Gelir Testinde Yalan Beyanda Bulunmanın Sonuçları

Gelir Testinde Yalan Beyanda Bulunmanın Sonuçları
23 Temmuz 2020 19:42

Gelir testi uygulaması 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortasının (GSS) çok az istisna hariç herkes için zorunlu haline gelmesiyle birlikte hayatımıza girmiş bir uygulamadır.

Gelir testi yaptırılması daha önceleri hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için sadece genel sağlık sigortasına tabi olanlar için zorunluydu. Ancak 1 Nisan 2017 tarihinde başlayan yeni uygulamayla birlikte artık sadece GSS primi ödemek istemeyen veya ödeyecek imkanı olmayanlar için gelir testine başvurmak zorunlu.

Dolayısıyla gelir testi sonucuna göre kişinin GSS primi ödemeden yani yeşil kart kapsamında ücretsiz sağlık yardımı almaya müstehak olup olmadığı tespit edildiğinden, bu yönüyle gelir testine başvuran kişinin gelir ve gider durumuyla ilgili olarak yanlış beyanda bulunması, başvuru formuna gerçeğe aykırı bilgiler yazması, kişinin sorumluluğunu doğurabilecek sonuçlara yol açabilir.

Nitekim Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Devlet tarafından ödenen primlerin geri alınması ve cezai kovuşturma” başlıklı 20 nci maddesinde aynen;

“Bildirim yükümlülüğüne uyulmadığı ve/veya SGK’ya ve vakfa ibraz edilen belgelerin ve beyan edilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığının tespiti hâlinde, ilgili kamu idareleri tarafından ödenmiş olan genel sağlık sigortası primleri SGK tarafından ilgili kamu idarelerine iade edilir. Yenilenen gelir tespiti sonucunda kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası primleri, kişilerden geçmişe yönelik olarak yasal faizi ile birlikte tahsil edilerek yeni durumlarına göre genel sağlık sigortası tescili yapılır.

Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında SGK tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu belgeleri düzenleyenlerin kamu görevlisi olması durumunda, haklarında ayrıca idarî ve cezaî soruşturma yoluna gidilir.”

hükmüne yer verilmiştir.

Dolayısıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi için başvuran kişi özellikle gelir ve gider durumuyla ilgili yanlış beyanda bulunmuş (örneğin; gelirini düşük, giderini yüksek göstermiş, adına kayıtlı malvarlığını veya bankadaki parasını gizlemiş), gelir testi sonucunda ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanma hakkı elde etmişse, daha sonra bu durumun bir şekilde tespit edilmesi ve kişinin ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanmaya müstehak olmadığını anlaşılması halinde, geriye dönük tüm aylara ait GSS primi kendisinden faiziyle birlikte tahsil edilir.

Genel sağlık sigortası, gelir testi, yeşil kart gibi konularda ayrıntılı bilgi ve açıklama içeren diğer yazılara GSS-Genel Sağlık Sigortası Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Lütfü Peker dedi ki:

    Ben 42358147150 TC kimlik numaralı Lütfü Peker. 1987 tarihinde SSK’lı olarak ilk olarak işe başladım. 2014 tarihine kadar çeşitli tarihlerde ara ara çalışarak sigortalılık durumum devam etti. Son olarak 2014 tarihi den bu güne kadar SSK’ lı olarak kesintisiz sigortalı olarak bir şirkette çalışıyorum. 41857163814 TC kimlik numaralı 1995 doğumlu kızım Şeyma Peker, 2014’ten 2019’a kadar SSK’lı olarak ilk kez çalışmaya başladı. 2020 tarihinde de bir kaç ay çalıştı. 31.08.2020 tarih öncesi ve 01.09.2020 tarih sonrasına ait pirim borçları bulunmaktadır. Hasta olmasından dolayı şu anda çalışmamaktadır. Tekrar babası olarak benim üzerimden sağlık hizmetlerinden yararlandırmak istiyorum. Kanunen imkan var mıdır, yardımcı olur musunuz lütfen? Selam ve saygılar.