Eski Bir İş Kazası İçin Uğraşmaya Değer mi ?

Eski Bir İş Kazası İçin Uğraşmaya Değer mi ?
1 Eylül 2019 17:26

Gerek SGK mevzuatı, gerekse 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca, çalışanları iş kazasına maruz kalan işverenlerin kazadan sonraki üç iş günü içerisinde SGK’ya iş kazası bildirimi yapmaları gerekmektedir.

Bu şekilde yapılan bildirim sonucunda SGK gerekirse o iş kazası ile ilgili olarak gerekli inceleme ve soruşturmaları yapmaktadır.  (Bkz. SGK Hangi İş Kazalarını İnceler – Soruşturur ?)

Ancak mevzuatta yer alan bu yükümlülüğe rağmen, çalışanı iş kazası geçirdiği halde SGK’ya buna ilişkin bildirim yapmayan çok sayıda işverene rastlanmaktadır. Özellikle sigortasız çalışıyorken işçisi kaza geçiren işverenlerde daha çok bu duruma rastlandığı gibi, işçisi sigortalı olsa bile uygulanacak yaptırım ve cezalardan çekinen bazı işverenlerde de bu duruma rastlanmaktadır.

Bu şekilde çalıştığı işyerinde iş kazası geçiren, ancak bu iş kazası SGK’ya bildirilmemiş olan bazı çalışanlar daha sonra SGK’ya bu iş kazası konusunda ihbar ve şikayette bulunabilmektedir. Hatta bu konudaki başvurusunu aradan uzun yıllar geçtikten sonra yapan çalışanlara da rastlanmaktadır.

Bu durum genelde iki sebepten kaynaklanmaktadır.

Birinci bazen işverenler kaza sonrası sigortalıyı her türlü yardımı yapacağı konusunda ikna ederek, bildirimini yapmadığı iş kazasının gizli kalmasını sağlamaya çalışmakta, sigortalının da SGK’ya başvurmasını engellemektedir. Ancak daha sonra işveren bu sözünü yerine getirmediği / getiremediği için sigortalı SGK’ya başvuruda bulunmaktadır.

İkincisi kazadan sonra işçi iş kazasından dolayı aylık bağlanacağı, bazı haklara kavuşabileceği yönünde bilgi veya duyumlar almakta ya da kazanın kalıcı daha sonra ortaya çıkmakta ve işçi işveren tarafından SGK’ya bildirilmemiş olan iş kazası konusunda SGK’ya başvuruda bulunmaktadır.

Peki Yıllar Sonra Bir İş Kazası İçin Uğraşmaya Değer mi ?

İş kazası nedeniyle sigortalıya sağlanan hak ve yardımlar İş Kazalarında Sigortalıya veya Ölümü Halinde Hak Sahiplerine Hangi Yardımlar Yapılır ? başlıklı yazıda belirtilmiş olup, bunlardan en önemlileri işçinin sigortalılık süresi ve prim gün sayısına bakılmaksızın, iş kazası sonrası hastanede tedavi görül en ve istirahat raporu alınan süre boyunca sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödenmesi ve işçide yüzde 10 veya daha fazla meslekte kazanma gücü kaybının (iş göremezliğinin) oluşması halinde sürekli iş göremezlik geliri bağlanmasıdır. Bir diğer hak ise iş kazasına bağlı tedavi giderlerinin SGK tarafından karşılanmasıdır.

Tabii ki çalışanlar haklarını arayacaklardır, işverenleri tarafından yerine getirilmeyen kendileriyle ilgili yükümlülükler konusunda gerekli mercilere başvuruda bulunacaklardır. Ancak kaza geçiren işçi kazadan sonra herhangi bir istirahat raporu almamışsa, hastanede yatarak veya ayakta önemli bir tedavi süreci olmamışsa, kaza nedeniyle işçide yüzde 10 veya üzerinde iş göremezlik oluşmamışsa, bu iş kazasından dolayı o işçiye SGK tarafından sağlanacak herhangi bir hak bulunmamaktadır. Özellikle polis, jandarma, savcılık gibi resmi birimlere intikal etmemiş, hastane kayıtlarına iş kazası olarak geçmemiş kaza olaylarının, hele bir de aradan uzun zaman geçmişse ispatı ve tespiti de hayli zor olmaktadır. Dolayısıyla bu durumdaki işçinin de aradan uzun zaman geçtikten sonra eski bir iş kazası için SGK’ya başvuruda bulunmasının, inceleme talep etmesinin pek anlamı olmayacaktır. Bunun yerine çalışanların duyarlı olması, eğer sigortasız çalıştırılıyorsa veya iş kazası geçirmiş ve işveren SGK’ya bildirmemişse, bu konudaki bildirimi SGK’ya zamanında yapması gerekmektedir.

Öte yandan işçi eğer İş Mahkemesinde tazminat davası açacaksa o ayrı bir konu, buna herhangi bir engel bulunmamaktadır, burada yaptığımız açıklamalar tazminat davası açısından geçerli değildir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Yaşar kurt dedi ki:

    Sevgili yönetici 2 ayrı iş kazası g3cindirdigim. 1. Kazada %35 2. Kazada % 16 kayıp var. Iki ayrı kazadan maaş alabilirmiyim. 1. Kazadan maaş bağlandı 2. Kaza hala hesaplanıyor.

    1. Admin dedi ki:

      İş göremezlik oranlarınızın iki birleştirilir, tek maaş (sürekli iş göremezlik geliri) ödenir. Yani her iki kaza için de ayrı ayrı ödeme yapılmaz.

  2. Yasin yaşar dedi ki:

    Merhaba ben 05/05/2020 tarihinde iş kazası geçirdim ilk etapta Bi rahatsızlığım yoktu fakat 07 05/2020 tarihinde ayağımdaki acıdan dolayı hastaneye gittim uyluk kemiğinde çatlak var dendi hastanede iş kazası diye belirttim ama verilen raporda vaka hastalık diye geçmiş ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      İşverenden SGK’ya iş kazası bildirimi yapmasını talep edin, kabul etmezse iş kazası incelemesi için SGK’ya dilekçe verebilirsiniz.

  3. Huseyin dedi ki:

    Kolay gelsin benim babam 2000 yilinda gemide çalışırken belini kırdı Yunanistan’a da ameliyat oldu 6 ay capatip fakültesinde yattı ve sigortasız çalışıyordu o zamanlar 58 bin TL para verip bakacağım hastane masraflarının ödedik diyip bizi susturdular daha doğrusu bizden bu işi takip etmek o yıllarda kimse olmayınca kabul ettik şuan bundan birşey çıkara biliriyiz babam sakat sayilir

    1. Admin dedi ki:

      Aradan uzun yıllar geçmiş, söz konusu kaza Türkiye dışında meydana geldiği için büyük ihtimalle resmi kayıtlara girmemiştir, bu neden babanız 20 yıl sonra belirttiğiniz gemide çalışıyorken iş kazası geçirdiğiniz ispatlayabilir bilmiyoruz. İspatlasa ve yüzde 10 veya daha fazla iş göremezlik nedeniyle babanıza gelir bağlansa bile, 5 yıllık süreden daha öncesine ait ödeme yapılmaz.

  4. Yavuz demir dedi ki:

    temizlik elemanı olarak çalışıyordum temizlik malzemesi olan asit ellerime ve ayaklarıma döküldü kısmi olarak cilt yandı iş kazası olarak aile hekimi rapor tuttu 5 gün halen işime devam ediyorum ellerimde his kaybı var lakin his kaybından rapor almadım şu an işten çıkarılma durumum var bundan dolayı iş kazası tazminatı açabilir miyim teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      İş mahkemesinde tazminat davası açabilirsiniz tabii ki ancak sonucu ne olur bilemeyiz, kazanın meydana gelmesinde işverenin ihmali veya kusuru var mıdır, sizin kusurunuz var mıdır ? Tüm bunlara göre sonuç belirlenir. Ayrıca his kaybından dolayı yüzde 10 veya daha fazla meslekte kazanma gücü kaybı (iş göremezlik) verilirse SGK size sürekli iş göremezlik geliri bağlar.

      1. Dursun ali hamzaoğlu dedi ki:

        Slm 2016 iş kazası geçirdim elime motor dustu oto tamir ustasiyim el bilegimden amiliyat oldum 1ay calisimadim raporluydum hastane rapor tuttu işyerine verdim işyeri ssk is kazasını bildirmemiş ve amiliyat oldugum el bilegimden tekrak amiliyat olmam gerekiyo bütün belgeler elimde mevcut işyeri böyle çalış diyor bana bende kendim çıktım işten 2020 3 ayinda avukata verdim ssk şikayet ettim bu mesleği yapma diyor doktorlar nasıl bi yol izlemeliyim ve bi sonuç cikarmi

        1. Admin dedi ki:

          El bileğinizde meydana gelen hasarın iş kazasından kaynaklandığı tespit edilirse (bunu kanıtlayabilirseniz) ve SGK sağlık kurulu size yüzde 10 veya daha fazla meslekte kazanma gücü kaybı (bir nevi iş göremezlik) verirse SGK size sürekli iş göremezlik gelir bağlar ve her ay öder. Ayrıca bu durum sigortalı çalışmanıza engel de olmaz, hem sigortalı bir işte çalışıp hem de bu maaşı alabilirsiniz.

  5. Yasin taç dedi ki:

    İyi günler iş yerim sigortamı başlatmamış ufak bir iş kazası geçirdim elim makinaya kaptırdım parmaklarım ezildi hastahanede ben konuşacak halde olmadığımdan yanımdaki arkadaşlardan biri hastahaneye iş kazası olduğunu söylememiş dava açsam kazanırmıyım olay esnasında iki şahitim var

    1. Admin dedi ki:

      Mahkemede ispatlayabilmenize bağlı.

  6. Fatma dedi ki:

    Ben 2015 yılında iş kazası geçirdim 59 gün raporum vardı. İşten çıktığımda işsizlik parası almak istiyorsam imza atmam gerektiğini söylediler bana bir sürü kağıt imzalatttılar muhasebecilerine gönderip ama aksine hiçbirşey den fayalanamam için arttırmışlar kazadan dolayı tazminat aldığıma dair falan imza atmışım bunda sebeb kızdım arkamdan iş çevirdikleri için ve tazminat davası açmak istedim ama bir türlü yardım alamadım haklı çıkarmıyım çıkmazmıyım bilmiyorum o zaman dava açacağım da iş yerindeki arkadaşlardan şahitlik istedim olmadılar orda çalışmaya devam ettikleri için bana bir cevab verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Haklı çıkıp çıkmamanız iddialarınızı ispat edip edememenize ve mahkemenin takdirine bağlı, onu biz bilemeyiz. Ancak bu tür durumlarda iddiasını kanıtlayacak belge sunamayan işçinin en önemli delili şahittir, şahitlik yapacak kimse bulamazsanız haklı çıkma şansınız biraz daha azalır tabi.

  7. Arif ARI dedi ki:

    Selam iyi geceler iyi çalışmalar benim ricam 05.03.2015 te iş kazası geçirdim sağ el orta iki parmağı koptu ve yeniden dikildi biri normal birinde aşırı sertlik var bir şeyi sıkarken uyuşuyo gibi oluyo tam o parmağımlada sıkamıyorum o zaman şikayetçi olmadım yine bir birimizin yüzüne bakıcaz yine çalışacaz diye sebep olanda patronun kendisi forklift le kullanan patrondu ve belgesininde olduğunuda sanmıyorum şimdi dava açabilirmiyim ricam sizden bu beni aydınlatırmısınız şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tabii ki dava açabilirsiniz, ancak ispatlayabilir misiniz bilemeyiz, aradan uzun süre geçmiş. Kaza olayı resmi kayıtlara da girmediyse ispatlaması biraz zor olur, işveren kabul etmezse hatta zordan ziyade imkansız olur.

  8. murat kökyıldırım dedi ki:

    merhabalar ben engelli kadrosunda özel sektörde süt mandırasında calışıyorum 01,ekim de iş kazası gecirdim 15 ekimde şikayetci oldum.16 ekimde akraba ve komçumun ısrarıyla şikayetimi geri cektim.ama işime devam ettim aradanan aylar gecince 22 ocak da arkadaşın buhar patlatınca yanamak tan kacarken önümdeki malzeme krom arabasını göremedim kolum bilegimi carptım akşam olunca agrıyı ve şişmeyi fark ettim doktara iş yerinde oldu dedim ama normal tedavi dieye yazmışlar kolum da ki rahatsızlık hala devam ediyor.baskıaya dayanamadım istifa ettim 2,ci işkazasında şikayetci olamadım savcıya gidib anlatsam durumumu bir etki olurnu nasıl yol izlemeliyim ayrıca hafif işfe anlaşmiştık beni agır işte calıştırdılar 14 ay boyunca ve calışma saatlim 10 saat 12 saat ve 9 saat süreyle calıştırdılar..parmagım dilim leme makinesine kaptırmıştım calışmmın yasak oldugu yerde

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuyla savcı ilgilenmez, iş kazası ile ilgili olarak işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayet dilekçesi vermeniz gerekir. İsterseniz işveren hakkında iş mahkemesinde tazminat davası da açabilirsiniz.

  9. Uğur dedi ki:

    Merhaba ben belediye otobüs şoförüyüm kaza yaptım belime 6 tane platin takıldı bölümüm değişti orada platinlerim kırıldı tekrar ameliyat oldum iş kazası olarak bildirim yapmadım belimde geçmeyen ağrılarım var şuan iş kazası olarak tekrar bildirim yapma durumum varmı yaparsam bir hak talep edebilirmiyim teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda zamanaşımı veya bir süre yok, işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne dilekçe verebilirsiniz.

  10. İsmail Bayram dedi ki:

    Merhaba 2011 yıllarında bir kaza geçirmiştim işyerinde çatıdan üzerime yanı başıma su tankı düştü boş şekilde işyeri plastik su tankı uretimi yapan bir firma idi yukarı çatıdaki depodan aşağı ip ile indirirken yukarıdaki işçinin elinden halatın kaçması sonucu bizde aşağıda çay molasında çay içerken kafama düştü kafamda en az 12-13 dikiş var ve yarık hâlâ duruyor psikolojik olarak bu beni çok rahatsız ediyor hastanede iş kazası diye kayıt ettirdim. Patrondan herhangi bir para vs hiç birşey almadım hatta adam geçmiş olsun bile demedi işi bıraktım olaydan 15-20 gün sonra bişey cikarmi acaba…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Psikolojik olarak sizi rahatsız etse bile yüzde 10 veya daha fazla çalışma gücü kaybı verilmez tahminimizce, bu nedenle de SGK size gelir (aylık) bağlamaz.

  11. feyyaz dedi ki:

    merhaba babam 1999 yılında müşteri ziyareti esnasında kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılmış ve ertesi gün vefat etmiştir şirket bu olayı iş kazası olarak bildirmemiştir. ekikriptiz raporları elimde hastaneye yatış tarihi hafta içerisine denk geliyor.Nasıl bir yol izlemeliyim ?