İş Göremezlik ve Engellilik Oranlarını Hastane Değil SGK Belirliyor

İş Göremezlik ve Engellilik Oranlarını Hastane Değil SGK Belirliyor
7 Mart 2022 22:10

İş göremezlik / engellilik nedeniyle kendisine gelir / aylık bağlanması için SGK müdürlüklerine başvuran kişiler, SGK tarafından ilgili hastaneye sevk edilmekte, kişinin ilgili hastanedeki muayene ve kontrolü neticesinde hastane sağlık kurulu tarafından düzenlenen rapor SGK’ya gönderilmekte, SGK bu rapora istinaden kişinin gelir / aylık bağlanması talebini değerlendirerek kabul veya reddetmektedir.

Bu şekilde SGK tarafından herhangi bir hastaneye sağlık kurulu raporu almak için sevk edilen kişilerin çoğu, kendisiyle ilgili iş göremezlik veya engellilik oranının gittiği hastane sağlık kurulu tarafından belirlendiğini zannetmekte, hatta iş göremezlik veya engellilik oranı gelir / aylık bağlanması için yeterli olmadığı gerekçesiyle talebi reddedilen birçok kişi de SGK’nın sevk ettiği hastane sağlık kurulu tarafından verilen iş göremezlik veya engellilik oranının SGK tarafından düşürüldüğünü ileri sürerek tepki göstermektedir.

Ancak gerçekte durum böyle değildir. En son 28 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ile tek istisna hariç, iş göremezlik (çalışma gücü kaybı) ve engellilik oranlarını belirleme yetkisi tamamen SGK Kurum Sağlık Kurullarına verilmiştir. Hastane tarafından SGK’ya gönderilen sağlık kurulu raporunda engellilik oranına yer verilmiş olsa bile SGK yine kendi yönetmelikleri ekindeki cetvel ve tabloları esas alarak oranı kendisi belirlemektedir.

Çalışma Gücü Kaybı ve Engellilik Oranlarının SGK Kurum Sağlık Kurulu Tarafından Belirlendiği Durumlar

  • İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kendisine sürekli iş göremezlik geliri bağlanması için başvuran kişinin meslekte kazanma gücü kaybı oranı (sürekli iş göremezlik derecesi – SİD) (İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için oranın en az 10 olması gerekir),
  • Engelliliği nedeniyle kendisine malullük aylığı bağlanması için başvuran kişinin çalışma gücü kaybı oranı (Malullük aylığı bağlanabilmesi için oranın en az 60 olması gerekir),
  • Engelliliği nedeniyle kendisine yaşlılık (emeklilik) aylığı bağlanması için başvuran kişinin çalışma gücü kayıp oranı (5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca; çalışma gücü kaybı % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 prim günü, % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar ise en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 prim günü şartıyla emekli olabilmektedir. Bkz. Engelliler – Çalışma Gücü Kaybı Olanlar İçin Özel Emeklilik Şartları Nelerdir ?),

15 ilde bulunan SGK Kurum Sağlık Kurulları tarafından belirlenmektedir.

SGK Kurum Sağlık Kurulları ise SGK müdürlükleri tarafından sevk edilen kişi hakkında ilgili hastane sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporu ve eki belgeleri dikkatte alarak, yönetmelik eki cetvellerdeki / tablolardaki kıstaslara göre oran belirlemektedir. Dolayısıyla yukarıda belirtilen durumlarla ilgili olarak kişinin sevk edildiği hastane sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş olan raporlarda herhangi bir orana yer verilmemekte, sadece kişinin tespit edilen hastalıklarına yer verilmektedir.

SGK Kurum Sağlık Kurulu Tarafından Belirlenen Orana İtiraz Edilebilir mi ?

Yukarıda belirtilen konularda SGK Kurum Sağlık Kurulu tarafından verilen orana bağlı olarak gelir veya aylık bağlanması talebi reddedilen kişi isterse, bu karara karşı Ankara’da bulunan Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulunabilir. Bu itiraza ait dilekçe başvurunun yapıldığı yani dosyanın bulunduğu SGK müdürlüğüne verilebilir. Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun kararına karşı ise İş Mahkemesinde dava açılabilir.

Engellilik Oranının SGK Tarafından Belirlenmediği İstisnai Durum

4/a (SSK) kapsamında çalışan ve engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanan kişiler için özel emeklilik şartları mevcut olup (Bkz. Vergi İndirimi İle Erken Emekli Olma Şartları), SGK Kurum Sağlık Kurulları tarafından engellilik oranının belirlenmediği tek istisnai durum vergi indirimine esas engellilik oranıdır. Zaten vergi indiriminden yararlanmak için de SGK’ya değil Maliye’nin illerde bulunan birimlerine (duruma göre Vergi Daireleri veya Defterdarlıklara) başvurulması gerekmektedir. (Bkz. Engellilik Nedeniyle Vergi İndiriminden Nasıl Yararlanılır ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Selçuk dedi ki:

    44 yaşındayım 2014 yılında bay pas ameliyatı oldum 3 damarım degisti ameliyattan sonra kolesterol ve hiper tansiyon hastası olduğum belirlendi kayseri devlet hastanesinde heyete girdim ve yüzde 37 rapor verdiler ve malulen emekli olamadım itiraz hakkım varmi ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’ya itiraz edebilirsiniz tabii ki itirazı Ankara’da bulunan Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu değerlendirip karar verir. İtirazınız reddedilirse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Mahkeme de Adli Tıp’ın görüşüne göre karar verir. Eğer rahatsızlıklarınız/iş göremezlik dereceniz artarsa daha sonra SGK Müdürlüğüne tekrar başvurup sağlık kuruluna sevk isteyebilirsiniz.

  2. Selçuk dedi ki:

    Malulen emeklilik

  3. Mehmet dedi ki:

    Merhaba, 2001 SGK girişliyim. 2000 Yılında geçirmiş olduğum kanser için 2019 yılında %40 rapor aldım. 13.09.2019 itibari ile de 3. derece engelli vergi indiriminden yararlanmaya başladım vergi indirimi belgesinde devamlı olarak yazıyor ve yararlanacağı son tarih kısmı boş. Raporu 2 yıllık vermişlerdi Nisan 2021 de yenilettim yine sadece hematolojiden girip yine %40 olarak aldım. Yazınızda belirttiğiniz “Engellilik Oranının Hastane Sağlık Kurulları Tarafından Belirlendiği İstisnai Durum” benim için geçerli mi?
    Geçerli ise Erken emeklilik ile ilgili tüm şartları sağlıyorum (Prim ve Gün olarak). Behçet, Avasküler Nekroz, Orta şiddetli işitme kaybım, ayrıca kronik üveit rahatsızlıklarım da var ancak muayene süreleri, tahliller vs. uzun süreceği için bu hastalıklar ile ilgili bir başvuruda bulunmamıştım. Emeklilik için tekrar rapora başvurup özür oranımın yükseltmemin bana bir faydası olur mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evet, sayfa başındaki yazıda da belirtiğimiz üzere engelli vergi indirimi dolayısıyla emekli olacak kişinin engellilik oranına SGK karışmaz, engelli vergi indirimine ilişkin belgeyi esas alır. Engellilik oranınızın 2. derece veya 1. dereceye yükselmesi, emeklilik için daha az sigortalılık süresi ve prim günü şartı aranacak olması yönüyle size faydası olur. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-indirimi-ile-erken-emekli-olma-sartlari/)

  4. ALİ BURSA dedi ki:

    İyi Günler!
    SGK hazıran ayında Engelli emeklilik için hastaneye heyet raporu için sevk etti ve hastane puansız olarak raproru sgk ya gönderdi.Sağlık kurulu 55% ile beni emekli etti ancak Edevlette kurul raporum gözkmediğinden engelli kartı başvurusu yapamıyorum.Acaba SGK kurulunu verdiği engel oranı rapor e deltte gözükmeyecekmi ve ben engelli kartı için tekrar heyetemi girmek zorundayım.Bilgi verebilirmisiniz saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK Kurum Sağlık Kurulunun verdiği rapor e-Devlet’te görünmez, SGK bu raporu sadece kendi işlemlerinde kullanır. Eğer emekli aylığı bağlayan SGK Müdürlüğünden söz konusu raporu alabilirseniz alın, eğer alamazsanız aynı hastaneye başvurup engellilik oranını belirtir yeni bir sağlık kurulu raporu talep edebilirsiniz. Ayrıca SGK’dan Kurum Sağlık Kurulu raporunu alsanız bile engelli kartı başvurusunda kabul edilir mi bilmiyoruz.

  5. şaban dedi ki:

    merhabalar ben 1982 sikorta girişliyim 2009 işkazasi gecirdim bana geçici olarak iş başi verdiler sonra ssk bana iş görmzlik parasi verdiler ama raporum kaçta kaş bilmiyorum bu raporu nasil örenebilirim iett ücüretsiz faydalana bilirmiyim tşklr

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalışıyorken kaza geçirdiğiniz işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz, belki ALO 170’den de öğrenebilirsiniz.

  6. Abdullah turan dedi ki:

    Merhabalar
    25.05.2021 tarihinde iş kazası geçirdim 25.06.2021 tarihinde hastahaneye giderek iş kazasına cevirilmesini talep ettim doktor kanat raporu alarak koltuk görevlilerine ifade ile şikayetci oldum wassap delil sundum şehitlerin ifadesi alındı karşı taraftan ifade alındı sgk girişimi iş yeri yapmamıştı 170 ihbarda bulundum sgk ifade delil sahit sundum 24.12.2022 tarihinde savcılık uzlaştirici tahin etti teklifimi sundum karşı taraf çok gördüğü için ulaşamadık mahkeme yoluyla sundum sağ ayak bilekliğim ayağımın on yüzü ayak baş parmak kırık toktorlarin verdiği toplam rapor 6 ay 3 hekim raporlari ayağımın üzerinde çalışamıyorum kosamiyorum 1 km normal yürüyüş sonrasi şişiyor şiddetli ağrı olüyor doktorlar rapor yazmıyor ilaç yazıyorlar bu halde sgk ya bas vurursam aylik baglanirmi yiyecek içecek müdürlüğü yaparken kırıldı ayri ca tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum)

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Savcılıkta uzlaşıp uzlaşmamış olmanızın SGK işlemleri açısından hiçbir önemi yok, SGK buna bakmaz. Kaza nedeniyle % 10 veya daha fazla iş göremezlik oluştuysa SGK size sürekli iş göremezlik geliri yani aylık bağlar. Bunun için SGK’ya başvurabilirsiniz.

  7. Yılmaz turgut dedi ki:

    Merhaba.2023 de 20 gün ssk üzerinden gösteriliyorum..geriye kalan 10 günü ödeyip 30 gün olsun istiyorum puantaj 6,, 7,,,kafamı karıştırıyor hangi puantaj olmalıyım.

  8. hıdır dedi ki:

    merhaba % 61 süresiz engelli raporum var. vergi dairesinden vergi indirimi evrağınıda aldım. evraklarla birlikte elazığ sgk ya teslim ettim. Elazığ sgk 5510 /28-5 ( çalışma gücünün kaybı tespiti ) maddesinden sağlık kuruluna gönderdi. Sağlık kurulu çalışma gücünüzün en az %60 ını kaybetmediğinize ve maluliyet yeterli olmadığına karar vermiştir diye red vermiş. Benim nasıl bir yol izlemem gerekiyor.Benim bildiğim malulen emeklilik veya iş gücü kaybı olarak değil engelli emeklilik olarak işlem yapmaları gerekiyor. Acaba işlemimi yanlış yaptılar. Bu arada 10.11.1997 sigorta girişim. sigorta ve bağkur toplam 4300 günüm var. ama son 7 yıl bağkur daha çok olduğundan galiba emeklilik içinde bağkur servisi bakıyor

    1. Eyüp dedi ki:

      Aynı durum benim de başıma geldi. Yazınızı okuyunca sormak istedim, nasıl bir yol izlediniz, umarım hakkınızda güzel gelişmeler olmuştur