Engellilik Nedeniyle Vergi İndiriminden Nasıl Yararlanılır ?

Engellilik Nedeniyle Vergi İndiriminden Nasıl Yararlanılır ?
3 Kasım 2020 23:58

Bilindiği üzere çalışanların aldıkları ücret ve maaşlardan sigorta primi, damga vergisi dışında ayrıca gelir vergisi de kesilmektedir. Ancak çalışandan kesilecek gelir vergisi hesaplanırken bazı indirimler uygulanmakta, bu indirimler çalışanın ücretinden / maaşından kesilmesi gereken vergiden düşülmektedir. (Bkz. Ücretten Kesilecek Vergi Nasıl Hesaplanır ?)

Bu indirimlerden biri asgari geçim indirimi (AGİ) olup, tüm çalışanların bu indirimden belirli şartlarla yararlanma hakkı bulunmaktadır. AGİ dışında engelli çalışanlara tanınan ayrı bir vergi indirimi hakkı daha bulunmakta olup, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesine göre; sağlık kurulu raporu ile çalışma gücünü yüzde 40 veya daha fazla kaybetmiş olan engelliler söz konusu vergi indiriminden yararlanabilmektedir. Bu vergi indirimi ayrıca çalışanlara daha erken emekli olma imkanı sağlamakta olup bu konu Vergi İndirimi İle Erken Emekli Olma Şartları başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Kendisi engelli olmayan, ancak bakmakla yükümlü olduğu kişi engelli olan çalışanlar da vergi indiriminden yararlanabilmektedir.

Engelli Vergi İndiriminden Yararlanabilmek İçin Yapılması Gerekenler – Aranan Şartlar

Başvuracak Kişinin Çalışıyor Olması Gerekir

Söz konusu vergi indirimi kişinin çalıştığı işyerinden aldığı ücretinden / maaşından kesilecek vergi için uygulanacak bir indirim olduğundan, vergi indiriminden yararlanmak isteyen engellinin herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir. Zaten başvuru sırasında kişinin çalıştığı işyerinden belge de istenmektedir.

Dolayısıyla herhangi bir işyerinde çalışmayıp sadece vergi indirimine bağlı olarak erken emekli olmak için başvuru yapılamaz.

Başvuru Yapılacak Yer

Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmak isteyen kişinin öncelikle başvuruda bulunması gerekir. Başvuruda bulunmak için sağlık kurulu raporu almış olmak gerekmez. Zaten kişi başvuruda bulunduğunda kendisi sağlık kuruluna sevk edilir ve engelliliğine ilişkin sağlık kurulu raporu o zaman alınır. Ancak elinde engelliliğine dair daha önce alınmış sağlık rapor olan kişi başvurusunda bu sağlık kurulu raporunu da verebilir.

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen engelliler;

• Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğüne,

• Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde Defterdarlıklara (Gelir Müdürlüğüne),

• Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne,

• Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Malmüdürlüklerine

bir dilekçe ile başvurabilirler.

Başvuruda İstenen Belgeler

• Müracaat Formu – Dilekçe (Başvuru formunu – dilekçesini BURADAN indirebilirsiniz.)

• Çalıştığı işyerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı (İşyerine imzalatılacak yazıyı BURADAN indirebilirsiniz.)

• T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi

• İlgili yönetmeliğe (Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik) uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği. (Başvuru sırasında sağlık kurulu raporu almış olma şartı aranmaz, başvuruda bulunabilmek için sağlık kurulu raporu almak gerekmez, ancak başvuran kişinin daha önce almış olduğu sağlık kurulu raporu varsa bu raporun onaylı örneğini (fotokopsini) dilekçesine ekleyebilir.)

Dilekçe İle İlgili Açıklamalar

Yukarıda indirme linki verilen dilekçenin en üst kısmında dilekçenin yazılacağı makamın adı aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.

1) …………VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI / DEFTERDARLIK MAKAMINA

(Gelir Müdürlüğü)

2) …….. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

3) …….. MALMÜDÜRLÜĞÜNE

Başvuruda bulunan kişi yaşadığı yere bağlı olarak sadece aşağıdaki başlıklardan birini kullanacak, diğerlerini silecek, ayrıca kullanacağı başlıktaki boşluğa dilekçeyi vereceği yerin adını yazacak, başta yer alan 1) 2) 3) şeklindeki rakamı da silecektir. Dilekçenin nereye hitaben yazılacağı dilekçenin en altında açıklanmıştır.

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Samsun, Sakarya, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Zonguldak illerinde yaşayanların dilekçeyi “Vergi Dairesi Başkanlığı Makamı”na; diğer illerde yaşayanların “Defterdarlık Makamı”na yazması gerekmektedir.

Başvuru Üzerine Yapılan İşlemler ve Başvuru Sonucu ?

Vergi indiriminden yaralanma başvurusu kabul edilen kişi, rapor alması için yetkili hastaneye sevk edilir. Sevk edildiği hastane sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş olan rapor değerlendirilmek üzere Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderilir. Kişi daha önce engelliliği ile ilgili rapor almış ve başvuru dilekçesi ekinde bu raporun onaylı örneğini vermişse, bu raporun geçerli sayılması halinde kendisi rapor alması için tekrar hastaneye sevk edilmez, önceden almış olduğu bu rapor değerlendirilmek üzere Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderilir.

Engellilerin çalışma gücü kayıp oranları, Merkez Sağlık Kurulunca, Gelir Vergisi Kanununa ve bu Kanun gereğince hazırlanan Yönetmeliğe göre belirlenir. Engelli çalışanların hastanelerden aldıkları ve ilgili müdürlükler vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen raporları Merkez Sağlık Kurulunca “Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” ve eki cetvellere göre incelenir.

Merkez Sağlık Kurulunca tespit edilen çalışma gücü kayıp oranlarına göre belirlenen engellilik dereceleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından engellinin başvurduğu Vergi Dairesi Başkanlığına veya Defterdarlığa bildirilir. Bu birimler tarafından da başvuru sahibine sonuç yazılı olarak bildirilir, çalışanın vergi indiriminden yararlanabilmesi için bu yazıyı işyerine vermesi gerekir.

En az yüzde 40 engelli olduğuna karar verilenler vergi indiriminden yararlanma hakkı elde eder.

Daha Önce Alınmış Raporlar Hangi Durumlarda Geçerli Sayılır ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzerine vergi indirimi başvurusu yapabilmek için sağlık kurulu raporu almış olma şartı aranmaz, başvuru sırasında rapor ibrazı zorunlu değildir, çünkü kişi başvuru yaptıktan sonra rapor alması için sağlık kuruluna sevk edilir. Buna karşılık kişinin daha önce yetkili hastaneden almış olduğu sağlık kurulu raporu varsa, bu raporun onaylı bir örneğini dilekçesine ekleyip verebilir.

Öte yandan kişinin işe girmek, engelli kimlik kartı almak, sosyal yardımlardan faydalanmak gibi değişik amaçlarla almış olduğu Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilmemiş engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden engellilik indiriminden yararlanılması mümkün değildir.

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen kişinin diğer kurumların sevki sonucu aldığı raporlar (rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği), ilgili yönetmelik (Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik) hükümlerine ve ekinde yer alan engelli sağlık kurulu raporu formatına uygunsa bu raporlarla yapılacak engellilik indiriminden yararlanma başvuruları da kabul edilir. Bu raporlar dilekçeyi alan birim tarafından değerlendirilmek üzere Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderilir, rapor burada değerlendirilir, uygun bulunursa kişi bu rapora istinaden de vergi indiriminden yararlanma hakkı elde eder.

Engellilik İndiriminden Hangi Tarihten İtibaren Yararlanılır ?

Engellilik nedeniyle vergi indiriminden yararlanmak için başvuruda bulunulan kişi, dilekçe verilen vergi dairesi başkanlıkları veya defterdarlıklarca yetkili hastaneye sevk edilir, kişinin sevk edildiği hastaneden aldığı raporlar değerlendirilmek üzere Merkez Sağlık Kuruluna gönderilir. Burada yapılan değerlendirme sonucu engellilik indiriminden yararlandırılması gerektiği kararlaştırılanlar, rapor tarihinden itibaren engellilik indiriminden yararlandırılır.

Daha önce almış oldukları mevcut raporları ile başvuruda bulunanların raporları da aynı şekilde Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilir, değerlendirme sonucu engellilik indiriminden yararlandırılması gerektiği kararlaştırılanlar başvuru tarihinden itibaren engellilik indiriminden yararlandırılırlar.

Engellilik nedeniyle vergi indiriminden yararlanma hakkı elde edenler, başvuruları sonucu kendilerine gönderilen vergi indirimine dair yazıyı işyerlerine vererek indirimden yararlanabilirler.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna veya Merkez Sağlık Kurulu Kararına Nasıl İtiraz Edilir ?

Sağlık kurulu tarafından verilen raporda engellilik oranının düşük verildiğini düşünenler veya sağlık kurulu tarafından engelli olmadığına karar verilenler, bu rapora itiraz edebilir.

Engelli sağlık kurulu raporuna; engellinin kendisi, velisi, vasisi veya raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk engelli sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, engelli sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen engelli sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen engelli sağlık kurulu raporundaki kararlar yani ilk sağlık kurulu raporu ile ikinci sağlık kurulu raporu aynı yönde ise engelli sağlık kurulu raporu kesinleşir. Bu kişi artık itirazda bulunamaz. İsterse dava açabilir.

İlk engelli sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine düzenlenen ikinci raporun farklı olması durumundaysa; kişi ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, yeniden muayene edilmesi ve engelli sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin engelli sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.

Raporu değerlendiren Merkez Sağlık Kurulu kararına da kişi tekrar incelenmesi için itiraz edebilir. Merkez Sağlık Kurulu kişinin itirazlarını inceler; ayrıca engellileri yeniden hastaneye sevk, haklarında ek rapor düzenletme ve hakem hastaneye sevk konularında da yetkisi vardır.

Kendisi Engelli Olmayıp Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişi Engelli Olan Çalışanın Vergi İndiriminden Yararlanma Şartları

Çalışan kendisi engelli olmamakla beraber, bakmakla yükümlü olduğu kişilerden engelli olan herhangi biri varsa, kendisi engelli olmasa bile o kişiden dolayı vergi indiriminden yararlanma hakkı elde edebilir. Ancak bu şekilde kazanılan vergi indiriminden yararlanma hakkı sadece o kişinin ücretinden / maaşından kesilecek gelir vergisinin hesabında dikkate alınır, emeklilik için geçerli olmaz.

Engelli kişinin tabi olduğu çalışma mevzuatı veya bağlı olduğu sosyal güvenlik mevzuatına göre bakmakla yükümlü sayılan kişiler, engellilik vergi indirimi uygulaması yönünden de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmışlardır. Sosyal güvenlik mevzuatına göre çalışanın bakmakla yükümlü sayılacağı kişiler GSS’linin Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler Kimlerdir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Ücretlinin çalıştığı bakanlık ve bu bakanlığa bağlı olarak kurulan döner sermayeden aldığı ek ödemeler ile maaş ödemelerinin tek işverenden alınan ücret olarak değerlendirilmesi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuğunun rahatsızlığı nedeniyle faydalanması gereken engellilik indiriminin ek ödemeler ile maaş ödemelerine ilişkin ücretler toplamına uygulanması gerekir.

Bakmakla yükümlü olduğu kişinin engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmak isteyen kişinin başvurusu konusunda, yukarıda yer alan açıklamalar aynen geçerlidir.

Sadece başvuru sırasında istenen bazı belgeler farklılık göstermekte olup, bunlar aşağıda belirtilmiştir.

• Müracaat Formu – Dilekçe (Engelli Vergi İndirimi Dilekçesi) (Başvuru formunu – dilekçeyi BURADAN indirebilirsiniz.)

• Çalıştığı işyerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı (İşyerine imzalatılacak yazıyı BURADAN indirebilirsiniz.)

• Çalışanın kendisine ve bakmakla yükümlü olduğu engelli kişiye ait T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopileri

• Bakmakla yükümlü olduğuna dair belge (işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğünden alınabilir)

• Çalışanın bakmakla yükümlü olduğu kişiyle ilgili olarak ilgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği

İşyerini Değiştiren Çalışanların Yapması Gerekenler

Vergi indiriminden yararlanan çalışanların herhangi bir şekilde çalıştıkları işyerini değiştirmeleri halinde, daha önce vergi indirimi başvurusu yaptıkları müdürlüğe tekrar başvurup yeni iş yerlerinin adreslerini bildirerek buradan yeni işyerlerine hitaben yazı almaları yeterli olacaktır. Bu engellilerin yeniden rapor almalarına gerek yoktur. Bulundukları il sınırları dışına giden çalışanlar da aynı şekilde hareket edebilir.

Engellilik Nedeniyle Vergi İndiriminden Yararlananlar Ayrıca AGİ Alabilir mi ?

Engellik nedeniyle vergi indiriminden yararlananlar ayrıca asgari geçim indirimi (AGİ) de alabilirler, engellilik nedeniyle vergi indiriminden yararlanıyor olmak AGİ almaya engel teşkil etmez. Bu durumda AGİ’nin nasıl hesaplanacağı Vergi İndiriminden Yararlanan İşçinin AGİ’si Nasıl Hesaplanır ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Buna karşılık, kendisi engelli olmayıp da bakmakla yükümlü olduğu kişinin engelli olması nedeniyle vergi indiriminden yararlananlar, bakmakla yükümlü oldukları o kişiden dolayı ayrıca AGİ alamazlar. Örneğin çalışan engelli çocuğundan dolayı vergi indiriminden yararlanıyorsa, bu çocuğundan dolayı ayrıca AGİ alamaz.

Vergi İndirimi Uygulamasıyla İlgili Diğer Önemli Konular

• Ücretlilere yapılan ilave ödeme ve ikramiye ödemeleri, Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesi hükmü gereğince ücret olarak değerlendirileceğinden, söz konusu ücret ödemelerinin çalışanın asıl ücretine dahil edilerek engellilik derecesine uygun engellilik indirimi tutarlarının indirim konusu yapılması gerekir.

• Emekli olarak işten ayrıldıktan sonra işyerinde tekrar çalışmaya başlayanlara yapılan ve gelir vergisi kedintisine tabi olan ücretlere engellilik indirimi uygulanabilir.

• Aylık dönemler itibariyle yapılan ücret ödemelerinin vergilendirilmesi sırasında, engellilik indiriminin aylık ücret matrahını aşan kısmı için herhangi bir vergi iadesi yapılmaz.

• Bankaların idari kararı sonucu, tek taraflı iradesi doğrultusunda banka emeklilerine yılda bir defa karşılıksız olarak yapılan kuruluş ikramiyesi, Gelir Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde yer alan gelirin unsurları kapsamında değerlendirilmediğinden, bu ödemelere engellilik indirimi uygulanmaz.

• Engellilik indirimi uygulamasında Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilen raporların asılları çalışanın başvuruda bulunduğu vergi dairesi başkanlığına ya da defterdarlığa geri gönderildiğinden, Gelir İdaresi Başkanlığı arşivinde rapor asılları bulunmaz.

• Engellilik nedeniyle vergi indiriminden yararlananlar, istedikleri zaman bu haklarından vazgeçebilirler.

• Engellilere uygulanacak güncel vergi indirimi tutarlarına Aylık Engelli Vergi İndirimi Tutarları sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Radife dedi ki:

    100/61 engelli evraklarım ankarada 5 aydır kurul neden toplanıp cevap verilmiyor zaten pandomi yardımı alamıyorum hastalıklarım beni artık dayanılmaz hale getirdi .acıdıkları için işte tutuluyorum makinayla gece hayatımı sürdürüyorum gündüzde öyle bizleri kimler madur ediyor.çaresiz bırakıyorlar.hakkımı nerden arayabilirim teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz, belki faydası olur.

  2. Nafîz dedi ki:

    Engelli vergi întîrîmî den emeklilik

  3. Oğuz met dedi ki:

    Ben 40 rapor aldım gozlermden bu rapor Ankara’ya gitti 1sene bekledim ve sonuç 35e düşülmüş vergi indiriminden yararlanamıyorum napmam gerekir saygilar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başında yer alan yazının “Engelli Sağlık Kurulu Raporuna veya Merkez Sağlık Kurulu Kararına Nasıl İtiraz Edilir ?” başlıklı bölümünde konuya ilişkin açıklama yer almaktadır.

      1. Yaşar dilekçi dedi ki:

        Yüzde 52 engelli raporum var. Uyku apnesi raporu var sadece elimde cpap cihazı için yatmadım. Vergi indirimi için sağlık kurulunun verdiği rapor yeterli midir. Cevap verirseniz teşekkür ederim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Sağlık Kurulunun verdiği rapordaki engellilik oranının yüzde 40 veya üzeri olması engelli vergi indirimine başvuru için yeterlidir.

  4. Ekrem dedi ki:

    Kurul raporum %62daha sonra %52ye düşürüldü evraklarım Ankara’ya gitti bu süre zarfında emeklilik onayım gelmeden işten ayrılsam emekliligimi etkilermi yaşım 42 2 yıl süreli vergi indiriminden rapor verildi teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      % 62 oranındaki raporla ikinci derece engelli sayılıyorken, % 52’ye düşmesiyle birlikte üçüncü derece engelli durumuna düşmüşsünüz, dolayısıyla bu yeni orana göre sigortalılık süreniz ve prim gün sayınız yetiyorsa emekli olabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/engellilik-nedeniyle-vergi-indiriminden-nasil-yararlanilir/)

  5. metehan dedi ki:

    01-06-1982 dogumluyum sigorta girişim 22-06-2010 dur toplam prim gün sayısı 3094 gundür 23-02-2004 askerliği 15 ay yaptım raporum yüzde 66 dır rapor tarihi 15-02-2021 dir vergi indirimi ne zaman almam gerekir halen çalışıyorum ne zaman emekli olurum en düşük maaşım aşağı yukarı ne olur.tsk ler…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer sigorta başlangıç tarihiniz 22.06.2010 ise, daha önce hiç sigortalılığınız yoksa erken emeklilik için vergi indiriminden yararlanıyor olmanız gerekmez. Eğer engelliliğiniz sigorta başlangıcından sonra ortaya çıktıysa, malulen emekli olabilirsiniz, çünkü malulen emeklilik için en az 10 yıl sigortalılık – en az 1800 prim günü – en az yüzde 60 iş göremezlik gerekir. Engelliliğiniz sigorta başlangıcından önce de var idiyse o zaman en az 16 yıldan sigortalılık süresi – 4320 prim günü ile emekli olabilirsiniz.

  6. Ali dedi ki:

    Yüzde 48 engelli raporum var süresiz işyerinden sakatlık indirimi alıyorum yani vergi indiriminden yararlanıyormuşum günüm dolunca emekli olabilirmiyim

  7. Talat dedi ki:

    Vergi indiriminden yararlanmak için başvuruda bulundum. Gerekli evrakları ve sağlık kurulu raporunu da teslim ettim. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sonuç gelmedi ve ben çalıştığım iş yerinden ayrıldım. Şu an herhangi bir iş yerinde çalışmıyorum. Başvurum hala geçerliliğini koruyor mudur ?Sonuç bana nasıl ulaşır? Müspet cevap gelir ise çalışmıyor iken de engelli emekliliği için başvuruda bulunabilir miyim? Teşekkürler.( Engelli emekliliği için yaş ve prim şartlarını taşıyorum.)

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Engelliliğe bağlı vergi indirimden yararlanabilmek için başvuru sırasında sigortalı bir işte çalışıyor olma şartı aranıyor, ancak başvuru sonuçlanana kadar sigortalı işte çalışmaya devam edilmesi gerektiğine dair bir şart bildiğimiz kadarıyla yok, en azından biz böyle bir şarta rastlamadık. Sonuç müspet gelirse, emekliliğe başvuru için de SGK çalışıyor olma şartı aramadığı gibi, çalışan kişinin de zaten emeklilik başvurusu yapabilmesi için çalıştığı işten ayrılıp sigorta çıkışını vermesi gerekir.

      1. Talat dedi ki:

        Teşekkür ederim

      2. Cengiz dedi ki:

        Merhaba 2019 Mart ayında işten ayrıldım ayrılmadan önce vergi indirimi için başvuru yaptım raporum 01.04 2019 tarihinden geçerli sayıldı ben emekliligim 01 Haziran 2019 yılından geçerli sayıldı bir sıkıntı olurmu

  8. Servet Polat dedi ki:

    %45 oranda Hastane raporuyla verginindirimi talebinde bulundum. 5 ay önce İzmir Vergi idaresine verdiğim raporumu Evis’ten takip ediyorum, Ankara ya Maliye bakanlığına yazı gönderildi cevap bekleniyor yazıyor. Öncelikle bu yazının cevabi ne kadar sürede gelir. Sürekli mi gelir yoksa süreli mi gelir? Hastane raporum 1 yıllık bu sure de gelmez ise yeniden Hastane raporunu alıp aynı süreç devam mı eder. Olumlu gelen yazı ile emekli olursam her yıl Hastane raporu almam gerekiyor, emekliliğini devam edebilmesi için. Emekli olduktan sonra bu Hastane raporlarına gerek oluyor mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla pandemi nedeniyle Ankara’daki Maliye Merkez Sağlık Kurulundan onaylar geç gelebiliyormuş, ancak cevap ne zaman gelirse gelsin tekrar rapor almanız gerekmez. Emekli olduktan sonra SGK sizi belli aralıklarla kontrol muayenesine tabi tutabilir.

  9. Zeynep dedi ki:

    Merhaba
    Engelli indirimi basvurusu sonuclanana kadar sgk li calismaya devam etmem gerekiyormu ? Bu surec tamamlanmadan isten ayrilma cikarilma durumu olursa Engelli indirimi alma surecini olumsuz etkilermi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maliye’nin hazırlamış olduğu Engelliler İçin Vergi Rehberine göre, sadece engelli vergi indirimi için yapılacak başvuru sırasında sigortalı bir işte çalışıyor olmak gerekmektedir, başvuru sonuçlanana kadar sigortalı işte çalışmaya devam edilmesi gerektiğine dair bir açıklamaya yer verilmemiştir. İsterseniz ALO 189’u arayıp bilgi alabilirsiniz.

  10. GÖKTAN dedi ki:

    Merhabalar ben 3 ay önce iş kazası geçirdim gözümden ve şuan görme kaybı var ben 40 gün rapor aldım şuan rapor vermiyolar ve işyerim raparum bittiği için işe gelmemi söylediler şuan çalışıyorum ve bilgisayar başında olduğumdan gözüm sürekli ağrıyo ve kanlanıyo hastaneye de gittim kurulada gittim hiç birisi net bi blgi ve napmam konusunda yardımcı olmuyorlar ben hem emeklilik hem vergi indirimden yararlana bilirmiyim bana net ve açıklayıcı bi bilgi verirsenin çok memnun olurum gerekirse telefonlada araya bilirim cevabınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1- İşyerinde yaptığınız işin sağlığınız açısından zararlı olduğu yönünde doktordan rapor alabilirseniz, İş Kanununun 24/I. maddesi kapsamında sağlık nedeniyle iş akdinizi feshedip, en az bir yıldır işyerinde çalışıyorsanız kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.
      2- Görme kaybınız iş kazasından kaynaklandıysa ve yüzde 10 veya daha fazla meslekte kazanma gücü kaybı meydana geldiyse SGK size sürekli iş göremezlik geliri bağlar. Bu konuyla ilgili olarak SGK’dan sağlık kurulana sevk isteyebilirsiniz.
      3- Yüzde 40 veya daha fazla engelli olduğunuz tespit edilirse vergi indiriminden yararlanma hakkı elde edebilir, sigortalılık süreniz ve prim gün sayınız da yetiyorsa emekli olabilirsiniz. Bunun için işten ayrılmamış olmanız ve vergi indiriminden yararlanma başvurusu yapmanız gerekir.

  11. turgay dedi ki:

    Merhaba.
    Eşim %66 süresiz rapor ile 2. derece vergi indiriminden yararlanıyor. Hastalığı ilerlediği için Doktor %90 rapor alabilir diyor. Yeni rapor Işten ayrıldıktan sonra alınır ise, emeklilik için ilk rapor mu geçerli olur. Eksik olan 375 gün (toplam 3760 gün) isteğe bağlı tamamlanır ise 2. derece engelli emekliliği hak edilir mi? Yeni rapor süreli olur ise Ankara ya gonderilemeyeceginden emekli maaşı ne olur?
    Biraz karışık iş. Şimdiden teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizi yeni raporu işten ayrılmadan alırsa vergi indirimi açısından bu yeni rapor geçerli olur, SGK’da bu rapordaki engellilik oranını dikkate alır. Eğer eşiniz işten ayrıldıktan sonra rapor alırsa bu rapor vergi indirimine esas engellilik oranını değiştirmez, vergi indirimindeki engellilik oranına etki etmez. Eksik olan 375 günü eşiniz isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilir, 1260 günün altında kaldığı için eşiniz yine SSK şartlarında vergi indirimine istinaden emekli olabilir.

  12. Enes dedi ki:

    %63 engelli raporum var 23 yaşındayım 2017 yılı işe giriş tarihim erken emeklilik için engelli vergi indirimine baßvurmalımıyım ve ya emekli olacağım zaman 2021 de aldım belgeyi 2027 pirimimde sayılacakmı 3960 günle emekli olmam için ayrıyeten bir başvuru yapmakımıyım sgk ya vs

  13. Recep kuş dedi ki:

    Tüm üzerime olan vergilerin kaldırılmasını istiyorum

  14. Recep kuş dedi ki:

    Yüzde elli beş engelliyim tüm vergilerden maf olmalıyım

  15. Keziban Yahşi dedi ki:

    Sağlık kurulu %73 rapor verdi, evraklar Ankara’ya gitti 1 hafta sonra işten çıkartıldım. Emekli olmak için çalışmaya devam etmem şartmı. 25 yıldan fazla sigortam ve 4030 günüm var.

  16. Tarık dedi ki:

    Merhaba yüzde 48 engelli raporum var SGK girişim 04/03/2005 toplam gün 4050 vergi indiriminden emekli olabilirmiyim

  17. Tuncay dedi ki:

    Engelli anneme bakmakla uükümlüyüm, vergi indiriminden faydalanmak için maliyeye gittim. Annemin 2 ayda bir dulluk maaşı aldığını söyledim, ordaki görevlide eğer annenizin maaşı varsa vergi indiriminden faydalanamazsınız dedi. Doğruluk derecesi hakkında bilgi alabilirmiyim. Kolay gelsin iyi günler dilerim.

  18. Mustafa Özcan dedi ki:

    Merhaba çalışacak durumu ve çalışacak gücü olmayan engellilere iş yerlerinde çalıştırmadan maaş verirler mi?

  19. Ali dedi ki:

    Merhabalar %41 engelli raporum la vergi indirimine başvurdum çalisamadiğim için işten çıkarıldım emekliliğim için bı sorun olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hayır bir sorun olmaz, vergi indirimi başvurunuzun onaylanıp vergi indiriminden yararlanma hakkı elde etmeniz yeterli.

  20. Ali dedi ki:

    Merhabalar engelli raporum %41 vergi indirimine başvurdum basvurduktan sonra çalışamadığım için ayrıldım vergi indirimi yazisi gelmeden emekliliğimi etkilermi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer vergi indiriminden yararlanma hakkı elde ettiğinize dair yazı gelirse, emekliliğinizi etkilemez, SGK’ya emeklilik başvurusu yapabilmek için zaten işten ayrılmanız gerekecekti.

  21. Cengiz dedi ki:

    Abimin %50 engelli raporu var sigortalı olarak çalıştığı yerde engelli olarak görünüyor maaş bordrosunda vergi indirimi tutarı adı altında 380 tl gösteriyor bu parayı abime vermesi gerekmiyormu.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Abiniz üçüncü derece engelli sınıfına girmekte olup, 2022 yılı için bunların aylık engelli vergi indirimi tutarı 500 TL’dir, 380 TL 2021 yılı için geçerli tutardı. Öte yandan engelli vergi indirimi, söz konusu tutarın işveren tarafından işçiye ödenmesi şeklinde bir uygulama değil. İşverenin söz konusu indirim tutarını, işçinin gelir vergisine tabi brüt ücretinden düşmesi, kalan brüt ücreti üzerinden kesilecek gelir vergisini hesaplaması gerekiyor, uygulama bu şekilde. Yani abinizin vergiye tabi aylık brüt ücretinin 500 TL’lik kısmının vergiye tabi tutulmaması gerekiyor, vergi indiriminden kastedilen bu. Asgari ücretten vergi kesintisi tamamen kaldırıldığından, asgari ücretle çalışanlar vergi indiriminden yraralanamaz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/aylik-sakatlik-indirimi-tutarlari/

  22. N.b g.c.l dedi ki:

    Kişi vergi indiriminden faydalaniyorsa aldiği rapor ankaradan onaylanmiş sayilirmi
    Ankara raporu bozuyor deniyor psikiyatri için n kadar doğru

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi indirimine ilişkin rapor Ankara’da bulunan Maliye Merkez Sağlık Kurulu tarafından onaylandıktan sonra kişi vergi indiriminden yararlanma hakkı elde eder, ilgili vergi dairesi de bu onay üzerine kişiye durumu yazılı olarak bildirir, bu yazıya istinaden işyeri o çalışanı vergi indiriminden yararlandırır. Bu durum sayfa başındaki yazının “Engellilik İndiriminden Hangi Tarihten İtibaren Yararlanılır ?” başlıklı bölümünde açıklanmıştır.

  23. N.b g.c.l dedi ki:

    Merhaba 2019dan 2022 şubata kadar çaliştiğim yerde vergi indirimim vardi şuan iş değiştirdim tekrar vergi indirimine başvurmam gerekiyormu pirimi doldurmama 8 ay kadar kaldi emeklilik başvurusunda
    Psikiyatri engellileri için ankaradaki heyet raporu 10 puana kadar düşürüyo diye söyleniyor n kadar doğridur teş.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi indiriminden yararlanan kişinin işyeri değiştirmesi halinde yapması gerekenler sayfa başındaki yazının “İşyerini Değiştiren Çalışanların Yapması Gerekenler” başlıklı bölümünde açıklanmıştır.

  24. Kavgacı dedi ki:

    Merhabalar, devlet memuruyum kanser oldum saglık raporu alsam yüzde 60 veriyorlar, bununla birlikte başvursam aylık maaşımdan kesilen vergilerde indirim olur mu, şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yüzde 39’dan fazla engelliliği olanlar engelli vergi indiriminden yararlanabiliyor. Bunun için başvuruda bulunabilirsiniz.

  25. Can Erdal dedi ki:

    14 yıl sigortalılık ve 5161 prim günüm var. Şuan çalışmıyorum. Sağlık sorunlarımdan dolayı engelli raporu alıp ve bir yerde kendimi sigortalı gösterip vergi indirimi için vergi dairesine müracaat edip vergi indirimi alıp emekli olabilir miyim? İlk işe giriş tarihim: 26.11.1992

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer SSK emeklilik şartlarına tabiyseniz yani son 7 yıllık prim gününün tamamı veya çoğu SSK kapsamındaysa, yüzde veya daha fazla engelli olduğunuz tespit edilir ve vergi indiriminden yararlanma hakkı tanınırsa emekli olabilirsiniz. Ancak vergi indiriminden yararlanabilmek için herhangi bir işyerinden 4/A (SSK) kapsamında sahte sigortalı olarak bildirilmek yerine kısa süre de olsa herhangi bir işyerinde çalışıp, o şekilde vergi indiriminden yararlanma hakkı elde etmeniz daha doğru olur.

  26. Ali dedi ki:

    %41 raporum var vergi indirimine basvurduktan sonra 2ay sonra işten çıkarıldım vergi indirimi yazısı geldiğinde iş yerinden alabilirmiyim tşk ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer defterdarlık veya vergi dairesi (artık nereye başvurdunuzsa) işyerinize gönderirse yazıyı alabilirsiniz, alamazsanız da başvuruda bulunduğunuz yerle görüşebilirsiniz.

  27. Can Erdal dedi ki:

    Gerçi daha önce cevap verdiniz teşekkür ederim. ama eksik bilgi vermişim. Prim günümün neredeyse tamamı 4c emekli sandığı. Bir de engelli raporunu aldıktan sonra bir yerde sigortalı işe başlayıp vergi indirimi ve emeklilik işlemlerini yapabilir miyim?

    Daha önce aşağıdaki şekilde yazmıştım.

    14 yıl sigortalılık ve 5161 prim günüm var. Şuan çalışmıyorum. Sağlık sorunlarımdan dolayı engelli raporu alıp ve bir yerde kendimi sigortalı gösterip vergi indirimi için vergi dairesine müracaat edip vergi indirimi alıp emekli olabilir miyim? İlk işe giriş tarihim: 26.11.1992

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Prim gününüzün tamamı 4/c kapsamındaysa siz Emekli Sandığı şartlarına tabisiniz demektir, o zaman Emekli Sandığı kapsamında adi malullük imkanından yararlanmayı deneyebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/memurlar-icin-malulen-emekli-olma-sartlari/)
      Siz şu an herhangi bir işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra eğer şartlarınız tutarsa vergi indiriminden yararlanma hakkı elde edersiniz, ancak buna istinaden emeklilik başvurusu yapamazsınız. Çünkü vergi indirimine istinaden emeklilik imkanı SSK emeklilik şartlarına tabi olanlar için geçerli.

  28. Sevda dedi ki:

    Mrb saglik kurulu yuzde 52 rapor verdi kaymakamliga gittim dosyami teslim ettim simdi ankarayami gidecek dosyam 30 gun sonra sonuç aciklanir dendi ve ankadada puani dusuruyorla mi acaba?gelir vergisi muafiyeti yaziyor raporumda ama benim sigorta girisim yok ve arac da alabilirmiyim acaba yorumlasaniz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Puanı düşüreceklerini pek zannetmiyoruz, Ankara’ya kontrol ve onay için gönderiliyordur büyük ihtimalle.

      1. Ertan dedi ki:

        Merhabalar
        Yasim 26
        İse giris tarihi 08.08.2012 staj
        Rapor tarihi 17.02.2020 %55 süresiz
        Maaş asgari üstü
        Okuldu ameliyatlardi bu sene duzgun bir ise girebildim 10 aydir calisiyorum daha 400 günüm oldu.
        Vergi indirimi basvurusu yapmam gerekiyormu ileride emekli olabilmem için.Yoksa prim gun doluncami basvurmam gerekiyor.Elimdeki rapor ile basvuru yaparsam tekrar hastaneye sevk edilirmiyim,yoksa bu rapor işimi görürmu en son hakem hastanesinden aldigim rapor bu . Hastaneye yollarlarsa cok uzun is o izin vermezler o yüzden direk bu elimdeki raporla oluyorsa basvurucam olumlu olumsuzda olsa bir diger sorumda bu vergi indirimi alirsam eger buda rapor gibi sureli yada suresizmi oluyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Şu an başvuracağınız engelli vergi indirimi sadece maaşınızdan yapılacak gelir vergisi kesintisinin bir miktar azalmasını sağlar, emeklilik için vergi indirimi başvurusunu şimdiden yapmanıza gerek yok. Öte yandan 08.08.2012 tarihinde staj nedeniyle yapılan işe giriş (sigortalılık) bu konuda dikkate alınmaz. 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigorta girişiniz olmadığı için de vergi indirimine istinaden emekli olma hakkından yararlanamazsınız. 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında engellilik nedeniyle emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/5510-sayili-kanun-kapsaminda-engellilik-nedeniyle-erken-emeklilik-sartlari/)

  29. Onur dedi ki:

    Gelir İdaresi Başkanığı interaktif vergi dairesi üzerinden engelli vergi indiriminden faydalanmak amacıyla başvuru yaptım ve sağlık kurulu raporu için hastaneye sevk istedim. Başvurumun üzerinden 15 gün geçti, şu anda dilekçe durumunu sorguladığımda işlem sonlanmış gözüküyor fakat sevk yazısını alacağımız kısım olarak belirtilen “ilgili evraklar” bölümünde herhangi bir evrak bulunmuyor. Konu hakkında yönlendirme yapabilirseniz çok sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      ALO 189 VİMER’i (444 0 189 – Vergi İletişim Merkezi) arayıp bilgi alabilirsiniz, eğer bu yeterli olmazsa bulunduğunuz yere vergi dairesi, defterdarlık, mal müdürlüğü gibi birimlerden hangisi yakınsa uğrayıp görüşebilirsiniz.

  30. Mehmet dedi ki:

    Selamın aleyküm iyiki varsınız ben (%55) engelliyim çalıştığım işyeri benden vergi kesiyorlar ne yapmalıyım yardım cı olabilir misiniz teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleykum Selam. İşyerindeki brüt ücretiniz ne kadar bilmiyoruz, ancak aylık brüt maaşınızdan yüzde 15 sigorta primi işçi hissesi kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutardan 5.500 TL net asgari ücret ile 500 TL engelli verdi indirimi düşüldükten sonra kalan tutar olursa o tutar üzerinden en az yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapılması gerekir.

      1. Gunduz dedi ki:

        Net asgari ücretle çalışan bir kişi engelli raporu (50) olmasına rağmen vergi indirimi alıp emeli olamazmı

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Kabul eder ancak işçinin sigortalılık süresi ve/veya prim günü % 50 engellilikle emeklilik için yeterli gelemiyor olabilir.

  31. Mehmed dedi ki:

    Benim %50 engeli raporum var ama engeli maaş alamıyorum alabilmem için ne yapmam gerekiyor ve vergiden muaf olmak istiyorum ne gerekiyor evrak izmirde yaşıyorum Gaziemir sarnic oturuyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergiden muaf olmak istiyorsanız yani engelli vergi indiriminden yararlanmak istiyorsanız, herhangi bir işyerinde çalışıyor olmanız ve vergi dairesine başvurmanız gerekir. Eğer herhangi bir işyerinde çalışmıyorsanız o zaman engelli vergi indirimine gerek yok zaten. Bu durumda da engelli aylığı için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/65-yas-engelli-bakim-ayligi-alma-sartlari/)

  32. dilara dedi ki:

    babamın vefatından sonra %91 engelli erkek kardeşimin vasiliğini aldım ve ben bakıyorum. kardeşim babamdan maaş alıyor ve sağlık sigortasından yararlanıyor. vergi indirimden yararlanabiliyor muyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu sayfa başındaki yazının Kendisi Engelli Olmayıp Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişi Engelli Olan Çalışanın Vergi İndiriminden Yararlanma Şartları başlıklı bölümünde açıklanmıştır. Kardeşler vergi indiriminden yararlanma konusunda bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmadığından kardeşinizden dolayı engelli vergi indiriminden yararlanamazsınız.

  33. Cemil dedi ki:

    Merhaba

    Babam yüzde 96 raporu ile bedensel engelli emekli ben özel sektör çalışanıyım maaşımdan kesilen vergiler babamın raporuna istinaden son bulur mu maaşımdan alınan ve vergi diliminden kurtulabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki açıklama sayfa başındaki yazının “Kendisi Engelli Olmayıp Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişi Engelli Olan Çalışanın Vergi İndiriminden Yararlanma Şartları” başlıklı bölümünde yer almaktadır.

  34. Muhammet Bingöl dedi ki:

    Merhaba.1981 doğumluyum.2000 yılında geçirdiğim iş kazası sonucu dalağım alındı askerlikten muaf edildim ve organ parası bağlandı.%70 oran e devlette gözüküyor ama raporumu vermemişlerdi.tekrar rapor almam gerekiyormu.bu oranla vergi indiriminden faydalanabilir miyim ve 5700 sigorta pirim günüm var emekli olabilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

  35. seher dedi ki:

    Merhaba Vergi indiriminden emekli olmaya hak kazandım. bir yakınım için soruyorum
    Sigorta başlangıç tarihi : 11.10.2001
    Diğer Sandık (banka vb.) başlangıç : 02.06.2008
    Doğum Tarihi : 20.03.1983
    SGK Prim günü : 771
    Diğer Sandık Pirim Günü : 5369
    Toplam Prim Günü : 6140
    Öğrenmek istediğim maaş hesaplaması nasıl yapılıyor. Aylık bağlama oranı nasıl hesaplanıyor.

  36. Gül dedi ki:

    Merhaba ben boşandım iki lise öğrencisi çocuğum var çocukların velayeti bende boşandıktan sonra bir yıl geçmeden çocuklarımın babası vefat etti bu durumda çocuklarıma yetim aylığı bağlanır mı

  37. Onur dördüncü dedi ki:

    Selamlar bende yüzde 24 engel raporum var sorum şu bu oranın bana ne gibi faydası olabilir

  38. Mustafa dedi ki:

    Merhabalar,
    Yukarıdaki yazınızda “Başvuracak Kişinin Çalışıyor Olması Gerekir” şartı bulunmaktadır, yazmakta ve bu benim kafamı karıştırdı. Yaklaşık 3 ay önce %41 rapor aldım toplam pirim günüm 5000 sigorta başlangıcım 2002. İş yerinden ayrıldım erken emeklilik için bir iş yerinde çalılmam mı gerekiyor?

  39. gizem dedi ki:

    02.12.2005 tarihli sgk girişliyim. %76 engelli raporum var vergiden muaf emekliliğim de gelmek üzere.
    Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edebilir miyim? bu yüzden vergiden muaf engelliliğe başvurmuştum.