İş Kanununa Göre İşçiye Verilmesi Gereken Ücretli İzinler

İş Kanununa Göre İşçiye Verilmesi Gereken Ücretli İzinler
14 Kasım 2016 21:14

İş Kanunu uyarınca, işverenlerin işçilere ücretli izin vermesi gereken hal ve durumlar ile verilmesi gereken izin süreleri aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.

4857 SAYILI KANUNA GÖRE ÜCRETLİ İZİNLER

İZİNLER

ŞARTLARI

SÜRESİ

Yıllık Ücretli İzin
4857/53
İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması halinde İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz. Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
Doğum İzni
4857/74
Kadın işçinin hamileliğin 32. Haftasında çalışmaya devam etmesi halinde Doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta izin verilir. Çoğul gebelikte doğum öncesi 10 hafta olur. Doktor raporu ile işçinin 37. Haftaya çalışması veya erken doğum yapması halinde bakiye izin doğum sonrasına aktarılır.
Yarım Günlük Doğum İzni
4857/74
Analık izninin bitiminden sonra kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde 1. doğumda 60 gün, 2. Doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğumda bu süreler 30 gün uzar, engelli doğum olması halinde ise bu süreler 360 gün olarak uygulanır. Bu fıkradaki hükümlerden yararlanılan süre içinde süt izni uygulanmaz. Çalışılmayan Yarım günün ücreti İş-Kur tarafından ödenir.
Evlenme İzni
4857/EK-2
İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi hâlinde 3 gün (takvim) ücretli izin verilir
Babalık İzni
4857/EK-2
İşçiye; eşinin doğum yapması hâlinde 5 gün (takvim) ücretli izin verilir
Ölüm İzni
4857/EK-2
İşçiye; ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün (takvim) ücretli izin verilir.
Engelli Çocuk Tedavisi İzni
4857/EK-2
İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, Bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar ücretli izin verilir.
Periyodik Kontrol İzni 4857/74 Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için 1 gün ücretli izin verilir
Süt İzni
4857/74
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için Günde toplam 1.5 saat süt izni verilir.
Yeni iş arama izni
4857/27
Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için İş arama izninin süresi günde 2 saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir.
Evlat Edinme İzni
4857/74
3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene Çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta analık hali izni kullandırılacaktır.

(Not: Yukarıdaki tablo İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı Ersin Umdu tarafından hazırlanmıştır.)

Yukarıdaki tabloda belirtilen izin hakları ve şartları ayrıntılı olarak İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri başlıklı yazıda, ücretsiz izin hakları ise Ücretli ve Ücretsiz İzin Nedir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Öte yandan, Kanunda belirtilen hal ve durumlar dışında işverenin işçiye ücretli veya ücretsiz izin vermesi zorunlu olmayıp, bu konu işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamında ise toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, eğer toplu iş sözleşmesi yoksa işçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde yer alan hükümlere göre yani işçi ile işverenin arasındaki anlaşmaya göre belirlenir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Yunus Karaman dedi ki:

    Merhabalar, X iş yerinde 7 yıl çalıştıktan sonra kendi isteğimle ayrıldım. Sonrasında Y iş yerinde 2 ay çalıştıktan sonra daha önce çalıştığım X firmasına tekrar geri döndüm. yıllık(senelik) ücretli izin sürem kaç gün olmalıdır??
    Teşekkürler..

  2. Çalışan1i dedi ki:

    Merhaba Türkiyede farklı bölgelerde istasyonlar halinde çalışan bir kuruma mensup çalışanım. Farklı istasyonlarda farklı ücret uygulaması mevcut, fakat operasyonel kadro ve iş tanımları aynı. Bu durum hukuka uygun mudur ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-esit-ise-esit-ucret-odeme-yukumlulugunun-kapsami/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  3. Zehra dedi ki:

    Merhaba staj yaptığım firmada çalışmaya devam ettim. Mezun oldum ve mühendis olarak devam ediyorum. Mühendis olarak birime bir kişi daha alındı. Benim maaşım onun yanından geçmek dursun çayciyla aynı maaşı alıyorum. Üstelik tüm işi 1 yıldır yürüten bendim gelen kişi benden farklı bir iş yapmıyor. Dava açabilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren eşit davranma borcu çerçevesinde eşit işe eşit ücret ödemek zorunda. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-esit-ise-esit-ucret-odeme-yukumlulugunun-kapsami/)

  4. Yılmaz dedi ki:

    Merhabalar 13 yıldır aynı fabrikada çalışmaktayım benden eski 3 kişi aynı işi yapmaktayız onlar 25 senelik ve benden fazla maaş alıyorlar eyt çıkarsa bu 3 kişi emekli olup devam edecekler işi yeni başlarlarken eski saat üçretleriyle işe başlarlarsa tazminat alıp aytılma hakkı doğarmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işveren söz konusu 3 işçinin daha önceki çalışma sürelerini, kıdemlerini dikkate alıp emeklilik sonrası çalışmaya devam etmeleri halinde eski ücretleri üzerinden ücret ödemeye devam ederse bu durum sizin için fesih hakkı vermez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-esit-ise-esit-ucret-odeme-yukumlulugunun-kapsami/)