Eşi Bağ-Kur’lu Olan Kişi Kendisi GSS’li Olabilir mi ?

Eşi Bağ-Kur’lu Olan Kişi Kendisi GSS’li Olabilir mi ?
5 Temmuz 2018 23:30

4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanların ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için diğer şartların yanında, sağlık hizmeti sunucusuna (aile sağlığı merkezi, tıp merkezi, hastane gibi) başvurdukları tarihte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç sigortalının 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması gerekiyor. (Zaman zaman çeşitli kanunlarla geçici süreler için tanınan hakla istisna)

4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılarının ödemesi gereken aylık en düşüp sigorta primi tutarları Bağkur – Tarım Bağkur ve Muhtar Prim Tutarları sayfasında belirtilmiş olup, bu tutarlar içerisinde GSS primleri de yer almaktadır ve bu kapsamdakilerin sadece GSS primini ayırıp ödemeleri mümkün değildir. Primin tamamını ödemeleri gerekmektedir. Aylık sigorta primlerini düzenli olarak ödemeyen / ödeyemeyen 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları, iki aylıktan fazla ödenmemiş primleri olduğu sürece sağlıktan yararlanamadıkları gibi bunların eş ve çocukları da (18 yaş altı çocukları hariç, Bkz. 18 Yaşını Doldurmamış Çocukların Sağlıktan Yararlanma Durumu) sağlıktan yararlanamamaktadır.

Bu durumda olanlara en azından eş ve çocuklarının mağdur olmasını önlemek için seçenek tanınmıştır. Buna göre 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları SGK’ya başvurarak aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü (2018 yılı için aylık 60,87 TL) üzerinden GSS primi ödemek şartıyla sağlıktan yararlanabilirler. Burada çocuklar için ayrı prim ödemeye gerek olmayıp, sadece anne veya babasının prim ödemesi yeterli olacaktır. Bunlar için ikinci seçenek ise gelir testine başvurmaktır. Yapılacak gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir miktarının brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkması halinde 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları prim ödemeden sağlıktan yararlanabilirler. 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalısının ise sağlıktan yararlanabilmesi için her halükârda Bağ-Kur primini düzenli ödemesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtildiği şekilde 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalısından ayrı olarak sağlık hizmeti almak için başvuranlar ve ayrı sağlık hizmeti almaya başlayanlar, daha sonra isterlerse SGK’ya başvuruda bulunup tekrar 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalısı üzerinden sağlık yardımı alma hakkını elde edebilirler. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Fırat dedi ki:

    Isyerim var bagkurlu gozukuyorum bagkurumu yatiramiyorum eşimin sosyal guvencesini hangi yol ile saglayabilirim cvp verirseniz sevinirim tesekkur ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Borcu Olan Bağ-Kur’lunun (4/1-b) Eş ve Çocuğu Sağlıktan Nasıl Yararlanabilir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. Bunun için öncelikle eşinizin çocuklarınızı da kapsayacak şekilde gelir testi yaptırması gerekir.

  2. Erol dedi ki:

    Bagkur borclusuyum eşim gss den yararlanabilir mi istediği zaman gss den çıkabilir mi girdiği zaman

    1. Admin dedi ki:

      60/g kapsamında GSS’li olup her ay primini ödeyerek GSS’den yararlanabilir (yıl sonuna kadar aylık 88 Lira), istediği zaman da çıkabilir.

  3. Mustafa soytürk dedi ki:

    Merhaba öncelikler ben 4 b bağkurluyum ve düzenli primi ödüyorum .eşimde yeni 4b Bağ-Kur’lu oldu primini ödeyemeyeceğiz benim üzerimden sağlıktan yararlanabilir mi