Esnafa Verilecek Pandemi Desteği Başvurularında Süre Uzatıldı

Esnafa Verilecek Pandemi Desteği Başvurularında Süre Uzatıldı
28 Ocak 2021 19:32

Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirler için karşılıksız verilecek pandemi desteğiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı 23 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Konuyla ilgili açıklamayı Esnafa Verilecek Pandemi Desteğinin Ayrıntıları Belli Oldu başlıklı yazımızda yapmıştık. Ancak söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararında destekten yararlanma şartlarıyla ilgili ayrıntıları belirleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verilmişti. Ticaret Bakanlığı da 24 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete’de konuya ilişkin Tebliği yayımlamış ve destekten yararlanma şartlarına ilişkin şartların ayrıntılarını belirlemiş, başvurular 30 Aralık 2020 Çarşamba günü başlamıştı.

Başvuru Süresi Uzatıldı

Öte yandan Ticaret Bakanlığı konuya ilişkin duyurusunda, destek başvurularının 30 Aralık 2020 Çarşamba günü başladığını, 10 gün süre ile başvuruların devam devam edeceğini açıklamış, dolayısıyla başvurular 11 Ocak 2021 Pazartesi günü sona ermişti. Başvuruların ardından 20 Ocak’ta gelir kaybı destekleri, 27 Ocak’ta da kira destekleri ödemeleri başlamıştı.

Ancak bu defa Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kira ve gelir kaybı desteğinden yararlanma şartını taşıyan fakat başvuru yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirleri için başvuru süresini 31 Mart’a kadar uzattıklarını bildirdi. Dolayısıyla şimdiye kadar başvuru yapmamış / yapamamış olanlar Mart ayı sonuna kadar başvuru yapabilecek.

Başvurularla İlgili Bilgiler

• Başvurular yalnızca e-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden alınacak. Başvurular e-Devlet Ticaret Bakanlığı sayfasında (Ticaret Bakanlığı -turkiye.gov.tr) “Koronavirus Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı” başlığı altında yer alan;

– Gelir Kaybı Desteği Başvurusu (Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirler)

– Kira Destek Başvurusu (Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirler)

başlıklarına tıklanarak açılacak sayfadan yapılabilecek. Nakit desteği ve kira desteği için ayrı ayrı başvuru yapılacak.

• Başvuruda bulunan kişi tarafından başvuru ve eki taahhütname elektronik ortamda onaylanacak. Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, başvuruda bulunduğu iş yerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve iş yerini kiralayanın (bina sahibinin) kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmesi istenecek. Bu beyanları yapmayanlara kira desteği ödemesi yapılmayacak.

Başvuruların Değerlendirilmesi – İtiraz

• Başvuru sonuçları destek başvuruları tamamlandıktan sonra www.turkiye.gov.tr adresinden (e-Devlet sayfasından) açıklanacak.

• Başvuruların ardından yapılacak değerlendirme sonrasında hak sahiplerine yapılacak ödemeler Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak tarihte başvuru sırasında verilen banka hesap numaralarına otomatik olarak aktarılacak.

• Reddedilen başvurular hakkında ret tarihinden itibaren on gün içerisinde Ticaret Bakanlığına bağlı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilecek. Bu itiraz, itiraz başvurusunun Genel Müdürlüğe ulaştığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sonuçlandırılarak ilgilisine cevap verilecek. Başvuruda olduğu gibi itirazlar da e-Devlet üzerinden yapılacak.

Tebliğde Belirtilen Diğer Şartlar – Destek Programından Yararlanma Koşulları

Cumhurbaşkanı kararında yer almayan diğer şartlar, KORONAVİRÜS SALGINI NEDENİYLE VERİLECEK HİBE DESTEĞİ PROGRAMI VE UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ’de açıklandı. Söz konusu Tebliğ uyarınca;

• Destek programının süresi, duyuruda belirtilen sürede başvuruların yapılması kaydıyla 2021 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayacak şekilde üç ay olacak.

• Ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere (basit usulde vergi mükellefi olanlara), vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1.000 Türk Lirası olmak üzere toplamda 3.000 Türk Lirası hibe desteği; ayrıca gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri iş yerlerinin kira olması halinde, bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 Türk Lirası olmak üzere üç aylık toplamda 2.250 Türk Lirası, diğer yerlerde aylık 500 Türk Lirası olmak üzere toplamda 1.500 Türk Lirası kira desteği sağlanacak. İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda sadece iş yeri kira tutarı kadar kira desteği ödenecek.

• Destek programından, 14 Aralık 2020 tarihinden önce (bu tarih dâhil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek. (Bakanlık bu sektörleri henüz duyurmamıştır.)

• Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler, hibe desteğinden vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden bir kez faydalanabilecek.

• Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla iş yeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar sadece bir iş yeri için kira desteğinden faydalanabilecek.

• Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyeti faal olarak devam ettirilecek. Destek başvurusunda bulunanın gayri faal olduğunun anlaşılması durumunda bu kişilere destek ödemesi yapılmayacak.

• Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu destek programından faydalanılmasına engel teşkil etmeyecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ecem dedi ki:

    . Covid 19 salgını ile Türkiye’de ekonomik, sosyal ve kültürel olarak olumsuz şekilde
    etkilenmiştir. Bu dönemde artan işsizlik oranları, nedenleri, rakamları (resmi
    veriler) ve bu soruna yönelik yapılan ya da yapılabilecek çözüm önerileri nelerdir.
    Ayrıca bu dönemde sadece işçiler değil işverenler de etkilenmiştir. İşverenler
    açısından da yaşanan bu durumun etkilerini olumlu- olumsuz açıdan değerlendirir misinuz hocam