Fazla Mesai İçin İşçiden Onay Alınması Gerekmeyen Durumlar

Fazla Mesai İçin İşçiden Onay Alınması Gerekmeyen Durumlar
7 Kasım 2020 23:44

İş mevzuatına göre fazla mesai yaptırmak isteyen işverenin, istisnalar hariç işçiden yazılı onay alması gerekir, eğer işçinin onayını almadan işçiyi fazla mesai yapmaya zorlarsa işçi için fesih hakkı doğar.

Fazla mesai yaptırabilmek için işverenin işçiden onay alması gerekmeyen istisnai durumlar ise zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılacak fazla mesailer için geçerli olup, bunlar İş Kanununun “Zorunlu nedenlerle fazla çalışma” başlıklı 42 inci maddesinde ve “Olağanüstü hallerde fazla çalışma” başlıklı 43 üncü maddesinde belirtilmiştir.

İşçiden Fazla Mesai Onayı Alınması Gerekmeyen Zorunlu Nedenler

Gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile işçilerin hepsi veya bir kısmına fazla mesai yaptırılabilir. Bu durumda fazla çalışma yapan işçilere uygun bir dinlenme süresi verilmesi zorunludur. Ayrıca bu şekilde işçiye yaptırılacak her bir saatlik fazla mesai için de normal saatlik ücretin bir buçuk katı fazla mesai ücreti ödenir.

İşçiden Fazla Mesai Onayı Alınması Gerekmeyen Olağanüstü Haller

Seferberlik sırasında ve bu süreyi aşmamak şartıyla yurt savunmasının gereklerini karşılayan işyerlerinde fazla mesaiye lüzum görülürse, işlerin çeşidine ve ihtiyacın derecesine göre Cumhurbaşkanı günlük çalışma süresini, işçinin en çok çalışma gücüne çıkarabilir. Bu şeklide işçiye yaptırılacak her bir saatlik fazla mesai için de normal saatlik ücretin bir buçuk katı fazla mesai ücreti ödenir.

Fazla mesai konusunda bilgi ve açıklama içeren diğer yazılara Ücret-Maaş-Fazla Mesai Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.