak tedavinizi başka hastanede gördüğünüz için gideceğiniz hastane sağlık kurulu rapor verir mi veya verirse kaç günlük rapor verir bilemeyiz.

      1. Seyma dedi ki:

        Tedaviniz başka hastanede başlamış veremeyiz diolar bu sebeple öneri istemiştim admin çünkü üst katımda oturan tio öğrencisi TUS’a gireceğim diyerek 1 ay heyet almis ben ameliyat oldum alamıyorum çok enteresan

        1. Admin dedi ki:

          Aynı hastanede başka doktorların katılımıyla 3 kişilik heyet tamamlanamıyor mu ?

          1. Seyma dedi ki:

            Tamamlanıyor ancak 60 gün kullanmissiniz kendi ameliyat ettiğimiz hastalara 45 gün veriyoruz denildi 45+45 olduğunu biliyorum dedim istisnai durumlarda denildi.

  27. admin dedi ki:

    mrb 1 yıl içinde istirahat raporu 40 alma hakkımız var , peki 40 gün hakkımız doldurduğumuz zaman olaki bir rahatsızlık geçirdik o zaman doktor heyet raporu yazdı o zaman sgk ödeme yapacak mı yoksa aldığımız heyet raporu ücret ödenmeyecek mi teşekkürler cvp.

    1. Admin dedi ki:

      40 günü geçtikten sonra heyet raporu olursa SGK tabii ki rapor parasını öder, tabi o işçi adına iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla.

  28. Erol küçük dedi ki:

    Merhabalar emekliyim ancak bir işyerinde calisiyorum.Bu sırada çalışırken meslek hastalığı yada iş kazasi geçirmedim,ufak çapta kaşık fıtığından ameliyat oldum,çalıştığım işyerinde olmadı,doktor 1 ay rapor verdi,rapor parası alabiliyor muyum,yardımcı olabilir misiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Emekli İşçi Rapor Parası Alabilir mi ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  29. abbas dedi ki:

    ben boyun fıtık ameliyat oldum 30 gün rapor aldım kontrol süresi sonrası 18gün sonra iş başi verdi 30 günün parasını aidım 18 günün parasını alirmiyim alirsam kac gün icinde alirim

    1. Admin dedi ki:

      SGK rapor paralarını her rapor için ayrı ayrı hesaba yatırmaktadır.

  30. Ali dedi ki:

    Ben özel sağlık sigortasından yararlanarak bileğimden ameliyat oldum doktor 10+10olarak toplam 20 gün rapor verdi 20 günün üstüne veremiyorum dedi ben daha çaydanlığın üstünü tutamıyorum işim de araba parçaları üretimi yani ağır sanayi ben ne yapmayıyım

    1. Admin dedi ki:

      Bir takvim yılı içerisinde tek hekimden en fazla 10’ar gün olmak üzere 40 güne kadar sağlık raporu alınabiliyor, başka bir hekimden rapor almanız veya heyet raporu almanız gerekir.

  31. Sinan dedi ki:

    Merhaba, eşim koah hastası malulen emeklilige6 başvurduk.su an ise gidemeyecek durumda .Tek doktordan 40 rapor hakkımızı doldurduk .heyet raporu istediğimizde dr. Bize heyet raporu için kendisinin imza verebileceğini ama diğer arkadaşlarının bu sorumluluğu almak isteyebileceklerini söyledi !.sorum: böyle bir hakkları var mı? ne yapmam lazım ?

    1. Admin dedi ki:

      Eşinizin sağlık durumuyla ilgili tektik, tahlil, film raporları varsa diğer doktorlar bunu değerlendirip rapor verecekler. Genelde de heyet raporu verilen hastalar sadece doktorlardan birinin hastası oluyor, diğer doktorlar da o doktora itimat edip, hastaya ait tektik, tahlil, film raporları tıbbi doküman ve belgeleri inceleyip, gerekirse hastayı görüp karar veriyorlar. İsterseniz hastane idaresi ile görüşebilirsiniz.

      1. Sinan dedi ki:

        Bashekimlikle görüştüm sonuç alamadım dr.nuz uygun görmemiş demek ki ifadesini kullandılar ve başlarından savdılar. Birde heyet raporunu verecek olan üç dr örneğin bizim için göğüs hastalıkları darlarımı olmalı yoksa üçüde ayrı uzmanlikta ki dr.larmi?c ilginiz için teşekkürler

  32. Ramazan dedi ki:

    Ben is kazasi gecirdim.8.sol kaburgam kirilmis.acil dr 5 gun rapor verdi.rapor bittiginde tekrar dr gittim o da 7 gun verdi ve calisabilir verdi ve rapor bittigi gun benim hafta tatilim ve ertesi gunde 29ekim resmi tatil ve benim kaburga kirigi iyilesmedi..tekrar is gorememezlik raporu alabilir miyim.tsk ler…

    1. Admin dedi ki:

      Doktor verdikten sonra alabilirsiniz tabii ki, yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere bir takvim yılı içerisinde bir defada 10 günden fazla olmamak üzere tek hekimden 40 güne kadar rapor alınabilir.

  33. Akın dedi ki:

    40 günlük tek hekim raporum dola dahi olsa heyet raporu alırsam SGK ödememi yaparmi

    1. Admin dedi ki:

      Eğer prim gün sayınız da yetiyorsa yapar, çünkü 6 aya kadar heyet raporu alınabilir.

  34. Ferit dedi ki:

    Doktor dan 5 günlük rapor aldım 5 gün için para alabilirmiyim

  35. Gözden dedi ki:

    Merhaba, aynı iç yerinde 7 yıldır çalışıyorum.doğum iNimden sonra 6 ay ücretsiz izin kullandım,3 hafta çalıştıktan sonra 10+10 toplamda 20 gün rapor aldım.45 gün de heyet raporu alırsam , işten öıkartabilirlermi ? Ve birde bebeğimin öZel bir hastalığı sebebi ile izin kullanma hakım varmı ? Nelerdir?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununun Ek 2 nci maddesi gereğince; işçiye en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilmesi gerekir.

  36. HALİL dedi ki:

    Merhaba ben bulunduqum ilin ilce belediyesinde calisiyorum .. secimlerden sonra deqisen belediye baskani tarafindan aqir islerde calistirilmaya baslandim.. bu sebeple belimde bulunan belfitiqi tetiklendi.. once 3 qun sonra 5 qun aile hekiminden rapor aldim ben belediye baskanina saqliqimda sknti olduqunu dile qetirdim ve dikkate alinmadi.. sizden ricam ne yapmam qerekiyor belim cok rahatsiz bana oneriniz nedir bi yol qosterirseniz sevinirim.. belimden ziyade bu yasadiklarim psikolojimide bozdu.. 19 aydir calisiyorum hic bir hakkimida birakmak istemiyorum .. yardimci olursaniz cok sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyerindeki çalışma şartlarının sağlığınız için tehlikeli, sakıncalı olduğuna, bel fıtığınızın ilerlemesine sebep olduğuna dair bir doktor raporu alabilirseniz, bu rapora istinaden iş akdinizi feshedip (işten ayrılıp) kıdem tazminatı alabilirsiniz. Eğer işten ayrılmak istemiyorsanız yine aynı şekilde bir doktor raporu alıp belediyeye verip, çalışma yerinizin değiştirilmesini, sağlığınız açısından tehlike – risk oluşturulmayacak bir iş verilmesini talep edebilirsiniz.

      1. Rıfat şahakalkan dedi ki:

        Merhaba benim 40 günlük rapor hakkim doldu hastalanirsam illaki heyet raporu mu almak zorundayım yoksa herhangi bir sağlık kuruluşundan yine rapor alabilirimiyim SGK ödeme yapmasada ben yine normal rapor alabilirimiyim

  37. Mehmet omer dedi ki:

    Devlette bakim onarim gorevlisi olarak sozlesmeli gorev yapiyorum.is kazasi gecirdim.ilk mudaheleyi yapan devlet hastanesi doktoru 30 gun rapor verdi.ailemin yanina geldim.raporum bitmek uzere.devlet hastanesine gittim.30 gun rapor veremem 10+10 verebilirim dedi.
    Neden 30 gun veremedigini sordugumda ilk doktorun 3 aylik rapor verseydi o zaman bende 1 aylik rapor verebilirdim dedi.isleyis gercekten boylemi
    Ellerim hala sarili iyilesmedi kasik bile tutamiyorum bu sekilde nasil calisicam
    Nasil bir yol izlemeliyim

    1. Admin dedi ki:

      Tek hekim bir defada en fazla 10 günlük rapor verebilir, daha uzun süreli raporu ancak sağlık kurulu (heyet) verebilir. Bu konu yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  38. Özcan Yıldız dedi ki:

    Merhaba. Ekim ayı içerisinde 10+5+5 şeklinde rapor aldım. İlk rapordan 2 günlük kesinti yapıldı ancak ikinci ve üçüncü raporlardan (birleştirilmiş rapor olduğu/kontrol gününde alındığı için) kesinti olmaması gerekirken 2 şer gün o raporlardan da kesilmiş. Ne yapmam gerekiyor.?

    1. Admin dedi ki:

      Raporları aralıksız aldınızsa kesinti yapılamaması gerekir. Bu konuda işyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

  39. Homo Sapiens dedi ki:

    657 ye tabi sağlık kurumunda devlet memuruyum. 45 ilk heyet raporu aldım. Ailevi sıkıntılardan dolayı 45 gün daha alacağım. Ancak ikinci heyeti psikiyatriden almam memuriyette sorun yaratır mı??? Ayrıca raporum bitmeden ikinciyi almam sorun yaratır mı?? Yoksa birinci heyet ile ikinci heyet arasında yıllık iznimimi kullansam daha doğru??

  40. Kadir dedi ki:

    Kolay gelsin sol ayak bilegimin kirilmasi dolayisiyla ameliyat oldum ve 45 gun rapor aldim. Raporum 15 inde cuma gunu bitiyor ve doktorum 15 i cuma gunu gel raporunu uzatalim dedi. Sorum su olacak rapor parasi alirken 45 gunun rapor parasini ve verilecek raporun parasi farkli farkli mi yatar saygilar

  41. Murat dedi ki:

    Mrb. Jandarma personeliyim. Bel kaymasindan ameliyat oldum. 2 ay raporluyum. Raporum bittiginde ayni dr dan yine 3 hekim imzali en fazla kac ay daha rapor alabilirim. Bu raporlarin derece kademe ilerlemesini durdurması için kac ay olmasi gerekiyor. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer 657’ye tabiyseniz 11 aya kadar, sözleşmeli olarak 4/a (SSK) sigortalısı iseniz 6 aya kadar rapor alabilirsiniz.

  42. Gokan dedi ki:

    K.gelsin uzatılmış raporlar sgk tarafindan geçici iş göremez ödenekleri tek rapor uzerinden mi ödeniyor?

    1. Admin dedi ki:

      SGK genelde her rapor için ödemeyi ayrı ayrı yapmaktadır.

  43. Mona dedi ki:

    Merhaba ben otelde calısıyorum. Hamileyim. Doğum Rapor ıcın 23 gün eksık var ama benım otel kapatıyor. Simdi hasta raporu almak istıyorum. Benim Kadın Doctor 10 gün yazar ve sonra aıle hekim doctor son 13 gün yazıyor. Öyle olur mu? Aile hekim dırekt 13 gün yazabılır mı? yada son rapor ozaman 3 gün yazmak lazım?
    (kusurabakma ben yabancıyım benım türkce o kadar ıyı degıl)

    1. Admin dedi ki:

      Tek doktor bir defada en fazla 10 günlük rapor (istirahat) verebilir. Dolayısıyla 10 gün bittikten sonra tekrar rapor almanız gerekir.

      1. Binnaz dedi ki:

        Ben 1 yıl 2 aydır heyet raporluyum bu 6 ay 11 ay ne demek anlayanadim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          11 ay nerede geçiyor bilmiyoruz ancak sayfa başındaki yazıda SGK mevzuatına göre çalışanların en fazla kaç gün istirahat raporu alabileceği, dolayısıyla SGK’nın ne zamana kadar rapor parası ödeyeceği açıklanmıştır. Uzun süre istirahat raporu kullanan işçiyi işverenin ne zaman işten çıkarma hakkı doğacağı ise https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hastalanan-veya-rapor-alan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Söz konusu yazıda da belirtildiği üzere işçinin kullandığı toplam rapor süresi işçinin tabi olduğu ihbar süresini 6 hafta aştıktan sonra işverenin işçiyi işten çıkarma hakkı doğar. Ancak bu durumda bile işveren işten çıkardığı işçiye, eğer işçi en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa, kıdem tazminatını ödemek zorundadır, sadece ihbar tazminatı ödemesi gerekmez.

  44. Hilal Gökmen dedi ki:

    Merhaba ben riskli gebelikten dolayı bir yıl içerisindeki tek hekim den 40 günlük rapor hakkımı doldurdum . Şu anda yıllık izindeyim . Yıllık izin bitikten sonra heyet raporu olarak 3hekim imzalı , 60günlük tek seferde rapor alma hakkım var mı 6aylık gebeyim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer bir defa da verebiliyorlarsa buna engel bir durum yok, çünkü 2016/21 sayılı SGK Genelgesinde “Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez.” hükmü yer alıyor. Yani sınır 6 ay.

  45. Gani dedi ki:

    İş kazası 2 parmağım kırıldı ameliyat oldum biri 10 günlük diğeri 20 günlük rapor aldım iş yeri rapor parası gözetmeksizin maaşın ı tam yatırma vaadinde bulunup hastanede iş kazası olduğunu söyleme dedi fakat sözünü tutmadı şikayet edilirse haklarım nedir bide hastanede iş kazası denediğim için işçi cezalandırılırmı bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      İşveren zaten raporlu olduğunuz günler için normalde size para ödemek zorunda değil, ancak öyle anlaştınızsa ödemesi gerekirdi. İş kazasıyla ilgili olarak SGK’ya dilekçe verebilirsiniz. Size herhangi bir ceza uygulanmaz, ancak hastanede doğru bilgi vermediğiniz için kayıtlara iş kazası olarak girmediğinden, olay polis – jandarma – savcılık gibi resmi makamlara da intikal etmemişse ispat etmeniz zor olabilir, işveren inkar ederse ispatlayamayabilirsiniz. Bu durumda da bir nevi kendi cezanızı kendiniz vermiş olursunuz.

  46. çalışan dedi ki:

    Merhabalar,
    Bilgilerinize ve çözüm yoluna ihtiyacım olan bir yanlışlık hakkında yazmak istiyorum.İşe başlamış olduğum iş yerimde firma değişikliği yapıldı(çalışanlar patronlar aynı sadece isim değişikliği gibi bir durum oldu) ve bütün çalışanlar aktarıldı.2 personele ait rapor vardı e viziteye düşmediği içinde manuel giriş yapmam gerekiyordu.Fakat sorun şu ki 31.10.2019 da işten çıkartılıp 01.11.2019 yeni firmaya girişi yapılan bu personellerin rapor tarihleri örnek olarak bahsedecek olursam 07.11.2019 yani yeni firmanın bilgileri ile e viziteye giriş yapıp oradan manuel giriş yapmam gerekirken eski firmada manuel girişlerini yaptım.Şimdi onaylı raporlar gibi silme seçeneği de yok bu kısımda ne yapmalıyım.personele iş görememezlik ödeneği yatırılır mı?

    Şimdiden çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    1. Admin dedi ki:

      Yeni işyerinize ait -SGK / İŞVEREN / Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi ekranında rapor görünüyorsa oradan yapabilirsiniz, görünmüyorsa yeni işyerine ait 2019/11. ay aylık prim ve hizmet belgesinde o sigortalıya ait eksik gün nedenini 01 (istirahat) olarak belirmeniz de çalışmadı bildirimi yerin geçer. (Bkz. En Son Haliyle Çalışmadığına Dair Bildirim İşlemleri, İşverence Çalışmadığına Dair Bildirimi Yapılmayan İşçi Rapor Parası Alabilir mi ?)

  47. çalışan dedi ki:

    çok teşekkürler ,iyi çalışmalar dilerim.

  48. Beyza dedi ki:

    Ameliyat olduğum icin doktorum 10+10+10 günlük rapor verdi. Çalıştığım hastane sadece son 10luk raporumu heyet raporu olarak kabul ediyor. Ameliyat oldugum doktor ve hastane ise raporlarımın toplandığını ve hepsinin heyet olduğunu söylüyor. 2. 10 günlük raporumda heyete sevk edildi yazıyor 3. De heyet yazıyor. Raporlarımın heyet mi degil mi oldugunu nereden anlayacağım. Kendimi nasıl savunmam lazım?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda hastaneden alacağınız yazıyı kullanabilirsiniz, ancak yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere bir defada en fazl 10 gün olmak üzere tek hekimden 1 yıl içinde 40 güne kadar rapor alınabiliyor. Ancak sizin ikinci rapor birinci raporun devamı ve aynı hekim tarafından verildiyse bu durumda 20 günü geçen raporun sağlık kurulundan alınması gerekir.

  49. Serife dedi ki:

    Merhabalar ben 45va sözleşmeli sağlık personelim ben 30 gün tek hekim rapor aldım fakat ondan önce de 3 gun almıştım yani tek hekim raporum 33 gün oldu nasıl Bi yol izlemeliyim sözleşmem fes edilir mi nasıl Bi yaptırım uygulanır ne yapmam gerekiyor

    1. Serife dedi ki:

      Bana sözleşmen fes edilir memurluğun yanar diolar idare benden çalışabikir raporu al dedi tek hekim den aldım fakat geçerli saymadialr lütfen yardımcı olur musunuz

      1. Admin dedi ki:

        Eğer memur (4/c) statüsünde iseniz, memurun ne kadar süre rapor alınca memuriyetten çıkarılabileceği (emekliye sevk edilebileceği) yukarıdaki yazının Devlet Memurlarıyla İlgili Durum başlıklı bölümünde açıklanmıştır. İşçi (4/a) statüsünde iseniz ne kadar süre rapor alan işçinin işten çıkarılabileceği yani iş sözleşmesinin feshedilebileceği İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  50. Ece dedi ki:

    Doktor 10gün rapor verdi ama ben iyileştim, daha erken işe başlamak istiyorum rapor gününü tekrar düzenletip azaltamaz mıyız?

    1. Admin dedi ki:

      Tekrar doktora gidip çalışabilir raporu alabilirsiniz, ancak eğer işyeri raporunuza ilişkin olarak SGK’ya çalışmadı bildirimi yaptıysa bu sorun olabilir.

  51. Mehmet omer dedi ki:

    A hastasenin ortapedi doktoru10+10 rapor aldik
    Simdi biz B hastanesinin ortapedi doktoruna gidip 10+10 rapor alabilir miyiz
    Sozlesmeli askeri personel emekli sandigi mensubuyuz

    1. Admin dedi ki:

      Farklı doktordan olduğu için alabilirsiniz, çünkü bir takvim yılında tek hekimden 40 güne kadar rapor alınabilir. Ancak önceci raporda kontrol yazılmışsa ve bu üçüncü rapor önekinin uzatması şeklinde olacaksa o zaman sağlık kurulu raporu gerekir. Bu konu yukarıda açıklanmıştır.

  52. Sühey dedi ki:

    Merhaba benim napmam gerek beni aydınlatırmisiniz 7 yıldır aynı firmada çalışiyorum bu isyerine girmeden önce hiç bir saglık sorunum yoktu ama çalıstigim pozusyonun kalçamdaki gelisim bozukluguna sakıncalı bi çalışmadan dolayi agrılarım artigı için doktora gittim ameliyat olmam gerektini yoksa bu agrılarin hayat kalitemi düşürecegini aynı zamanda 4 saatten fazla ayakta durmamam merdiven çikmam spor yapmam vesaire soylendi ama bunu ben işyerime amlatamıyorum ve ameliyatta kalça protez ameliyatı olucam ama ben çok korkuyorum doktorda bana istirahat verdi bira dinlenmem için piskolojik etkilendimde bu durumdan yürümekte zorlanıyorum işten çıkarilmaktan korkuyorum çalişmak zorundayım napmalıyim bana bi yardımcı olun aydınlatın beni nolur

    1. Admin dedi ki:

      Çalışmak zorundasınız ancak işyerinde yaptığınız işin de sağlığınızı olumsuz etkilediğini belirtmişsiniz. Doktordan rapor alıp işyerindeki pozisyonunuzun değiştirilmesini talep edebilirsiniz. İşten çıkarılma konusuna gelince de 7 yıllık çalışma sürenize göre kesintisiz 14 haftayı aşacak şekilde istirahatli kalmanız (rapor almanız) halinde işverenin sizi işten çıkarma hakkı doğar, ayrıca bu sebeple işveren sizi işten çıkarsa bile kıdem tazminatınızı ödemesi gerekir. (Bkz. İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ?) Öte yandan rahatsızlığınızın işyerindeki çalışma şartları nedeniyle ortaya çıktığını belirtmişsiniz, isterseniz meslek hastalıkları hastanesine de başvurabilirsiniz.

      1. Sühey dedi ki:

        Bana cevap verdiniz için çok teşekkür ederim ben bu durumumu işyerime anlattım doktorun sevk kagıdına yazması halinde bunu dikkate almıyolar benim o iki makinede çalışmam kalçam ve ayagım için sakıncalı o iki makinaya eleman yetiştirdim elemanlara devrettim ama nezaman iş yetişmiyo geç çalıs diyolar beni hep bişiylere mecbur bırakıyolar 5 saatten fazla ayakta çalışamaz diye heyet raporu almam gerekiyomuş böyle söyleniyo inanın napcamı bilemiyorum size anlatmak ihtiyaci duyyorum benim eşim engelli bende ameliyat olursam enaz 6 ay
        yatıcam çalışamıcam salık nedeniyle çıkışımı istesem tüm haklarımı verirlermi işsizligim bunlar olmadan ameliyat olamam

        1. Admin dedi ki:

          Sağlık nedenleriyle gerek işveren çıkış verdiğinde, gerekse kendiniz çıktığınızda kıdem tazminatınızı alabilir, hatta prim gün sayınız yetiyorsa işsizlik maaşı dahi alabilirsiniz. Eğer sigorta girişinin 8 Eylül 1999 öncesi ise ve en az 3600 prim gününüz varsa SGK müdürlüğünden alacağınız kıdem tazminatı yazısını işyerine ibraz edip, iş akdinizi feshettiğinizde de kıdem tazminatınızı alabilirsiniz, böyle olunca doktor raporuyla falan da uğraşmak zorunda kalmazsınız.

          1. Sühey dedi ki:

            Bilgilenmek istiyorum bir yılda kaç gün rapor ala bildigim belli ama dolup dolmadıni nasıl ögrene bilirim

          2. Admin dedi ki:

            E-devlet SGK sayfasından veya SGK Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

  53. müşerref dedi ki:

    merhaba eşim öğretmen ve rahatsızlığından dolayı doktorumuz 3 ay rapor verdi, raporumuz bitti fakat eşim iyileşmedi doktorumuz artık rapor veremıyeceğini söylüyor ne yapmamız gerekir

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz başka bir hastaneye, başka bir doktora gidebilir, eğer tespit edilebilir bir rahatsızlığı varsa niye rapor verilmesin ki ?

  54. MERYEM dedi ki:

    Bir işçi ay içinde birden fazla 2 şer günlük rapor alırsa maaşından kesebilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      İşçiyle aranıza yaptığınız iş sözleşmesine ve maaşını / ücretini ödeme şekline göre değişir bu durum. Ancak genel olarak İş Kanununa göre işveren istirahatli olması nedeniyle işçinin işyerinde çalışmadığı günler için ücret ödemek zorunda değil.

  55. Süheyla dedi ki:

    Size birşey daha sormak istiyorum efendim ben salik nedenlerinden dolayı çikışimi nasıl istemeliyim napmaliyim beni bu konudada aydinlatirmişiniz teşekkur ederim

    1. Admin dedi ki:

      İşverenden sağlık nedenleri ile iş akdinizi feshetmesini isteyebilirsiniz, eğer işveren bunu kabul etmezse bu durumda işyerinde yaptığınız işin – çalışma şartlarının sağlığınız açısından tehlikeli olduğuna dair doktor raporu alıp buna istinaden iş akdinizi feshedebilirsiniz.

  56. Fahhman dedi ki:

    Hocam kolay gelsin. Sözleşmeli astsubay olarak çalışıyorum. Ameliyat olmam gerekmekte bi rahatsızlığımdan dolayı. 1 yıl içinde 90 gün rapor alma durumunda sözleşmem bitiyor mu. Eğer bitiyorsa tek seferde mi alınınca bitiyor yoksa parça parça alınınca da bitiyor mu.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işçi 4/a (SSK) statüsünde iseniz çalışma sürenize göre kaç gün rapor kullanınca işten çıkarılabileceğiniz yani sözleşmenizin sona ereceği İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. Memur statüsünde iseniz 90 günlük rapor sorun olmaz, 12 ay rapor kullandıktan sora sorun olabilir, bu husus yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  57. Yasin tokmak dedi ki:

    Mer hocam ben kaza geçirdim trafik bir kamu kurumumda suresiz iz sözleşmeli temizlik işcisiyim kazadan kalçamda bide femur kırığı var Dı emelat oldum kalçamda kırık kaynadı femur kaynamadı ikinci amelat yaptı doktur ikinci amelatımda 10 ay oldu kaynanası az var toplam 3 doktorun verdiği heyet rapor aldım 17 ay oldu kurum 18 ay dolunca ssk seni emekli yapcak diyor doktorum da daha rapor yazamam diyor son raporumu ssk beni emekli ede bilir mi

    1. Admin dedi ki:

      İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda da açıklandığı üzere işveren en uzun süre çalışan işçisini bile kullandığı rapor süresi 14 ayı geçmesi halinde kıdem tazminatını ödeyip işten çıkarabilir. Ancak siziz işeriniz kamu işyeri olduğu için bu süre uzun tutulmuş, dolayısıyla 18 ay dolunca sizi işten çıkarabilirler yani emekli edebilirler, ancak kıdem tazminatınızı ödemeleri gerekir.

      1. Serhat dedi ki:

        Öncelikle nereden soru soracağımı bulamadığım için buradan yazıyorum. 25.12.2019 tarihinde iş kazası geçirdim. Acile giderek ayağıma dikiş attırdım. Ertesi gün ortopediye görünmem söylendi ve 26.12.2019 tarihinde ortopedi polikliniğinden 8 gün rapor aldım ve 3 ocak 2020 de kontrol muayenem var. Bu kontrol muayenesine başka bir ildeki devlet hastanesinde gidebilirmiyim yoksa aynı şehir ve raporu yazan doktoramı gitmek zorundayım. Teşekkürler

        1. Admin dedi ki:

          Başka bir şehirdeyseniz tabii ki o şehirdeki bir doktora gidebilirsiniz, aynı doktora gitmeniz şart değil.

  58. Ayşe Kara dedi ki:

    Merhaba, bir personelimiz yatarak tedavi görmekte. ilk olarak 2 aylık bir raporu oldu. Şuan hala yatarak tedavisi devam etmekte ve yatarak tedavi olduğu için hekim rapor düzenleyemeyeceğini söylüyor. ve fizik tedavi olduğu için ne zaman iyileşeceği belli değil. Yatarak tedavilerde sgk gün kesintisini neye dayanarak nasıl yapacağım? Sonuçta personel çalışmıyor. yardımcı olabilir misiniz.

    1. Admin dedi ki:

      13 (Diğer) girebilirsiniz.

  59. tamer dedi ki:

    merhaba
    benim eşim heyet raporu aldı ve sgk ödemesini yaptı. 1. aldığı heyet raporu için 2600 tl ödeme yapıldı 2. aldığı heyet raporu için 2800 tl ödeme yapıldı 3. defa aldığı rapor için 1880 tl ödeme yapıldı bu neden olabilir neden değişkenlik gösteriyor.

    1. Admin dedi ki:

      Raporların gün sayısı aynı olmayabilir, eğer aynıysa eşiniz adına SGK’ya bildirilmiş olan prime esas kazanç farklılıklarından kaynaklanıyor olabilir. Rapor Parsı (Geçici İş Göremezlik Ödeneği) Nasıl Hesaplanır ? başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

  60. Melek dedi ki:

    Meraba hocam ben kadın doğumdan aynı doktordan farklı zamanlarda 40 günlük rapor alabilir miyim.. örneğin ilk 10 gün rapor aldım daha sonra 15 gün yıllık izin kullandım 2. Kez 10 gün daha aldım ve arkasından yine 20 gün yıllık izin kullandım, sonrasında tekrar 10 gün ve yada 10+10 gün alabilirmiyim…yani sormak istediğim aslında araya zaman girerek aynı hekimden 40 gün rapor alabilirmiyim

  61. Adem çelik dedi ki:

    Mrb hocam ben 2019 17 eylulde bel fitigi amaliayati gecirdim ssk arastirma hastanesinde 2 ay rapor verildi 10 daha verildi bitiminde 45 gun daha verildi bitiminde 10 gun daha verildi ama ben duzelemedim amaliyat yerimde yapisma ödem ve yirtilma oldugu sogleniyo fazla oturum ve ayakda fazla duramiyorum calisamicak durumundayim rapor surecleri yillikmi berirleniyor ben suan uzun sure rapor alabilirmiyim alamasam bu rahatsislikla meslek hastaliklari hastanesinden 100/10 raporcalip uzun sure ödenek alabilirmiyim emeklilik icin bel fitigindan kac puan veriluyor emeklilik icin baska rahatsizlikraimda var toplami 100/40 gecermi diye hecaplicam iyileseneyen bel fitigi amaliyat raporuna veilen oran saygilar hocam

    1. Admin dedi ki:

      Sağlık kurulunun vereceği rapor süresinin normalde 6 ayı geçemeyeceği, tedaviye devam edilmesinin faydalı olacağı anlaşılırsa bu sürenin uzatılabileceği yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Bel fıtığından kaç puan verileceğini biz bilemeyiz, bu tıbbi bir konu. Ancak sürekli gelir bağlanması için en az yüzde 10 gerekir.

      1. Ayşe dedi ki:

        Merhabalar devlet hastanesinden raporum vardı 10 gün, onun bitiminde baska bir rahatsızlığım için de peş peşe 10+10 olmak üzere aile hekiminden rapor aldım. Bu durumda rahatsızlanmam durumunda alabileceğim rapor gün sayısı 10 mudur yoksa hastaneden 30 gün daha hakkım var mıdır?

        1. Admin dedi ki:

          Tek hekimden bir defada en hazla 10 gün olmak üzere bir takvim yılında toplam 40 gün istirahat raporu alınabilir. Gerçi koronavirüs salgını nedeniyle geçici bir süre için 10 günlük sınır 14 güne çıkarıldı ama 40 günlük sınır değişmedi.

  62. Serda arslan dedi ki:

    Merhaba hocam ben 657 ye tabi devlet memuruyum 2018 subay ayında bağırsak kanseri oldum Nisan ayında kemoterapi almaya başladım Ekim ayında tedavim bitti bu süre içinde şimdiye kadar 4 defa 3 aylık heyet raporu kullandım bundan sonra rapor hakkım var mı kanser hastalarına 18 ay rapor hakkı var diye duymuştum ama kendi çalıştığım kurumun rapor bürosuna sordum bir bilgileri olmadığını söylediler nereden öğreneceğim bilemedim bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Öncelikle ALLAH acil şifalar versin. Bu husus Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te yer alan hükümler çerçevesinde yukarıdaki yazının Devlet Memurlarıyla İlgili Durum başlıklı bölümünde ayrıntılı açıklanmıştır. Kanser hastalığında memur onsekiz aya kadar istirahat raporu yani hastalık izni alabilir. Hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

  63. uğur dedi ki:

    merhaba sayın admin.ben i,s kazası gecirdim belimde yırtılma,sol ayakta agrı ve ayak basparmağinda yuzde 20-30 kayıp ve basit bir tıbbi mudahale ıle ıyılesebılcek ozellıkte degıldır yazan bashekım onaylı rapor verdıler.15 gun ıstırahat raporum bıttı ıs yerı hekımı ben senı bu sekılde calıstıramam gıt ıyılesene kadar rapor al deyıp yolladı.beyın cerrahıye sevk yazdı uzun surelı rapor verırlermı verılırse ısveren benı cıkarınca haklarımı oder mı.sagolun.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmış olup, kıdem sürenize göre ne kadar süre rapor kullandığınızda işverenin sizi işten çıkarma hakkı doğacağını bu yazıdan öğrenebilirsiniz. Bu süre dolduktan sonra işveren sizi işten çıkarsa bile kıdem tazminatı ödemesi gerekir, işveren bu süreye uymadan sizi işten çıkarırsa bu durumda ayrıca ihbar tazminatı ödemesi gerekir.

  64. murat dedi ki:

    Merhaba ben özel bir sirkette calismaktayim aylik fiks toplam calisma saatimiz 195 saati asmiyor 01.02.2020 ile 20.02.2020 tarihleri arasinda raporluyum 20 gun benim bu durumda 21 ile 29 arasinda kac saat calismam gerekiyor bunun hesaplamasi nasil oluyor

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda çalışma süresi günlük veya aylık olarak değil, haftalık olarak belirlenmiş olup haftalık normal çalışma süresi de 45 saattir.

  65. Evrim dedi ki:

    Merhaba, İzmir İl Sağlık müdürlüğünde memur olarak çalışmaktayım. 20 ay önce doğum yaptım doğum iznimden sonra ise doğumdan ve ms hastalığından kaynaklı avaskuler nekroz sebebiyle rapor almaya devam ettim 2 ay sonra ameliyat olacağım ameliyattan sonra 3 ay daha çalışamayacağım söylendi memurluktan atılma emekli edilme gibi bir durum yaşanır mı. Bunu hiç istemiyorum

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazının Devlet Memurlarıyla İlgili Durum başlıklı bölümünde Devlet memurunun hangi süreyle rapor alması (hastalık izni kullanması) halinde emekliye ayrılacağı belirtilmiş olup, bu süre normal hastalıklarda 12 + 12 aydır.

  66. serpil dedi ki:

    merhaba
    18/02/2020 işten çıkışı yapılan ve tekrar 04/03/2020 işe başlayan bir kişi 12/03/2020 rapor aldı raporu geçerli sayılıyormu
    aynı işyerinde 1 ay sgk ödemesi görünmesi gerekiyormu ?
    bilgi verirseniz çok sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Rapor geçerliliğinden geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) almayı kastediyorsanız, bunun için iş göremezliğin (raporun) başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta olması yeterli. 1 ay SGK ödemesi GSS yardımlarından (sağlıktan) yararlanmak için aranan bir şart olup geriye dönük bir yıl içinde en az 30 gün sigortalılık şartı aranmaktadır.

  67. Mehmet dedi ki:

    Admin insanları bilgilendirdiğin oncelikle tsk. Ben 10 gun rapor aldim doktor 10 gun sonunda çalisir isaretlemis kontrol yazmamiş buna rağmen 10 gün daha alabilirmiyim acil cevaplarsa iz sevinirim. Birfe psikiyatriden heyet raporu nasil alınır acaba

    1. Admin dedi ki:

      Doktor rapora çalışır işaretlemiş olabilir, ancak rapor süresi bittiğinde rahatsızlığınız geçmemişse tekrar doktora gidebilirsiniz ve doktor uygun görürse tabii rapor verebilir.

  68. Elif dedi ki:

    3ayın 9zunda hastane hastane yattim 3ayın 10nunda amalıyat oldum istirat raporum 3hekimde onaylandı 4ayın 11ine kadar istirat raporum var bunu işyerine bildirdim şimdi nisana kadar olan 1aylık rapor paramı alabiliyomuyum

    1. Admin dedi ki:

      Normalde SGK rapor süresi bittikten ve işveren çalışmadı onayı verdikten sonra rapor parası yatmaktadır. Ancak isterseniz işyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne telefonla sorun.

  69. Mehmet dedi ki:

    Kanunda kontrol yazilmissa bir 10 gun daha yazilabilir deniyor yukarda da bu sekilde belirtilmis

  70. Özlem dedi ki:

    Admin yazmak için butonu bulamadım. Ben 2 günlük istirahat raporu aldım cuma ve cumartesi gününe.araya pazar girdi ve pazartesi 10 günlük tekrar rapor aldım. Rapor parasını araya pazar girdiği için toplamda 2 gün mu kesilir yoksa 1 gün ara verildi diye 4 gün mu kesilir aydınlatırsan mutlu olurum

    1. Admin dedi ki:

      Normalde hastalık nedeniyle verilen istirahat raporlarında ilk iki gün için rapor parası (geçici işgöremezlik ödeneği) ödenmez. Eğer ikinci raporunuzla ilk rapor arasında boşluk olmasaydı, ikinci 10 günün tamamı için rapor parası ödenirdi. İkinci rapor ayrı bir rapor gibi göründüğünden, rapor parası 8 günlük olarak ödenebilir.

  71. Erkan gündüz dedi ki:

    Kolumdan ameliyat oldum bir ay gibi bir süre kolum alçıda kalacakmış sonrada 5-6 ay fizik tedavi göreceğim 2 sorum olacak birincisi fizik tedavi bittiğinde kolumun düzelmeme durumuda olduğu söylendi düzelmez ise malulen emeklilik olurmu 19 yıl Sigorta 5250 gün pirim var, ikinci sorum iş yeri iş aktime son verirse tazminat ödemek zorundamı bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Malulen emeklilik için yüzde 60 veya daha fazla iş göremezlik gerekir. Bu nedenle işyeriniz iş akdinizi feshederse kıdem tazminatı ödemesi gerekir. (Bkz. İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ?)

  72. Sbsb dedi ki:

    Merhaba admin saglik ocagindan 20 gundur raporluyum ama bidaha rapor veremedigini soyledi doktor. Hastaneden kac gun daha rapor alma hakkim var bu yil icinde. (Saglik kuruluna gitmeden)

    1. Admin dedi ki:

      Sağlık kuruluna gitmeden bir takvim yılında en fazla 40 gün sağlık raporu alınabilir.

  73. gülay dedi ki:

    birincisi 2 günlük rapor alınan iş yeri hekiminin ardından 2 günlük başka bir hekimden rapor aldım. ardışık iki farklı günlerde 4 günlük rapor oldu. SGK dan iki günün üzerindeki raporu ödüyor. SGK iş yeri hekiminin verdiği raporu göremediği için iki günlük param ödenmiyor. kurumda birleşik rapor olduğu için ödeme yapmıyor. Ne yapmam gerekir.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer ilk rapor ile ikinci rapor arasında boşluk yoksa, SGK’ya bu konuda bir dilekçe verip, dilekçe ekine işyeri hekiminden aldığınız istirahat raporunu ekleyip, ikinci rapor için geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesini talep edin, SGK belki öder.

  74. Tuncay dedi ki:

    Merhaba ben aile hekimliğinde 10gun istirahat aldım fakat bir senede aldığım 40gunu geçtiği için SGK sistemden görünmüyor diyor o aldığım 10gunluk rapor heyet olması lazımmış hastanede doktor lar bunu yazmıyor ne yapmam lazım bu konuda nasıl yol izlemeliyim istirahat parası ni alamadım beni bilgilendirirmisiniz

    1. Admin dedi ki:

      Aynı rapor heyet raporuna çevrilebiliyorsa olabilir, aksi halde artık o rapora ait rapor parası alamazsınız, bunun için bulunduğunuz yerdeki Devlet Hastanesine gidip görüşün.

  75. Emir dedi ki:

    Merhaba özel bir şirkete çalışmaktaydım .kanser hastalığına yakalandım 6 aydır tedavi görüyorum.fakat 3 ay hastanede yatarak.3 ay evde istirahat daha da tedavi sürüyor. İşyeri maaş ve sigortamı kesmedi . aynı zamanda SGK dan rapor ücreti alabilir miyim ? Alırsam maaş ve sigorta mı engeller mi yoksa işverenin insafiyetine mi kalmış ?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyeri SGK’ya çalışmadı bildirimi yaparsa / yapıyorsa SGK’dan rapor parası da alabilirsiniz. (Bkz. İstirahatli Olduğu İçin Çalışmadı Bildirimi Yapılan Kişi Adına Prim Ödenebilir mi ?)

  76. Aleyna dedi ki:

    merhaba sağlık ocağından 5 günlük rapor aldım ailem sağlık ocağının verdiği teşhise güvenmedi hastaneye gittim 1 haftalık rapor verdi iş yerinde 1 haftalık rapor geçerli olacak mı

    1. Admin dedi ki:

      Niçin geçerli olmasın ki ? Bu soruyu neden sordunuz anlayamadık, işyerine sağlık ocağının verdiği raporu değil hastanenin verdiği raporu vermeniz yeterli. Ancak iki rapor da internet üzerinden düzenlendiyse ve işverenin e-bildirge ekranına düşerse o zaman belki sorun olabilir.

  77. Güray dedi ki:

    Merhaba 30 gün + 30 gün 2 adet heyet raporu aldım. Üçüncü kez 30 günlük rapor alırsam ödemelerde bir farklılık olur mu? Son üç ayın brüt ücretleri esas alındığından son iki ayda sıfır gün gözükecek.

  78. Ayşe Canan dedi ki:

    Acil cevaplarsanız sevinirim.Mrh devlet memuruyum acilden 3 günlük rapor alımında,devamında poliklinikten rapor almak istesek,raporun son günümü yoksa ertesi günü mü almak gerekir? SGK da sistemde raporun 3. son günü ,yeni raporun başlanğıcıyla çakışınca sıkıntı olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      Raporun bittiği günü takip eden gün rapor almanız, yani ikinci raporun 4. günden başlaması gerekir.

  79. Tarkan dedi ki:

    Merhaba 11 ay bir iş yerinde çalıştım ameliyat oldum 2 aydır raporluyum kaç ay daha rapor alabilirmiyim ve isten çıkarma yasağından yararlabiliyormuyum

    1. Admin dedi ki:

      Evet, şu anki işten çıkarma yasağı raporlu işçileri de kapsıyor. Öte yandan işverenin ne kadar süre rapor alan işçiyi işten çıkarma hakkı doğacağı İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  80. Songül dedi ki:

    Merhaba gebeyim ve hastaligimdan dolayı işe gidemiyorum rapor luyum raporum 41 gün olmuş 1 gün aştigim için 7 günlük olduğu için raporumu işleme koymuyor lar sistem kabul etmiyor Muş bu durumda ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      Bir takvim yılı içinde tek hekimden alınan raporların toplamı 40 günü geçemeyeceğinden, son raporu sistem kabul etmiyordur. Sağlık kurulundan rapor almanız gerekir. Öte yandan gebeliğin 32. ayından sonra alınacak raporlarda böyle bir sıkıntı olmaması gerekir, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı 32. haftadan başlayarak sonrası için tek rapor verebilir.

  81. Nihal dedi ki:

    Iyi akşamlar calismaya başlayalı 2 ay oldu ameliyat oldum toplamda 35 günlük raporum var parasini alamiycam mi 90 gün prim dolması gerekiyor diyo

    1. Admin dedi ki:

      Evet, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle alınan istirahat raporları dışındaki raporlarla ilgili rapor parası alınabilmesi için, iş göremezliğin başladığı tarihten (rapor başlangıç tarihinden) önceki bir yıl içinde en az 90 prim günü olması gerekir. Ancak bu prim gününün sadece rapor alınan işyerine ait olması şart değil, başka işyerlerinde geçen çalışmalara ait de olabilir.

  82. Muhammet dedi ki:

    Askeri personelim toplam 45 gün rapor kulandım 5+10+10+10+10.
    5 ayrı doktor ve diğer raporların arasında da yıllık izin kullandığım bunlar var
    SGK aylık tan ücret kestiği konusu bu konu hakında bilgilendire bilirmisiniz.

    1. Admin dedi ki:

      SGK’nın aylıktan ücret kesmesinden neyi kastettiğinizi anlayamadık, eğer 4/c (emekli sandığı) kapsamında çalışıyorsanız konunun SGK ile bir ilgisi yok, tamamen işyerinizle ilgili bir durum. 4/a (SSK) kapsamında çalışıyorsanız da SGK istirahat raporlarınıza istinaden geçici iş göremezlik ödeneği öder. Ancak yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere, mevzuat gereği bir takvim yılı içerisinde 40 günü aşan istirahat raporlarının sağlık kurulundan alınması gerektiğinden, bir takvim yılı içerisinde SGK 40 günü aşan raporlarınızla ilgili geçici iş göremezlik ödeneği ödemez.

  83. Gülsüm bahadur dedi ki:

    Benim meniskus yırtığı oluştu iş yerinde hastane film falan dokyor fmwliyatlik deyil dedi ayri ayri doktorlar be topallayarak 6 ay calistim ve doktor ameliyat dedi durumum ilerlemiş kötüleşmiş ameliyatı oldum mikro kirik ameliyatı aslında bu durum işyerinde oldu bu rahatsızlığım 3 ay raporluyum iş göremezlik param yatıyor ama sigortam yatmıyor aslında iş kazası idi bu durum yapabileceğim sigortamın yatması icin yapılabilecek bir şey yokmu

    1. Admin dedi ki:

      İstirahat raporunu iş kazası nedeniyle almış da olsanız, eğer işe girerken imzaladığınız iş sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa veya işverenle aranızda yaptığınız anlaşmada aksini kararlaştırmadınızsa, işveren size istirahatli olduğunuz günler için ücret ödemek zorunda olmadığı gibi, ücret ödemediği için istirahatli olduğunuz sürelere ait sigortanızı da yatırmak zorunda değildir.

  84. şükran dedi ki:

    şuan idari izin kullanmaktayım kronik astım hastasıyım çalışırken nisan 5 te covid 19 oldum astım krizlerim sürekli tekrarlamakta maskeli olarakta çalışmam mümkün değil bu şekilde 45 günlük heyet raporu aldığımda iş akdi fes riski var mıdır

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin işyerindeki çalışma süresine göre ne kadarlık uzun süre rapor kullandığında işverenin fesih hakkı doğacağı ve işçinin hakları İşveren Doktora Gidecek İşçiye İzin Vermek Zorunda mı ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

      1. Bilal dedi ki:

        İyi günler ben ayrı ayrı doktorlardan toplamda 40 günlük rapor hakkımı doldurdum. Ama her ay ayda 1 gün özel hastanede iğne yaptırmam gerekiyor. 40 günlük rapor hakkımı doldurdum,peki özel hastane doktoru 1 yada 2 günlük rapor verebilrmi

        1. Bilal dedi ki:

          40 günlük raporu doldurduğum için özel hastane doktoru 1 günlük rapor verebilir mi

  85. ilknur dedi ki:

    MERHABA ADMIN
    Ben tup bebek ıcın tedavı asamasındayım doktorum 9 ay hıc calısamamayabılırsın rısklı dedı heyet raporu alsam acaba devletten bu raporun ucretını alabılırmıyım.

    1. Admin dedi ki:

      İşveren sigorta çıkışınızı vermediği ve geriye dönük 1 yıl içinde en az 90 prim gününüz olduğu sürece, istirahat raporları için rapor ücreti alabilirsiniz.

  86. Sedat Alpaslan dedi ki:

    İyi çalışmalar bir sorunum var yardımcıolursanız sevinirim Şubat ayında bir 2 gün bir üç gün rapor aldım daha sonra kovit 19 pandomi başladı ben kronik hastayım işe gidemedim iznimiz kesiliyor Temmuz ayında rahatsızlandım 15 gün heyet raporu aldım. Bir hafta sonra tekrar hastalandım.Ağustos ayında 10 gün bitiminde 10 gün daha rapor aldım tek hekim imzalı
    Sorum;toplam 25 gün tek hekim 15 gün heyet raporum var bu durumda 40 gün sınırı doluyormu kaç gün tek hekim rapor alabilirim.
    İyi çalışmalar diliyorum.

    1. Admin dedi ki:

      Toplam 15 gün daha tek hekim raporu alabilirsiniz, 15 günlük heyet raporu 40 güne dahil edilmez.

  87. Fatoş dedi ki:

    Mrb kız kardeşim is arkadaşından dolayı pandemi izole şuan . Fakat 40 günlük raporu hakkı bitti önceden şimdi iş yeri maaşı için rapor almasını söylüyor fakt hicbirsyer rapor vermiyor. SGK ile konuştuk link göndermişlerdi pandemi için bunu iş yerine gonderilince maaşının yatacagini söylediler iş yeri ile anlaşamıyoruz ne yapmamız gerekli tsk

    1. Admin dedi ki:

      SGK’nın bahsettiği kısa çalışma ödeneği veya ücretsiz izindeki işçilere İŞKUR tarafından ödenen nakdi ücret olabilir. Siz bahsettiğiniz linki gönderebilirseniz daha ayrıntılı cevap verebiliriz.

  88. Remzi kaykı dedi ki:

    Ben 26 02 2020 tarihinde böbrek nakli oldum nakil yapan hastane bana ay ay 6 ay rapor verdi şimdi veremediklerini söylüyorlar saglik kuruluna gitmem gerekiyormus ama korona nasıl gideyim bu durumda zaten risk grubundayim 01 11 2020 de emekliyi hak ediyorum vergi indirimli 2 ay rapor yazdirabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      2 ay rapor alabilir misiniz bilemeyiz, bu hekimlerin / sağlık kurulunun bileceği, karar vereceği bir durum. Ancak yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere, mevzuata göre; sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez, tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılabilir.

  89. Musa Akdoğan dedi ki:

    Emekliyim iş kazası geçirdim ve amaliyat oldum yaklaşık 70 gün rapor kullandım şu an ağrılarım devam ediyor doktoruma tekrar gidersem iş kazası olarak raporum devam edermi

    1. Admin dedi ki:

      Eğer SGDP’li yani sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalı iseniz, raporunuz devam eder daha doğrusu yine istirahat raporu alabilir ve bu rapora ait rapor parasını alabilirsiniz. Ancak raporun sağlık kurulu raporu olması gerekir, çünkü bir takvim yılı içinde tek hekimden toplamda en fazla 40 gün istirahat raporu alınabilir.

  90. Müşerref akkuş dedi ki:

    Şuan resmiyette 23 haftalık hamileyim. Fakat bebeğim önde gelişme gösteriyor ultrason takibinde 25 haftalık gebe görünüyorum. 2018 Nisan ayından itibaren bir otelde işçi olarak çalışmaktayım. İş yerimin, Personellerden birinin annesine covid tanısı konduğu gerekçesiyle bana rapor al veya ücretsiz izne cik bizi zan altında bırakma şeklinde yaklaşımı oldu. Rapor alamıyorum çünkü bir sıkıntım yok. Doğum iznine de 32. Haftadan itibaren ayrilabiliyorum. Bu durumda ne yapabilirim ücretsiz izne çıkarsam hak kaybım ne yönde olur. Ayrıca paraya ihtiyacım var ücretsiz izne çıktığımda herhangi bir ödeme alabilir miyim. Pandemi sürecini ben baslatmadim sonuçta ama nedense mağdur olan yine kadın, işçi,anne veya gebeler mi olacak devletin bu konuda bir yasal düzenlemesi var mı. Yada en kotu şartlarda çalışmak için direnip malum hastaliga mi yakalanalim akıl bilgi verir misiniz

    1. Admin dedi ki:

      Eğer doğum tarihinden geriye doğru bir yıl içinde en az 90 prim günü olmasını sağlayacak sigortalı hizmetiniz varsa, şu an istirahat raporu alabilir veya ücretsiz izne ayrılabilirsiniz. Ücretsiz izin süresinde günlük 39 liralık nakdi ücret desteğinden yararlanabilirsiniz. Ancak 32. hafta gelmeden ücretsiz iznin sona erdirilmesi (normal sigortalı görünmeniz) gerekir ki 32. haftadan itibaren istirahat raporu alıp, doğuma bağlı rapor parası alabilesiniz. Öte yandan doğum erken gerçekleşirse, doğum önce 8 haftalık sürenin tamamı veya kalan kısmı doğum sonrası 8 haftaya eklenir ve rapor parası yine ödenir.

  91. Metin dedi ki:

    Merhaba 19.09.2020 de apandisit tehsisi kondundum ve ameliyat oldum. Ameliyat olmadan once belirtmis olduklari testleri gerceklestirdim. Koronavirus testim pozitif cikti. Ameliyatli olmam nedeniyle 14 gun rapor verildi. Koronavirus salgini adi altinda. Rapor sonunda dikislerimi aldirmak icin tekrar hastaneye gidecem. Kargo sektorunde calismaktayim. Doktor tekrar israhat raporu duzenler mi?

  92. Onur dedi ki:

    Merhaba ayak tırnağımdan ameliyat oldum doktorum 10 gün rapor verdi raporun bitceği gün doktorum başka ilçeye görevi çıkıyor ben aile hekiminden bu 10 günün üstüne 10 gün daha rapor alsam üstüne aynı rapor devsm edermi kesinti olurmu

    1. Admin dedi ki:

      Raporu farklı doktor vermiş olsa bile arada boşluk olmadan ikici istirahat raporu başlarsa kesinti olmaz, devamı rapor sayılır herhalde.

      1. onur dedi ki:

        Rapor günüm cumartesi günü bitti pazar günü polikinlikler kapalı olduğundan pazartesi almak zorundayım bu sürede rapor aldığımda yine ilk 2 günüm kesilirmi yada aynı rapor devammı sağlanırmı yada doktorum pazar gününden başlatabilirmi raporu

        1. Admin dedi ki:

          Hekim rapor verirken Pazar gününü kapsayacak şekilde geçmiş günlerinin istirahatten sayılmasına şeklinde rapora bir ibare eklerse, ol zaman istirahat kesintisiz devam etmiş sayılır, sonraki rapor için iki günlük kesinti yapılmaz.

  93. Semiha dedi ki:

    Merhaba diğer ameliyat ve üstüne covid olmamla beraber. 40 iş günü asan raporlar var ve aile hekim uzatmak istedi sgk ödemez dedi.
    Bu konuda bu salgın da dolayı mahdur oluyorum. Ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      40 günü aşan raporları sağlık kurulundan almanız gerekir, 40 günden sonrası için tek hekim raporu SGK açısından geçerli olmaz.

      1. Bayram dedi ki:

        Başka başka doktorlardan bu sene içinde 40 gün rapor almışım yani tek doktordan değil ayrı ayrı doktorlardan rapor aldığım için yine rapor alabiliyormuyum

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Raporları farklı doktordan almış olsanız da fark etmez, bir takvim yılı içerisinde tek doktordan toplamda 40 günden fazla istirahat raporu alınamaz, alınsa bile 40 günden sonrası için SGK rapor parası ödemez.

  94. Orhan dedi ki:

    Pandemi den dolayı önce test süresi için 3 gün daha sonra test sonucumun pozitif olmasından dolayı 7 gün iki ayrı istirahat raporu düzenlendi. Bu rapor paralari ödenirken ssk her raporuma 2 gün keser mi ? Yada sadece iki gün mü keser . (Bu arada ben 4 b çalısanıyanım.)

    1. Admin dedi ki:

      İki rapor arasında boşluk yoksa sadece ilk rapor için 2 günlük kesinti yapılır.

  95. Recep dedi ki:

    Admin rapor bitikten sonrami rapor parasi aliniyor

    1. Admin dedi ki:

      Normalde SGK rapor parasını ödemek için rapor (istirahat) süresinin bitmiş olmasını ve işveren tarafından işçinin raporlu sürede işyerinde çalışmadığına dair bildirimi yapmasını bekler, ancak uzun süreli raporlarda belki SGK kısım kısım ödeme yapıyor olabilir.

  96. Uğurcan çankaya dedi ki:

    En fazlası 10gün olmak kaydıyla bu sene içerisinde toplam 45 gün rapor aldım,hepsi barkodlu erapor. Devlet hastanesi yada aile hekimimden . Devlet memuruyum 40günü aşmış bulunmaktıyım ne yapmalıyım bilgi verirmisiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Bir takvim yılında tek hekimden en fazla 40 gün istirahat raporu alınabileceğinden, bundan sonraki istirahat raporlarını sağlık kurulundan almanız gerekir. Baştaki yazının Devlet Memurlarıyla İlgili Durum başlıklı bölümünde konu açıklanmıştır.

  97. Gülhan mucuk dedi ki:

    Merhaba benim ismim gulhan mucuk 23 kasımda pozitif çıktım raporum 3 aralıkta bitti işbaşı yapmam gerekiyo normalde bugün cuma 4 aralık ıs yeri negatif kegidi olmadan ıs başı yapmamami söyledi yeniden test yaptirdim bugun özel medcity gebzede pozitif Cikti kan dan yapıldı test benden 175 tl para aldilar raporda veremeyecek lerini söylediler ben aile hekimini aradım bana özel hastanenin test ini kabul etmediğini söylediler yeniden gittim gebze fatih devlet hastanesi ne sonuç yarin cikacak bu sonuç pozitif cikarsa rapor olacakmı yeniden nasıl olacak

    1. Gülhan mucuk dedi ki:

      Lütfen bana cevap yazin

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Pozitif çıkarsa doktor tabii ki yine rapor verebilir, 14 günlük rapor sınırlaması hekim tarafından bir defada verilecek rapor için geçerli, hekimin daha sonra tekrar rapor vermesine engel bir durum yok.

  98. Bade dedi ki:

    – Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılabilir. Merhabalar bu madde bir sene içersinde 6 ay geçerli dimi.. 19/6 da Trafik kaza yaptım 19/12 de 6 aylık Sürem doluyor fakat tekrar bir ameliyat daha olacağım..büyük ihtimal doktorum süremi uzatıp rapor verecek.. 6 Ay şartı 1 sene içinde mi geçerli yoksa öbür sene tekrar 6 ay hakkımız oluyor mu çünkü iyileşme sürecim toplam 10 ay kadar sürecek.. ve bu süre zarfında rapor parası alabiliyormuyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir sene için geçerli durum 40 günlük rapor sınırlamasıyla ilgili, söz konusu 6 ay için böyle bir durum söz konusu değil, öyle olsaydı mevzuatta “bir takvim yılında 6 ayı geçmez” ifadesi yer alırdı yani sonraki yılda 6 aylık yeni bir hak / süre söz konusu değil.

  99. Halil dedi ki:

    Selamlar ben ozel bi firmada teknisyenlik yapiyorum isim geregi surekli ayakta calismaktayim bu yuzden ayagimda varis ve capraz baglarinda yirtiklar cikti doktora gittim bana heyer raporlu ayakta calisamaz raporu verdi bende bunu bizim fabrika doktoruna goturdum oda personnele uygun is ortami olusmadan iscinin uretim sahasina girmesi yasaktir ve girmemelidir diye yazi gonderdi insan kaynaklarina 3 gundur bir yer bulunmadi biz sana bi haber veririz diyorlar kac gun bekletmek haklari var istifa etsem tazminat alabilirmiyim biu konu hakkinda bilgi verebilirmisiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanunda bunun için belirlenmiş bir süre yok, eğer işyerinde sağlığınız açısından sorun oluşturmayacak şekilde size yaptırılacak bir iş yoksa o zaman işverenin kıdem tazminatınızı ödeyip iş akdinizi feshetmesi gerekir. Eğer işyeri size uygun yeni iş önermezse İş Kanununun 24 üncü maddesinin I/a fıkrasına istinaden sağlık sebepleriyle siz iş akdinizi feshedip (istifa değil) kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Fesih işlemini noterden ihtarname çekerek yapmanızda fayda var.

  100. arzu dedi ki:

    Merhaba,
    Erkek kardeşim bir sağlık kurumunda sağlık görevlisiydi. Şuan %100 engelli. Ama helan tedavisi özel bir sağlık kurumunda sürmek de.
    3 doktor imzalı 3 er aylık 3.kez rapor aldım. Yani toplam 9 ay aralıksız heyet raporu almış oldum. İş yeriyle görüştüm. Engelli raporu alacağım ve engelli kadrosunda çalışıyor olarak görünecek. Benim sorum şu 3. raporun 20 gün sora bitiyor. Benim rapor bitiminde engelli raporu mu çıkarmam lazım yoksa yine 3 doktor imzalı 3 aylık heyet raporu mu almam lazım. Engelli raporundansa heyet raporu alma şansım var ise onu tercih ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere, SGK mevzuatına göre heyet raporu sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılabilir. Engellilik durumunun artık değişmesi (en azından şimdilik) mümkün görünmüyorsa istirahat raporu yerine engelli raporu alınması gerekir.

  101. Ramazan dedi ki:

    Mrb,8 Aralık 2020 de menisküs ameliyatı oldum, 3 gün yatarak 30 gün ayakta rapor aldım{raporda birçok dr’un imzası vardı.ve kontrollü rapordu
    1 ay sonra tekrar doktora gittim,bu sefer tek doktorun imzasıyla 1 aylık rapor aldım.rapor sonu işbaşı
    İlk raporun parası hesabıma yattı,ikincisi henüz yatmadı.
    Acaba ikinci rapor için ödeme alacakmıyım ?
    İkinci raporun bitmesine yakın sgk anlaşmalı bir merkezde fizik tedaviye başladım ,burada da 10 günlük rapor verilebiliyormuş, bu kurumdan aldığım raporla hastaneden aldıklarım arasında fark var mı ? Ssk bu 10 günlük rapor için ödeme yapar mı ? Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tek doktorun imzasıyla aldığını ikinci rapor için SGK rapor parası ödemez, çünkü tek hekim bir defada en fazla 10 gün süreyle rapor verebilir (tek istisnası COVİD 19 nedeniyle verilecek raporlar için süre 14 güne çıkarılmıştı). İsterseniz SGK ile görüşün, belki raporunuzu geriye dönük olarak heyet raporuna çevirme imkanı vardır.

      1. Ramazan dedi ki:

        Teşekkürler. peki sorunun ikinci kısmı ? Yani sgk anlaşmalı kurumdan alacağım 10 ar günlük raporlar için sgk ödeme yapar mı

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          O konuda da 40 gün sınırlaması var, yani bir takvim yılı içerisinde tek hekimden en fazla 40 gün süreyle istirahat raporu alınabilir.

  102. Halit yunusoğlu dedi ki:

    Özel hastaneye gittim 3gunluk rapor verdi . Bu 3gunluk raporun ücretini hepsini nasıl olcak hepsini öderler mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Geriye dönük bir yıl içinde 90 gün sigortalılığınız varsa SGK sadece 1 günlük rapor parası öder, çünkü iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle alınan raporlar dışındaki raporlarda ilk 2 gün için rapor parası ödenmiyor.

  103. Erdal mert dedi ki:

    Kanser hastasiyim 31 0cak 2019 dan 25 nisan 2021 gününe kadar heyet raporum var 3 ay aralıklarla heyet raporu verdiler sıkıntı yaşarmıyım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Öncelikle Allah acil şifalar versin. Eğer işçiyseniz, sağlık kurulunun vereceği rapor toplam 6 ayı geçemez. Ancak sağlık kurulu gerek görürse yine rapor verebilir, bu süreyi uzatabilir. Kullandığınız toplam rapor süresi ihbar sürenizi 6 hafta aşarsa, bu durumda işverenin fesih yani işten çıkarma hakkı doğar. Bu durumda o işyerinde işe gireli bir yıl veya daha uzun süre geçtiyse, işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir.
      Devlet memuru iseniz, 36 aya kadar rapor kullanabilirsiniz. Bu konudaki ayrıntılı bilgi baştaki yazıda yer almaktadır.

  104. Sarp dedi ki:

    Merhaba belirtmiş olduğunuz işverenin kanuni olarak bizi işten çıkartamayacağı kullanabileceğimiz maksimum rapor süreleri heyet raporunda da aynı süreler mi öğrenmek istiyorum. Ben 1 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum. Kesintisiz 10 hafta rapor kullanma hakkım var belirttiğiniz üzere. Mevzu heyet raporu olunca da mı aynı süreler geçerli acaba işten çıkartılma riski olmadan. Yoksa heyet raporu olunca 3-4 ay bile raporlu olsam işten çıkartamaz mı kanunen işverenim. Açıklık getirirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenin uzun süre rapor alan işçiyi ne zaman işten çıkarma hakkının doğacağı https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hastalanan-veya-rapor-alan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmış olup, söz konusu yazıda belirtilen süreler heyet raporlarını da kapsamaktadır, mevzuatta herhangi bir ayrım yapılmamış.

      1. Uğur coşkun dedi ki:

        Merhabalar..covit nedeniyle 29-03-2021 ilkrapor başlangıcı 07-04-2021 rapor bitişi akabinde kontrole gittiğimde 2. Rapor başlangıcı08-04-2021 rapor bitişi 14-04-2021 iken benden yapılan kesinti 4 gün mü olmalı…ilginiz için şimdiden teşekkürler…

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Arada boşluk yok, ikinci rapor birinci raporun devamı niteliğinde ise 4 gün değil 2 gün kesinti olur, yani ikinci rapor için kesinti olmaz.

  105. Binnaz gül dedi ki:

    20 nisan 2020 ‘de silahla vuruldum kol kemiği kırıldı 6 nisan 2021 ‘de de amaliyat oldum platin takıldı şükür heyet rapor alıyorum paranı da alıyorum ama çok korkuyorum her an işten cikartirlar diye sanırım 4 :5 ay daha sürecek bu tedavim çıkarırlarsa nasıl bir gak talep edebilirim

  106. Hayrullah dedi ki:

    Merhaba ayın 7 disinde apandisit ameliyatı oldum 14ünde taburcu edeceklerini söylediler hastanede kaldığım süre zarfında işyerine sadece durumu arayıp bildirmem yeterlimi yoksa işyerinin hemen rapor talep etme hakkı varmı ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hastanede yatılan süre için istirahat raporu düzenlenmez, ancak işyeri talep ediyorsa hastaneye yatış ve taburcu tarihlerini de gösteren bir belgeyi işyerine gönderebilirsiniz, örneğin epikriz raporu olabilir. Ayrıca hastaneye yattığınız tarihten geriye doğru bir yıllık süre içerisinde en az 90 gün sigortalılığınız varsa SGK ise hastanede yattığınız günler için SGK’ya bildirilen günlük kazancınızın yarısı, taburcu olduktan sonra istirahat raporu almanı halinde raporlu günler için günlük ücretinizin üçte ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği öder.

  107. Erdoğan dedi ki:

    İyi günler devlet memuruyum ameliyat oldum 30 gün istirahat aldım 15 günde iyileştim işime dönmek için ne yapmam lazim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Rapor kesip, işyerinde işe başlayabilirsiniz, bu durumda işyeriniz hastalık izin belgenizi 30 gün olarak değil 15 gün olarak düzenler.

  108. ÖMER IRMAK dedi ki:

    Benim 2021 temmuz ayının 6 sında kolum kirildi doktorum ağustos ayı 17 sinde kontrole gel sedi 47 gün oluyor bu raplara nasıl yansır sonucu ne olur ben ne kadar odeme alırım bilgi verirseniz sevinirim

  109. osman dedi ki:

    Merhabalar bu sene 37 güm raporum vardı covidden dolayı 14 günlük tek hekim raporu düzenlendi.Özel okulda öğretmen olarak çalışıyorum;işgöremezlik ödeneği alabilir miyim?Toplamda covid raporuyla 54 gün oldu,cevap verirseniz sevinirim

  110. Mustafa dedi ki:

    Ben okulda hizmetliyim işimiz biraz ağır ve yoğun safra kesesi ameliyatı olmam gerekiyor en fazla kaç gün rapor alabilirim bana bir yol izlememde yardımcı olur musunuz teşekkürler.

  111. Yunus emre dedi ki:

    Bn bi 5 günluk aldim bitti 3 gunluk verdi bitti 5 gun daha verdi hepsinden 2 gun mu kesilcek

  112. engerekli dedi ki:

    merhaba.
    ayni tek doktordan 10+10 seklinde araliksiz rapor aldiktan sonra ara vermeden ikinci kez 10+10 raporumu kullanabilmek icin farkli bir tek hekimden rapor almam usulen uygunmudur? ve bu durumda benden kesinti yapilir mi? ya da rapor parasi odemesi seklinde bir mevzuatla karsilasirmiyim?
    memur ogretmenim ve dogum iznim yaz tatiline denk geldigi icin yasal dogum iznim yanmis oluyor ve bende bu rapor hakkimi kullanmak istiyorum.
    simdiden tesekkur ederim??

  113. Hasan dedi ki:

    Merbaba , filyasyon ekibinden 7 günluk raporum var. Yarin doluyor ama ben kendimi iyi hissetmiyorum. Saglik ocagindan hemen bittigi gunun ertesi gunune yeni rapor alsam her iki rapor icinde 2 gun kesinti olacak mi ? Ilk rapor filyadyon ekibinden oldugu icin saglik ocagi onun devami gibi yazabilir mi ?

  114. Melek Çelik dedi ki:

    Merhaba ben 24 yıllık devlet memuruyum kanser nedeniyle tedavi görüyorum bu haziran ayı içinde 3 yılım dolacak malulen emekli olmak istemiyorum tekrar işe başlarsam ki doktorum çok uygun görmedi uzun süreli işe başlamama ne kadar süre çelışmalıyım yada nasıl bir yol izlemeliyim

  115. Nurhan dedi ki:

    17.11.2011 tarihinde iş kazası geçirdim 2 kolum birden kırıldı şimdiye kadar 2 ay rapor kullandım hala çalışamaz durumdayım ellerimi kullanamıyorum tazminat davası açtım pazartesi raporum bitiyor iş yeri benimle ilgilenmedi bu durumda ne yapmam gerekiyor

  116. Gül Türkyılmaz dedi ki:

    Cotvit 19 ve post covit şikayetlerim nedeniyle toplam 23 gün tek hekim,15 gün heyet raporu kullandım. Bu durumda 40 gün sınırı doluyor mu? Şayet gerekli olursa tek hekim kaç gün rapor verebilir? İyi çalışmalar diliyorum.

  117. Tuğba dedi ki:

    Özel sektör calışanıyım 24.02.2022 tarihinde covid den dolayı sağlık raporu aldım rapor 02.03.2022 ye kadar bir hafta şubat ayında maaş kesintisi oldu martda da kesinti yaptılar iki kere kesinti olur mu ?şubat ayında iş görememezlik ücretim yattı mart ayı maas kesintisi için iş görememezlik ücreti yatar mı SGK dan

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Raporun Şubat ayına tekabül eden günleri için Şubat, Mart ayına tekabül eden günleri için de Mart ayı maaşınızdan kesinti yapılmıştır. SGK eğer sadece raporun Şubat ayına tekabül eden kısmı için rapor parası yatırdıysa, Mart ayına ait 2 gün için de ayrıca rapor parası yatırır. Ancak size 7 günlük istirahat raporu verilmiş, eğer SGK size 5 günlük rapor parası ödediyse, tamamını ödemiş demektir, çünkü iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle verilen istirahat raporları dışındaki raporlarda ilk 2 gün için rapor parası ödenmez. Eğer işyerinden maktu (aylık) ücret alıyorsanız bu iki güne ait ücretinizin işyeri tarafından size ödenmesi gerekir.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/rapor-parasi-verilmeyen-iki-gun-icin-isciye-ucret-odenmesi-gerekir-mi/

  118. Admin dedi ki:

    Merhaba.10+10 kadin dogum doktorunda tek hekim raporluydum.ardindan 30 gun heyet raporum var. Simdi ayni kadin dogum doktoru tekrar 10 gün rapor yazabiliyor mu.sureler arasinda hic is basi yapmadim.tesekkurler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir takvim yılında tek hekimden toplamda 40 güne kadar istirahat raporu alma hakkınız bulunmaktadır, toplam 20 gün daha tek hekimden istirahat raporu alma hakkınız bulunmaktadır.

    2. Elif dedi ki:

      Aday memurlar hastalık gerekçesiyle ücretsiz izne ayrılabilir mi

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Aylıksız izin başlıklı” 108 inci maddesinde, hastalık nedeniyle memurun 105 inci maddede belirtilen hastalık izni süresi (memurun en fazla rapor alabileceği süre) bittikten sonra hastalık nedeniyle ücretsiz izin alabileceği belirtilmiş, maddede aday memurlar için herhangi bir ayrım yapılmamıştır.

  119. İlayda dedi ki:

    Merhaba, ben 13.04.2022 de bir günlük rapor aldım, hastaneden 15.04.2022 de de rapor alabilir miyim? Ga da aile hekimimden

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hekim rapor verdikten sonra sorun yok, tek hekimden bir defada en fazla 10 günlük, bir takvim yılında da en fazla 40 günlük istirahat rapor alınabilir. Mevzuatta bu konu ile ilgili sınırlama sadece bu şekilde.

  120. Can dedi ki:

    Merhaba hocam ben emniyet personeleyim rapor almak istediğimizde karakol amirimiz ben onay vermeden rapor alamassınız rapor alanı heyete gönderirim diyor aldığımız rapor en fazla 5 gün zaten 3 5 gün için heyete gönderebilir mi ? Gönderse bir problem olur mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Mevzuata göre, çalışanların aldığı istirahat raporlarıyla ilgili olarak işverenlerin (kamuda amirlerin) hangi yolu izlemesi gerektiği https://www.isvesosyalguvenlik.com/rahatsizligi-olmadigi-halde-gercege-aykiri-rapor-alan-calisanlarla-ilgili-ne-yapilabilir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Söz konusu yazıda da belirtildiği üzere, eğer işveren veya amir çalışanın aldığı raporun gerçeğe uygun olmadığını düşünüyorsa yazıda belirtilen yolu izleyebilir.

  121. Gamze dedi ki:

    Özel hastanelerinden psikiyatri bölümünden alınan 40 günlük rapor bedelini sgk öder mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer rapor sağlık kurulu raporu ise öder.

  122. Mesut aydogan dedi ki:

    Omuz kurwgim kirildi 30 ortapedi bolumu rapor verdi 10 gun fizik tedavi verdi lakin iyilesmedim raporda vermiyorlar ne yapmam gerekli size zahmet cevap verirmisiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Başka bir hastaneden rapor almayı deneyebilirsiniz. Ancak doktor rapor vermiyorsa demek ki çalışmanıza engel bir durum görmüyor.

  123. Faika dedi ki:

    Başka bir şikâyetten dolayı başka bir hekimin hastanın raporlu olduğu halde tekrar rapor yazabilirmi

  124. X dedi ki:

    askeri personelim 10 10 10 5 5 şeklinde farklı doktorlardan rapor aldım 40 gün rapor hakkımı tamamladım şimdi farklı doktordan 10 gün daha rapor alamaz mıyım?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir takvim yılı içinde tek doktordan 40 günlük rapor sınırını doldurduğunuz için artık farklı doktor da olsa tek doktordan istirahat raporu alamazsınız, heyet raporu almanız gerekir.

  125. alk dedi ki:

    07/2021 tarihinden 07/2022 tariine kadar 50 gün raporum var yine alamadım heyet raporu gerekli dediler kendim ö.g.görevlisiyim şu an 02/08/2022 yeniden 10 gün rapor alabilirmiyim 10/08/2022 tarihinde

  126. Batuhan varli dedi ki:

    İskeleden düştüm sağ elimi oynatamiyorum sadece bir günlük rapor tek verdiler elim de alçıda

  127. Serkan vatansever dedi ki:

    Ayak diz dönmesinden dolayı 15 gün rapor aldım ortopedi den daha sonra dizin durumdan dolayı başka bir hastaneden 29 gün daha rapor aldindi fizik tedavi için ancak 10 gün sonrada covid dolayı 1 hafta rapor yazılması gerekiyor du .Bu rapor diğer raporlarda dolayı yazilamadi.Bu raporu yazdırmak için ne gibi yol izlemem gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla Covid 19’a bağlı olarak verilen istirahat raporları iki defaya kadar 40 günlük rapor sınırlamasına dahil edilmiyordu, ancak daha sonra bu uygulama sona erdi. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/bakanlik-saglik-raporlariyla-ilgili-onemli-degisikler-yapti/) Dolayısıyla Covid 19 nedeniyle de olsa sağlık kurulu rapor almanız gerekir.

  128. Arif dedi ki:

    Sealmun aleyküm ben üniversite bünyesinde sürekli işçi kadrosunda tüm menisküs ameliyatı olacam iyiliseme sürecim 45 50 günü bulacak dedi doktorum bunun için heyet ropru doktormu verecek bizmi isticez yada nasıl bı mevzuat oluyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alyekum Selam, sizin doktorunuzdan istirahat raporunu talep etmeniz gerekir, çünkü doktor sizin çalıştığınızı bilmiyor olabilir. Bildiğimiz kadarıyla istirahat raporunu sizin doktorunuz düzenleyecek, sağlık kurulu da onaylacak.

  129. sema dedi ki:

    Lütfen cevaplar mısınız bu sorumu. Sözleşmeli sağlık personeliyim henüz 90 gün dolmadan 10 gün rapor almıştım, şimdi 90 gün doldu ve farklı bir doktordan 1 günlük rapor alacam ödemesi yapılır mı? ve önceki 10 günün ödemesi yapıldı mı bunu da bilmiyorum, bilgilendirir misiniz. Cevaplar için teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Rapor başlangıç tarihinden geriye doğru bir yıllık sürede en az 90 gün olması gerekir, daha sonra 90 günün tamamlanması bir işe yaramaz. Sonraki bir günlük rapor öncekinin devamıysa, arada boşluk yoksa SGK rapor parası öder, aksi halde ödemez, çünkü hastalık nedeniyle alınan istirahat raporlarında SGK ilk iki gün için rapor parası ödemez.

  130. Mithat ALDEMİR dedi ki:

    % 65 psikiyatriden rapor verildi. Devlet memuruyum malülen emekli olabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/memurlar-icin-malulen-emekli-olma-sartlari/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Malulen emeklilik şartları memuriyete başlama tarihine göre değişir.

  131. Selami baybuyuk dedi ki:

    Keşke her işletme 8 saat olsaydı çalışma süresi 12 saat kimi yerde 16 saat tabiki denetim eksik onun partisi adamı derkeni olan vatandaşa oluyor denetim şart böyle işletmelere ikdar vede para cezası teşvik den yararlanamama vs olabilir

  132. Melek dedi ki:

    Merhaba ben gece vardiyasında hastalanıp doktora gittim bana bir günlük rapor yazmis ama ben doktorla tartışıp başka bir hastaneye gittim diğer doktorun yazdığı rapordan haberim olmadan son gittiğim doktordan rapor istedim Manuel olarak bana 2 gün rapor yazmis simdi benim şirkete hangisini vermem gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İki gün istirahat yazılan raporu verebilirsiniz, eğer sadece bir gün işe gitmeyecekseniz bir günlük istirahat raporunu verebilirsiniz.

  133. Sabri dedi ki:

    İş kazası geçirdim 4 gün rapor verdi acilden başka hastaneye geldim raporum bitti uzatmak için ama uzatamıyorum iş kazası tutanağı istiyor yeni gittiğim hastane bu nedir neyapmam lazım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyeri iş kazası bildirimi yaptıysa o bildirime ait belge, varsa konuya ilişkin jandarma, polis tarafından alınan ifadelere ait belgeler, işyerinde iş güvenliği uzmanı tarafından düzelenmiş belgeler olabilir. Mevzuatta iş kazası için tutanak düzenlenmesi gerektiğine dair bir hüküm yok. Eğer gittiğiniz hastaneler Devlet Hastanesi ise doktor önceki kayıtlarınızı da görebilir aslında.

  134. İsimsiz ? dedi ki:

    Merhaba
    Ben uyluk ve karın germe ameliyatı oldum. Özel hastanede
    Bana 47 günlük rapor yazdi bu rapor bitince tekrar raporu yenilemeyi düşünüyorum ağır işte çalışıyorum. 1 aylık tekrar rapor yazdiricam doktoruma işyeri beni işten cikartabilirmi böylede cekincelerim var

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Toplam rapor süresi tabi olduğunuz ihbar süresini 6 hafta geçmedikçe, işyerinin işten çıkarma hakkı doğmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hastalanan-veya-rapor-alan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/)

  135. Fatma dedi ki:

    Merhaba, 657 devlet memurlarının heyet raporu 6 ay ama gün sayısı olarak kaç oluyor.166 gün heyet raporu verilmişse kaç gün daha heyeti devam edebilir ya da heyet bitiminde tek hekim raporu ile devam edilebilinir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’e bakabilirsiniz.

  136. Semiramis dedi ki:

    Merhaba ben mide amelşyatı olacağım memurum ama yıllık izin kullanacağım yerde olacağım yıllık iznimin son günü herhangi bi sıkıntı olur mu yada mide ameliyatını keyfi bir şey gibi değerlendirip raporumu hiçe sayma durumları olur mu ayrıca doktorum hemen işe başlayamayacağımı 40-45 gün rapor vereceğini söyledi özel bi hastane sağlık kurulundan bu kadar süreli rapor verebilir mi ?

  137. Yusuf ceylan dedi ki:

    Göz ameliyat olacam onun için 10 israt istiyorum

  138. Ercan dedi ki:

    31 çeken ayda 1 günlük rapor fazla mesiyla ödeştirme olurmı yani yövmiye kesilirmi

  139. ceylan dedi ki:

    Merhaba, yüksek riskli gebelik durumum var. Düşük tehdidi sebebiyle özel hastanede gittiğim doktor 10+10 olmak üzere üst üste 20 gün rapor verdi. İlk 3 ay risk daha yüksek olduğu için benimbu süreyi istirahatle tamamlamam için 20 gün daha çalışmamam gerekiyor. Daha iyi bir doktor buldum artık başka özel bir hastaneye gideceğim ve kullanmış olduğum bu 10+10 toplam 20 günlük raporumun üstüne yeni doktor bana yine 20 günlük rapor verebilir mi? (10+10 şeklinde yine)
    Cevaplarsanız çok sevinirim benim çok önemli ?? Çok teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir takvim yılı içerisinde bir defada en fazla 10 gün olmak üzere tek hekimden toplamda 40 güne kadar istirahat raporu alınabilir, bu nedenle siz 10+10 toplam 20 gün daha rapor alabilirsiniz. Ayrıca bu raporlar doğum nedeniyle alacağınız raporların ve rapor paralarının süresini etkilemez.

  140. Ersin topcu dedi ki:

    Kolay gelsin ben ayağımı kirdim ilk 1haftalik odan sonra 2 hafta ve. 4 günlük rapor aldım fakat rapor ödeneği 1 haftalık olan yatmadı 2 haftalık olan yattı 1 haftalık olansaglik kuruluna sevk oyuzden yatmamış nezaman yatar veya ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü Kısa Vadeli Sigorta Kolları servisinde dosyanıza bakan memurla görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  141. Burak dedi ki:

    Merhaba hocam bende bı kitle çıktı kanser olduğunu öğrendik ameliyat oldum şuan kemoterapi görüyorum 1.5 aydır raporluyum iş yeri beni çıkarma yetkisi varmı acaba 45 gün olduğu için iyi gunler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerindeki çalışma sürenize göre tabi olduğunuz ihbar süresini 6 hafta aşacak şekilde kesintisiz rapor kullanmanız halinde işyerinin işten çıkarma hakkı doğar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hastalanan-veya-rapor-alan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/)

  142. .... dedi ki:

    Merhaba, okul için rapor almak istiyorum dün ve bu gün için rapor verilir mi yani dün de dahil olur mu ?

  143. Ramazan dedi ki:

    11 08 2022 ayını beri rapor luyum da dizimde menisküs ameliyatı oldum kaç gün daha rapor verebilir doktor. iş yerinde bir sıkıntı olurmu işver iş ten çıkarabilirmi beni

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bir takvim yılı içerisinde tek hekimden bir defada en fazla 10 gün olmak üzere toplamda en fazla 40 gün süreyle rapor alınabilir, devamı raporların sağlık kurulundan alınması gerekir. Aldığınız toplam rapor süresinin tabi olduğunuz ibhar süresini 6 hafta aşması halinde işverenin işten çıkarma hakkı doğar.

  144. Durmuş yambak dedi ki:

    14/07/2022 tarihinde bir iş kazası geçirdim şuan rapor devam ediyor bu rapor kaç gün daha sürer ise malulen emeklilik hakkı oluyor bu konuda bilginize tecrübemizle ihtiyacım var ilginize şimdiden teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılabilir. Ancak tedaviniz bitince kalıcı iş göremezlik olursa iş kazasından dolayı gelir bağlanması için SGK’ya başvurabilirsiniz. Malulen emeklilik için aranan şartları da https://www.isvesosyalguvenlik.com/herkes-icin-gecerli-malulen-emekli-olma-sartlari/ başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.

  145. Ebru dedi ki:

    Merhabalar eşim beyin kanaması geçirdi teşhis konulunca hastaneye yatırıldı önce 1 günlük rapor alındı hemen arkasından 1 aylık rapor alındı ameliyat oldu taburcu oldu 2 hafta sonra ikinci beyin kanaması geçirdi tekrardan ameliyat edildi ve uogun bakima alındı 1 hafta sonra 1 aylık raporun süresi bitti iş yerine ibraz edildi .tekrardan rapor istendi iş yerinden hastahane yatan hastaya raporverilmeyecegini yoğun bakımdan sadece epikriz raporu alabliecegimizi iletti aldık ilettik fakat is yeri bu raporun ne anlama geldini çözemiyor eşim hala yoğun bakımda ve ne zaman çıkacağı belli değil bu rapor isini nasıl çözebiliriz çünkü eşim istifa edecek durumda değil iş yeride çıkışını veremiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Belirtiğiniz epikriz raporu eşinizin hastanede yattığını gösteren bir rapordur. Size hastanede söylenen doğru, istirahat raporu hastane dışında geçirilen süreler için verilir, hastanede yatılan süre için istirahat raporu verilmez. Belki hastaneden eşinizin yatarak tedavi gördüğüne dair bir yazı alıp işyerine verebilirsiniz. Öte yandan eşinizin istirahat raporu aldığı ve hastanede yattığı sürelerin toplamının eşinizin işyerindeki çalışma süresine göre tabi olduğu ihbar süresini 6 hafta aşmadıkça işyerinin eşinizi işten çıkarma hakkı doğmaz.

  146. Atice dedi ki:

    Mehab bende boynumda fıtık var ve çalışamıyor 1 ekimden 7 günlük rapor verdi sonra diyer ekime yolladı oda 10 günlük verdi ama ağrılarım kesilmedi calısamıuom ve tekrar verecek bir sıkıntı olurmu çalıştığım yerden

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aldığınız raporların toplam süresi işyerindeki çalışma süresine göre tabi olduğunuz ihbar süresini 6 hafta aşana kadar işveren sizi işten çıkaramaz, yani rapor aldınız diye işverenin sizi işten çıkarma hakkı doğmaz.

  147. yo dedi ki:

    merhaba, bazı sağlık sorunlarından dolayıu 1 aylık heyet raporu olduğunu varsayalım. yani 30 gün raporlu geçmiş daha sonra farkı rahatsızlıklardan yıl içinde + 40 gün tek hekim rapor hakkımız devam mı ediyor yoksa heyet raporunda kullanılan süre sebebiyle 10 güne mi düşer ? tek hekimin toplamda parça parça 40 gün rapor verdiğini biliyorum. heyet raporunun buna etkisi olup olmadıgını soylerseniz sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Heyet raporu alınan süreler, tek hekimden alınacak toplam 40 günlük rapor sınırlamasında dikkate alınmaz, 40 günlük süreden düşülmez.

  148. savaş dedi ki:

    Merhaba, eşim öğretmen 1,5 yıl önce beyinden ameliyat olup kitle alındı, ameliyat sonrası sol taraf kismi fenç , kismi konuşma kaybı yaşıyoruz. 1yıl hastaneden rapor alında devamında 2 yıllık arastırma hastanesinden heyet raporu alında. eşim sürekli fizik devadiye gitmekde fakat meslege döneceğini sanmıyorum. heyet raporun betmesine 1,5 yıl var toplamda 36 ay rapor kullanmış oluyurz. heyet raporu günü bitmeneden emkeli dilekcesi vermelimiyim memurlarda heyet raporun sonuna kadar raporlu oluna bilir deniliyor 36 ay porur kullanmamız memuriyetliği icin bir sıkıntı olur mu , bu konuda bilgi paylaşım yapabirseniz sevinirim , iliğiniz icin şimdiden teşekkur ederim

  149. Barış Gür dedi ki:

    Merhabalar, Fıtık ameliyatı oldum. Kendi doktorum. 10 günlük raporlarla toplam 4 kez rapor yazdı. 40 günlük raporum tamamlanıyor. Ağrılarım devam ediyor. Yeniden rapor almak istesem uygun olur mu? Nasıl bir yol izlemem gerek başka bir hekimle konuyla ilgili görüşmek istiyorum. Uygun olur mu? Sgk konuya nasıl yaklaşıyor bilgim yok yardımcı olabilir misiniz?

  150. metin dedi ki:

    iki bacagimda da varis var ciddi anlamda ssk li calisanim ve ilk sag bacagimdan ameliyat oldum ve 30 rapor verdi dokdorum rapor bitimi sol bacagindanda ameliyat olucam ayni hastane ve ayni dokdor yapicak simdi bana tekrar 30 gun rapor verile bilirmi hocam verilirse is yeri beni cikarta bilirmi cevablarsaniz memnun kalirim saygilar

  151. Elmas emel dedi ki:

    Merhaba is kazası geçirdim 10 gün rapor verdi ama elim iyileşmedi raporu acil doktoru verdi tekrardan acil doktorumu vermesi gerekiyor başka doktor veremezmi