GSS İçin Ödenen Pirimler Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?

GSS İçin Ödenen Pirimler Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?
27 Kasım 2022 21:07

EYT konusunun çalışanlar ve çalışmayı bırakmış olsalar bile emekliliği bekleyenler için en önemli gündem konusu haline gelmesiyle birlikte, birçok kişi bir günlük sigortalılığın bile hesabını yapmaya başladı. Bu nedenle de bazı ziyaretçilerimizden genel sağlık sigortası (GSS) için alınan primlerin emeklilikte dikkate alınıp alınmadığı yönünde sorular gelmektedir.

Çalışanlarla ilgili olarak işverenlerinden, herhangi bir statüde sigortalı olanların da kendilerinden, birden fazla sigorta kolları için prim alınmaktadır.

Örneğin;

  • İsteğe bağlı sigortalılardan; uzun vadeli sigorta kolları (malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları) ile genel sağlık sigortası primi,
  • 4/a (SSK) kapsamında çalışanlarla ilgili olarak işverenlerinden; kısa vadeli sigorta kolları (iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kolları), uzun vadeli sigorta kolları (malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları), genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası için prim,
  • Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışanların işverenlerinden sosyal güvenlik destek primi ile iş kazası ve meslek hastalığı primi,

alınmaktadır.

Kişilerin tabi olduğu sigortalılık statüsüne göre hangi sigorta kolları için prim alındığı SGK Sigorta Prim Oranları sayfasındaki tablolarda ayrıntılı belirtilmiştir.

Emeklilikte yani emekli (yaşlılık) aylığı bağlanmasında, malulen emeklilikte, kişinin ölümü halinde hak sahiplerine dul – yetim aylığı bağlanmasında sadece uzun vadeli sigorta kollarını kapsayan sigortalılık süreleri dikkate alınmaktadır. Örneğin; uzun vadeli sigorta kollarını kapsamadığı için çıraklık veya stajyerlikte geçen sigortalılık süreleri emeklilikte dikkate alınmamaktadır.

Hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için 60/g kapsamında sadece genel sağlık sigortasına tabi olanlardan ise sadece genel sağlık sigortası primi alındığından, dolayısıyla uzun vadeli sigorta kolları primi alınmadığından, buna bağlı olarak da genel sağlık sigortası (GSS) için ödenen primler daha doğrusu genel sağlık sigortası primi ödenen süreler emeklilikte dikkate alınmamaktadır. Aynı şekilde genel sağlık sigortası için ödenen primler (genel sağlık sigortası primi ödenen süreler), hastalık veya analık (doğum) nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödenmesi için aranan 90 gün sigortalılık şartı konusunda da dikkate alınmamaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Esma dedi ki:

    Merhaba
    Sizden bir konu hakkında bana yardımcı olmanızı istiyorum. Geçen ay doğum borçlanması başvurusu yaptım ve adresime evrak gönderildi. 720 gün hakkınız var tutarı 49bin tl, siz 120 gün başvurusu yapmışsınız onun tutarı da 9 bin tl gibi bir yazı aldım. Sormak istediğim şudur, ben 120 gün yerine istediğim gün kadar tutarı hesaplayıp ödeyebilirmiyim? Yani 120 değil de 150 gün kadarlik bir ödeme yapabilirmiyim bu durumda. 120 gün için başvuru yaptım ama ne olur ne olmaz diye gün sayım 50 60 gün fazla olsun istiyorum.
    Cevabınızi bekliyrum. Şimdiden teşekkür ederim