Gerçek Ücreti Yerine Düşük Ücretten Sigortalı Gösterilenler Ne Yapabilir ?

Gerçek Ücreti Yerine Düşük Ücretten Sigortalı Gösterilenler Ne Yapabilir ?
9 Şubat 2014 18:55

1- Genel Açıklamalar: Bilindiği üzere hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan kişiler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca sigortalı sayılırlar ve bunlar adına işveren / muhasebeci tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi verilerek sigortaları başlatılır;

Ardından da her ay verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde sigortalının ay içerisindeki çalışma gün sayısı ve prime esas alınacak kazancı belirtilir.

Sigortasız yani kayıt dışı çalıştırılmadan sonra çalışanların en büyük sorunu asgari ücretten yüksek ücret aldığı halde, düşük ücret veya asgari ücret üzerinden sigortalı gösterilmektir. Daha açık bir anlatımla, Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigorta primine esas kazançların çalışanın aldığı gerçek ücret yerine daha düşük ücretten veya asgari ücretten bildirilmesidir.

4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışan biri için önemli olan, o kişi adına Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde gösterilen prime esas kazanç olup, buna ait primin işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na geç ödenmesi, eksik ödenmesi veya ödenmemesi sigortalıyı etkilememektedir. Çünkü primlerin ödenmesinde Kuruma karşı sorumlu kişi prim ödeme yükümlüsü olan işverendir. Bunun tek istisnası ise fiili (gerçek) çalışmaya dayanmayan (sahte) sigortalı bildirimi olup, böyle bir durumla özellikle sigorta primlerinin ödenmediği hallerde karşılaşılmakta, bu tür durumlarda gerçek çalışmaya dayanmadığı tespit edilen sigortalı bildirimleri iptal edilmektedir (Bkz. Sahte – Gerçek Çalışmaya Dayanmayan Sigortalılık ve Uygulanan Yaptırımlar, Sahte Sigorta Tuzağına Düşmeyin başlıklı yazılar).

Dolayısıyla çalışanlar için önemli olan, işyerinden her ay Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde o kişi adına gösterilen prime esas kazanç olup, prime esas kazancın önemi Sigortalıların SGK’ya Bildirilmesinde Aylık Prime Esas Kazancın Önemi başlıklı yazıda ayrıntılı olarak açıklandığından, burada ayrıca ele alınmayacaktır.

2- Bazı İşverenler Çalışanları Niçin Gerçek Ücretleri Üzerinden Bildirmiyor ?

Asgari ücretten yüksek ücretle çalışanların, işveren tarafından düşük ücret veya asgari ücret üzerinden sigortalı gösterilmelerinin, yani prime esas kazançlarının düşük ücret veya asgari ücret üzerinden gösterilmesinin nedeni tabii ki ödeyecek primi ve vergiyi (muhtasar vergi) düşürmektir. 1 Ocak – 31 Temmuz 2014 tarihleri arasında asgari ücretle çalışan bekar bir işçiye asgari geçim indirimi dahil net 846,00 TL ücret ödenirken (Bkz. 2014 Yılı Asgari Geçim İndirimi Dahil Aylık Net Asgari Ücret Tutarları), bu işçinin işverene aylık maliyeti 1.311,98 TL’yi bulmaktadır. Çalışan adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen prime esas kazancın yüzde 37.5’i oranında sigorta primi ödendiğinden, sigortalı adına bildiren prime esas kazanç yükseldikçe, buna bağlı olarak ödenecek prim de artmaktadır. 1.071,00 TL brüt asgari ücrete karşılık 401,63 TL sigorta primi ödenmektedir. Aslında ödenen sigorta priminin yüzde 15’i sigortalı hissesi olarak çalışanın ücretinden kesilip, kalanı tamamlanarak işveren tarafından Kuruma ödeniyor olsa da sonuçta primin tamamını işveren ödediğinden durum pek değişmemektedir. Teşvikten yararlanan işverenlerin ise yararlandıkları teşvik türüne göre ödemeleri gereken prim miktarı düşmektedir. Örneğin 5 puanlık prim indiriminden yararlanan işverenlerin ödeyeceği prim yüzde 37.5 yerine, yüzde 32.5 üzerinden hesaplanmaktadır.

Bazı işverenler ise ödeyecekleri prim miktarını azaltmak için, prime esas kazancı düşük göstermek yanında, sigortalı 30 gün çalıştığı halde Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde çalışma gün sayısını 30’günden az gösterme yoluna girmektedirler. Bu durum da sigortalının, emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını geç doldurmasına yol açmaktadır.

Asgari ücretten yüksek ücretle çalışanların gerçek ücretleri yerine düşük ücret veya asgari ücret üzerinden bildirilmeleri, çalışana olan zararı ve devletin prim kaybı yanında, vergi kaybına da yol açmaktadır.

Çalışanların gerçek ücret üzerinden bildirilmesini sağlamak için, mevzuatta yapılan değişiklikle 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere, çalışanların; ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakının bankalar aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu getirildiği halde, bu düzenleme de çözüm olmadı. Çünkü bazı işverenler bu düzenlemeden sonra, çalışan adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen prime esas kazanç tutarındaki ücreti bankaya yatırıp, kalan kısmı elden ödeme yolunu tercih ettikleri için söz konusu düzenlemeyle istenilen sonuca ulaşılamadı.

Buna benzer bir uygulamayı da Sosyal Güvenlik Kurumu hayata geçirdi. Kurum, Kasım/2012 dönemine ilişkin Aylık Prim ve Hizmet Belgesinden başlanılarak işverenler tarafından verilecek olan Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde, sigortalılara ilişkin meslek kodlarının girilmesi uygulaması başlattı. Bu uygulama çerçevesinde, belgede ismi yer alan her sigortalı için, sigortalının işyerinde yaptığı işe uygun meslek kodu seçilmekte, sigortalı için seçilen meslekle ilgili olarak belirlenmiş bir taban ücret varsa, belgeye o kişinin prime esas kazancı olarak onun için belirlenen taban ücretten daha düşük bir ücret girilmesi önlenmektedir. Ancak şimdilik sadece mimar – mühendisler, işyeri hekimleri gibi çok az sayıda meslek için taban ücret belirlenmiş olduğundan, bu uygulama da henüz bir sonuç getirmemektedir.

Yukarıda işverenlerin çalışanları düşük ücret üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirme sebepleri açıklanmış olmakla beraber, bu durum devletin prim ve vergi kaybı yanında çalışanlar açısından da önemli kayıplara yol açtığından, sebep ne olursa olsun işveren açısından bir mazeret veya haklılık oluşturmamaktadır.

3- Sigortalının Prime Esas Kazancı Nasıl Hesaplanır ?

Yukarıda belirttiğimiz üzere, çalışan adına ödenecek sigorta primi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde o kişi adına gösterilen prime esas kazanç üzerinden hesaplanır. Çalışanın prime esas kazancı ise prime esas kazanç alt sınırı (asgari ücret) ile üst sınırı (asgari ücretin altıbuçuk katı) arasında kalmak şartıyla, çalışana ödenen brüt (kesintiler düşülmeden önceki) ücrettir. Bu brüt ücret içerisinde, prime tabi olmayan ödemeler veya üst sınırı aşan kısım varsa sadece onlar düşülür (Bkz. Prime Tabi Tutulmayacak Tutarlar – (Yemek – Çocuk – Aile Yardımı), Prime Tabi Olan – Olmayan Ödemeler). Kalan kısım sigorta primine esas kazancı oluşturur.

01.01.2014 – 30.06.2014 tarihleri arası aylık prime esas kazanç alt sınırı 1.071 TL, üst sınırı ise 6.961,50 TL’dir (Bkz. Prime Esas Kazanç Tutarları).

Ayrıca kişi aynı anda farklı işverenlere ait birden fazla işyerinde çalışıyorsa, her işyeri birbirinden bağımsız olarak ve prime esas kazanç alt- üst sınırlarını dikkate alarak, çalışan kişiyi gerçek ücreti üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorundadır.

4- Asgari Ücretten Yüksek Ücret Aldığı Halde Düşük Ücret Üzerinden Sigortalı Gösterilenler Ne Yapabilir ?

Asgari ücretten yüksek ücret aldığı halde, düşük ücret veya asgari ücret üzerinden sigortalı gösterilenler, yani sigorta primine esas kazançları gerçek ücreti yerine daha düşük ücretten veya asgari ücretten Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen, daha başka bir anlatımla da sigorta primleri gerçek ücreti yerine daha düşük ücret veya asgari ücret üzerinden ödenenlerin önünde iki seçenek bulunmaktadır.

1- Sosyal Güvenlik Kurumu’na şikayette bulunmak.

2- İş Mahkemesinde dava açmak.

4.1- Sosyal Güvenlik Kurumu’na Şikayette Bulunmak:

Eğer çalışanın kendisine ücreti tam olarak ödenmiş, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimi düşük ücretten yapılmışsa, bu konudaki şikayetin işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü / Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne yazılı olarak (dilekçeyle) yapılması gerekmektedir. Eğer çalışana ücreti de düşük / eksik ödenmişse bu konudaki şikayetin ise işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne (İŞKUR) yazılı olarak (dilekçeyle) yapılması gerekmektedir (Bölge Çalışma Müdürlüklerinin görevlerini de artık İŞKUR Müdürlükleri yerine getirmektedir). Çünkü, ücretin ödenmemesi / eksik ödenmesiyle İŞKUR, ücretin sigortaya eksik bildirilmesiyle ise SGK ilgilenmektedir. Eğer hizmet akdi sona ermemişse, yani kişi çalışmaya devam ediyorsa ücretin ödenmemesi / eksik ödenmesiyle ilgili şikayetini isterse doğrudan İş Teftiş Kurulu ilgili Grup Başkanlığına da yapabilir. Ayrıca dilekçe ile şikayette bulunma yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170”e de şikayette bulunmak mümkündür.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak şikayet üzerine, Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından gerekli inceleme yapılmakta, şikayet sahibi, işveren veya işyeri yetkilisi ile görüşülmekte, işyerine ait yasal kayıt ve belgeler işverenden talep edilerek incelenmekte, şikayet sahibi halen işyerinde çalışmaya devam ediyorsa gerekmesi halinde işyerinde denetim yapılmakta, yapılan bu çalışmalarla ilgili olarak tutanaklar düzenlenmekte, bu tutanak sonuçlarına göre işlem yapılmaktadır. Ancak maalesef, istisnai durumlar hariç bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan şikayetlerden, özellikle de şikayet sahibi işyerinden ayrılmışsa, herhangi bir sonuç çıkmamaktadır. Çünkü, genelde işverenlerce incelenmek üzere ibraz edilen işyeri yasal kayıt ve belgelerinde (ücret ödeme bordroları, ücret hesap pusulaları, işletme – yevmiye defteri gibi), çalışanlar adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen kazanç tutarlarının aynısı yer almakta, ücretler bankaya yatırılmışsa, aynı şekilde çalışanlar adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen kazanç tutarları neyse bankaya da ücretler aynı tutarda yatırılmakta, işveren veya işyeri yetkilisi de çalışan adına işyeri kayıtlarında yer alan ve SGK’ya bildirilen kazançlar neyse, çalışana ödenen ücretin de o olduğu konusunda ısrar etmekte, sonuçta işyeri kayıtlarında yer alan tutarlar – bankaya yatırılan ücretler – SGK’ya yapılan bildirimler mutabık olduğundan, bu durumda sadece çalışanın iddiası kabul edilerek veya şahit dinlenerek işlem yapılamayacağı için de bu tür şikayetlerden bir sonuç çıkmamaktadır. Eğer şikayet sahibi halen işyerinde çalışmaya devam ediyorsa ve işyerinde yapılan denetim sırasında kişinin gerçek ücreti tespit edilip tutanağa alınmışsa sadece bu durumda yapılan şikayet sonuç vermektedir. Burada da yine tespit edilen gerçek ücret geriye dönük olarak pek uygulanmamakta, daha çok denetim / tespit tarihinden itibaren uygulanmaktadır.

Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan şikayetin sonuç verebilmesi yani aradaki farka ait primlerin geriye dönük olarak işverenden alınabilmesi için, şikayet sahibinin işverenden / işyerinden aldığı gerçek ücreti bir şekilde belgelemesi / kanıtlaması gerekmektedir. Örneğin, şikayet sahibi adına bankaya yatırılmış olan gerçek ücretleri gösterir belgeler, işyerinden ödenen gerçek ücreti gösteren makbuzlar / belgeler, işverenle şikayet sahibi arasında yapılmış gerçek ücreti gösterir yazılı sözleşme, çalışan adına resmi makamlara verilmiş gerçek ücreti gösterir belgeler (örneğin özel okul veya dershanede öğretmen olarak çalışan kişi adına Milli Eğitim Müdürlüğüne verilmiş belge) gibi. Ayrıca taban ücret belirlenmiş meslek sahipleri için de (örneğin, mühendis – mimar, işyeri hekimi gibi), bildirilen ücret eğer o meslektekiler için belirlenmiş olan taban ücretten düşükse, bu durumda aradaki farka ait primler geriye dönük olarak işverenden alınmaktadır.

Yukarıda belirtilen hususlar, ayda 30 gün işyerinde çalıştığı halde, çalışma gün sayısı 30 günden az gösterilenler için de geçerlidir.

Öte yandan, sadece ihbar veya şikayetlerde değil, Sosyal Güvenlik Kurumu denetmen veya müfettişleri tarafından işyerleriyle ilgili olarak herhangi bir sebeple yapılan inceleme ve denetimler sırasında da sigortasız çalıştırıldığı, ücreti veya çalışma gün sayısı eksik gösterildiği tespit edilen kişilerle ilgili olarak da Kurum tarafından gerekli işlemler yapılmaktadır.

4.2- İş Mahkemesinde Dava Açmak:

Asgari ücretten yüksek ücret aldığı halde, düşük ücret veya asgari ücret üzerinden sigortalı gösterilenler için, aynı şekilde işyerinde ayda 30 gün çalıştığı halde çalışma gün sayısı 30 günden az gösterilenler için ikinci yol ise mahkemede dava açmaktır. Bu dava İş Mahkemesi bulunan yerlerde bu mahkemede, İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise bunun yerine bakan mahkemede açılması, ayrıca açılacak davada işverenle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da davalı olarak gösterilmesi, yani Kurumun da davaya dahil edilmesi gerekir. Aksi halde Kurum, dava sonuçlandığında kendisi taraf olmadığı için mahkeme kararını uygulamayabilir. Davayı avukat vasıtasıyla açmak şart değildir. İsteyen herhangi bir avukata gerek duymadan davayı kendisi de açabilir.

Dava açan kişinin kazanma şansı, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan şikayete nazaran daha yüksektir. Çünkü mahkeme şikayette olduğu gibi sadece kayıt ve belgelere göre karar vermemekte, yeminli ifade alabildiğinden şahit ifadelerini delil olarak kabul edebilmektedir. Ayrıca mahkemelerde, özellikle de Yargıtay’ın kararlarında sık kullanılan “hayatın olağan akışı” şeklinde bir ilke vardır. Örneğin, bir işyerinde çalışan vasıfsız bir işçi ile ustanın aynı ücret alması, işyerinde normal işçi ile şef – formen – müdür gibi vasıflı çalışanların aynı ücret alması hayatın olağan akışına aykırıdır. Dolayısıyla, bu tür durumların varlığı halinde mahkeme işçi lehine daha kolay karar verebilmektedir.

Yargıtay’ın konuya ilişkin birçok kararı mevcut olup (Bkz. Yargı Kararları Hızlı Erişim Linkleri), örnek olması bakımından aşağıya kısa bir bölüm alınmıştır.

T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ

Esas No. 2013/3356 Karar No. 2013/8526 Tarihi: 09.05.2013

4857 sayılı Yasanın 8 inci maddesinde, işçi ile işveren arasında yazılı iş sözleşmesi yapılmayan hallerde en geç iki ay içinde işçiye çalışma koşullarını, temel ücret ve varsa eklerini, ücret ödeme zamanını belirten bir belgenin verilmesi zorunlu tutulmuştur. Aynı yasanın 37 nci maddesinde, işçi ücretlerinin işyerinde ödenmesi ya da banka hesabına yatırılması hallerinde, ücret hesap pusulası türünde bir belgenin işçiye verilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.

Usulünce düzenlenmiş olan bu tür belgeler, işçinin ücreti noktasında işverenden sadır olan yazılı delil niteliğindedir. Kişi kendi muvazaasına dayanamayacağından, belgenin muvazaalı biçimde işçinin isteği üzerine verildiği iddiası işverence ileri sürülemez. Ancak böyle bir husus ileri sürülsün ya da sürülmesin, muvazaa olgusu mahkemece resen araştırılmalıdır. Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta pirimi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. işçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından ve özellikle ilgili meslek odasından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.

5- Şikayet veya Dava Sonucu Hangi İşlemler Yapılmaktadır ?

Gerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan şikayet, gerekse açılan dava sonucunda; çalışanın ücretinin veya çalışma gün sayısının Aylık Prim ve Hizmet Belgesiyle Kuruma eksik / düşük bildirildiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki farka ait olarak geriye dönük işverenden Aylık Prim ve Hizmet Belgesi istenmekte, işverenin belgeyi vermemesi halinde Kurum tarafından belge re’sen düzenlenmekte, fark primler gecikme zammı ve cezasıyla birlikte işverenden tahsil edilmekte, bu şekilde tespit edilen çalışma gün sayıları ve prime esas kazançlar çalışanın sigortalı hizmetlerine eklenmektedir.

Sigortasız çalıştırıldığı tespit edilenlerle ilgili olarak da aynı işlemler yapılmaktadır.

Bu işlemlerle ilgili olarak işverenlere uygulanacak yaptırım ve cezalar Sigortasız İşçi Çalıştıran İşverenlere Uygulanan Ceza ve Yaptırımlar / 5- Sigortalının Çalışma Gün Sayısını veya Kazancını Eksik Gösteren İşverenlere Uygulanan Cezalar: başlıklı bölümde belirtilmiştir.

6- Ücretlerin Düşük Bildirilmesi ve Asgari İşçilik Uygulaması:

Çalışanların prime esas kazançlarının düşük gösterilmesi veya çalışma gün sayılarını eksik gösterilmesi, sigortasız işçi çalıştırılması gibi nedenlerle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yıllar önce asgari işçilik uygulaması hayata geçirilmiş olup, bu uygulama halen yürütülmektedir. Bu uygulama çerçevesinde, ihale mevzuatına göre yaptırılan işler ve özel bina inşaatları için Kurum tarafından iş bittikten sonra o işle ilgili olarak asgari işçilik hesaplaması yapılmakta, aynı şekilde devamlı işyerlerinde de incelenen dönemde Kuruma işin yürütümü için yeterli işçilik bildirilip bildirilmediği genel denetim yoluyla araştırıp incelenmekte; yapılan bu hesaplama ve incelemeler sonucunda eksik işçilik bildirildiği anlaşılırsa eksik işçiliğe ait prim gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden alınmakta, eğer eksik işçilik bildirildiği Müfettiş incelemesi sonucunda tespit edilmiş ise ayrıca idari para cezası uygulanmakta, buna karşın çok istisnai durumlar hariç, alınan bu prim karşılığında o işte/o işyerinde çalışmış olan sigortalılara herhangi bir hizmet kazandırılmamakta, dolayısıyla eksik işçilik bildirimi nedeniyle alınan primin o işte/o işyerinde çalışmış olan sigortalılara hiçbir faydası olmamaktadır. Oysa işverenler bunun bilincinde olsa, mevsimlik işlerde işin yapımı süresince, devamlı işyerlerinde de yıl boyunca sigortasız işçi çalıştırmasalar, sigortalı olarak çalıştırdıkları işçilerin primlerini asgari ücret üzerinden değil de sigortalıların gerçek kazançları üzerinden Kuruma bildirseler, mevsimlik iş veya devamlı işyeri ile ilgi inceleme bittiğinde çok büyük ihtimalle yeterli işçilik bildirilmiş olduğu sonucu ortaya çıkacak ve o işe/işyerine ait herhangi bir fark işçilik tahakkuk etmeyecek, aynı zamanda o işte/işyerinde çalışmış olan sigortalılar da bundan kazançlı çıkmış olacak, dolayısıyla da asgari işçilik uygulaması asıl amacına ulaşmış ve kayıt dışı istihdam da azalmış olacaktır. (www.isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ*

—————–

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

—————–

YORUMLAR

  1. sevilay dedi ki:

    Çalışan bir işçi işini kaybetmemek için nerde görülmüş SGK piriminin maaştan ödenmediğini bildirmesi.Bunun için bir yasa çıkartmamaları yine biz işçilerin umursanmadığımız anlamına geliyor.Neden şikayet edilsinki zaten büyük bir oranda firmalar düşük ödeme yapıyorlar.Olan bizlere oluyor.Zengin yine parasına doymuyor…

  2. hamza dedi ki:

    Devlet müfettişlerini denetime gönderecek ki kendiside kazanacak işçide.fethiye de nerdeyse bütün restoran lar işçilerin pirimlerini asgari ucretten yatırıyor.müdür-ascibasi fark etmiyor.

    1. Galip dedi ki:

      2007 yılından beri calıstıgım işyerim sigortamı asgari ücretten gösteriyor. Su anda maasım 18.000+1000 prim 19.000 bin TL alıyorumEytden emekli olacağım dilekcemi daha vermedim. Aynı işyerinde calısmaya devam edeceğim. Emekli maaşı 6500 TL civarı. Ben işyerine sorumlu olarak başladım. Elimde firmamdan aldığım maas yazısı var 2010 yılına dair, kredi çekerken gerçek aldığım maaş üzerinden antetli kağıda yazıldı. Ayrıca sigortamın dusuk gosterildiği ve gercek maasımın oldugu konuyla ilgili patronumuzla yazısmalarım var 2015. Ve bu yazışmalarda sonra insan kaynaklarından sigortanın biraz yükseltiğine dair mailime cevap var ve yükseltildide. Sonrasında tekrar zamanla asgari ücrete düşürüldü. Firmamız beni önemli eğitimlere gönderdiği, ve ayrıca yurtdısına cıkmam için bir kaç defa pasaport ve vize aldiği yazılarda var, 3 yıl özel ingilizce kursuna gönderdi. Elden verilen zarfları da saklıyorum. Kısaca emekli olduktan sonra firmadan ayrıldığımda emekli maasımı düzelttirmem için geriye dönük tüm calıstıgım yılları düzelttirebilirmiyim, bunun için ne yapmam gerekir. Bu işlemi yapabilmem için birde şansım hangi aşamada yüksek olur. Daha emeklilik dilekceside vermedim. Verirsem haklarımdan mahrum olurmuyum. Bu konuda bilgi rica ediyorum..

  3. Ercan dedi ki:

    Ben bir iş yerinde 8 sene çalışıyorum sskayı aradım şikayet ettim iki milyar maaş alıyorum ama asgari ücret ödüyorlar şimdi ne yapmam lazım nasıl alırım tasminatımı

    1. admin dedi ki:

      İşverene noter kanalıyla bir ihtarname çekip tazminatınızın ödenmesini talep edin, ödemezse İŞKUR’a başvurun, yine ödemezse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Ancak asgari ücretle değil de aylık 2 bin lira maaşla çalıştığınız kanıtlamanız gerekir.

      1. AHMET NAMLI dedi ki:

        yüksek maaşla çalıştığım işyerinden net ücret (2500 tl ) üzrinden bordro istedim fakat biz ceza yeriz diye konuşma kaydı delil ve ispat sayılır mı?

        1. Admin dedi ki:

          SGK’ya yapacağınız şikayet aşamasında ses kaydı delil sayılmaz, belgeye bakılır. Ses kaydı mahkeme aşamasında delil sayılır, ancak bazen mahkemeler ses kaydı kanuna uygun yolla elde edilmemişse delil saymayabiliyor.

  4. mert dedi ki:

    Şirkette 5 yıldır çalışıyordum. Geçtiğimiz günlerde işveren ile sözlü anlaşılarak tek taraflı fesih yapıldı. ( işveren işime son verdi ). Sigorta primlerimiz asgari ücret üzerinden gösteriliyordu. İşten ayrılmadan önce de müdürümüz ile görüştüm ve kıdem – ihbar tazminatımın aldığım gerçek maaş üzerinden hesaplanarak, diğer sosyal haklarımda üzerine eklenerek hesaplanacağını sözlü olarak bana iletti. Hiç bir belge imzalamadım çıkışıma dair. ( ibraname vs gibi ) Şuan ise verilen söz yerine getirilmemekte. Elimde gerçek maaşımı ispatlayacak somut belgeler ( personel maaş listesi ) , ve şuan şirkette çalışıp aynı dertten muzdarip, aynı gün işine son verilen iki arkadaşım daha var. Benim gibi tazminatlarını yüksek ihtimalle asgari ücret üzerinden alacaklar. Şuan halen çalışmakta olan şahit olarak gösterebileceğim arkadaşlarım var. Ayrıca şunu belirteyim, bu ne koparabilirsem kardır operasyonu değil, yanlış anlaşılmak istemem. Çalıştığım yer küçük ve 15 çalışanı olan patron şirketi. Abi kardeş ilişkisi olan bir yer. ( ya da öyle görünen ) 5 yıldır neredeydin diye düşünen arkadaşlar şunu bilsinler ki yaşım 25. Burası benim ilk iş yerim diyebilirim. Geldiğimde bu tip işlerin döndüğünün bilgisine sahip değildim. Öğrendiğim de ise müdürümüze sözlü olarak ilettik, o da bizimle hemfikir oldu ve gerekli talebi patrona iletti ancak bişi değişmedi. bu olay yaklaşık olarak 2 yıl önceydi. Herhangi yazılı bir ikazımız olmadı. Şuan tek isteğim hakkım neyse onu alarak, ekmek yediğimiz kabı da pislemeden güzellikle ayrılmak. Ancak olur da yanlış yaparlarsa bana ne gibi bir yol izlemem gerekir. Desteklerinizi bekliyorum. teşekkürler.

    1. admin dedi ki:

      İŞKUR’a şikayette bulunabilirsiniz kıdem tazminatınız gerçek ücretinden ödenmesi için, eğer sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Bu durumda sadece kıdem tazminatı farkını değil eksik gösterilen sigortalarınızın da gerçek ücretinize tamamlanmasını isteyebilirsiniz.

  5. kadir yılmaz dedi ki:

    Merhabalar,
    1 yıl çalıştığım firmada 6 ay düşük sgk primi 6 ay gerçek ücretten sgk primi yatırıldı. İşten istifa edip ayrıldım. İstifa ederken dilekçemde bunu belirtmeden istifa ettim. ayrıldığım şirketle aynı tarzda iş yapan bir firmada göreve başladım. 1 ay sonrasında bu şirkete hizmet tespiti davası açtım. Dava kabul oldu ve 3 ay sonra duruşma olacak. İş sözleşmemde, rakip firmada 1 yıl çalışamaz ve eğer eğitim almışsa aldığı tarihren itibaren 1 yıl içinde ayrılırsa şirkete bu ücreti ödeyecektir diye ibare var. geçtiğimiz gün elime tebligat ulaştı ve bu şirket bana ihtar göndermiş, ihtarda rakip firmada çalışmayı hemen bırakmamı ve eğitim giderleri olan ücreti hemen ödememi aksi halde dava açacaklarını bildirmişler.. Şimdi size sorum şu olacak; SGK primimin düşük yatırılmasından dolayı şirketten istifa etmem haklı bir gerekçe olduğunu ve bundan dolayı rakip firmada çalışabileceğimi, eğitim giderlerini de ödemek zorunda olmadığımı duymuştum. Bunun hukuki boyutu hakkında bilgi edinmek istiyorum. Lütfen cevap verir misiniz

    1. admin dedi ki:

      (kadir yılmaz) Sorularınızla ilgili olarak aşağıda linki yer alan yazılara göz atabilirsiniz. Yine de kafanızda soru işaretleri kalırsa tekrar yazabilirsiniz.
      İşten Ayrılan İşçi İçin Rekabet Yasağı Ne Demektir ?
      İşverenin Eğitim Giderlerini İşçiden İsteyebileceği Durumlar

  6. Ahmet Kaya dedi ki:

    İyi Günler,
    İnşaat Mühendisi olarak 3,5 ay İlçi Holding de çalıştım.Ancak aylık ücretim yerine sadce bir bölümünü alabildigim için işi bıraktım.SKK dökümünü kontrol ettiğimde inşaat mühendisi kodu ile 2229,93 tl ssk yatırıldığı gördüm.Gercekte aldığım ücret 3,500 tl olmasına ragmen ssk primim 2229,93 tl olarak yatırılmış.Mühendis asgari ücreti 2016 yılı için 3300 tl. Alamadığım ücretimi ve düşük yatırılan primi tahsil edebilmek için ne yapmalıyım.Mühendis olduğum için ve ssk da mühendis kodu ile yatırılması düşük ücret yatırıldığına kanıt olarak yeterli midir?

    1. admin dedi ki:

      (Ahmet Kaya) İşyerinizin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne durumu belirten bir dilekçe ile müracaat etmeniz halinde işyerinden aradaki farka ait primler tahsil edilir, ayrıca her ay için ayrı ayrı işverene 3.294 lira idari para cezası uygulanır.

  7. ENES dedi ki:

    Merhabalar, 2005 yılından beri çalıştığım firmada maaşım asgari ücretten yüksek olmasına rağmen halen asgari ücret olarak yatırmaktadır. Çalışmaya başladığım tarihte de herhangi bir sözleşme yapılmadı. Elimde işverenden aldığım maaşı tam gösteren bir belge yok ve ayrıca ayakkabı satış uzmanı olarak çalışmaktayken işverenim iş değişikliği nedeniyle 01.01.2017 tarihi itibari ile oyuncak satışına geçmiştir. Ben oyuncak satışı konusunda deneyim sahibi değilim ve oyuncak satışında çalışmak istemiyorum. Bundan dolayı haklı fesih olabilir mi? Teşekkürler..

    1. admin dedi ki:

      (ENES) İşe başlarken işverenle hangi şartlarda anlaştığınıza yani aranızdaki iş sözleşmesine bağlı olarak bu durum çalışma şartlarında esaslı değişiklik sayılır ve haklı fesih sebebi olarak kabul edilebilir. Eğer böyle bir durum yoksa da ilk sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden önceyse ve en az 3600 prim gününüz varsa, haklı fesih sebebi olmasa da istifa edip SGK’dan alacağınız bir yazı ile kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz.
      Çalışma Şartlarında Değişiklik Fesih Nedenidir
      İşveren Çalışma Koşullarında İstediği Değişikliği Yapabilir mi ?

  8. ziyacan aktağ dedi ki:

    merabalar. ben emekli olmuş biriyim.işyeri ile mahkemelik olduk. mahkemeyi kazandım. fakat işyeri faal olmadığı için mahkemece kazandığım tazminatı alamadım. hemen sonra sgk ve işverene düşük yatırılan primler için dava açtım. ben 2008 yılının ekim ayında ayrıldım işyerinden. maaşım 2007 itibarıyla 2000 tl net maaştı. tazminat mahkemesi dediğim şekilde karar verdi fakat hizmet tespit davasında bilir kişi 2003 ün son ayında iş yerinden aldığım yanımızda 1500 tl ve 2005 senesinde yanımızda 1700 tl net ücretle çalışıyor diye aldığım yazılı kağıdı kabul edip daha önceki seneleri asgari ücretli diye belirtiyor. sanırım mahkemede bu doğrultuda karar verecek.itiraz etsem bi üst mahkemeye gitsem bi sonuç alabilirmiyim. son 4.5 sene asgari ücretin 4 katı prim yatırmak emekli maaşıma ne kadar etki eder.bide işveren yani şirket faal olmaması mahkemece alınan karara nasıl etki eder yani sgk mahkemenin aldığı kararı uygularmı. şimdiden teşekkür ederim

    1. admin dedi ki:

      (ziyacan aktağ) Bir üst mahkemeye gidince sonuç ne olur bilemeyiz, ancak işyerinde vasıfsız bir işçi olarak değil de kalifiye bir eleman olarak çalıştınızsa, Yargıtay kişinin mesleğine göre asgari ücretle çalışılması mümkün olmayan durumlarda çalışanın asgari ücretten gösterilmiş olmasını hayatın olağan akışına aykırı bulup yerel mahkeme kararını bozabiliyor. 4.5 yıl için asgari ücretin 4 katı üzerinden prim yatması tabii ki bağlanacak emekli maaşını etkiler, ancak ne kadar etkiler rakam vermek çok zor, çünkü bu 4.5 yıl hangi katsayıların uygulanacağı döneme gelecek, ayrıca bu 4.5 yılın toplam prim gün sayısı içerisindeki oranı nedir ? Bunlar sonucu etkiler. Hizmet tespit davası açısından mahkemeyi kazanmanız halinde işyerinin faal olmaması sonucu olumsuz etkilemez, SGK mahkemenin aldığı kararı uygular. Daha önceleri SGK hizmet tespit davası sonucu ödenmesi gereken primi işverenden alamazsa, sigortalının kendisinin ödemesini istiyordur, o da ödemezse mahkeme kararını uygulamıyordu, ancak daha sonra bu uygulamadan vaz geçti.

  9. kiyam dedi ki:

    Ben yeni emekli oldum son calistigim is yerinde 10 yil yuksek maas aldigim halde asgeri ucret gosterildi simdi ne yapabilirim yardimci olurmusunuz

    1. admin dedi ki:

      (kiyam) İş mahkemesinde dava açmaktan başka yolu yok. Mahkemede aldığınız gerçek ücreti tespit ettirebilirseniz geriye dönük 10 yıllık sigortanız gerecek ücrete yükseltilir.

      1. Cihan dedi ki:

        Slö suan çaliştıgım firmada yuksek maaş almama ramen asgarı ucret uzerinden yatmakta 2011 den bu yana seneye memlekete taşinmeyı duşunuyrum çikişimı nasıl alabilirim yardımcı olursanız sevinirim

        1. Admin dedi ki:

          Çıkışınızdan kastınız kıdem tazminatı alacak şekilde işten ayrılmak mı ?

  10. Aslan dedi ki:

    Ben 3150 tl maaş alıyorum ama askeri ücretten gösteriliyor maaşım SSK ya elimde şirketin bilgisayarından çekmiş olduğum bir resim var şirketten ne kadar maaş aldığıma dair bordro yani kaşeli ve imzalı telefonumdaki o resimle şikayet etsem bir belge olarak kabul olurmu

    1. admin dedi ki:

      (Aslan) Mahkeme bunu delil olarak kabul eder, ancak şikayet halinde SGK telefonla çektiğiniz resmi tek başına delil olarak kabul etmeyebilir. Ancak yine de isterseniz SGK’ya şikayet dilekçesi verin.

  11. Mustafa Memiç dedi ki:

    Ben 15 yıl bir yerde çalıştım. Asgari ücret 900 tl’ydi. Ben 1500 tl alıyordum. Fakat aylık sigortam asgari ücret ödeniyordu. Şimdi 1 yıldır emekliyim. 1000 lira emekli maaşı alıyorum. Asgari ücret ödemesini gerçek maaşımdan ödetebilir miyim? Ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler..

    1. admin dedi ki:

      (Mustafa Memiç) Geriye dönük olarak gerçek ücretinizin tespiti için İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz, eğer davayı kazanırsanız geriye dönün ücret farkınıza ait primler işverenden alınır, emekli maaşınız yeniden hesaplanır.
      Gerçek Ücreti Yerine Düşük Ücretten Sigortalı Gösterilenler Ne Yapabilir ?

  12. mustafa yılmaz dedi ki:

    Merhabalar 5 buçuk senedir bir firmada çalışmaktayım aldığım maaş üzerinden sigortam ödenmemektedir, askeri olan kısım bankaya yatmakta kalanı elden almaktayız son 2 yıldır ise elden aldığımız maaşı 2 3 geriden hep ödemektedirler,günde 8 saat yerine 12 saat çalışmaktayım belirli öğlen arası tatilimiz yok resmi tatillerdede çalışmaktayız böyle bir durumda firmayı mahkemeye versem kazanma şansım ne olur , daha öncedende sigortasını yatırmayan bir arkadaşımızın mahkemesi devam etmektedir , elden maaş aldığıma dair watsaapdan yazışmalarımız ve şahitlerimiz bulunmaktadır , şimdiden cevabınız için teşekkür ederim…

    1. admin dedi ki:

      (mustafa yılmaz) Bu tür durumlarda mahkeme işinin işyerindeki kıdemine (toplam çalışma süresine) mesleğine ve yaptığı işe, aynı işi yapanların piyasada hangi ücretle çalıştıklarına bakıyor, sonucuna göre o işçinin asgari ücretle çalışmasının mümkün olmadığına karar verirse bazen işçinin kendi beyan ettiği ücreti kabul ediyor, bazen de piyasa şartlarında alması gereken ücreti esas alıyor ve geriye dönük eksik yatan sigorta primlerinin ödenmesine karar veriyor. Yargıtay bu durumlarla ilgili olarak hayatın olağan akışına aykırı ifadesini kullanıyor, yani işçinin işyerinde yaptığı iş, kıdemi gibi unsurları dikkate alarak asgari ücretle çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğuna karar verebiliyor. Bu nedenle kazanma şansınız yüksek olur.

  13. mustafa yılmaz dedi ki:

    mustafa yılmaz) Bu tür durumlarda mahkeme işinin işyerindeki kıdemine (toplam çalışma süresine) mesleğine ve yaptığı işe, aynı işi yapanların piyasada hangi ücretle çalıştıklarına bakıyor, sonucuna göre o işçinin asgari ücretle çalışmasının mümkün olmadığına karar verirse bazen işçinin kendi beyan ettiği ücreti kabul ediyor, bazen de piyasa şartlarında alması gereken ücreti esas alıyor ve geriye dönük eksik yatan sigorta primlerinin ödenmesine karar veriyor. Yargıtay bu durumlarla ilgili olarak hayatın olağan akışına aykırı ifadesini kullanıyor, yani işçinin işyerinde yaptığı iş, kıdemi gibi unsurları dikkate alarak asgari ücretle çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğuna karar verebiliyor. Bu nedenle kazanma şansınız yüksek olur.
    mustafa yılmaz
    29 Mart 2017 at 16:52
    Merhabalar 5 buçuk senedir bir firmada çalışmaktayım aldığım maaş üzerinden sigortam ödenmemektedir, askeri olan kısım bankaya yatmakta kalanı elden almaktayız son 2 yıldır ise elden aldığımız maaşı 2 3 geriden hep ödemektedirler,günde 8 saat yerine 12 saat çalışmaktayım belirli öğlen arası tatilimiz yok resmi tatillerdede çalışmaktayız böyle bir durumda firmayı mahkemeye versem kazanma şansım ne olur , daha öncedende sigortasını yatırmayan bir arkadaşımızın mahkemesi devam etmektedir , elden maaş aldığıma dair watsaapdan yazışmalarımız ve şahitlerimiz bulunmaktadır , şimdiden cevabınız için teşekkür ederim…
    merhabalar tekrardan farzedelimki ben bu davayı kazandım mesailerimle birlikte tazminatım 70.000 tl gibi bir ücreti hakettim çalıştığım firma ltd.şti olarak görünüyor yanlız aile şirketi aslında abi kardeş olarak, paramı vermedikleri taktirde evlerinede haciz yolu açılabilirmi aynı zamanda evlerini yakın derece akrabalarına devretse dahi mal kaçırmak gibi Davayı kazanacağımdan eminim tek sorun bu ücreti karşı taraftan nasıl alıcağım iyi çalışmalar

    1. admin dedi ki:

      (mustafa yılmaz) Eğer şirketten alacağınızı alamazsanız, şirket ortakları hisseleri oranında sorumlu olurlar ve ortaklardan alacaklarınızı alabilirsiniz. Ev, araba gibi gayrimenkullerini yakın akrabalarına devretmeleri halinde ise mahkeme bunu muvazaalı işlem sayıp, iptal edebilir.

  14. süleyman büyük dedi ki:

    17 yıldır aynı fırmada kesımhane şefi olarak çalişiyorum su anda aldıgım üçret 3000 tl artı mesai toplamda 4000 tlye yakın üçret alıyorum fakat ssk asgarı üçretten gözukuyor bu ay emeklı olacagım dava acsam gerıye donuk ssk prımlerımı ödetebilirmiyım teşşekkurler

    1. admin dedi ki:

      (süleyman büyük) 17 yıl kıdemi olan ve şef olarak çalışan birinin asgari ücretle çalışması Yargıtayın tabiriyle hayatın olağan akışına aykırı. Dava açmanız halinde tabii ki kazanabilirsiniz, ancak 4000 TL’ye yakın ücret alıyorsanız bunun brütü 5500 lira civarında olur. Mahkemede bunu kanıtlayabilir misiniz bunu bilemeyiz.

  15. mehmet abdülkadir dedi ki:

    Merhabalar ,
    Ben son çalıştığım yerde 5000 tl net maaş alıyordum fakat benim maaşım 1800 bankadan 3200 elden ödeme olarak yapılıyordu . ve bu arada ben o şirketle kıdem tazminatı izin ve fazla mesai için davalık durumdayım mahkemede bilir kişi bana 7300 tl brüt ücret aldığıma karar verdi ve izin ve fazla mesaimi belirtti. Şimdi bu durumda ben 2.davayı açıp eksik 13 yıldır yatırılan primlerimi düzeltmeye gittiğimde sadece son maaş mı düzeltilir yoksa geriye dönük bütün maaşlar mı düzeltilir.

    1. admin dedi ki:

      (mehmet abdülkadir) Geriye dönük tabi ki düzeltme isteyebilirsiniz, şu anki dava sona ermeden bu konudaki davayı açarsanız, şu an devam eden davayla birleştirilmesini de talep edebilirsiniz. Ancak geriye dönük tüm aylar brüt 7300 TL üzerinden değil, o zamanki tahmini ücret üzerinden hesaplanır.

    2. Sexer dedi ki:

      S.a sonuç nedir abi eksik pirim için dava açtı mi benimde böyle mahkemem var yardımcı olursunuz 05416443060

  16. orhan dedi ki:

    merhaba,ben bir sirkette 2 yildir 2000 tl maasla calisiyorum ama sigorya primim asgari ucret izerinden yatiriliyor.maasim bankaya 1400+600 tl olarak iki parca ayni sirket hesabindan yatiriliyor.elimde maas bodrom yok .ne yapmam gerekiyor banka dekontu kanit olabilirmi.bide is sozlesmesine dikkat etmeden asgari ucrete imza atmisim.yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler

    1. admin dedi ki:

      (orhan) Eğer 600 lira da bankadan yatıyorsa çok kolay, SGK’ya şikayette bulunmanız halinde SGK banka kayıtlarını esas alarak geriye dönük sigortanızı gerçek ücretinize tamamlar. Ayrıca 2000 TL aldığınıza göre bunun SGK’ya bildirilmesi gereken brütü 3000 lirayı geçer.

  17. Yılmaz uran dedi ki:

    8yıl bir işyerinde çalıştım tazminat alamadım dava açtım kazandım ANCAK tahsil edemedim geriye dönük SSK asgari ücret ten ödenmiş mahkeme 2300tl maaşı kabul etti tazminat davasında ..dava açsam kazanabilirmiyim

    1. admin dedi ki:

      (Yılmaz uran) Tazminatınız ödenmediyse, artık icra yoluyla tahsil edebilirsiniz. Mahkeme aylık brüt ücretinizi 2300 lira olarak kabul ettiyse tekrar dava açmadan SGK’ya başvurun belki yeni bir davaya gerek kalmadan geriye dönük sigortanızın gerçek ücrete tamamlanması mümkün olabilir.

  18. Sude dedi ki:

    Selam ben 2009 da bir işyerine çalışmaya başladım maaşlarımız asgari ücret kısmı bankaya diğer kalani elden alıyorduk son 3 yildir aldığımız maaş kadar prim yatırıyorlar firma kendini düzeltmeye aldı bu yüzden ceza yedikleri için tabi senede 1 ikramiye vardı artı resmi günlerde bayramlarda çalışmaktaydık mesailerimizi tam vermiyorlardı bunlar sgk primlerimlerinde görünmüyor ben geçen sene emekli oldum 1.100 tl maaş alıyorum geriye donuk dava acarsam maaşımda artış olurmu resmi tatil mesailerimi geri alabilirmiyim bu arada işten ayrıldım şimdiden tesekkurler

  19. Aygün dedi ki:

    Ben bir gemi firmasında çalışıyordım.benim işten ayrılmam için 21 gün süreli bir ihtar verdiler ancak ihtar süresi dolmadan benim işime son verdiler ve hiç bir hakkımıda ödemediler ne yapmalıyım lütfen yardımcı olursanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer haklı bir nedene dayanmadan iş sözleşmenizi sone erdirdilerse ihbar süresi kadar beklemeleri gerekirdi, bu süreyi beklemeden işten çıkardıkları için 854 sayılı Deniz İş Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca size tazminat ödemeleri gerekir. Bunun için arabulucuya başvurabilirsiniz.

  20. Metin dedi ki:

    Merhaba bir yıl önce erken emeklilikten faydalandım %59 raporum var aldığım maaş sgk ya asgari ücretten gösterilsin e emekli maaşım çok düşük. Aynı iş yerinde engelli kontenjanından çalışıyorum geriye dönük sgk primleri mi mahkeme yoluyla alsam emekli maaşımada etkisi olurmu yada nasıl bir yol izlerim 4500 TL maaş alıyorum ama bağlanan emekli maaşı 1000 tl gün sayım primlerim tam 6500 bir günüm var son 12 yıldır aynı is yerindeyim uretim şefi olarak

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Muhtemelen sigortanız gerçek ücret üzerinden değil, asgari ücretten yatmıştır. İş Mahkemesinde dava açıp SGK’ya bildirilmiş olan sigorta primine esas kazançlarınızın yükseltilmesini sağlayabilirseniz, bağlanan emekli maaşı yeniden hesaplanır ve bir miktar artar, ancak ne kadar artacağı konusu bu ücretlerin ait olduğu dönemler ve prime esas kazanlardan yapılacak artış oranına bağlı olarak değişebilir.

  21. Şef dedi ki:

    Merhaba 22 kasım 2016 dan bu yana bir sirketle temizlik sefi olafak calışıyorum asgari ucretden fazla maaş aldigım halde sigortam düşuk yatıyir bordom asgari ücretden gosteriliyor lakin şirket elden odemeleri yapmak için muhasebe kayitlarinin oldugu ve üst yoneticilerimin islak imzalarinin bulunduğu aylık odeme planlari elimde var orada açıkca elden aldiği bankaya yatan diye gorunüyor benimle beraber projede calişan bütün temizlik personellerinin bu belge delil olarak sayilır herhalde mahkeme açmam gerekir mi sgkyla çozumleyebilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, önce işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurun, eğer sizin ve diğer çalışanların gerçek ücretleri belgelenebiliyorsa, SGK tarafından işveren tarafından düşük ücretten gösterilmiş sigortalarınız geriye dönük olarak düzeltilir, mahkemeye gerek kalmayabilir.

      1. Şef dedi ki:

        Yukarda yazdığın durumdan dolayı işten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilirmiyim

        1. Admin dedi ki:

          Haklı nedenle işten ayrılmış olacağınız için diğer şartlarınız da tutuyorsa işsizlik maaşı alabilirsiniz, ancak işveren farklı bir işten çıkış kodu verirse o zaman iş değişir.

  22. Ercan Aktağ dedi ki:

    Merhabalar. Sgk ve işverene açtığım gerçek ücret davasını kazandım. İstinaf mahkemesine gitti orada kazandım. Ben şuan beş senelik emekliyim. Sorum şuki şuan işyeri faal değil bu bir ikincisi yeni hesaplamada çıkan yani artan maaşımı artan kısmı geriye dönük faiziyle birlikte alabilirmiyim. Çok teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, hangi ay ve yıllara ait gerçek ücretlerinizin tespiti yapıldıysa, o yıl ve aylara ait kazançlarınızın güncellenmesi, bu doğrultuda emekli maaşınızın düzeltilmesi gerekir, ancak faiz ödenmez, çünkü bundan SGK’nın herhangi bir hatası yok, işveren adınıza hangi kazancı bildirdiyse SGK o kazanç üzerinden maaş bağlamış.

  23. Pınar dedi ki:

    Merhaba ben 11 yıldır Aynı iş yerinde eczanede çalışıyorum sigorta primim asgari ücretten yatırılıyor Aldığım maaş 2000 tl maaşı da elden alıyorum işten ayrılsam kendi isteğimle haklarım neler ve geriye dönük primlerimi düzelttirebilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, sigortanızın gerçek ücret yerine düşük ücretten yatırılması gerekçe gösterip, noterden çekeceğiniz ihtarname ile iş akdinizi feshedip, 11 yıllık kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Eğer işveren ödemezse arabulucuya başvurmanız, bundan sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Sigortanızın düşük ücretten yatmasıyla ilgili olarak ayrıca SGK’ya şikayet dilekçesi verebilirsiniz, ancak gerçek ücretinizi belgeleyemezseniz şikayetten sonuç çıkmaz, bu konuyla ilgili de iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  24. Halil dedi ki:

    Merhaba, Ben 10 senedir bi esnaf dukkaninda calisiyorum aldigimiz ucret 2100 tl ve sigortamiz asgari ucret uzerinden yatiyor ve ayrica gunluk 8 saatten fazla calisiyoruz fazla mesaimiz verilmedigi gibi resmi tatillerdede calisiyoruz. ayrica agimizde verilmiyor. ne yapmam gerekir
    simdiden tesekkurler iyi calismalar

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  25. filiz Güneyli dedi ki:

    Çalıştığım iş yeri çıkışı mı yapmamış ve 1 yıldır sigortamı yatırmış. Sonra farkına varmış lar, sonuç ne olur ve benim yapmam gereken bir şey var mı… Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin iptal prim belgesi verip hizmetlerinizi iptal etmesi gerekir, ancak işyerinin bunu yapmasını beklemeden siz kendiniz de SGK müdürlüğüne dilekçe verebilirsiniz. Yalnız şunu belirtelim, bu bir yıllık sigortalılığınıza dayanarak aldığınız sağlık hizmeti veya rapor parası varsa bunlara ait giderleri SGK sizden isteyebilir.

  26. Aptullah dedi ki:

    Merhaba ben 8 yıldır bir şirkete aşçı olarak çalışıyorum 2500 tl maaş alıyorum maaşım 1603 tl bir bankaya yatiyor 900tl başka bankada havale yapiliyor şirketen yatan asgari ücret finansta havale yapanda patron kendisi yapiyor bankada dekontunu çıkardim yani anlatmak istediğim 8 yıldır maaş asgaride yatıyor ilk 2 yıl askari ücret bankaya yatiriliyordu diğer kalan da elde veriliyordu bu sigorta işini nasıl düzeltebilirim bide 8 yıldır senelik izni kullanmadım ışte çıkacagımı söyledim iş arkadaşlarını aracı yaptı öyle böyle devam etik sadece bana 2 yıl önce 3800 tl para verdi senelik izin parası şimdi ben ışte çıkmayı düşünüyorum çünkü izin yok maaşı asgaride yatiriyor ben ne şekilde ışte çıkmam lazim 4700 günlük sigortaliyim kıdem tazminati yılık izin parası sigorta yi ne yapmam lazım avukatami vereyim sigorta yami şikayet edeyim ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim şimdilik te teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      SGK müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir yazısını” işyerine verip, hizmet akdinizi feshettiğiniz belirtip kıdem tazminatınızı ve kullanmadığınız yıllık izinlerinize ait ücretlerin ödenmesini talep edebilirsiniz. Eğer noterden ihtarname çekip, ihtarnameye SGK müdürlüğü yazısını da eklerseniz iş daha sağlam olur. Düşük ücretten sigortalı gösterilmenizle ilgili olarak da işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Asgari ücret farkının da bankaya paylara / yıllara ait gerçek ücretleriniz banka kayıtlarından kolayca tespit edilir ve eksik yatan sigortalarınızla ilgili primler işverenden istenir, hizmetiniz de eklenir.

      1. hasan polat dedi ki:

        selamlar ben bir işyerinde 13 yıldır calisiyorum maaşım 2600 tl ve halen asgari ücretten sigortam yatıyor 3 aydır maaşım ödenmedi ve genellikle geç ödeme hp yapılıyor geriye dönük sigortamı gerçek maaş üzerinden eksik olanı tamamlatabilitmiyim ne yapmam lazım

  27. Özkan dedi ki:

    Merhaba 10 yildir ayni tekstilde çalişiyorum şeflik yapiyorum asgari ücret 2020 tl olmadan 2700lerde brüt ücret gözüküyodu şimdi 2500 kúsürlerde pirimim 30 tam olmasina ragmen 2750tl mâş aliyorum bunu 2060 tlsini bankadan geri kalani ni bi evraga imzatarak elden aliyorum şiyet etsem tartişmaolucak buyüzden işten cikarsam tazminatim yanarmi yadabeni işyeri yillarca oyalarmi

  28. Ali Kılıç dedi ki:

    İşveren hem kanunlar nezdinde çok güçlü hemde gerçekte çok güçlü bu kanunları yazdıranlarda patronlar zaten binlerce örnek var ne demek SGK ya işyerinden ayrılmışsan şikayetin kabul edilmiyor tamamen saçmalık. Kanun güçlü ve zalimin yanında bu her zaman böyle olmuştur.

  29. hasan dedi ki:

    selamlar ben 13 yıldır bir şirkette calisiyorum devamlı maaş geç ödeniyor ve şuan 3 aylık maaşım ödenmedi ve maaşım 2600 tl asgeri uçretten sgk ödeniyor ve hiç bir sosyal hakkım verilmiyor kesin sonuç olarak ne yapmam lazım

  30. hasan polat dedi ki:

    selamlar ben bir işyerinde 13 yıldır calisiyorum maaşım 2600 tl ve halen asgari ücretten sigortam yatıyor 3 aydır maaşım ödenmedi ve genellikle geç ödeme hp yapılıyor geriye dönük sigortamı gerçek maaş üzerinden eksik olanı tamamlatabilitmiyim ne yapmam lazım

  31. Hasan Çal dedi ki:

    Bir yıldır bir firmada çalışıyorum net maaşım 4500tl. B sınıfı iş güvenliği uzmanıyım sigortam asgariden yatıyor. Maaşın asgari kısmı ve kalan kısmı ayrı ayrı olarak aynı maaş hesabıma yatırılıyor. elden aldığım bir şey yok. Bordro imzalamam konusunda ısrar ediliyor. imzalamamak için kaçıyorum ama en sonunda imzalamak zorunda kalabilirim. İşimi kaybetmemek içinde bir şey yapamıyorum. Hesabıma yatan para ispat olabilir mi? Bana yol gösterir misiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Maaşınızın kalan kısmı da bankaya yatırıldığı sürece hiç sesinizi çıkarmayın, bordolarınızı da imzalayın. Şikayette bulunduğunuz zaman mahkemeye dahi gitmenize gerek kalmadan bankaya yatan ücretleri esas alarak SGK prime esas kazançlarınızı gerçek ücretinize tamamlayıp aradaki farka ait primi işverenden alır. Eğer bankaya kalan kısım ücret dışında başka bir adla yattıysa ve SGK’ya şikayetten sonuç çıkmazsa İş Mahkemesinde dava açarsınız, büyük ihtimalle de kazanırsınız. Çünkü Yargıtayın deyimiyle B sınıfı bir iş güvenliği uzmanının asgari ücretle çalışması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bankaya yatan ikinci para da buna karine teşkil eder. Şimdilik tek kaybınız şu olur; herhangi bir nedenle istirahat raporu almanız halinde geçici iş göremezlik ödeneğinizi gerçek ücretiniz yerine asgari ücret üzerinden alırsınız.

  32. mutlu dedi ki:

    işveren sigorta primimi çalıştığım yerin sigorta mudurluğu dışında başka bir ilin sigorta mudurluğune yatırabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Mevzuata göre aynı işverenin, birden fazla özel ya da ihale konusu iş alması, işyeri kurması veya devir alması yahut kendisine intikal etmesi (mirasla geçmesi) hâlinde her işyeri için SGK’da ayrı işyeri dosyası açtırması ve işçisi hangi işyerinde çalışıyorsa o işyerine ait dosyadan SGK’ya bildirmesi gerekir. Dolayısıyla bırakın bir ildeki işyerine ait dosyadan sigorta bildirimi yapmayı, aynı il hatta aynı ilçe içinde bile birden fazla işyeri olan işverenlerin her işyeri için ayrı dosya açması ve işçilerini her işyerinin kendi dosyasından bildirmesidir. Bunun tek istisnası işyerleri arasında geçici görevlendirmedir. Ancak bazı durumlarda da bazı işverenler tabiri caizse sahtekarlık yapmakta, ihale konusu işlerde veya özel bina inşaatlarında asgari işçiliği doldurmak ya da herhangi bir ildeki – bölgedeki teşvikten yararlanmak için işçilerini çalıştığı işyerine ait dosyadan değil, bir başka işyerine ait dosyadan bildirebilmektedir. Burada sizin bir kaybınız olmaz. Ancak sizin işveren belirtiğimiz nedenlerle yani kötü niyetli olarak bunu yapıyorsa tespiti halinde kendi başı ağrır.

  33. Faruk dedi ki:

    Merhabalar. 7 yıldır bir firmada çalışıyorum. 3850 net maaş alıyorym. Bordroda 5725 sigorta matrahı , 801 tl sigorta pirimi gösteriyor. Pirimim asgari ücretten mi yatırılıyor anlayamadım.

    1. Admin dedi ki:

      Bordroda gösterilen tutar işçi hissesi olarak sizin maaşınızdan kesilen tutardır, siz asgari ücretten mi yoksa gerçek kazancınız üzerinden mi bildirildiğinizi e-Devlet üzerinden hizmet dökümünüze bakarak öğrenebilirsiniz.

  34. Ramazan demir dedi ki:

    Merhaba ilk sigorta girisim 1997 yilinda yapildi
    10.07.2014 tarihinden beri ozel bir firmada magaza muduru olarak calisiyorum. Maasim net 2500tl yol ucreti 205tl yemek sodexo 280tl agi 200tl aylik satis prim 300tl ama 4a hizmet dokumunde asgari yatirilan tutar 2558tl. Bankaya yatan 2088tl geri kalan 950tl yi elden aliyorum. Bayramlarda calisiyoruz. Haftada 57 saat caisiyoruz. Bu durumda gercek maasim uzerinden odenmemis olan sgk primlerimigeriye donuk olarak alabilirmiyim?arti ihbartazminati kidem tazminati ve issizlik maasi alabilmem icin ne yapmam gerekiyor? Vereceginiz cevap icin simdiden tesekkur ederim.

    1. Admin dedi ki:

      SGK primlerinizin daha doğrusu SGK’ya bildirilen prime esas kazançlarınızın geriye dönük gerçek ücretinize uyarlanması için gerçek ücretinizi belgelemeniz, ispat etmeniz gerekir. Elinizde belge yoksa SGK’ya şikayet etseniz de sonuç alamayabilirsiniz, iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Öte yandan SGK’ya düşük ücretten bildirilmeniz sizin için İş Kanunun 24/II. madde kapsamında haklı fesih sebebidir, iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz, kendiniz işten ayrılmış olacağınız için ihbar tazminatı isteyemezsiniz. (Bkz. Sigortası Düşük Ücretten veya Eksik Yatırılan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat Alabilir) Eğer işveren sigorta çıkış kodunuzu buna uygun olarak SGK’ya bildirirse işsizlik maaşı da alabilirsiniz tabi diğer şartlar tutuyorsa. (Bkz. En Basit Şekliyle İşsizlik Maaşı Alma Şartları)

  35. usta dedi ki:

    Merhabalar,
    Net maaş üzerinden anlaşması olan biriyim. Sgk ya maaşım düşükten gösteriliyor ve bankaya yatan kısmın üzerini elden alıyorum. Elden aldığım kısmı karıştırmadan,
    Benim sorum şu; örneğin 1. ayda bankaya yatan tutar 3.000 tl iken sgk ya yatan brüt maaş 3.496,94 tl. Bu brüt tutarın net karşılığı 2500 tl yapıyor. Yani net üzerinden bakarsak bankaya 3.000 tl sgk ya 2500 tl. İşveren bankaya yatırdığı tutarın tamamı üzerinden sgk yapması gerekmiyor mu. Yoksa mesai vb birşeyler ile mi ayarlanıyor. Aksi taktirde bilerek kendi ayağına sıkmak oluyor bu durum. Açıklarsanız çok sevinirim.
    İyi çalışmalar.

    1. Admin dedi ki:

      Prime tabi olmayan kazançlar dışında çalışana ödenen tüm ücretlerin brüt tutar üzerinden (prim esas kazanç üst sınırını aşan kısım hariç) SGK’ya bildirilmesi gerekir, prime tabi olmayan istisnalar ise Prime Tabi Tutulmayacak Tutarlar – (Yemek – Çocuk – Aile Yardımı), Prime Tabi Olan – Olmayan Ödemeler başlıklı sayfalarda belirtilmiştir.

  36. dt dedi ki:

    işten çıkartıldıktan sonra kaç yıl içerisinde primlerin tamamlatılması için dava açılabilir?

    1. Admin dedi ki:

      Kişinin o işyerinden hiç sigorta girişi yapılmamışsa yani tamamen sigortasız çalıştırılmışsa 5 yıl içerisinde dava açılması gerekir. Ancak işyerinden eksik de olsa sigortası yapılmışsa herhangi bir süre yok. Buna karşılık dava ne kadar erken açılırsa ispat etme ve kazanma şansı o kadar yüksek olur.

  37. eyup dedi ki:

    Merhaba Ben geçtiğimiz günlerde SGK primlerimi incelemek için dökümanı kontrol ettim önceki çalıştığım işyerinin SGK pirimlerimi aldığım net ücret olarak yatırmış.Yani o zaman aldığım net ücret 800 SGK ya yatan da 800 aynı bürüt yatmamış.Elimde ispat edecek hiçbir belge yok.Birde 3 yıl çalıştım bu işyerinde aralıklar ile beni 12 ay boyunca 21 kodu ile eksik gün göstermiş fakat hiçbir devamzsızlığım olmadığı halde bu işyerimden ben kendi isteğim dahilinde ayrıldım firmam şehir içinden ilçesine şehir dışına taşındı arabulucuya başvurdum kıdem tazminatı için görüşmeden hiçbir sonuç alamadım görüşmeye firmadan gelen bir yetkili katıldı kendiniz ayrıldığınız için kıdem tazminatı verilmeyeceğini söyledi.Şimdi dava açacağım davaya bu belirttiğim SGK ödemesi ve eksik günleri de ekleyebilirmiyim.Sonuç ne olur.

    1. Admin dedi ki:

      Ekleyebilirsiniz tabii ki ancak sonuç ne olur bunu biz bilemeyiz, elinizde iddialarınızı kanıtlayacak hiçbir belge – delil yoksa en azından sizinle birlikte aynı işyerinde çalışmış birkaç şahit göstermeniz kazanma şaşınızı artırır.

  38. mehmet dedi ki:

    selamlar, ben ilk sigorta girişim olan 2004 yılından beridir bir firmanın tek başıma muhasebeciliğini yapıyorum. bodrolarım 2017 yılı sonuna kadar asgari ücretten ödendi. ama 2018 ve 2019 yıllarında bodrolarım gerçek maaşım üzerinden yapılmaya başladı. yani 2004 yılı ile 2017 yıllarında, 13 yıl boyunca asgari ücretle çalışmış bir muhasebecinin ücreti, son iki yılda iki katı artmış oldu. ben böylece bodrolarımın gerçek maaşım üzerinden yapılmadığını ispatlayabilirim diye düşünüyorum. şimdi işyerimde problemler yaşıyorum. geçmişte yapılan bu düşük bodrolamayı dayanak göstererek işyerimden kendi isteğimle kıdem tazminat alarak ayrılabilirmiyim.tşkler.

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki bu nedenle iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz. (Bkz. Sigortası Düşük Ücretten veya Eksik Yatırılan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat Alabilir) Ayrıca önceki 13 yıla ait gerçek ücretinizi ispatlayacak belge yoksa SGK’ya şikayetten sonuç çıkmaz ancak İş Mahkemesinde dava açıp kazanabilirsiniz. Çünkü bu tür durumlarda mahkemenin emsal ücret araştırması gerektiğine dair Yargıtay’ın kararı var. Yine aynı şekilde Yargıtay ifadesiyle bir muhasebecinin asgari ücretle çalışması hayatın olağan akışına aykırı.

  39. hüseyin yenikan dedi ki:

    merhaba bi şirkette profesyonel futbolcu olarak sözleşmeyle asgari ücretin en az 10 kat fazlası ücret ile 4 yıl çalıştım 24 yıl önce fakat şirket sadece işe giriş bildirgemi vermiş ama siğorta günlerimi göstermemiş ,şimdi dava açsam iş mahkemesine gerçek ücrette yazılı olduğu için günlerimi ve primleimi alabilirmiyim 24 yıl sonra

    1. Admin dedi ki:

      Normalde hizmet tespit davası açmak için 5 yıllık zaman aşımı süresi var. Ancak Yargıtay kararlarına göre sigorta girişi verilmiş işçi için bu 5 yıllık süre sınırlaması yok, davayı istediği zaman açabilir. Bu nedenle sizin de sigorta girişiniz verildiğine göre 24 yıl geçmiş olsa da davayı açabilirsiniz, hatta Türkiye Futbol Federasyonunda bilgileriniz kayıtlıysa davayı kazanma şansınız da yüksek olur.

  40. Mehmet dedi ki:

    Merhaba 2008 den 2017 kadar ustalık yaptığım iş yerinde yaklaşık asgari ücretin iki katı kadar net maaş almama rağmen iş yeri primlerimi asgari ücret üzerinden göstermiş 2017 inin başında buna itiraz ettim o tarihten sonra gerçek maaş üzerinden yatırılmakta.
    Bana geçmiş bodroların düzenleneceğini söylediler hala düzeltilmemiş.
    Ne yapmalıyım işyerinde benden başka usta yok zaten 2008 de başka bir ilden usta olarak getirildim
    Bunu iş yeri düzeltebilir mı yada düzeltemez ise ben ne yapabilir
    Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İşyeri geriye dönük prim belgesi verip düzelttirebilir, bunu yapmazsa SGK’ya şikayet edebilirsiniz, ancak geriye dönük gerçek ücretlerinizi belgeleyemezseniz şikayetten sonuç çıkmaz, İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  41. Serkan ak dedi ki:

    Merhaba.ben bir şirkette maden muhendisi olarak çalışmaktayım. Bizim kendi mühendisler odamızın belirlediği asgari ücret uygulamasında yeralt8nda çalışan mühendis ayrıca daimi nezaretcilik gorevide yapıyorsa ücreti 8900 TL olarak belirlemiş. Fakat şirket bana aylık olarak 4500 TL ücret ödüyor odamızın vermiş olduğu ücret değil. 4500 TL üzerinden sigortamida yapıyor. Ayrıca daimi nezaretciluk görevinde odamız şirketten sözleşme yapıyor şirketin odada adamı olduğu için sözleşmemi yapmadan beni işe alıp ucretimide odamızın belirlediği asgari ücretten düşük gösteriyor. 4500TL üzerinden. Ben nitelikli iş kollarından olduğuma göre geriye dönük odamızın belirlediği fiyat üzerinden hem maaşımı hemde sigorta primlerini alabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Admin dedi ki:

      Siz yer altında çalışıyor musunuz, ayrıca daimi nezaretçilik görevi yapıyor musunuz ?

  42. EROL dedi ki:

    Merhaba,
    Teknopark bölgesinde yer alan kurumsal bir firmada görev alıyorum. SGK hizmet dökümümü kontrol ettiğimde bir dönemden sonra her ay eksik gün bildirimi kısmında 13 yazıldığını gördüm. Bildirim yapılan günlere baktığımda aynı ay içerisinde 27 gün ve 3 gün olarak iki seferde gösterildiği yani totalde yine 30 gün üzerinden primlerimin yattığını görüyorum ancak prim tutarlarını kontrol ettiğimde de eksik gün bildirimi yapılan tarihe kadar 4300 TL olan kısım eksik gün bildirimi yapıldıktan sonra aylık toplam 3700 liralara düşmüş yani 600 TL tutarında bir azalma var. Sebebini sorduğumda ARGE personeli olarak gösterildiğimden dolayı böyle bir durum olduğu söylendi. Ancak yapmış olduğum iş gereği AR-GE personeli olmam mümkün değil. Benim merak ettiğim konu primlerimin
    bu şekilde 600 TL gibi tutarda eksik yatırılıyor olması benim zararıma olan bir durum mudur eğer öyle ise şikayet etmem durumunda yaptırımı nedir ?

    1. Admin dedi ki:

      Ar-Ge personeli olmak böyle bir uygulamayı gerektirmez, işçi hangi kapsamda çalışıyor olursa olsun fark etmez, kendisine ödenen sigorta primine tabi brüt ödemelerin tamamını SGK’ya bildirmek zorundadır, işveren sadece sigorta primine esas kazanç üst sınırını aşan kısmı SGK’ya bildirmez. Öte yandan bağlanacak emekli maaşı, işçinin rapor alması halinde ödenecek rapor parası SGK’ya bildirilen prime esas kazanç üzerinden hesaplandığından, adınıza yapılan 600 liralık eksik kazanç bildirimi tabii ki sizin zararınıza olur. (Bkz. Sigortalıların SGK’ya Bildirilmesinde Aylık Prime Esas Kazancın Önemi) Şikayet etmeniz halinde SGK eksik bildirimi tespit ederse aradaki farka ait primi faiziyle birlikte alır, har ay için prim belgesinden dolayı iki asgari ücret tutarında idari para cezası uygular, daha da kötüsü işverenden yararlandığı teşviklere ait tutarları faiziyle birlikte geri alır.

      1. EROL dedi ki:

        Bilgilendirme için teşekkürler. Teknopark bölgesinde olduğumuzdan devlet teşvikinden yararlanıldığı için böyle bir indirim olduğu bu farkında ondan kaynaklı olduğu benim açımdan bir zararı olmayacağı söyleniyor ama dediğinize göre zararım var bu durumda. Gereklii şikayeti yapacağım teşekkür ederim.

        1. Admin dedi ki:

          Mevzuatına bakmamız zaman alacağı için maalesef bakamayacağız, ancak teşvik kapsamında ücretinizin bir kısmı veya tamamı Devlet tarafından ödeniyorsa ve Devletin ödediği tutarda azalma meydana geldiyse, bu durumda bahsettiğiniz düşüş normal, ancak SGK mevzuatına göre çalışana ödenen brüt ücretin (kazancın) prime tabi olan tamamının belirttiğimiz gibi SGK’ya bildirilmesi gerekir.

  43. nurcan dedi ki:

    1991 yılında calışmış oldugum firma sigorta numaramı verdi amapirimlerimi yatırmamış ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta numaranızın verilmesinden sigorta girişinizin verilmesini kastediyorsanız, hizmet tespit davası açabilirsiniz, sigorta girişiniz yapılmış olduğu için 5 yıllık dava açma süresi sizin için geçerli olmaz.

      1. Kenan dedi ki:

        Merhaba ben 1999 yılında çalıştığım şirkette 2019 ilinde ayrıldım 2005 yılında bankaya kredi almak için kaşeli imzalı yüksek maaş yazısı var 2007 yılında bankada 2011 yılında 3000 tl maaş yazısı var 2015 yılında 5500 maaş yazısı var çıkarken 200 bin tl tazminat aldım resmi avukat la sözleşme var ama primler hep asgari ücretten bunlar mahkemede delil olabilirmi.geriye dönük

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          SGK tek başına delil olarak kabul eder mi bilmiyoruz, isterseniz bir dilekçe ile işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurup ekine de söz konusu yazıların fotokopilerini ekleyin.

  44. Muammer olgun dedi ki:

    2000 2006 yılları asgari ücret çalışmadığım halde asgari ücret gösterdiler mahkemede kazandım sggya verdim dosyayı pirimlerim düzelmedi 16 sene geçti ne yapabilirim pirimlerimi düzelttirmek için dava açma hakım varmı sgk yımı dava açmam lazım evrakları verdiğim halde hiçbir şey yapmadılar zaman aşımı olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda sizin açınızdan zamanaşımı olmaz, sadece işverenden primlerin tahsilatı konusunda zamanaşımı olur. Eğer mahkeme kararında belirttiğiniz yıllar arasında hangi dönem aylarda hangi ücret üzerinden çalıştığınız açıkça belirtilmişse SGK buna istinaden prime esas kazançlarınızı düzeltebilirdi. Ancak sadece kıdem tazminatı için gerçek ücretinizin tespitini yaptırdınızsa, kıdem tazminatı en son giydirilmiş brüt ücret üzerinden ödendiğinden, mahkeme tarafından gerçek ücret tespiti de sadece son ayla ilgili yapıldığından, bu durumda mahkemedeki ücret tespiti geriye dönük prime esas kazançların düzeltilmesi için yeterli olmaz, bu konuyla ilgili ayrı bir dava açıp ay be ay ücretin mahkemece tespiti gerekir. Konuyla ilgili olarak mahkeme kararıyla birlikte tekrar SGK ile görüşüp sonucuna göre izleyeceğiniz yolu belirleyebilirsiniz.

  45. Ferah kara dedi ki:

    Merhaba ben 4 yıldır kurumsal bir firmada satış danışmanı olarak çalışıyorum.. Son 1 yıldır sözde mağaza sorumlusu mağaza müdür yardımcısı yöneticisi olarak sivil bi şekilde görev yapıyorum ve tüm sorumluluk benim üzerimde. mağaza bölge müdürü mağazası yapıldığı için bir müdür ataması yapılmadı.Tek yetkisi (sözde) benim.. Ama maaşım halen satış danışmanı olarak yatırılıyor sadece fazla saat çalıştığım için diğer personellerden fazla maaş alıyorum.. Bu konuda nasıl bir yol izleyebilirim? Yönetici maaşı almam gerektiğini söylediğimde zaten öylesin cevabını alıyorum.. Yardımcı olabilir misiniz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren eşit davranma borcu kapsamında, aynı statüde çalışan aynı kıdeme sahip kişilere aynı maaşı ödemek zorundadır. Siz fiilen mağaza müdürü olarak çalıştığınıza ve diğer mağaza müdürleriyle aynı sorumluluğa sahip olduğunuza göre aynı ücreti almanız gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-esit-ise-esit-ucret-odeme-yukumlulugunun-kapsami/)

  46. İsmail uraslı dedi ki:

    20 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum bunun 16 yılını aldığım ücretin yarısı göstermişler 4 yıldır hepsinibankadan alıyorum şimdi emekli oluyorum ancak bağlanan emekli aylığı düşük hakkımı nasıl ararım emekli olduktan sonra dava açabişirmiyim 5 yıllık hak düşürücü zaman nezaman başlar ve biter elimde bazı maaş pusulaları var 2018 ağustosundan öncesine ait ağustostan sonra hepsini bankaya yatırmaya başladılar
    Birde arada bazı sebeplerden giriş çıkış yaptım ama tazminat almadım çıkışımdan sonra 4 günde haberim olmadan başka bir taşeron firmasından adıma sigorta yatırılmış sonra tekrar giriş yapılmış bana bir yol gösterirseniz sevinirim .

  47. Galip dedi ki:

    2007 yılından beri calıstıgım işyerim sigortamı asgari ücretten gösteriyor. Su anda maasım 18.000+1000 prim 19.000 bin TL alıyorumEytden emekli olacağım dilekcemi daha vermedim. Aynı işyerinde calısmaya devam edeceğim. Emekli maaşı 6500 TL civarı. Ben işyerine sorumlu olarak başladım. Elimde firmamdan aldığım maas yazısı var 2010 yılına dair, kredi çekerken gerçek aldığım maaş üzerinden antetli kağıda yazıldı. Ayrıca sigortamın dusuk gosterildiği ve gercek maasımın oldugu konuyla ilgili patronumuzla yazısmalarım var 2015. Ve bu yazışmalarda sonra insan kaynaklarından sigortanın biraz yükseltiğine dair mailime cevap var ve yükseltildide. Sonrasında tekrar zamanla asgari ücrete düşürüldü. Firmamız beni önemli eğitimlere gönderdiği, ve ayrıca yurtdısına cıkmam için bir kaç defa pasaport ve vize aldiği yazılarda var, 3 yıl özel ingilizce kursuna gönderdi. Elden verilen zarfları da saklıyorum. Kısaca emekli olduktan sonra firmadan ayrıldığımda emekli maasımı düzelttirmem için geriye dönük tüm calıstıgım yılları düzelttirebilirmiyim, bunun için ne yapmam gerekir. Bu işlemi yapabilmem için birde şansım hangi aşamada yüksek olur. Daha emeklilik dilekceside vermedim. Verirsem haklarımdan mahrum olurmuyum. Bu konuda bilgi rica ediyorum..