EYT Düzenlemesi En Çok Bunların İşine Yarayacak

EYT Düzenlemesi En Çok Bunların İşine Yarayacak
6 Ekim 2022 23:58

EYT adı üzerinde emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme olacağı için, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayanların erkenden emekli olmalarını sağlayacak, bu yönüyle birçok kişinin işine yarayacak. Ancak şu an yürürlükte olan kanun hükümlerinden ve mevcut uygulamalardan mağdur olan bazı kişiler var ki onların daha çok işine yarayacak.

Çünkü Bağ-Kur veya Emekli Sandığı Emeklilik şartlarına tabi olan bazı kişiler, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı hizmetleri olduğu halde, şu an yürürlükte bulunan kanunlar ve mevcut uygulamalara göre 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlarla aynı emeklilik yaşına tabi tutulmaktadırlar. Dolayısıyla bunların 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı hizmetlerinin bulunması emeklilik yaşı yönünden hiçbir işlerine yaramamakta, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigortalı hizmetleri sadece prim günü yönünden fayda sağlamaktadır.

Buna karşılık EYT düzenlemesi, eğer farklı konuları da kapsamazsa, yaş dışındaki emeklilik şartını tamamlamış olanlara emekli olma imkanı getireceğinden, bu nedenle de EYT en çok aşağıda belirtilen kapsamdaki kişilerin işine yarayacak yani EYT en çok bunların mağduriyetlerini ortadan kaldıracak.

▪ Emeklilikle ilgili maddeleri 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla getirilen kademeli emeklilik şartlarının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine, 23.5.2002 tarihli ve 4759 sayılı Kanunla getirilen ve halen uygulanmakta olan kademeli emeklilik şartlarına göre, sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olsa yani bu tarihten önce sigortalı hizmetleri bulunsa bile,

– Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi olup, 1 Haziran 2002 tarihinden önceki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamındaki toplam sigortalı hizmet süresi (prim gün sayısı) 3 yıldan az olan kişilerden kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını doldurmuş olma şartı aranmaktadır.

– 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu emeklilik şartlarına tabi olup, aylıklarını her ayın 15’inde alanlar için 14 Haziran 2002 tarihinden önceki, aylıklarını her ayın 1’inde alanlar içinse 01 Haziran 2002 tarihinden önceki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamındaki toplam sigortalı hizmet süresi (prim gün sayısı) 3 yıldan az olan kişilerden kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını doldurmuş olma şartı aranmaktadır.

▪ 8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK ve/veya Bağ-Kur kapsamında sigortalı hizmetleri bulunsa bile, ilk defa 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında 4/c kapsamında işe başlayan  (2020/22 sayılı SGK Genelgesinde, 5510 sayılı Kanuna tabi olma açısından, aylıklarını ayın on beşinde alan sigortalılar için 15.10.2008 tarihinin, ayın birinde aylık alan sigortalılar için ise 01.10.2008 tarihinin esas alınacağı belirtilmiştir), yani bu tarihten önce Emekli Sandığı kapsamına giren çalışması olmayıp 4/c emeklilik şartlarına tabi olanlardan, kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını doldurmuş olma şartı aranmakta, çünkü bunlar 5510 sayılı Kanunun emeklilik şartlarına tabi tutulmaktadır. (Bkz. Memurların 5510 Sayılı Kanuna Tabi Olmasında Hangi Tarih Esas Alınır ?, 1 Ekim 2008’den Önce Memuriyeti Olmayanların Hizmet Birleştirmesi veya Borçlanması İle Emekli Sandığına Tabi Olması Mümkün mü ?)

Dolayısıyla yukarıda belirtilen kişilerden emeklilik için prim gün sayısını tamamlamış olanlar, 58 – 60 yaşını beklemelerine gerek kalmadan EYT kapsamında emekli olabilecekler. Tabii bu konuda yapılacak yasal düzenlemenin içeriği ve kapsamı da önemli, özellikle öncesinde başka kapsamda sigortalı hizmeti olup ilk defa 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında memur olarak işe başlayanlar açısından yapılacak yasal düzenlemede buna uygun hükümler yer alması gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.