GSS Primi Ödemeden İsteğe Bağlı Sigorta Mümkün mü ?

GSS Primi Ödemeden İsteğe Bağlı Sigorta Mümkün mü ?
4 Aralık 2016 22:16

SSK isteğe bağlı sigorta primi oranı 1 Ekim 2008 tarihinden önce daha düşüktü. Ancak Sosyal Güvenlik Reformu ile 2008 yılı ve sonrasında yapılan kapsamlı değişiklikler isteğe bağlı sigorta açısından de iki önemli değişiklik getirdi.

– Birincisi istisnalar hariç isteğe bağlı sigorta 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamına alındı (Bkz. İsteğe Bağlı Sigorta Hangi Hallerde 4/a (SSK) Kapsamında Sayılır ?).

– İkincisi isteğe bağlı sigorta prim oranı artırıldı, ancak isteğe bağlı sigortalılara da sağlık yardımlarından yararlanma hakkı getirildi.

Şu anki mevzuata göre isteğe bağlı sigortalılardan gösterdikleri prime esas kazancın yüzde 32’si oranında aylık prim alınıyor. Bunun yüzde 20’si emeklilik yani malullük – yaşlılık – ölüm sigortası için, yüzde 12’si ise sağlık yardımı yani genel sağlık sigortası (GSS) için alınıyor. (Bkz. 2016 İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarları)

Çünkü 5510 sayılı Kanunun;

– İsteğe bağlı sigorta primleri ve ödenmesi başlıklı 52 nci maddesinde; isteğe bağlı sigorta priminin 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın % 32 olduğu, bunun % 20’sinin malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12’sinin genel sağlık sigortası primi olduğu; isteğe bağlı sigortalı olanların, bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacağı ve genel sağlık sigortası primini de ödemekle yükümlü olduğu,

– Genel sağlık sigortalısı sayılanlar başlıklı 60 ıncı maddesinde de isteğe bağlı sigortalı olan kişilerin GSS kapsamında olduğu,

belirtilmiştir.

Yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca, isteğe bağlı sigortalı olanların sadece yüzde 20 oranında prim ödeyip, yüzde 12 oranındaki GSS primini ödememeleri mümkün değildir. Örneğin, eşleri veya çocukları üzerinden sağlık yardımı alıp, GSS primi ödemekten kurtulmaları mümkün değildir. Hatta ölüm (dul ve/veya yetim) aylığı almakta iken isteğe bağlı sigortaya girenlerden dahi GSS primi alınmaktadır.

Bunun tek istisnası, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerden sadece yüzde 20 oranında isteğe bağlı sigorta primi tahsil edilmekte, yani bunlardan GSS primi alınmamaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hilal sari dedi ki:

    Ben tekstilde çalıştım maaşimi vermediler bisenedir SSK da yapmadılar durmadan kandırıyorlar nasıl alırım maaş

    1. admin dedi ki:

      (Hilal sari) Bir yıldır boşuna beklemişsiniz. ALO 170’e şikayette bulunun. Ancak çalıştığınızı kanıtlayamazsanız sonuç çıkmayabilir. Bu durumda İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  2. abdullah dedi ki:

    merhaba sayın yönetici; 3000 tl civarı gss borcum var. Bugün itibariyle isteğe bağlı bağkur sigortası yaptırdım. en alt sınırdan 568 tl ödeyeceğim acaba bunun içinde gss de varmı yoksa gss borcum her ay artmaya devam edecek mi?

    1. admin dedi ki:

      (abdullah) İsteğe bağlı sigorta için toplam yüzde 32 oranı üzerinden ödenen primin yüzde 12’si GSS’ye ait, dolayısıyla artık GSS borcunuz artmaz, çünkü isteğe bağlı sigortaya kayıt olduğunuz gün itibariyle GSS kaydınız sona ermiştir. Mevcut GSS borcunuzu da getirilen yeni düzenlemeden yararlanarak kapatabilirsiniz.
      6824 sayılı Kanunla GSS Borçlularına Tanınan Yeni Haklar

  3. Abdullah dedi ki:

    Değerli Admin;
    Açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim…Bugün itibariyle isteğe bağlı bağkur sigortam açılmış…X bankasının internet şubesinden bağkur primimi yatırmayı seçtim en alt sınır olan 568 tl ödemem gerekirken ekrana prim borcu olarak 436 tl geliyor miktarı artırmak (568 tl yapmak) istediğimde prim borcunuzdan fazlasını ödeyemezsiniz yazısı geliyor bu konuda acaba bilginiz var mı? teşekkür ederim

    1. admin dedi ki:

      (Abdullah) Sigortanız ayın 1’nden sonra başladıysa ilk ay için kıst prim tahakkuk etmiştir (23 günlük tahakkuk etmiş), bundan sonraki aylar 30 gün üzerinden her ay 568 lira tahakkuk eder. Eğer daha yüksek prim ödemek istiyorsanız SGK’ya başvurup prime esas kazancınızı yükseltebilirsiniz.

  4. nilüfer dedi ki:

    iyi günler benim emeklilik için 2 yılım eksik yaş olarakta yararlana biliyorum bu ay iti bari ile isteğe bağlı ödemeye başladım. Bennim size sorum eşim tarafından sağlıktan yararlanıyorum ben isteğe bağlı ödemelerinden sadece emeklilik pirim sağlık hariç ödeme yapılamazmı yapılırsa pirim – yaş ve emekli maaş etkilenirmi

    1. admin dedi ki:

      (nilüfer) Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere isteğe bağlı sigortalı olanların GSS primi de ödemesi zorunlu, dolayısıyla isteğe bağlı sigortanız başladığına göre sizin GSS sigortalılığınız da başlamıştır, artık eşiniz üzerinden değil, kendi sigortanız üzerinden sağlık yardımı alıyorsunuzdur. Bu arada, 2 yıl dolunca isteğe bağlıyı kesin, çünkü üçbuçuk yıl (1260 gün) isteğe bağlı öderseniz, BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz, emekliliğiniz gecikir.

  5. necati dedi ki:

    hocam ikametgahımı teyzemin evine aldırsam. geriye dönük gss borçlarım silinirmi ? şuan ailemle yaşadığım için silinmiyor.

    1. admin dedi ki:

      (necati) Eğer daha önce hiç gelir testi yaptırmadınızsa, olabilir.

  6. Admin dedi ki:

    Evliyken eşim üzerinden sigortalı durumdaydım fakat şu an eşimden ayrıyım boşandık.Benim GSS yaptırmam gerekiyor gss na kayıt başvurusundan ne zaman faydalanabiliriz ne zaman sonra işleme geçer ücreti ne kadar ? ve bu arada evliyken oturduğum adresi göstermem sorun olurmu?çünkü hâlâ aynı evde ikamet etmekteyim bazı ekonomik sorunlar nedeni ile

    1. Admin dedi ki:

      Eğer prim ödeyecek durumum yok, gelir testi yaptırıp yeşil kart kapsamında ücretsiz GSS’den yararlanmak istiyorum demeyecekseniz, şu an gösterdiğinizi ikamet adresi sorun oluşturmaz. 60/g kapsamında GSS prim aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’üdür (yıl sonuna kadar aylık 76,75 TL). GSS’ye kaydolduktan sonra daha önce de eşiniz üzerinden yararlanma hakkınız olduğu için yararlanmaya devam edersiniz, normalde de GSS’den yararlanma hakkı elde etmek için bir ay geçmesi ve primlerin düzenli ödenmesi yetiyor.

  7. Recep dedi ki:

    Eşim memuriyetten usulüne uygun olarak istifa etti 4680 gün pirim ödemesi var. Emekli sandığından isteğe bağlı ödeme yaparsak kaç gün pirim sayısına ulaşırsak emekliliği hakederiz 2004 yılında başladı aralık 2019 da istifa etti. Birde emekli sandığı değilde bağkur olarak ödersek kaybımız ne olur

    1. Admin dedi ki:

      Emekli Sandığı isteğe bağlı sigortalılık yok, artık tek isteğe bağlı sigortalılık var o da 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalılık olarak sayılıyor. Eşinizin 2004 sigorta başlangıcına göre Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR şartlarında 9000 gün, SSK şartlarında 7000 günle emekli olabilir. Genel Olarak Herkes İçin Geçerli Emeklilik Şartları sayfasına bakabilirsiniz.

      1. Turan dedi ki:

        Merhaba. Sigorta girişim 8 eylül 99 dan önce. Bu yıl .Bu yıl isteğe bağlı bağ-kur başlattım. Ben 3600 mü 5400 ‘ü mü hak ediyorum? Ve 3 bucuk yıl yatırırsam artık bağkur üzerinden mi emekli olurum? Yani emeklilik sürem uzar mı? Teşekkür ederim

  8. Orhan dedi ki:

    Merhaba ben işten ayrılmayı düşünüyorum karıma isteğe bağlı sigorta yaptıracağım çocuğum ve ben o sigortadan yararlanabilirmiyim ve daha sonrasında isteğe bağlı sigortayı ben işe başladığımda kesersek gss borcu çıkar mı.

    1. Admin dedi ki:

      İsteğe bağlı sigorta GSS’yi kapsadığından primleri düzenli ödediğiniz sürece eşinizle birlikte siz ve yaş şartı tutan çocuklarınız sağlık yardımı alabilirsiniz. Daha sonra isteğe bağlı sigortayı kesseniz de sigortalılık süresine ait eşinizin primleri düzenli ödenmişse size o döneme ait GSS borcu çıkmaz.

  9. Arzu dedi ki:

    Merhaba 2 yıllık gss borcum var. İsteğe bağlı sigorta yaptırsam gss borcum silinir mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef silinmez, GSS borcunun hangi hallerde ve nasıl silineceği Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı – GSS Borcu Nasıl Sildirilir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  10. Oktay dedi ki:

    Benim genel saglik sigorta borcum var kendim istege bagli sigorta actirmak istiyorum ola bilirmi ve borcumu ne yapmaliyim

    1. Admin dedi ki:

      GSS borcunuzun olması isteğe bağlı sigortalı olmanıza engel teşkil etmez, ancak isteğe bağlı priminizi düzenli ödeseniz bile önceden kalan GSS borcunuz nedeniyle sağlık yardımı alamayabilirsiniz.

  11. Ece dedi ki:

    Merhaba, isteğe bağlı gss borcum var öğrenciyim 23 yaşındayım çalışmıyorum annemin evi benim üzerimde görünüyor ama gelirim yok sigorta primini ödeyemediğim için 3 bine yaklaşmış ne yapmalıyım ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şu an yapılandırma var, hiç gelir testi yaptırmadınızsa gelir testine başvurabilirsiniz, ancak üzerinize ev olduğu için kişi başına düşen aylık geliriniz yüksek çıkabilir ve borcunuz silinmeyebilir, bu durumda borcunuzu ödemeniz gerekeceği gibi her ay prim ödemeniz gerekir, eğer bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne – babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkınız yoksa tabi.

  12. Mustafa ŞAHİN dedi ki:

    Merhabalar 4b isteğe bağlı bağkur pirimi öderken gss pirimide ödenirmi, yoksa gss pirim ödemesinin iptali için dilekçe vermek gerekirmi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigortada yüzde 20 emeklilik (uzun vadeli sigorta kolları), yüzde 12 GSS primi alınmaktadır, ayrıca GSS primi ödemeye gerek yok.

  13. Serkan dedi ki:

    Sigortalı işte çalışmıyorum 5000 günüm var. 2002 girişli 81 doğumluyum. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak ve emekli olmak için isteğe bağlı sigorta yaptırmam mı gerekiyor?isteğe bağlı sigorta ve gss primi arasındaki fark nedir?primi En alt limitten yatırsak ta sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor muyuz?en elit tutar nedir? Gelir testi yaptırsak primi yine de ödemek gerekiyor mu? Gelir testinde ne nasıl araştırılıyor? Eş durumu da önemli mi (mal varlığı veya banka mevduat hesabındaki nakit) ? Son olarak askerliğimi 2004 yani ssk girişimden sonra yaptım? Borçlansam emekliliğimi etkiler mi ? Çok teşekkür ederim şimdiden. Saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2002 sigorta giriş tarihine göre SSK şartlarında 60 yaş – 7000 günle veya 60 yaş – 25 yıl sigortalılık süresi – en az 4500 günle emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortada yüzde 32 üzerinden (yüzde 20 emeklilik için, yüzde 12 sağlık için) prim ödenmekte, GSS’de ise 60/g kapsamında sadece aylık ücretin yüzde 3’ü üzerinden sağlık yardımları için prim ödenmektedir. Bu prim standarttır, eliti falan yok. Askerlik borçlanmanız sadece prim gününü artırır.

  14. İmren dedi ki:

    Merhaba ; isteğe bağlı sigortami yatırmaya başladım ilk primi yatırdım . Aynı zmanda eşim de genel saglik sigortasından faydalaniyordu. Şimdi ben sigortaliyim ya eşimin gss i otomatikman iptal mi oluyor ? İptal ettirmek istiyoruz cunki

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer eşinizi 60/g kapsamında genel sağlık sigortalısı idiyse otomatik olarak eşinizin 60/g kapsamındaki GSS sigortalılığının iptal edilmesi ve sizin üzerinizden sağlık aktivasyonunun yapılması gerekir. E-Devlet SGK sayfasından eşinizle ilgili kontrolü yapabilirsiniz, eğer otomatik iptal ve geçiş işlemi gerçekleşmemişse ALO 170 ile görüşebilirsiniz, sonuç alamazsanız SGK’ya başvurmanız gerekir.

  15. Halife Harun dedi ki:

    Merhaba, bu güne kadar SGK’lı olarak primlerim ödendi ve bu aydan sonra İsteğe Bağlı Sigorta primi ödemek istiyorum. Buna göre, eşim GSS’dan faydalanabilir mi, emekliliğime 2 yıldan fazla varsa Bağ-Kur’a geçmek gerekir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigortalılık genel sağlık sigortasınız da kapsamaktadır, dolayısıyla siz isteğe bağlı sigortalı olunca eşiniz de sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir. Sorunuzun ikinci kısmını anlayamadık, ancak isteğe bağlı sigorta prim günü 1260 gün olmadıkça Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi olmazsınız.

    2. Ersin dedi ki:

      Işten istifa ettim ve 2 ay calışmayacağım
      1-hemen isteğe bağlı sigorta yapsam gss devre dışı kalır mı?
      2-bu 2 aylık isteğe bağlı sigorta ödemem prim günlerime eklenir mi?
      Saygılar

  16. Alper dedi ki:

    Merhaba, isteğe bağlı sigorta başlatsam, SGK’da olduğu gibi özel hastanelerde geçerli oluyor mu acaba?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigorta genel sağlık sigortasını da kapsıyor, primlerinizi düzenli ödediğiniz sürece diğer sigortalılarla aynı şartlarda özel hastanelerden de yararlanabilirsiniz.

  17. Ayhan Çayır dedi ki:

    Merhaba eşimin 10 yıl önceden girisi 540 gün bagkur ödemesi var kendisi ev hanımı .şimdi ustege bagli sigorta yaptırsam kaç yıl prim ödemem gerekir ve kaç yasinda Emekli olabilir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigorta ile en az 5400 günü tamamlaması ve en az 58 yaş gerekir.

  18. Ebren dedi ki:

    Merhaba isteğe bağlı sigorta başlatacağım.Ancak ödenen primin yüzde 20 si emeklilik yüzde 12 si sağlığa ayrılıyormuş. Benim sorum asgari ücretten 3202 TL prim yatırdığımızda da yüzde 12 sağlık kesiliyormu? Çünkü kesiliyor ise çok emeklilik primi çok düşer. Teşekkürler