İflas ve Konkordatoda İşverenden İşçilik Alacaklarının Tahsili

İflas ve Konkordatoda İşverenden İşçilik Alacaklarının Tahsili
15 Ekim 2018 00:15

İşvereni iflas eden veya konkordato sürecine giren çalışanın haklarının neler olduğu; ücret, fazla mesai, kullanılmayan izin ücreti, kıdem tazminatı gibi işçilik alacaklarını nasıl alabileceği, nerelere başvurması gerektiği aşağıda açıklanmıştır.

Çalışanın Hakları

4857 sayılı İş Kanununun 32 inci maddesinde ücretin en geç ayda bir ödeneceği, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresinin bir haftaya kadar indirilebileceği belirtilmiş; 24/II/e maddesi ile de işçiye; işveren tarafından ücretinin kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi halinde ihbar süresini beklemeksizin iş akdini tek taraflı olarak feshedip, işverenden kıdem tazminatı isteme hakkı verilmiştir.

Benzer şekilde 6098 sayılı Borçlar Kanununda da; 406 ncı maddesinde aksine âdet olmadıkça, işçiye ücretinin her ayın sonunda ödeneceği, ancak hizmet sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle daha kısa ödeme süreleri belirlenebileceği; 436 ncı maddesinde de işverenin ödeme güçsüzlüğüne düşmesi hâlinde işçinin, sözleşmeden doğan hakları uygun bir süre içinde işveren tarafından güvenceye bağlanmazsa, sözleşmeyi derhâl feshedebileceği belirtilmiştir.

Dolayısıyla mali durumu bozulan, iflas eden veya konkordato sürecine giren işvereni tarafından ücreti düzenli ödenmeyen işçi ihbar süresini beklemeden, tek taraflı olarak iş akdini feshedebilir ve bütün işçilik alacakları ile işyerinde en az bir yıl çalışmışsa kıdem tazminatını işverenden isteyebilir.

İşçilik Alacakları İflas ve Konkordatoda İşverenden Nasıl Tahsil Edilebilir ?

Ücreti düzenli ödenmeyen işçinin haklı sebeple iş akdini feshedip tüm işçilik alacaklarını ve en az bir yıl çalışmışsa kıdem tazminatını işverenden isteyebileceğini yukarıda belirtmiştik. Ancak mali durumu bozulan, iflas eden veya konkordato sürecine giren işverenin işçilik alacaklarını nasıl ödeyeceği, işçinin fesih hakkını kullanmasının ne işe yarayacağı sorusu akla gelebilir.

Ancak bu konuda da işçilere bazı haklar verilmiştir.

Mahkeme tarafından iflasına karar verilen işverenin (müflisin) haczi kabil bütün malları, hangi yerde bulunursa bulunsun kurulacak iflas masasına geçer ve alacakların ödenmesine tahsis olunur. Ayrıca iflasın kapanmasına kadar müflisin uhdesine geçen mallar masaya girer. İflas eden kişiden alacağı olanların iflas masasına kaydolmaları gerekir.

Benzer şekilde mahkeme tarafından konkordato kararı onaylanan ve konkordato sürecine giren işverenin faaliyetlerine konkordato komiseri veya kayyım tarafından nezaret edilir. Konkordato komiserinin ilanından sonra alacaklıların alacaklarını konkordato komiserine bildirmesi gerekir.

Öte yandan 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun “Adi ve rehinli alacakların sırası” başlıklı 2016 ncı maddesinde; teminatlı olup da rehinle karşılanmamış olan veya teminatsız bulunan alacakların iflas masasına sıra ile kaydolacağı belirtilmiş; birinci sırada da;

A) İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflâsın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflâs nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları,

B) İşverenlerin, işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadıyla meydana gelmiş ve tüzel kişilik kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları,

sayılmıştır. Madde uyarınca öncelik açısından rehinli (ipotekli) alacaklardan sonra işçilik alacakları gelmektedir.

Dolaysıyla rehinli (ipotekli) alacaklardan sonra işçilik alacakları iflas masasına birinci sırada kaydedilecek, müflisten alacağı olanlara iflas masasından yapılacak ödemeler rehinli alacaklardan sonra birinci sıradaki alacaklardan başlayacaktır. Aynı şekilde konkordato sürecine girmiş borçlunun alacaklıları konkordato komiseri tarafından kaydedilirken, yukarıda belirtilen işçilik alacakları yine rehinli alacaklardan sonra birinci sıraya kaydedilecek, ilk önce bunların ödemesi yapılacaktır.

İflas masası işlemler ise icra müdürlüklerinde bulunan iflas idareleri tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle, işvereni hakkında mahkeme tarafından iflas kararı verilen çalışanın, işçilik alacaklarının iflas masasına kaydedilmesi için işçilik haklarından doğan alacağının dayanağını ve miktarını iflas idaresine bildirmesi gerekir. Alacağın dayanağı mahkeme kararı, kesinleşmiş icra takibi, mahkemeden uygulanabilirlik şerhi konulmuş arabulucu tutanağı gibi belgelerdir. Alacaklıların alacaklarını kaydettirmeleri için öngörülen 1 aylık sürenin bitiminden sonra, iflas idaresi alacakların doğru olup olmadığını inceler, inceleme sonucu kabul edilen her alacak tespit edilen sıraya göre sıra cetveline kaydedilir. Kabul edilmeyen alacaklar da red sebepleri ile birlikte sıra cetvelinde gösterilir. Alacağı iflas idaresi tarafından reddedilen çalışanın, 15 gün içinde iflas kararı veren Ticaret mahkemesinin bulunduğu yerdeki her hangi bir Ticaret Mahkemesinde kayıt kabul davası açması gerekir. Mahkeme kayıt talebini kabul ederse, çalışanın işçilik alacakları mahkeme kararına istinaden iflas idaresi tarafından iflas masasına kaydedilir.

Öte yandan iflas masasına işçi alacağının kaydında harç alınmaz. Ancak alacaklılar iflas masasına kayıt yaptırdıktan ve mevcut durum ilan edildikten sonra iflas masasına alacak kaydı yaptırmak isteyenden masraf alınabilir.

İşverenin konkordato talebi ticaret mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve işveren konkordato sürecine girmişse o zaman da alacak kaydı için konkordato komiserliğine başvurulması gerekir. Komiser konkordato talebini kabul eden mahkeme tarafından atandığından, komiserle ilgili bilgiler mahkemeden temin edilebilir.

Hakkında Dava Açılan veya Açılacak Olan İşverenin İflası veya Konkordato İlan Etmesi

Çalışanın işçilik alacakları için işveren aleyhine İş Mahkemesinde açtığı dava devam ettiği sırada işverenin iflasına karar verilirse, bu durumun davacı çalışan tarafından mahkemeye bildirilmesi gerekir. Mahkeme de bu bilgiyi aldıktan sonra iflas idaresine müzekkere yazar, dava devam ediyorken işçilik alacaklarının iflas masasına kaydedilmesi sağlanır, iflas masasına kaydedilecek işçi alacağı tutarı bilirkişi raporu ve toplanan kanıtlara göre mahkeme tarafından belirlenir.

Eğer çalışan tarafından işçilik alacaklarıyla ilgili dava açılmadan önce işverenin iflasına karar verilmişse bu durumda artık işverenin iflas masasına geçen mal varlığı ve hakları üzerinde hiçbir tasarruf yetkisi kalmayacağından, onun aleyhine dava açılmasının bir anlamı olmayacaktır. Bu durumda, yukarıda belirtildiği gibi iflas idaresine alacak kaydı için başvuru yapılmalı, başvurunun reddi halinde Ticaret Mahkemesinde kayıt kabul davası açılmalıdır. Eğer Ticaret Mahkemesi tarafından da başvuru reddedilirse bu durumda çalışanın bu haktan yararlanma imkanı olmayacaktır. Çünkü 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk uygulamasına göre işçilik alacaklarıyla ilgili olarak artık doğrudan İş Mahkemesinde dava açılamamaktadır. İflasına karar verilen işverenin malvarlığı üzerinde hiçbir tasarruf yetkisi kalmadığından o işverenle ilgili olarak arabulucuya başvurulması da bir anlam ifade etmeyecektir. İşveren yerine iflas idaresine karşı arabulucuya başvurulup başvurulamayacağı konusunda da henüz bir mevzuat hükmü oluşturulmamıştır. Öte yandan çalışan arabulucuya başvurmuş, işçilik alacaklarıyla ilgili arabulucu tutanağı düzenlenmişse bu tutanağa istinaden alacaklarını iflas masasına kaydettirebilir. Çünkü mahkeme tarafından icra edilebilirlik şerhi konulmuş arabulucu tutanağı mahkeme ilamı (kararı) yerine geçmektedir.

İflas Eden İşyerinin Devri Halinde Yeni İşverenin Sorumlulukları

İş Kanununun “İşyerinin veya bir bölümünün devri” başlıklı 6 ncı maddesinde; işyeri veya işyerinin bir bölümünün hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmelerinin bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçeceği, devralan işverenin işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlü olduğu, bu şekilde işyerinin devri halinde devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işverenin birlikte sorumlu olacağı, bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğunun devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlı olduğu belirtilmiş, ancak maddenin sonunda bu hükümlerin, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Dolayısıyla iflas eden bir işyerini devralan işveren, işçilerin önceki işverenden kalan işçilik alacakları ile ilgili olarak herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Devralan işverene bağlı olarak çalışmaya devam eden işçilerin tüm hakları sıfırdan başlayacaktır.

İşverenin İflası veya Konkordato İlan Etmesi Halinde İşçi Ücretlerinin Fondan Ödenmesi

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa ek-1 inci madde uyarınca, işçinin iş ilişkisinden kaynaklanan ve işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki ödenmeyen en fazla üç aylık temel ücrete ilişkin alacakları, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne başvurulması halinde Ücret Garanti Fonundan ödenebilmektedir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi Ücret Garanti Fonu – Yardım Sağlanan Haller – Başvuru Şekli başlıklı yazıda yer almaktadır.

İşverenin Ekonomik Durumunun Bozulması Halinde İşçi Ücretlerinin Fondan Ödenmesi

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun ek 2 inci maddesinde; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabileceği, kısa çalışma halinde İşsizlik Sigortası Fonundan çalışanlara kısa çalışma ödeneği ödeneceği belirtilmiştir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği – Yararlanma Şartları – Ödeneğin Miktarı – Başvuru Yeri ve Şekli başlıklı yazıda yer almaktadır.

Öte yandan burada bahsi geçen kısa çalışma ödeneği, doğum veya evlat edinilmesi halinde İş-Kur tarafından verilecek yarım çalışma ödeneği ile karıştırılmamalıdır. (Bkz. Yönetmeliğe Göre Yarım Çalışma ve Kısmi Çalışma Uygulamasının Ayrıntıları, Doğum veya Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Uygulanacak ? başlıklı yazılar.)

İhale Konusu İş Yapan İşverenlere Bağlı Çalışanların İşçilik Alacakları

İş Kanununun “Kamu makamlarının ve asıl işverenlerin hakedişlerinden ücreti kesme yükümlülüğü” başlıklı 36 ncı maddesinde; genel ve katma bütçeli dairelerle mahalli idareler veya kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar, asıl işverenler; müteahhide verdikleri her türlü bina, köprü, hat ve yol inşası gibi yapım ve onarım işlerinde çalışan işçilerden müteahhit veya taşeronlarca ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığının kontrolü ya da ücreti ödenmeyen işçinin başvurusu üzerine, ücretleri ödenmeyen varsa müteahhitten veya taşeronlardan istenecek bordrolara göre bu ücretleri bunların hakedişlerinden öderler. Bunun için hakediş ödeneceği ilgili idare tarafından işyerinde şantiye şefliği işyeri ilân tahtası veya işçilerin toplu bulunduğu yerler gibi işçilerin görebileceği yerlere yazılı ilân asılmak suretiyle duyurulur. Ücret alacağı olan işçilerin her hakediş dönemi için olan ücret alacaklarının üç aylık tutarından fazlası hakkında adı geçen idarelere herhangi bir sorumluluk düşmez. Anılan müteahhitlerin bu işverenlerdeki her çeşit teminat ve hakedişleri üzerinde yapılacak her türlü devir ve el değiştirme işlemleri veya haciz ve icra takibi bu işte çalışan işçilerin ücret alacaklarını karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra, kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder. Bir işverenin üçüncü kişiye karşı olan borçlarından dolayı işyerinde bulunan tesisat, malzeme, ham, yarı işlenmiş ve tam işlenmiş mallar ve başka kıymetler üzerinde yapılacak haciz ve icra takibi, bu işyerinde çalışan işçilerin icra kararının alındığı tarihten önceki üç aylık dönem içindeki ücret alacaklarını karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra, kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder. hükümlerine yer verilmiştir.

Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere, müteahhitlik yapan işverenlere bağlı olarak çalışanların işçilik alacakları bir nevi garanti altına alınmıştır. Ancak uygulamada buna ne kadar riayet edilebilmekte tabii ki bunu bilmek mümkün değildir. Bu haktan yararlanmak isteyen çalışanların, o müteahhide işe veren ihale makamına, alt işveren (taşeron) çalışanlarının ise o taşerona iş veren asıl işverene başvurmaları gerekir.

Alt İşveren (Taşeron) İşçilerinin Alacağından Asıl İşverenin Sorumluluğu

İş Kanunun 2 nci maddesinde alt işverenlik; bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı maddede; bu ilişkide asıl işverenin, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumlu olduğu belirtilmiştir.

Günlük hayatta da alt işveren yerine taşeron ifadesi kullanılmaktadır. Dolayısıyla İş Kanunun söz konusu 2 nci maddesi uyarınca; taşeron işçilerinin işçilik alacaklarından asıl işveren de sorumludur. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ *

———–

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Selim dedi ki:

    Mrhb bir sorum olacak isyerimiz konkordato ilan etti işkura dilekçe verildi 3 aylık maaşımızı aldık bizi isten çıkartırlarsa tazminat verilecekmi

    1. Admin dedi ki:

      Mrb. Eğer işyeri konkordato ilan ettiği için ekonomik sebeplerle işten çıkartılırsanız işyerinin size kıdem tazminatı ödemesi tabii ki gerekir. Ancak ödeyecek durumları yoksa tazminatı almanız biraz zor olabilir.

  2. miyase dedi ki:

    merhaba işverenle arabulucada anlaştık ama ödeme günü geldiğinde ödeme yapmadı.avukat mahkemeye başvurmamızı söyledi.bundan sonraki süreç ne olur .mahkeme uzun sürermi alacaklarımızı tahsil edebilirmiyiz.tşkler

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, eğer işveren ödemeyi kabul etti ve arabulucu tutanağını bu şekilde imzaladınızsa, işçi ve işveren karşılıklı imzasını taşıyan arabulucu tutanağı ilam niteliğinde olduğundan, mahkemeye gitmeden bu tutanağa dayanarak alacaklarınızın tahsili için doğrudan icra yoluna başvurabilirsiniz.

      1. miyase dedi ki:

        peki adına kayıtlı herhangi bir şey yoksa

        1. Admin dedi ki:

          Bu durumda maalesef icra dairesi de bir şey yapamaz, alçağınızı alamazsınız. Ancak 5 yıllık zamanaşımı süresi var, işvereni takip edip, bu sürede herhangi bir gelir veya mal varlığı elde ettiğinde tekrar alacağınızı talep edebilirsiniz.

  3. Mehmet Ali dedi ki:

    Merhaba, 21 eylülde maaşım ödenmediği için noterden ihtarname çekerek işten çıktım. 9 ekimde konkordato ilan edildi. 9 ocakta iflas kararı verildi. Bu süre içinde komisere ve arabulucuya gitmedim. Kıdem ve izin alacağım için iflas idaresine başvurum kesin kabul edilmez mi?

    1. Admin dedi ki:

      Geciktirmeden iflas idaresine başvurun, ancak çektiğiniz ihtarname alacak belgesi olarak kabul edilmeyebilir. Bu durumda alacaklarınız için hemen arabulucuya başvurmanız, oradan olumlu sonuç alabilirseniz arabulucu tutanağı ile iflas idaresine başvurmanız, arabulucudan sonuç alamazsanız hemen İş Mahkemesinde dava açıp mahkemenin iflas idaresine yazı yazmasını sağlamanız veya mahkemeden alacaklarınıza ilişkin bir karar alarak bununla iflas idaresine yazı yazmanız ve böylece iflas masasına alacaklı olarak kaydınızı yaptırmanız gerekir.

  4. KADİR KABAÇINAR dedi ki:

    merhaba 14-1-2016 da işyerimin iflası verildi ve iflas masasına alacak kaydı yaptırdım. 3 yıldır bekliyorum işyeri farklı bir şirket adı altında faileytine devam ediyor.ben işten 9-2-2016 çıkarıldım. halen eski çalışanlarla üretime devam ediyor. süreç var dediler ama banka borçlarını ödeme yaptığı duyumunu aldık acaba kişisel olarak avukat tutup icra yoluyla alacağımı alablirmiyim yoksa süreci beklemekmi lazım teşekkürler…

  5. nevzat Dasdemir dedi ki:

    konkordato atanan firma da cikisi verilen ısci kıdem ve ihbarlar tazminatlarini ne şekilde oluyor konkordato bu ısci alacakları ni hepsini ödemek zorunda degilmi

  6. Memet Özbakır dedi ki:

    Merhaba

    Nisan 2018 de Konkordato istemiş bir firmadan iş teklifi aldım. Aldığım teklifte gayet cazipti. Ancak Görüşme esnasında insan kaynakları yöneticisi, konkordato aldık bitmesine az bir zaman kaldı herşey yoluna girecek. Şu an yeni başlayan personellerin maaşlarını aylık, eski personellerin maaşlarınıda ayda iki kez ödüyoruz, dedi (Dizayn Grup). Bu durumda ne yapmam nasıl karar almam gerektiği konusunda kararsızım. Bu teklif hem cazip hem evime yakın.

  7. Katsura dedi ki:

    Merhaba,

    Çalıştığım şirket 3 aylık konkordato sonrası konkordato uzatımı yaptı bu durumun 1 yıl süreceği söyleniyor. İşkurdan sadece 1,5 aylık ödeme alabildik o da eksikti. Kalan maaşlarımız da yatmadı. Ben ihtarname çekip avukat aracılığıyla alacaklarımı almaya çalışsam bir işe yarar mı çünkü konkordato ilan eden bir firmadan mahkemeyle yada ihtarla bir şey alamazsınız deniliyor. Bilgi rica ederim.

  8. kazim dedi ki:

    merhaba benim işyerim konkordato ilan etti bize çikiş yaplar ve konkordato komiser imzalarila çikiş ve ödeme planın çikardilar ama işyerinin mahkemesi vardi iflas ilan ettiler haklarimiz alabilirmiyiz teşekürler

  9. Ali Aksu dedi ki:

    Iyi günler çalıştığım şirket konkordato ilan etti tahminim 2 ay sonra konkordato sonunda iflasını verecek şu an ne yapmamı önerir sınız 12 yıllık tazminatim boşa gitmesini istemiyorum bir akıl en ufak bir yardım edersiniz sevinirim iyi günler

  10. Türker Onur dedi ki:

    Merhaba, şirket konkortado verdi ve işten çıkarıldım. Tazminatım konusunda komiserlerin onayladığı 5 aylık ödeme planı hazırlandılar. Ödemeye 3 ay sonra başlayacaklardı ancak bu süre zarfında mahkeme iflas verdi. Benim alacaklarımla ilgili yapmam gereken nedir ?

    teşekkür ederim.

  11. Aziz Özçelik dedi ki:

    31.01.2016 tarihinde ekonomik nedenlerden dolayı işveren işten çıkartıldım. 7 aylık maaşım + tazminatlarım ödenmedi.
    OHAL den dolayı iflas edemediklerini söylediler 2018 Nisan ayında da iflası kabul edildi. İflas masasına da ismimi yazdırarak sıraya girdim. İşkur dan son üç aylık maaşımı alabilmem için gerekli belgeleri verdiler.
    İşkur ücret garanti fonundan 2015 Kasım, Arak ve 2016 Ocak maaşlarımı alma imkanım var mı?
    Normalde iflas tarihinden bir yıl öncesinde tahakkuk eden ve alınamayan maaşların ödeneceği makalenizde yazıyor fakat OHAL den dolayı iflas edemedikleri için benim durumda olanlar için özel bir uygulamanın olup olmadığını merak ediyorum.
    Saygılarımla,
    Aziz

  12. Yüksel dedi ki:

    Isyerim faliyetlerini kapatti fakst borsada hsla islem goren bit firma tazminat alamiyoruz makinalarin bir kismini distribitorune kiraladi onkar uretimi devam ettiriyor birkisminida yuzde50 hisse ile yeni bir fabfika kuruyor bu fabrika kurulursa tazminatlari buradan isteyebilirmiyiz

  13. Yüksel dedi ki:

    Fabrikamiz fLiyetlerini durdurdu ve bizim 3aylik odenmeyen maaslarimiz i cin aciz oldjgunu ve elinde hicbir malinin kalmadigini beyan bir tutanakla iskura basvuru yapacak abukatimiz fondan maaslarimizi alirmiyiz ne zaman aliriz 5martta verilmis iskura tesekkurler

  14. Yüksel dedi ki:

    Isyerim kapandi tazminstlat icin senet verdi ama odemedi sirkrtin mal varligi olan makinalarin bir kismini distribitor anlasmasi yaptigi sirkete kiraladi birslayan sirkette kapatilan sirkete %10 ortakligi var ve makinalari calistirip uretim yapiyor sattigi mallardanda kapanan sirkete %3 pay verecegi yazan bir anlasmasi var syrica kapanan sitket %50ortak olfugu badka bir sirket kuruyor vede borsada hala islem goren bir sirket yrni acacagi fabrika yada didtribitor yada borsaya haciz konurmu senetleri nasil tahsil edebiliriz.

  15. metkan dedi ki:

    Merhabalar,
    Çalışmakta olduğum şirket konkordato ilan etti. Ancak faaliyet karlılığı malesef halen oluşmamaktadır. Umarım gerçekleşmez ancak iflas denmesi durumunda ;
    a)İflas öncesi 10 yılımı doldurduğum için ve mücbir nedenler ile kıdem tazminatı alarak çıkmakmı(ihbar olmayacak)
    b)İflas sonrasını beklemek durumunda süreç nasıl gelişir? Kıdem tazminatım işverenin mal varlığı var, hangi sırada verilir?

    Teşekkür ederim.

  16. SAMET dedi ki:

    05/01/2019, 05/02/2019,05/03/2019 tarihli Aralık-ocak-şubat maaşlarımı iş sözleşmesinde yazan her ayın 5 . günü yatması gereken maaşlarım yatırılmadı.

    icra takibi başlattım.

    firma yaklaşık 10 gün önce konkordato ilan etti benim icra takibinden sonra..

    ve ilan sonrası başlatmış olduğum icraya verilen cvp olumsuz borcumuz yoktur diyerek itiraz edilmiş lakin karar reddedilmiş ve icra da haklı bulunmuşum.

    12/03/2019 tarihinde komiser bize alacaklarımız konusunda talimat verip sgk dan garanti fonundan evrakları hazırlatmış maaşları almak için..

    madem ödenecek olan tutar sgk tarafından alınacak neden itiraz edildi bu bir çelişki…

    asıl konuya gelecek olur isem..

    ben sgk ya verilecek olan garanti fonu dilekçesi vs imzalamadan işten haklı sebebe binayen çıksam kıdem tazminatımı alabilir miyim.

    sonuç olarak kısaca özetler isek 3 aydır maaş alamadım konkordato ilan edildi ve hala yatan bir para yok sgk fonu ise ay sonunu veya bir sonraki ayın sonuna yatıyor imiş.

    sonuç olarak hala maaş alamayacagım sgk ya başvursam bile.

    bu durumda ben hala haklı sebepten işten çıkıp kıdem tazminatı alabilir miyim .. acil cvp lütfen…

  17. Ceyhan dedi ki:

    Merhaba ben konkordato ilan eden firmamdan anlaşmalı olarak ayrıldım tazminatının 8 taksitte ödeneceğini dair protokol yaptık fakat 16 gün gecti hala ilk taksit yatmadı neyapmam lazım Aca a

  18. Fatih dedi ki:

    Hocam ben arabulucu ile belli tarihe ödeme için anlaştım ancak bu tarih gelmeden sirket iflasini verirse ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Elinizdeki arabulucu tutanağı ile icra müdürlüğüne başvurup iflas masasındaki alacaklı listesine isminizi ekletebilirsiniz.

  19. Gonca dedi ki:

    Merhaba dokuz yıldır çalıştığım işyerinde son iki senedir düzensiz maaş yatırılıyor protesto çekip işten ayrılanlar,mahkemeye verenler oldu.Mahkemeye verenlerin mahkemesi daha sonuçlanmadı.Protesto çekenler arabulucuyla anlaşma sağlayıp tazminatlarını senetle alıyorlar.son dört aydır da kendileri ara araelemanda çıkartıyorlar.İşten çıkartılanlara ihbar tazminatıda verdiklerini duydum.bunu duyunca gönüllü çıkartılmaya karar verdim fakat şuan işçi çıkarmayacaklarmış.Eylül gibi iflas edeceği söylentisi var en doğru şekilde yapmam gerekir bütün haklarımı kaybetmemek mağdur olmamak için.şimdi protestomu çekmeliyim veya iflas tarihine kadar işten çıkartmaları söz konusu olursa gönüllûmû olmalıyım mahkemeyemi vermeliyim.eylülde iflas gösterirse şuan yapacağım hangi hareket mağdur olmamamı sağlar şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Şirketin iflasına karar verilip iflas masası kurulmadan şimdiye kadar ki işçilik alacaklarınız bir şekilde belgelendirmeniz gerekir ki iflas masası kurulduğunda bu belgelere istinaden iflas masasına alacaklı olarak kaydınızı yaptırabilesiniz. Elinizde hiçbir belge olmazsa iflas masası sadece sözlü talebinize istinaden sizi iflas masasına kaydetmez. Eğer işyeri belirttiğiniz gibi siz işten çıkarmayacaksa, işçilik alacaklarınızın ödenmediğini gerekse gösterip noterden çekeceğinizi ihtarname ile iş akdinizi feshedip, ihtarnamede de alacaklarınızın niteliklerini ve miktarlarını ayrı ayrı yazıp, banka hesabınıza yatırılması için süre verebilirsiniz (örneğin 7 gün). Bu süre içerisinde eğer alacaklarınız tam olarak ödenmezse arabulucuya başvurabilirsiniz. Arabulucunun davetine işyerinden yetkili biri icabet eder ve alacaklarınızı ödemeyi kabul ederse, şirket ödemese bile bu arabulucu tutanağı mahkeme ilamı yerine geçer. Bu tutanağa dayanarak icra yoluna başvurabilir, şirketin iflasına karar verilirse iflas masasına kaydınızı yaptırabilirsiniz. Eğer işveren arabulucunun davetine icabet etmez veya icabet etse bile taleplerinizi kabul etmezse gecikmeden iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Dava sırasında şirketin iflasına karar verilirse mahkemeden iflas masasına kaydedilmeniz için talepte bulunabilirsiniz.

  20. Gonca dedi ki:

    Cevabınız için çok teşekkür ederim bir sorum daha olacak.Benim işyerimden alacaklı olduğum tek şey sadece dokuz yıllık tazminatım.Peki işyerim iflas edene kadar veyahutta kapanana kadar çalışmaya devam edersem,kapandığı taktirde veya iflas ettiği takdirde nasıl bir yol izlemeliyim tazminatımı alabilmek için.Kapanınca tazminat alma hakkım elimden kayboluyor mu iflas edince de tazminat hakkım kayboluyor mu bu iki durumdan biri gerçekleşirse nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin iflası halinde işten ayrılmak, işi bırakmak zorunda kalan işçinin kıdem tazminatı alıp alamayacağı yönünde İş Kanununda bir hüküm yok. Ancak İş Kanununun 24 üncü maddesinde; İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa işçi için fesih hakkı doğacağı belirtitlmiştir. İşverenin iflası halinde de bu sebeplerden en azından biri ortaya çıkacağından, buna istinaden işten ayrılan, işten ayrılmak zorunda klan işçi iş kıdem tazminatı alabilir.

  21. Okkes dedi ki:

    Ben bir isyerinde dört ortakken calismaya basladim 2016da basladim ortagin 3ü ayrildi alan kisi iş yerini yegenin ustune yapti 2 yil sureden fazla calistim ancak isyerini formalita dan iflas gosterdi 4 dördüncü ayin 30u çikiş yapti 5inci ayin birinde isyerini diğer yiyenin üzerine yapti sigortamizi yapti butun haklarimi yaktimi ve ben ayni işyerinde devam ediyorum ben haklarimi alabilirmiyim ve bunlar tazminat vermemek icin formalita dukkan iflas etmedi

    1. Admin dedi ki:

      İşverenlerinizin yaptığı muvazaalı (hileli) işlemler bir tarafa, normalde aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğiniz için işyerinin şu an sahibi görünen kişi işyerini devralmış sayılacağından tüm işçilik alacaklarınızdan sorumlu. Ancak işten ayrıldığınızda tavırları nasıl olur bilemiyoruz, sonraki kişi iflas etmiş bir işyerini mi satın aldı yoksa işyerini devir mi aldı bunu da bilemiyoruz, çünkü iflasa mahkeme karar veriyor, kişinin kendisinin iflas ettim demesiyle olmuyor. Eğer işçilik alacaklarınızı alamazsanız bu durumda da önce arabulucuya başvurmanız, yine alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  22. nebi kaplan dedi ki:

    Merhaba taşeron bir firmada sözleşmeli olarak çalışıyorum. sözleşme süresi 3 yıl ve 31.08.2019 itibariyle sözleşmem bitiyor. sözleşmemin uzatılmamasını ve yasal haklarımı talep ediyorum diye bir dilekçe verdim. bize şuanda dedikleri şirket iflas etmiş başka şirketler ihaleye girip ihale sonuçlanıncaya kadar çalışmaya devam edeceksiniz ve buda yıl sonuna kadar sürebilirmiş. ama ben sözleşmem bittiği tarihten sonra çalışmak istemiyorum ve haklarımı istiyorum. bunun için ne yapmalıyım ve ne yapılması lazım. Saygılarımla…

    1. Admin dedi ki:

      Eğer sözleşmeye istisnai bir hüküm konulmadıysa, şu anki işvereninizin iflas etmiş olması sizin sorununuz değil, sözleşme süreniz bitince siz de normalde işten ayrılabilirsiniz. Ancak sizin sözleşme bitiş süreniz ihaleli işin bitiş süresine endekslendiyse ve belirttiğiniz nedenle işin bitiş süresi uzadıysa bu durumda yeni ihale devreye girene kadar çalışmanız gerekebilir. Bunun için siz iş sözleşmenizi inceleyin.

  23. SERKAN dedi ki:

    Merhaba benim daha önce çalışmış olduğum fabrika ifias erteleme talebinde bulundu talep kabul edildi kayyum atandı bir sene sonunda işveren borç ve maaş ödeyememe durumuna geldi ve bizi yaklaşık olarak 40 kişi işten tazminatsız çıkarıldı bizde Avukata vekalet verdik ve sonuç olarak mahkeme iflasına ve malların ve taşınmazların satışına karar verdi ve makinalar v.s satıldı diyebilirim sıra cetveli oluşturuluyormuş ve bize ödeme ne kadar zamanda olur acaba yakın zamanda olurmu kolay gelsin.

    1. Admin dedi ki:

      Ödeme ne kadar zamanda olabilir bilemeyiz, sizin için önemli ve acil olan iflas masası tarafından oluşturulan alacaklı listesine kaydınızın yapılmış olması. Ödeme süreci işverene ait menkul ve gayrimenkul malların satış sürecine ve satıştan elde edilen paradan alacaklı sırasına göre size para kalıp kalmamasına bağlı.

  24. Gonca dedi ki:

    Merhaba daha öncede size yazmıştım cevaplarınız için çok teşekkür ederim uan işyerinde duyduğumuz habere göre eylül ün dokuzunda çalıştığım şirket isim değişikliği yapacakmış,sanırım iflas. İçerde çalışan şeflerimiz bu durumda alacaklarımıza tazminatımıza dair senet imzalatacağız yoksa çalışmayacağız diyeceğiz diyorlar.Böyle bir yaptırımda bulunabiliyormuyuz.İsim değişikliği yaptıktan sonra çalışmaya devam ettirirlerse ne yapmalıyız.

    1. Admin dedi ki:

      İsim değişikliği olsa da aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğiniz sürece herhangi bir hak kaybınız olmaz, yeni şirket işyerini devralmış sayılı ve tüm haklarınız yeni şirkete geçer. Ancak bahsettiğiniz şekilde şimdiye kadar doğmuş tüm işçilik alacaklarınızla ilgili bir senet almanız yararınıza olur, çünkü yukarıdaki yazıda da anlatıldığı üzere işveren şirket konkordato veya iflas sürecine girerse alacağınız senede dayanarak alacaklılar listesine kaydınızı yaptırabilirsiniz. Ancak konkordato veya iflas sürecinde oluşturulacak alacaklılar listesinde işçilik alacaklarının öncelik hakkı olduğundan, alacağınız senette sadece tutarın yer almaması, o tutarın işçilik alacakları olduğunu gösterir açıklamaların da yer alması (örneğin ücret, fazla mesai gibi) gerekir. Aksi halde alacaklılar listesine kaydolurken öncelik hakkından yararlanamayabilirsiniz, normal alacak gibi listeye kaydedilir bu durumda da vergi – SGK primi gibi bazı öncelikli alacaklardan sonraya kalabilir listede.

  25. Keziban ceylan dedi ki:

    Merhaba cevaplarsaniz sevinirim benim 5 yillik kidem tazminatim ve 3 aylik magiş alacagim için arabulucuya gittik işveren ödemeyi kabul etti anlaşildi ödeme günu geldi para ödenmedi şimdi arabuluculuk icra şehhinde dava lakin işverenin butun malvarliği ipotekli bu davanin sonucunda hakkimi alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Arabulucuda işverenle birlikte imzaladığınız tutanak mahkeme ilamı niteliğindedir, bu tutanakla icra müdürlüğüne başvurabilirsiniz. İşverenin malvarlığı kim tarafından ipotekli belirtmemişsiniz, ancak eğer işveren hakkında iflas süreci başlatıldıysa, yukarıdaki yazımızda belirtiğimiz gibi arabulucu tutanağına istinaden alacaklı listesine isminizin yazılmasını icra müdürlüğünden isteyebilirsiniz.

  26. bülent adıgüzel dedi ki:

    Selamlar. Kalabalık bir sitede çok sayıda dairesi olan bir firma konkordata ilan ettiği için site aidatlarını ödemiyor. Bu da sitenin yönetilmesini neredeyse olanaksız kılıyor. Bu firmadan aidat tahsilatı yapılamayacak mı?

  27. Ahmet dedi ki:

    Merhaba, 9 yıldır çalıştığım şirket 1 yıl önce iflas etti ve bütün varlıkları iflas idaresine geçti. Bu zamana kadar herhangi bir şey yapmadım. Ne önerirsiniz?

    İkinci olarak çalıştığım şirket edevletten baktığım kadarıyla farklı farklı gözüküyor. bu konuda kıdem vs tazminatlarımda sıkıntı olur mu? Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere işçilik alacaklarınızı iflas masasına kaydettirmenizi öneririz. Çalıştığınız şirketin farklı farklı görünmesi konusuna gelince, daha önce farklı şirketlere bağlı olarak aynı işyerinde çalıştınızsa işyeri devri sayılır, en son şirketten tüm kıdem tazminatı alacağınızı talep edebilirsiniz. Ancak siz hep aynı işyerinde çalıştığınız halde farklı işverenlere ait farklı işyerlerinden sigortalı gösterilmişseniz o zaman kötü, SGK’ya dilekçe verip düzeltilmesini talep etmeniz, bundan sonuç çıkmazsa iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  28. Gonca dedi ki:

    Merhaba işyerimle ilgili resmi gazetede bu ilanı buldum şuan çalıştığım yerde hızlı bir şekilde makina söküyorlar ve biz halen bir yandan çalışıyoruz dökülen makinaları izleyerek.soruyoruz yalan yanlış şeyler söylüyorlar.on ay daha bir sıkıntı yok çalışmaya devam diyorlar. Neler oluyor farkında değiliz. İlan şöyle. Bakırköy4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2010/19 Esas sayılı dosyasından 20/10/2010 Günüiflası açılan ……… SAN. VE TİC. A.Ş.’nin iflas masasında tasfiye işlemleri tamamlanmış olmakla,Bakırköy3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 28/02/2019 Tarih ve 2019/71 Esas, 2019/249 Karar nolu kararı ile iflasın İİK.254. Maddesine gereğince kapatılmasına karar verilmiştir.
    İflasın kapatıldığı İİK.254. Maddesi gereği tebliğ ve ilan olunur.Bu ilanda ne demek istiyor anlayamadım. İflas mı nedir.şimdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla iflas süreci tamamlanmış, iflas masası kapanmış, şirket tasfiye edilmiş, eğer şimdiye kadarki işçilik alçaklarınızı aldınızsa problem yok, ancak kıdem tazminatı konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

  29. Burak dedi ki:

    Merhaba, eşim Aralık 2018 yılında işten çıkarıldı. İşten çıkarılırken kıdem, ihbar ve senelik izin alacaklarını alamadı. İşveren sürekli oyaladı. Firmaya 30 Eylül tarihinde 3 aylık konkordato mühlet kararı verildi. Fakat bizim geç haberimiz olması sebebi ile komisere alacak kaydını daha yeni yaptıracağız. Geçtiğimiz günlerde de arabulucuya başvurduk, fakat firma görüşmeye dahi gelmedi. Bu aşamadan sonra izlememiz gereken yol ile ilgili olarak bilgilerinizi rica ederim. Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      Bu aşamadan sonra kalan tek yol İş Mahkemesinde dava açmak, komisere alacak kaydı yaptırabilmeniz için elinizde alacak tutarınızı gösterir bir belge olması gerekir, artık bu belgeyi mahkeme yoluyla temin edebilirsiniz ancak.

  30. Gonca dedi ki:

    Çok teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar için .Bu aşamadan sonra kıdem tazminatı için izlemem gereken yol nedir ne yapmalıyım.Kıdem tazminatı konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz demişsiniz.Çalışmaya devam ederken taam ipi tazminatı alabilmek için yapabileceğim şeyler izleyeceğim yollar nelerdir.

    1. Admin dedi ki:

      Kıdem tazminatında çalışırken yapabileceğiniz bir şey yok, kıdem tazminatı hakkı iş akdinin feshinden sonra doğan bir haktır, dolayısıyla çalışmaya devam ettiğiniz sürece kıdem tazminatıyla ilgili bir talepte bulunamazsınız.

  31. ahmet dedi ki:

    Bir firmanın alt taşeron dosyası açtırarak işlerini yaptım vadesi gelen ancak ödemedigi çeklerinden dolayı cirolayıp kullandıgım için çok sıkıntı yaşadım ilk aylık süre aldılar taşeron oldugum için işçi sınıfına girmiyorum ilk işçilerin ödemesi yapılıyor diye biliyorum ne yapmam lazım bilgilendirirmisiniz rica etsem

    1. Admin dedi ki:

      Yazınızda çok sayıda cümle ve anlam bozukluğu var, ne demek istediğinizi, neyi kastettiğinizi tam anlayamadık. Biraz daha anlaşılır ve ayrıntılı yazabilirseniz cevaplamaya çalışırız.

      1. Ahmet dedi ki:

        Firmanın alt taşeron olarak işlerini yaptım belirli vadeler de evrak yazdılar çek yani konkordato ilan edip çekleri ödemediler bankalara çok borçları var merak ettigim ilk ödemeler yapıldıgında önce bankalara olan borçlarmı yoksa taşeronlara yazdıkları çeklermi ödenir

        1. Admin dedi ki:

          Alacaklılar listesine isminiz kaydedildiyse, listedeki sıraya göre ödeme yapılır. Ancak bankalar ipotek koymuşsa öncelik ipotekli alacaklara aittir, önce onlar ödenir.

          1. Ahmet dedi ki:

            Bu olanlardan çok magdur oldum her yerden. Ceklerini ciroladıgım için dava veya icraya maruz kaldım benim hiç birşey yapamıyıcagım söleniyor dava bile açamadıgım dogrumu gerçekten yasalara göre konkordato alana hiçbir icra yada dava acılamıyormu adalet bu mu

          2. Admin dedi ki:

            Maalesef bu kötüye kullanılabilen bir durum, sizinki işçilik alacağı olmadığı için söylenilenler doğru, ancak en azından araştırıp, konkordato komiseri alacaklılar listesi oluşturmuşsa listeye isminizi kaydettirebilirsiniz.

  32. Mesut ilhan dedi ki:

    Tekstil alacağım kaldı 4 aylık patron kaçtı iflas etti yani işkur a başvurduk bize gelen cevap patronunuzun durumu iyi olursa ödeyecek diye aradan 4 yıl geçti halen bir ödeme yok ne yapmalıyım paramı nasıl alacağım

    1. Admin dedi ki:

      Arabulucuya başvurmanız, yine alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  33. Nazan dedi ki:

    Merhaba 12 yıllık çalıştığım şirketim konkort süresinde ben siğorta girişim 1999 öncesi girişliyim kendi isteğimle işten çıktığım takdirde tazminatımı alabiliyordum bu durum şuanda konkort süresindede geçerlimi bunu nasıl öğrenebiliriz şuan tüm eski oersonelleri tazmınatsız işten çıkartılıyormu?

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin konkordato sürecinde olması, alacaklılarının işveren nezdinde takipte bulunmasına yani icra ve haciz yoluna başvurmasına engel teşkil eder, yani takip yasağı vardır. İmtiyazlı alacaklılar kapsamında yer alan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ile işverenlerin iş hukukundan kaynaklanan birtakım borçları ise bu takip yasağı kapsamına girmez. Dolayısıyla işverenin konkordato sürecine girmiş olması ondan kıdem tazminatı talep etmenize engel teşkil etmez.

  34. Metin dedi ki:

    Slm 5 yil bir is yerinde caliştim hakkimizi son zamanlar alamadik 3 ayimizda vermediler avukat tuttuk isveren iktarnameyi dikkate bile almadi arabulucuda anlaşmaya gelmedi ve dava açtik dava açildiktan sonra iflasini verebilirmi ne yapmaliyiz

    1. Admin dedi ki:

      İflas şartları İcra ve İflas Kanununda belirtilmiş, eğer işverenin iflasına karar verilirse, mahkemeye durumu iletip, alacaklarınızın iflas masasına kaydolmasını sağlarsanız bu yeterli olur.

  35. Arif İsmail dedi ki:

    Merhaba 21 aralık 2019 da eski işyerim iflas verdi temmuzda farklı bir işe girmiştim ve iflas eden bu şirket bizi istifa olarak çıkartmıştı. Bu durumda iflas masasından tazminat alma hakkımız varmı ?

    1. Admin dedi ki:

      Siz istifa etmişsiniz gibi gösterdilerse tazminat alamazsınız, ancak gerçek böyle değil, işveren iflas ettiği için onlar işten çıkardıysa veya çıkmak zorunda kaldınızsa bu durumda kıdem tazminatı alma hakkınız vardır.

    2. aslı dedi ki:

      Alamazsınız, istifaetmişsniz.

  36. Murat dedi ki:

    Kongorgoda veren şirketimden 1997 işe 3600 günü doldurdum SSK san tazminat alabilir yazısını alıp tazminatımı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      İşveren öderse tabi alabilirsiniz, işverenin konkordato sürecine girmiş olması kıdem tazminatınızı işverenden istemenize engel teşkil etmez, hatta konkordato komiserine bile başvurabilirsiniz.

  37. Yasin bayar dedi ki:

    4 ay çalıştığım iş yerinden kendim çıktım ancak iş yeri mesai ücretlerimizi ödemedi dilekçe verdik mahkeme arabulucu tayin etti alacağımız ücret 200 ila 2500 tl aralığında değişiyor arabulucu kişi başı 650 tl para istiyor benim alacağım 200 tl ben arabulucuyu devre dışı bırakıp tekrar mahkemeye verebilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Bunda bir yanlışlık var, arabulucu başta herhangi bir ücret belirleyip taraflardan isteyemez, arabuluculuk süreci sonunda işçi – işveren anlaşamazsa taraflardan hiç ücret alamaz, işçi işveren anlaşırsa bu durumda aksi de kararlaştırılmamışsa ücreti iki taraf yarı yarıya öder. Arabulucunun anlaşma sonucunda alacağı ücret Bütün Ayrıntılarıyla Çalışma Hayatında Arabuluculuk Uygulaması başlıklı yazının Arabulucuya Ödenecek Ücret başlıklı bölümünde açıklanmıştır. Sizden bu ücreti eğer arabulucuya avukat aracılığıyla başvurdunuzsa o avukat istiyor olmasın. Eğer arabulucu baştan bu ücreti istiyorsa adliyedeki arabuluculuk bürosuna arabulucuyu şikayet edip değiştirilmesini isteyebilirsiniz.
      Öte yandan arabulucuya başvurmadan doğrudan mahkemeye gidemezsiniz, elinizde arabulucuda anlaşmaya varamadığınıza dair bir tutanak olması gerekir ki bu tutanağa dayanarak mahkemede dava açabilesiniz.

  38. Özgür dedi ki:

    Merhaba 2 gün önce sirket konkordato ilan etti 2maasim içerde kaldi bu konu ile ilgili hiç bir bilgim yok 15 gun içinde herşey düzelecek deyip 1 hafta ücretli izine çıkardılar bı aydinlatirmisiniz beni bu süreç nasıl ilerlicek

    1. Admin dedi ki:

      Bu konudaki aydınlatma yukardaki yazıda yer almaktadır. Konkordato komiseri ile görüşüp, eğer alacaklılar listesi oluşturursa oraya kaydınızı yaptırabilirsiniz.

      1. Ozgur dedi ki:

        Konkordato amiri bugün ikinci kez geldi toplantı yapılmış bizi gorusturmediler hiç bir şeye imza atmadık Şubat’in 5inde iş kur 3 aylık maaşınızı odicek diyolar bize hiç bı şekilde bilgi verilmiyor

  39. Gonca dedi ki:

    Yeniden merhabalar çalıştığım şirket beş gün önce internette çıkan haberlerden öğrendiğime göre mahkeme sonucu olarak ticaret mahkemesi tarafından üç aylık koruma sürecine girmiş mahkemeden
    Ûç aylık vade konkordatosu talep etmiş haberde konkordato komiserinin ismi var yazdıklarınız ve cevaplarınızdan sizden bugüne kadar öğrendiğim kadarıyla komisere alacaklarımı kaydettirmeliyim halen çalışıyorum ve bu üç aylık vade konkordatosu durumunda komisere gidip alacaklarımı kaydettirme talebinde bulunabiliyor muyum

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin konkordato sürecine girmiş olması işçilik alacaklarının işverenden talep edilmesine engel teşkil etmez, işvereni işçilik alacaklarını ödeme yükümlülüğünden kurtarmaz. Eğer işveren / işyeri ödemeleri yapmıyorsa bu durumda konkordato komiserine başvurabilirsiniz.

  40. Ali Kınık dedi ki:

    Kamu ihalesi konulu işlerde Konkordato ilan eden taşeron işçileri ücret garanti fonundan yararlanabilir mi yoksa Ana işveren mi sorumludur ?

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin işvereni olan taşeron (müteahhit) konkordato ilan ettiyse, o taşeronun işçileri ücret garanti fonundan yararlanabilirler.
      Öte yandan 4857 sayılı İş Kanununun 36 ncı maddesinde;
      “Genel ve katma bütçeli dairelerle mahalli idareler veya kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesine dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar; asıl işverenler müteahhide verdikleri her türlü bina, köprü, hat ve yol inşası gibi yapım ve onarım işlerinde çalışan işçilerden müteahhit veya taşeronlarca ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığının kontrolü, ya da ücreti ödenmeyen işçinin başvurusu üzerine, ücretleri ödenmeyen varsa müteahhitten veya taşeronlardan istenecek bordrolara göre bu ücretleri bunların hakedişlerinden öderler.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla bu hükme istinaden işçiler işverenlerinden alamadıkları ücretleri için ihale makamına başvurabilirler.

  41. Kerem özcan dedi ki:

    Merhaba 2015 yılında dava sürecim başladı haksız yere isveren beni işten çıkardı sonra isveren kararı temyize götürdü velhasıl 2 gün önce Yargıtay’dan dosyam geldi ve haklı bulunduk buraya kadar bir sıkıntı yok şimdi ben işsizlik maaşı başvurusunda bulundum iskura kabul edildi birde ücret garanti fonundan son üç aylik maaşımı alma talebinde bulundum ve benden işveren tarafından onaylanmış işçi alacak belgesi istedi ayrıca aciz vesikası istedi avukatım aciz vesikası ni alırız ama işçi alacak belgesi ni bilmiyorum dedi … Çünkü benim sirketim ne iflas etti nede konkordato ilan etti içi boş kapı duvar olan sürekli olarak guncellenen bir şirket muhatap yok zaten olsa bile davalık oldugum bir işyerinden işçi alacak belgesi nasıl alicam mantığa aykırı … Benim elimde kesin mahkeme kararim var ve son üç aylık maaşımı alamadığım bu mahkeme kararinda mevcut ücret garanti fonundan yararlanamıyorum nereye başvurmam gerekiyor işkur normal prosedür den bahsediyor bunun yolu yordami yok mu teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda İş-Kur’un yapabileceği bir şey yok, çünkü Ücret Garanti Fonu Yönetmeliği bu şekilde düzenlenmiş, İş-Kur’da mevzuata göre işlem yapıyor. (Bkz. Ücret Garanti Fonu – Yardım Sağlanan Haller – Başvuru Şekli başlıklı yazı.) İsterseniz İş-Kur’a yazılı talepte bulunup, İş-Kur’un yazılı red cevabına karşı mahkemede dava açabilirsiniz, isterseniz Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsmanlık) şikayette bulunabilirsiniz, ancak mevzuat bu şekildeyken sonuç ne olur bilemiyoruz.

  42. Gonca dedi ki:

    Merhaba halen çalışmakta olduğumuz ve konkordato sürecine giren şirket için konkordato komiserine yaptıracağımız alacak kaydı içinde tazminatta dahil mi

    1. Admin dedi ki:

      Ücret, fazla mesai, kullanılmayan izin ücreti, tazminat gibi tüm işçilik alacakları buna dahildir. Ancak kullanılmayan izin ücreti ile kıdem – ihbar tazminatı alacaklarının doğması için iş akdinin feshedilmiş olması gerekir, çalışıyorken bunlar istenemez.

  43. Adem dedi ki:

    Mrb isten cikartilar sirket konkort cekti avukata versem tazminatimi alabilirmiyim nasıl alırim cvp verirseniz cok memnun olurum

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanunu 25/II. madde kapsamında haklı bir sebep olmadığı halde işten çıkartıldınızsa alabilirsiniz.

  44. Adem dedi ki:

    Mail msj atarsanız sevinirim

  45. EBRUYIL dedi ki:

    merhaba, yaklaşık 4 yıl önce çalıştığım firmadan içeride kalan mesai prim gibi alacaklarımı alamadığım için dava açtım dava süresinde hakimin hastalığı kaynaklı 2 yıl kadar dava görülemedi. 4 yılın sonunda dava kazanıldı fakat işyeri kapandığı için temin edemiyoruz. fakat işyeri sahibi ünlü bir iş adamı avukatım ulaşamadığını belirtmek de biz nasıl bir yol izlemeliyiz ?

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme ilamı ile icra müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

  46. Mehmet dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin.
    Ben 09/12/2019 tarihinde iş yerim kapandığı için 04 koduyla işten çıkarıldım. İşsizlik maaşı için başvurumu da yaptım işsizlik maaşı almayada hak kazandım. İşyerim den tazminatlarımı hesapladım 5 ocak hesabımıza yatacağı söylendi. Fakat hala yatmadı. Eğer işyeri tazminatımızı yatırmazsa tazminatın üstüne yatarsa kanuni olarak nasıl alabiliriz? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Önce Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir, eğer arabulucu görüşmesine gelmez veya gelseler bile talebinizi kabul edip tutanağı imzalamazlarsa yani anlaşmazlıkla sonuçlanırsa iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  47. Özgür dedi ki:

    Merhaba çalıştığım şirket şuan konkordata ayın 5 inde işkur iki aylık maaş ödemesi yapicakmis bize fakat onun için işverenin kayıt yaptırması gerekiyomus ben bu kayıt işini iş kürdan öğrene bilirmiyim arasam bilgi verirler mi acaba tşk.

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’den öğrenebilirsiniz.

  48. Gonca dedi ki:

    Merhaba orda mısınız sağlığınız sıhatiniz iyidir inşallah.Hep soru sorduk itinayla cevap verdiniz Allah razı olsun Soru sormak için sayfaya giriş yaptım ama gördüm ki ocak ayından sonra kimse soru sormamış.Sıkıntılı dönem hepimizi üzdü.Öncelikle hatırınızı sormak istedim

    1. Admin dedi ki:

      Teşekkür ederiz, hepimiz için sıkıntılı bir dönem, özellikle de çalışanlar ve işverenler için. İnşaalah Devlet olarak, millet olarak tez zamanda atlatırız ve hayat normale döner.

  49. Orhan gültekin dedi ki:

    İyi günler benim işyeri geçen sene konkordato ilan etti bizi 10.03.2020 tarihinde izne çıkarttı.şu an da virüs sebebeiyle işe gitmiyorum işveren bana işkurdan 3 aylık maaş alacağımı söyledi ben orda 2 yıldır çalışıyorum işveren İŞKURun bana vereceği 3 aylık maaşımı tazminat olarak sayıyo buna hakkı varmı .

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin böyle bir hakkı yok, söz konusu üç aylık ödeme kısa çalışma ödeneği ve bu ödenek durumu iyi olmadığı için işçisinin ücretini (maaşını) ödeyemeyen işveren yerine İŞKUR’un yaptığı bir ödeme, işveren bunu kıdem tazminatının yerine sayamaz, bu hukuksuz bir davranış olur.

  50. ADİL BİLGESOY dedi ki:

    Merhaba OHALden dolayı iflası 4 yıl geciken iş yeri 10/102019 tarihinde iflası kesinleşti.İFLAS masasında 103,000 tl alacagım mahkeme gerekçeli kararında belli.
    Ücret garanti fonu mevzuatı 5 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor diye belirtmiş.İş kur son birsene o iş yerinde çalışıyor olmam gerektiğini söyledi.(bu imkansız)
    1- Bu fondan yararlanabilirmiyim?
    2-3,700 tl alacağım maaş faiziyle 6,700 tl olmuş.Ne kadar almam gerekir.
    3-İşçi alacakları belgesi elimde yok.Ama mahkeme gerekçeli kararda kalem ,kalem ayrıntılı dökümü var.
    4- işçi alaçları ödenmeyen maaş belgesini nerden alabilirim.
    Nasıl bir yol izlemeliyim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürederim.

      1. adil dedi ki:

        Başvuru yap ya da yapma diye bilirmisiniz? Açıklayıcı olması açısından…
        Hepsini okudum !

        1. Admin dedi ki:

          Eğer hak edip hak etmediğiniz konusunda net bir sonuca ulaşamadınızsa başvurun, en fazla talebiniz reddedilir.

  51. metin çalışkan dedi ki:

    Merhaba, işçi alacaklı icra dosyam ile alakalı iflas ertelemede olan şirketimin kira gelirine haciz kararı çıkarttım ve dosyama her ay kira geliri yatmaya başladı,, bu esnada sıra cetveline itiraz edildi ve derece kararına itiraz davası açıldı, bu arada her ay düzenli olarak kira geliri yatarken bir anda iflas ertelmeedeki şirketimin mahkemesi iflas kararı verdi, iflas kararı verdikten sonra yine her ay kira geliri yatıyor ama henüz iflas masasına kayıt yaptırmadık, sorum şu, derece kararına itiraz lehime sonuçlanırsa dosyadaki toplam paranın iflas kararına kadar yatan kısmını alabilir miyim ? iflas kararından sonra yatan paralar iflas masasına gitmemesi için bir dava mı açmalıyız ? iflas masasına alacak kaydı yaptırmazsak, iflas kararından sonra yatan para iflas kapanana kadar durur mu? iflas kapandıktan sonra bu parayı tahsil edebilir miyim ? açıkçası yaklaşık 10 yıldır işçi alacağım olan alacaklarımı alamıyorum, şimdi iflas masasına giderse çok mağdur olacağım.

  52. hamit demir dedi ki:

    işverenin iflası halinde ondan olan ücret alacağı nasıl tahsil edilebilir ?

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda açıklanmıştır, eğer iflas masası oluşturulduysa masaya alacaklı kaydı yaptırılabilir.

  53. Aykut koçak dedi ki:

    07/2002-31.01/2017 Yılları arası çalıştığım şirketten aynı işverene ait başka bir şirkete “16” kodu ile geçiş yaptım. 31.01.2017- 25.02.2020 yılları arası çalıştıktan sonra şirket iflas nedeni ile kapandı.
    iflas masasına başvurumu 2 farklı şirket için ayrı ayrı yapacağım söylendi.
    Bu durumunda 2 şirket için kıdem tazminatları nasıl hesaplanacak.
    Geşmişe dönük eski şirketime ait gelir belgesini nasıl oluşturacağım.
    ilginize şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Her şirket ayrı bir tüzel kişilik olduğu için farklı işveren sayılır, eğer şirketler aynı holding bünyesinde değilse. Kıdem tazminatı da her iki şirkette çalıştığınız süreler ayrı ayrı esas alınarak hesaplanır.

  54. Zeyni gezer dedi ki:

    Mrhb çalistigim is yerim başka bir kişiye devir edildi fakat yeni bir sirket kurulucak ve onceki calistigim sirket haklarimi vermedi daha bu durumda hakkımı nasıl alabilirim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İşyeri devrinde haklarınızı yeni işveren geçmiş sayılır, bu nedenle eski işverenin size herhangi bir hak vermesi gerekmez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isyeri-devrinde-iscinin-haklari/)

  55. Murat dedi ki:

    Çalıştığım iş yeri son 4 yıldır kayyumda ve konkordato için başvurdu ve başka bir şirkete devredilecek.İhtar çekmek için devredilmesinimi beklemem gerekir yoksa devretmeden de ihtar çeksem arada herhangi bir fark olurmu

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanunun 6 ncı maddesinde; “İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
      Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.” yükümlüdür hükmü yer almaktadır.
      Dolayısıyla işyerinin devri halinde işçinin hakları kayba uğramaz. Ancak bu normal devir halinde geçerlidir. Yine aynı maddeye göre; yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.
      Dolayısıyla seçim size ait.

  56. Uğur dedi ki:

    13 yıl çalıştığım gazeteden haklı fesih le ayrıldım tazminat hakkım için mahkemeye baş vurdum kazandım istinafa gitti işveren.0nu da kazandım.işveren şirketi pasif. durumda.çıkan gazete aynı fakat dava ettiğim şirketten değil başka şirket üzerinden devam ediyor.şirket ortakları aynı. Nasıl bir yol izlemeliyiz

    1. Admin dedi ki:

      Daha önceki şirketin pasif olmasından neyi kastettiğinizi anlayamadık, eğer dava açtığınız şirket kapanmadı, feshedilmediyse muhatabınız yine o, şu an gazetenin başka bir şirketin idaresinde olması durumu değiştirmez.

  57. ha kaya dedi ki:

    merhaba size bi sorum var cevaplarsanız sevinirim.çalıştığım işyeri.iflas dösterip.fevir ettiler.başkayerde.isyeri. açtılar durumları çok iyi evleri arabaları iş yerleri var.hakımı vermemek için iflas gösterdiler.LTD şirketi mahkemeye verdim kazandım para tahsil atti olmuyor ne yapmamlazım TEŞEKÜRLER

    1. Admin dedi ki:

      Şirketi hangi konuda mahkemeye verdiniz ve kazandınız bilmiyoruz, eğer o mahkeme kararı yeterli olmazsa tekrar bir dava açıp, yeni kurulan şirketle eski şirket ortaklarının aynı olduğu, aralarında organik bağ olduğu, şirket ortağı olan kişilerin işçilik alacaklarını ödemekle sorumlu olduğu yönünde bir mahkeme kararı alabilirseniz, ödemeseler bile o mahkeme kararına dayanarak söz konusu şirket ortakları hakkında icra başlatabilirsiniz.

  58. ha kaya dedi ki:

    merhaba 8 yıl LTD şirkettine bağlı bi kafeteryada çalıştım devir.Ettiler tazminat hakımı vermediler.Avukatta verdim.iş mahkemesinden dava açtı.ve kazandım.şirketi iflas göstermişler.ve bu iflas hileli bi iflas.başaka yerde döğün salonu ve değişik iş yerleri .açmışlar.çok zenginler hakımı vermemek için iflas gösterdiler.bana Git nereye basvurursan ve neyaparsan sana vereceğimiz.bi kuruş. yok.peki bu şirkettin ortalarına nasıl ulaşırız.Teşkürler

  59. İskender topal dedi ki:

    2017 yılında Çalıştığım işyerinde haklarımı isdemem dolayısıyla mahkemelik olduk davayı kazandım yalnız 3sene sonra şirketi kapatdı başka Bi şirket kurdu ama mal sahibi aynı ama icra koyamıyorum eski şirketin üsdüne hiç birşey yok hepsini kaçırdı kendi mal varlığına da el süremiyoruz şirkete dava açtığımız için bu konuda nasıl paramızı tahsil edicez bilmiyorum saygılarla.

  60. Niyazi Sırkanat dedi ki:

    Şirket concordata ilan etti ve maaşları geciktirdiği için bende hakkım olan kıdem tazminatımı şirkete bildirdim hesaplama yı yaptılar ve işleme almadılar paramı istediğim zaman da komiserler bakıyor para işine diyorlar ben 21 sene aynı işyerinde çalışmaktaydım ama paramı vermiyorlar nasıl bir yol izlemeliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konkordato komiseri ile görüşün, ayrıca bu konuyla ilgili açıklama yukarıdaki yazının İşçilik Alacakları İflas ve Konkordatoda İşverenden Nasıl Tahsil Edilebilir ? başlıklı bölümünde yer almakatdır.

  61. mustafa dedi ki:

    2016 yılında yaklaşık 2 yıl çalıştığım, GOLD BİLGİSAYAR şubesinden; tazminatımız vs. şu tarihlerde taksitler şeklinde ödenecek diye evrak alıp, karşılıklı olarak sözleşmemizi fesih ettik.Tabi herhangi bi ödeme olmadı. Şirket kayyum tarafından yönetilmekteydi. Ben arabuluculuğa başvurarak. Çözüm bulunmasını istedim fakat katılmadılar. Duyduğum kadarıyla 2019 yılında iflas vermiş. Yıllar geçti, benim alamadığım 2 aylık maaş,izinlerim,tazminatım vs. hepsi kaldı. Bunlar için ne yapabilirim. Avukat tutacak kadar durumum yok. Herhangi bir Hak talebinden bulunabilir miyim? Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şirketin tasfiyesi aşamasında kurulmuş olan iflas masasına kaydolsaydınız belki işçilik alacaklarınızı tahsil etme hakkınız olurdu, eğer iflas masası kapanmadıysa yine başvurabilirsiniz, iflas masası kapandı şirket tasfiye olduysa artık bu mümkün değil. Buna karşılık, şirketi temsile yetkili ortakların işveren vekili sayılacağı ve işçi alacaklarının bunlardan dava yoluyla istenebileceği görüşünde olanlar var, bu görüşte olanlara göre şirketi temsile yetkili ortaklar hakkında dava açabilirsiniz.

      1. Mahsun dedi ki:

        Merhaba benim bir sorum olacak 8 yildir calistigim isyerinden maasimi alamadigimdan dolayi noterden ihtarname cektirerek ayrildim arabuluculuk uzerinden gorusme sagladim karsi tarafin avukati isverenin durumunun kotu oldugunu ve sirketin hesaplarinin bos oldugu ve uzerine hicbir seyin olmadigini soyluyor ben bu sekilde mahkemeye verirsem alacagimi nasil tahsil edebilirim acaba

  62. Faruk dedi ki:

    merhaba. çalıştığım şirket beni haksız yere işten çıkardı ve haklarımı vermedi. arabulucu sürecinde anlaşamadık. iş mahkemesine dava açtım yaklaşık bir yıldır dava devam ediyor. dava devam ederken şirketin iflası veya konkordato ilan etmesi halinde alacak haklarım kayıp mı oluyor. şirketin iflası halinde süreç nasıl işliyor bilgi verirseniz sevinirim.

  63. Ertuğ dedi ki:

    Merhaba! Aselsan’ın alt kuruluşu olarak hava savunma sanayi sektöründe hizmet veren A firmasında çalışırken haftanın neredeyse 7 günü kesintisiz fazla mesaiye zorlanmamiza rağmen, fazla mesailerin ödenmemesi, mobbing v.b gibi gerekçelerle noter kanalıyla alacakların ödenmesi için işverene Aralık 2020’nin sonunda 2 gün süre verip ödeme yapmasını bekledik. Bu 2 gün süre içerisinde çalışmaya hatta fazla mesaiye de devam ettik. İş veren ödeme yapmayınca tüm alacaklarımızın tahsili için haklı fesih nedeniyle dava açtık. Ocak 2021 tarihinde Arabulucu devreye girdi, anlaşamadık. Mahkeme süreci başladı. 2021 yılı içerisinde 3 duruşma görüldü. Dava süreci devam ederken İş verenin iş yerini 2021 yılı sonlarında devrettiğini ve kendisinin de devrettiği iş yerinde çalışmaya devam ettiğini öğrendik. Ayrıca devrettiği iş yerinin 2022 yılı Ocak ayı itibariyle A olan ismi B olarak (iş yeri ismi örneklemedir) değiştirildiğini öğrendik. Yukarıdaki makalenizde izahati yapılan açıklamalar bizim dava konusu olan konuyu kapsamakta mıdır? Bu durumda tüm alacaklarımız ile ilgili devam eden işçi iş veren davamız hakkındaki işleyiş ve gelişmeler hakkında değerli yorumunuzu rica ederim.

  64. Hüseyin adelli dedi ki:

    Merhaba benim çalıştığım isyeri borçlarından dolayi. Ve açılan davalardan dolayı. İnsanlar in haklarini vermemek icin iflas gösterip kardeş i tekrar dan isltmeye başladı mekani. Bu arada devam eden davamız sonuclandi bve kazandim şimdi nasil hakkımı alabilirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dava açıp kazandığınıza göre, mahkeme kararında işverenin size ödemesi gereken tutar belirtilmişse icra yoluna başvurabilirsiniz.

  65. yusuf dedi ki:

    hocam merhaba 5 yıl çalıştıgım şirket iflası vererek kapandı fakar bu hafta bakır köy icra dairesinden zarf ulaştı elime iban numarasi istiyorlar fakat farklı bir şehirdeyim nasıl ve neşilde gönderilir yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki adliyeye uğrayıp, icra dairesi (icra müdürlüğü) ile görüşüp bir dilekçe ile İBAN numaranızı bakır köy icra dairesine gönderilmek üzere verebilirsiniz.

  66. cihan Kuzu dedi ki:

    Merhaba eşimin çalıştığı iş yeri için iflas kararı verilmiş ama işyeri şuan hala çalışıyor başka bir firmaya devir olacağı söyleniyor.eşim yeni firma ile çalışmak istemiyor tazminat alabilr mi.

  67. kürşad dedi ki:

    merhaba çalıştığım yer konkordato sununda mahkemece iflas kararı verildi. biz halen çalışmaya devam ediyoruz. iflas masasına çalışanların (maaş , tazminat vs. ) alacaklarını nasıl ne şekilde yansıtıldı nasıl öğreniriz yada görebiliriz. süreç ne şekilde işler bize herhangi bir evrak imzalatılmadı ve bilgi verilmedi.

  68. Akın dedi ki:

    Merhaba 3 yıl önce çalıştığım firma iflas etti. Sıra cetveline göre öncelikli alacaklıyım. 2 tane alacaklılar toplantısı yapıldı.şirketin üzerine tapulu taşınmazlar satılıyor. Bu durumda benim alacağım ne zaman ödenir ? Yani üst bir bekleme süresi varmıdır ? 3 yıldır bekliyorum zaten

  69. Levent dedi ki:

    Ben 15 yıl Türk Telekom Kurumsalda çalıştım.Yıllarca Türk Telekom Ürünleri sattım.Telekomun 3 bayisi iflas etti.3 bayidende haklarımı alamadım.Türk Telekom bodrolu omadığım için Telekom biz haklarını ödeyemiyoruz iflas eden bayilerimiz mahkemeye verin diyor.Adamlar iflas etmiş hiçbirşeyleri kalmamış ben canlarını mı alacam.Telekom kanunların açıklarından faydalanıp bayi çalışan personellerin haklarını gasp ediyor.Benimle beraber 30 personel mahsur oldu ne maaş ne tazminat alabildiler.Ben hakkımı nasıl alabilirim?

  70. Semih dedi ki:

    İyi günler çalıştığım kurum şahıs şirketi iken limited şirketine çevirdi ve başkasına devredip iflas verdi son duruşmam oldu ama tasfiye sürecinde olduğu için kurum kapandığı için paramı eski sahibinden alma imkanım olur mu