Hangi Sebeplerle İşten Çıkanlar / Çıkarılanlar İşsizlik Maaşı Alabilir ?

Hangi Sebeplerle İşten Çıkanlar / Çıkarılanlar İşsizlik Maaşı Alabilir ?
8 Mayıs 2014 21:48

Sigortalı / çalışan ister işveren tarafından işten çıkarılsın isterse kendi isteğiyle işten ayrılsın (yani istifa etsin), işsizlik ödeneği (işsizlik maaşı) alabilmesi için İŞKUR’a süresinde başvuru, başvuru sırasında hizmet akdinin grev – lokavt veya kanundan doğan ödevler nedeniyle askıya alınmamış olması,

Gerekli prim gün sayısı ve çalışma süresi şartı yanında, ayrıca aşağıdaki sebeplerden biri nedeniyle işten çıkarılmış veya çıkmış olması, yani akdinin 4447 sayılı Kanunun 51. maddesinde belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona ermiş olması gerekmektedir.

Bu kapsama girenler yani hangi hal ve durumlarda işten çıkan ve çıkarılanların işsizlik ödeneği alabileceği aşağıda, işveren tarafından SGK’ya bildirilen işten çıkış kodlarına göre işsizlik maaşı alınabilecek ve alınamayacak durumlar ise İşten Çıkış Kodlarına Göre İşsizlik Maaşı Alınabilecek Durumlar başlıklı yazıda belirtilmiştir;

• Belirsiz süreli iş sözleşmesi, ihbar önellerine (ihbar sürelerine) uygun olarak 4857 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesi çerçevesinde işveren tarafından feshedilenler, yani haklı bir sebep olmaksızın işveren tarafından ihbar tazminatı ödenerek işten çıkarılanlar. (Diğer kanunlar kapsamında olanlardan; 854 sayılı Deniz İş Kanununun 16 ncı maddesi yada 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen bildirim önellerine uygun olarak işveren tarafından işten çıkarılanlar.)

• 4857 sayılı İş Kanununun “İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 24 ün maddesine dayanarak, sağlık sebepleri, işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları veya işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle işten çıkanlar yani istifa edenler. (Diğer kanunlar kapsamında olanlardan; 854 sayılı Deniz İş Kanununun 14 üncü maddesinin (II) ve (III) numaralı bentlerine veya 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun 7 nci maddesi ile 11 inci maddesinin birinci fıkrasına göre işten ayrılan yani istifa edenler).

• 4857 sayılı İş Kanununun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25 inci maddesi çerçevesinde, sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı sebebin ortaya çıkması nedeniyle işveren tarafından hizmet akdi feshedilenler, (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeniyle bu maddeye istinaden işten çıkarılanlar işsizlik ödeneği alamaz.) (Diğer kanunlar kapsamında olanlardan; 854 sayılı Deniz İş Kanununun 14 üncü maddesinin (III) numaralı bendine veya 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun 12 inci maddesinin birinci fıkrasına göre işveren tarafından işten çıkarılanlar.)

• Belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalanlar yani işverenle arasında yaptığı iş sözleşmesinde belirtilen süre dolduğu için işten ayrılmak zorunda kalanlar. (854 sayılı Deniz İş Kanununun 7 nci maddesinin (II) numaralı bendinde belirtilen hizmet akdinin belirli bir sefer için yapılmış olması nedeniyle sefer sonunda işsiz kalanlar.)

• İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar,

• Yukarıdaki belirtilen iş kanunları (4857 sayılı İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu, 5953 sayılı Basın İş Kanunu) kapsamına girmeyen sigortalılardan hizmet akitleri, toplu iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmesi bulunmayan hallerde Borçlar Kanunu hükümleri doğrultusunda bentlerindeki hükümlere paralel olarak sona ermiş olanlar.

• Özelleştirme nedeniyle hizmet akdi sona erenler.

İşsizlik ödeneği ile ilgili ayrıntılı bilgi İşsizlik Sigortası – Kapsama Girenler – İşsizlik Ödeneği Alma Şartları – Ödeneğin Süresi ve Miktarı başlıklı yazıda yer almaktadır.

YORUMLAR

  1. Mertay BAŞEKİM dedi ki:

    Konu: 15 yıl 3600 pirim gün ve 1999/08 den önce işe girdiğim için bu haktan faydalanabiliyorum.
    Kıdem tazminatımı Kanunun bana tanımış olduğu haklı gerekçe ile çalıştığım işyerinden istifa ederek alacağım . Sorum şu Böyle bir durumda İŞSİZLİK ÖDENEĞİ alabiliyor muyum

    1. admin dedi ki:

      (Mertay BAŞEKİM) Maalesef işsizlik maaşı alamazsınız, ihbar tazminatı da alamazsınız, bu sadece kıdem tazminatı için geçerli bir haktır.
      Hangi Sebeplerle İşten Çıkanlar / Çıkarılanlar İşsizlik Maaşı Alabilir ?Hangi Sebeplerle İşten Çıkanlar / Çıkarılanlar İşsizlik Maaşı Alabilir ?

  2. Yusuf dedi ki:

    Ben isten cikarildim ve iskurluydum 20 gun imza attim parami verirler mi ve nezamn alabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Paranızı işverenden değil, İŞKUR’dan alacaksınız. İŞKUR da aktif iş gücü hizmetleri (işbaşı eğitim programı, toplum yararına çalışma gibi) kapsamında çalışanların ücretlerini takip eden ay içerisinde hesaplarına yatırmaktadır.

  3. Selahattin dedi ki:

    Merhaba ben isten ayrildim fazla mesaileri vardi ucret odenmiyordu imza attim kendim istifa ettim arabulucuya gidebilirmiyim 1 ay oldu cikali isten.

    1. Admin dedi ki:

      Kendi istifa etmeniz, fazla mesai, izin ücreti gibi işçilik alacaklarınızı istemenize engel teşkil etmez, sadece kıdem ve ihbar tazminatı talep edemezsiniz. Bu nedenle arabulucuya başvurabilirsiniz, sonuç alamazsanız mahkemede dava da açabilirsiniz. Bir ay geçmiş olması da sorun oluşturmaz çünkü 5 yıllık zaman aşımı süresi var.

  4. MURAT NOKTA dedi ki:

    ben ikibuçuk yıldır ssklı olarak çalışıyordum üç ay maaş ödemediler ayrılmak zorunda kaldım mahkemeye verdik beş kişiydik yaklaşık 6 aydır işsizim ve işkura kayıdım var şimdi iş yeri anlaşalım diyor düşük bir para teklif ediyor anlaşısam işsizlik maaşımı alma hakkımı kaybedermiyim geçmiş dönemide

    1. Admin dedi ki:

      İşverenle anlaşmanız işsizlik maaşı alma hakkınızız kaybetmeniz sebep olmaz. (Bkz. İşsizlik Maaşı Hangi Hallerde Kesilir ?)

  5. Tevhide dedi ki:

    447 gün sigortam var işimden çıkarılıyorum. İşsizlik maaşı alabilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      Son 3 yıl içerisinde en az 600 gün olması gerekir. (Bkz. En Basit Şekliyle İşsizlik Maaşı Alma Şartları)

  6. Mustafa yürekli dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar ben 3600 den tazminatımı aldım 2014 ten kalma işsizlik maaşım var 4 ay alabilirmiyim

  7. metin demir dedi ki:

    Merhaba

    6 yıldır çalıştığım işyerimden fazla mesailerimizin ödenmemesi,mobbing vb. gerekçelerle noter aracılığıyla ihtar çekip işten ayrıldım.3 hafta iş aradım fakat bulamadım bu yüzden işsizlik maaşına başvurdum, uygun bulunmadı.İşveren 3 kodu ile çıkışımı verdiği için işsizlik maaşından faydalanamıyorum.Hala işsizim bir ailem var ve maddi olarak çok zor durumdayım.İşsizlik maaşından faydalanabilmem için ne yapmam gerekir.İlerde davayı kazanırsan işkurdan alamadığım işsizlik maaşımı işverenden talep edebilir miyim?Şimdiden teşekkürler.İyi çalışmalar

    1. Admin dedi ki:

      Davayı kazanırsanız mahkeme kararıyla veya önce arabulucuya başvurmanız gerektiği için arabuluculuk sürecinde işveren talebinizi kabul eder ve kıdem tazminatınızı öderse kıdem tazminatınızı aldığınıza dair belgelerle İŞKUR’a başvurmanız halinde prim günü ve sigortalılık süresi şartları da tutuyorsa işsizlik maaşı alabilirsiniz.

  8. bahar dedi ki:

    firmam iş bitimi yüzünden anlaşmalı fesih ile işten çıkartacaklar beni 1 mart ta ben işsizlik ödeneği alabilirmiyim yada nasıl bir yol izlemeliyim 6 yıldır çalışıyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anlaşmalı fesih ikale olarak adlandırılıyor, ikale ile iş akdi feshedilen işçi ise işsizlik maaşı alamaz. Sizin işsizlik maaşı alıp alamayacağınız işyerinin SGK’ya bildireceği işten çıkış koduna bağlı bir durum. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ikale-ile-isten-ayrilan-isci-issizlik-maasa-alabilir-mi/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-cikis-kodlarina-gore-issizlik-maasi-alinabilecek-durumlar/)

  9. Volkan dedi ki:

    Merhaba kçö alıyordum istifa ettim kanuna göre işin 1 haftadan fazla durması sebebi ile işsizlik ödeneğinden istifa etmeme rağmen faydalanabilir miyim Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinde işin bir haftadan fazla durması nedeniyle İş Kanununun 24/III. maddesine istinaden iş akdini feshetmiş olanlar yani SGK işten çıkış kodu 23 – İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih olanlar işsizlik maaşı alabilir, istifa etmiş olanlar alamaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-cikis-kodlarina-gore-issizlik-maasi-alinabilecek-durumlar/)

  10. Özlem dedi ki:

    Merhaba . Ben de 20.09.2020 de yurd dışına çıkacağım için istifa mı vermiştim . İşsizlik maaşından yararlana bilirmiyim?

  11. Emel kirişçioğlu öksüz dedi ki:

    Ben 5 ay çalıştım ve bana bi jağırt imzalatılar o da istifa kağırdıymış işsizlik maaşı alabilirmiyim saygılar

  12. Atilla dedi ki:

    Merhaba ben 1993 /1 ayda calisma hayatima basladim suan 6146 gune ulatim en son calistigim yerde 10 yil calistim kidem.tazminati alabilcekmiyim issizlik maasi alabilirmiyim 3600 den ciktim

  13. Semra dedi ki:

    Merhaba,ben kasiyer olarak aynı yerde 6 yıldır çalışmaktayım yalnız işveren işi bırakmam için elinden geleni yapıyor bulaşıkçımız ve aşçımız işten ayrıldı onların işini de bana yükledi eleman alın ben yapmam dediğim de ise ben eleman alama zaten kapatacağım dükkanı deyip 2 aydır beni oyalıyor ihtar çekip işi bırakırsam hangi haklardan yararlanabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bahsettiğiniz durum mobbing kapsamına giriyor, işverenin söz konusu uygulamalarını gerekçe gösterip 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden ihbar süresine uymadan haklı nedenle iş akdinizi feshedip (mümkünse Noterden ihtarname çekerek) işverenden kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisanlarin-kabusu-mobbing-psikolojik-taciz/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  14. salih dedi ki:

    merhaba ben 3600 günden istifa ettim tazminatımı aldım . bir gün sonrasında işe başladım ve bu iş yeri bana 5 gün sonra çıkış verdi . işsizlik maaşı alabilir miyim ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çıkış sebebi ve SGK’ya bildirilen çıkış koduna bağlı bir durum. Ancak, sigorta çıkışı ve girişi nedeniyle arada 1 gün bile boşluk oluştuysa, son 120 günde kesinti meydana gelmiş olacağından işsizlik maaşı alamazsınız.

      1. MUSTAFA dedi ki:

        Merhaba arkadaşlar ben büyük bir sitede 8yıl çalıştım. Uyuklama yüzünden uyarı almadan ayrıca iş arkadaşlarımın iftirası yüzünden site yönetimi bana sözlü yada uyarı tutanağı tutmadan direk işten 50 kodunda çıkışımı verdiler ve bana zorla evrak imzalatmaya çalıştılar bende hiçbir evrağı imzalamadan direk avukatıma verdim site yönetimine dava açtım ilk duruşma oldu 3 ay sonraya ertelendi Ayrıca 50 kodu yüzünden işsizlik maaşıda alamıyorum başka işlerede giremiyorum. Şimdi dicem o ki, benim davam ne kadar sürer ne kadar tazminat elime geçer ve tazminat hakkımı şayet kazanırsam SgkDan 50 kodunu sildirebilirmiyim? TEŞEKKÜRLER

  15. Duygu dedi ki:

    Merhaba. Benim adıma kayıtlı iş yerim varsa işsizlik maaşı alabilir iyim ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşten çıkış tarihinden sonra 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığınız devreye girerse alamazsınız.