Hafta Tatili Biriktirilip Toplu Kullandırılabilir mi ?

Hafta Tatili Biriktirilip Toplu Kullandırılabilir mi ?
7 Nisan 2022 23:24

4857 sayılı İş Kanunu gereği çalışanlara verilmesi gereken hafta tatili yani haftalık izin de dahil tüm izinlerin amacı çalışanın dinlenmesini sağlamaktır. Günlük çalışma süresinin 11 saati aşamayacağı şeklindeki kısıtlama da aynı şekilde çalışanın günün kalan kısmında dinlenmesini sağlamaktır.

Çalışanların dinlenmesinin sağlanması onların işyerindeki verimini artıracağı gibi; dalgınlık, dikkatsizlik nedeniyle iş kazalarına sebebiyet verme riski de azalacaktır. (Bkz. İşyerlerinde İş Kazalarına Sebep Olan Durumlar)

Çalışanlara verilmesi gereken izinlerin bir diğer amacı da kişinin ailesine, akrabasına vakit ayırmasını, evinin, ailesinin ihtiyaçlarını gidermesini, ailesine, çevresine, akrabasına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak, buna imkan tanımaktır. Bu nedenle İş Kanunu ile çalışanlara bazı izin hakları tanınmıştır. (Bkz. İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri)

Haftalık İznin Yasal Dayanağı ve Şartları

4857 sayılı İş Kanununun;

• 63 üncü maddesinde genel bakımdan çalışma süresinin haftada en çok 45 saat olduğu,

• 46 ıncı maddesinde de haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi gerektiği,

belirtilmiştir. (Bkz. Hafta Tatili Hakkında Bilinmesi Gerekenler)

Hafta Tatili (Haftalık İzin) Biriktirilip Toplu Kullandırılabilir mi ?

Söz konusu 46 ıncı maddede; hafta tatilinin amacının en az 24 saat dinlenme olduğu ve 7 günlük bir zaman dilimi içerisinde verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla hafta içerisindeki çalışma sürelerinin toplamı ile 45 saati doldurmuş işçiye en geç haftanın yedinci günü yani o hafta bitmeden en az 24 saatlik haftalık iznin kullandırılması gerekir. Aksi taktirde işçiye hafta tatili kullandırılmamış olacağından, bu durumda da haftanın yedinci gününün ücretinin iki buçuk katı üzerinden işçiye ödenmesi gerekir. (Bkz. Hafta Tatilinde Çalıştırılan İşçiye Kaç Kat Ücret Ödenir ?)

Öte yandan buradaki açıklamalarımızdan, hafta tatilinin Pazar günü kullandırılması gerektiği gibi bir sonuç çıkarılmamalıdır. Yirmidört saat dinlenmenin haftanın pazar günü dışında başka bir gününde kullandırılması da olanaklıdır. (YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ – Esas No. 2015/44820, Karar No. 2016/4473, Tarihi: 26.02.2016) Eğer haftanın diğer günlerinde işçiye haftalık izin kullandırılmamışsa o zaman en azından haftanın son günü kullandırılmalıdır.

Sonuç olarak hafta tatili izninin biriktirilip işçiye toplu olarak kullandırılabileceği şeklinde bir düzenlemeye İş Kanununda yer verilmemiştir, bu konuda işverenin herhangi bir takdir yetkisi bulunmamaktadır. İşveren sadece haftanın yedi günü içerisinde işçinin haftalık iznini hangi gün kullanacağını belirleyebilir, ancak bu izni yedinci günün dışına sarkıtamaz.

Konuya İlişkin Yargıtay Kararları

Hafta tatilinin biriktirilip toplu kullandırılamayacağına ilişkin bazı örnek Yargıtay kararlarına aşağıda yer verilmiştir.

• Hafta tatili izni  yasal düzenlemenin amacına aykırı bir şekilde toplu olarak kullandırılmayacağı. (YARGITAY 9. Hukuk Dairesi – Esas No. 2020/9026, Karar No. 2021/1796, Tarihi: 21.01.2021)

• Hafta tatili izinlerinin biriktirilip topluca kullandırılamayacağı. (YARGITAY 9. Hukuk Dairesi – Esas No. 2016/21733, Karar No. 2019/6329, Tarihi: 20.03.2019)

• Hafta tatili izninin topluca kullanılacağının kabulünün yasal düzenlemeye aykırı olduğu. (YARGITAY 22. Hukuk Dairesi – Esas No. 2017/22872, Karar No. 2019/13293, Tarihi: 18.06.2019)(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.