GSS Uygulamalarında Durum Değişikliği Sayılan Haller Nelerdir ?

GSS Uygulamalarında Durum Değişikliği Sayılan Haller Nelerdir ?
1 Temmuz 2018 14:07

Yukarıda birçok yerde, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde anne – baba – eş veya çocukları üzerinden sağlık yardımı alabilecek kişilerin durum değişikliği olana kadar bu haklarının devam edeceği belirtilmiştir. Aşağıda ise genel sağlık sigortası açısında durum değişikliği sayılacak hal ve durumlar belirtilmiştir.

– Bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alan çocuğun, evlenmesi, uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olması, Sosyal Güvenlik Kurumunda gelir/aylık almaya başlaması, öğreniminin sona ermesi veya 20 – 25 yaşını doldurması.

– Eşi üzerinden sağlık yardımı alan kişinin eşinden boşanması, uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olması, Sosyal Güvenlik Kurumunda gelir/aylık almaya başlaması.

– Çocuğu üzerinden sağlık yardımı alan anne ve/veya babanın uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olması, Sosyal Güvenlik Kurumunda gelir/aylık almaya başlaması, gelirinde aranan gelir miktarının aşılmasına sebep olacak düzeyde artış olması (hane içerisinde kişi başına düşen aylık gelir miktarının brüt asgari ücret veya üzerine çıkması).

– Anne veya babanın 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamdaki sigortalılığının sona ermesi ya da emekli olması. (Bakmakla yükümlü oldukları erkek çocukları ile üvey çocukları için durum değişikliği sayılır).

– Üzerinden sağlık yardımı alınan kişinin sosyal güvencesinin ortadan kalkması. (Örneğin, üzerinden sağlık yardımı alınan babanın sigortalı işinden ayrılması).

Yukarıda belirtilen durum değişikliği hallerinde bakmakla yükümlü olunan kişi statüsü ortadan kalkar ve anne – baba, eş veya çocuk üzerinden sağlık yardımı alma hakkı sona erer. Bu durum değişikliğine sebep olan hal ortadan kalktığında ilgili kişilerin sağlık yardımlarından yararlanma durumu o an yürürlükte olan mevzuata göre yeniden belirlenir. Örneğin, öğrenime ara veren veya sigortalı işe giren çocuğun sigortalı işten ayrılması veya tekrar öğrenimine başlaması halinde, durumu o anki mevzuata göre değerlendirilir ve şartlar tutuyorsa tekrar anne veya babası üzerinden sağlık yardımı almaya başlar.

Öte yandan;

15 Ocak 2010 tarihinden önce 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılığı başlayan kamu görevlileri ile (Türk Silahlı Kuvvetlerinde aynı kapsamda çalışan askeri ve sivil personel hariç), 15 Ekim 2010 tarihinden önce Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başlamış olan askeri ve sivil personelin;

– Yukarıda belirtilen tarihlerden önce,

– 18 yaşını doldurmadan önce,

– Öğrenci iken okumakta olduğu okulun akademik takvimi esas alınarak yarıyıl ve yaz tatili dönemlerinde,
uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalı olmaları durum değişikliği olarak kabul edilmez, dolayısıyla bunlar anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı almaya devam eder.

Yukarıda belirtildiği üzere uzun vadeli sigorta kolları (malullük – yaşlılık – ölüm sigortası) kapsamında sigortalı olma durum değişikliği olarak kabul edilmekte olup, kısa vadeli sigorta kollarına tabi sigortalı olma (çırak, stajyerlik gibi) durum değişikliği sayılmaz. Örneğin sigortalının çocuğu çırak veya stajyer olarak sigorta bir işte çalışmaya başlasa bile anne veya babası üzerinden sağlık yardımı almaya devam eder. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. mehmet dedi ki:

    gss için önceden 75 lira ödüyorduk.hiç ödenmemiş olmamasına rağmen bu ay 150 lira çıktı.neden?

    1. Admin dedi ki:

      Sistem hatası olabilir, bankaya yatırdığınız primler sizin hesabınıza geçmemiş, emanet hesapta bekliyor olabilir. Ödeme dekontlarıyla birlikte SGK’ya başvurabilirsiniz.