Hastanenin SGK’ya Bildirdiği Olay İş Kazası Değilse

Hastanenin SGK’ya Bildirdiği Olay İş Kazası Değilse
17 Aralık 2018 23:28

Daha önceki düzenlemelere göre iş kazası ve meslek hastalıklarını Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirme görevi sadece işverenlere / işyerlerine aitti.

Ancak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 14 üncü maddesinin dördüncü fıkrası ile sağlık hizmeti sunucularına kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirme yükümlülüğü getirildi. Aynı Kanunun 26 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde ise bu bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen sağlık hizmet sunucularına idari para cezası uygulanması öngörüldü. Dolayısıyla şu an başta hastane ve tıp merkezleri olmak üzere, özel – resmi fark etmez, sağlık hizmet sunucularına süresinde SGK’ya bildirmedikleri her iş kazası – meslek hastalığı için 3 bin 92 TL idari para cezası uygulanıyor. Bu tutar 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren e bin 825 lira olacak.

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu 2016 Eylül ayında yayımladığı 2016/21 sayılı Genelgeyle bu konuya ağırlık verdiğinden, ayrıca uygulanan ceza tutarı da yüksek olduğundan, artık sağlık hizmet sunucuları özellikle acil servislerine başvuran kişiler tarafından iş kazası olarak bildirilen olayları, hatta bazı sağlık hizmet sunucuları iş kazası olduğundan şüphelendikleri kaza olaylarını iş kazası olarak SGK müdürlüklerine bildiriyorlar. Kurum müdürlükleri de bu şekilde sağlık hizmet sunucuları tarafından iş kazası olarak bildirilen vakalarla ilgili olarak kayıtlarından gerekli kontrolleri yapıyorlar, iş kazası bildirim yükümlülüğünü hiç yerine getirmediği veya üç iş günlük süre geçtikten sonra yerine getirdiği anlaşılan işverenlere / işyerlerine idari para cezası uyguluyorlar.

Bazı durumlarda da özellikle sigortalı gerçekten iş kazası geçirmemişse, normal bir kaza geçirmişse bu durumda ilgili çalışan işyeriyle / işvereniyle karşı karşıya kalabiliyor. Peki bu durumda ne yapmak gerekiyor ? Kayıtlarına olayı iş kazası olarak giren sağlık hizmet sunucusuna başvurulsa bile kayıtlarında değişiklik yapmayı kabul etmeyebileceklerinden veya yapacakları değişiklik çözüm olmayabileceğinden, eğer hastanenin / tıp merkezinin (sağlık hizmet sunucusunun) iş kazası olarak kayıtlara girdiği vaka gerçekten işyeriyle / işverenle / işveren tarafından yürütülmekte olan işle ilgisi olmayan bir kaza ise yani iş kazası değilse bu durumda ilgili SGK Müdürlüğüne başvurup itiraz etmek yerinde olacaktır. İlgili müdürlük gerekli incelemeyi yapacak, olayın iş kazası olmadığı kanaatine varırsa uygulanan idari para cezasını kaldıracaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. E.t dedi ki:

    Evet böyle bir durum başımıza geldi acil giriş yapıldığından sizi direk müdahaleye alındığından sizi hastaneye getirenin bir cümle yanlış kullanmasından dolayı uğraşırsınız iş kazasimi diye sorarlar evet iş yaparken oldu der ama iş yeri değil der desende evet cümlesi ile direk iş kazasi girişi yapılmis olur.ugras dur şimdi geriye donuk işlem değişikliği yapılır ise oda mümkündür iş da kolaylasir

  2. e dedi ki:

    çalışırken(kuryelik) motordan düştüm. ambulansla hastaneye gelmek durumunda kaldım. iş kazası yazacaklarına trafik kazası yazdılar. şuan sgk’dan ödeneğimi tutanak ve ifadem olmadığı için alamıyorum. tutanak ve ifadem yok çünkü yaşadığım kaza bir trafik kazası değil. bu durumda sisteme trafik kazası olarak geçen bu durumu nasıl iş kazasına çevirebilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Artık hastanenin sisteminde değişiklik yapılamaz, geçirdiğiniz iş kazasıyla ilgili olarak inceleme ve tespit yapılması için SGK’ya dilekçe verebilirsiniz. Öte yandan rapor başlangıç tarihinden geriye doğru bir yıllık süre içinde 90 gün sigortalılığınız varsa ve rapor süresince sigortalılığınız devam ettiyse iş kazası olup olmadığına bakılmaksızın yine rapor parası alabilirsiniz.

  3. ilker dedi ki:

    hastanenin iş kazası seçeneğini seçmeden önce işverenden olayın gerçekten işyerinde olup olmadığı yönünde onay alması gerekmiyor mu?